Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Gagamail!

Sikeresen elindítottam a 2017-es feltöltőfelületet a segítségeddel! A hiba ott volt, ahol gondoltuk:bár minden fel volt töltve, még külön meg kell csinálni az ügy mentése, leadása feladatot. Köszönöm a segítséged!:dr_173::hurra:
Én is örülök, mi is szenvedtünk ezekkel. Annyit még írnék, ha esetleg elkerülte a figyelmet, a dokumentumok feltöltésénél is van egy ilyen "leadás" fül. Ha mindent feltöltöttetek, ellenőriztétek, hogy tényleg az van-e ott, amit szeretnétek, akkor ezt is le kell adni, különben semmi nem jelenik meg egy ellenőrzésnél a szakértőknek.
Így néz ki, ha kész:
1.JPG
 

selmec

Állandó Tag
Állandó Tag
A jegyzőkönyvet a kérdőívezés lezárása után, a 11. napon, le lehet tölteni, Word dokumentum.
5 nap van arra, hogy végleges formát kapjon.
Az óralátogatás napján lehet csak feltölteni.
Amíg a jegyzőkönyvet nem töltitek föl, nem lép Értékelés fázisba a rendszer.
Az értékelőlapot csak az önértékelt kolléga tudja megnyitni a saját belépési jelszavával, és ő tölti ki.
Ha ez is megvan, mentette, lezárta, akkor lép a rendszer Önfejlesztési terv fázisba.
Az önf.tervet az intézményvezető vagy az a munkatárs tudja feltölteni, aki hozzáfér az intézményi dokumentumfeltöltéshez is, másnál nem pirosodik be a fülecske :), nem jelenik meg a feltöltés jele.
Az önf. terv feltöltésének első napja az óralátogatás napja. Mi aznap fel is töltöttük, nem kockáztattunk.

Az ugyanis változatlanul érthetetlen számomra, hogy miért fogalmaznak úgy, hogy 60 nap áll rendelkezésre, hiszen éles önértékelésnél (ellenőrzés előtt) lezár a rendszer a szakértői látogatás előtt 15 nappal, tehát semmit nem tölthetünk föl már (elméletben).

Ez a 60 nap viszont az éves terv szerinti önértékeléseknél igaz lehet.
Számolgatok ....és közben dühös vagyok!! Nagyon! Én, Ti, Mi, elsősorban Tanárok vagyunk, nem adminisztrátorok, és főleg nem valamilyen mechanikusan működő gépek, akiket óramű pontossággal állítgatni, irányítani kell!!! Ha már lassan nem a tanítás és a gyerek lesz a legfontosabb kihívás az iskolákban, hanem mindenféle adminisztrációs rendszerek, felületek kitöltése, feltöltése, akkor legalább had én dontsem el, hogy a rengeteg feladatom között mikor van rá nekem, és a kollégámnak ideje erre!!!
És ne azt számolgassam, hogy mi fér bele az 5, 11, 7 stb napba, mert közben vannak, kötött iskolai programok, versenyek, netán hétvégék, szünetek és bármilyen furcsa a hivatalank, de közben a kollégáknak van magán életük is. Na nem munkaidőben, hanem azon kívül... vagy lenne.
 

spiky

Állandó Tag
Állandó Tag
Minden azért nincs bent. A kolléganőm biológiából töltött fel. Amúgy megnéztem ezt a bizonyos kompetenciát. Ez van róla a magyar nyelv és irodalom tantárgynál (ez az én szakom ;)).
A gyermekek, a tanulók fejlettségére is figyelemmel bevonja őket a nevelés-oktatás és a tanulás-tanítás tervezésébe.
A portfólió alapján: Az adott tanulócsoport képességeihez, lehetőségeihez, érdeklődéséhez, továbbtanulási terveihez, irányaihoz igazodó szakpedagógiai terveket készít a tervezés minden szintjén (tanmenet, tematikus terv, óravázlat), melyeket adaptívan igazít a gyerekcsoporthoz és a pedagógiai helyzethez. Lehetőséget teremt a tanulói tevékenységek közös megtervezésére témák és a tanítási órák szintjén is. A tanórán kívüli foglalkoztatás formáinál (pl. szakkör, tehetséggondozás, felzárkóztatás, korrepetálás) a tanulót mint partnert kezeli a tervezési folyamatban, érdeklődésének, irányultságának megfelelő közös tervezést biztosít (pl. a szakkör témájának, tevékenységeinek a kidolgozásában együttműködik a tanulókkal, elfogadja javaslataikat).

