DK Gyurcsany Ferenc kampany nyito beszede 2018.



Szombaton egy XI. kerületi sportcsarnokban nyitotta meg a választási kampányát a DK.


A Demokratikus Koalíció a siker, a tisztesség, az őszinte szó, a szabad gondolat pártja – jelentette ki Gyurcsány Ferenc a rendezvényen.

Gyurcsány hangsúlyozta: a DK soha nem alkudott meg Orbán rendszerével, nem zsarolható.

A DK elnöke 12 pontban foglalta össze a leendő demokratikus kormány legfontosabb döntéseit, amiket már az első napon meg fognak lépni:

gyurcsany.jpg


1. Eltávolítják a legfőbb ügyészt, különleges ügyészi hivatalt állítanak föl és csatlakoznak az európai ügyészséghez.

2. A költségvetés átcsoportosításával, másfélszeresére növelik az orvosok ápolók bérét, és 150 új CT és MRI készüléket szereznek be.

3. Módosítják a választójogi törvényt, hogy ne szavazhasson az, aki soha nem élt Magyarországon.

4. Új bérmegállapodást kezdeményeznek, hogy a minimálbér érje el legalább a létminimumot, és folyamatosan növekedjen az emberek bére.

5. Véget vetnek az ukrán nyugdíjbiznisznek, és akik ebben részt vettek, azok ellen eljárást indították.

6. Törvényt hoznak a nyugdíjkorrekcióról, helyreállítják a szolgálati nyugdíjasok státuszát, védelmét.

7. Zár alá veszik a fideszes oligarchák vagyonát és kárpótlási alapot hoznak létre az Orbán-rendszer károsultjainak

8. Törvényben rögzítik, hogy alapjog az internet hozzáférés és ingyenessé teszik az alapvető internetszolgáltatást

9. Helyreállítják a 18 éves korig tartó tankötelezettséget, kéttannyelvű oktatást vezetnek be

10. Felülvizsgálják az egyházak kiváltságait, független bizottságot állítanak fel a papi gyerekmolesztálási ügyek kivizsgálására.

11. A családi pótlékot harmadával növelik, és biztosítják, hogy valamennyi éhező gyerek naponta háromszor kapjon meleg ételt.

12. Gázból, vízből, áramból az alapfogyasztást ingyenessé teszik, leállítják Paks-2-t, és a megújuló energiaforrásokra építik Magyarország jövőjét

Gyurcsány Ferenc arra biztatott mindenkit, hogy menjen el szavazni április 8-án.

Úgy fogalmazott, hogy ha az ország lakói nem veszik birtokba az országot, akkor az ország urai veszik birtokba az országot, és a többieknek a szolgasors jut csak.
 
Mese habbal az ígérgetésekből. Nem sikerült hallanom róla akik szocializmusban elkövetett tetteikért elszámoltatott volna valaki a politikai résztvevőket.... és a többieket
Itt mindent meglehet úszni és ezt tudják is.... a résztvevők-adók.....
 
Melitta Te velem vitazol vagy magaddal?
Hol irtam en olyat, hogy sajnalom toluk?

Amit irtam, annak az a lenyege, hogy minden tarsadalomnak, legyen az barmilyen tarsadalmi berendezkedesu, az oszlopa a dolgozo reteg!
Ha nem gondoskounk roluk, a tarsadalom megszunik lenni!
Barmilyern ujraelosztasnak az az alapja, hogy legyen mit elosztani!
Azoknak akik szegenyebbek, az O altaluk letrehhozott javakat tudjuk szetosztani!
30 éve pont annyit kaptál a munkádért mint napjainkban, ki mit is oszt szét, ha tulajdonlásról van szó, mikor minden mindenki-é
 
Mese habbal az ígérgetésekből. Nem sikerült hallanom róla akik szocializmusban elkövetett tetteikért elszámoltatott volna valaki a politikai résztvevőket.... és a többieket
Itt mindent meglehet úszni és ezt tudják is.... a résztvevők-adók.....

Igen, de ha nem mennek el szavazni az emberek, akkor nem is lesz változás.
Az emberek legalább 85%-a csak sipákolni tud, de ahhoz már túl lusta, hogy megemelje a hátsóját és tegyen is valamit a saját jövöjéért. Ezért vannak Orbánék hatalmon.

A kifogásokkal tele a padlás. El kell menni szavazni, tök mindegy kire, ha akarsz szavazz a kétfarkú kutyapártra, de menj el.
 
Forduljal bizalommal Soroshoz. O mar sok szamitogepet vasarolt a szegenyebb embereknek. A szoftverek jonnek a geppel egyutt. A szolgaltakokkal is lehet kotni jobb lehetoseget.
PL emeletes hazakba egyutt a tv internet ,alap es a leosztast a kozos koltsegbol lehetne fizetni.
Biztos sok megoldas van ha azon tori az ember a fejet hogy tudja megoldani es nem azon miert nem lehet megcsinalni.
Gondolom a napokban jobban kibontjak a reszleteket ,hogy ertheto legyen hogy kepzelik el.
 
Nem figyeltél, kedves atomtudós barátom. Mellesleg én tanultam egy olyan tárgyat, és vizsgáztam is belőle, aminek kifejezetten az volt a neve, hogy "Atomtechnika, erőművek".

Nem azt mondtam, hogy az atomerőművet ki és be lehet kapcsolgatni.

Én kifejezetten ezt írtam, be is jelölöm Neked a lényeget:
"Van az ország, és annak van egy áramfogyasztása. Ki lehet mérni, hogy mi az a mennyiség, aminél gyakorlatilag soha nem fogy kevesebb. Erre érdemes olyan erőműveket telepíteni, mint Paks, mert ezeket nem lehet csak úgy be- vagy kikapcsolni."

Javaslom, olvasd el még egyszer, amit írtam, hogy milyen erőmű típusokat hogyan kell működtetni.

Már bocs, de én ha nem vagyok is atomtudós, itt élek az USA-ban, és úgy látszik ragadt rám valami itt a koszon kívül is (kosz amúgy sincs errefelé sok): és ez amiből egy morzsa rám ragadt, az üzleti érzék! Tehát, bár rém messze vagyok Soros úrtól, de kezdek picit kapitalista módon, azaz üzletemberhez méltóan gondolkodni! Jelen vita témájára levetítve pedig ez imigyen hangzik:

—Az urán rohadt drága, pláne a feldolgozása.
—A kiégett fűtőelemek tárolása csillagászati összeg, Magyarországon nincs is neki kiépített hely hosszú távra, a ruszkik drága pénzért vállalják a tárolását, de odáig eljuttatni is vonaton vagy akármin balesetveszélyes.
—Az atomerőmű megépítése is messze drágább mint a szélfarmoké, már amiatt is mert az atomerőműt vagy megépíted a maga teljességében vagy nem, ami sokba kerül egyszerre, a szélfarmokat viszont lehet apránként építeni, mindig annyi szélkereket amennyire épp pénz van.
—Az igaz hogy a szél nem fúj mindig. De erre egy üzletember így gondolkodik, figyelj:

—Az atomerőműnek sok hátránya van, a fentiek (és egy csomó kevésbé fontos, plusz a balesetveszély). Érdemes alternatívát keresni. Hm, hm... A SZÉL INGYEN VAN! Igaz, nem fúj mindig, ez nagy hátránya... De minél magasabb a pózna, annál biztosabban fúj! Mérjük ki, mennyi az az energia amire biztosan mindig szüksége van az országnak... Ez X megawatt. (ugye, te mondtad hogy ez kimérhető... légy nyugodt, az üzletember is tudni akarja, ez mennyi!).
—A szél valóban nem fúj mindig, de olyan rém ritka hogy az ország területén sehol se fújjon. Tegyük fel (itt e kérdésről hogy mi mennyi, az üzletember megkérdi a szakembereket) hogy az országban egy évben Z napon át fúj nagy átlagban olyan erős szél, hogy vele K mennyiségű jó helyre állított szélkerék megtermelje a kimért szükséges X megawattot. Tehát szükségünk van K darab szélkerékre. Ez azonban csak egy nagyon optimális minimum, ennél több kell. A szakemberek szerint (meteorológusok stb) a fentebb említett Z napon kívül még van ZZ mennyiségű olyan nap amikor az ország teljes területén nem fúj ugyan elegendő szél, de 70 százalékos valószínűséggel az ország legalább egyharmadán fúj eléggé erős szél! Nos, e napokra eszerint - most számol az üzletember - kell nyilvánvalóan 3*Z mennyiségű szélkerék, és mivel az nem lehet hogy épp e napokon másodpercek alatt megépítsék, emiatt egyszerűen eleve nem Z, hanem 3*Z mennyiségű szélkereket állítanak fel. Minthogy ezek akkor is ott lesznek amikor a teljes országban megfelelő a széljárás, az év Z mennyiségű napján nem annyit fognak termelni amennyi nekünk kell, hanem annál háromszor többet! Ezen többletenergiát el lehet adni a szomszédops országoknak, s cserébe amikor tényleg totál nem forognak a kerekek - ez az év 365-Z-ZZ mennyiségű napja, megsúgom, rém ritka, lehet ilyen talán 2 hét egész évben - ezért cserébe ezeken a napokon a szomszéd országokból kapjuk az enerdzsit, náluk minden bizonnyal forognak majd a kerekek. Vagy termelik máshogy. Emellett, a többletenergiával megtehetjük azt is mint amit jelenleg is tesznek az atomerőműveknél: vizet szivattyúznak magas medencékbe. Ezzel később ha nincs, vízerőművet hajthatunk meg. A környezetszennyezés ezzel nem lesz nagyobb, mert ez az atomerőműhöz is kéne.

Továbbá, a szélcsendes napok energiaigényét pótolni lehet legalább részben napelemekkel is. Kezdjük azzal, ilyenekkel beborítható a szélerőművek összes póznája is, talán a lapátjaik is (bár utóbbiban nem vagyok biztos), szóval még hely se kell annyi mint hiszik. A családi házak teteje is beborítható ezzel a legtöbb helyen. Tudom, most azzal jössz hogy drága. Igen, AZ! Kurvadrága! De MIÉRT drága? Az üzletember megmondja neked: Mert egyszerűen minden drága amiből keveset termelnek. Miért termelnek keveset? Mert keveset lehet eladni. Miért lehet keveset eladni? Mert drága, és a kör itt bezárul!
Abban a pillanatban azonban amikor ÁLLAMI SZÁNDÉK az EGÉSZ ORSZÁG naperőművesítése, ez még a kis Magyarország esetén is akkora piac, hogy máris temérdek cég versenyezne érte hogy megcsinálhassa, elkezdenék nagy tételben gyártani, megnőne a verseny, és pillanatokon belül lemennének az árak! (Különben is csökkennek évek óta...)
Van ez a találmány is asszem a CH-n is volt róla cikk, hogy az utak útburkolatába is lehet speciális napelemcellákat tenni. Lehet most még hogy ez is drága, de ez is csak szándék kérdése hogy legyen rá megrendelő.
A naperőművek előnye, hogy tipikusan épp a legdöglesztőbb nyári hőségben termelik a legtöbb energiát, azaz pont akkor amikor a szél hajlamos NEM fújni...

Nyilván én se mondom hogy azonnal állítsuk le Paksot, hülyeség volna elhamarkodni ha már ott áll. De bővíteni NEM KELLENE! És amikor már az országot telepakoltuk így szélkerekekkel meg naperőművekkel, és látjuk mennyire váltják be a reményt, na akkor beszélhetünk Paks bezárásáról.
 
Utoljára módosítva:
PAks jelenleg az 50% korul energia igenyt elegit ki.
HOgy folytasam a gondolat menetet advocatus_diabolinak a nap elemrol. A lakossag fogyasztasra kivaloan alkalmas.
Eloszor is a haz tulajdonos fektet be, nem az allam, ha hitelre teszi akkor a bank is profital. A csaladi haz vagy lako ingatlan tehermentesiti az allami nagy energia halozatot. pl Paks
Komoly erteket emel a hazon egy napenergiaval ellatott, tehat a befektetes maradando erteknovelo tenyezo.
A korszerusegrol a modern kornyezet kimelesrol mar nem is beszelve.
Vegul a tulajdonos is betud szallni a tobblet energia eladasaba ami egy kis profitot hoz neki is.
Paks2 feleslegesnek tunik mert giga beruhazas nem nincs annyi igeny energiara mint amenyit termelne, eladni .....ketseges, mert mar negativ eladasba megy a tozsden is neha az aram mert annyira tultermeles van.
Nem beszelve a veszelyrol amit okozhat egy atomeromuvel torteno baleset muszaki hiba vagy termeszeti katasztrofa stb.
 
PAks jelenleg az 50% korul energia igenyt elegit ki.
..........Paks2 feleslegesnek tunik mert giga beruhazas nem nincs annyi igeny energiara mint amenyit termelne, eladni .....ketseges, mert mar negativ eladasba megy a tozsden is neha az aram mert annyira tultermeles van.
Nem beszelve a veszelyrol amit okozhat egy atomeromuvel torteno baleset muszaki hiba vagy termeszeti katasztrofa stb.
Azért mond meg őszintén, ha nem Orbán ülne a miniszterelnöki székbe, hanem Gyurcsány,
ha nem az oroszok adnák hozzá a pénzt, hanem az unió vagy mondjuk valami tengeren-túli bank,
akkor is ostorozva lenne itt az oldalon az a Paks 2 :rolleyes: ?
 
Melitta , igen ám , de elöször is kiikéne épiteni a nap vagy szélenergia termelte áram tárolását és szállitását ! Ez még a fejlet nyugaton sincsen meg !! Meg olyan törvények kellett már vagy jó 30 éve ami a "zöld energiát" támogatják , itt van a kutya elásva , a bank adhatna , ha akarna hiszen az adott mindenfélére nem? A fedezett nélküli ház , autó , meg a franctudja mire nem , akkor adhatna a napelemekre is ! Nincsen megköttve a keze ! Ha befuccsol a kundschaft az öt eddig sem érdekelte !
 
56 -ék már csak ilyen videókkal vitáznak
https://www.youtube.com/watch?time_continue=40&v=ELF3OZiR-P0
holott videók szólnak szegénységről is azt nem találja meg.
Ez az "oszlopa a dolgozó réteg" jól hangzik.
Ennek az elődje volt a polgárság viszi a vállán az országot
Ezt a szlogent elhagyta aki behozta
Annak már úgy jobb: a polgár tegye Őt gazdaggá.

És így jön létre a szegény.
Azzal meg nem kell törődni azok nem tartoznak a lakossághoz
Pedig kell törődni az önhibáján kívül olyan sorsra jutottakkal
És éppen az újra elosztás az ami ugyan-ők másik helyen családtámogatásra hivatkozva valamint az oktatás támogatásra hivatkozva keveslik..!!
Az újra elosztás csak akkor ellenség NEKI, ha tényleg a szegényekről van szó.
 
Utoljára módosítva:
A fene egye meg, nem szívesen írok ilyesmit mert még emlékszem a múltra, de ez a Gyurcsány egyre szimpatikusabb... Ha Magyarországon élnék, most már biztos hogy rá szavaznék, ha semmi másért nem is de azért az egyért is már, mert az egyházak privilégiumait felül akarja vizsgálni... Ezen kívül is vannak számomra tetsző pontjai, de ez aztán különösen vonzó a programjában!
Meglepő, 8 évvel ezelőtt a tévében nyilatkozta, hogy tulajdonképpen vallásos hívő, és minden héten rendszeresen bérmálkozik.
 
Az emberek legalább 85%-a csak sipákolni tud, de ahhoz már túl lusta, hogy megemelje a hátsóját és tegyen is valamit a saját jövöjéért. Ezért vannak Orbánék hatalmon.
Azt azért nem mondanám, hogy az emberek 85%-a otthon maradt, és mindössze 15% ment el szavazni. Ez nagyon erős csúsztatás.
A valóságban 60-70% elmegy szavazni, és annak a többsége pedig a Fideszre szavazott legutóbb.
 
Azért mond meg őszintén, ha nem Orbán ülne a miniszterelnöki székbe, hanem Gyurcsány,
ha nem az oroszok adnák hozzá a pénzt, hanem az unió vagy mondjuk valami tengeren-túli bank,
akkor is ostorozva lenne itt az oldalon az a Paks 2 :rolleyes: ?

Itt tulajdonképpen nem Paks2 van ostorozva. Legalábbis, hogy @Melitta mit ostoroz elsősorban, nem tudom, de ami ENGEM illet, én neked bevallom, kevésbé ostoroznám azt a beruházást ha az amcsik csinálnák. Ennek egyszerű oka van: ha egyszer elköteleztük magunkat a Nyugat mellett, illene lojálisnak lennünk a szövetségeseink felé, vagy nem?!

De, ez csak egy mellékes szál, mert amúgy én mindigs azon a véleményen voltam - Melittával ellentétben! - hogy messze elfogadhatóbbnak tartom az atomerőműveket, mint a szénerőműveket vagy az olajerőműveket! Melitta ebben velem nem ért egyet, jól tudom. Szóval, én KEVÉSBÉ ostorozom Paksot, még a bővítését is. Az én ellenvéleményem oka és irányultsága az, hogy a jövő NYILVÁNVALÓAN a megújuló energiaforrásoké, mert sokkal lépcsőzetesebben lehet növelni a kapacitást (ma építek 10 szélkereket, 1 év múlva újabb 5-öt csak, ha annyira van pénz) mint az atomkolosszusokat. Emellett, ezek az energiaforrások (főleg a napenergia) még viszonylag kikutatlan területek, ahol óriási lehetőség volna az innovációra, amire egy kis ország is képes, szóval pompás terület volna Magyarországnak arra hogy kissé kitörjön a technológiai lemaradásból, versenyképes és eladható knowhow-kat fejlesszen ki, netán termelőkapacitásokat is amikkel elláthat más országokat napelemcellákkal vagy szélerőművekkel. Ehelyett egy NYILVÁNVALÓAN ELMARADOTT technológiát erőltetnek!

Ez a bajom vele elsősorban. Igenis én az atomerőművek pártján állok (!!!!), de CSAK A SZÉN- és olaj- és földgázerőművekkel szemben!

Nyilvánvaló azonban, hogy ez egy ideiglenes fejlődési szakasz az Emberiség életében. Ideje lenne átállni másra. Nem olyan villámgyorsan és hisztérikusan mint egyes környezetvédők követelik, azt ellenzem. Ha már van valahol atomerőmű, oké, használjuk amíg találunk helyette jobbat. El tudom képzelni azt is, még 500 év múlva is logikus lesz itt-ott a Földön megtartani egypár atomerőművet, talán újat is építeni, valahova, ahol végképp szó se lehet jobb energiaforrásról, vagy rém nehézkes volna oda energiát elvezetni máshonnan. Szóval én nem vagyok az atomtechnika kétségbeesett ellenzője. Mint mindig, most is a középutat keresem. Szomorúan látom azonban, hogy az atom iránti elkötelezettség a kormány részéről oda fajult, hogy nemcsak utána se néz más alternatíváknak, de az egyéb energiatermelő lehetőségek elterjedését még DIREKT AKADÁLYOZZA IS!

Na ez az amit rohadtul gyűlölök bennük, érted?
 
Meglepő, 8 évvel ezelőtt a tévében nyilatkozta, hogy tulajdonképpen vallásos hívő, és minden héten rendszeresen bérmálkozik.
Ez meglep. Úgy tudom még a legvallásosabb hívők is csak egyszer bérmálkoznak életükben. Mennyi bűne lehet ennek a szerencsétlennek, hogy minden héten szükségét érzi a bérmálkozásnak, amikor még egy szerzetes se tesz ilyesmit?!
 
Már bocs, de én ha nem vagyok is atomtudós, itt élek az USA-ban, és úgy látszik ragadt rám valami itt a koszon kívül is (kosz amúgy sincs errefelé sok): és ez amiből egy morzsa rám ragadt, az üzleti érzék!
Elsősorban azért tetszik ez a poszt, mert mellébeszélsz.

Ugyanis amire válaszolsz, az arról szólsz, hogy Te leszólod az én hozzáértésemet azért... mert pontosan azt írtam, amit Te.

Mindegy, van ilyen ember is, nem gond...

Na, akkor nézzük még ezeket is:

—Az urán rohadt drága, pláne a feldolgozása.
—A kiégett fűtőelemek tárolása csillagászati összeg, Magyarországon nincs is neki kiépített hely hosszú távra, a ruszkik drága pénzért vállalják a tárolását, de odáig eljuttatni is vonaton vagy akármin balesetveszélyes.
—Az atomerőmű megépítése is messze drágább mint a szélfarmoké, már amiatt is mert az atomerőműt vagy megépíted a maga teljességében vagy nem, ami sokba kerül egyszerre, a szélfarmokat viszont lehet apránként építeni, mindig annyi szélkereket amennyire épp pénz van.
—Az igaz hogy a szél nem fúj mindig. De erre egy üzletember így gondolkodik, figyelj:

Lehet, hogy nem tűnt fel neked, de a kapitalista világban is vannak atomerőművek. Ezt most attól függetlenül mondom, hogy állást foglalnék ellenük vagy mellettük.
A legnagyobb atomerőmű kapacitással az USA rendelkezik, ahol a jelek szerint úgy gondolod, hogy idióták élnek. Hidd el, ha nem lenne semmi értelme, ők sem csinálnák.
A világ legnagyobb atomerőműve Kanadában van, ami szintén nem egy elmaradott kommunista ország.
Európában a franciáknak van rengeteg atomerőműve.

Szóval, én nem lennék ennyire meggyőződve arról, hogy marhaság. Persze, vannak hátrányai és hosszútávú következményei, de valahogy ki kell elégíteni az energia/áram igényt. És pillanatnyilag ez a megoldás van rá.
—A szél valóban nem fúj mindig, de olyan rém ritka hogy az ország területén sehol se fújjon. Tegyük fel (itt e kérdésről hogy mi mennyi, az üzletember megkérdi a szakembereket) hogy az országban egy évben Z napon át fúj nagy átlagban olyan erős szél, hogy vele K mennyiségű jó helyre állított szélkerék megtermelje a kimért szükséges X megawattot. Tehát szükségünk van K darab szélkerékre. Ez azonban csak egy nagyon optimális minimum, ennél több kell. A szakemberek szerint (meteorológusok stb) a fentebb említett Z napon kívül még van ZZ mennyiségű olyan nap amikor az ország teljes területén nem fúj ugyan elegendő szél, de 70 százalékos valószínűséggel az ország legalább egyharmadán fúj eléggé erős szél!.....

Ez pontosan így van. De biztos vagy abban, hogy tudod, hogy ez milyen irtózatosan sok szélkereket eredményezne? Ha Paksot ki akarod váltani, ami most 2000 MW, ahhoz 1000 db 2 MW-os szélkerék kellene. De, mivel jól látod hogy ennél többet kell letelepíteni, 3-4 ezer darabról beszélsz. Ha pedig hirtelen kiesik 2000 MW teljesítmény, akkor nem fogsz tudni hipp-hopp, 0 másodperc alatt (mert azonnal kell a pótlás, nem lehet várni meg alkudozni) venni ennyi áramot, mert egyik ország sem épít csak úgy akkora tartalék kapacitásokat, hogy hátha majd kell valakinek. Mert ők üzletemberek, és nem fognak erőműveket építeni helyettünk, évi 2 hét fogyasztásért. Főleg, ha írod, hogy a két hét is túl van becsülve részedről.

Emellett, a többletenergiával megtehetjük azt is mint amit jelenleg is tesznek az atomerőműveknél: vizet szivattyúznak magas medencékbe. Ezzel később ha nincs, vízerőművet hajthatunk meg.

Igen, ez egy jó elméleti lehetőség. De pillanatnyilag erre nem vagyunk felkészülve, plusz nem veszteség mentes a buli. Ráadásul, amikor felszivattyúzzuk a vizet, és valóban nagyban csináljuk, akkor csökken a vízszint, amikor meg leengedjük, akkor egy kisebb árhullámot indítunk el. Ez önmagában azt is jelenti, hogy árvíz veszélyes időszakokban ez a módszer nem működtethető.

Továbbá, a szélcsendes napok energiaigényét pótolni lehet legalább részben napelemekkel is. Kezdjük azzal, ilyenekkel beborítható a szélerőművek összes póznája is, talán a lapátjaik is (bár utóbbiban nem vagyok biztos), szóval még hely se kell annyi mint hiszik.

Ez nem igazán opció. A póznák kör keresztmetszetűek, erre csak vékony rétegű napelemet lehet feltenni, annak meg 10% körüli a hatásfoka akkor ha pontosan szembe néz a nappal. A pózna gyakorlatilag függőleges (3-5° hajlásszöge lehet), és az elég ritkán áll pontosan szemben a nappal, gyakorlatilag csak napkeltekor és napnyugtakor. A lapátokra is lehetne tenni, de nehéz róla lehozni, mert elektromosan kellene csatlakozni egy forgó testhez, ami óriási hibalehetőség. Ráadásul, lehet hogy nem figyelted meg, de a szél nem a Nap felől fúj, ezért nem 100% a valószínűsége annak, hogy a szárnyak ideális szögben állnak a naphoz, és nem éppen háttal. Ráadásul a szélkerék teljesítmény szabályozása a szárnyak elfordításával történik, ami ismét zavaró tényező.

Tudom, most azzal jössz hogy drága. Igen, AZ! Kurvadrága! De MIÉRT drága? Az üzletember megmondja neked: Mert egyszerűen minden drága amiből keveset termelnek. Miért termelnek keveset? Mert keveset lehet eladni. Miért lehet keveset eladni? Mert drága, és a kör itt bezárul!

Ez sajnos nem igaz. Ha megnézed a napelemek árát, akkor láthatod, hogy az jó darabig csökkent, mert jobban nőtt a termelés, mint a fogyasztás. Ma kb. egyensúly van. 30-40 cég gyárt kristályos napelem cellákat, és több száz gyárt ezekből napelem táblákat. A másik gond, hogy az a mennyiség, amit le lehet gyártani, korlátos. Nem áll rendelkezésre végtelen mennyiségű alapanyag, amiből kristályokat lehet növeszteni. Szóval, ha hirtelen megnőne a kereslet, akkor az árak elkezdenének felfelé mozogni.

Ráadásul az élettartamot nem tudjuk biztosan, de azt tudjuk, hogy
- folyamatosan, évente 1-3%-kal csökken a napelem teljesítménye, minőségtől függöen
- a gyenge minőségű napelemeknél felgyorsul a folyamat
- ha le kell szerelni őket, akkor veszélyes hulladékok lesznek, akkor pénzért kell majd kezelni, ártalmatlanítani őket

Van ez a találmány is asszem a CH-n is volt róla cikk, hogy az utak útburkolatába is lehet speciális napelemcellákat tenni. Lehet most még hogy ez is drága, de ez is csak szándék kérdése hogy legyen rá megrendelő.

Erről a találmányról nem hallottam, de sok másikról igen, és mindig volt valami hátulütője a dolognak.

A naperőművek előnye, hogy tipikusan épp a legdöglesztőbb nyári hőségben termelik a legtöbb energiát, azaz pont akkor amikor a szél hajlamos NEM fújni...

Ez konkrétan nem igaz. Ugyanis a napelemek akkor termelik a legtöbb energiát, amikor 25°C körüli a hőmérsékletük, és ha melegszenek, akkor csökken a teljesítményük. Voltak/vannak olyan "hibrid" napelemek, amiket vízzel hűtenek alulról, és mint napelem-napkollektor kombinációt próbálták bevezetni őket. Sajnos, az így termelt langyos víz energiájával a gyakorlatban semmit nem lehet kezdeni, ezért ez a típusú termék kihalási ágon van.

És amikor már az országot telepakoltuk így szélkerekekkel meg naperőművekkel, és látjuk mennyire váltják be a reményt,

Tudod, például az osztrák vagy a hazai tapasztalatok alapján kb. lehet tudni, hogy mennyire váltják be a reményeket, és úgy tűnik, hogy valamekkora mértékben lehet alkalmazni őket, de az ország alapellátását rájuk bízni nem egyszerű butaság/felelőtlenség, hanem bűn lenne. És párhuzamosan kellene gázturbinás erőművek sokaságát építeni a biztonság miatt, ami a legdrágább áramforrás pillanatnyilag, jóval az átlagos áram ár fölött termel mindegyik.

Tudod, az a jó, hogy nem hozzád hasonló szobatudósok kísérletezgetnek az ország életével, a sajtóból összeszedett, ellenőrizhetetlen féligazságok alapján.
 
Itt tulajdonképpen nem Paks2 van ostorozva. .. Szomorúan látom azonban, hogy az atom iránti elkötelezettség a kormány részéről oda fajult, hogy nemcsak utána se néz más alternatíváknak, de az egyéb energiatermelő lehetőségek elterjedését még DIREKT AKADÁLYOZZA IS!
Na ez az amit rohadtul gyűlölök bennük, érted?
Teljesen egyetértek azzal, hogy a napenergia felé kell koncenrálni, de én úgy gondolom, (bár nem vagyok szakértő, amit tudok a technológiáról azt a net-ről bogarászom össze) hogy a napelemeken és
a tárolókon még nagyon sokat kell fejleszteni ahhoz, hogy átvehessék egy 24 órában egyenletessen termelő atomerőmű helyét. Sajnos sok tényező van ami kimondottan fékezheti is ezeket a fejlesztéseket, így nehéz időt meghatározni mikorra élvezhetjük ezt a fajta tiszta, veszélytelen energiát.
Magában a Paks2 projekt szerintem sem más mint egy giga buli a pénzforrásokhoz hozzáférőknek.
Kezdetben vala az autópálya, a völgyhidak meg alagutak, később a sportlétesítmények, de hát ezeket
csak néhány százmillióval lehetett lefejni koponyánként. No majd az erőműnél csorognak a milliárdok.
Aki ismeri a Paks1 építéséről szóló történeteket, az tudja akkor sem számított semmi - a beruházásból sokan meggazdagodtak, sok minden felépült aminek köze nem volt oda és iszonyatos mennyiségű anyag ment pocsékba, szemétbe - pedig akkor még más szelek fújtak.
 
Itt tulajdonképpen nem Paks2 van ostorozva. Legalábbis, hogy @Melitta mit ostoroz elsősorban, nem tudom, de ami ENGEM illet, én neked bevallom, kevésbé ostoroznám azt a beruházást ha az amcsik csinálnák. Ennek egyszerű oka van: ha egyszer elköteleztük magunkat a Nyugat mellett, illene lojálisnak lennünk a szövetségeseink felé, vagy nem?!
Nem, ez részben műszaki, részben gazdasági döntés, az optimális megoldást kell választani.
A világon az általad nagyra becsült üzletemberek nem elkötelezettségek, szolidaritások, stb. alapján döntenek, hanem hogy mi éri meg jobban.

Szomorúan látom azonban, hogy az atom iránti elkötelezettség a kormány részéről oda fajult, hogy nemcsak utána se néz más alternatíváknak, de az egyéb energiatermelő lehetőségek elterjedését még DIREKT AKADÁLYOZZA IS!

Pillanatnyilag az a helyzet, hogy nem nagyon van más reális lehetőség. Még a fejlett Németország sem naperőműveket vagy szélerőműveket telepít éppen, hanem most nyitják újra a szénbányákat az új szénerőművek számára. De akkor ők is idióták, nem? Hiszen megkérdezhetnének Téged is, és Te biztosan tudnál nekik segíteni :)

Emellett, ezek az energiaforrások (főleg a napenergia) még viszonylag kikutatlan területek, ahol óriási lehetőség volna az innovációra, amire egy kis ország is képes, szóval pompás terület volna Magyarországnak arra hogy kissé kitörjön a technológiai lemaradásból, versenyképes és eladható knowhow-kat fejlesszen ki, netán termelőkapacitásokat is amikkel elláthat más országokat napelemcellákkal vagy szélerőművekkel.

Tudod, ezzel sok nagy cég foglalkozik, és rengeteg pénzt ölnek bele. Számtalan dologra lehet azt mondani, hogy hú, azzal kellene a kormánynak foglalkoznia, mert akkor hogy ki tudnánk törni... Ilyen például a rák gyógyszere, az örök élet, a mittudom én még mi. Nem hiszem, hogy pusztán parancsra hirtelen bármelyik ország/állam/vállalat/feltaláló ontani tudná a világra szóló találmányokat.

Ha pedig megvan a nagy találmány, akkor kismillióan elkezdik majd lemásolni sokkal olcsóbban, hiszen ők nem invesztáltak bele semmit a kutatásba.
 
Eloszor is a haz tulajdonos fektet be, nem az allam, ha hitelre teszi akkor a bank is profital. A csaladi haz vagy lako ingatlan tehermentesiti az allami nagy energia halozatot. pl Paks
Komoly erteket emel a hazon egy napenergiaval ellatott, tehat a befektetes maradando erteknovelo tenyezo.
A korszerusegrol a modern kornyezet kimelesrol mar nem is beszelve.
Vegul a tulajdonos is betud szallni a tobblet energia eladasaba ami egy kis profitot hoz neki is.

Sajnos nem igazán.
Az energia hálózat arra van kitalálva, hogy az erőművektől a fogyasztók felé szállítsa az áramot. Ellenkező irányba csak korlátozottan megy. Ráadásul nem lehet stabilan számítani a teljesítményre, mert ha a magánember lekapcsolja, vagy elromlik, de nem javíttatja meg, vagy elöregszik és nem csináltat újat akkor az a teljesítmény kiesik, és erőművel kell pótolni.
Valamennyire valóban értéknövelő tényező, ez igaz. Azonban nem tud beszállni az energia eladásába. Ennek számos oka van:
- a magyar rendszer a szaldós elszámolást támogatja. Ez azt jelenti, hogy amíg annyi termelsz, amennyit fogyasztasz, addig 1:1 alapon megy az elszámolás. Amint többletet termelsz, jóval olcsóbban veszi át a szolgáltató, mert áramot tud venni Pakstól is a feléért, és nem ő akarja megvenni, hanem Te akarod eladni.
- egy átlagos családi ház tetejére jó ha felfér annyi napelem, ami a család fogyasztását nullszaldóra ki tudja hozni
- kell rendszerhasználati díjat fizetni a feltöltött áram után is. Ez sajnos jogos, ha valakit érdekel, elmondom, miért.
- ha el akarod adni, akkor számlát kell róla kiállítani, könyvelni kell, áfát meg adókat kell fizetni, szóval nem éri meg

A másik, hogy van arra tapasztalat, hogy mi van akkor, ha a magánembernek megéri napenergiával áramot termelni, és eladni egy a piaci viszonyoktól elrugaszkodott, mesterségesen magas áron. A példa Németország. Ott jó beruházás volt a dolog, gyorsan megtérült a magas átvételi ár miatt.
Ma az a helyzet, hogy akkora a napelem kapacitás, amit a hálózat már nem mindig tud fogadni, ezért távolról leválasztják a napelemeket. És ha nem tudod eladni, mert éppen nem kell a szolgáltatónak, akkor bukovári van.

És arról nem is beszéltem, hogy az olcsó napelemek ki tudnak gyulladni...
IMAGE_20150603_28693133-625x600.jpg
 
Utoljára módosítva:
Tudod, ezzel sok nagy cég foglalkozik, és rengeteg pénzt ölnek bele. Számtalan dologra lehet azt mondani, hogy hú, azzal kellene a kormánynak foglalkoznia, mert akkor hogy ki tudnánk törni... Ilyen például a rák gyógyszere, az örök élet, a mittudom én még mi. Nem hiszem, hogy pusztán parancsra hirtelen bármelyik ország/állam/vállalat/feltaláló ontani tudná a világra szóló találmányokat.

Tudom kicsit gáz önmagamnak válaszolni, de eszembe jutott valami, és gondolom, megosztom Veletek :)

Hallgattam kb. 4-5 éve Klub Rádiót, ahova "aranyos Bolgár úr"-nak betelefonált egy fickó, hogy ő tudja, hogyan törhetne ki az ország. 5 percig magyarázta a nagy ötletet, Bolgár úr köpni-nyelni sem tudott.

A lényeg nagy vonalakban az volt, hogy a vasérc sokkal olcsóbb, mint a mozdony. És az ország vegyen sok vasércet, és csináljon belőle sok mozdonyt, és akkor a haszonból jut majd mindenre.

És ez most nem vicc, tényleg ez volt a nagy ötlet...
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt

Statisztikák

Témák
38,129
Üzenet
4,802,089
Tagok
615,738
Legújabb tagunk
Szöllős Ágnes
Oldal tetejére