Lehet ismét szégyenkezni — Magyarország, csempészet és a “hermetikusan lezárt” határ

Orbánnak kemény kérdésekre kell felelnie, hiszen egyértelmű, hogy magyar diplomaták jogsértő módon Tiranától a magyar déli határig segítették Gruevszki szökését...Ismét Magyarországtól hangos a világsajtó...

A független magyar nyilvánosság meg van döbbenve, mert a kormány nyilvánvalóan illegálisan hozta Budapestre a korábbi macedón miniszterelnököt, a hatóságok ugyanakkor nyugtatgatják a kedélyeket -- jegyzi a Deutsche Welle. De egyre erősebb a gyanú, hogy a hatalom embercsempészethez és törvénytelen beutazáshoz nyújtott segítséget. Ily módon pedig elképzelhető, hogy megszegte a hatályos jogszabályokat, a menedékjogot, de még az alaptörvényt is.

A montenegrói rendőrség azt közölte a német rádióval, hogy Gruevszki vasárnap lépett az ország területére, vele volt Tiranából két magyar diplomata: Kulcsár Antal és Várfalvai Csaba. Podgoricában autót váltott, és onnan kezdve az ottani magyar nagykövetség két munkatársa: Császár Zoltán és Félegyházi Csaba kísérte. Szerb részről még nem hozták nyilvánosságra, hol és miként jutott be a politikus az országba, illetve hagyta el azt Magyarország felé. Kovács Zoltán mindenesetre nem kívánt megjegyzést fűzni a montenegrói rendőrség adataihoz. Orbánt ugyanakkor nem érdeklik a hazai sajtóbírálatok.

*

Magyarország reflektorfénybe került, mert egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy segített a jogerősen elítélt volt macedón kormányfőnek, hogy az eljusson a Balkánról Budapestre és ott menedéket kérjen -- írja a Financial Times. Az albán rendőrség azt közölte, hogy a politikus a tiranai magyar nagykövetség autóján lépte át Montenegró felé a határt. Ezt a montenegrói hatóságok is megerősítették, hozzátéve, hogy a kíséretében lévő két magyar diplomata útlevéllel igazolta magát, majd Gruevszki kb. három óra múlva már Szerbiában volt, akkor azonban már két másik magyar diplomata társaságában, akiket a követként és konzulként azonosítottak be. A leleplezés miatt a harcias Orbánnak újabb baja lehet Brüsszellel, hiszen nyilvánvaló, hogy segédkezet nyújtott a korábbi macedón miniszterelnöknek. A magyar Külügyminisztérium nem válaszolt arra a kérésre, hogy kommentálja a fejleményeket.

Krekó Péter úgy értékelte, hogy az utóbbi években nem érte ekkora csapás Magyarország nemzetközi tekintélyét, hiszen az Orbán-kormány felkarolt egy elítélt bűnözőt, aki ellenzi az ország Nato-szövetségeseinek stratégiai célját, a névvita rendezését Görögországgal. Egyébként ahhoz, hogy beléphessen Magyarországra, útlevélre volt szüksége.

*

Újabb Orbán-problémája van az uniónak, mivel a miniszterelnöknek válaszolnia kell arra, miként érkezett Magyarországra korábbi macedón kollégája, miközben nincs a magyarnál keményebb menedékpolitika a földrészen -- jegyzi a Financial Times. Brüsszel sok energiát áldozott már, hogy megoldja a politikai válságot Macedóniában, illetve hogy világra segítse a megállapodást Athénnal, és így végre megnyíljon az út Szkopje számára az EU és a Nato felé. Ha a magyar politikus befogadja Gruevszkit, az még jobban kiélezi a viszonyt az EU-val. De lehet, hogy egyetlen európai vezetőnek sem lesz kapacitása foglalkozni vele, hiszen ott van a Brexit, az olasz költségvetési csata, a német vezetés sok baja, valamint Orbán bonyolult helye az EPP-ben.

*

Egyre nagyobb a rejtély Gruevszki szökésének módja körül, miközben az a vád Magyarország ellen, hogy hazudott, amikor azt állította, hogy nem segített a politikusnak elkerülni a börtönt -- jegyzi a The Guardian. A volt miniszterelnök szoros kapcsolatot ápolt Orbánnak, nézeteik keményen nacionalisták. E jó viszony erősségét bizonyítja, hogy a magyar kormány bejelentette: biztonsági megfontolásokból engedélyezte, hogy az érintett a menedékkérelmet Budapesten nyújtsa be. Macedónia viszont előterjesztette a hivatalos kiadatási kérelmet. Egy beavatott forrás azt mondta a lapnak, hogy Gruevszkit hírek szerint éjjel-nappal szemmel tartották a hatóságok, de kerülte a nyilvánosságot, még a lakása környékén sem lehetett látni. Szkopjéban az a hír járja, hogy a hatalom futni hagyta, cserében a politikus pártja jóváhagyja, hogy az ország új neve Észak-Macedónia legyen.

*

A VIP-menekültekre nem érvényesek a szigorú magyar menedékjogi előírások. Gruevszki Orbán barátjának számít, így esetében a magyar hatóságok félretették a kemény jogszabályokat. De az ügy miatt Budapest magyarázkodni kényszerül. Az egész történet igen pikáns, hiszen Magyarország segített a szökésben a Balkánon, ideértve, hogy Szerbiából áthozott egy bűnözőt a határon, éppen azon a határon, amely három éve szinte leküzdhetetlen akadályt jelent a kevésbé neves menedékkérők számára. A beadvány elbírálását a hatályos és egyre szigorodó törvények értelmében a tranzitövezetben kellene kivárni, arról nem beszélve, hogy Macedónia és Szerbia biztonságos 3. államnak számít, ilyen alapon az eltelt években több száz folyamodványt úgyszólván kapásból visszautasítottak. Jelenleg akár két évet is kell várni, hogy valaki egyáltalán bejusson a tranzitzónába. Mindez azonban nem vonatkozott Gruevszkire.

Ha minden igaz, Budapesten a politikus legalább egy éjszakát egy luxusszállodában töltött, ami azért érdekes, mert fél évvel ezelőtt a kormány börtönbüntetés terhe mellett megtiltotta, hogy bárki szervezett formában segítse az illegális menedékkérőket. De amíg nem tisztázódnak a kalandos szökés körülményei, vad feltételezések és összeesküvés elméletek vannak forgalomban. A kérdés azonban jogos: miként tudott Gruevszki akadálytalanul átkelni négy határon is, és hogy kapott-e hozzá támogatás magyar vagy más részről.

Szelestey Lajos
images
 
a lényeg, senki sem tudja, hogyan hagyta el Macedóniát, nem az ottani magyar nagykövetségen adta be a menedékkérelmét és ismétlem símán utazgathatot elvégre a nemzetközi körözésről ezt írják:
“On November 13, 2018, at 19.35 hours, Interpol Skopje sent a copy of an international arrest warrant for the person in question, to Interpol Tirana,” said the State Police of Albania.
Hogy Albániát hogyan hagyta el ... gondolom a diplomata rendszámú autókat is ellenörzik, elvégre cigicsempészeket is szoktak elkapni ilyen autókkal.
Ha meg merték adni az újságjukban az autó rendszámát, sőt beazonosították a kísèrőket is (senkinek egy pillanatnyi kételye se legyen, hogy nem a helyi titkosszolgálat tette),akkor én hajlok arra, hogy igenis a magyar diplomata rendszámos autóval távozott.
Azt pedig nincs joguk megnézni, átkutatni semmilyen helyi vagy határőtizeti szervnek. Csupán az okmányok érvényességét ellenőrizhetik.
Naív vagy, ha a cigicsempészethez hasonlítod, ha pedig azt gondolod, hogy diplomata autóval csempészik a cigit, akkor még naívabb.
 
Ha meg merték adni az újságjukban az autó rendszámát, sőt beazonosították a kísèrőket is (senkinek egy pillanatnyi kételye se legyen, hogy nem a helyi titkosszolgálat tette),akkor én hajlok arra, hogy igenis a magyar diplomata rendszámos autóval távozott.
Azt pedig nincs joguk megnézni, átkutatni semmilyen helyi vagy határőtizeti szervnek. Csupán az okmányok érvényességét ellenőrizhetik.
Naív vagy, ha a cigicsempészethez hasonlítod.

De miért baj ha magyar diplomata rendszámú autóban utazott? Nemzetközi körözést csak akkor adtak ki ellene mikor már megérkezett Budapestre... ezt mondják az albánok is, tisztában voltak vele ki van az autóban, de nem körözött személy volt.

..... ha pedig azt gondolod, hogy dilomata autóval csempészik a cigit, akkor még naívabb

pár perc keresés a neten:
https://parameter.sk/diplomata-rendszamu-autoban-csempesztek-ezer-karton-cigit

https://www.bumm.sk/krimi/2017/04/20/ujabb-szovevenyes-cigarettacsempesz-ugy-az-ukran-magyar-hataron
 
Utoljára módosítva:
De miért baj ha magyar diplomata rendszámú autóban utazott?
Akkor még egyszer:
Egy jogerősen elítéltről beszélünk, akitől elvették az útleveleit. Plusz börtönbe kellett volna vonulnia. Ha lehetne is személyi igazolvánnyal átlépni a macedón határt, akkor is a határőröknek le kellett volna tartóztatni az átlépéskor, mert de facto szökésben volt.
Ha ezt nem tették meg, akkor vagy hamis papírokkal lépte át a határt vagy a kocsi cdomagtartójában. Abban ugye megegyezhetünk, hogy mindkettő illegális.
Nemzetközi körözést csak akkor adtak ki ellene mikor már megérkezett Budapestre... ezt mondják az albánok is, tisztában voltak vele ki van az autóban, de nem körözött személy volt.
3 személy, 3 érvényes utiokmány, ugye?
A magyart (ami egyben schengeni határ) meg pláne nem léphette volna át érvényes útlevél nélkül.
 
Akkor még egyszer:
Egy jogerősen elítéltről beszélünk, akitől elvették az útleveleit. Plusz börtönbe kellett volna vonulnia. Ha lehetne is személyi igazolvánnyal átlépni a macedón határt, akkor is a határőröknek le kellett volna tartóztatni az átlépéskor, mert de facto szökésben volt. Ha ezt nem tették meg, akkor vagy hamis papírokkal lépte át a határt vagy a kocsi cdomagtartójában. Abban ugye megegyezhetünk, hogy mindkettő illegális.
tökéletesen igazad van ... csak mindez nem érdekel senkit a macedónokon kívül, míg nincs nemzetközi elfogató parancs. Tehát ha személyivel átmegy albániába azok szalutálnak neki és jó utat kívánnak.

3 személy, 3 érvényes utiokmány, ugye?
A magyart (ami egyben schengeni határ) meg pláne nem léphette volna át érvényes útlevél nélkül.

Pontosan, három személy három érvényes uti okmány (csak az útlevelét vonták be, biztos, hogy Albániában, Montenegróban, Szerbiában nem jó a macedón személyi? )
A magyar határral kapcsolatban ... én úgy tudom egy magyar nagykövetségen adta be a menekült kérelmét tehát magyar területen... semmi problémát nem látok abban, hogy egy magyar területről átutaztatják egy másikra.

Putyin a háttérben .... ennyi erővel rögtön Moszkvába is mehetett volna a volt macedón miniszterelnök.
 
Utoljára módosítva:
Tudod az egy dolog, hogy a kontzulátus magyar felségterület, de nincs területfolytonossága Magyarországgal....

Persze, hogy nincs, de ha a ki-be járást a konzulátusra nem akadályozza semmi, az illető ellen nincs nemzetközi körözés, nem tök mindegy, hogy az illető a nagykövetség területén várja meg az ügye elbírálását vagy Magyarországon.
A macedónok is türelmesen kivárták míg a volt miniszterelnökük biztonságosan megérkezik és csak utána adták ki a nemzetközi körözést és kérték a kiadatást ;)
Jó tudni, hogy egy-egy menedékkérelem elbírálása évekig is eltarthat, ha az illető még depressziós is lesz ....
 
Utoljára módosítva:
Persze, hogy nincs, de ha a ki-be járást a konzulátusra nem akadályozza semmi, az illető ellen nincs nemzetközi körözés, nem tök mindegy, hogy az illető a nagykövetség területén várja meg az ügye elbírálását vagy Magyarországon.
A macedónok is türelmesen kivárták míg a volt miniszterelnökük biztoságosan megérkezik és csak utána adták ki a nemzetközi körözést ;)
Azért nem mindegy, mert maga a regnáló hactalom tiltotta meg törvényileg. Elvben a beadott kérelmet követően az elbírálást az elkülönítő táborban kell(ene) minden kérelmezőnek megvárni. Ja és pontonként átlag napi egy kérelmet fogadnak be...
 
Ahogy olvasom, Gruevski nem egy "kis hal", mert ellene nemcsak a 600.000 euros auto megrendelése miatt folyik per, ahogy azt a Gergely nevü magyar politikus mondja, hanem választási csalások, korrupcio és lehalgatásos praktikák.
-
Sulyosabb, hogy titokzatos gyilkosságok Smiljkovski-See (2012) és megnem akadályozott terrorgyilkossággal Kumanovo (2015) is megvádolták az ex-elnököt.
-
Ha Orbán tartos menedéket probál adni Gruevskinek akkor nemcsak Skopje-vel fog meggyülni a baja hanem a kereszténydemokratikus testvérpárttal, az EVP-vel is.
-
 
Egy német politikus szarkasztikusan megjegyezte:
"Lehet, hogy Orbán megváltozott." és a jövőben hajlandó lesz emberéletet menteni.
-
Ott lett volna Asia Bibi, fiatalkorú, keresztény lány, akit Bangladesben halálra ítéltek "blaszfémia" miatt, aztán felmentettek, majd a tömeg nyomására visszavonták az ítéletet. Az ügyvéd Hollandiába menekült, hogy megmentse életét. Igazán megérdemelte volna, hogy Orbán Magyarországra csempésze.

_104163121_mediaitem104163109.jpg

-
Őszintén, én félek, hogy Orbán hasonló módon fogja végezni mind a Macedon kollégája, ha a demokráciát tovább leépíti.
 
Olvasom, hogy összesen 6 további eljárás folyik a nemzetközi elfogató paranccsal körözött korábbi miniszterelnök Nikola Gruevski ellen. Egy ítélet esetén akár 20 éves börtönre is ítélhetik.
-
Érdekes lenne megtudni kinek a költségén és hol nyaral Orbán barátja? Hány évig fogják öt dugdosni?
-
Az is lehet, hogy már valaki átírta a saját nevére a Svájci kontót? :(
-
 
unokatestvérek.jpeg

Hát a hűtlen kezelés nem fog megállni , hiszen a családé volt minden Makedoniában .. Egy cseh oknyomozó újságíró feltárta a családi vagyont ami a volt titkos szolgálati főnök unokatestvér kezelésében volt, s amelyhez kapcsolódott a többi "családi" cég... Őt a makedónok elfogták egy skopjei szállodában és őrizetbe vették okulva Gruevski távozásából, de nem hiszem hogy sikerül nekik hosszasan benntartani, sőt a helyi politikát ismerve rövidesen ők szervezik meg szökését, mielőtt még beszélni kezdene...
Szóval Gruevski nyugodtan vásárolhatott volna letelepedési kötvényt is .. telik rá Neki...
Nem ő lett volna az első körözött letelepedő...
 
Nem ő lett volna az első körözött letelepedő...

Természetesen, nem csak Gruevszki lépett le hanem mások is, például a macedón kémfőnök Görögországba szökött, akit a görögök nem adnak ki... ugyanazt állítják mint a magyarok, hogy nem lenne lehetősége fair tárgyalásra.
 
Természetesen, nem csak Gruevszki lépett le hanem mások is, például a macedón kémfőnök Görögországba szökött, akit a görögök nem adnak ki... ugyanazt állítják mint a magyarok, hogy nem lenne lehetősége fair tárgyalásra.

Érdekes, hogy Orbánnak Gruevszki esetében nem jutott eszébe, hogy egy "lakatlan szigetre" helyezze ki a bűnözőt? Miért van az, hogy nyilvánvaló bűnözőt privilégiumokkal kezelnek, a saját ágyába dugja Orbán.
 
Érdekes, hogy Orbánnak Gruevszki esetében nem jutott eszébe, hogy egy "lakatlan szigetre" helyezze ki a bűnözőt? Miért van az, hogy nyilvánvaló bűnözőt privilégiumokkal kezelnek, a saját ágyába dugja Orbán.

Minden menekültkérelmet külön-külön kell elbírálni. Azért szerintem érdekes, hogy a kb. két milliós lakosságu Macedniából sok politikusnak kellett menekülnie ... nem tudod a görögök hánynak adtak menedékjogot ötnek- hatnak? De a spanyoloknál is sok politikus fogja menekülőre, főleg katalán kormánytagok.
Nagy a demokrácia, csak ezek a terrorizált magyar poltikusok nem akarnak menedékjogot kérni ... habár volt egy, amelyik Kanadában próbálkozott.
 
Utoljára módosítva:
Minden menekültkérelmet külön-külön kell elbírálni. Azért szerintem érdekes, hogy a kb. két milliós lakosságu Macedniából sok politikusnak kellett menekülnie ... nem tudod a görögök hánynak adtak menedékjogot ötnek- hatnak? De a spanyoloknál is sok politikus fogja menekülőre, főleg katalán kormánytagok.
Nagy a demokrácia, csak ezek a terrorizált magyar poltikusok nem akarnak menedékjogot kérni ... habár volt egy, amelyik Kanadában próbálkozott.

Frankón kezditek összemosni a szezont a fazonnal.. Itt valójában nem az az igazi probléma, hogy Gruevskit nem adják ki Macedóniának, hanem hogy a magyar kormányzat menekítette ki a nemzetközi joggal teljesen ellentétes módon, roppant dillettáns módon a korrupcióval, választási csalással, s számos egyéb nem politikai bűncselekménnyel vádolt volt miniszterelnököt.. a börtön elől...törvényes ítélet után...
Ugye a Strasbourgi Bíróság szerint Magyarországnak sem kötelesek kiadni a Nyugat-Európában a nemzetközi körözés alapján elfogottakat, mert itt a fogvatartási viszonyok nem érik el a az emberséges bánásmód szerinti mértékét.. De ugye ott azért fogva tartják őket.. S ha Gruevskit is egyből őrizetbe vették volna amíg esetleg egy másik ország jelentkezik érte befogadóként, akkor ez hitelesítené a kormány kommunikációját. Mert egész biztos, gogy Makedón börtönök nem a svéd model szerint működnek, s az is hihető, hogy Gruevski testi épsége ott komoly veszélyben lenne.. De Gruevski egy elítélt bűnöző akinek az ítéletét végre kellene hajtani, mert az általa elkövetettek Magyarországon is bűncselekménynek minősülnek.. Annak ellenére, hogy itt sajnálatosan a parlamentben is ülhetnek büntetlenül visszaeső köztörvényes bűnözők.. Sőt lehetnek kormánytagok is...
 
Eleg furcsa hogy a Mo-i bortonok megfelelnek igy nem kell kiadniuk olyan orszagnak ahol ez a borton viszony nem megfelelo.
Nem ketelkedek hogy Macedoniaba valoban rosszak lehetnek a borton viszonyok de arra azert kivancsi vagyok hogy hogy nyertek pert meg Brusszelbe is a Mo-i borton lakok a rossz korulmenyek miatt.
Lehet ez is pofara megy rokonasag baratsag alapjan dol el , ki milyen szintu bortonben tolti szabadsagveszeteset?
Eseteg mint a szallodak besorolasanal ***** 5 csillagos borton is van?
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Grobaix wrote on Xénaaharcoshercegnő's profile.
Ennyit tudok segíteni
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!

Statisztikák

Témák
38,129
Üzenet
4,801,979
Tagok
615,736
Legújabb tagunk
christophv32
Oldal tetejére