Történelemmel kapcsolatos könyvek I.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
Jens Ivo Engels - A korrupció története
1903241511180104.jpg


A politikai élet területén tapasztalt korrupciós esetek egyre-másra megrendítik a demokráciába vetett bizalmat. Jens Ivo Engels nagy ívű könyvében szemléletesen leírja, milyen szorosan összefonódott a politikai korrupció a modern állam kialakulásával. A protekcionizmus és a hivatalvásárlás az ancien régime idején még megszokott eszköze volt a politikának, a 19. században viszont már korrupcióként bélyegezték meg ugyanezt. A politikai hálózatok, a kivételezések, a gazdaság és a politika közötti kapcsolatok azonban mégsem tűntek el: botrányok sora rengette meg az új politikai elitbe vetett bizalmat. A fasiszta mozgalmak a tarthatatlan helyzet felszámolását ígérték – ám sosem váltották valóra ígéretüket. Jens Ivo Engels (1971), a Darmstadti Műszaki Egyetem újkorral és legújabb korral foglalkozó professzora elmésen érvelő könyvében új megvilágításba helyezi a hatalomgyakorlás mechanizmusait, és rávilágít, hogy milyen szerepet játszik a korrupció a politikában – mindmáig.
 

Csatolások

  • Jens Ivo Engels - A korrupció története.pdf
    15 MB · Olvasás: 285

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
Lucian Boia - A román kommunizmus különös története.
1903241515150103.jpg

A közelmúlt történelmét látszólag könnyű elfelejteni. Főképpen azért, mert tudományos feldolgozása jóformán el sem kezdődött. A nagyléptékű kommunista iparosítás megélt mindennapjai, a gyárak, üzemek, termelőszövetkezetek, építőtelepek tárgyi világa 1990 után döbbenetes gyorsasággal eltűnt, és mára csupán film- és fényképarchívumokból köszön vissza. A szocializmus évtizedei alatt kialakult gondolkodásmód, mentalitás sok eleme azonban mai napig érzékelhető.
Lucian Boia professzor könyve szellemes összefoglalója a romániai szocializmus évtizedeinek: miközben arra a kérdésre keresi a választ, hogy melyek a román kommunizmus sajátos megkülönböztető jegyei, arról is beszél, hogyan alakult ki az a világ, amelyben ma élünk.

Tibori Szabó Zoltán

Lucian Boia nagy sikerű történelemnépszerűsítő kötetei közül ez már a negyedik, amely a Koinónia Kiadó gondozásában lát napvilágot. A Miért más Románia, A Nyugat hanyatlása és a Románia elrománosodása szerzője ezúttal a romániai kommunizmus egészen sajátos helyzetét taglalja, elemzését ezúttal is az érzékeny, egyszerre „közelről és távolról” szemlélő történész nézőpontja jellemzi.
 

Csatolások

  • Lucian Boia - A ​román kommunizmus különös története.pdf
    4.1 MB · Olvasás: 263

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
R.P.H. Mason - J.G. Caiger - Japán története
1903271648540096.jpg

Kína, Japán, India és Indonézia, különböző módon, óriási jelentőségűek szomszédjaiknak és az egész világnak. A kommunista forradalom haladása Kína szerfelett nagy mezőgazdasági társadalmában, Japán ipari forradalmának sikertörténete, India erőfeszítései, hogy gazdasági fejlődésének menetét összehangolja a demokratikus intézmények megőrzésével, a politikai szilárdság és a népesedési nyomás a modern Indonéziában mind általános és döntő jelentőségűek. Ezért meglepő, hogy oly hosszú időnek kellett eltelnie, mielőtt ezen országok tanulmányozása az ausztráliai iskolák és egyetemek tananyagában helyet kapott. A kiadásra készülő kötetek sora arra szolgál, hogy segítse a fenti államok tanulmányozását olyan feldolgozásban, amely a nagyközönség olvasórétegét is érdekli. A sorozatot képező négy önálló tanulmány szerzői szabadon döntöttek arról, hogy anyagukat úgy kezeljék, ahogyan maguk jónak látják. Mindamellett azonos vezérelvet fogadtak el, és az a következő: Bármely ázsiai ország tanulmányozása nem szorítkozhat csupán azon ország közelmúlti történelmének és jelen állapotának vizsgálatára. Elismerik a hagyománynak a jelenben való továbbélését és azt, hogy a mai viselkedés az ősi társadalmak hosszú időn át kialakult viselkedésmintáit tükrözheti. A szerzők azon nézetben is osztoznak, miszerint a hagyományos társadalmak tanulmányozása önmagáért is érdemes, egészen függetlenül a tanulmányozásnak a jelenkori társadalmi értékelést illető fontosságától. Ezért a négy kötet mindegyikének érdeke, hogy az érintett országok „modern” történelmét külön-külön az illető ország hosszú történelmének összefüggésébe helyezze, akár a korai ázsiai kereskedelem valamint tengeri hatalmi versengés a szárazföldi királyságokkal alkotják a hátteret az indonéziai szigetvilágban, akár a Gupta-korszak művészeti diadalai Indiában, akár a konfuciusi eszme természete és szerepe Kínában, akár a közigazgatási hivatali szervezet teljesítménye Japánban. Ha már a történelem célja a hasznosság kell, hogy legyen, részemről azon reménynek adok kifejezést, hogy így az olvasók jobban megkülönböztetik és megértik a modern ázsiai országok sajátos vonásait. pdf 142mb



[HIDE]https://data.hu/get/11759405/JAPTORTPDF.rar[/HIDE]
 

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
Marton József - A keresztény ókor
1903312202420102.jpg

„A kinyilatkoztató Isten a történelemben élő embereknek emberi módon közli magát. Ezáltal a kinyilatkoztatás történelmi jelleget ölt, hiszen a kinyilatkoztatás hordozói a térben és időben élő emberek. Az idők teljességében végbement végső kinyilatkoztatással, a második isteni személynek, Jézus Krisztusnak megtestesülésével és földi jelenlétével az örökkévaló Isten részese lett az emberiség történelmének. Jézus Krisztus, az emberként is valóságos Isten pedig megtalálta a módját, hogy ne csak földi élete folyamán, hanem az idők végezetéig főszereplője legyen a világtörténelem eseményeinek. Ígéretei és rendelkezései szerint alapított szent egyháza „mennyei javakkal bővelkedve” „látható szervezetként" vezeti Isten népét az üdvösség útján. Feltámadása és megdicsőülése után Jézus Krisztus „látható" maradt egyházának tagjaiban is. Bennük és az ő tanúságtételük által lesz folyamatosan az üdvtörténelem részesévé. A szabad akarattal rendelkező ember azonban, aki gyenge és bűnös, képtelen maradéktalanul Isten terveit munkálni. Ennek súlyos következményei vannak az egyház életében, amelyet az egyháztörténelem lépten-nyomon érzékel. Az egyház létéhez hozzátartozik a történelme is. Ahogyan a 20. század nagy teológusa, Karl Rahner megfogalmazta: „A történelmiség az egyház lényegéhez tartozik: vagyis nemcsak története van, hanem történelmi egész önmegvalósulásában, amennyiben a történelemben és a történelmen keresztül valósul meg." Ezt a történelmet pedig el kell fogadni úgy, ahogyan végbement. Az egyház nem törölheti ki múltját, életét nem kezdheti el újból nullpontról. Ha ezt megkísérelné, akkor önmagát adná fel. Az egyház az embereket üdvösségre vezető közösség, és ugyanakkor a társadalmi viszonyokhoz és körülményekhez is alkalmazkodó cselekvő intézmény. Sohasem tűzte közvetlenül céljául, hogy a kultúrát, amelynek világában működött, egészében átalakítsa, ehhez mégis nagyban hozzájárult. Az emberek egyenlőségéről, egyenértékűségéről, a személy méltóságáról vallott mai felfogás kialakulásában például vitathatatlanul szerepet játszottak az egyházban lezajlott nagy teológiai viták. Jelen munkánkban megpróbáljuk az egyház történetének első korszakát bemutatni. Igaz, a nagy világtörténelemnek ez csak egy kis szeletét jelenti, mégis meghatározó módon tartozik bele az emberiség történetébe. Az egyházi eseményeket igyekszünk társadalmi és politikai összefüggéseikben bemutatni, tendenciózus történészi fogások mellőzésével, az erények felnagyítása és a hibák lekicsinyítése nélkül. Legyen e mű eszköz ahhoz, hogy olvasói az egyház kétezer éves történelmének első századait alaposan megismerhessék, s ezáltal is – a történelemnek Isten tervei szerint való alakításában – alkotó részeseivé váljanak." Marton József

pdf 94mb



[HIDE]https://data.hu/get/11765267/KERESZTENYOKORPDF.rar[/HIDE]
 

Privatgabi55

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok, Megvan valakinek a Szvetlana Alekszijevics Elhordott múltjaink című könyv angol verziója? Cím: Second hand times - last soviets. Nagyon köszik.
 

imbusz

Állandó Tag
Állandó Tag
László Gyula Széchenyi-díjas magyar régész-történész, képzőművész, egyetemi tanár néhány könyve.

László Gyula: Őstörténetünk

formátum: pdf
méret: 7 MB
Tankönyvkiadó, Budapest, 1987

lgy ost_36099.jpg
(ez már volt, de törlődött annyi minden mással együtt)

https://mega.nz/#!VkQVyKqb!mYJ3RjMQirE9jrR7Suy255-k1AOsnGNDpurluo1YDA8

László Gyula: A „kettős honfoglalás”

formátum: pdf
méret: 8 MB
Magvető Kiadó, Budapest, 1978

lgy1covers_25446.jpg

https://mega.nz/#!soQlQKzZ!AdXir8uEkyrcwJoqh4qOhkfY3vraHdWY-glCRCA2iBs

László Gyula: A honfoglaló magyar nép élete

formátum: pdf
méret: 38 MB
Múzsák Közművelődési Kiadó, Budapest, 1988

lgycovers_67303.jpg

https://mega.nz/#!VtJVSQQD!x7FkZzrAesXpDHcJwFmfeWyVx-UJFzXAdJ5sEPBjznI

László Gyula: Árpád népe

formátum: pdf
méret: 17 MB
Helikon, Budapest, 1988

lgy2covers_77610.jpg
(ez nem saját munka, köszönet a készítőnek)

https://mega.nz/#!V5ZzQKxA!NTWvYHGVW_O7r1uTLRyP8h7GnEpXydI6x5wchn7TmkI
 

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
Richard Sakwa - Háború a határon
1905141713080090.jpg

Hogyan juthatott odáig Európa, hogy pontosan száz évvel az első világháború kitörése után újból farkasszemet nézzenek egymással a nagyhatalmak? Mi vakíthatta el a politikusokat, akik nem voltak képesek idejekorán felmérni az Ukrajnában kirobbant válság valós dimenzióit, és egy évszázaddal korábbi elődjeikhez hasonlóan alvajárókként sétáltak bele egy nukleáris világégéssel fenyegető konfliktusba? Sokkszerűen tűnt ki, mennyire törékeny az egész térség békéje, amikor 2014 augusztusában Oroszország, az Európai Unió és az Egyesült Államok geopolitikai vetélkedése újból fegyveres szembenálláshoz vezetett, a Kelet és Nyugat közötti új frontvonal pedig a megosztott Ukrajnában húzódott.

Richard Sakwa, a Kenti Egyetem professzora Kelet-Európa történelmének egyik legjobb ismerőjeként figyelmen kívül hagyta a minden oldalon bőségesen áradó propagandisztikus szólamokat, mert szerinte az ukrajnai háborút valójában egyszerre két, külön-külön is mélyülő válság idézte elő. Az egyik krízisért jobbára a Nyugat okolható, mert egyre jobban ki akarta szorítani Oroszországot Európából, a másikat viszont az Ukrajna saját állami berendezkedése körüli ellentétek magyarázzák. Az egymást erősítő nacionalista előítéletek és a paranoiával határos bizalmatlanság elegye már hosszú ideje fenyegetett robbanással, amely végül ahogy a szerző állítja elsősorban a nyugati hatalmak felelőtlensége miatt következett be. Richard Sakwa az ukrajnai dráma eseményeivel párhuzamosan írt könyve megjelenése után mindenütt nagy vitát váltott ki, de a kritikák egyöntetűen elismerték, hogy a válság megértéséhez ez a mű nélkülözhetetlen forrás. pdf 15mb



[HIDE]https://data.hu/get/11824621/HABORUHATARONPDF.rar[/HIDE]
 

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
Ungváry Krisztián - Magyar megszálló csapatok a Szovjetunióban, 1941-1944 (2015)
2U1gE.jpg


A második világháború folyamán, a Szovjetunió területén több mint félmillió négyzetkilométeren magyar csapatok láttak el megszálló feladatokat. Nemcsak a magyar csapatok viszonylag nagy részaránya, hanem bevetésük területi eloszlása is indokolja, hogy a megszállás történetével külön monográfia foglalkozzon. A Szovjetunióban a magyar megszállók két évig ugyanis a leginkább partizánveszélyes területen, a brjanszki erdőkben tevékenykedtek: emiatt a magyar megszállás és a szovjet partizánháború története egymástól elválaszthatatlan. Ugyanez érvényes a holokauszt ukrajnai történetére is. Katonai szempontból a magyar háborús részvételben a megszálló tevékenységnek legalább akkora jelentősége volt, mint a 2. hadsereg doni hadműveleteinek. Könyvünk egyrészt eseménytörténeti feltárás, másrészt túl a hadműveleti szempontokon, egyben társadalomtörténeti elemzés is. A német és magyar megszállók tevékenysége az erőszak brutális elszabadulásával járt. Ennek részletei Magyarországon ma még nem kellően ismertek. Kötetünk ezen a helyzeten szeretne változtatni.
 

Csatolások

  • Ungváry Krisztián - A magyar megszálló c sapatok a Szovjetúnióban 1941-1944.pdf
    28.4 MB · Olvasás: 381

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
Debreczeni József - A 2006-os ősz
1905221551400117.jpg


A 2006-os ősz története 2002 tavaszán kezdődött, 2010 tavaszán teljesedett be, és tart napjainkban is. Ha a brutális hatékonyság titkát keressük, ami Orbánék törekvéseiben megmutatkozott, akkor egy különös kettőségre kell rámutatnunk. A Fidesz politikai kentaurként működött az elmúlt évtizedben. Egyszerre volt erős parlamenti, sőt váltópárt, illetve használt parlamenten, sőt törvényen kívüli eszközöket. Ez a kombináció már ellenzéki pozícióból is alkalmas volt az államgépezet (a rendőrség, az ügyészség, a bíróságok) elbizonytalanítására, megfélemlítésére – a korlátlan hatalom birtokában pedig még inkább.

Hogy a magyar baloldal – tágabb értelemben: a magyar demokratikus oldal – vissza tudja szerezni a jövőjét (a magáét és a demokráciáét), ahhoz vissza kell szereznie a múltját. A 2006-os őszt is.
 

Csatolások

  • Debreczeni József - A 2006-os ősz.pdf
    5 MB · Olvasás: 295

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
Margaret MacMillan - Béketeremtők
1905232010430103.jpg

A szakirodalomban is számon tartott mű a Versailles-környéki békekötéseket dolgozza fel, amelyek során átrendeződött Európa. Megismerjük Franciaország, Anglia és az USA miniszterelnökeinek erőfeszítéseit, hogy a bolsevizmussal szemben demokrácián alapuló rendszereket hozzanak létre. Egy fejezet Magyarországról és a trianoni békefelételekről szól.

pdf 26mb



[HIDE]https://data.hu/get/11837602/BEKETEREMTOKPDF.rar[/HIDE]
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére