Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Van valaki, aki mentorként is tevékenykedik? Iskolánkban senki nem végzett mentortanári szakvizsgát, így engem neveztek ki egy gyakornok kollégához. Mert ugye, a szaktanácsadó/szakértő mindenhez ért ;)
Tudnátok segíteni, hogy hol találok hozzá irodalmat, sablonokat? Egyáltalán, hogyan kell - szakszerűen - dokumentálni? Minősítéskor kértek valamit erről a munkáról?
Találtam egy ilyet. Ezt 2016. január 29-én fogadták el. Nem tudom, van-e újabb ennél.
 

Csatolások

  • mentori_segedlet.pdf
    1.2 MB · Olvasás: 53

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Küldök egy OH segédletet. Minősítéskor ebből semmi nem kell, de ha a gyakornok beleteszi a portfóliójába pl. az egyik órájának mentori elemzését, az hasznos lehet a minősítéskor ... A dokumentációt (A mentor félévente írásban értékeli a gyakornok tevékenységét.) az igazgatónak kell leadni.
Ezt jól elküldtük mind a ketten. :D
 

jutka73

Állandó Tag
Állandó Tag
Segítséget szeretnék kérni, a mester portfólióban, intézményvezetőként az ötéves-tervben tudna valaki segíteni? Mit szeretnék azt tudom, de hogyan építsem fel.
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Segítséget szeretnék kérni, a mester portfólióban, intézményvezetőként az ötéves-tervben tudna valaki segíteni? Mit szeretnék azt tudom, de hogyan építsem fel.
Szerintem a mesterpedagógusi útmutató (http://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kiadvanyok/mesterpedagogus_utmutato.pdf) 4.2.3 pontjában nagyon jól le van ez írva.
Ezeket a négydimenziós tevékenységmodell mentén kell elhelyezni.
Trükk persze az is, hogy (de ez már a normál portfólióírás óta alap) a megfelelő szaknyelvi kliséket érdemes használni, azokra utaló megjegyzéseket célszerű alkalmazni.
 

selmec

Állandó Tag
Állandó Tag
Segítséget szeretnék kérni Tóletek!
Gyakornok pszichológus minősítő vizsgája, én vagyok az elnök!!
Látogatási nap menete hogyan zajlik? Kinek küldök levelet, a mentornak is? Kik vannak jelen? Delegált é s mentor is? Csak a szakos van bent az interjún? Elnök nem, azt tudom. Utána itt nincs óraelemzés gondolom, mert az az interjú. akkor rögtön védés? Ott van az elnöknek valamilyen különleges feladata? A mentor hozzászól valahol az eljárás során?
Ha valakinek van ilyen tapasztalata, netán forgatókönyve nagyon megköszönném, ha segítene.
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Pszichológus vizsga:
Nem vagyok a témában járatos, csak olvastam az útmutatót.... önszorgalomból :)
Interjú: bizalmas, csak a szakos van jelen.
Óra látogatás: delegált kötelezően, mentor a gyakornok kérésére, elnök saját döntése alapján vesz részt.
Mindkettőt csak és kizárólag a szakos értékeli, többiek megjegyzést mondhatnak.

Javaslom, hogy egyeztess a szakossal. Megérti, hogy nem vagy penge benne, mert más a területed. Örül, ha nem hülyeséget csinálsz, hanem kérdezel...
A szakos ezért van.... szerintem.
A forgatókönyvre is ad majd javaslatot szóban, mert ő tudja, hogyan megy ez a gyakorlatban.

Javítsatok, ha valami változás van abban, amit leírtam... köszönöm!​
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Segítséget szeretnék kérni Tóletek!
Gyakornok pszichológus minősítő vizsgája, én vagyok az elnök!!
Látogatási nap menete hogyan zajlik? Kinek küldök levelet, a mentornak is? Kik vannak jelen? Delegált é s mentor is? Csak a szakos van bent az interjún? Elnök nem, azt tudom. Utána itt nincs óraelemzés gondolom, mert az az interjú. akkor rögtön védés? Ott van az elnöknek valamilyen különleges feladata? A mentor hozzászól valahol az eljárás során?
Ha valakinek van ilyen tapasztalata, netán forgatókönyve nagyon megköszönném, ha segítene.
Kedves selmec!
Kicsit ijesztő a kérdéssorod, de lehet, hogy kezdő vagy.
Először is azt kell tisztázni, hogy pszichológus, vagy iskolai pszichológusról van szó. Ha rendszeresen olvasod az oldalunkat, tapasztalhattad, hogy ebből komoly félreértések adódnak.
Érdemes az Útmutató Terület és szakspecifikus részeit is tanulmányozni, mert az egyediségeket ott írják le. A pszichológus a gyermekvédelemhez tartozik, az iskolai pszichológus pedig a szakszolgálathoz. Ennek megfelelő Útmutatót kell tanulmányozni.
Ha kapcsolatfelvételre gondolsz, a vezetőnek címezed, és másolatban elküldöd a bizottság minden tagjának. A mentor jelenlétére ebben a levélben utalsz (jogszabályi hivatkozás). Ő véleményezési joggal rendelkezik.
Bármelyik pszichológusról van szó, nincs óraelemzés, mivel nem tartanak órát, interjú van.
Az elnök feladata ugyanaz, mint bármely más esetben.
Szerintem először tanulmányozd át az aktuális Útmutatót. Mindegyik viszonylag részletesen leírja az eljárásrendet.
Ha további kérdésed van, természetesen kérdezz, kérj. De legyen rálátásod a teljes eljárásra.

És ahogy Anett írta, dolgozz együtt a szakossal.
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy (több) kérdést/kérést továbbítanék felétek, hátha tud rá valaki valami jót írni. A helyzet a következő. Egyik kedvenc kolléganőm jelentkezett a vezetői mesterre. Folyamatos problémája volt, hogy az ő előre jutása a pedagógus szamárlétrán feladatot ró a megfáradt tantestületre, ezért sok dilemmája volt. Elment arra a képzésre, amit ezen ügyben hirdettek meg. Ott kiderült, hogy módosíthatja a jelentkezését másik mesterre, mégpedig a szaktanácsadóira. Ez már sokkal jobban tetszett neki. Ugyanis elvégezte a szaktanácsadói képzést akkor, amikor mi, 2014-ben. De akkor nem hívták be a pilotos próbaminősítésre létszámfelettiként. Egyszerűsített portfóliója volt, azért az, mert akkor végezet a közoktatás-vezetői szakvizsgás képzést, és együtt a kettő alapos munka sok lett volna. Ideiglenes ped. II-ben volt, ami most véglegessé válik. Részt vett kétszer abban az OFI által hirdetett szaktanácsadói tevékenységben, ami nekünk nem számított bele a 25 alkalomba, mivel külön pénzes volt. Ez csupán azért érdekes, mert ezzel ő sok tapasztalatot szerzett a szaktanácsadói munkával kapcsolatban. Elvégzett két területen is tanfolyamot képzők képzése területen, amely után maga is tartott tanfolyamokat ezeken a területeken. 18 éve helyettesként dolgozik, rengeteg tevékenységben (pályázatok, óralátogatás, témanapok, stb) vesz részt. A szaktanácsadói névjegyzékben szerepel: Tantárgygondozói szakterületek (Tanítói szakterület) - Általános iskola alsó tagozat, Kiemelt figyelmet igénylő gyermek, tanuló nevelésének, oktatásának segítése szakterület - Általános iskola alsó tagozat. (Az első szakvizsgája fejlesztő-differenciáló szakvizsga volt.)
Ezen kis bevezető után a következő a problémája. Három dokumentumot kell elkészítenie: szakmai önéletrajz, szakmai életút bemutatása, bemutató portfólió (meg persze az eredetiségnyilatkozat). Eddig oké? A szakmai önéletrajz ugyanaz, mint nekünk? Vagyis a KIR-es adatok, a továbbképzések beírogatása, stb? A szakmai életút is rendben van, 6-10 oldalnak kell lennie. Mi kerül a bemutató portfólióba? Szerintem a szakmai életútban érintőlegesen minden, amit eddig csinált bármely területen (mezei ped, helyettes, BTM fejlesztés, szaktanácsadás, továbbképzés tartása, pályázatírás stb. Úgy vélem, a bemutató portfólióban az eddigi szaktanácsadó tevékenységét kell bővebben kifejtenie. Gondolom, ezt is a négydimenziós tevékenységmodell alapján. Jól gondolom? Dokumentumokkal kell alátámasztania. Melyek lehetnek ezek? Amennyiben sikerül feljutnia arra az oldalra, ahol az OFI-nak dolgozott )minden online volt), és sikerül lementeni, akkor ezek csatolhatók? Mi lehet még bizonyíték?
Kell két ajánlás is. Az egyik a vezető. A másiknál rám gondolt. Lehetek-e én? Szerintem igen, hiszen sok mindenben segítjük egymást, a szaktanácsadással kapcsolatban is, még akkor is, ha most nem csinálja, mert nem csinálhatja. Pedig sokan keresték azokból az intézményekből, ahol volt valakiknél, hogy hozzájuk is menne-e. Menne, de jelenleg nem mehet.
Ha én vagyok az egyik ajánló, van-e ehhez valahol formanyomtatvány, vagy dolgozzam csak saját kútfőből? (Bocs, ennek én is utánanézhetnék, de most éppen műhelymunkához kellene prezentációt készítenem, viszont itt hátha valakinél kéznél van.)
Amúgy meglátásom szerint a gondjai abból fakadnak, hogy túl könnyűnek találja ennek a megírását, és pillanatnyilag azt keresi, hol a csont az ő ezen meglátásában. Szerintem ott, hogy túlbonyolítja. Neki könnyű, mert már dolgozott ezen a területen, ebből viszont azt szűri le, hogy ha túl könnyűnek találja, akkor biztosan nem elég alapos.
Egyébként a változtatási kérelme a POK támogatásával már az OH-nál van, ahonnan még nem kapott választ, de ha arra várogat, akkor nem készül el időben. A POK-nál azt mondták neki, dolgozzon, mert még nem fordult elő, hogy az OH visszadobta volna annak a kérelmét, akit ők támogattak.
Van-e közöttünk olyan, aki idén vagy tavaly jelentkezett szaktanácsadó mesterre?
 

Csipike2014

Állandó Tag
Állandó Tag
BAJ!
Küldök priviben ajánlás mintát.
A felület ezt írja a bemutató portfólióról:
"A bemutatóportfólió célja a szakmai életút tevékenységei megvalósulásának bizonyítása annak megalapozott és szakszerű elemzésével; annak dokumentálása, hogy mit, hogyan és miért sikerült elérni. A bemutatóportfólió részei: 1) 4-6 dokumentum/produktum, 2) összegző elemzés, reflexió."
Ez alapján én úgy gondolom, hogy bármilyen dokumentumot feltehet, amely a szakmai életútja során fontos számára, a fejlődését és a 4 dimenzió mentént történő munkáját mutatja be.
Mesterprogramot nem kell készítenie?
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Megjelentek a pályázati felhívások vezető szaktanácsadói feladatok ellátására a különböző szakterületekhez. Az OH oldalán a megfelelő POK-ot megjelölve láthatjátok. Akit érdekel, adja be. November 10. a beadási határidő. Amúgy a kiírás dátuma október 28. Végigfutottam. Azt látom, mi az elvárás és mi feladata a vezető szaktanácsadónak, de hogy ezért mit kap cserébe a dicsőségen kívül, azt nem. Vagyis hogy ezeket a feladatokat hány órában, napban számolják be, beszámolják-e egyáltalán a 25 alkalomba.
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Három dokumentumot kell elkészítenie: szakmai önéletrajz, szakmai életút bemutatása, bemutató portfólió (meg persze az eredetiségnyilatkozat).
Azért azt mindenképpen javaslom, hogy igen alaposan tekintse át a mesterpedagógusi útmutatót.
Az rendben van, hogy valaha csinált egy szakmai önéletrajzot, ha a felület hasonló, az most is kb. ugyanaz lesz: ilyen-olyan iskolák, munkahelyek stb.
A szakmai életút bemutatását viszont egészen biztosan újra kell készítenie, több ok miatt is.
a) annak idején, 2014-ben a hályogkovácsok mindentudó bölcsességével és biztonságával okosítottuk itt ki magunkat-egymást. Ki jól csinálta, ki jobban, de hogy az azóta eltelt 2 év azért hozott némi tapasztalatot, meg dokumentumgyártási képesség-többletet, az biztos.
b) Ráadásul ott a négydimenziós tér-idő kontínuum (bocsánat, ez a relativitáselmélet műszava) szóval a 4 dimenziós tevékenységmodell (igen, végre megtaláltam az ideillőt...:) ) alapján szükséges ezt összeállítani.
Ugyanez igaz a mindössze 4-6 (azaz NÉGY-HAT) db mester produktumra, de megint az előző koordináták alapján és mentén.
Ha szaktanácsadó szeretne lenni, akkor olyan dokumentumokat szükséges összeállítani, amelyek a szaktanácsadói tevékenységének alátámasztására, igazolására alaposak.
Megint másként fogalmazva, ezt alighanem kizárólag ő tudja eldönteni, van-e esetleg olyan - már kész - dokumentuma, ami oda jó, vagy inkább csinál újakat.
Tekintettel arra, hogy a mesterpedagógusi útmutató csak most jelent meg, s a benne lévők korábban ebben a formában nem voltak ismertek, alig hinném, hogy komolyabb átalakítás nélkül bármi is azonnal jó lenne.
A 4-6 db 6-10 oldalas dokumentum (számoljunk 5 db 8 oldalassal) az összesen 40 oldalt jelenthet.
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
BAJ!
Küldök priviben ajánlás mintát.
A felület ezt írja a bemutató portfólióról:
"A bemutatóportfólió célja a szakmai életút tevékenységei megvalósulásának bizonyítása annak megalapozott és szakszerű elemzésével; annak dokumentálása, hogy mit, hogyan és miért sikerült elérni. A bemutatóportfólió részei: 1) 4-6 dokumentum/produktum, 2) összegző elemzés, reflexió."
Ez alapján én úgy gondolom, hogy bármilyen dokumentumot feltehet, amely a szakmai életútja során fontos számára, a fejlődését és a 4 dimenzió mentént történő munkáját mutatja be.
Mesterprogramot nem kell készítenie?
Nagyon köszönöm. A Mesterprogram nálam is kérdéses, de ha belegondolok, egy szaktanácsadó ugyan milyen mesterprogramot írhatna. Oda megy, ahova a POK küldi, időnként felvállal ezt-azt, amikor választási lehetősége van, de igazából sem a szakértő, sem a szaktanácsadó nem tud 2 évre előre tervezni, mert úgy kapja a feladatokat. Ez csak az én gondolatmenetem, ha mégis kellene, akkor írjátok meg, nehogy gond legyen. Ha belép a feltöltőfelületére, és bejelöli a mesterportfólió jellegét, abból szerintetek egyértelműen látszik, mi kell?
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére