HŰHA Fordulat a zaklatási botrányban: lemondta fellépéseit a világsztár

Alig, hogy megjelentek a hírek Placido Domingo zaklatási ügyeiről, már le is mondta a fellépéseit a világsztár, de a másik fél is visszavonta a meghívásokat.

A San Franciscó-i opera kedden lemondta a szexuális zaklatással vádolt Plácido Domingo október elejére tervezett koncertjét.

Kedden a Los Angeles-i opera bejelentette, hogy külső tanácsadókat kér fel a sztár elleni vádak kivizsgálására. Kedden egyébként a Philadelphiai Zenekar is visszavonta Domingo meghívását az évadnyitó koncertre.

Az AP amerikai hírügynökség kedden adott hírt arról, hogy nyolc énekesnő és egy balerina szexuális zaklatással vádolta meg Domingót, aki 2003 óta a Los Angeles-i operaház főigazgatója, korábban pedig művészeti tanácsadója is volt. A riport szerint Domingo évtizedeken keresztül visszaélt beosztásával és a művésznőket szexuális viszonyra kényszerítette. Aki erre nem mutatkozott hajlandónak, annak állítólag csupán jelentéktelenebb szerepeket osztott, vagy el is vette tőlük a szerepeket. Az amerikai újságíróknak az ügyről beszámoló és névtelenséget kérő művészek elmondták: az esetek jó része még az 1980-as években történt. Az egyik – szintén névtelenséget kérő – operaénekesnő pedig részletekkel is szolgált Domingo viselkedéséről. Az AP mindehhez hozzáfűzte: művészberkekben ismert volt, hogy Domingo szerette a női társaságot.



A botrány kirobbanásakor a Los Angeles-i opera közleményt tett közzé, amelyben hangsúlyozta: „Plácido Domingo három évtizede dinamikus alkotója a Los Angeles-i Operának és Los Angeles művészeti életének. Mindazonáltal mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük alkalmazottainknak és művészeinknek azt a szakmai környezetet, amelyben nyugodtan alkothatnak”. Az NPR amerikai közszolgálati rádiónak megküldött nyilatkozatában a kaliforniai operaház azt is leszögezte: „hitünk szerint minden alkalmazottnak és művésznek joga van a tiszteletre és arra, hogy biztonságban érezhesse magát a munkahelyén”.

Plácido Domingo rendkívül zavarba ejtőnek és pontatlanul megfogalmazottnak nevezte a vádakat. Hozzáfűzte: „mindig azt hittem, hogy valamennyi kapcsolatom és viszonyom egyetértésen alapult”.

A washingtoni Kennedy Központ, ahol más színházak mellett a washingtoni operaház is működik, kedden nyilatkozatban határolódott el a szexuális zaklatásoktól, de leszögezte, hogy Plácido Domingo 2011 óta nem igazgatója az amerikai főváros operaházának.

A New York-i Metropolitan – ahol Domingo novemberben Puccini Pillangókisasszony című operájában lép fel – nyilatkozatában azt közölte: tudomásul veszik a szexuális zaklatásokról szóló híreket, de mindaddig nem döntenek a művész és az operaház együttműködéséről, amíg a vádakkal kapcsolatos vizsgálat be nem fejeződik.

Az operaház közleményben jelentette be, hogy noha az operaénekes-igazgató elleni vádak szerint a szexuális zaklatás nem San Franciscóban történt, a dalszínház elkötelezett a szexuális zaklatások elleni szigorú politikája iránt és elvárja a társulat minden tagjától, hogy szakmai viselkedésével eleget tegyen a legmagasabb szintű elvárásoknak.

profimedia0465090022.jpg
 
... állítólag ... újságíróknak az ügyről beszámoló és névtelenséget kérő művészek elmondták: az esetek jó része még az 1980-as években történt. Az egyik – szintén névtelenséget kérő – operaénekesnő pedig részletekkel is szolgált Domingo viselkedéséről. Az AP mindehhez hozzáfűzte: művészberkekben ismert volt, hogy Domingo szerette a női társaságot.


Ha jól értem, akkor az énekelni kitűnően tudó PD olyan amerikai aprófalvakban jutott vezetői pozíciókba, amelyekben nem volt sem más fellépési lehetőség (hogy a tényleges tehetség érvényesülhessen), sem jogorvoslati lehetőség. A helyzet az eltelt évtizedek alatt annyiban változott, hogy "újságok" és "újságírók" már akadnak, és névtelenséget kérők bemondásai alapján, "állítólag" szintű bizonyítékok alapján lehetőleg minél ismertebb emberről bármit leírjanak. 30-40 éves történetekben egyik állítás áll szemben a másikkal. A művészberkekben ismert volt kitétel nekem azt jelenti, hogy annak, aki fel akart volna ellene lépni, lett volna lehetősége tanúkat állítani. Azoknak a fiatal lányoknak a névsorára is kíváncsi lennék, akiket a 8 vagy 9 panaszos figyelmeztetett, hogy vigyázzanak.

Elítélem a zaklatást. Meg a bűnpártolást és a hitelrontást is.

Massachusetts ügyészei idén júliusban ejtették a vádat Kevin Spacey színésszel szemben – számol be a CNN.
 
Értem. Zaklatott sok nőt évekkel (évtizedekkel) ezelőtt. Akik nem szóltak semmit, nem jelentették. Aztán jött a #meetoo, de még mindig nem mondtak semmit. Aztán egyszercsak hopp. Ez akkor most kinek jó?
 
Igen, egy hölgy - Christine Wulf, azóta visszavonult operaénekesnő - névvel vállalva mondja, hogy a 80-as években Domingo, miközben vele beszélgetett, folyton a dekoltázsát nézte...Ez még több évtízed távlatából is...Nem igazán tudtam eldönteni, hogy a hölgy - illő tiszteletem kifejezése mellett - most panaszkodik vagy dicsekszik...
 
A hír az hogy zaklatott.
Csodálkoztok hogy nem tettek eddig feljelentést hiszen 40 évvel ezelőtti dolgok is vannak .
Kérdezitek akkor miért nem szólaltak meg?
Hisz most sem hiszitek el!!!
Akkoriban még ennyire sem ment a nyíltság.
Ha igaz akkor vágják börtönbe de, előtte bíróság.
 
Igen, egy hölgy - Christine Wulf, azóta visszavonult operaénekesnő - névvel vállalva mondja, hogy a 80-as években Domingo, miközben vele beszélgetett, folyton a dekoltázsát nézte...Ez még több évtízed távlatából is...Nem igazán tudtam eldönteni, hogy a hölgy - illő tiszteletem kifejezése mellett - most panaszkodik vagy dicsekszik...
Ha nem akarta volna hogy nézzék akkor nem teszi ki...
Mi ebben a baj?
Járjon mindenki burnuszban vagy csadorban és akkor nem nézik a dekoltázsát.
 
A hír az hogy zaklatott.
Csodálkoztok hogy nem tettek eddig feljelentést hiszen 40 évvel ezelőtti dolgok is vannak .
Kérdezitek akkor miért nem szólaltak meg?
Hisz most sem hiszitek el!!!
Akkoriban még ennyire sem ment a nyíltság.
Ha igaz akkor vágják börtönbe de, előtte bíróság.

A - bármilyen - zaklatással szemben kb. 20 éve van büntetési tétel, tehát előtte nem is számított még szabálysértésnek sem.

Valóban voltak és ma is vannak olyanok, akik képtelenek védekezni, fellépni ellene. Akit megviselt, tehetetlen volt, felejteni akar, nem elevenít fel olyan dolgokat, amik elévültek úgy, hogy visszamenőleges hatállyal nem lehet azokat bűncselekménnyé nyilvánítani és ellentételezni.

Az évek során két szexuális zaklató munkatársam volt. Egyik idős, nyugdíj előtt álló, az az értetlenül pofátlan típus, a másik fiatalabb, ráadásul a főnökünk. A második munkanapomon felvilágosítottak a kollégáim, hogy velük senkit még véletlenül sem hagyhatok négyszemközt, s ha jót akarok magamnak, én sem maradok velük kettesben. A feltűnés nélküli ráragadás tanulható, és a főnökünk sem hozott senkit hátrányos helyzetbe.

Az, hogy Harvey Weinstein - aki a maga területén egyeduralkodó volt - ellen évekig folyamatosan próbálkoztak ismert nők és legalább egy férfi, friss események és bizonyítékok is voltak, az fellépés a szexuális zaklatás ellen. Az, hogy egy mélyen dekoltált, impozáns méretű keblekkel rendelkező, nem annyira ismert énekesnő hosszú évtizedek után hirtelen zaklatásnak gondolja, hogy a mellét nézte olyan, akit simán kikerülhetett volna, az nekem pillanatnyi haszonszerzési lehetőségnek tűnik.

Akár könnyű keresetért, akár politikai karaktergyilkosság miatt jut eszébe hirtelen valakinek, hogy még Levédiában lehet, hogy zaklatták, az esetleges zaklatónál nagyobb bűnt követ el azzal, hogy még inkább kilátástalanná teszi a tényleges zaklatást elszenvedők helyzetét.
 
Utoljára módosítva:
-
Ha egy elnökjelölt bevallja: "I Grab Women "By The Pu**y” - akkor azt megválasszák
-
Ha egy tenorról derül ez ki akkor kegyvesztett lesz. :)
 
-
Ha egy elnökjelölt bevallja: "I Grab Women "By The Pu**y” - akkor azt megválasszák
-
Ha egy tenorról derül ez ki akkor kegyvesztett lesz. :)
De azért megnézném ha nem mondta volna le a fellépéseit akkor a közönség mit szólna??
Mert itt a rajongók feje felett döntöttek.
Mert aki szereti a koncertjeit az nem az embert hanem a hangját kedveli.
Hisz amíg ez nem derült ki addig is ugyanarról az emberről beszélünk....
 
Magyarországon az elsők között jelent meg, hogy az újságban megvádolást nem tartják egyenértékűnek a bírósági ítélethozatallal. A szegedi előadást is megtartják. Közben több európai országból, vele évtizedek óta együtt dolgozó, különböző korú énekesek, énekesnők állnak ki mellette.

Nem hiszem, hogy csak magyarországi szokás a híres énekesek, sportolók fiatal lányok általi "üldözése". Most nem találom, de van fenn a youtube-on egy felvétel a nagyon fiatal PD-val. Nem tartom valószínűnek, hogy az életében lett volna olyan időszak, amikor nem talált volna önkénteseket.

Pasztircsák Polina operaénekesnő - aki többször lépett fel PD-val - elmondása szerint Plácido Domingo a színpadi együttműködésük során gáláns úriemberként viselkedett. – Nem voltam Domingóval vacsorázni, nem is hívott meg. Lehet, hogy nem véletlenül, az én személyiségem nem sugározza ezt – mondta a művésznő.
 
Magyarországon az elsők között jelent meg, hogy az újságban megvádolást nem tartják egyenértékűnek a bírósági ítélethozatallal.
Ezt máskor, mással és bármilyen médiára ki kell terjeszteni.
De örömteljes nekem hogy az elhiteltelenedett firkászokra nem ugrik mindenki .
És elsők között voltunk, kik az ártatlanság vélelmét fontosnak tartjuk.
Még várnék a Gyárfás Tamás üggyel is, hogy megy végig a bizonyítási szakaszon.
A magyar igazságszolgáltatás és a politika olyan mélyponton van hogy én tartózkodom elhinni amiket írnak és vallanak.
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,095
Üzenet
4,794,654
Tagok
615,329
Legújabb tagunk
Amberer
Oldal tetejére