Ismerd fel képről az alkotót! Csak képzőművészet!!!

Maradjon-e, vagy zárjuk ezt a témát? (Ismerd fel képről a szerzőt)


  • Összes szavazó
    10
  • Szavazás lezárva .

varázsdoboz

Állandó Tag
Állandó Tag
The_Kibab_Shop%2C_Scutari%2C_Asia_Minor%2C_John_Frederick_Lewis%2C_1858.png
 

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
A kép John Frederick Lewis alkotása. Címe: Kebab áruda Szkutariban... J. F. Lewis brit orientalista festő 10 évet élt Kairóban , ahol számos rajzot, vázlatot készített .. 1851.ben visszatért Angliába, ahol kidolgozta képeit, sőt egy-egy téma számos részlete alapján több akvarellt és olaj képet festett.
1804-ben születet és 1876-ban halt meg. Hárem képein felesége volt a modellje, akit 1847-ben Alexandriában vett nőül.... Egyébként Lewis apja és nagybátyja is elismert képzőművész volt...





Na és ki az alkotója, mi a címe az alábbi képnek?

na mi ez.JPG
 

varázsdoboz

Állandó Tag
Állandó Tag
Paja Jovanovic: Kígyóbűvölő

Született 1859-ben a mai Szerbia területén mely akkoriban az Osztrák Birodalomhoz tartozott. Édesapja fotográfus, édesanyja egy francia hölgy.
1875-ben, 15 évesen apja beíratja a Bécsi Művészeti Akadémiára ahol 1880-ban sikeresen diplomázik, de festészeti tanulmányait tovább folytatja az orientalista Leopold Carl Müllernél.
Tanulmányozza a balkáni népek szokásait, folklórját mely feldolgozva elhozza számára 1882-ben az Akadémia Birodalmi Ösztöndíját a "Megsérült montenegrói"c. festményéért.
1883-ban már a londoni "francia" Galéria is érdeklődik festészete iránt és szerződést kötnek a művésszel minek következtében tanulmányi utazást tesz( Marokkó, Egyiptom, Spanyolország, Olaszország) és számos vázlatot készít későbbi munkáihoz.
1893-ban a Szerb Királyi Akadémia Tagja lesz.
1905-től már csak portrékat készít.
Azért érdemes megemlíteni, hogy ikonosztázokat is készített a dolonói Szt. Miklós templom részére,de az újvidéki ortodox székesegyház is örzi festészetét.
1957. november 30-án Bécsben kezei végleg megpihennek s hamvait akarta szerint a szeretett Belgrádban helyezik el.

Rendkívül érdekes, termékeny festőnek találom. Akit bővebben is érdekel művészete, ajánlom a linket.
http://mediasfera.rs/2018/03/31/paja-jovanovic-najskuplji-srpski-slikar/

Érdekesség képen megemlítem, hogy nemrégiben egy londoni árverésen a vélt vételi ár mintegy háromszorosáért: 527.404 Euróért kelt el egy kis méretű (46x35 cm) képe, míg a Kígyóbűvölő a maga 107,5x83 cm-es méretével 1999-ben 170 ezer Euróért került egy magángyűjtő birtokába.
 

varázsdoboz

Állandó Tag
Állandó Tag


W. Kandinskij(1886-1944) : Rapallo- Csónak a tengeren(23,9x33 cm).
Mielőtt Kandinszkij végleg a modern festészet felé fordul, megszületik 1906-ban a francia impresszionisták finom pasztelszíneit és ecsetvonásait tükröző olaj képe.
1904-06 között társával és kolléganőjével Gabriella Münsterrel Olaszországban tartózkodik, ahol rabul ejti a rapallói naplementék és halászfaluk szépsége. Egész sor tanulmányt készít belőlük.
 
Utoljára módosítva:

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Gustave Caillebotte - Voiliers á Argenteuil (Vitorlások Argenteuil-nél) 1888. olaj, vászon 55,5x65 cm Musée d'Orsay

1848-ban született tehetős családban... Mérnök, jogász, s festő akinek sosem kellett képet eladni megélhetéshez. A francia impresszionisták barátja, viszályaik elsimítója. Először a Leon Bonnat műterem növendéke, majd 1873-ban felvették az École des Beaux-Arts-ba, bár nem sokáig járt oda. Első jelentősebb képét a Szalon elutasítja, a Les raboteurs de parquet ( Padlózók),
de 1876-ban kiállítják...

Les raboteurs de parquet (1875).jpg

Képein egyébként látható a fotózáshoz való vonzódása, egyetlen irányzathoz sem kötődött. A Szajna partján, Petit Gennevilliersben Argenteuil közelében vásárolt egy ingatlant felhagy a festéssel, s hajót tervez, épít, versenyez, kertészkedik. Barátja Auguste Renoir gyakori vendége. Renoir Evezősök reggelije című képén Ő ül lovagló ülésben a kép alján. ( Egyébként a kép érdekessége a kutyával játszó hölgy Renoir későbbi felesége. Az eredeti modellel elégedetlen volt , átfestette, így került Ő rá a képre..)

Pierre-Auguste_Renoir_-_Luncheon_of_the_Boating_Party_-_Google_Art_Project.jpg

1894-ben tüdőembóliában halt meg munka közben a kertjében. Mecénási szerepe legalább olyan fontos volt, mint a kortársakra és a későbbi utódokra gyakorolt hatása. Gyűjteményét a francia államra hagyta, kikötve, hogy a luxenburgi palotában, majd később a Louvre-ban kerüljenek elhelyezésre, tudván, hogy akkoriban az impresszionistákat a hivatalos "akadémiai" művészet.. 68 különböző festőtől, közte Pissarro, Manet, Degas, Renoir, Cézanne, Monet, Sisley képei. A francia kormány nem fogadta el a feltételeket, de végül is 38 képet 1896-ban a Luxenburg palotában kiállítottak. Amikor 1928-ban a francia kormány a többi képet is át akarta venni az örökösök megtagadták. Caillebotte 40 saját képét a Musée d'Orsay őrzi.





Ki az alkotó? Mi a Címe?

egy.jpg
 
Utoljára módosítva:

prominor

Állandó Tag
Állandó Tag
Sokat küszködtem a megfejtéssel ..:)
Laurits Andersen (Ring) Tavasz - Ebba és Sigrid Kähler
Sajnálatosan kevéssé ismert a nagyközönség számára Európa egyik legjelentősebb XX. századeleji dán festője.. A Ring nevet szülőfalujáról vette fel, hogy ne keverjék barátjával, művésztársával Hans Andersennel... A Nobel díjas Henrik Pontoppidan Nattevagt című regényének Thorkild Drehling festőhőse alakjához az alap L.A. Ring.. Emiatt Ring minden magyarázat nélkül megszüntette az íróval régi barátságát. A regényben a festő a legjobb barátjának feleségével folytat szerelmi viszonyt, ami a valóságban is félig meddig hasonló volt, hisz Ringet bensőséges kapcsolat fűzte Joanne Wildehez (barátja feleségéhez) az asszony azonban hű maradt férjéhez , ezért is szakadt meg szoros kapcsolatuk. Ellenben Ring hátbatámadásként érezte Pontopiddan részéről ennek nyilvánossá tételét.. A nála jóval fiatalabb szintén festő Sigrid Kählert vette feleségül, akitől három gyermeke született, s aki számos képe modellje is volt egyben..





Na és ki az alkotó, mi a címe?...

4.jpg
 

varázsdoboz

Állandó Tag
Állandó Tag
Stanley Spencer (1891-1959): Tájkép

Cookhamben, egy Temze melletti kis faluban született sokgyermekes családban, ahol az apa zenetanár és egyházi orgonistaként tartotta el családját.
Gyakran nevezte a mennyország falújának. Későbbi iskolai tanulmányai alatt megkapta tanárától becenévnek is mivel a délutáni teáját is inkább a vonaton fogyasztotta el, csak minél hamarabb a szívének kedves faluba érhessen. Vallási témájú képein gyakran ábrázolja a falu lakosait evangéliumi testvéreiként.
Tehetséges Spencer fiúkat a falubéli Dorothy Baliley tanítja rajzolni. Később aztán a szülők szűkös anyagi háttere miatt csak Gilbertet küldik továbbtanulni Maidenheadba. Az apa érzi ennek lelki terheit és felkeresi a helyi földbirtokos Lord és Lady Bostont, hogy karolják fel Stanley tanulmányait.
1908-1912 között a a londoni Slade Képzőművészeti Főiskolán tanul.
Az első világháborúban gyenge fizikuma miatt egy katonai kórházban rendőrként vállal feladatot, de 1917-ben már a Berkshire-i gyalogezreddel az élvonalban harcol Macedoniánál. A háborúban elesett Sydney bátyja halála és a háborús borzalmak átélése megváltoztatja az élethez-halálhoz való viszonyát.
1923-ban a nyarat Dorset megyében tölti, ahol háborús emlékképeken dolgozik. Ezen munkáit látva Louis és Mary Bahrandt meggyőződik arról, hogy az asszony háborúban elhunyt hadnagy testvérének festményeken való megörökítéséhez kiváló festőre találtak személyében. Ezen festmények méltó megőrzésére kápolnát is építenek Berkshirben.

A második világháborúban hivatalos háborús művészként szolgál. Felkérik, hogy festményeivel dokumentálja a skóciai Port Glasgow hajógyárakat.
Magánélete sajnos boldogtalan és sikertelennek mondható.
Halála évében 1958 ban a Buckhingam -palotában lovaggá ütik.

A fent bemutatott képet 2012-ben a Berkshirer-i Művészeti Galériából egy betörés során ellopják, mely magántulajdonban volt s csak kiállítás kapcsán került a galériához...
Szerencsére 6 évnyi kalandozás után az idei évben az ellopott festményt egy holland drogkereskedő ágya alatt megtalálták így visszakerülhetett jogos tulajdonosához :)

 
Utoljára módosítva:

varázsdoboz

Állandó Tag
Állandó Tag
Giuseppe Dangelico Daeni (szül. Bari, Olaszország 1939.Nov. 8.)

Első osztályos tanára felfedezi a gyermekben a művészi tehetséget s az apja szkepticizmusa ellenére magántanítvány lesz.
Később beiratkozik a Bari Művészeti Intézetbe,majd 1960-ban a Képzőművészeti Akadémiára.
1960-'79 között számtalan művészeti díjban részesül s a legnagyobb olaszországi könyvkiadóktól kap megbízást könyvillusztrátori megbízásból.

1971-ben Manhattanba utazik,majd1978-ban családjával New Yorkba költözik.
Galériai szponzoráció révén kiállításai nyílnak N.Y.-ban és Massachusettsben.Amerikában is sikeres könyvillusztrátor,élete végéig mintegy 3 ezer könyv borítóját készítette el.
Festői témái között gyakran szerepel a tengerpart és az érzéki hölgyek ábrázolása olajjal vásznon.
Művészetét inspirálta Sargent, Sorolla, Boldin.
A kezdeti expresszionista stílusirányzat után visszatalál az impresszionisták világába.

2010-ben N.Y.-ban éri a halál,70 éves korában.



Mivel a Prominor által feltöltött link nekem vírus figyelmeztetést mutat, próbálkozom mással, hogy műveit megmutassam.

https://www.peintures-tableaux.com/Pino-Daeni-Peintures/
 
Utoljára módosítva:

varázsdoboz

Állandó Tag
Állandó Tag
Elnézést kérek, de nekem ezt írta a tabletre ki.
Magam is csodálkoztam a hivatalos oldalon...de nem volt bátorságom megnyitni...így is van elég bajom ezzel a kis kütyüvel:)
 

art-lover-may

Állandó Tag
Állandó Tag
Szép napot minden festészetet kedvelőnek! Gondolom nem bánjátok, ha csatlakozom. :)

Nos a Prominor által feltett festmény alkotója, és portréja, a kitalálandó festmény címe: Vasárnap délután.
Albrecht Samuel Anker (1831. április 1. - 1910. július 16.) svájci festő és illusztrátor volt, akit Svájc "nemzeti festőjének" neveztek a 19. századi svájci falusi élet tartósan
népszerű ábrázolása miatt. https://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Anker

.
800px-Albert_Anker_-_Selbstbildnis_im_Profil%2C_nach_links.jpg
 
Oldal tetejére