8 kérdés, amire mindenképpen tudnod kell a választ az október 2-i népszavazással kapcsolatban

A kék-sárga „Tudta?”-plakátoknak köszönhetően azt már tudjuk, hogy mi az, amit jó, ha feltétlenül tudunk a kvótanépszavazás előtt. A szürke-piros ellenkampánynak köszönhetően azt is tudjuk lassan, hogy mi az, amit eddig tutira nem tudtunk, de a referendumhoz (vagy egy tökéletesen random kocsmai beszélgetéshez) hasznos, ha hallunk róla.

Na, de a lényeget, azt tudjuk-e? Te tudod, hogy mi lesz a kérdés, ez az egész miről szól, mennyi az a „városnyi” illegális bevándorló, mennyibe kerül ez az egész, melyik párt mit javasol… és egyáltalán: TE hányadán állsz az egésszel? Ennek kiderítésére tesz most kísérletet dr. Gyurkó Szilvia azzal, hogy összeírta a nyolc alapkérdést, amit nem lehet megúszni, ha az ember felelősen és átgondoltan szeretne szavazni (vagy nem szavazni) október másodikán.



1. Mi a kérdés?

Október 2-án erre a kérdésre kell válaszolnunk:

„AKARJA-E, HOGY AZ EURÓPAI UNIÓ AZ ORSZÁGGYŰLÉS HOZZÁJÁRULÁSA NÉLKÜL IS ELŐÍRHASSA NEM MAGYAR ÁLLAMPOLGÁROK MAGYARORSZÁGRA TÖRTÉNŐ KÖTELEZŐ BETELEPÍTÉSÉT?”

2. Miért hívják ezt a népszavazást „kvótanépszavazásnak”?

Az európai szabályok szerint, ha valaki az EU határainál menekültként jelentkezik, abban az országban kell elbírálni a kérelmét, ahol először az EU területére lépett. Ezzel sok a gond. Például azokra az országokra, amelyek a „menekültek útvonalába” esnek (Olaszország, Görögország és például 2015 őszén Magyarország) aránytalanul nagy terhet rónak – gyakran képtelenek elbírálni megfelelő módon a kérelmeket. Ráadásul a menekültek számára ezek általában csak tranzitországok, a céljuk az EU belső országainak valamelyike (legtöbbször Németország).

Tavaly szeptemberében az Európai Unió Tanácsa Magyarország, Csehország, Románia és Szlovákia „nem” szavazata, valamint Finnország tartózkodása mellett elfogadott egy átmeneti intézkedést, aminek részeként összesen 120 ezer (első körben 66, majd 54 ezer) menedékkérőt helyeznek el más országokban, mint ahol eredetileg a menekültkérelem elbírásával kapcsolatos eljárásnak meg kellett volna indulnia.

A cél tehát az, hogy a többi tagállamot is bevonják a kérelmek elbírálásába, és így tehermentesítsék azokat az országokat, ahol sok menedékkérő van. Magyarország területéről 54 ezer embert helyeztek volna át, de a magyar kormány ezt elutasította, így a ránk eső részt végül arányosan felosztották a másik két ország (Olaszország és Görögország) között.

Azt, hogy egy országnak hány menedékkérő kérelmét kell elbírálnia (azaz hány menedékkérő várja majd Magyarországon az ügye eldöntését), a népesség, a GDP, a munkanélküliségi arány és az előző öt év menedékkérelmei alapján számolták ki. Ez a kvóta.

3. Mekkora Magyarország kvótája?

Magyarország kvótája: 1294 fő.

4. Miről szól a szavazás?

Az Európai Unió Tanácsa már elfogadta a kvótarendszert, azt végre kell hajtaniuk a tagállamoknak. Az az alapján kiszámolt kvótákat nem befolyásolhatja a népszavazás eredménye. A népszavazási kérdésre adott válaszunkban az Unió kvótarendszerrel kapcsolatos javaslatáról, valamint egy esetleges jövőbeni kvótáról mondhatunk (elutasító vagy támogató) véleményt.

