Fűben fában orvosság

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Szia Lackovar! Rég jártam már itt, mostanában kevesebbet tudok jönni, miután megszületett az unokám. A lányomnak a terhessége alatt epeköve alakult ki, igy kerültem a füben, fában orvosság topikra. Nagyon sokat olvastam már belőle, nagyon sok rétü dolog található benne.Csak gratulálni akartam neked ehhez az oldalhoz.Köszönöm, hogy van ilyen is és olvasgathatom. Bár még nemigazán találtam meg a lányom problémájára a megoldást, (csak hasonlót leltem), de biztos rálelek valahol. Neki ugyanis nem egy vagy két epeköve van, hanem papir szerint számos apró kődarabok.Attól félünk ha megbolygatjuk a köveket, elzárják az epevezetéket.De hátha találok erre is itt magyarázatot.Erőt és jó egézséget kivánok a topik folytatásához.Sziasztok.

<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD class=cim colSpan=2>Kár kidobni a szőlőmagot
</SPAN>
</TD><TD width=10> </TD></TR><TR><TD colSpan=4>
spacer.gif
</TD></TR><TR><TD> </TD><TD vAlign=top rowSpan=2></TD><TD vAlign=top>A szőlőművelés határa ott húzódik, ahol az évi középhőmérséklet 9 Celsius-fok, a leghidegebb hónap középhőmérséklete pedig -4 Celsius-fok. Hazánk északi része ilyen éghajlatú. A szőlő gyógyító hatású és frissítő erejű gyümölcs.
</TD><TD> </TD></TR></TBODY></TABLE><TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD width=10> </TD><TD class=szoveg vAlign=top>Héjastul fogyasztva és alaposan megrágva tisztítja a beleket, elősegíti az emésztést. A szőlőmagolaj csökkenti a vér koleszterinszintjét és enyhíti a szívpanaszokat. A szőlőcukor könnyen felvehető a szervezetünk számára, így fáradtságot, izomlázat szüntethetünk meg a szőlő vagy a must fogyasztásával. A-, B1-, B2-vitamin tartalma is jelentős, ugyanakkor C-vitaminból viszonylag kevés van benne, körülbelül annyi, mint a nyári almában. Máj- és lépbetegeknek szoktak javasolni szőlőkúrát. Napi fél liter must kiválóan alkalmas vese- és epekő elhajtására.
A must kipréselése után fennmaradó törkölyben található szőlőmagvak is értékesek. Ezt felismerve egy agrármérnök kollégám foglalkozni kezdett hasznosítási lehetőségével, és még nyáron hozott nekem kóstolót a készítményből.
Csak biztatni tudtam, mert a szőlőmagból készült olaj egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik. Többek között olyan értékes zsírsavakat tartalmaz, amelyek a legtöbb táplálékunkból hiányoznak, ráadásul legalább három évig nem avasodik meg. A bioflavonokat is tartalmazó szőlőmagkivonat bőrünket gyöngéden ápolja, fiatalon tartja, feltölti élettel. Belsőleg használva csökkenti az erek törékenységét, meggátolja a vér csomósodását.
Györke István kikísérletezett bioanyaga a pozitív töltésű szabad gyökök megkötésével fejti ki hatását a rák ellen. A hatóanyagot a ledarált szőlőmagból sajátos eljárással nyeri ki, és gyógynövények hozzáadásával fokozza hatását. Hároméves megfigyelései alapján a látás javulását, a fáradtságérzés csökkenését, a munkaképesség javulását tapasztalta.
Franciaországban és az Egyesült Államokban is nagy népszerűségnek örvend a kapszula formájában árusított szőlőmagkivonat. A különleges bioflavon fokozza a C-vitamin hatását, mivel elősegíti beépülését a sejtekbe. Ezáltal erősíti a sejtmembránt és védi a sejteket az oxidatív károsodással szemben.
A szőlőnek ezt az értékes melléktermékét célszerű hasznosítani, ezért továbbra is vizsgálni kell a hatását. Minden tekintetben meg kell felelnie ugyanis az élelmiszer-ipari előírásoknak. Név is szükséges majd a készítménynek (javaslatom: "Vita vitis szőlőmagból"). Várjuk a termelők, feldolgozók, forgalmazók és a fogyasztók véleményét, hiszen csak közösen tehetünk valamit egészségünkért.

</TD><TD width=10> </TD></TR><TR><TD width=10> </TD><TD class=szoveg align=right>Győrffy Sándor
</TD><TD width=10> </TD></TR></TBODY></TABLE><TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD width=10> </TD><TD width=10> </TD></TR></TBODY></TABLE>
 

cola

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Lackovar! Elolvastam mind két cikket amit irtál. Azt hiszem nagy segitséget látok benne. Igazán köszönöm az időt amit rá forditottál és, hogy ilyen bő tájékoztatást kaptam tőled. Bizom benne, hogy segiteni fog. Nagyon sok jó dolgokat olvasok ebben a topikban, kár hogy kevés időt tudok még ráforditani, de ami késik az nem mulik:) Jönnek a hosszu téli esték lassan, akkor már biztos több időt tudok itt eltölteni, aminek örülni fogok, mert olvasgathatom a jó dolgokat amiket irsz. Tényleg nagyon köszönöm, hogy időt forditottál rám. Bizom benne, hogy sokáig fog ez a topik élni.Szia.
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD background=elemek/2g/dzsungel/tartalomfejlechatter.jpg height=35>Házi gyógymódok megfázás ellen </TD></TR><TR><TD align=middle background=elemek/2g/dzsungel/tartalomhatter.jpg height=50><TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width="93%" border=0><TBODY><TR><TD vAlign=top>Megelőzés

Téli időszakban leggyakoribb betegség a megfázás, nátha, köhögés, rekedtség.
Aki rendszeresen megfázik, az víz, gyógynövények és illóolajok segítségével hatékonyan fokozhatja védekező erejét.
Aki mégis megbetegszik, annak a háziszerek lehetőséget nyújtanak, hogy enyhítse a panaszokat, és megakadályozza, hogy pld. az egyszerű nátha arcüreggyulladássá fajuljon.

HOGY KITISZTULJON AZ ORRUNK :

Fontos: orrfújáskor ügyeljünk arra, hogy az egyik orrlyukat mindíg befogjuk ; ha rosszul csináljuk, a váladék a középfül felé terelődik, ami elősegíti a gyulladást.


A MEGELŐZÉSBEN SEGÍTSÉGÜNKRE VAN :
- friss levegő
- igyunk sokat, jót tesz a bodzavirág-, zsálya-, kamilla-, hársfavirág-, és lándzsás utifű tea.
- legyen meleg a lábunk
- könnyű és friss, vitaminban gazdag táplálék
- párásítsuk a szoba levegőjét
- használjunk illóolajat a párologtatáshoz pld.:cajeputi-, eukaliptusz-, levendula-, teafa- vagy citrom olaját.
- használjunk Indus sólámpát a szoba levegőjének tisztítására.

Az Indus sókristály lámpa gyógyító hatása abban mutatkozik meg, hogy képes egy helyiség klímáját megváltoztatni. A sókristályok negatív ionokat bocsátanak ki, melyek az életfunkciókra segítően hatnak. Meleg hatására a negatív ionok kibocsátása megsokszorozódik.
A sókristály lámpák kellemes, atmoszférikus fényt bocsátanak ki.
A harmonikus színek jóttevően és feszültségoldóan hatnak testre és lélekre egyaránt.
A sókristály lámpák ioncserélőnek számítanak, azaz javítják a helyiség klímáját, mivel a levegőt feltöltik az életfunkciókra jó hatással lévő ionokkal. Ezáltal a levegőben olyan frissességet érzünk, amilyen a tengerparton, vagy egy vihar után érezhető.

Ajánlott elsősorban asztmás és allergiás betegeknek, de megelőzésre mindenkinek!



</TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR></TBODY></TABLE>
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 width="93%" border=0><TBODY><TR><TD vAlign=top>Lábfürdő

A melegedő lábfürdő a legjobb háziszer, hogy kivédjük a megfázásos betegségeket.
Ha nagyon lehűl a test, gyengül a védekező képesség. A gyors felmelegedés segíti az öngyógyító erőket.
A lábfürdő a lábon keresztül az egész testre befolyást gyakorol. A melegedő lábfürdő következtében javul a láb vérkeringése, a láb felmelegszik, ami aztán javítja a keringést az orr - torok
nyálkahártyájában, az altesti szervekben, a
húgyutakban és a belekben, valamint az anyagcsere folyamatot szabályozza a testben.

ADALÉKOK LÁBFÜRDŐHÖZ

- KAKUKKFŰ : 50 gr kakukkfüvet 1/2 liter vízzel leforrázunk, 15 percig állni hagyjuk, leszűrjük és a lábfürdőhöz adjuk.
- INDUS SÓ: 2 evőkanál 1 liter vízhez
- GYÖMBÉR, FEKETEMUSTÁR : Tegyünk 10 g reszelt gyömbért vagy feketemustár - lisztet kötözőpólyába, kössük össze, és lógassuk a vízbe. Erős keringésjavító és bőrizgató hatású


ÍGY VÉGEZZÜK :

Töltsünk meg egy vödröt, vagy mély mosdótálat kellemesen meleg vízzel, jóval a boka fölé és utána öntsük hozzá lassan a forróbb vizet, hogy a víz hőmérséklete lassan emelkedjen, de még jól essen.
10 - 15 percig hagyjuk a lábunkat a meleg vízben, utána törölközzünk meg, húzzunk meleg zoknit és pihenjünk le 15 - 30 percre.

FONTOS TUDNI !

Szívbetegek először kérdezzék meg orvosukat !
Vénabetegségek esetén a víz csak bokáig érjen!


</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Náthás vagyok! Mit csináljak?

Biztos voltál már náthás! Szerintem nincs olyan ember, akit elkerült volna ez a betegség. Ilyenkor aztán főzhetjük liter számra a forró teát, ehetjük a mézet és még ki tudja mi mindent tehetünk azért, hogy meggyógyuljunk és tehesse ki-ki a maga dolgát. Te mit tudsz a nátháról?
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=3 align=right><TBODY><TR><TD></TD></TR></TBODY></TABLE>A nátha - vagy egyszerűen csak meghűlés - egy olyan betegség, amit körülbelül egy hét alatt sikerül teljesen kihevernünk. Képzeljétek el, hogy a mai napig nincs olyan gyógyszer, amely képes lenne elpusztítani a náthát okozó kórokozókat. A tüneteket lehet csupán kezelni és kivárni szépen türelmesen a betegség végét. Orvosi statisztikák szerint ez a leggyakoribb betegség a Földön. Volt olyan év, amikor 62 millió ember fordult orvoshoz miatta, ettől függetlenül abban az évben közel egymilliárd ember hűlt meg. Ha már arról is említést tettünk, hogy a náthának csak a tüneteit lehet kezelni, lássuk, mik azok egyáltalán.
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=3 align=left><TBODY><TR><TD></TD></TR></TBODY></TABLE>A nátha kórokozói úgy két-három nap után idézik elő a tüneteket, tehát ennyi a betegség lappangási ideje. Elkezd folyni az orrunk, nem kapunk levegőt az állandó orrdugulástól, tüsszögünk, fáj és kiszárad a torkunk, köhögünk, s rosszabb esetben még a fejfájás is gyötör. Ugye ismerős? No, meg persze azt sem szabad kifelejteni a felsorolásból, hogy a legtöbb esetben még hőemelkedés vagy láz is kíséri az előbbi tüneteket. Ha szerencsénk van és vigyázunk magunkra, akkor egy hét alatt túljutunk az egészen, ha viszont valamilyen szövődmény kialakul, akkor bizony arc-, és homloküreg gyulladás vagy légcsőhurut, de még tüdőgyulladás is lehet a végeredmény. Szóval érdemes vigyázni!
De mi is okozza pontosan a náthát?
Az orvosi szakirodalom szerint még kétszáznál is több azoknak a vírusoknak vagy vírustípusoknak a száma, melyek ludasak a dologban. Egyik felük tavasztól őszig, a másik fele ősztől tavaszig a legaktívabb, magyarul nincs olyan időszak, amikor nyugton hagynának minket. Lesnek minden olyan pillanatot, amikor fogékonyak vagyunk arra, hogy közel engedjük őket magunkhoz. Elég egy stresszesebb, feszültebb időszak vagy közösségben való összezártság, ilyenkor sokkal nagyobb az esély elkapni a náthát. Gyerekek között előfordul olyan, aki egy évben többször is elkapja a betegséget pontosan az összezártság miatt.
Mit tegyünk a gyógyulás érdekében?
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=3 align=right><TBODY><TR><TD></TD></TR></TBODY></TABLE>Sokan megesküdnének rá, hogy a leghatékonyabb gyógymód a különféle gyógynövényekből készült főzet fogyasztása. Itt főleg azok a gyógynövények jöhetnek szóba, melyek erősítik a szervezetünk védekező rendszerét vagy pedig vírusellenes hatásúak. A kínaiak például nagy előszeretettel fogyasztják a csüdfű nevű gyógynövényből főzött teát a nátha orvoslására, ami egyébként a gyulladás terjedését is gátolja. Aztán ott van a verejtékezés. Akár hiszed, akár nem, ez is nagyon hatásos. Persze nem csak arra gondolok, amikor a meleg idő miatt vagy a szaunában történik ez meg velünk. Vannak ugyanis olyan gyógynövények, melyek kifejezetten verejtékező hatásúak. Ilyen például a gyömbér, a chili bors, a lyukas levelű sédkender, a bodza, a közönséges cickafark, a citromfű és a fahéjas vagy borsos menta. Ha a főzeteket betegen megisszuk, az a legjobb, ha ágyba fekszünk, nyakig betakarózunk és úgymond kiizzadjuk a betegséget.

Nos, hát ezek volnának azok a gyógymódok, amelyeket szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani. Ha nagyon elviselhetetlen ezeknek a teáknak az íze, keverj bele egy kis mézet, s meglátod, sokkal elviselhetőbb lesz. Természetesen inkább azt kívánom, hogy kerüljön el a nátha, ha viszont már elkapott, próbáld ki valamelyik gyógynövényt, meglátod, gyorsabb lesz a gyógyulás, mint gondolnád.

<SCRIPT language=JavaScript type=text/javascript><!-- var loc = new String(window.location); var begin = loc.lastIndexOf('/')+1; var end = loc.length; var page = loc.substring(begin, end); document.combo.newspages.selectedIndex=page-1; //--></SCRIPT>
 

amynna

Állandó Tag
Állandó Tag
Hepatitis B virus

Szia! Látom nagyon otthon vagy ebben a témában. A nagymamámnak lappangó Hepatitis B virust mutattak ki a véréből. Az ultrahanon pedig semmit. Azt szeretnénk tudni, hogy milyen gyógynövényekkel lehetne orvosolni.
Más...
Jártas vagy -e a színterápiában? Vettünk egy Med-Colour hegyikristály fény és szinterápiás készüléket. Az a bajom, hogy a különböző szak oldalak teljesen mást szint javasolnak a különböző problémákra. a megrendelt készülékhez adtak egy könyvet is, de sajnos a kék-zöld színnel nem veszek észre javulást a fülfájásomra. Így elkezdtem kereskélni a neten más irányba és kiderült merőben más szint jvasoltak a terület kezelésére. Már attól félek, hogy csak többet ártok és nem tudom mit tegyek. A náthámat két óra alatt megszüntette, de ez a fülfájás nagyon zavar. Voltam vele orvosnál és annyit mondtak, hogy van egy kis fülzsírom, amit ki is szedtek., de a fájdalom nem szünt meg.
Tudsz esetleg ajánlani szinterápiával kapcsolatos könyvet. Köszi.
 

yannfan

Állandó Tag
Állandó Tag
A nadragulya levelét sebre rárakva a sebszél gyorsabbban és sokkal szebben gyógyul, mint egyébként... angyaimnaka 20 centis epeműtét-vágása kevésbé látszik, mint az én vakbélműtétem XD
 

nagyi2

Állandó Tag
Állandó Tag
Én a fokhagyma gyógyító erejét ismertem eddig.Ezek nagyon jó tanácsok,remélem hasznunkra válik.
 

efro

Állandó Tag
Állandó Tag
A magyar gyógynövények világhírűek lehetnének a belőlük készült gyógyhatású termékek
vetekedhetnének az AloeVera,Noni juice;csak sajnos nincs rá keret hogy naggyá válhassanak ez vajon kinek lehet a hibája?
 

szity

Állandó Tag
Állandó Tag
aloe vera

Az aloé vera a népi gyógyászatban használt növények közül az egyik legjelent&otilde;sebb. Az egyiptomiak az aloét úgy emlegetik, mint a halhatatlanság növényét, és a fáraókkal együtt temetett temetési ajándékok egyike volt.
 

efro

Állandó Tag
Állandó Tag
Az aloe vera hazánkban nem a kimondottan úton útfélen nővő gyógynövények egyike bár a belölűk készült termékek hatékonyságát nem vitattam de biztosan van még sok olyan ami kiváló,csak más országban őshonos.Ott nem is drágák a belőlük készült termékek !!
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia! Látom nagyon otthon vagy ebben a témában. A nagymamámnak lappangó Hepatitis B virust mutattak ki a véréből. Az ultrahanon pedig semmit. Azt szeretnénk tudni, hogy milyen gyógynövényekkel lehetne orvosolni.
Más...
Jártas vagy -e a színterápiában? Vettünk egy Med-Colour hegyikristály fény és szinterápiás készüléket. Az a bajom, hogy a különböző szak oldalak teljesen mást szint javasolnak a különböző problémákra. a megrendelt készülékhez adtak egy könyvet is, de sajnos a kék-zöld színnel nem veszek észre javulást a fülfájásomra. Így elkezdtem kereskélni a neten más irányba és kiderült merőben más szint jvasoltak a terület kezelésére. Már attól félek, hogy csak többet ártok és nem tudom mit tegyek. A náthámat két óra alatt megszüntette, de ez a fülfájás nagyon zavar. Voltam vele orvosnál és annyit mondtak, hogy van egy kis fülzsírom, amit ki is szedtek., de a fájdalom nem szünt meg.
Tudsz esetleg ajánlani szinterápiával kapcsolatos könyvet. Köszi.
Májregeneráló program

Ideál, 2000. január. Rovat: Nagyító


A máj elváltozásai gyakran csendben, feltűnés nélkül zajlanak, s csak ritkán járnak egyértelmű tünetekkel, például sárgasággal. Az érintettek rendszerint csak annyit vesznek észre, erejük lassacskán elhagyja őket, és szinte bénító fáradtság uralkodik el rajtuk. „Én sem leszek már fiatalabb” – gondolják. Pedig ez esetben egyáltalán nem természetes dologról van szó! Ha májunknak megnőtt a zsírtartalma, „eldugulnak” anyagcserekutunk pórusai, és így „elapadnak” májunk – testünk egyik regenerálódását biztosító szerve – erőforrásai.

A kutatások eredményei azt mutatják, hogy a zsírmáj ma már szinte népbetegség. Ennek fő oka nem más, mint a helytelen életvitel (a mértéktelen evés, gyógyszer- és alkoholfogyasztás).
Májunk koleszterin-anyagcserénk forgótárcsájának is tekinthető, így csökkent működésének meghatározó szerepe lehet például akár az érelmeszesedés kialakulásában is. Májunk károsodása más szerveinkre szintén kihat, éppen úgy, ahogy a keringési zavarok káros hatással lehetnek májunkra is.

Egy nemrég végzett kutatás kimutatta: a gyógyszerek okozta májkárosodás 80%-ban az idősödő embereket érinti. Nem csoda, hisz ők szedik a legtöbb orvosságot, ráadásul méregtelenítésük sem elég jól működik már. Halált pedig a lassú, fokozatos és folyamatos gyógyszerszedés és kis adagú „mérgezés” is okozhat!

Kísértő veszélyforrások

• Élelmiszerek: megterhelést jelenthet májunknak számos élelmiszeradalék, mint például a benzoesav (E 210) és a hangyasav (E 236), ezenkívül a mesterséges színezőanyagok, ízfokozók, például a nátriumglutamát (még a müzliszeletekben és a gyümölcsjoghurtokban is előfordulhat!)
Ne vigyük túlzásba a citromlét sem! A fogyókúrákhoz ugyan étvágycsökkentő hatása miatt ajánlják, de nagy mennyiségű fogyasztása nem tesz jót a májnak se.

A tejcukor méregtelenít
A méregtelenítő terápiában fontos helyet foglal el a tejcukor, amely az ammóniaszint csökkentésével védi a májat. Ez azért fontos, mert a májbetegségeknél mindig zavart a fehérje-anyagcsere is. A tejcukorkezelést gyakran arginin- és ornitintartalmú aminosav-készítményekkel kombinálják, mert azok szintén serkentik a májsejt-regenerációt.

• Környezet: a nehézfémek – mint az ólom és a kadmium – is májkárosítóak, miként a szerves oldószerek (például lakkanyagokban), a növényvédő szerek maradványai és a kipufogógázok.
• Élvezeti szerek: a nikotin és az alkohol közismert májméreg. De káros a koffein is. Túlzott fogyasztása epepangást idéz elő, és rontja a májsejtek működését.

• Túl sok fehérje: a jómódban élő emberek túl sok proteint, vagyis fehérjét vesznek magukhoz. Igaz, bizonyos mennyiségre éppen a májunknak van mindenképpen szüksége, ha azonban túl sok kerül belőle a szervezetünkbe, az megterheli a májat, és felboríthatja az anyagcserét. A máj működési zavara esetén a fehérjefeldolgozása csökken, s ezért a szervezetben gyorsabban felhalmozódnak a mérgező anyagok, ez pedig az amúgy is túlterhelt májat még jobban kimeríti.

„Mágus” a hasban

A vérkeringés naponta több százszor küldi át májunkon rakományát. Eközben sejtjei átvizsgálják, és elvégzik feladatukat: a feleslegesnek, vagy méregnek ítélt anyagokat kivonják a vérkeringésből és ártalmatlanná teszik, de van olyan is, amit elraktároznak, például vitaminokat, néhány nyomelemet és a vércukrot is. A felesleges cukrot tárolásra alkalmas glikogénné alakítják, majd szükség esetén más szervek és sejtek rendelkezésére bocsátják.
Májunk a méregtelenítésen és a tároláson kívül a következőkben vesz még részt:
• a vérképzést szabályozza és ellenőrzi
• a hormonális folyamatok egyik fontos állomása
• egyes immunfolyamatok részese
• egyes véralvadási faktorok termelője
• különféle zsír-, fehérje- és cukorvegyületeket állít elő
• epét és még sok-sok különböző enzimet termel.

„Májbarát” tanácsok

Fő méregtelenítő szervünk működéséhez rendkívül fontosak az úgynevezett „lipotróp” vegyületek, vagyis az olyan anyagok, amelyek segítenek a zsírt átalakítani, megkötni és szállítani.
Ebben az összefüggésben központi jelentőségűek a B-vitaminok, a cholin és az inosit (a B-vitaminhoz hasonló anyagok), valamint az aminosavak.

• Iktassunk be rendszeresen léböjtnapokat!
A lénapokat pedig kössük össze „májvédő intézkedésekkel”, például igyunk sok gyógynövényteát. Bizonyított tény, hogy ez a májproblémákkal küzdőknél sokat segít a máj értékeinek normalizálódásában, egyúttal pihenést jelent megfáradt szervünk számára. A böjt persze akkor igazán hatásos, ha a következő pontot is betartjuk! (Májbetegek egyedül 1 napnál tovább NE böjtöljenek semmiképp se!!!)

• Dőzsölés helyett teljes értékű tápanyagokat fogyasszunk!
A krónikus májbetegek 60-70%-a helytelenül táplálkozik. A nehéz és bőséges étkek helyett fogyasszunk inkább „anyagcsereaktív” ennivalókat: sok nyers (bio-)zöldfélét, gyümölcsöt, teljes értékű táplálékokat és kevés állati eredetű zsiradékot.

Jó tudni!
A fájdalomcsillapítókkal, altatókkal és fogamzásgátlókkal legyünk különösen óvatosak: tartós szedésük károsítja a májat és a vesét, főként, ha még alkoholt is fogyasztunk mellettük.

• Kerüljük, csökkentsük a környezetünkből származó mérgeket!
Tudatosan figyelhetünk erre háztartásunkban és kertészkedéskor is. Utóbbi esetben nagyon megfontoltan alkalmazzuk a rovarirtó szereket, s ha egy mód van rá, inkább a biokertészkedést részesítsük előnyben.

• Hepatitis: gondoljunk a fertőzésveszélyre!
A májkárosodás sok esetben vírusfertőzés következménye. A hepatitis B vírussal – az AIDS-hez hasonlóan – a testnedvek útján fertőződhetünk meg. A szexuális partnerek gyakori váltogatása növeli a kockázatot, ráadásul a hepatitis B vírussal még könnyebb (például a nyál átvitelével) megfertőződni, mint az AIDS-szel.
A hepatitis C vírus is főként nemi érintkezés, illetve vérátömlesztés útján kerülhet a szervezetünkbe. Ha egzotikus tájakra utazunk, ott még nagyobb a veszély (még a szexturizmust leszámítva is), mert a trópusokon a lakosság akár 30%-a is vírushordozó lehet. Nálunk ez az arány csak körülbelül fél százalék.

• Fő a nyugalom!

Az állandó stressz a májra is kihat. Akit könynyen „elönt az epe”, ha vigyázni akar magára, próbáljon tudatosan változtatni ezen a szokáson. Ehhez ma már többféle, könnyen elsajátítható lazító- és meditációs gyakorlatról szóló könyv, kazetta kapható.

Ártó gyógyszerek
Szakértők szerint a máj megbetegedéseinek jelentős részéért a gyógyszerek felelősek, mivel többségük májkárosodást okozhat. Sajnos túlságosan is könnyelműek vagyunk, amikor altatókhoz, fájdalomcsillapítókhoz, hashajtókhoz, nyugtatókhoz, antibiotikumokhoz stb. nyúlunk. Ennek pedig az a következménye, hogy májunkat túlterheljük, és így sok mással együtt egy idő után megbetegíthetjük. Tehát nem árt, ha legközelebb, mielőtt pirula után nyúlunk, alaposan megfontoljuk, hogy nincs-e mégis másmilyen – természetes – módszer panaszunk megszűntetésére!

A májbarát naturmedicina ábécéje

• A – mint articsóka: fő hatóanyaga, a cynarin védi a májsejteket, és serkenti az epetermelést. „Mellékhatása” pedig az, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét!
Alkalmazása: frissen préselt levéből napi egy evőkanál elegendő. A kereskedelemben sokféle articsókát tartalmazó készítmény kapható. De teát is főzhetünk belőle. Ehhez 1-2 teáskanálnyit forró vízzel kell leöntenünk, 10 percig állni hagyjuk, és étkezések előtt fogyasztjuk. Az ínyencek tehetnek friss articsókát a salátájukba is.

• B – mint borsmenta: epehajtó, gyulladáscsökkentő és görcsoldó illóolaja a mentol. A máj-, epeteák ízének javítására is használható.
Alkalmazása: önállóan vagy teakeverékek részeként 3-4 hetes ivókúrákhoz, illetve cseppek és tabletták formájában egyaránt ajánlható.

• C – mint cékla: Nem igazoltan, de közismerten a tumorpanaszok ellenszere. Nem vitatott tény, hogy betain nevű alkotórészének köszönhetően csökkenti a máj túlzott zsírtartalmát.
Alkalmazása: a frissen préselt levét (napi 1/4 l-nyit) étkezés közben fogyasszuk el. Betain-készítményeket egyébként a céklával rokon cukorrépából is készítenek.

• F – mint fehérüröm: kimondottan erős epehajtó hatású, megszünteti a máj és az epehólyag túlterheltségét. A belőle készült teát – keserűsége miatt – keverjük más gyógynövényekkel is, például mentával. Fontos tudnivaló, hogy nem szabad hosszú ideig alkalmazni, csak kúraszerűen, körülbelül 3 héten keresztül.
Alkalmazása: csészénként egy teáskanálnyi mennyiséget lobogó vízzel forrázzuk le, és 10 percig hagyjuk állni. Étkezések után fogyasztjuk. Kaphatók fehérüröm-tartalmú készítmények is, például tinktúra formájában.

• F – mint füstike: A mákfélék közé tartozó növény sok kiváló alkaloidot és flavonoidot tartalmaz, melyek segítik a májsejtek működését és regenerálódását, szabályozzák az epeáramlást, és rendben tartják az emésztést. Elsősorban kombinált gyógynövénykészítmények részét alkotja.

• Gy – mint gyermekláncfű: értékes epehajtó, emésztést segítő keserűanyagot tartalmaz, védi a májsejteket. A friss leveleket salátákhoz, a szárat, a virágot és a gyökeret teákhoz ajánljuk. Az utóbbit azonban nem elég forrázni, főzni is kell.
• M – mint máriatövis: az egyik leghatásosabb, májra alkalmazható gyógynövény. Silymarin nevű hatóanyagának köszönhetően alkalmas a szabad gyökök közömbösítésére. A benne található flavonoidok gyulladáscsökkentők, és az E-vitamin sejtvédő. Használható még a gyilkos galóca által okozott mérgezések enyhítésére is.

• P – mint pemetefű: Keserű- és illóanyagai hatásos epehajtók, jó fertőtlenítők és gyulladáscsökkentők.

• R – mint retek: hatékony segítség epehólyaggyulladás és kisebb epekövek hajtása esetén. Sulforaphen nevű hatóanyaga segíti az emésztést és a bélflóra regenerálódását.
Alkalmazása: kúraszerűen javasolható. Három-öt egymást követő napon 5 evőkanál frissen préselt lét fogyasszunk, majd tartsunk 2 nap szünetet. Ezt követően ismételjük meg a retekkúrát körülbelül 4 hétig. A lét reggel, éhgyomorra fogyasszuk. Ha bármilyen panasza kezdődne, hígítsa fel a levet, s ha ez sem elég, függessze fel a kúrát, ugyanis a retket nem mindenki (pl. érzékeny gyomrúak) bírja!

A fáradtság a máj fájdalma
Az Egyesült Államokban különös panasz orvoslása okoz fejtörést az orvosoknak. Ez pedig nem más, mint a krónikus fáradtság, ami sokaknál már ifjúkorban fellép. A fáradtság tulajdonképpen a máj „fájdalma”. Mivel ez a szervünk csak közvetett módon tudja „kifejezni magát”, ha túlhajszoltuk, úgy „hívja fel magára a figyelmet”, hogy koncentrációs zavart és fáradékonyságot okoz.

• Zs – mint zsálya: fertőtlenít és gyulladáscsökkentő magas flavonoid-, illóolaj- és keserűanyag-tartalmuknak köszönhetően. A puffadás hatásos ellenszere, és tehermentesíti a májat, ha 2-3 hétig teaként fogyasztjuk.
A májtáji feszülő érzés esetén tegyünk a jobb bordaívre zsurlóborogatást 14 napon keresztül. A legjobb a friss, apróra vágott zsurlót vékony gézlap közé tenni, és egy meleg vizes pakolást rakni rá.

Különleges javaslat!

Végezzen rendszeresen hasi légzést. Ez ugyanis megmasszírozza és „simogatja” a has felső részén elhelyezkedű szerveket. Ajánlott napjában többször is pár percet erre szánni. Májunk nem lesz hálátlan érte.
Ha mindez nem elég, használjunk orbáncfüvet, citromfüvet és levendulát (teákba, illóolajos fürdőkhöz, tinktúraként). 3-6 héten keresztül rendszeresen történő használatuktól sokkal kiegyensúlyozottabbak, oldottabbak leszünk.

• A testedzés erősíti a májat is
A szakemberek nemrégiben rájöttek, hogy a rendszeres testmozgás nem csak a szívet, a tüdőt, az izmokat erősíti, hanem a májat is. Ha rendszeresen edzünk, s így folyamatosan mozgásban tartjuk testünket, májunk sem „hízik el”.

• Májkontrollt!
Az orvos már puszta kézzel is kitapinthatja a megnagyobbodott májat. A máj pontos értékeiről ezenkívül egyszerű véranalízis segítségével kaphatunk információt. A májat tehát érdemes kétévente kontrolláltatni.

• HOT (véroxigenizációs kezelés)
Ennél a módszernél az 1 deciliternyi oxigénnel dúsított, ultraviolafénnyel besugárzott saját vért ismét visszajuttatnak az érpályába. A kezelés során keletkező aktivált oxigén hatására a szervezetben máj- és sejtvédő enzimek nagy iramú termelődése kezdődik. 6-8 kezelést követően a májfunkcióértékek sokat javulnak, sokszor teljesen rendeződnek.

Mentőöv a májnak
A zsírmáj az esetek 80%-ában túlsúllyal jár együtt. A „májkimélő program” egyik legfontosabb része a súlycsökkentés!
A májkúrához esetenként vitaminpótlás is hozzátartozik. Az E-vitamin például védi a májsejteket, és így segít ellensúlyozni a toxinok által okozott károsodásokat.

• Vitamin- és ásványianyag-pótlás
A májcirrózisos betegek többsége jelentős cink-, vas-, kalcium-, kálium-, A-, D-, E-, K-, B1-, B2-, B6-, és B12-vitamin-hiányban szenved. Számukra ezen anyagok rendszeres pótlása nélkülözhetetlen!

• Diéta
Az állati zsírok megszorítása elengedhetetlen, a létfontosságú zsírsavakat is hidegen sajtolt növényi olajokkal ajánlatos fedezni. Fehérjék közül is leginkább a növényi eredetűeket ajánljuk, de napi 50-60 g-ot (0,5-0,7/kg) ez se haladja meg. Ödémák esetén szigorúan csökkenteni kell a sózást, hiszen minden grammja fokozza a bajt (max. napi 3 g javasolt!). A rostdús étrend szerepe nemcsak a rendszeres székletürítés miatt fontos, hanem azért is, mert a megduzzadt cellulóz és pektin rengeteg salak- és méreganyagot megköt, miközben tehermentesíti májunkat.

• Székletrendezés, béltisztítás
A bélsár – főleg, ha túl sokat időzik a sötét, nedves, meleg belekben – az ott található baktériumok hatására rothadni és erjedni kezd. Eközben sokféle mérgező, főleg a májat is terhelő vegyület (ammóniák, fenol, indol, merkaptán, alkoholszerű anyagok stb.) keletkezik. Ezért a májbetegek számára elengedhetetlen a rendszeres székletürítés, esetleg az időnkénti béltisztítás. Ehhez használhatunk rostos béltisztítókat, gyógyvizeket, néha egy-egy gyógyteás beöntést vagy kolon-hidroterápiára is elmehetünk.
Ha kitisztulnak a belek, megkönnyebbülten felsóhajt a máj!

Pihentessük májunkat!
A máj elzsírosodása manapság egyre több jómódban élő embert érint. Ez azt jelenti, hogy szervezetünk legfőbb méregtelenítő szerve túlterhelődött. A nagyobb baj elkerülésére ilyen esetben jót tehet a böjtkúra, amely segít normalizálni a májértékeket, hiszen a legyengült szervnek hosszabb időre „kimenőt” ad, s így az végre kicsit kipihenheti magát.

Epekövek ellen lökéshullám-terápia

A „hibás” májműködés epekövek kialakulását is okozhatja.
Jó hír, hogy ez a sokakat érintő, hosszú távon nagyon fájdalmas probléma ma már többeknél szinte fájdalommentesen orvosolható! A lökésterápia során az epekövek fokozatosan olyan kicsire töredeznek öszsze, hogy végül már az epeürüléssel természetes úton is távozni tudnak. A tapasztalatok szerint egyszerűbb esetekben ehhez általában elegendő lehet akár négy, 45 perces kezelés. Erre a terápiára azonban egyelőre csak speciális klinikákon van lehetőség. (Az epekőkezelést lásd még az ideál 98. áprilisi számában.)

Sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet a hepatitis B és C vírus fertőzöttségnél. Az érintettek 15%-ánál a hepatitis B által okozott májgyulladás krónikus formát ölt, s akár májzsugorodáshoz is vezethet. A hepatitis C vírus még agresszívabb, ráadásul ez a betegség az érintettek felénél krónikussá válik. Ez pedig nem csak cirrózishoz vezethet, hanem feltehetően a rák egy formájának, a májkarcinóma kialakulásának is kedvez.


Perger Adrienne–dr. Balaicza Erika
 

amynna

Állandó Tag
Állandó Tag
Az aloe vera hazánkban nem a kimondottan úton útfélen nővő gyógynövények egyike bár a belölűk készült termékek hatékonyságát nem vitattam de biztosan van még sok olyan ami kiváló,csak más országban őshonos.Ott nem is drágák a belőlük készült termékek !!

Sikerült a nyáron vennünk aloe verat valamelyik nagy kertészetből, nagyon gyorsan nő és szaporodik. Legalább tíz kishajtást osztogattunk szét. Eddig nagyon jól bírta az erkélyt, de most csak a konyhában kapott helyet, hogy fogja bírni azt nem tudom. Egyelőre csak bűvölöm, mert fogalmam sincs, hogy házilag mi is készülhet belőle és hogyan. Tippeket szivesen fogadok...:)
 

lackovar

Állandó Tag
Állandó Tag
Sikerült a nyáron vennünk aloe verat valamelyik nagy kertészetből, nagyon gyorsan nő és szaporodik. Legalább tíz kishajtást osztogattunk szét. Eddig nagyon jól bírta az erkélyt, de most csak a konyhában kapott helyet, hogy fogja bírni azt nem tudom. Egyelőre csak bűvölöm, mert fogalmam sincs, hogy házilag mi is készülhet belőle és hogyan. Tippeket szivesen fogadok...:)


Szia!
Klikk ide, mindent megtudsz! www.cserepesaloevera.fw.hu

Lacko
 

amynna

Állandó Tag
Állandó Tag
Remélem nem lesz semmi bajom az aloától, egy kicsit izgulok, a náthám ellen bekaptam pár centi gélt. Olvasom, hogy mérgező anyag is van benne, semmi gyógymód nem segített csak egyre taknyosabb leszek. tesztelek........
 
Oldal tetejére