Történelemmel kapcsolatos könyvek I.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
Germuska Pál Horváth Miklós - A magyar honvédelmi igazgatás története 1945-1990
9532020_05_04_123947.jpg

Hagyományteremtő jelleggel jelent meg a Magyar Nemzeti Levéltár első digitális kötete, amelyet Germuska Pál, intézményünk országos levéltári főigazgató-helyettese, valamint Horváth Miklós, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára jegyez az 1945-1990 közötti honvédelmi igazgatás témájában. pdf 35mb



[HIDE]https://data.hu/get/12421698/HONVIGAZGPDF.rar[/HIDE]
 

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Varga Csaba Béla
Nepál harcosai
A gurkák
covers_9528.jpg

Varga Csaba Béla könyve a világ legjobb, leghíresebb katonáinak, a gurkáknak a titkait fedi föl előttünk. A legendás nepáli harcosok kétszáz éves története csodás győzelmek, mesés katonai sikerek sorozata. Kik azok a gurkák egyáltalán? Mi különbözteti meg őket más népek katonáitól? Hogyan kerültek angol szolgálatba, mi dolguk volt az első és a második világháborúban? Mit kerestek azután Amerikában, Zairében és Boszniában? És hol vannak, mi a dolguk a 21. században? Nehéz elképzelni, hogy létezik olyan emberi közösség, amelynek tagjai nem ismerik a halálfélelmet. Ahogyan mások nem ismerik például a tériszonyt. Pedig a gurkák ilyenek…
 

Csatolások

  • varga_csaba_bela__nepal_harcosai.rar
    247.5 KB · Olvasás: 183

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Jávorszky Béla Szilárd · Sebők János
A magyarock története 1.
covers_579206.jpg

E mű több generáció számára is élvezetes, legendaoszlató, izgalmas olvasmányt kínál, egyúttal igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy a rockzene végre Magyarországon is a megérdemelt helyére kerüljön a kultúrtörténetben.
A kötet a maga nemében páratlan történelemkönyv, különleges krónika. A szerzők a magyar rockzene csaknem fél évszázados történetének megírására vállalkoztak abból az alkalomból, hogy a műfaj első képviselői a „koppintós korszak” után „hatvannégyben épphogy elindultak”, majd 1965 nyarán Verőcemaroson, az Expressz-táborban megszülettek azok az első magyar nyelvű Illés-dalok, amelyek az új műfaj hazai kezdeteit jelentik. Számos, eseményekben és jelenségekben gazdag korszak, hat generáció, többtucatnyi stílus, sok száz zenekar és előadó, ezernyi sláger, rádiófelvétel, hanglemez, koncert – erről szól A magyarock története.
 

Csatolások

  • javorszky_bela_szilard__a_magyarock_tortenete_1_.rar
    9.5 MB · Olvasás: 212

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Sebők János
Az ítélet napja
covers_104883.jpg

Sebők János könyve egyrészt a Nürnbergben lezajlott háborús főbűnösök elleni per krónikája, másrészt foglalkozik olyan prominens személyek sorsával is, akik jelentős szerepet játszottak a második világháborúban. Így helyet kap a műben Adolf Hitler, akinek halála körül ötven éven át voltak tisztázatlan momentumok, Hermann Göring, akinek öngyilkossága nem sikerülhetett volna, ha nem kap hozzá segítséget, Martin Bormann, akit távollétében elítéltek, és akiről csak jóval később tudhattuk meg, hogy halott, Joseph Goebbels, aki követte Führerét a halálba, Heinrich Himmler, aki azt hitte, elnézésre számíthat a szövetségesek részéről, valamint Horthy Miklós, aki ellen végül nem indult eljárás.
 

Csatolások

  • sebok_janos__az_itelet_napja.rar
    3.5 MB · Olvasás: 208

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Johann Franzl
I. Rudolf
Az első Habsburg a német trónon
covers_549364.jpg

Európa – bízvást mondhatjuk – legkiterjedtebb uralkodóházának megalapítója, valamennyi Habsburg őse, Rudolf (1218-1291) egy svájci gróf fiaként látta meg a napvilágot. Uralkodásának nem egészen két évtizede alatt (1273-1291) elérte, hogy a cseh királytól megszerzett osztrák, stájer és karintiai hercegség egy eljövendő erős birodalom magvát alkossa. Élete a pápával és a szomszédos uralkodókkal folytatott állandó harcban telt, amelynek a tárgyalás és a házasság éppúgy eszköze volt, mint a kard. A Speyerben, a Stauf királyok temetkezési helyén nyugvó Rudolf koráról és személyiségéről a történész Johann Franzl rajzol tudományos alaposságú képet, felvázolva a 13. század fontosabb eseményeit, Rudolf kortársait s magának az uralkodónak államférfiúi és emberi tulajdonságait.
 

