Megszűnik a Magyar Nemzet, elhallgat a Lánchíd Rádió

A Magyar Nemzet finanszírozási problémái miatt, a tulajdonosok döntése alapján 2018. április 11-től a kiadó beszünteti médiatartalom-szolgáltatási tevékenységét, így megszűnik a Magyar Nemzet napilap és annak online verziója, az mno.hu, de elhallgat a Lánchíd Rádió is, kérdéses a portfólióba tartozó Heti Válasz sorsa, és a Hír TV-nél is leépítések várhatók.


Simicska Lajos nem finanszírozza tovább a tulajdonába tartozó médiatermékeket.
A Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft.kedden közleményben erősítette meg a, hogy a 80 évvel ezelőtt alapított Magyar Nemzet napilap utolsó nyomtatott száma holnap, 2018. április 11-én jelenik meg.

A Lánchíd Rádió Kft. ezzel párhuzamosan közölte, hogy április 10-én éjfélkor elhallgat a rádió. A Simicska-médiaportfólióhoz tartozó Hír TV-t ugyanakkor nem zárják be, tovább sugározhat, ám ott is „racionalizálás” lesz.

A Heti Válasz sorsa is kérdéses még, Borókai Gábor főszerkesztő-lapigazgató közleményében előfizetésre biztatja a lap olvasóit és a remény hangján szólt a folytatásról.

Sajtótörténelem

Az első, ezen a néven induló liberális napilapot Jókai Mór alapította 1899-ben, maga az író volt a főszerkesztő. Ez a formátum 1913-ban szűnt meg.25 esztendővel később, a második Magyar Nemzetként emlegetett napilapot Pethő Sándor és Hegedűs Gyula alapította 1938-ban.

A pártállami időkben Pethő Sándor fia, id. Pethő Tibor 1973 és 1983 között volt a lap főszerkesztője, és a rendszerváltás után 1990-től egészen haláláig, 1996-ig töltötte be ismét a főszerkesztői posztot. A Pethő Sándor által alapított Magyar Nemzet jobboldali, náciellenes lap volt, többek között Szekfű Gyula, Barankovics István, Lendvai István és Márai Sándor is írt bele.

Nagy Imre bukása és halála után a Magyar Nemzet a Hazafias Népfront lapja lett, egészen a rendszerváltásig ebben a minőségben működött, bár többször feszegette a határokat. Illyés Gyula például 1977 karácsonyán cikket közölt benne az addig tabunak számító erdélyi magyarság ügyéről.

A rendszerváltás időszakában a lap az egyik legfontosabb sajtótermék volt.
A Horn-kormány adta el 1996-ban a Postabanknak, majd az első Orbán-kormány alatt, 2000-ben összevonták a Napi Magyarország szerkesztőségével.

A lap aztán 2015-ben Simicska Lajos hatáskörébe került, és a sajtótörténetben „G-napként” elhíresült fordulattól kezdve a napilap és a rádió is ellenzéki szerepet vállalt.

Az akkori főszerkesztő, Liszkay Gábor és a Magyar Nemzet vezetősége Szerető Szabolcs és D. Horváth Gábor főszerkesztő-helyettesek kivételével távozott a laptól, és megalapították a Magyar Időket.

A Magyar Nemzet főszerkesztője ekkor D. Horváth Gábor lett.

2018 tavaszán aztán D. Horváth távozott a lap éléről, és helyét Schlecht Csaba vette át, aki egyszerre vezette a Magyar Nemzetet és a Lánchíd Rádiót.

Az újság mindvégig megőrizte magas szakmai színvonalát és kvalitásait.

Záróakkord

A Magyar Nemzet utolsó száma tehát április 11-én jelenik meg, a 2007-ben indult Lánchíd Rádió pedig, aminek története párhuzamosan futott a Magyar Nemzettel, április 10-én éjfélkor hallgatott el.

mno3.jpg
 
Az, hogy Simicska volt ott az ész, aláírom, tőle tanulták meg hogy kell lopni.
Végül is bármi megtörténhet, de szerintem Simicskának nem érdeke, hogy itt zavargások, netán polgárháború törjön ki.
Fenntartom, hogy akár műbalhé is lehetett....gumicsont az ellenzéknek.

Egyetértek, én csupán egy elméletet említettem. Az igazságot csak azok tudják, akik benne vannak.
 
Tudjátok, azt azért nem értem, hogy az állítólagos, több milliós baloldali és liberális néptömeg miért nem tud eltartani egy újságot. Például azzal, hogy megveszi. Merthogy ez üzlet.

Ráadásul, ha valóban ilyen elsöprő tömegű ellenzéki van akkor biztos van köztük vállalkozó is, aki meg tudja tömni hirdetéssel ezeket a lapokat.

Na most, ha azzal jöttök, hogy a kormánypárti hirdetések tartják el a jobbos médiát, akkor ajánlom, hogy nézzétek a TV2-t.

Minden 1 óra adásból 20 perc a reklám, hogy vegyek a hüvelyszárazságomra krémet, a hüvelygombámra kúpot (mindezt férfiként), vegyek C vitamint, töltsem fel a házi patikát, vegyek olyan autót,amit 50.000 óráig teszteltek (ez mellesleg 7 év, tehát elég öregecske konstrukció lehet), menjek az aldiba, menjek a Lidlbe, menjek a Sparba, vegyek sonkát, fúrógépet, ácskalapácsot, menjek a Mömaxba, mert az trendi, mossak Tomi-val, de az Ádám család meg a Jar-ra esküszik, meg ilyenek.

Ez a tiszta műsoridő 1/3-a. Még választási időszakban is.

Szóval, ezek nem kifejezetten a kormánytól jönnek azt hiszem.

Egyszerűen el kell fogadni, hogy a nyomtatott sajtónak lassan vége lesz. Ahogy a festett portrékat is kiszorították a fényképek a mindennapokból, sőt, a papír alapú fényképek is tűnnek el.

Ez van.
*
Kedves Fantom!
Nem vagy toppon a hirdetési piacon. Hidd el, a cégek nem mernek hirdetni. Nem mernek hirdetni olyan médiákban, mely a cárevicska hatalom ellen szól, bármi módon. Ezért nincsenek hirdetések.
Ma már ott tartunk, hogy az a cég, amelyik hirdetni akar, előlről-hátulról-oldalról-középről-magasról-alulról nagyon megnézi, méghozzá nagyítóval azt a sajtó terméket, légyen az papír alapú, rádió v. bármilyen, ahol a hirdetést felajánlották, vagy ahol hirdetni szeretne. Ha olyan --cárevicskának nem tetsző--médiában hirdet, utána jön a retorzió. S, mint ismeretes, nem bánnak kesztyűs kézzel az ellenük vétőkkel.
Jön a NAV és olyan dolgokat "fedez" fel, amit lehetséges, hogy éppen ők sunnyogtak bele a cég számlái közé, vagy éppen a NAV tüntetett el.
Tudod, kedves Fantom, ebben az országban cárevicskáéknak mindent szabad. Sőt a mindennél is többet.
Ezért vagyok jogosan, de mérhetetlenül elkeseredve.
Most akár Alkotmányt is módosíthat, mindent, mindent. Bevésheti azt is, hogy mindörökre ez a hatalom diktálja a lépéseket is, merre, hogyan és milyen ütemben... massssssírozhatunk....
:confused:
 
:rohog:Jesszus! Miért lennél te liberális! Hisz folyamatosan a fajelmélet mellett agitálsz - ez barátom szélsőjobbos portfólió! Továbbá egyházellenes vagy! Miközben a liberalizmus vallásszabadságot és vallási türelmet hirdet. Olyan messze vagy a liberalizmustól, mint Makó az Orion-ködtől.

Nézd, az úgy van tudod hogy megmondták már rég a bölcsek: MINDEN ZSARNOKSÁG KITERMELI IDŐVEL A MAGA ELLENFELEIT, ELLENSÉGEIT!

Nekem elegem lett az orbanizmusból, s így az ELLENSÉGE LETTEM. Ellenség, márpedig ellenségről csakl akkor beszélhetünk ha harc van, vagy legalábbis lehetségesnek tartja legalább az egyik fél a harcot. Én úgy éltem meg és át a velem történteket, hogy velem marhára méltatlanul bánt az a KORMÁNY, az a NÉP és az az ORSZÁG úgy általában!

Nyilván, ettől még biztos akadnak ott nagyon rendes fazonok is, ismerek én is párat - sajnos, ezek összesen nincsenek féltucatnyian se. Ettől azonban még a többség olyan, aki a szememben BARBÁR és ATAVISZTIKUS ESZMÉK KÖVETŐJE. Ez nyilvánvaló, mert a kormány a szememben olyan, s e kormányt megválasztotta az a NÉP. Most is. Miért is lenne más a véleményem ezek után tehát arról a NÉPRŐL, legalábbis a TÖBBSÉGÜKRŐL?!

Ha neked ez fajelmélet, nevezd annak, bár szerintem messze van tőle.

A vallással is jobb ha nem vádolsz. Nem látom be, miért ne lehetnék liberális akkor, ha azt mondom hogy az egyházakat tartsák el a híveik, és hogy szekuláris államot KÖVETELEK?! A Történelem során alig akad olyan nagy gondolkodó, aki ne ugyanezen a véleményen lett volna! Nota bene, számos olyan nagy gondolkodó élt aki amúgy vallásos volt (hívő), de ENNEK ELLENÉRE is a szekularizmust pártolta!

Emellett, szeretném ha nem rágalmaznád új hazámat az USA-t, legalábbis nem azokat, akiket iztt sokan úgy neveznek hogy Alapító Atyák. Ők maguk is mind mélyen hittek a szekularizmus elveiben, erre bizonyság maga az amerikai Alkotmány. Merészeled-e ennek ellenére azt állítani, hogy nem voltak LIBERÁLISOK?!

Különben meg nagy ívben leszarom minek tartasz. Én például téged meg a fideszes védenceidet simán fasisztának, szóval kvittek vagyunk.
 
Tekerjük egy kicsit tovább ezt a "paranoiát" és összeesküvés elméletet.
Én úgy gondolom, hogy egy olyan kaliberű ember, mint Simicska, nem csak azokat a vasakat tartja a tűzben, amiről a közvélemény tud.
Szerintem jóval többet.
Nemhiába mondta Viki róla annó, hogy Simicska a legokosabb közöttük.

Nézzük az ellenkezőjét. Mi van, ha ez a nagy eladás, bezárás, visszaadás stb. csak arra jó, hogy elterelje a figyelmet és amikor azt hiszik (mármint Vikiék), hogy Simicska a padlón van, akkor robban a bomba. Amikor a leginkább a legbiztosabbak.
Én szerintem Simicskánál Orbán Putyinhoz való dörgölőzése verte ki a biztosítékot. És emiatt nem lehet szó a vica-versa-ról.
Szerintem.
Ha tekered azt lehet csak rossz felé tekered.
Két verzió van még:
  • Lepaktált kiegyezett
  • Ha eladná Orbánhoz kerülne
 
A 24.hu információi szerint 1,5 milliárd forintos vételárat jelöltek meg Simicska Lajos, a héten bezárt Magyar Nemzet és mno.hu tulajdonosának emberei Ungár Péternek, az LMP elnökségi tagjának, a Figyelőt is tulajdonló Schmidt Mária kormánybiztos fiának, aki vételi ajánlatot tett a lapra.

Ez alatt az összeg alatt Simicska állítólag nem adná Ungárnak az 1938 óta tartó működését szerdán befejező napilapot, a Magyar Nemzetet és az mno.hu-t. A másik vevőjelölt, Milkovics Pál pénteken azt nyilatkozta, hogy eláll vételi ajánlatától, mivel nem kapott választ Simicskáéktól, a harmadik cég, amelyről hallani lehetett, a Brit Media Kft. pedig nem is érdeklődik a Magyar Nemzet iránt.

Az évenként mintegy 762 millió forint veszteséget elkönyvelő Magyar Nemzet, fenntartása is költséges lenne, még akkor is, ha racionalizálással lejjebb vinnék ezt az összeget. De állami hirdetési bevételei már évek óta nincsenek a lapnak, előfizetőinek és vásárlóinak együttes száma pedig a 2015-ös G-nap (Orbán Viktor miniszterelnök és Simicska több évtizeden át tartó barátságának széthullása) óta körülbelül a harmadára, 13 ezerre esett vissza, a többi között amiatt, hogy az intézményi előfizetők (minisztériumok, más állami cégek), valamint a masszívan fideszes érzelmű olvasók lemondták a lapot az újrahangolás után.

A alacsony példányszám miatt (684 db megyénként ) nem valószínű az üzleti hirdetők megjelenése sem .
 
*
Kedves Fantom!
Nem vagy toppon a hirdetési piacon. Hidd el, a cégek nem mernek hirdetni. Nem mernek hirdetni olyan médiákban, mely a cárevicska hatalom ellen szól, bármi módon. Ezért nincsenek hirdetések.
Ma már ott tartunk, hogy az a cég, amelyik hirdetni akar, előlről-hátulról-oldalról-középről-magasról-alulról nagyon megnézi, méghozzá nagyítóval azt a sajtó terméket, légyen az papír alapú, rádió v. bármilyen, ahol a hirdetést felajánlották, vagy ahol hirdetni szeretne. Ha olyan --cárevicskának nem tetsző--médiában hirdet, utána jön a retorzió. S, mint ismeretes, nem bánnak kesztyűs kézzel az ellenük vétőkkel.
Jön a NAV és olyan dolgokat "fedez" fel, amit lehetséges, hogy éppen ők sunnyogtak bele a cég számlái közé, vagy éppen a NAV tüntetett el.
Tudod, kedves Fantom, ebben az országban cárevicskáéknak mindent szabad. Sőt a mindennél is többet.
Ezért vagyok jogosan, de mérhetetlenül elkeseredve.
Most akár Alkotmányt is módosíthat, mindent, mindent. Bevésheti azt is, hogy mindörökre ez a hatalom diktálja a lépéseket is, merre, hogyan és milyen ütemben... massssssírozhatunk....
:confused:

Nem kell ahhoz "cárevicskának" lenni... (Egyébként nem értem miért kellenek ezek a gúnynevek? Nem lehet kiírni, hogy Orbán Viktor? Vagy ha hosszú OV?) Én emlékszem arra is, hogy '94-ben az MSZP-SZDSZ koalíciós kormány megalakulását követően megszűnt a Pesti Hírlap. Az ok roppant prózai volt, konzervatív beállítottságú lapként bírálta a baloldalt, és a hatalomra kerültek letiltottak minden állami hirdetést a lapnál. (Nem csak a kormány, hanem az összes állami cégét is.) Pár hónap alatt bedőlt.

A Lánchíd Rádió elnémítását még meg is tudom érteni, hiszen fél év múlva lejár az engedélye és tuti nem hosszabbítják meg neki. Eladni pedig - lásd ClassFM - értelme nem lenne. Mondjuk nem értem, miért sugároz zenét rajta, hiszen ha semmi nem menne, akkor a médiatanács felbontaná a szerződést, azt kész, fizetnie sem kellene a díjat, mert így meg kell...
Az MN más kérdés ebből a szempontból. Egy nem működő lapot nehéz eladni, mert nincs... az online felületet szerintem működtethette volna tovább, de ugye én nem vagyok ő, és nem tudom mi okból nem tette.
Egyébként pedig a hirdetési piac tényleg úgy működik, hogy hiába szimpatizálsz az újsággal vállalkozóként, nem biztos hogy mersz benne hirdetni, ha érvényesülni akarsz. De még előfizetni sem biztos, hogy mersz rá, inkább megveszed az újságosnál...

Fantom kérdése pedig kicsit álnaív. Sok baloldali eltartja pl a Klubrádiót, adományokkal. A baloldaliak ugyanakkor nem fognak jobboldali, vagy annak gondolt újságra előfizetni, vagy venni (én sem vennék pl Népszavát, vagy vettem volna Népszabadságot) mert egyszerűn más kávéház. A jobboldaliak közül sokan pedig pont Simicska miatt nem vették, vennék, mert "kutyából nem lesz szalonna" alapon azt gondolják, hogy még mindig Fideszes, csak a háttérben... A Jobbikosok - akiknek meg eddig a szekerét tolta - egyedül meg valószínűleg nem tudnák fenntartani. És akkor még egy kis gondolat: a baloldaliak nem kultiválják a Jobbikot, akkor miért is kellene egy olyan újságot megmenteniük, ami nyíltan Jobbikos?
 
A 24.hu információi szerint 1,5 milliárd forintos vételárat jelöltek meg Simicska Lajos, a héten bezárt Magyar Nemzet és mno.hu tulajdonosának emberei Ungár Péternek, az LMP elnökségi tagjának, a Figyelőt is tulajdonló Schmidt Mária kormánybiztos fiának, aki vételi ajánlatot tett a lapra.

Ez alatt az összeg alatt Simicska állítólag nem adná Ungárnak az 1938 óta tartó működését szerdán befejező napilapot, a Magyar Nemzetet és az mno.hu-t. A másik vevőjelölt, Milkovics Pál pénteken azt nyilatkozta, hogy eláll vételi ajánlatától, mivel nem kapott választ Simicskáéktól, a harmadik cég, amelyről hallani lehetett, a Brit Media Kft. pedig nem is érdeklődik a Magyar Nemzet iránt.

Az évenként mintegy 762 millió forint veszteséget elkönyvelő Magyar Nemzet, fenntartása is költséges lenne, még akkor is, ha racionalizálással lejjebb vinnék ezt az összeget. De állami hirdetési bevételei már évek óta nincsenek a lapnak, előfizetőinek és vásárlóinak együttes száma pedig a 2015-ös G-nap (Orbán Viktor miniszterelnök és Simicska több évtizeden át tartó barátságának széthullása) óta körülbelül a harmadára, 13 ezerre esett vissza, a többi között amiatt, hogy az intézményi előfizetők (minisztériumok, más állami cégek), valamint a masszívan fideszes érzelmű olvasók lemondták a lapot az újrahangolás után.

A alacsony példányszám miatt (684 db megyénként ) nem valószínű az üzleti hirdetők megjelenése sem .
Kézenfekvő gondolat: tartsa el a piac. Elvileg van ebben az országban kb. 3 millió ellenzéki érzelmű választó. A havi előfizetés 3000 Ft. Két doboz cigaretta ára. Ennél sokkal többet költenek hobbira, cigire... Ha csak minden tizedik ellenzéki előfizet, akkor kétszeresen megveri a legnagobb példányszámban fogyó blikket! (Ráadásul ha elektronikus formában rendelik meg, nincs sem nyomdaköltség, sem terjesztési költség...)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,608
Tagok
615,326
Legújabb tagunk
redbaron77
Oldal tetejére