Olyan bankjegyet tesztelnek a svédek, ami sehol máshol nincs

A svédországi központi bank bejelentette, hogy megkezdte a svéd korona digitális változata, az e-korona tesztelését, amivel a skandináv ország egy lépéssel közelebb került a világ első digitális jegybankpénzének kibocsátásához.

Blockchain_1_oszlopos_breaking.jpg

Forrás: Wikipedia

A projekt célja annak megmutatása, hogy miként tudná használni a lakosság az e-koronát. Az Accenture globális tanácsadó és szolgáltató cég által fejlesztett próbavállalkozás keretében 2021. februárig "izolált tesztkörnyezetben" fogják modellezni az elektronikus korona használatát. Az e-korona mögött is a blokklánc technológia, egy virtuális és meghamisíthatatlan rendszer áll.

Ha az e-korona végül forgalomba kerül, olyan mindennapos banki tevékenységeket válthat fel, mint például a kártyás, telefonos vagy elektronikus pénztárca használatával történő fizetések, a betételhelyezések.

A digitális jegybankpénz (central bank digital currency/CBDC) nem más, mint a hagyományos pénz, a készpénz digitális formában, amelyet egy állam központi bankja bocsát ki és tart ellenőrzés alatt. Ezzel ellentétben a kriptodevizák, mint például a bitcoin, bonyolult matematikai feladványok megoldásával jön létre, és egy központosított testület helyett különböző összetételű online közösségek tartják ellenőrzés alatt.

A készpénz használatának meredek visszaesése és az olyan alternatív fizetőeszközökkel, mint például a Facebook tervezett kriptodevizájával, a librával való verseny arra késztette a jegybankokat szerte a világban, hogy fontolják meg saját digitális deviza kibocsátását.

Januárban az Európai Központi Bank, valamint Nagy-Britannia, Kanada, Japán, Svédország és Svájc központi bankja a Nemzetközi Fizetések Bankjával (BIS) együtt munkacsoportot hozott létre, hogy megosszák tapasztalataikat a digitális jegybankpénz kibocsátásának és alkalmazásának lehetőségeiről.

Svédország a világ legkevésbé készpénzfüggő országa: 2018-ban a bruttó hazai termék (GDP) mindössze 1 százalékának megfelelő bankjegy és érme volt forgalomban. Ez az arány az euróövezetben 11 százalékra, az Egyesült Államokban 8 százalékra, Nagy-Britanniában pedig 4 százalékra rúgott.

A svéd jegybank (Riksbank) még nem hozott semmilyen végleges döntést az e-korona kibocsátásáról. Tavaly áprilisban arra kérte a törvényhozást, hogy vizsgálja felül a törvényes fizetőeszközökre vonatkozó jogszabályokat, valamint azt, hogy milyen szerepet tölthet be a jegybank egy digitális gazdaságban. A fizetési rendszerben betöltött szerep megváltoztatása azt eredményezheti, hogy magánemberek is tarthatnának pénzt a Riksbanknál vezetett számlákon, ami alapjaiban változtatná meg a központi és kereskedelmi bankok közötti különbséget.

MTI​
 
Ha az ember le van égve (voltam egy párszor), teljesen mindegy, hogy soft vagy hardware hiány miatt korog a gyomra.:D
 
Remélem Magyarországon is bevezetik 2020.03.01-től az unokázós csalók miatt!:D
Nem hinném hogy azon segít.Telefonon is sokat lenyúlnak.És kortól függetlenül
Újabb telefonos csalók próbálkoznak azzal, hogy magyar számokat hívnak fel. Aki felveszi vagy visszahívja, súlyos összegeket fizet.
A rendőrség tud egy pórul járt férfiról, akinek egyetlen visszahívás után több mint 2000 eurót, vagyis több mint 600 ezer forintot számláztak ki.
 
Utoljára módosítva:
Nem hinném hogy azon segít.Telefonon is sokat lenyúlnak.És kortól függetlenül
Újabb telefonos csalók próbálkoznak azzal, hogy magyar számokat hívnak fel. Aki felveszi vagy visszahívja, súlyos összegeket fizet.
A rendőrség tud egy pórul járt férfiról, akinek egyetlen visszahívás után több mint 2000 eurót, vagyis több mint 600 ezer forintot számláztak ki.
Igen,ezt a telefonos "visszahívós trükköt" ismerem.Van olyan verzió is,hogy a csörgő telefont felveszem,azonnal visszahívásra kapcsol és már adja is a hangot,mintha én kezdeményeztem volna a hívást.Na,az ilyet rögtön kinyomom.:D
 
Igen,ezt a telefonos "visszahívós trükköt" ismerem.Van olyan verzió is,hogy a csörgő telefont felveszem,azonnal visszahívásra kapcsol és már adja is a hangot,mintha én kezdeményeztem volna a hívást.Na,az ilyet rögtön kinyomom.:D
Erről kellene mesélj.Mi az hogy visszahívásra kapcsol?(illetve tudom.
De mi a hallható jele?

Az üres de tárcsa hang, nem visszahívás a kicsengés pedig nincs.
Ami van az a nyöszörgés levegővétel vagy egyéb semmi szöszmötölés.
Ebből még nem lehet tudni semmit hogy visszahívás történt.
Eddig még csak egy közönséges zaklató lehet tudni/sejteni,
Persze én is leteszem másodperceken beleül
De még nem volt tudható visszahívásos próbálkozás volt vagy egy lökött Fidesz agitátor.aki élő hangra várt
Meg felmerül egy ijesztő gond abból amit mondasz:
üzenetrögzítőm van.Aminek üzenő-hanglejátszási ideje 10 s, Mire beáll felvételre további másodpercek.
És addig bekapcsolva marad amennyi a felvételi ideje.
És az élő zaklatók ez idő alatt teszik le.
De teszem azt a visszahívós átváltás tör rám. Akkor ez 2 perc külföldi hívás is lehetne.
Ez most ijesztett rám.Hogy ez a veszélye az üzenetrögzítőnek.
 
Egyszer jártam így.Hívott számkijelzéssel egy külföldi szám,felvettem.Azonnal olyan hangot adott a fülhallgatóban,mikor az ember hallja a hívott szám hangát,míg az fel nem veszi.Olyan mintha én kezdeményeztem volna a hívást. Nálam minden hívás várakozatás,hívástartás,üzenetrögzítő funkció tiltva van.Aki keres és nem vagyok elérhető,vagy nem veszem fel,hívjon újra.Csak olyan számokat hívok vissza akiket ismerek,illetve a telefon memóriájában névhez csatolva van.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,127
Üzenet
4,800,869
Tagok
615,673
Legújabb tagunk
Hontalan1967
Oldal tetejére