Csatolások

  • franzl_johann__i._rudolf.rar
    466.7 KB · Olvasás: 180

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Jean-Christophe Brisard · Lana Parshina
Hitler halála
A KGB titkos anyagai
covers_547230.jpg

1945. április 30. A történelemkönyvekből úgy tudjuk, ezen a napon követett el öngyilkosságot Adolf Hitler a Vörös Hadsereg által körülzárt Berlinben. Ciánkapszulát vett be, majd főbe lőtte magát, a testét pedig végakaratának megfelelően elégették az emberei. Az elszenesedett állkapocs- és koponyadarabokat néhány nappal később találták meg szovjet katonák. Azonnal összeesküvés-elméletek és álhírek tucatjai kezdtek terjedni Hitler halálával kapcsolatban, a tárgyi bizonyítékokat és a bizonyító erejű dokumentumokat pedig a szovjet, majd orosz állami szervek az archívumok legmélyére, titkos aktákba száműzték. Jean-Christophe Brisard tényfeltáró újságíró és Lana Parshina dokumentumfilmes kitartóan küzdöttek azért, hogy hozzáférhessenek ezekhez a titkosított anyagokhoz. Könyvükben szemtanúk eddig ismeretlen vallomásait, korábban hozzáférhetetlen fotókat és kihallgatási jegyzőkönyveket tárnak elénk, és beszámolnak annak az egyedülálló törvényszéki vizsgálatnak az eredményéről is, amelyet a bunkerben talált földi maradványokon végeztek el. Lebilincselő nyomozásuknak köszönhetően egészen új megvilágításba kerül a náci diktátor halála.
 

Csatolások

  • brisard_jean-christophe__hitler_halala.rar
    2 MB · Olvasás: 266

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Faragó József · Lakner Zoltán · Pungor András · Szabó Brigitta
Frontsebészet
Egy év, egy kormány, egy forint
covers_543363.jpg

„A folyosó zajos volt. Gyurcsány meghívott vendégeitől, a "blogosaitól” búcsúzott. Simogatták, fényképezték a párás szemű asszonyok. De a párttársai és az újságírók már elkerülték. Bajnai elhaladt mellette, amikor kormányőrök gyűrűjében a dolgozószobájába tartott, ahol nem várta sem állófogadás, sem pezsgős koccintás. Csak a válság." „A könyv megírásakor ezernél több oldalnyi dokumentumot, beszédet, tanulmányt, elemzést, korabeli újságcikket olvastunk el. Több mint félszáz akkori főszereplővel és mellékszereplővel készítettünk mélyinterjúkat, folytattunk rövidebb és hosszabb beszélgetéseket. Benyomásokat, információkat ütköztettünk, hogy megvonhassuk annak az egy évnek a rövid és hosszú távú mérlegét.”
 

Csatolások

  • va__frontsebeszet.rar
    1,023.2 KB · Olvasás: 164

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Falvai Róbert
Erzsébet királyné (Sisi)
covers_296090.jpg

Erzsébet királynénak a mai napig valóságos kultusza van Magyarországon. Hihetetlenül mély, maradandó emléket hagyott maga után. Megannyi viharon keresztül, idestova százötven éve még mindig él az emberek emlékezetében „Sisi”, és bár a legtöbben csak néhány jellegzetességet szoktak említeni róla, azt mindenki tudja – úgy tudja –, hogy a magyarok nagy barátja volt. S talán a legszebb magyar arisztokrata férfi szerelme?
Ebből a könyvből azonban sokkal többet is megtudhat az olvasó. Fény és árnyék váltakozik, igaz történetek és tévhitek tárulnak elénk. Erzsébet, az asszony, a feleség, talán a szerető; a gondolkodó, az egészség bajnoka, egy másféle élet megszállottja – és még tucatnyi alakban bukkan fel előttünk. Az is mind ő volt.

 

Csatolások

  • falvai_robert__erzsebet_kiralyne_(sisi).rar
    1.6 MB · Olvasás: 232

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Egry Gábor (szerk.)
Kérdések és válaszok 1918–1919-ről
covers_487209.jpg

Ki mondta ki először, hogy „Nem! Nem! Soha!”? Kik ölték meg Tisza Istvánt? Miért Károlyi Mihály lett a forradalom vezére? Harcosokat vagy fosztogatókat nem akart látni Linder Béla? Sikkasztott-e Kun Béla? Puccs vagy forradalom? – Milyen viccek terjedtek a kommün idején? Átadta-e a hatalmat Károlyi Mihály? Mondta-e Ady a halálos ágyán, hogy „ez nem az én forradalmam”? Magyar forradalmár volt-e Josef Tiso? Mi volt a „szovjetsör”? Miért Garbai Sándor lett a Forradalmi Kormányzótanács elnöke? Különbözött-e a nők elleni erőszak forradalomban és ellenforradalomban? Mit ettek a népbiztosok? Valóban mozikká akarták-e alakítani a templomokat a kommünben? Hogyan kerültek korábbi császári, honvéd- és későbbi horthysta tisztek a Vörös Hadsereg élére?
Az első világháborús vereség, az Osztrák-Magyar Monarchia szétesése és a katonai és gazdasági összeomlás elsöpörte 1918 őszén a régi, díszmagyarba öltözött politikai elitet: egy szocialistává lett „vörös gróf” mellett kopott zakós baloldali újságírók, értelmiségiek és szakszervezeti vezetők kerültek az ország élére. Feladatuk talán nehezebb volt, mint bárkinek addig a magyar történelemben, és a válaszkísérleteik is példátlanok voltak. Az őszirózsás forradalom résztvevőinek és a Tanácsköztársaság népbiztosainak tevékenysége máig heves indulatokat vált ki a magyar közvéleményben. A kötetet szerző történészek „harag és részrehajlás nélkül” igyekeznek ismertetni a legfontosabb 1918–1919-es magyarországi eseményeket, teszik pontosabbá ismereteinket és megfelelő helyenként cáfolják a kerengő tévhiteket.
 

Csatolások

  • egry_gabor__kerdesek_es_valaszok_1918-1919-rol.rar
    242.3 KB · Olvasás: 207

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Csernok Attila
Elherdált ország
covers_314451.jpg

A könyv a párizsi békéről, Trianonról szól. Arról, hogy a történelem tényei vesztésre állnak a legendákkal, a mítoszokkal szemben. Tény, hogy a Kárpát-medence már az időszámítást követő első században lakott terület volt, négyszáz éven át rómaiaik éltek e tájon, Pannóniában és Dáciában. A kivonuló római légiókkal nem távozott mindenki. A népvándorlás is hagyott itt kisebb-nagyobb népcsoportokat. Az 5. századtól szlávok és románok éltek az országban. A honfoglaló magyarok emberek, népek által lakott területre jöttek. Későbbi századokban magyar királyok szászokat telepítettek az országba. A török és a Habsburg megszállás is hagyott itt különböző népeket. Tény, hogy nagyjából a 18. század végén, a 19. század elején a nemzeti érzés, a nacionalizmus megjelenésével a Magyarországon élő románok, szerbek, szlovákok tíz- és százezrei emelték fel a fejüket. Évek múltán saját nyelvüket használva szerettek volna élni. Az Osztrák-Magyar Monarchia „osztrák fele" felismerte e törekvéseket, választójogot adott a népnek. A Monarchia „magyar fele" nem rendelkezett sem a felismerés, sem a megértés képességével. Tárgyalni sem voltak hajlandók a Magyar Királyság területén többségben élő nemzetiségekkel. A nemzetiségek növekvő öntudata a hatalom merev elutasításával találta szembe magát. Tények, események sora bizonyítja, hogy nemzetiségeink a békekonferencia első ülése, 1919. január 18-a előtt kiváltak a Magyar Királyságból. Mire a konferencia összeült, a régi értelemben vett Nagy-Magyarország már nem létezett. Hagyjuk békén a párizsi békeszerződést és Trianont, kevés közük volt a Magyar Királyság felbomlásához. Itt az ideje, hogy megértsük, mindenki megértse és megjegyezze: A Magyar Királyságot, Nagy-Magyarországot nem a párizsi béke, nem Trianon, fél évszázad magyar kormányai elvakult nemzetiségi politikája számolta fel. Mindezt megérteni mindössze jóakarat és gondolkodó fejek kérdése. Bajaink gyökere abban keresendő, hogy nálunk éppen gondolkodó fejekben és jóakaratban volt-van a legnagyobb hiány. Remélem, hogy lesznek új olvasóim. Akik eddig egyetlen írásomat sem olvasták, ám érdeklődnek, mit lehet tudni ma a párizsi békéről. E kötet sok új ismeretet nyújt számukra. Bízom a kíváncsiság erejében.
 

Csatolások

  • csernok_attila__elherdalt_orszag.rar
    1 MB · Olvasás: 270

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Fekete Sándor
Így élt Napóleon
covers_27643.jpg

Fekete Sándor 1963 és 1975 között az MTA Irodalomtudományi Intézet munkatársa. Ezekben az években jelennek meg alapművei a Petőfi-kutatás tárgykörében, valamint népszerű, ismeretterjesztő munkái a reformkor nagy alakjairól, Széchenyiről, Kossuthról, valamint a nagy francia forradalomról.

Fekete Sándor műve, a jól ismert „Így élt…” sorozat egyik tagja.
 

Csatolások

  • fekete_sandor__igy_elt_napoleon.rar
    4.1 MB · Olvasás: 222

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Béládi László · Krausz Tamás
Sztálin
covers_54490.jpg

Ki volt Sztálin? Lángelméjű vezér avagy – mint Trockij állította – a „forradalom sírásója”. Sztálin „működésének” egyre több tárgyi bizonyítéka kerül napvilágra (árulkodó dokumentumoktól tömegsírokig), életművének ugyanakkor elvitathatatlan végeredménye a megnyert világháború és hazájának világhatalommá fejlesztése. Sztálinról, az emberről – feltehetőleg autentikus források hiányában – csak mozaikokat kapunk a könyvből, a legtöbbet még gyermek- és ifjúkoráról. A későbbiekben külön fejezetet szentelnek a Sztálin-jelenség személyi jegyeinek amely azonban terjedelmileg nyúlfarknyi és tartalmilag sem a mű kiemelkedő része. Mindennek ellenére részletes kép rajzolódik ki a forradalom után hirtelen magasba ívelő Sztálin-karrierről. Az értelmiségi típusú forradalmárokkal szemben Sztálin a szervező forradalmár típusát személyesítette meg, akinek szervező zsenije az apparátus építésében teljesedett ki és aki természetesen az általa megszervezett pozíciókat magának tartotta meg. A létrejött apparátusok továbbépítésével később apránként felmorzsolta a demokráciát és az apparátusba saját embereit ültette. Ellenlábasait pedig, elsőként a régi lenini gárdát, Lenin munka- és fegyvertársait a nagy kirakatperekkel és az azokat követő tisztogatásokkal elpusztította. A könyv részletesen ismerteti a terrorhullámok masinériáját, éppúgy mint Sztálin ügybuzgó és hűséges munkatársainak (Molotov, Berija, Visinszkij, Kaganovics és Zsdanov) viselt dolgait. Szól Sztálin háborús szerepéről, felelősségéről és karizmatikus hatásáról, valamint a háború utáni újabb terrorpszichózisról (az írók és művészek elleni zsdanovi kirohanások, a „leningrádi-ügy” hátteréről). A könyv utolsó fejezete a sztálinizmus mérlegét megvonva magvas tanulságot is kínál.
 

Csatolások

  • beladi_laszlo__sztalin.rar
    1.5 MB · Olvasás: 234

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Takáts Sándor
Bajvívó magyarok
Képek a török világból
covers_119719.jpg

A harmincas években elhunyt neves magyar kutató és történetíró sok kötetnyi színes, eleven korrajzából válogattunk az ifjúság számára egy könyvre valót.
A gazdag ismeretanyaggal és lelkes hazafisággal megírt tanulmányok a XVI. és XVII. századot, tehát Magyarország török korát mutatják be, a végek életét, a harcokat s a hétköznapokat egyaránt.
Nem egy fejezet foglalkozik a végbeli vitézek életével, kapitányaikkal: Thúry Györggyel, Huszár Péterrel, de betekinthetünk e kor emberének életébe fegyvernyugvás idején is. A hadiszokások: lesvetés, száguldás, vásárütés mellett megismerkedünk a régi diákélettel, a lakodalmi szokásokkal és sok más egyébbel is.
A kötet megragadóan ábrázolja „a magyar ember sorsát” ezekben a századokban, s e forrongó idők változatosságát, amikor a nép „két pogánnyal” harcol egyszerre, és mindennapi munkája közben sem teszi le oldaláról a kardot.
Az olvasó – akár fiatal, akár felnőtt – nem tudja kivonni magát a roppant érdekes, hiteles történelmi anyag s Takáts Sándor ízes stílusának hatása alól.
 

Csatolások

  • takats_sandor__bajvivo_magyarok.rar
    471.9 KB · Olvasás: 199

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Benda Kálmán
Bocskai István
covers_53098.jpg

Bocskai Istvánról mind mai napig nem írtak semmilyen életrajzot sem. Valóban, igaza van Szekfű Gyulának: „A hálás utódok, alkotásainak szemléletével megelégedve, elfelejtették az embert tanulmányozni, akinek az alkotásokat köszönhetik.”
Egyéniségének megítélése különben is koronként, politikai pártonként, sőt nemegyszer vallásfelekezetenként változott. Az egykorú erdélyi rendek elkeseredett gyűlölete a váradi kapitány iránt éppen úgy tovább élt az évszázadok alatt, ahogy híveinek, különösen a Tiszahát nemességének a nagyságos fejedelmet körülölelő rajongása. A két tábor követői aztán, szemet hunyva a tények előtt, ördögnek vagy angyalnak festették húsból-vérből való, nagyon is emberi alakját.
 

Csatolások

  • benda_kalman__bocskai_istvan.rar
    540.9 KB · Olvasás: 220

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
A híd Andaunál
Michener, James A.
images

James A. Michener könyve, amelyet itt a magyar olvasóközönség kezébe adunk, egy nagyon tehetséges író és nagyon emberséges ember remek politikai riportja. Miután írónak és emberséges embernek a műve, sokkal több, mint politikai riport, anélkül, hogy riportszerű értékei csökkennének. Mint minden emberi műnek, vannak látszólagos és valóságos fogyatékosságai. A látszólagosak az író riporteri módszeréből erednek, amely módszer nem tűri meg sem az érdekesség rovására menő tudományos rendszerezést, sem pedig a tárgyilagosságot látszólag elhomályosító stilizálást, hangulati háttér-festést, lírai zenekíséretet. Ebből következik az a klasszikusan kimért stílus, amely kerül minden nagy szót (ez a kifejezés, hogy „hősiesség" legfeljebb ha féltucatszor fordul elő művében). A jelzők helyett, mint az ókor klasszikus történetíróinál és epikusainál a tények beszélnek. Talán éppen ezért sokkal őszintébben és elevenebben lüktet sorai mögött a magyarság szeretete és becsülése. Michener nem vall szerelmet, de szereti a magyar népet, A tudományos rendszerezés hiánya pedig csak látszólagos. Könyve bemutatja a kommunizmus alatti magyar élet, a szabadságharc és menekülés minden arculatát az anyagi életfeltételektől a legfinomabb lelki rezdülésekig. Levon belőlük minden következtetést. Csaknem időrendben halad, mint a krónikás és nem szigorúan tárgykörök szerint csoportosít, mint a tudós, hanem egyes személyeinek bemutatása, történeteik elbeszélése során vet oda egy-egy ecsetvonást - egyik bekezdésben az árakról, másikban a magyar kultúrszomjról, ismét más helyütt a félelemről, hogy egy-két fejezettel odább rendre visszatérjen kereseti viszonyokra, rettegésre vagy tanulni-vágyásra, közbe új motívumokat szőve be és mindig újból visszatérve, más árnyalatú színezéssel, a régebbiekre. A könyv végére érve látjuk a kommunizmus alatti magyar élet tökéletes, minden részletében kidolgozott, megrázó erejű képét a maga teljes egészében
 

Csatolások

  • michener_james_a.__a_hid_andaunal.rar
    382.8 KB · Olvasás: 146
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére