Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Valaki kiszúrhatta, hogy a budapesti Természettudományi Múzeum még viszonylag normálisan működik. Olvassátok végig!

https://hvg.hu/itthon/20190711_Termeszettudomanyi_Muzeum_foigazgatovaltas_Bernert_Zsolt

néhány részlet:
... a főigazgatói pályázaton a házon belül is alig ismert, tudományos fokozat nélküli, minimális vezetői tapasztalattal bíró Bernert Zsolt nyert az intézményt hat éve irányító, szakterülete (a soklábúak) elismert kutatójaként számon tartott, címzetes docens Korsós Zoltánnal szemben.
- az egyébként angolul sem beszélő antropológus alig néhány hónapos vezetői tapasztalatát (Bernert február óta vezeti a múzeum második legkisebb, hatfős embertani tárát – a szerk.) találta elegendőnek a miniszter -
Bernert Zsolt fiatalkorukra visszamenő, mély barátságot ápol a fideszes Tessely Zoltánnal, az Orbán Viktor szűkebb pátriája, Felcsút térségének fejlesztését is magában foglaló Pannónia Szíve program miniszterelnöki biztosával, emellett jó a kapcsolata a Kásler Miklós erőforrás-miniszter szívügyének számítóMagyarságkutató Intézet vezetőjével, Horváth-Lugossy Gáborral is.
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
"... tegnap a törvényhozási dömping közepette elfogadták a köznevelési törvény módosítását is, méghozzá 127 igen szavazattal, 57 nem és 1 tartózkodás mellett.
A módosítás értelmében:
https://eduline.hu/kozoktatas/20190712_koznevelesi_torveny_zaroszavazas

Kapcsolódó esemény!!!
2019. augusztus 31.
https://www.facebook.com/events/2359647491024403/

"Nem ez az egyetlen tiltakozó akció a köznevelési törvény miatt: még tegnap 19 civil szervezet küldött nyílt levelet Áder Jánosnak, amelyben arra kérik, éljen az Alaptörvényben foglalt jogával, küldje vissza a köznevelési törvényt az Országgyűlésnek.

Tiltakozik továbbá a Pedagógusok Szakszervezete is, amely az oktatási szektor rossz körülményei miatt meg is kezdi a „felkészülést az őszi tiltakozó akciókra”."
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Hány órát dolgozol egy évben? - KRÉTA - Haladási napló - Tanórák fül (több oldalas!)

"Egyszerűen megmutatták a tanárok, hogy Rétvári Bencének fogalma sincs az iskolai hétköznapokról
SZADAI LEVENTE

Facebook-bejegyzésekben kezdtek el reagálni pedagógusok Rétvári Bence júniusi kijelentésére, miszerint a magyar tanároknak más országokhoz képest kisebb a leterheltségük, és egyre több pénzt vihetnek haza – írja a Népszava.

Az EMMI-államtitkár Ander Balázs jobbikos képviselő kérdésére válaszolta a közoktatásban dolgozó tanárok leterheltségéről, hogy „a magyar pedagógusok tanítással töltött óráinak száma évente 608, miközben az uniós átlag 680 óra, az OECD-átlag pedig 735, vagyis itthon némileg kisebb a terhelés”.

A Népszava szerint az egyik, az államtitkár kijelentésén felháborodó pedagógus egyszerűen kiszámolta az államtitkár helyett a valós munkaórákat: mint írta, a kötelező óraszám most heti 22, ha ezt megszorozzuk a tanév 36 hetével, akkor az máris 792 óra. Azonban az E-naplóban nincsenek vezetve az ügyeletek, amelyek minden tanár esetében legalább heti egy órával járnak – ez pedig így már 828 óra évente.

A becsült háromezres tanárhiány miatt további tucatnyi órával nőnek szerinte a pedagógusoknál a munkaórák a helyettesítések miatt, így végül – a saját 46 órájával számítva – 874 óra jön ki, szemben a Rétvári által mondott 608 órával.

„Ki tanítja magának az erkölcstant?” „menjen a helyére, fiam, és piruljon el, előre szólok, maga nálam (is) megbukott…” – zárta reakcióját a pedagógus.

Egy másik tanító is hasonlóképpen reagált, ő azt írta:

„Már csak kíváncsiságból is, de beléptem a naplónkba. Az évet 781 órával zártam. Ja, mellette újabb szakot is végzek, tehát voltak napok, mikor engem helyettesítettek”.

Mellettük volt, aki 968, aki 827, és aki 839 órás tanévről írt.

„Én [heti] 30 órában tanítok, osztályfőnöki munkaközösség vezetője vagyok, emellett ifjúságvédelmis és osztályfőnök” – tette hozzá az egyik pedagógus, de több tucatnyian osztották még meg személyes tapasztalataikat.

A Pedagógusok Szakszervezete is hasonlóan látja a helyzetet. Mint a Népszavának a szervezet alelnöke, Totyik Tamás elmondta, fogalmuk sincs, honnan vette az EMMI az adatokat, mert még a Klebelsberg Központ is sokkal több munkaórával számol. A KK 24 órás átlagos óraszámmal számol hetente, amely egy tanítási évben 864 órát jelent.

Az államtitkár által hivatkozott OECD statisztikáról pedig elmondta, hogy a szervezet júniusban megjelent oktatási tanulmánya szerint a magyaroknál csak az orosz pedagógusok tanítanak többet, de a nyugati országokban mindenhol kisebb a pedagógusok terhelése."
 
Utoljára módosítva:

gasape

Állandó Tag
Állandó Tag
Azok a 22 vagy 24 órás helyek érdekelnék az összes pedagógus ismerősömet. Mindegyik 26 órára van beállítva. Vagy az állandó helyettesítések és egyéb okok miatt még többre.
Szintén huszonhat óra, még a gyakornokoknak is. Nincs osztályfőnöki, mk-vezetői kedvezmény, stb. Ügyelet, ebédeltetés helyettesítés e fölött.
 

nyár9

Állandó Tag
Állandó Tag
A Krétából le tudtam tölteni a tanúsítványomat. :)
Jó neked! Nálam a szerződés még függőben, pedig az elsők között odaadtam a vezetőségnek, akik továbbították a Tankerület felé. Na, itt van a Bermuda-háromszög! A mi tankerületünkben valahogy minden eltűnik!!!
Vajon milyen minőségbiztosítási rendszere van a tankerületeknek??? Őket ki "tanfelügyeli"? Vagy az mindegy, hogy ott hogy dolgoznak? Természetesen nem a tanúsítvány izgat annyira, hanem az ott folyó munka, amin rendszeresen bosszankodunk.
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Szintén huszonhat óra, még a gyakornokoknak is. Nincs osztályfőnöki, mk-vezetői kedvezmény, stb. Ügyelet, ebédeltetés helyettesítés e fölött.

Megnéztem a Krétát én is - a heti 18 órára beállítva 665 órarendi órát mutat, s nem jelzi a helyettesítéseimet, ami másik tanárnál jelenik meg (két és fél hónapig állandó helyettes voltam egy "gyerekszabis" kolléga visszatértéig + az ad hoc H órák). Ehhez jönnek az OH-kirendelések és a teljes intézmény BECS-munkája.

S lehet, hogy ez nem számít, én azért tudom mennyit nyomom a gépet otthon is a felkészüléshez, a tananyagok feltupírozásához.
 

Bölcs bagoly

Állandó Tag
Állandó Tag
Fizuemelésről semmi hír?
Ha jól tudom, itt olvastam, hogy a Pedagógus Kar valami visszamenőleges emelésről nyilatkozott. Mit tudtok?
És mi az a céljutalom, ami a Knt módosítás szerint adható? Vajon tényleg lesz ilyen, vagy ez is csak figyelemelterelés?
 

Somi62

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Szakértők !
Mi az eljárásrend a következő esetben : egy iskolatitkári munkakörben, dolgozó pedagógus végzettségű gyakornok jelentkezett Pedagógus 1 fokozatban történő minősítési vizsgára . Nem tanít az adott iskolában egy tanórát sem. Kell-e feltöltenie portfóliót ? /szerintem nem/ Ki végzi a minősítő eljárást? Mi a vizsga tartalmi része?
Köszönöm a segítséget.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére