Mi volt a mai menü? II.

Panka60

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma lent jártam a piacon, hoztam egy lángost. Reggelinek túl késő volt, ebédnek túl korai, de megettem a felét reggelire, a másik felét ebédre. :rohog:
Mára jól lehűlt a görögdinnye, azt is eltűntettem, szépnek szép volt, de nagyjából ennyi volt az összes tudománya. Nem lehet minden "mézédes" dinnye valóban jó.

Került ide szűk 2 kg lekvárnak való szilva, megpróbálom elkészíteni a kenyérsütőben. Még sosem csináltam ilyet, kíváncsi vagyok a végeredményre.
 

Hekate

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma mindent bepaníroztam és kirántottam, amit itthon találtam. Gombát, sajtot, karfiolt, cukkinit, patiszont. (Persze a karfiolt előtte sós vízben kissé megpároltam.)
Rizst főztem hozzá, és tartármártást. A majonézt is magam kevertem. (Nem azért, mintha nagyon élvezném, hanem mert nem volt itthon, és le kellett volna mennem a boltba, ahhoz meg nem volt kedvem.)
Mivel egész karfiol volt itthon, és nem akartam elpazarékolni, és úgyis megfőztem, holnapra csőben sült karfiolt készítettem. Ha megmarad, és nem esszük meg ma vacsorára.:rohog:
 

an1961

Állandó Tag
Állandó Tag
Kérlek, tájékoztass bennünket a tapasztalataidról. Lassan nálunk is érik a szilva, és ez a kenyérsütős módszer érdekel. Köszi
Sziasztok! Jó pár évvel ezelőtt kipróbáltam a kenyérsütőben a lekvárkészítést, igaz nem szilvából hanem meggy és cseresznye keverékéből. A lekvár főzés maga sikeres volt, de a gép tisztítása olyan nehezen sikerült, hogy az volt az első és utolsó kenyérsütős lekvárfőzésem.
 

Dabadi75

Állandó Tag
Állandó Tag
Maradt még a bablevesből és a pogácsából is.
De azért sütök a gyerekeknek csirkemellet párizsiasan és hozzá krumpli lesz.
Azt legalább megeszik!

Az én kenyérsütőmön is van lekvárfőző funkció, de még soha nem használtam.
Részben azért, mert itt nagyon drága a gyümölcs - inkább megvesszük a kész boltit.
Bár tudom az közel sem olyan finom.
De ha a tisztítás olyan nehéz, akkor már nem is próbálkozom vele.
Az enyémben még kevert sütiket is lehet sütni.
Egyszer kipróbáltam, de nem sütötte át rendesen a tésztát, úgyhogy marad a kenyérsütés, illetve a dagasztás.
Arra viszont nagyon szuper!
 

Panka60

Állandó Tag
Állandó Tag
Elkészült a nagy mű, pihen a pokrócban a kész szilvalekvár kenyérsütő módra.:)
A megfáradt vagy tiltakozó gyümölcsök kiválogatása, tisztítás és magozás után ami fennmaradt, az alulról 1 kg gyümölcs volt.
Csak azért írom, mert sajnos a gép füzete nincsen már meg, szóval mennyiségeket csak néhány internetes bejegyzés alapján próbáltam saccolni.
Tapasztalatom szerint kb 1,75 kg (lehet, többet is) gyümölcsöt a hozzávaló cukor mennyiséggel vidáman elvisz egy olyan gép, mint az enyém. Ennek két keverőlapátja van, és ha jól emlékszem, 75 dkg-os kenyér süthető benne.
A gyümit felaprítottam, be a gépbe, hozzá a cukor és 3:1 es dzsemfix megfelelő arányban (nyilván a cukor és a dzsemfix erősen egyénfüggő).
A program 80 perc hosszú; az első kb 10 percben csak onnan tudtam, hogy történik valami, mert az óra mutatta a visszaszámlálást.
Onnantól kezdve sűrű ütemben keverés erre-arra. A cucc nem akart kiforrni, nem ragadt le, pöfögve forrdogált.
Az utómunkálatokról (mosogatás) annyi, hogy amint üvegekbe került a lekvár, azonnal elmostam a kivehető sütőedényt és a lapátokat, ezek frissiben gond nélkül tisztíthatóak. Nálam nem volt fennakadás.

Ami saját magamnak tapasztalat: a mennyiségi korlátok miatt nekem csak olyan dzsemhez, vagy lekvárhoz lesz hasznos segítség, amiből nem készül nagy mennyiség. Gondolok itt áfonya helyett pl fekete és piros ribizli dzsemre, mert az olcsóbb mint az áfonya, de nekem éppen úgy illik a rántott camembert sajtoz.
A meggyet és - idén sajnos nem - a sárgabarackot "rendesen" készítem, abból sok kell.
----------
Dabadi, kedves, ne is mondd a gyümölcsök árát! Még most sem veszi be a gyomrom, hogy 1 kg alma közel 800 Ft. És igen, nem főztem be 1200-1300 Ft-os sárgabarackból sem. :(
------
Nézek valami ehetőt, amiben nincsen szilva. Ma csak reggeliztem. (Volt benne aludttej. :))
 

Dabadi75

Állandó Tag
Állandó Tag
Pár napja nagyobbik fiamnak eszébe jutott a virslis papucs.
Ma reggel gyorsan bekészítettem a tésztát a kenyérsütőbe, és míg ő dolgozott elmentünk vásárolni.
Nagyon jól időzítettem, mert pont végeztem a pakolással is, amikor kész lett a tészta.
8 db virslis és 4 gombás papucs készült - 1 darab gombás maradt.

Napok óta párás, esős, borús idő van. Alig lehet levegőt kapni.
Éjszaka is csak pár fokot hűl a levegő. A lakás 1 nap alatt csak 1 fokot hűlt.
Ahogy néztem az előrejelzést még 10 napig ilyen idő lesz.
 

Kaszazsu

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma csirke leves, csirke pörkölt, dinnye. Fotó elmaradt, délelőtt váratlan régi barátokkal jót nosztalgiáztunk. Ebédre hárman maradtunk, kisebb unokám menyasszonyával ebéd helyett estére jó éhesen megérkezett. Velük is jót beszélgettünk, igazi ajándék nap volt.:dr_31:Ehhez jött még Gumeling csodás tavi képe!
Tegnapi lebbencs levesről és sült kolbászkákról vegyes körettel viszont maradt fotó...

20200814_125201.jpg 20200814_125135.jpg 20200814_130221.jpg
 

Panka60

Állandó Tag
Állandó Tag
Kicsit hígabb lesz.;)
:rohog::rohog::rohog:
----------
Karajcsontból tettem oda levest, rántott karaj sül majd és krumpli - valamilyen. Még nem tudom. Salátának uborkasaláta. Klasszik' vasárnapi harci menü. Már régen volt.
Sok és sokféle friss gyümölcs van itthon, majd választok közülük uzsonnára.
-----
Felénk tegnap délután volt komoly görgés-villámlás, viszonylag csekély esővel. A páratartalom-mérő viszont szinte kiakadt. Inkább este volna ki magát, azt jó'van. :(
 
Oldal tetejére