Különleges tájak, egzotikus kúltúrák.

Vigi

Állandó Tag
Állandó Tag
Az álmok országa

"Tibetnél távolibb helyre nem nagyon utazhat az ember. Durva, távoli, időtlen, érintetlen vidék, amely még a térképen sincs rajta. Olyan hely, ahol terveket szőhet az ember, és megélheti az álmait. Egy Nyugat-Európa méretű magasfennsík, a világ egyik legritkábban lakott vidéke, a meredek csúcsok és a végtelenbe nyúló területek országa, ahol az ember tér-és távolságérzékelése megváltozik . A kék juh, a vérfácán és az ugató szarvas havas hegycsúcsokkal övezett országa. A hegyek között átjárhatatlan magaslati sivatagok, a lejjebb fekvő területeken jázmin-és kéklő vadmákmezők, barackosok, csillogó türkiz tavak és borókával borított hegyoldalak húzódnak. Nyugodt hely, ahová a megvilágosultak haláluk után visszatérnek, hogy aztán emberi alakban újjászülessenek, minden érző élőlény örömére. Tibet nevének hallatán olyan szavak hagyják el az ember ajkát, mint Pandacang, Csomolungma, Dekjilingka, Dordzse, ősi kolostorok jelennek meg a szemünk előtt, füstölgő vajlámpások, dühös istenek, arccal a földre boruló szerzetesnők, a szélben lobogó imazászlók, látomások és bordó ruhás, borotvált fejű, újra teste öltött, meditációba merült lámák. Emberi combcsontból készült körtök mély hangja és lágy kántálás hömpölyög lefelé a hegyoldalon az olvadó hóval. Nomádok és pásztorok báránybőrrel betakart gyermekeikkel, jak és dzo a jak és a szarvasmarha keresztezésével kitenyésztett háziállat-csordákat terelve maguk előtt, szorosan bőrükhöz simuló amulettekkel nyakukban igyekeznek, ahogyan azt őseik tették, az illatos füves mezők felé. Ez volt Tibet, az álmok országa."

http://www.videa.hu/main.php?page=play&v=1zP9164BaZOvy1u9
tibeti népzene


3.jpg


"Hagyd el a rossz szokásokat akkor is, ha arra atyáid tanítottak, és gyakorold a jót akkor is, ha ellenségeidtől tanultad azt. Hiszen nem nyeled le a mérget akkor sem, ha anyád nyújtja, viszont az aranyat ellenséges kézből is elfogadod." Egy tibeti szerzetes gondolatai
 

Vigi

Állandó Tag
Állandó Tag
tibet_1_l.jpg


A Szakják története

"Tibetben négy nagy egyház van, amelyeknek a történelem folyamán számos további ága alakult ki. A négy ma is működő nagy egyház: a nyingma, a kagyü, a szakja, és a gelug. A szakja rend kialakulása a XI. században kezdődött, amikor egy nagy múltú tibeti család, a Khön család sarja, Köncshog Gyalpo egy szent helyen templomot emelt. A helyet Szakjának nevezték, „fakó földnek”, mivel egy folyó mellett, annak hordalékán épült. Ez a hely már korábbi idők mestereinek jóslataiban is többször felbukkant. Sákjamuni Buddha azt jövendölte, hogy a Szakja kolostor felvirágoztatja majd a Tanítást Tibetben. Egy másik prófécia, amely Padmaszambhavától, a híres indiai gurutól származik, megjósolta a leendő kolostor helyét és tanítványainak számát. Mielőtt a kolostor felépült, négy sztúpát emeltek a tíz irányba, hogy megtisztítsák és megszenteljék a helyet, amelyen a kolostor nyugszik. Atísa (szintén indiai mester) 1040-ben, amikor elhaladt e sztúpák mellett – úton Indiából Tibetbe – leborult és felajánlásokat tett. Eközben megpillantott egy HRI, hét DHI és egy HÚM szótagot a hegyoldalon, és e jelek alapján azt jövendölte, hogy ez a hely tanúja lesz egy Avalokitésvara, hét Mandzsusrí, és egy Vadzsrapáni inkarnációnak, akik minden lény számára a boldogság forrását jelentik majd.
A jóslat beteljesedett, a Szakja kolostor Tibet-szerte híres bölcseket és tudósokat nevelt. Az egyik leghíresebb talán Szakja Pandita volt, aki a XIII. század első felében élt. Számtalan indiai, kashmíri, nepáli és tibeti mestert meglátogatott, hogy filozófiát, tantrát, logikát, szanszkritot, verselést és asztrológiát tanuljon. Végül oly magas szintű tudásra tett szert, hogy – az irodalomtörténetben egyedülálló módon – tibeti nyelven írott logikai értekezését szanszkritra fordították. Egy verses munkája, a „Bölcsességek kincsestára” magyar nyelven is olvasható. Amikor Dzsingisz kán unokája, Godan a mongolok közé hívta, közöttük is terjeszteni kezdte a buddhista tanításokat. Eltávozása után unokaöccse, Phakpa ápolta tovább a jószomszédi kapcsolatokat immár Kubiláj kán udvarában. Oly meggyőzőerővel hirdette a tanítást, hogy hatására Kubiláj a mongolok államvallásává tette a buddhizmust. Phakpa alakját Marco Polo is megörökítette útleírásában. Ebben a században a szakják Tibet urai politikai értelemben is. Aztán a XIV. század elején az egyik szakja főnök négy külön palotát alapít, négy dinasztiát. A későbbiekben e családokon belül öröklődik a hatalom. Csak egy palota élte túl a történelem viharait, amely a XVIII. században ismét kettészakadt. A két vezető dinasztia közül a Dölma Podrang feje Őszentsége, Szakja Trizin Ngawang Kunga, aki jelenleg az egész szakja hagyomány vezetője. A Puncog Palota ura, Dagcshen Rinpocse pedig a kínai megszállás után az Egyesült Államokban, Seattle-ben telepedett le, és alapított kolostort.
Őszentsége, Szakja Trizin a Khön Szakja hagyományvonal 41. tagja. A tibetiek szerint Mandzsusrí, a bölcsesség bodhiszattvájának megtestesülése. Nevének jelentése: Szakjatrónjának ura. Tibet egyik legkiemelkedőbb buddhista mestere. Tibetben született 1945-ben, és hét évesen már a szakja egyház vezetője lett. Gyernekéveitől kezdve intenzív filozófiai és spirituális képzésben részesült. Számos kolostort alapított; főkolostora Dehra Dunban, észak-Indiában működik. Irányítása alatt több mint harminc szakja kolostort építettek fel a hazájukat elhagyni kényszerült tibetiek Nepálban és Indiában. A szakja hagyományhoz hozzávetőleg háromezer szerzetes és apáca tartozik. 1974 óta utazik Őszentsége a világban és számtalan tanítást adott Európában, Amerikában, Délkelet-Ázsiában és Ausztráliában. Mély bölcsessége és részvéte segítségével, kiváló angol nyelvtudását használva sok nyugati tanítványt hozzásegített a tibeti buddhizmus mélyebb megértéséhez..."


_40656882_ngawang203.jpg


http://www.tibet.hu/sangdrol.html

"Ngawang Sangdrol, halkszavú, törékeny nő, aki 26 évének több mint felét kemény körülmények között, kínai irányítás alatt álló tibeti börtönökben töltötte, amiért bátran kiállt hazájának szabadsága mellett..."


http://www.youtube.com/watch?v=-dToFDF-zVU
FLY A PRAYER FLAG...

http://www.youtube.com/watch?v=8JTzjUqwbf8
Lighting Candles at the Buddha Altar

http://www.youtube.com/watch?v=DqtVcJPhodo
Az élet vendége - zöld szirt
 

Merszu

Állandó Tag
Állandó Tag
Más kultúrák

Egy másik téma kapcsán merült fel, hogy vannak akiket más kultúrák is érdekelnek, és ezért indítsunk már egyet külön.Engem speciel az indiánok és maják, de szinte minden ókori nép kultúrája érdekel.
 

kanocpapa

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy másik téma kapcsán merült fel, hogy vannak akiket más kultúrák is érdekelnek, és ezért indítsunk már egyet külön.Engem speciel az indiánok és maják, de szinte minden ókori nép kultúrája érdekel.

Helloka! Látom már meg is van a topic. Mindjárt teszek is fel pár képet a gyűjteményemből.
 

kanocpapa

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha van valami jó képetek, akkor ti is tegyetek fel. Szerintem jöhet minden népről. Majd teszek fel még pápuákról, ázsiaiakról, stb... De érdekelne engem is mindenféle.
 
Oldal tetejére