5. El akarsz menni szavazni?

Vannak országok, ahol pénzbüntetést kell fizetni annak, aki távol marad, de Magyarországon mindenki szabadon és jogi következmények nélkül dönthet úgy, hogy nem megy el egy szavazásra vagy választásra. Ezért minden tizennyolcadik életévét betöltött magyar állampolgár négy döntési lehetőség közül választhat:

Nem vesz részt a népszavazásban (távol marad)
Részt vesz, és igennel szavaz
Részt vesz, és nemmel szavaz
Részt vesz, és érvénytelen szavazatot ad le

Az alábbi ábra megkísérli levezetni, hogy miként érdemes szavazni, attól függően, hogy az ember mit gondol a kérdésről, a szavazásról, a problémáról:

wmn_nepszavazas_v2.jpg-1024x614.jpeg


6. Mi lesz a népszavazás következménye?

A magyar népszavazás (ahogy egyetlen más tagállamban tartott népszavazás) sem befolyásolhatja az EU intézményeiben elfogadott, kötelező erejű döntések végrehajtását, és az azokból eredő tagállami kötelezettségeket.

Eszerint a „nem” válaszok többsége esetén is a már elfogadott 1294 főnyi menedékkérőt át fogják helyezni Magyarországra, és az ő menekültstátusszal kapcsolatos eljárásukat a magyar hatóságoknak kell majd lefolytatni. Az EU jövőbeni, kvótarendszerrel kapcsolatos döntését szintén nem befolyásolja ügydöntő módon a „nem”-ek többsége.

Az „igen” válaszok többsége esetén szintén nincs kötelező erejű következménye a népszavazásnak az EU intézményekre, de a magyar országgyűlésre nézve igen (feltéve, ha az összes választópolgár legalább ötven százaléka elment szavazni).

7. Mit mondanak a pártok?

A népszavazás politikai kérdés is, ezért minden parlamenti képviselettel rendelkező párt véleményt formált arról, hogy a választópolgároknak hogyan kellene szavazniuk.

FIDESZ: menj el szavazni, és szavazz nemmel!

KDNP: menj el, és szavazz nemmel!

MSZP: ne menj el, de ha elmész, szavazz nemmel de nincs egységes álláspont.

JOBBIK: menj el, és szavazz nemmel!

LMP: ne menj el szavazni!

DK: ne menj el szavazni!

EGYÜTT: ne menj el szavazni!

Liberálisok: menj el, és szavazz igennel!

Párbeszéd Magyarországért: ne menj el szavazni!

8. Mennyibe kerül a népszavazás?

A népszavazás lebonyolítására 7 milliárd 446,5 millió forintot szánnak a Magyar Közlönyben megjelent egyik döntés szerint. Csakhogy el tudjátok helyezni az összeget: ez körülbelül kétszer annyi, mint amennyit a nemzeti parkok igazgatóságai kapnak a költségvetéstől 2016-ban, majdnem kétszerese az idén élelmiszer-biztonságra szánt állami pénznek, és háromszor annyi, mint amennyit a költségvetés a Biztos Kezdet Gyermekházak működésére elkülönített 2016-ban.

Akárhogy is döntesz, ez a népszavazás mindenképpen alkalmat teremthet arra, hogy elgondolkozzunk: egyetértünk-e azzal, ahogyan Magyarország és az Európai Unió a menekültválságot kezeli.

Jó, ha higgadtan végig tudjuk gondolni azokat az értékeket, melyekben hiszünk, és ha képesek vagyunk kérdéseket feltenni a készen kínált mondatok és magyarázatok kapcsán. Az aktuális világpolitikai helyzet, egy több tucat országot magába foglaló Unió, illetve maga a menekültpolitika bonyolultabb és árnyaltabb kérdés annál, semhogy egyetlen mondattal véleményt lehessen róla alkotni.

Dr. Gyurkó Szilvia

tudta-870x522.jpg
 
Az is hiányzik az Igen (ismerem a kérdést) alól, hogy "felesleges, ezért ostoba ez a kérdés, amire nincs is jó válasz" - oké, ne menj el szavazni.
A magyar törvények nem szankcionálják - túl liberális módon - azt, ha a demokrácia alapintézményét, a népszavazást nem tekinted kötelességednek ... de oké, nem kell mindenkinek a demokrácia, preferáld csak a diktatúrát. [Mondjuk, a népszavazási dolog annyiban sántít, hogy nem ALULRÓL jött a kezdeményezés, demokratikus úton, hanem FELÜLRŐL, diktatórikus úton. Azonban ettől függetlenül a kérdés nagyonis időszerű.]

A kérdés lényege: kitesszük-e a hazánkat annak, hogy mások, tekintet nélkül a mi kultúránkra, olyanokat telepítsenek be, akik ellenségesen viszonyulnak a kultúránkhoz (szokásainkhoz). Ha Téged ez nem érdekel, hááát ... Te tudod.
 
Nálunk nincsenek ilyen félelmek (annyiféle nép keveredett már itt eddig is), ellentétben veletek ;):

Wolfgang Schäuble a Die Zeit német lapnak adott interjú során azzal védelmezte a kormány bevándorlás-politikáját, hogy – szó szerint – kijelentette:

“az elszigeteltség a vesztünket jelentené. Vérfertőzéshez vezetne.”
Schäuble szerint, ha Európa lezárja határait, és nem enged be senkit más népcsoportokból, akkor a német férfiak“elkerülhetetlenül saját lányaikkal és nővéreikkel fognak paráználkodni”.
Szervusz Graver ,
magam csak mindig azt tartom , hogy mindenki saját magából indul ki , arrol senki nem tehet , hogy Ö ezt teszi !! álneve Ödipus !
 
És ezzel a tettével Ő akkor nem rasszista?

Fejezd be a a felesleges csusztatasokat. Menekulteket nem kuldenek vissza foleg ha mar elfogadtak oket letargyaltak ugyuket es megkaptak a menekult statuszt.
Aki nem jogos es nem tudta bebizonyitani hogy menekult az kiutasitasra kerul. /Sehol nem lehet csereberelni a statuszokat akkor ha nem fogadtak el meneultkent leszek migrans, vagy turista /
Aki nem fogad egy menekultet se az konyen a rasszista belyeget felveszi.
A nemetek human befogadasa a sok embernek addig szol meg az ugyeket letargyaljak es elbiraljak.
Utana a dontes ertelmeben dol el a sorsa.
Ez minden nemzetnel igy dolgozik kiveve nalad
 
Utoljára módosítva:
Fejezd be a a felesleges csuszttasokat. Menekulteket nem kuldenek vissza foleg ha mar elfogadtak oket letargyaltak ugyuket es megkaptak a menekult statuszt.
Aki nem jogos es nem tudta bebizonyitani hogy menekult az kiutasitasra kerul. /Sehol nem lehet csereberelnia statuszokat akkor ha nem fogadtak el meneultkent leszek migrans, vagy turista /
Aki nem fogad egy menekultet se az konyen a rasszista belyeget felveszi.
A nemetek human befogadasa a sok embernek addig szol meg az ugyeket letargyaljak es elbiraljak.
Utana a dontes ertelmeben dol el a sorsa.
Ez minden nemzetnel igy dolgozik kiveve nalad
nem lehet könnyű eldönteni ki jogosult rá és ki nem, mert egyikőjüknél sincs papir.... gyakorlatilag mindegyik azt mond amire felkészítették az embercsempészek. ezzel sokat ártanak a valódi menekülteknek.
 
T
[QUOTE="Aki nem fogad egy menekultet se az konyen a rasszista belyeget felveszi.
Ez minden nemzetnel igy dolgozik kiveve nalad[/QUOTE]
Sehol nem írtam ellenest! De másold ide be akkor pls! :)
 
De most nem róluk volt szó, hanem a Mo.-i helyzetről... ;) :)

Na ja, ott már kiderült. Nálunk volt az utóbbi években bizonyított választási csalás? Csak mert olyan határozottan állítottad, hogy biztos elcsalják majd a népszavazást. Természetesen, csak ha az igenek győznének - amire úgy tűnik, kevés az esély. Ezért is játszik az ellenzék az érvénytelenségre.
 