Az első részbe biztosan nem vonunk be tanulót, még csak az kellene, hogy a tanmeneteinket, óraterveinket a gyerekekkel közösen készítsük el. A szakkörnél már el tudom képzelni, de mit csinál az a kolléga, akinek nincs szakköre (mint pl. én)? Felzárkóztatásom van, de ott nagyon nem a gyereknek kellene eldönteni, mire gyúrjunk rá, mert a gyerek a kisebb ellenállás felé mozdulna, az én célom pedig az, hogy fejlődjön.
Az óralátogatás alapján: Megfelelő ismereti mélységben, módszerekkel tervezi meg a magyaróra különböző típusait, de kész változtatni tervein amennyiben a pedagógiai helyzet megkívánja (pl. aktuális tanulói tevékenységjavaslat beépítése az órába, a következő óra történéseinek közös előkészítése stb.) Az irodalmi elemzési, illetve anyanyelvi készségfejlesztés egyéni tanulási útjainak megtervezését a tanulókkal közösen végzi az aktuális pedagógiai helyzethez igazodva (pl. ha kiderül, hogy a tanulóknak nehézséget okoz az induktív vagy deduktív érvelés, közösen dolgoznak ki egy olyan fejlesztési tervet, melyben a tanulók gyakorolhatják az érvelést).
És ha nincs ilyen helyzet az óralátogatáskor? Ezeket nagyon erőltetett értelmezéseknek találom. Provokáljon ki a nevelő ilyen helyzetet, hogy megmutathassa, ő ebben is jó?
Amit példaként említ (pl. aktuális tanulói tevékenységjavaslat beépítése az órába, a következő óra történéseinek közös előkészítése stb.) sokszor előfordul, de biztosan nem azon az órán, ahol három idegen bent ül.
Egyébként nagyon köszönöm, már le is mentettem az anyagot.
Ezért vannak a kérdések. Én nem bánom, ha nem találok 1-1 indikátor. Legalàbb lesz mit kifejtenie védéskor a kollégànak, egy írànyított beszélgetésen szárnyalnak a pedagógusok.
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Számolgatok ....és közben dühös vagyok!!
Teljesen egyetértek. Az őszi szünetből két teljes napom ment csak a pedagógus elvárásrendszerre, a januári időszakban meg sem tudom mondani mennyi. Több mint 500 oldal volt, amit nem is egyszer kellett végigmazsolázni, nem tartalmaz-e olyan feltételt, ami máshol nincs, aztán a gyakorlat, a még így is megtörténő elakadásunk, annak kibogozása, h. vajh miért, egy tévesen megjelenő dokumentum cseréjének elérése, újra és újra ellenőrzés, számolgatás ...
Voltam a főnökömnél, hogy állunk - mondtam így és így, de nem örülnék, ha valaki bejönne hospitálni, mert hetek óta rutinból tanítok ...
 
Utoljára módosítva:

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Kiértékeltem a különös feltételek szerinti lehetőségeket. Érdemes a számok mögé nézni.
Tételezzük fel, hogy valaki rögtön elhelyezkedik pedagógusként. Jogszabály szerint számolva:
Belép a rendszerbe: 22-23 éves + 2 év gyakornok
Ped1-be lép 24-25 évesen +6 év + 3 év
Ped2-be lép 33-34 évesen +6 év gyakorlat
Mester|Kutató lehet 39-40 évesen, az összes várakozási idő 17 év.

Ha 2013-tól, a rendszer indításától számolunk a jogszabály szerint:
belép a rendszerbe: 22-23 éves + 2 év gyakornok
Ped1-be lép 2013-ban: „sokévesen
Ped1
-be lép: 2015-ben 24-25 évesen
Ped2
-be lép: + 9 év= 2022-ben „sok” évesen
Ped2
-be lép: + 9 év= 2024-ben, 33-34 évesen
Mester|Kutató
lehet + 6 év 2030-ban 39-40 évesen -től
Ez még bő 13 év, ami azt jelenti, hogy a most 52 évesek akkor mennek nyugdíjba, vagyis az átsorolásból már kiesnek.

A jelenlegi kiírás szerint számolva:
Ped2
: 22-23+20 év gyakorlat=42-43 évestől
Ped2
: 22-23+8 év gyakorlat=30-31 évestől
Mester|Kutató:
22-23+ 32 év gyakorlat=54-55 évestől

A határokat számolva, a most min. 30, vagy min. 43 éves kortól kerülhet Ped2-be, a most min. 54-55 éves kortól Mesterbe. De szakértőként Mesterbe kerülhet min. 36-37 évestől, vagyis lényegesen korábban, mint ahogy az irodalom számol.

Mindezt összegezve, mivel 2013-tól érdemes számolnunk, a 30 éves fiatal 2024 helyett 2019-ben léphet Ped2-be, ráadásul 3 évvel fiatalabban. Mint fent jeleztem, a mostani 54, 55 évestől viszont 2030-ban már nyugdíjas lesz. Még azon is érdemes elgondolkodni, ha jogszabály szerint lépnénk, 2022 a következő mérföldkő, a fiataloknak 2024, amikor is 33-34 éves lesz.

Vagyis, azért van koncepció, és elég széles kort enged lépni. Talán elfogadható, hogy bizonyos arányokat megtart, bizonyos határokat viszont kinyit. A vitatott szakvizsga, mint kritérium kezdettől szerepelt a feltételek között (én is ezért léptem meg).

Nem korteskedni akarok, még annyi megjegyzésem lenne, hogy az Oh felületén is, és a feltételeknél is korrekt a kiírás. Ami örömömre szolgált, kihangsúlyozták az alkalmazásból, vagy a nem megfelelésből adódó problémákat.
Mindezek után, valóban a pedagógusokon áll, hogy mivel élnek (vagy nem élnek).:D:(
Csak a ped2-re, másként gondolkodtam.
Az első, 2013-as kiírás 2017/2018-as kötelező ped2-ről szólt. A legutóbbi módosítások ezt visszatették az általános, ped1-ben töltött 6-9 évre.
Ehhez képest tartom soknak a tavalyi, meg mostani 20 éves szakmai gyakorlat feltételt.
És ugye ott van még a soha portfóliót írni nem akarók életkor alapján történő automatikus ped2-be léptetése.
Másként fogalmazva, egy rugalmasabb feltételrendszer talán - mai kifejezéssel - bevonzotta volna a valóban érdeklődőket is.
 

hajevica

Állandó Tag
Állandó Tag
Csak a ped2-re, másként gondolkodtam.
Az első, 2013-as kiírás 2017/2018-as kötelező ped2-ről szólt. A legutóbbi módosítások ezt visszatették az általános, ped1-ben töltött 6-9 évre.
Ehhez képest tartom soknak a tavalyi, meg mostani 20 éves szakmai gyakorlat feltételt.
És ugye ott van még a soha portfóliót írni nem akarók életkor alapján történő automatikus ped2-be léptetése.
Másként fogalmazva, egy rugalmasabb feltételrendszer talán - mai kifejezéssel - bevonzotta volna a valóban érdeklődőket is.
Az sem mellékes, hogy az óvodákban és az általános iskolákban a pedagógusok 80-90 %-a nőnemű, esetleg szeretne családot alapítani, gyerekeket szülni. Saját példám: 3 gyermeket szültem, mindhárom mellett a gyes ideje alatt újabb diplomákat és szakvizsgát szereztem, és 42 éves koromra épp, hogy meglett a 14 év szakmai gyakorlatom, hogy jelentkezhessek a mester fokozatba. Ha ezt akkor nem lépem meg, hiába lenne a 3 pedagógus diplomám, ha nincs mellette szakvizsga, kb. 3-4 év múlva jelentkezhetnék csak a ped. II-be...
 
SOS segítséget szeretnék kérni.
Minősítésnél lehetőség van e a delegált személyének cseréjére? A pf már előzetes értékelési fázisban van, de a delegáltnak azon a napon orvosi vizsgálatra kell mennie, ami nem halaszható. Nem szeretnék töröltetni a minősítést, de nem találom a hivatkozási lehetőséget a cserére. Javasoltam beszélenek az illetékes POK-kal de félek kicsúszunk az időből
A POK felé jelezd a delegált személy változását. Küldenek egy nyilatkozatot, amit alá kell írni az akadályoztatott delegáltnak és az új delegáltnak is. A bizottságnak a jóváhagyott csere tényét a jegyzőkönyvben kell, hogy rögzítse, csatolva hozzá az aláírt nyilatkozatot.
 

pappneandi65

Állandó Tag
Állandó Tag
Kérlek segítsetek, adatgyűjtő vagyok önértékelésben. A jegyzőkönyvet papíralapon is ki kell nyomtatni, aláíratni és megőrizni 5 évig?
 

Verőce

Állandó Tag
Állandó Tag
ÖNÉRTÉKELÉS
A tanácsotokat szeretném kérni.

A mi tantestületünk harcosan-hangosan minősítés és önértékelés ellenes. Engem bíztak meg az önérétékelés lebonyolításával, koordinálásával még a legelejlén. Az 5 fős BECS csapat rengeteget dolgozott - feleslegesen......
Két éve folyamatosan én hozom az információkat, -számukra a rosszhíreket- és végzem el sokszor helyettük is a megoldandó feladatokat, amelyek ráadásul állandóan változnak, ezért úgy érzem a rendszer hülyét csinál belőlem. Ezért most szeretném a legegyszerűbben, a leghatékonyabban és a legkisebb energiabefektetéssel megoldani a feladatot.
Készítettem egy ütemtervet, kérném a véleményeteket, hogy működőképes-e??

Az idén tavasszal 8 főt önértékelünk. Az ő óralátogatásaik már megvoltak, mert ők minősültek, és szerettük volna látni őket a minősítés előtt, hogy segítsünk még ha kell valamiben.
Marad a többi feladat.
Úgy gondoltam, hogy egyszerre hívnánk be egy megadott időpontra mind a 8 főt, és a kijelölt feladatott ott gyorsan hatékonyan elvégeznénk.

ÜTEMTERV

  1. 03.06. hétfő 14.30 --> megbeszélés, tájékoztatás
    03.27 hétfő 14.30 --> dokumentumelemzés -->/mindenki - 8 fő- elhozza a tanmeneteit, füzet 2-2 darabot minden tanított osztályból, napló is helyben/-->az adatgyüjtő kollégák átnézik, kitöltik a jegyzőkönyveket , közben az infóteremben az előre megnyitott gépeken a kérdőíveket kitöltik az illetékesek. Erre az időpontra kell visszaküldeni az interjúkérdésekre adott válaszokat is!- Ha valaki ELFELEJTETTE most megcsinálja!!!
/ adatgyűjtők feltöltik az adatokat a felületre- KÉRDÉSEM, tudunk egyszerre többen is dolgozni???? pl. 8 gépen 8 fő adatfelvitele kvázi egyszerre?/ utána a kollégák tájékozódnak a saját felületükön / van rá 4 hetük/

3. 04. 24. hétfő 14.30 --> önértékelés az inóteremben, majd egyéni fejlesztési terv kitöltése, - sablon kész, csak ki kell tölteni- másik teremben a főnökkel egyeztetés, majd feltöltés.

Azért szeretném EGYSZERRE, mert a legtöbb energiánk arra megy el, hogy tizenötször elmagyarázom ugyanazt és még mindíg nem érti. tízszer megkérem, hogy légyszives.....DE ELFELEJTETTEM...stb...ÉS persze a MINEK ezt.... nincs jobb dolgotok......
Így mindenki ott van , a gépek működnek, az infótanár segít, akkor megyünk haza, ha kész....ennyi!
Szerintetek ez így működne????
Fogalmam sincs, lehet-e egyszerre feltölteni, ill. kitölteni. Elvileg igen, legfeljebb lassú lesz a rendszer. Egy-egy adat átfutása sem a kézikönyvben írt 1 nap, hanem akár 4-5 nap is lehet.
A csoportos foglalkozás ötlete nekem csak addig tetszik, amíg a tájékoztatás tart. Utána engedném, hogy mindenki szépen fogalmazzon, helyesírjon, gépeljen felnőtt módra, akkor, amikor akar. Aki elkészült, az meg feltölthet. A szerencsések segítséget is kapnának hozzá, ha egy megadott intervallumban jelentkeznek.
 

Drungyus

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Kollégák!
Újfent szeretnék kérdezni, sajnos előző kérdésemhez nem érkezett információ, de próbálok megfelelni a feladatnak (pszichológus minősítő vizsga).
Még nem vettem részt gyakornok minősítésében. Jól értelmezem az útmutatót: a mentor az óralátogatáson és megbeszélésen, itt a reflektív interjún részt vehet, de a portfólió védésen csak a bizottság 3 tagja hallgatja illetve beszélget a pedagógussal?
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
pappneandi65 írta:
Kérlek segítsetek, adatgyűjtő vagyok önértékelésben. A jegyzőkönyvet papíralapon is ki kell nyomtatni, aláíratni és megőrizni 5 évig?

Miért kell a papír is?
Mert a fenntarthatósági témahét keretében hadd sírjanak a fák. :( Gerendás János PPT-jében nagyon vastagon szedve látható: Az önértékelés során készített jegyzőkönyv eredeti, aláírt példányát az intézmény iktatja és őrzi 5 évig évig – a tanfelügyeleti ellenőrzés során szakértő helyszínen kérheti a betekintést!
Amúgy nem tudom, hogy ez milyen törvényben, kézikönyvben szerepel. Egy biztos, a mi tavalyi önértékelésünk sem kinyomtatva, sem aláírva, sem őrizve nincs, ugyanis az OH által működtetett informatikai felületen megtalálható, a tanfelügyelők pedig akkor még láthatták ugyanezen a felületen. A KLIK nem ad papírt (már régóta a sajátomat használom), de nyomtassunk ki mindent. Majd a tantestület összedobja rá a pénzt. upload_2017-3-2_20-45-10.png
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Önértékelési kézikönyv - ált.isk. 50. oldal

"4.3.2.3 A vezető önértékelésének folyamata
A vezető önértékelésére az éves önértékelési terv szerint, a vezetői megbízás második és negyedik évében kerül sor, az értékeléshez az Oktatási Hivatal által működtetett informatikai rendszer nyújt támogatást.
A folyamat főbb lépései a következők:
7. A kitöltött jegyzőkönyvet az erre kijelölt kolléga feltölti az informatikai rendszerbe, amely elérhetővé válik a vezető részére. Az aláírt jegyzőkönyv eredeti példányát az intézmény iktatja, és az irattárban öt évig megőrzi. Tanfelügyeleti látogatás során a szakértők kérésére az intézményvezetőnek biztosítania kell a betekintés lehetőségét a jegyzőkönyvbe. "
 
Utoljára módosítva:

pappneandi65

Állandó Tag
Állandó Tag
Mivel csak a nyomtatottat tudjuk aláírni,iktatni, akkor nem tudjuk kikerülni ? Eddig még mi sem nyomtattunk ki a jegyzőkönyvet. Ezután se nagyon hajlok rá, lehetne itt is úgy mint a tanfelügyeletnél! Egy- két oldalas összefoglaló, a többit meg a felületen meg lehet nézni.
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Mert a fenntarthatósági témahét keretében hadd sírjanak a fák. :( A KLIK nem ad papírt (már régóta a sajátomat használom), de nyomtassunk ki mindent. Majd a tantestület összedobja rá a pénzt. Csatolás megtekintése 1530762
earthday_earth_heart_md_clr.gif
image.php
Legalább próbáljuk meg kétoldalasra nyomtatni.
 

Piri58

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Kollégák!
Újfent szeretnék kérdezni, sajnos előző kérdésemhez nem érkezett információ, de próbálok megfelelni a feladatnak (pszichológus minősítő vizsga).
Még nem vettem részt gyakornok minősítésében. Jól értelmezem az útmutatót: a mentor az óralátogatáson és megbeszélésen, itt a reflektív interjún részt vehet, de a portfólió védésen csak a bizottság 3 tagja hallgatja illetve beszélget a pedagógussal?
Jól értelmezed.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére