A mindent rosszul csináló gyerekekről

Könnyű lenne elhoffmannrózsáznom magam egyes, a diákokat rühellő pedagógusok kapcsán, de ennél nagyobb a baj.

Az egyik olvasóm küldött egy fotót, az általános iskola negyedik osztályába járó gyereke tanul (?!) belőle, elméletileg környezetismeretet. A szerző Dr. Mester Miklósné, és ez a, nem is tudom, hogy hívjam, „nyomtatott gyerekbántalmazás” keltette fel a figyelmét:

Egyfelől ijesztő, hogy Miklósné milyen részletes listával rendelkezik arról, hogy mit nem tud elviselni a gyerekekben. A tízévesek szerinte bámészkodnak, a szemüket forgatják, kukucskálnak, fintorognak, orrot húznak és mindenbe beleütik azt, trombitálnak, terjesztik a náthát, beleszólnak, közbevágnak, csúnyán beszélnek, szájalnak, tele szájjal ásítanak, nyelvet öltenek, köpködnek, hallgatóznak, fülelnek és fület piszkálnak, ajtót csapkodnak, mutogatnak, vakaróznak, mindenhez hozzányúlnak, zsebre tesznek, toporzékolnak, a lábukat az asztalra teszik és rugdosnak. Ehelyett a gyerekek szeme, füle, szája, keze-lába szerinte arra való, hogy nézzenek és lássanak, éjszaka becsukják és aludjanak, vegyenek levegőt és tartsák tisztán az orrukat, helyesen beszéljenek és egyenek, írjanak, dolgozzanak, másoknak segítsenek, járjanak és fussanak.

Kedves Miklósné, fenti szöveg alapján ön szó szerint tetőtől-talpig utálja a gyerekeket. Már az a processzus is elriaszt, amivel összeszedhette ezt a bő kéttucatnyi ősbűnt, azon töprengve, hogy még mit ne csináljon a tízéves a testrészeivel. Zavarja minden, ami túlnyomórészt teljesen természetes és egészséges tulajdonsága egy tízévesnek, de mindezt belegyúrja A Világ Legrosszabb Gyereke szobrába, hogy aztán szembeállítson vele egy leszedált, megkötözött, örömtelen kisgyerekről szóló, elkeserítő elváráshalmazt. Kérem, olvassa vissza, ön szerint mi a dolga, mit szabad egy gyereknek – és (figyelem, foglalkoztató feladat!) húzza alá kék postairónnal azokat az elemeket, amelyek számára örömet is okoznak, amitől jó neki, amit szeret, amit szívesen csinálna!

Ahogy mondtam, könnyű lenne azt mondani, hogy ez kizárólag Hoffmann Rózsa hatása, bűne és öröksége. Szó se róla, a magyar oktatáspolitika elmúlt hét évének legmarkánsabb szereplője, a volt MSZMP-káderből lett kereszténydemokrata, aki már akkor a pártállami oktatási tárcánál dolgozott, amikor Orbán Viktor még az akkori (pont ilyen) környezetismereti tankönyveket biflázta, szóval Hoffmann Rózsa belépője tényleg az volt, hogy „túl jó dolga van a diákoknak”. Kivétel nélkül minden döntése, nyilatkozata, terve azt célozta, hogy legyen rosszabb élmény iskolába járni (sőt, ott dolgozni, de erről majd máskor). Diákként mindenkinek voltak hoffmannrózsák az életében, akiknek az óráit gyomorgörccsel várták, akiktől soha egy jó szóra nem számíthattak, akik minden számonkérésnél azt nyomozták, hogy mit nem tud a gyerek, min lehet „rajtakapni”. Mindeközben úgy tettek, mintha a tudás-nem tudás nem egy közös működés eredménye lenne, amihez a diák tanul, a tanár pedig tanít. Minden a gyerek hibája, aki eleve rossz! Egyszemélyes, hideg kivégzőosztaggá alakították a katedrát. Nos, egy ilyen emberre bízták a 2010-es kormányváltás után az összes magyar gyereket.

