Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet III.

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálunk is így működik, a visszajelzések alapján jól és zökkenőmentesen (szerencsére nagyon együttműködőek a szülők)
Nálunk is sok múlik a szülőkön - van, akiknél nincs otthon internet, csak telefonok, ezért gép sincs, van gyerek, akinek "pont most romlott el a gépe", van, akinek szintén "nincs" (bár előző héten még a pendrive-járól dolgozott a suliban), és olyan is akad, aki egyszerűen eltűnt, hiába a többszörös jelzés.
Ők vannak kevesebben - a többség húz rendesen, de ismételve magam, sok múlik a szülőkön.

Online feladatokhoz segítség lehet ez az oldal.
https://www.liveworksheets.com/
Sajnos magyar nyelvű kevés van. DE, ha kedvet kapnak hozzá ... Ez is egy tananyagbázis.
Kicsit tanulgatni kell, nem bonyolult, és már kész feladatlapokat lehet átalakítani neten megoldhatóvá. (Feladatlap feltöltésével indul a szerkesztés.)

upload_2020-3-22_2-37-48.png

Képernyőképet tudnak visszaküldeni a gyerekek a megoldásokról, illetve emailben tudják küldeni rögtön a tanáruknak.
Pontoz is :)

upload_2020-3-22_2-40-32.png

Vigyázzatok Magatokra!
 
Utoljára módosítva:

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen. Sőt, van olyan is (lehet, hogy az 5-ben benne van), amelyik a tanulóknak magyarázza el. Nem csupán a Lajta Ádám-féle, hanem másik is. Az ezekről szóló linkeket más el is küldtem a gyerekeknek, hogy ismerkedhessenek vele. Egyébként én már megcsináltam a tanteremben a kurzusomat, csak éppen tanulót nem tudok beletenni.
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez egy nagyon jó oldal. Már hét elején megcsináltam a csoportokat benne. Ezt fogom használni dolgozathoz, mert időzíthető. A gyerekekkel már próba feladatlapokon kipróbáltuk. Vigyázni kell a pontok beállításával, mert volt olyan, hogy rosszul értelmeztem a pontot (illetve a gép), én azt gondoltam, hogy az egész feladat 5 pontos, ő meg úgy értette, hogy soronként, így az az egy feladat 250 pontos lett. De nincs ezzel semmi gond, hiszen módosítható. A gép az általunk alapján írja be a pontot, százalékol is. Van olyan feladat, amikor ún. szabad szöveges mező van, ezt természetesen nem tudja pontozni, ezt nekünk kell. De az általa pontozott is felülírható, ha csak azért nem fogadta el, mert a gyerek elgépelte a szót. Vagyis a gép pontoz, de minden pontot felül lehet írni.
Ha valaki ebbe belekezd, és gondja van, jelezze, hátha tudok segíteni.
Viszont nekem most ez az oldal nagyon lassú. A kis buksikat sem tudom idetenni, mert nincs türelmem kivárni, míg felvarázsolja.
Calibrinek is írtam választ, de sehogyan sem tette be. Inkább töröltem.
Most ugrik a majom a vízbe, vajon ezt most elküldi-e?
 
Utoljára módosítva:

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Közben megjelent az előző is, amit, miután nem küldte el, hiába nyomkodtam (ahogy látszik, kétszer is :D - ó, már buksim is van), végül töröltem. A rendszer vasárnapi ebéd utáni pihenőn van? :D
Viszont nem válaszként küldi. Hát, ez legyen a legnagyobb bajom, szemezgessétek ki, vajon kiére írtam válaszként!
 

Calibri

Állandó Tag
Állandó Tag
Kiszemezgettem köszi!
Közben megjelent az előző is, amit, miután nem küldte el, hiába nyomkodtam (ahogy látszik, kétszer is :D - ó, már buksim is van), végül töröltem. A rendszer vasárnapi ebéd utáni pihenőn van? :D
Viszont nem válaszként küldi. Hát, ez legyen a legnagyobb bajom, szemezgessétek ki, vajon kiére írtam válaszként!
 
  • Tetszik
Reagált: BAJ

gildi

Állandó Tag
Állandó Tag
Lamaradtam valamiről? Nem találoma keresés funkciót.
Valamikor itt kaptam jó tanácsot pdf konvertáló programra. Ezt keresem. Aki tud segítsen.
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha beírod a keresőbe pdf2word kiad rengeteg találatot.
Az a tapasztalatom, hogy időnként egy-egy korábban megismert, bevált online oldal eltűnik, regisztrációt kér, stb. Így mindig lehet találni, kipróbálni.
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Balla István: A digitális király is meztelen – a tanárok leiskolázták a kormányt

Digitális jólét, digitális oktatási stratégia, digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos – volt itt papíron minden az utóbbi években, sőt, akadt 15 milliárd uniós pénz is. Ennek ellenére magára hagyta a kormány a pedagógusokat abban, hogy végrehajtsák a múlt péntek estére megvilágosodott Orbán Viktor által bejelentett tantermen kívüli tanítási rendet. Szerencsére. Vélemény.

Magyarországon az iskola egy poros múzeum, a digitális világ oda alig-alig szűrődik be hivatalosan. A gyerekeknek le kell tenni az okoseszközeiket, hogy jobban tudjanak figyelni a katedrán beszélő egyfunkcionális (ismeretátadó) tanárra. Informatikaórán megtanulják a hardverek felépítését és dolgozatot írnak az internet történetéből. A tanulás legfontosabb eszköze a tankönyv (abból is már csak egyfajta). Ja, van most már egy központilag elrendelt KRÉTA-rendszer is, ami sokkal rosszabb, mint némely középiskolás által gyorsan kidolgozott oktatási szoftver, és állandóan lefagy, de legalább már neten is megnézhetjük a gyerek jegyeit és hiányzásait.

Nagyjából itt tartott a magyar közoktatás a digitális átállással 2020. március 13-án estig.

Erre jön valami apró gonosz kis képződmény, amely sokakra halálos veszélyt jelent, ezért megváltoztatja az életünket. És mellékesen kikényszerít egy valódi oktatási reformot, egy valódi digitális átállást.

Múlt pénteken este a Facebookon a miniszterelnök saját, aznap reggeli szavait felülírva bejelentette, hogy mégis bezárják az iskolákat és nem küldik el a tanárokat fizetés nélküli szabadságra, még csak nem is teszik semmissé a tanévet, hanem áttér a rendszer egy új oktatási formára.

Naná, ahogy minden fideszes programnak, elképzelésnek rögtön neve is lett, mintha bárki tudta volna, mi lesz ez, mintha a kormány uralta volna a helyzetet. Tantermen kívüli tanítási rend – mondta Orbán határozottan.

És a tanárokra bízta, hogy hétfőtől a neten tanítsák a gyerekeket!

Még valami olyasmit is mondott, hogy a kormány épp be akarta vezetni a digitális oktatást az iskolákba, de sajnos csak jövőre volt ez beütemezve.

Ennek azonban semmi nyoma nincs. Nyilván arra gondol a miniszterelnök, hogy az utóbbi években milliárdokat költöttünk olyan dolgokra, amelyekben ez a szó, hogy digitális hangsúlyosan szerepelt. Egész pontosan minimum 15 milliárd forintnyi uniós pénz ment el elvileg a Digitális Jólét Programra, amit az internetadó elleni 2014-es tüntetésre válaszul indítottak el. Vezetője Deutsch Tamás lett, aki kapott gyorsan egy „Digitális Jólét Program összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos” címet is. A program célja az volt, hogy "Magyarország minden polgára és vállalkozása a digitalizáció nyertesei közé kerülhessen".

Ez a hangzatos program több alprogramból állt (mindnek a címében szerepelt a digitális szó), az egyik ezek közül a Digitális Oktatási Stratégia (DOS) bevezetése lett volna, amit a kormány egyébként el is fogadott 2016-ban. És ebben nem az van, hogy 2021-ben kezdődne a digitális átállás, abban az összes határidő mellett a 2018-as évszám van. Többek között olyanokat rögzít ez a papír (ami, ugye, mindent elbír), hogy a kormány biztosítja az összes iskolában a nagy sávszélességű, szupergyors internetelérést és WiFi-t, biztosítja az egyéb digitális eszközöket tanároknak, diákoknak, hogy minden iskolában lesz IKT pedagógiai asszisztens, és szakmányban készülnek a digitális tananyagok és készítik fel a tanárokat az átállásra, stb.

Deutsch biztos a stratégia bemutatásán olyanokat mondott, hogy azon keresztül a magyar oktatási rendszerben az eddigieknél jóval nagyobb szerepet kap a digitális világ, amihez az oktatáson belül új személetmódra, új pedagógiai módszertanra, új tanulási folyamatokra és a digitalizációra nyitott oktatási környezetre van szükség. Évszámot is mondott! Idézzük: „2020-ra befejeződik a teljes magyar oktatási rendszer digitális átalakítása. Minden tanárnak és oktatónak lehetősége lesz döntő részben ingyenes kompetenciafejlesztésre, az állampolgároknak az alapvető digitális tudás elsajátítására, a kis- és középvállalkozások tulajdonosainak, vezetőinek pedig a cégük érdekében elsajátítandó digitális tudás megszerzésére.” Azt is hozzátette, hogy addigra „a digitális írástudás és -használat, az internet elterjedtségének tekintetében, a pedagógusok digitális felkészültségében, az oktatás digitalizáltságában megelőzi az Európai Unió átlagát”.

Nem vicc. Ezt mondta. Ha ennek csak a fele megvalósult volna, akkor ma semmi baj nem lenne a gonosz vírusok miatti iskolabezárással, minden tanár és diák felkészülten kezdte volna a távoktatást (akármilyen nevet is találnak neki a Fidesz propagandaosztályain).

Majd' elfelejtettük, van még egy szereplő (mondjuk a felejtés nem lett volna véletlen, mert sok vizet nem kavart itt sem), úgyhogy a történeti hűség kedvéért tegyük hozzá, hogy épp 2016-ban kellett eltávolítani másfél év botladozás után a korábban megbukott Hoffmann Rózsa utódát, Czunyiné Bertalan Juditot a köznevelési államtitkári székből, akit így ki lehetett nevezni digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztosnak. (Értik, digitális!) Az ő tevékenységéről sok mindent nem jegyezhettünk fel, egyszer bejelentett egy nagy tablet-programot, meg átadott egy tűzoltóautót.



Megkérdezhetnénk a csütörtökön a mostani köznevelési államtitkár által megalázott pedagógusokat (akiknek, ugye most a digitális tanítás miatt szerinte több a szabadidejük, így kidolgozhatják a retrográd Nemzeti alaptantervhez illeszkedő helyi tanterveket), hogy mit láttak mindebből, de egy hét tapasztalat is elég ahhoz, hogy mindenki lássa a választ.

A kormány abszolút magára hagyta a tanárokat abban, hogy kezdjék el a távoktatást. És a tanárok a legtöbb helyen időt, energiát nem kímélve el is kezdték azt. Rengeteg kisebb-nagyobb cég bocsátotta rendelkezésre ingyen erre a célra a platformjait, digitális tananyag tartalmait, művészek, magánszemélyek a szolgáltatásaikat.

Megmozdult a pedagógustársadalom, elkezdődött valami igazán lényeges szemléletváltás az oktatásban. Bebizonyosodott újra, hogy a kormány eszetlen központosítása, a tanári autonómia megnyirbálása teljes tévút. A pedagógusok most végre, ismerve a helyi igényeket, lehetőségeket, saját szakmai autonómiájukra támaszkodva kezdtek bele a távoktatásba. Persze hol jobban, hol kevésbé jól, de elindult valami. Ezt a központból levezényelni nem lehetett volna. Ott maximum kitalálhatnak hülye neveket az egésznek, mintha bármi közük lenne hozzá.

Most nem szólt bele a KLIK, a tankerület, nem szólt bele Kásler és Takaró, az állami szoftver, a KRÉTA is újra csak földbeállt. Kit érdekel már az állami tankönyv? Sőt, bármilyen tankönyv? Az információforrás egyik napról a másikra folyammá duzzadt, és erre lehet is és tudnak is támaszkodni a tanárok, diákok.

Mindeközben csütörtök este egy Maruzsa nevű ember, foglalkozását tekintve köznevelési államtitkár, bemegy a rádióba, és azt találja mondani, hogy milyen jó, hogy felkészült a kormányzat a digitális átállásra, milyen jó a KRÉTA, és a tanárok egyrészt boldogok, másrészt egy csomó szabadidejük van az otthoni oktatás miatt.

Inkább adna át egy tűzoltóautót.
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Még valami olyasmit is mondott, hogy a kormány épp be akarta vezetni a digitális oktatást az iskolákba, de sajnos csak jövőre volt ez beütemezve.
Igen, ezt mondta. És hozzátette: Legfeljebb a kormány előbbre hozza ezt a feladatot, most valósítja meg. (Vagy valahogyan így mondta, de a lényeg, hogy bent voltak ők. Mi meg nem.)
Az egészet elolvasva nem tudtam eldönteni, sírjak vagy nevessek. Minden szava igaz, külön-külön persze hallottam, dühöngtem is miatta. Így együtt látva az eddig ez ügyben elhangzottakat, úgy látom, nagyon elkeserítő. Tényleg magunkra hagytak minket (szerencsére, mert így legalább tudunk dolgozni, ha segítenének, akkor inkább hátráltatva lennénk), viszont a mi sikerünk nem a miénk, azt kisajátítják maguknak.
Megköszönték már nekünk valahol a gyors reagálásunkat, a megfeszített munkánkat? Lehet, hogy igen, csak én maradtam le róla.
 

Somi62

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekünk azt mondták a vezetők, hogy aKRÉTában a házi feladat fülre kell feltenni azokat a digitális anygokat, amelyeket az adott tanítási órán felhaszmálok . A KLIK itt tudja ellenőrizni, hogy milyen digitális anyagokat használok. Eddig rendben is lenne, de akárhogy is próbálom feltenni az anyagokat, pdf, word , link stb ne tudom feltölteni csak egyszerűmódon beírni az adott témát , amiről szőlnak a digitáluis anyagok. Valójában lehet feltöltést végezni erre az oldalra. Ha igen, akkor hogyan?
 
Oldal tetejére