Soha ennyi fiatal nem tüntetett még Budapesten a klímaváltozás miatt

Pénteken zajlik a harmadik globális klímasztrájk, a várakozások szerint világszerte milliók üzenhetik meg a politikusoknak, hogy konkrétabb és radikálisabb lépéseket követelnek az emberi tényezők okozta klímaváltozás megfékezéséért.


Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA
És ez lett az a klímasztrájk, ahol a budapesti esemény sem maradt már el az európai mezőnytől: péntek délelőtt több ezren, egyes becslések szerint akár tízezren is végigvonultak a belvároson, hogy azonnali változásokat követeljenek.

A tüntetők átlagéletkora pedig tényleg alacsony volt, a Kossuth térre beérkező több ezres tömeg nagy része középiskolás volt. Az általunk megkérdezett gimnazisták mind ugyanarról meséltek: szervezetten jöttek ide, volt olyan budapesti iskola, ahonnan egy évfolyamról akár 20-30 diák is, és hiányzásukat előre bejelentették az osztályfőnöküknek, aki tudomásul is vette azt.


Üzenet Gulyás GergelynekFotó: Horváth Bence / 444
Hogy a pénteki tüntetés a megjelent diákok számára nem csak egy lehetőséget jelentett a lógásra, azt jelezte, hogy a megkérdezett fiatalok mind kifejezetten képben voltak a klímaváltozást kísérő következményekkel, és többen beszéltek arról is, hogy a saját életükben is igyekeznek környezettudatosabban élni.


A Parlament előtt a rendezvényt szervező Fridays for Future Magyarország tagjai az ökológiai - és a klímavészhelyzet kihirdetését, illetve azonnali és konkrét lépéseket követeltek a kormánytól. (A mozgalom szervezőivel korábban hosszabban is beszélgettünk, ezt itt lehet elolvasni.)

A közelmúltban több állam parlamentje is klímavészhelyzetet hirdetett, ami részben szimbolikus tett persze, de részben azt is jelenti, hogy az állam vállalja, hogy minden döntésénél prioritásként tekint a klímaváltozásra.


Azért is kelthetett meglepetést a pénteki tömeg, mert a korábbi budapesti klímatüntetéseken ennél azért kevesebben vonultak. Volt gimnazista, aki azzal magyarázta ezt, hogy korábban mindig csak utólag hallott a tüntetésekről, és most volt az első alkalom, hogy már előzetesen is tudtak az eseményről.


Fotó: Horváth Bence / 444
Az egyébként a résztvevők visszatérően felmerülő tapasztalata volt, hogy ők maguk is kevesebb emberre számítottak, és meglepte őket, milyen sokan eljöttek és hogy mennyire intenzív volt a tüntetés.

Hogy ez miért alakulhatott így, arra általában ugyanaz volt a válasz: így látják esélyét annak, hogy végre cselekvésre bírják a politikusokat. Ezt jelképezte a tüntetés végén a közös ébresztőóra-csörgetés, amivel a politikusoknak üzenték meg, hogy ébredjenek már fel. És szemben azzal, amit Gulyás Gergely miniszter tippelt pár napja, hogy ez csak pár tucat aktivistát foglalkoztat Magyarországon, pénteken több ezer fiatal tette ezt.

444.
 
CasaLoma ,
van ám más fafaj is nemcsak tölgy meg nyár ! Az 50 év meg nem kamu az erdészeti gazdálkodásban , mivel mondjuk a "sarj" erdöket már 20-30 év multával tarolják .
Igen, tisztában vagyok vele, hogy nem azonos a kettő felhasználási területe, és míg egy nyár 25 év múlva vágásérett lesz, addig egy tölgy, dió és egyéb értékes bútoripari alapanyag még 80 év múlva sem.
Nyárfa? Hát abból lehet azért nem csak raklapot meg alátétfát, hanem pl. gyerekeknek óvodai mászókát is gyártani, amiből aztán nagy csinnadrattával játszóteret avatni, aztán mikor pár év múlva a silány fa elrohad a földben és a kidőlő mászóka a rajta játszó gyerek halálát okozza, akkor lehet egymásra mutogatni, hogy ki is volt a hibás?
 
Latom szegényes a fantáziád.
-
Számold ki mennyi benzint spórol az emberiség azáltal, hogy nem tévedünk el, hogy kikerüljük a közlekedési dugót, hogy szinkronizálni tudjuk a munkánkat...

Természetes, hogy a Handy-n nézett film nem olyan élmény mint a moziban de a hangerőt letudom tekerni, nem állok térdig pattogatott kukoricába, nem kell megnézzek felesleges reklámot. :)

Tudod mit? Ha nem tudod felfogni menyi dolgot helyettesit ez az eszköz és mennyi energiát spórol vele a világ akkor nem erőltetem.

Szerintem te a "marokkövet" sem tudtad volna értékelni. :)
Ó, nagyon is fel tudom fogni, ezért is tiltakoztam csak pár tételnél, melyeknél nagyon nem áll a kijelentésed. Egy PC-t sosem tud helyettesíteni egy bunkofon, és a filmnézésre sem alkalmas, hacsak nem akarod hazavágni a szemed... (ha meg a mozival hasonlítod össze, akkor sem értem a problémád, ott a tévé. Szintén nincs pattogatott kukorica, állíthatod a hangot és a szemednek sem árt annyit).
Te nem tűnsz fiatalnak, így csodálkozom, hogy nem emlékszel arra a korszakra, amikor térképet használtak a Zemberek arra, hogy ne tévedjenek el... szerinted akkor több benya fogyott?
 
Tölgyre 20 év múlva vágásengedélyt adnak? Hol? Melyik bolygón?

Meg kellene érteni amit olvasol ... hol írtam, hogy a tölgyre 20 év után kapsz vágási engedélyt?
Amúgy, ha érdekel a tölgyes 50-100 év alatt éri el a vágásérett kort.

Úgy általában azért munka és kiadás is van ezekkel a magától növekvő facsemetékkel. Az első években pl. rendszeresen kaszálni a gazt, hogy ne nyomja el a csemetét, a kipusztult csemetéket folyamatosan pótolni, stb.
Befektetésnek biztos, hogy nem rossz annak, aki tisztában van vele, hogy erdőt nem magának, hanem az unokájának ültet.

persze, hogy van vele némi munka ... de olvasd el a támogatásokat a kormány fizet a telepítésért és a karbantartásért.

A lényeg :
nem igaz az itt leírt állítás, hogy: "A fityesz pedig fittyet hány mindennek, csak vágják, írtják a fákat eszementen" .... a valóság, hogy komoly pénzekkel támogatják az erdőtelepítést.
 
Utoljára módosítva:
... de olvasd el a támogatásokat a kormány fizet a telepítésért és a karbantartásért.
Igen, ez így igaz. Tovább növelné az erdőtelepítési kedvet, ha a kormány az őrzés költségeibe is beszállna, vagy legalább mentesíteni a meglopott gazdát az újratelepítés költségeitől.
 
Beütöd a neveket a keresöbe s magad uram.

Te is informálhatnád magadat arról hány millió valódi "tudos" létezik a másik oldalon. ;)
-
Guus Berkhout egy majd 80 éves mérnök aki már régen nem "professor" hanem a saját maga által alapított intézetnek a vezetője. Intézetet minden főiskolai diplomával rendelkező alapíthat, ez semmit nem mond ki a kvalifikáciojukrol.
-
Ahoz tudományos folyóiratokban kéne publikálniuk és nem "Tichys Nézetei" nevü online-magazinban.
-
Az aláírok - Institute of Economic Affairs, Adam Smith Institute és a TaxPayers 'Alliance mind az olaj- és gáz-iparhoz tartozó egyesületek.
-
A levélben egykébbként semmi más nem áll (te valószínű el sem olvastad) mint, az, hogy "klímaváltozások ciklikusan jönnek mennek" és szerintük ez "azt bizonyítja, hogy nincs igazolva, hogy ez a széndioxiddal lenne kapcsolatban".
-
Az urak valahogy elspórolták a logikai összefüggést.
-
Jean Fourier, volt az első aki 1820-ban kimutatta, hogy a Földet egy "takaró" védi a kihüléstől
- a Föld ugyanis melegebb mint amilyennek a fizikai törvények szerint kéne lennie.
- A Föld tömege ugyanis túl kicsi ahhoz, hogy hósugárzás útján ne hűljön le
- és a Naptól tul messze van ahhoz, hogy felmelegedjen
- A többi planétát figyelve beigazolódott, hogy a planéták hőmérséklete a légkör CO2 tartalmával arányos

csm_20.11.Treibhauseffekt_Abb.3_5a5f4b9761.png

-
Ha az "üvegház hatás" nem létezne akkor nem lenne télen fejes saláta, vagy paprika. :)
-
(Akit érdekel, megjegyzem, hogy a Fourie-analizis amit akusztikából, matematikából valószínű mindenki ismert,
nem egy fizikai mérték időbeli változását vizsgálva a találta ki Fourie, hanem a hőtanból, a hőmérsékleti gradiens
elemzése útján jutott el oda.)
-
A méréstechnika fejlődésével, (szatellitek, számítástechnika...) ma már ki tudjuk mutatni egyértelműen,
hogy az emberi tevékenység hozzájárul(t) a Föld széndioxid tartalmának a növeléséhez.
-
Ezek tények!
-
A tudományosság jellemzője, hogy a hipotéziseit "mellette és ellene" (pro és kontra) vizsgálat alá veszi.
-
Tételezzük fel, hogy az ember által produkált széndioxid nem játszik nagy szerepet,
hanem mindez valahonnan máshonnan jön! A kérdés, hogyan viselkedjünk?
-
A Föld nemcsak egy golyó hanem egy élőlényekkel teli planéta, amelyek szimbiózisban élnek egymással.
A lázas betegnél is reméljük, hogy magától rendben jön mégis teszünk lépéseket.
-
fieber-beim-hund-mit-eisbeutel-senken.jpg

-
Valamit tenni amiről tudjuk, hogy az önregenerációt elősegíti jobb mint semmit sem tenni.
-
 
az én időmben egyszerüen lógásnak nevezték ha nem mentek iskolába, manapság meg sztrájknak. Van ez így, olyanról is hallottam mikor a kerítést szárnyas kapunak nevezik.
-
Igen, 1956-ban is "lógtak" az egyetemisták, nem mentek be az előadásokra. :)
-
09f8e5f77fe2532e10eef6d3f8f92107.jpg

-
Látod, hogy a pénteki klíma sztrájk menyire elgondolkodtatta a szülőkét is.
Én örülök, hogy a fiatalok egyre önállóbban gondolkodnak.
Nézd meg milyen fegyelmezettek, öntudatosak, büszkéknek kell lennünk rájuk.
 
természetesen, de ha akarsz telepíteni semmi akadály még fizetnek is érte:
"A telepítési költségek támogatását is átlagosan közel 20 százalékkal megemelték, így összességében a tölgyes vagy bükkös erdő telepítésének támogatása hektáronként az eddigi 2,6 millió forintról közel 5 millió forintra nő"

Úgy általában van benne pénz, a fa nő magától, aztán jól el lehet adni 20-30-50 év múlva. A telek megmarad, be lehet újra telepíteni, aztán kezdődik minden elölről.

A fa ültetés az fontos de akkor miért támogatja Orbán Bolzanot aki irtja az őserdőket.
A magyar televízió - mindenki pénzéből - egy külön műsort adott le, amiben az őserdők irtását helyeselte.
-
Bolzano hatalomra jutásával egyik pillanatról a másikra 80.000 tűzfészek keletkezett a Brazil őserdőkben,
holott egy "öserdö" elvileg nem is lángolhatna.
-
image-1461493-860_poster_16x9-eqag-1461493.jpg
 
Vándorcsillag,
kiknek is lesz majd tonnaszámra az a fránya szója termelve ?? Nem e a "vegáknak" ?? Szója kolbász , szója rántottszelet szója tej etc.pp. Most tulajdonkép még a katolikus egyház hiányzik akik ugye tutti , hogy az elmult 2000 éveben segitették a klimakatasztrofát ! Ha már 1956-t némelyek itt már összehasonlitsák a mostani tüntettésekkel . Nemértem miért nem mondjuk a németországbeli atomreaktor elleni tüntetést teszi fel az illetö :rohog::rohog:vagy az itt nem politikai korrektség ??
 
Ó, nagyon is fel tudom fogni, ezért is tiltakoztam csak pár tételnél, melyeknél nagyon nem áll a kijelentésed. Egy PC-t sosem tud helyettesíteni egy bunkofon, és a filmnézésre sem alkalmas, hacsak nem akarod hazavágni a szemed... (ha meg a mozival hasonlítod össze, akkor sem értem a problémád, ott a tévé. Szintén nincs pattogatott kukorica, állíthatod a hangot és a szemednek sem árt annyit).
Te nem tűnsz fiatalnak, így csodálkozom, hogy nem emlékszel arra a korszakra, amikor térképet használtak a Zemberek arra, hogy ne tévedjenek el... szerinted akkor több benya fogyott?

Ne legyél kicsinyes, nem arról van szó, hogy az összes felsoroltat teljes mértékben helyettesíthetünk
hanem arról, hogy az okos telefon segítségével rengeteg környezet szennyezést eltudunk kerülni.
-
Hogyne emlékeznék arra, amikor az emberek a nyári szabadság előtt írtak az ADAC-nak és kaptak egy halom térképet
papíron, amik ügye fák kivágását jelentette, utána eldobták, mert a következő évbe máshova utaztak.
A térképen ügye nincsenek rajta az útépítésék, a pillanatnyi dugok....
-
Söt még arra is emlékszem, hogy a számítógép elterjedését a papirhiány gátolta az 1970-es években.
Akkor még ugyanis elsősorban "leporellókra" adták ki a számítógépek az eredményeket nem képernyőre.
Mit gondolsz hány hektár erdöt kell kivágni egy NewYork Post vasárnapi számához?
-
Merkel kritizálta, hogy Greta Thunberg NewYorki beszédét, hogy nem villantotta meg az innováció adta lehetőségeket
és igy egy kilátástalanságot láthatnak a fiatalok. Erröl van szó.
-
Szerintem nem lehet egy 16 évesnek a szemére vetni, hogy emocionális, ugyanakkor ha felnőttek egy elvesztett focimécs után tombolnak, sírnak akkor azt egy egészséges emocionális megnyilvánulásként elkönyvelni.
 
Vándorcsillag,
kiknek is lesz majd tonnaszámra az a fránya szója termelve ?? Nem e a "vegáknak" ?? Szója kolbász , szója rántottszelet szója tej etc.pp. Most tulajdonkép még a katolikus egyház hiányzik akik ugye tutti , hogy az elmult 2000 éveben segitették a klimakatasztrofát ! Ha már 1956-t némelyek itt már összehasonlitsák a mostani tüntettésekkel . Nemértem miért nem mondjuk a németországbeli atomreaktor elleni tüntetést teszi fel az illetö :rohog::rohog:vagy az itt nem politikai korrektség ??
Mert a vilag a klimaval foglalkozik jelenleg.
 
Vándorcsillag,
kiknek is lesz majd tonnaszámra az a fránya szója termelve ?? Nem e a "vegáknak" ?? Szója kolbász , szója rántottszelet szója tej etc.pp. Most tulajdonkép még a katolikus egyház hiányzik akik ugye tutti , hogy az elmult 2000 éveben segitették a klimakatasztrofát ! Ha már 1956-t némelyek itt már összehasonlitsák a mostani tüntettésekkel . Nemértem miért nem mondjuk a németországbeli atomreaktor elleni tüntetést teszi fel az illetö :rohog::rohog:vagy az itt nem politikai korrektség ??

Tévedsz barátom, a szója elsősorban nem a "vegánok" hanem az állatok éhségét hivatott csillapítani.
-
Kétféle erdő van, a száraz erdők és a trópusi erdők.
- Mig a száraz erdők már évmilliók óta rendszeresen leégnek a trópusi erdők egészen másképp működnek.
- Az Észak-amerikai Mamutfa például nem is tudna szaporodni ha nem égne alatta az erdö.
- A Mamutfa tobozai ugyanis csak a töz által szolgáltatott hőség hatására nyílnak ki.

- A Brazíliai trópusi erdők fölött több víz van pára formájában mint a világ összes folyolyának a medrében.
- Egy egészséges trópusi erdő ezért nem is tudna égni, mert eloltaná magát.
- Az 1990-es években már annyi helyen kiirtották az öserdöt, hogy e miatt tud égni
- Brazília a 90-es évek ota orjás összegeket kap csak azért, hogy ne irtsák ki az erdőt.
- A topusi erdők talaja nem alkalmas mezőgazdasági megművelésre, mert nincs benne elég tápanyag
- A száraz erdők talaján elrohadnak a növények szép lassan és ott maradnak
- A trópusi őserdő egy olyan szimbiotikus rendszer, hogy a fáról leeső levél újrahasznosítás már a levegőben megkezdődik

Gyulám, nem vetted észre, hogy a magyar "klima-sztrájkról" szolt a beszélgetés,
volt aki nem tudta mi a sztrájk és "lógásnak" titulálta a fiatalok aggodalmát.
-
A Német atomerőművek ellen nem sztrájkolással reagáltak, hanem tüntetéssel.
Próbáld megérteni a kettő közötti különbséget.
 
Utoljára módosítva:
Melitta ,
nem az egész világ , csak az akinek más dolga nincsen ! Némelyeknek még sajnos dolgoznia kell , ha tetszik , hanem !

Gyulám, a környezetvédelemnek mindenűt jelennek kell lenni, különösen ha dolgozol. :)
-
A keresztények a "teremtés megőrzésének" tekintik ezt a kötelezettséget.
 
7MObDWPFPmnT132mms.jpeg


Egy testbeszéd elemző mit mondana erről a képről,fotósnak feltartott festett kép,a földön piknikező fiatalok ,mobilok a kézben ,stb...
Valóban annyira érdeklik őket a klíma milyensége? vagy adtak egy szabadnapot maguknak.
 
7MObDWPFPmnT132mms.jpeg


Egy testbeszéd elemző mit mondana erről a képről,fotósnak feltartott festett kép,a földön piknikező fiatalok ,mobilok a kézben ,stb...
Valóban annyira érdeklik őket a klíma milyensége? vagy adtak egy szabadnapot maguknak.

Kedves vándorcsillag, a tény, hogy nem az iskolapadban ülnek péntek délelőtt,
hanem együtt egy téren igazolja, hogy bizony érdekli öket a jövőjük.
-
Akik csak logni akarnak azok biztos moziban vannak, vagy söröznek valahol.
-
A figyelmedben ajánlom, hogy nincs körülöttük kosz, eldobott szemét.
A mobiltelefon az egy kommunikációs eszköz ezen keresztül informálják magukat, tartanak kapcsolatot a szüleikkel, a világgal.
Piknik. Enni még akkor is kell ha nem az iskolaudvaron terelik öket a tanárok, hogy mozogjanak.
-
Nem tudom ki fényképezett de az sem egy vétek ha valaki szeretné megörökíteni, hogy ott volt.
-
Ha akarod bejátszok neked néhány sportrendezvényt, ahol a szurkolok egészen másképp viselkednek.
Tudtad, hogy rasszista viselkedés miatt elvannak tiltva a magyar, szlovák és román szurkolok az EB kvalifikáció nézésétöl?
-
 
Ha akarod bejátszok neked néhány sportrendezvényt, ahol a szurkolok egészen másképp viselkednek.
Tudtad, hogy rasszista viselkedés miatt elvannak tiltva a magyar, szlovák és román szurkolok az EB kvalifikáció nézésétöl?-

talán a ballibes politikusok nyilatkozatait a budapesti klímasztrájkkal kapcsolatban kellene belinkelned ... hogy lássuk világosan egy baloldali politikai marketingkampány az egész vagy nem. Mondjuk Karácsony Gergely (főpolgármester-jelölttel kezdhetnénk). Szerintem már kinőtt az iskolapadból mégis a tüntetéssel kampányolt, mondván "nekem is itt kellett lennem ma”
 
Utoljára módosítva:
Kedves vándorcsillag, a tény, hogy nem az iskolapadban ülnek péntek délelőtt,
hanem együtt egy téren igazolja, hogy bizony érdekli öket a jövőjük.
-
Akik csak logni akarnak azok biztos moziban vannak, vagy söröznek valahol.
-
A figyelmedben ajánlom, hogy nincs körülöttük kosz, eldobott szemét.
A mobiltelefon az egy kommunikációs eszköz ezen keresztül informálják magukat, tartanak kapcsolatot a szüleikkel, a világgal.
Piknik. Enni még akkor is kell ha nem az iskolaudvaron terelik öket a tanárok, hogy mozogjanak.
-
Nem tudom ki fényképezett de az sem egy vétek ha valaki szeretné megörökíteni, hogy ott volt.
-
Ha akarod bejátszok neked néhány sportrendezvényt, ahol a szurkolok egészen másképp viselkednek.
Tudtad, hogy rasszista viselkedés miatt elvannak tiltva a magyar, szlovák és román szurkolok az EB kvalifikáció nézésétöl?
-

Ernoe kedves,én is ezt mondanám,hogy roppantul érdekel mi lesz a klímával.
Ki szeret lógni az órákról és ki nem azt valóban te jobban tudod,hisz ott vagy közöttük,ismered őket.Nem csak a képen lévőkre gondoltam hanem a munkahelyeden lévőkre.
Nincs szemét,kulturált társaság,nem úgy mint a háttérkép belső termeiben ahol a beteg politikusok töltenek pár órát. parlament.jpg
Csak és kizárólag az iskolában ültem a legelső padban,imádtam iskolába járni,egyébként mindig hátul kullogtam,a reflektorfényt nem nekem találták ki.
A sportról annyit,kérlek ne,bocs de annyira utálom mint más aki szereti.
Ebből adódóan nem is tudtam,hogy tiltás alatt vannak,ha jogos,megérdemlik,majd megtanulják tisztelni a másikat.
Köszönöm az értékes tájékoztatót.További kellemes hétvégét.
 
talán a ballibes politikusok nyilatkozatait a budapesti klímasztrájkkal kapcsolatban kellene belinkelned ... hogy lássuk világosan egy baloldali politikai marketingkampány az egész vagy nem. Mondjuk Karácsony Gergely (főpolgármester-jelölttel kezdhetnénk). Szerintem már kinőtt az iskolapadból mégis a tüntetéssel kampányolt, mondván "nekem is itt kellett lennem ma”
A probléma nem Karácsony Gergelyel van hanem a kormánnyal aki egy ujabb ellenséget talált a klimamozgalomban.

Nem tetszik Orbannak, hogy a gyerekek elkezdenek gondolkodni és öntudatosak.

Nem tetszik Orbannak, hogy a fiatalok találtak valamit ami öket összetartja a nationalizmus es az idegengyülölet helyett.

Orban nationalista politikát szeretne, mindenki mindenki ellen. A klima egy világméretü feladat.

A tetejében olyan buta az elnök, hogy nem veszi észre a klima ignorálása a migraciohoz vezet.

Az sincs kizárva, hogy Pannonia lakosaga lesz a vesztes, mind a dinoszaurusok.

Sok páncél kevés agy.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,800
Tagok
615,337
Legújabb tagunk
dublikaty_leKt
Oldal tetejére