Miklósné könyve viszont nem ekkor, hanem még a legelső Fidesz-kormány idején, 2000-ben íródott. Csodásan passzol a hét éve hivatalossá tett, kormányprogramba foglalt, állami gyermekbántalmazáshoz, de nem annak terméke. Sokkal régebbi, masszívabb, és bizony: párpolitikai törésvonalakon is áthömpölygő örökség. Igen, a mai Fidesz sokkal direktebb módon, sokkal büszkébben áll bele ebbe (ugyanolyan határozottan, ahogy a rendszerváltás idején, tisztességes liberális pártként pont ennek ellenkezőjét képviselte). De az egy feszt nyikhajozó, a számukra nem szimpatikus politikai álláspontot megfogalmazókat taknyosozó habitus bizony sajátja az ellenzéki szavazóknak is, pontosabban szólva: nem attól függ a gyakorlása, hogy ki melyik pártra szavaz.

Ezért nincs abból forradalom, amit a Fidesz a gyerekekkel csinál, ezért küldi el csak titokban nekem a szülő ezt a könyvet, ahelyett, hogy az első tanóra után a teljes szülői munkaközösség követelné, hogy tépjék ki ezt az oldalt, és felháborodott apák, anyák tiltakoznának Balog emberminiszter tárcájánál. A nyilvános ábrázolások, a blikkfangosra tekert hírműsorok is mind ezt segítik: időről időre olyan érzésünk lehet, hogy a diákok naponta agyba-főbe verik a tanáraikat, pedig ennek ellenkezője az igaz, azaz van néhány (igen, elítélendő és kezelendő) atrocitás a tanárokkal, de közben a gyerekbántalmazás látenciája óriási, gyakorlata pedig a legmagasabb helyről bátorított.

Vannak attitűdök a magyar társadalomban, melyek bár többségi álláspontot képviselnek, de csak a legnagyobb gazemberek játszanak rá ezekre – ilyen például a halálbüntetés pártolása, melynek dacára (és uniós tagságunkkal biztosítva) nem hozzák vissza az állami gyilkosságok gyakorlatát. Akkor se, ha időről időre a legszutykosabb lelkű, beteg barmok szórakoznak ezzel a pulpituson. Más a helyzete a rasszizmusnak. Ez a szintúgy minden releváns párt szimpatizánsi körét mérgező bűn sajnos komoly nyomot hagy a magyar politikusi döntéseken.

A Fidesz évek óta egy vegytisztán rasszista, fajgyűlölő kampánysorozatra költi el a közpénz-tízmilliárdokat, a Jobbik már csak tapsolni tud, hogy Habony és Rogán milyen szépen bebiflázta a kurucinfót, a magát baloldalinak mondó ellenzék pedig kevés kivételtől eltekintve a cinkos hallgatás, a mellébeszélés, vagy a „mi máshogy utáljuk a cigányokat”-féle pásztoralbertizmus eszközéhez nyúl. Az antiszemitizmus és a homofóbia (egyelőre) kisebbségi álláspont, ennek köszönhetően a buzizó és zsidózó kampányok mindig el is buktak.

Nos, és akkor ahhoz kéne tisztesség, bátorság, politikusi felelősség, hogy legalább az ellenzék sorai közt találjunk olyat, aki egyértelműen a gyerekek és fiatalok oldalára áll. Miklósné habitusa, amivel egy komoly társadalmi vélekedés tükröz vissza, nem szimplán „túlzás”, hanem rossz, és pont az ellenkezőjére lenne szükség. Ahogy nincs olyan, hogy „mérsékelt, normális szélsőjobboldali”, úgy nem lehet létjogosultsága annak, ha valaki akár ennyire, akár csak annyira utálja a gyerekeket. Sem a katedrán, sem tankönyvet, sem az oktatási államtitkárság döntéseit szövegezve.

Olyan emberekre van szüksége a gyerekeknek, a tanároknak (igen, nekik is, ha rendes munkát akarnak végezni), Magyarországnak, akik kifejezetten bátorítják a gyerekeket, hogy legyél kíváncsi, fogd meg, mutogass, fintorogj, legyél szabad és érdeklődő. Egy dologban ugyanis Hoffmann Rózsának teljesen igaza van: az ilyen tiltólistákkal idomított magyar diákok egy múzeumban rendezett Biblia-ismereti versenyen kiválóan állnának helyt külföldi társaikkal szemben – utóbbiak viszont gyorsabban megértik, ügyesebben használják az igazán hasznos tudást, mert hagyták, sőt bátorították őket kérdezni, gyereknek lenni, fejlődni, boldognak lenni. Miklósné droidjai boldogtalan, képzetlen, könnyen befolyásolható felnőttek lesznek. Nem az újításokért, hanem a futószalagos munkáért felelnek majd. Nem lesz belőlük művész vagy feltaláló, nem forradalmasítják a magyar politikát, sajtót, szolgáltatóipart. Frusztrált, engedelmességre szoktatott robotokká nőnek.

Tudom, hogy kényelmesebb az ilyenekkel dolgozni, csak épp ezzel nyírjátok ki Magyarország jövőjét.

Ceglédi Zoltán

koyv.jpg
 
Nem a pedagógus dolga a nevelés, az ő dolga az oktatás. Elsősorban.
A nevelés a szülő dolga. LENNE. Ha nem még 30-as 40-es éveikben is a társkereséssel lennének elfoglalva, mert aki van, az sose jó!
Igen, a szülők a hibásak, de nem azért, mert túl kemények vagy túl engedékenyek voltak a gyerekhez, hanem azért, mert NEM SZERETTÉK EGYMÁST!

....és eközben nem törődtek a gyerekkel.

Normális családban ha nézeteltérés van a szülők között azt nem a gyerek előtt 'vitatják' meg, hogy finoman fejezzem ki magamat....ha mégis, annak az eredménye csak az lehet, ha a drága gyermek impotens pöcsnek titulálja az apját és hülye kurvának az anyját....és a szülő csodálkozik, hogy miért nem tisztelik.
 
Ezzel teszed a legjobbat a gyerekednek. De még ennél is jobbat tesz a gyerekével az, aki szereti a gyermeke apját (vagy anyját).

A másik, amit én hiányolok az egymás iránti tisztelet.

Tudom, én egy szekánt vén boszorkány vagyok, de a mai fiatal szülőknél alapvetően az önzést látom..... nekik is egy életük van, joguk van az önmegvalósításhoz, ahhoz, hogy maximálisan jól érezzék magukat mindig és mindenkor.
A másik dolog, ami csípi a szememet, hogy egy nő bizony 2-3 gyerek megszülése után már nem az a huszonéves, mindig szexre kész bombázó, akit apa elvett....és apa csak azt látja, hogy nem az és nem tiszteli benne és nem szereti azért, hogy az ő utódait hordta ki és szülte meg.
 
Igen, láttam hogy a maflást viccnek szántad. :)
De valóban úgy gondolom, hogy a szülőnek legtöbbször dühében, tehetetlenségében jár el a keze. Nevelési célzattal gyereket verni - nem tudom, hogy valaha is sikerrel járt valaki.

Így igaz, a verés csak dacot szül, a sok pedig ugyanolyan durvaságot felnőtt korban.
 
Igen, láttam hogy a maflást viccnek szántad. :)
De valóban úgy gondolom, hogy a szülőnek legtöbbször dühében, tehetetlenségében jár el a keze. Nevelési célzattal gyereket verni - nem tudom, hogy valaha is sikerrel járt valaki.
azeee lattam olyant a nem rovidke eveim soran ,hogy a megfelelo idoben lezavart
es kello meglepettseget okozo eleg ereju maflastol mikor folnyalta a pimasza cementlapot
utana valahogy nagyon tudta hogyan -mikent koll viselnie magat
hmmm es tuggyatok lelkinyomoronc se nem lett tole
 
Miért? Apa még x évnyi jó kis házikoszt után is az a kockahasú, délceg dalia, aki levett a lábáról? :)

Olvastam erről egy tanulmányt, de a több évtizedes tapasztalatom is azt mondatja velem, hogy míg egy bombázó nő is csak hibákat és súlyfelesleget lát, ha tükörbe néz, addig még egy pocakos vén kripli pasi is topmodellnek látja magát...és akként is viselkedik....:D
 
azeee lattam olyant a nem rovidke eveim soran ,hogy a megfelelo idoben lezavart
es kello meglepettseget okozo eleg ereju maflastol mikor folnyalta a pimasza cementlapot
utana valahogy nagyon tudta hogyan -mikent koll viselnie magat
hmmm es tuggyatok lelkinyomoronc se nem lett tole
Én egyszer ütöttem meg, még kisiskolás korában, de ne tudd meg, milyen lelkiismeretfurdalásom volt hetekig!
 
Olvastam erről egy tanulmányt, de a több évtizedes tapasztalatom is azt mondatja velem, hogy míg egy bombázó nő is csak hibákat és súlyfelesleget lát, ha tükörbe néz, addig még egy pocakos vén kripli pasi is topmodellnek látja magát...és akként is viselkedik....:D
Ladybug , na kérlek egy nö pláne ,ha a nejem az kérlek mindig is csodás / a többi meg szép;)/ amugy meg kérlek nekem a 120kg ellenére az évekröl nembeszélünk , még a mai napig is "vasalódeszka" hasam van ,mint valamikor 85kg-os koromban !!! Igaz , hogy biztosan 2 kosárnyi "vasalnivaló" is van rajta :rohog::rohog:
 
Ladybug , na kérlek egy nö pláne ,ha a nejem az kérlek mindig is csodás / a többi meg szép;)/ amugy meg kérlek nekem a 120kg ellenére az évekröl nembeszélünk , még a mai napig is "vasalódeszka" hasam van ,mint valamikor 85kg-os koromban !!! Igaz , hogy biztosan 2 kosárnyi "vasalnivaló" is van rajta :rohog::rohog:

:D:D:D:D
 
Amit mondok, összefügg azzal, amit Casaloma mond.
A széthullott, csonka családokban látott rossz minták miatt olyanok a gyerekek, amilyenek. Nem látnak se jó anya, se jó apa mintát, a szülők egymás tekintélyét rombolják a gyerek előtt. Nem látnak példát a szeretetre, a megbocsátásra, a kompromisszumra, a toleranciára, az önfegyelemre, a konfliktuskezelésre, és egyáltalán, egy jó párkapcsolatra. Kis korban csak szenvednek az otthoni rideg légkörtől, kamaszkorban már lázadnak ellene. Elmennek hazulról, csapódnak ide-oda, keresik, amit a szülői ház nem adott meg nekik, a szeretet, a valahova tartozást, a kötődést, de minta híján képtelenek normális párkapcsolatra. És a gyerekkori traumákat az ember egész életén át hordozza. A családi háttér határozza meg az ember személyiségét és magatartását egész életére. És ezt adja tovább a gyerekeinek is. És így megy tovább az ördögi kör nemzedékről nemzedékre.
Abszolút így van! De milyen példát látnak a mai gyerekek? Minden második házasság válással végződik. De ez csak a házasságok statisztikája. Azokat a párkapcsolatokat, ahol házasság nélkül éltek együtt, és úgy mentek szét, senki se jegyzi. Pedig a gyerekeknek több mint a fele ilyen "élettársi" kapcsolatban születik. Tehát a válás akár többszöröse is lehet a statisztikának.
Ahol pedig válás van, az nem családi tűzhely, hanem családi tűzfészek. Ezt látják, ezt viszik tovább a gyerekek. A mai válási statisztikák a szüleink válási statisztikáinak köszönhetők! Úgy tűnik, a válások száma nemzedékenként még hatványozódik is.



Ezzel teszed a legjobbat a gyerekednek. De még ennél is jobbat tesz a gyerekével az, aki szereti a gyermeke apját (vagy anyját).
 
A másik, amit én hiányolok az egymás iránti tisztelet.

Igazad van, de én úgy gondolom, a "szeretet" magába foglalja a tiszteletet is.

Tudom, én egy szekánt vén boszorkány vagyok, de a mai fiatal szülőknél alapvetően az önzést látom..... nekik is egy életük van, joguk van az önmegvalósításhoz, ahhoz, hogy maximálisan jól érezzék magukat mindig és mindenkor.

Én is ezt látom.
Mindenkinek a saját boldogsága az első, hogy őt tegyék boldoggá, nem az, hogy ő tegye boldoggá a másikat.

A másik dolog, ami csípi a szememet, hogy egy nő bizony 2-3 gyerek megszülése után már nem az a huszonéves, mindig szexre kész bombázó, akit apa elvett....és apa csak azt látja, hogy nem az és nem tiszteli benne és nem szereti azért, hogy az ő utódait hordta ki és szülte meg.

Igen, ilyen is van. Meg olyan is van, hogy a nő 2-3 gyerek megszülése után már csak anya, és megfeledkezik arról, hogy feleség is legyen.
 
Olvastam erről egy tanulmányt, de a több évtizedes tapasztalatom is azt mondatja velem, hogy míg egy bombázó nő is csak hibákat és súlyfelesleget lát, ha tükörbe néz, addig még egy pocakos vén kripli pasi is topmodellnek látja magát...és akként is viselkedik....:D

Addig nincs ezzel baj, amíg a pocakos vén kripli pasi a feleségével is úgy viselkedik, mintha az is topmodell lenne. :) Akár az, akár nem az!
 
Igazad van, de én úgy gondolom, a "szeretet" magába foglalja a tiszteletet is.



Én is ezt látom.
Mindenkinek a saját boldogsága az első, hogy őt tegyék boldoggá, nem az, hogy ő tegye boldoggá a másikat.



Igen, ilyen is van. Meg olyan is van, hogy a nő 2-3 gyerek megszülése után már csak anya, és megfeledkezik arról, hogy feleség is legyen.
1) sajna a szeretet nem jar parban a tisztelettel ---- pedig kene
2) az onzoseg olyan mereteket oltott csaladon belul is hogy felelmetes
3) eeeegen mikor slampos kicsit budos is na de hat annyit dolgozik --- aztan mikor maslep a helyebe meg meg is setodik
 
Abszolút így van! De milyen példát látnak a mai gyerekek? Minden második házasság válással végződik. De ez csak a házasságok statisztikája. Azokat a párkapcsolatokat, ahol házasság nélkül éltek együtt, és úgy mentek szét, senki se jegyzi. Pedig a gyerekeknek több mint a fele ilyen "élettársi" kapcsolatban születik. Tehát a válás akár többszöröse is lehet a statisztikának.
Ahol pedig válás van, az nem családi tűzhely, hanem családi tűzfészek. Ezt látják, ezt viszik tovább a gyerekek. A mai válási statisztikák a szüleink válási statisztikáinak köszönhetők! Úgy tűnik, a válások száma nemzedékenként még hatványozódik is.



Ezzel teszed a legjobbat a gyerekednek. De még ennél is jobbat tesz a gyerekével az, aki szereti a gyermeke apját (vagy anyját).
Szia!
Ne haragudj, de nem értek veled egyett. Szerintem a válásoknak semmi, vagy nem túl sok köze van a dologhoz. igen, abban igazad van, hogy régen sokkal kevesebb volt a válás, de nem amiatt, mert a szülők jobban szerették volna egymást. Biztos sokan hallottak olyat, hogy "csak a gyerek miatt nem váltak el". Ez mitől volt jobb?
A családból hozott minta sokat segíthet. Az én apám alkoholista volt és anyám sem volt az a kifejezetten minta anyuka. Amikor a párommal úgy éreztük, hogy szeretnénk gyereket azt nem tudtam, hogy hogyan fogom nevelni, csak azt tudtam hogyan nem. A lányom egyébként "tervezett" gyerek volt, de nem voltunk összeházasodva. (azóta az is megtörtént). A fő probléma szerintem, hogy a szülőknek a napi létfentartásért való küzdelem felemészti az erejét és idejét. Nem marad idő és energia az egymásra figyelésre. Mindenki a maga bújával van elfoglalva
Visszatérve a cikkre. Én sem látok ebben a szövegben semmi kivetnivalót. Valóban egyfajta illik-nem illik akart lenni. Sajnos a jelenlegi oktatási rendszerben ezer másik ennél sokkal fontosabb és durvább eset van amivel foglalkozni lehetne, illetve kellene. Minden egyes generáció egy kicsivel (vagy sokkal) "rosszabb az előzőnél. Amikor nekünk mondták az idősebb emberek, hogy "bezzeg a mi időnkben" mi is kinevettük őket és most én is ott tartok, hogy szörnyülködök a mai fiatalok viselkedésén, annak ellenére, hogy elég nyitott embernek tartom magam.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt

Statisztikák

Témák
38,129
Üzenet
4,801,955
Tagok
615,735
Legújabb tagunk
Gabó72
Oldal tetejére