Na ja, ott már kiderült. Csak mert olyan határozottan állítottad, hogy biztos elcsalják majd a népszavazást. Természetesen, csak ha az igenek győznének - amire úgy tűnik, kevés az esély. Ezért is játszik az ellenzék az érvénytelenségre.

"Ezért is játszik az ellenzék az érvénytelenségre."
És te ezt mire is alapozod? Van róla bizonyítékod?

"Nálunk volt az utóbbi években bizonyított választási csalás?"
Ha a választási törvény átírását a választások megkezdése előtt 2 hónappal te nem annak tekinted, akkor áruld már el, hogy minek értelmezed??? Álljon itt egy Európai Választási Szakérők Egyesületének tagjának véleménye: "Az alkotmány, az önkormányzati választási törvény, a várható népszavazási jogszabály-módosítás, illetve az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény átírása várhatóan mind-mind nemzetközi standardokat sért, magyarázta Tóth Zoltán, miért mondott le az Európai Választási Szakértők Egyesületének főtitkári posztjáról"
 
Utoljára módosítva:
"Ezért is játszik az ellenzék az érvénytelenségre."
És te ezt mire is alapozod? Van róla bizonyítékod?"

Egyfolytában azért kampányolnak, hogy ne menjenek el szavazni az emberek, vagy érvénytelen szavazatokat adjanak le.

http://www.atv.hu/belfold/20160904-elkeszult-a-dk-nepszavazas-elleni-videoja

http://migracio.mandiner.hu/cikk/20...ampanya_a_nepszavazastol_valo_tavolmaradasert

"Ha a választási törvény átírását a választások megkezdése előtt 2 hónappal te nem annak tekinted, akkor áruld már el, hogy minek értelmezed??? Álljon itt egy Európai Választási Szakérők Egyesületének tagjának véleménye: "Az alkotmány, az önkormányzati választási törvény, a várható népszavazási jogszabály-módosítás, illetve az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény átírása várhatóan mind-mind nemzetközi standardokat sért, magyarázta Tóth Zoltán, miért mondott le az Európai Választási Szakértők Egyesületének főtitkári posztjáról

Te ezt írtad:
"Végülis tök mindegy, mert igyis úgyis hazudni fognak az eredményről:
- ha nem lesz meg a részvételi arány, majd a jegyzőkönyvvezetők néhány honfitárs helyett aláírják..."

Ez nem éppen a választások előtti törvénymódosítás, hanem szimpla csalás. Hasonlóra gondoltam.
 
Kedvet kaptak a franciák is a népszavazásra!!
Franciaországban fel akarják számolni a calais-i dzsungelt, 12 000 embert kell elhelyezniük. A betelepítéseket a helyi lakosság megkérdezése nélkül tervezték. Egy kisvárosban vita alakult ki a betelepítést ellenzők és pártolók közt, aminek eredményeként október 2.-án népszavazást fognak tartani a betelepítésről.
 
A magyar törvények nem szankcionálják - túl liberális módon - azt, ha a demokrácia alapintézményét, a népszavazást nem tekinted kötelességednek ... de oké, nem kell mindenkinek a demokrácia, preferáld csak a diktatúrát. [Mondjuk, a népszavazási dolog annyiban sántít, hogy nem ALULRÓL jött a kezdeményezés, demokratikus úton, hanem FELÜLRŐL, diktatórikus úton. Azonban ettől függetlenül a kérdés nagyonis időszerű.]

A kérdés lényege: kitesszük-e a hazánkat annak, hogy mások, tekintet nélkül a mi kultúránkra, olyanokat telepítsenek be, akik ellenségesen viszonyulnak a kultúránkhoz (szokásainkhoz). Ha Téged ez nem érdekel, hááát ... Te tudod.
Nem nagyon értetted, amit írtam. Leírtam, mi hiányzik. Azt nem írtam, én mit fogok csinálni.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt

Statisztikák

Témák
38,129
Üzenet
4,801,980
Tagok
615,737
Legújabb tagunk
Vizimento.
Oldal tetejére