Főzőcske: receptek v. a Nagy szakácskönyv

l.angi95

Állandó Tag
Állandó Tag
saláta

Cézár saláta




Hozzávalók:
# 50 dkg csirkemell filé,
# fél fej saláta,
# 50 dkg uborka,
# 50 dkg paradicsom,
# 1 dl tejszín,
# 2 dl ezersziget salátaöntet
# 2 dl tejföl,
# kevés olívaolaj
# 10 dkg trappista sajt
# só, szárnyas fűszerkeverék

Elkészítés:
A csirkemellfilét csíkokra vágjuk, sóval, szárnyas fűszerrel meghintjük, és 2 dkg olívaolajon átsütjük, majd egy kis víz hozzáadásával megpároljuk.
Közben a tányérok aljára teszünk 2-3 salátalevelet, a cikkekkre vágott paradicsomot, a csíkokra szelt uborkát.
Elosztjuk rajta a csirkehúst, és leöntjük a tejszínből, ezersziget salátaöntetből és tejfölből álló öntettel, melybe belekeverjük egy kevés olívaolajat és ízlés szerint egy kis sót. Tetejét reszelt sajttal megszórva azonnal fogyasztható.
 

l.angi95

Állandó Tag
Állandó Tag
Pizzatekercs

Pizzatekercs




Hozzávalók:
Levelestészta
Sajt (reszelve)
Csíkokra vágott színhús sonka
Hagyma
Gomba
Oregano

Ketchup

Elkészítés:
A leveles tésztát szépen elnyújtod nyújtófával. Ezután rászórod a sajtot (minél többet, annál finomabb), a sonkacsíkokat, az összevágott hagymát, egy kis sót, oreganot (mindenki a saját ízlése szerint), és végül az összevágott gombát. Ezután tekerd fel az egészet, hogy egy hatalmas rolád legyen belőle, majd vágd szeletekre, és tett bele vajjal/margarinnal kikent tepsibe. Nem kell sokáig sütni, csak amíg nem lesz szép barna a tésztája. Tálalásnál öntünk rá ketchupot, és mmmmmm! Isteni :)
 

l.angi95

Állandó Tag
Állandó Tag
Joghurt torta, egyszerűen és gyorsan

Joghurt torta, egyszerűen és gyorsan



Hozzávalók:
400 gramm háztartási keksz
200 gramm cukor
500 ml (zsírszegény) joghurt
2 db banán
1 tasak tejszínhabpor
125 ml (zsírszegény) tej

Elkészítés:
Egy mély tálban a joghurtot és a cukrot öszekeverjük. Amikor a cukor elolvadt, hozzáadjuk a darabokra tört kekszet. Egy négyszög formájú tortaformát kibélelünk háztartási fóliával (folpack) és belesímítjuk a kekszes masszát. A fólia végeivel betakarjuk és hűtőbe tesszük. Amikor lehült a tetejét a félbe vágott banánokal és a tejszínhabbal díszítjük.

Tanácsok:
Tetszés szerint csokireszelékkel is díszíthetjük.

Elkészítési idő: 50 perc
 

Scelia

Állandó Tag
Állandó Tag
Tejes pite barackízzel

Hozzávalók 4 személyre:<O:p></O:p>
20 dkg liszt, 1 liter tej, 10 dkg cukor, 5 tojás, só, 10 dkg barackíz, 10 dkg<O:p</O:p
sárgabarack, 1 dkg vaníliás cukor, 3 cl barackpálinka, zsír vagy vaj<O:p</O:p
<O:p</O:p
A lisztből a tejjel, a cukorral, a vaníliás cukorral, kevés sóval és az 5 <O:p</O:ptojással a szokásosnál valamivel sűrűbb palacsintatésztát készítünk (nem kell feltétlenül hozzáadni az összes tejet). Kizsírozott kisebb tepsibe öntjük, és forró sütőben pirosra sütjük. Kockára vágjuk és forró barackízzel leöntve, héjától megtisztított, félbevágott sárgabarackkal díszítve tálaljuk.
 

ricsi2001

Állandó Tag
Állandó Tag
Illatos omlós pulykaszelet

Hozzávalók 4 személyre:
1 csokor petrezselyem
hozzav_sav.gif
2 citrom
hozzav_sav.gif
3 tojás
hozzav_sav.gif
4 vékony szelet pulykamell
hozzav_sav.gif
2 evőkanál olívaolaj
hozzav_sav.gif
5 dkg margarin
hozzav_sav.gif
5 evőkanál tyúkhús-alaplé
hozzav_sav.gif
só, feketebors

ELKÉSZÍTÉSE:
Egy kis edénykébe facsarjuk ki az egyik citrom levét, a másikat pedig szeleteljük vékonyra, amit majd a díszítéshez használunk fel. 2-3 szál petrezselymet tegyünk félre ugyancsak a díszítéshez, a többit vágjuk apróra.
A pulykamelleket kíméletesen verjük vékonyra, majd sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben a margarin felét és az olívaolajat hevítsük fel, tegyük bele a hússzeleteket. Mindkét oldalukat 2-2 percig süssük, amíg már kissé megpirultak és a belsejük sem rózsaszín már. Szedjük ki, tegyük félre.
Öntsük az alaplét a pecsenyeléhez a serpenyőbe, forrósítsuk fel, kevergessük, majd adjuk hozzá a citromlé kb. felét, a maradék margarint és a petrezselymet. Alacsony hőfokon a hússzeleteket a pecsenyelével együtt a serpenyőben még egyszer felforrósítjuk. Fűszerezzük, ízlés szerint még egy kis citromlevet adhatunk hozzá. Vegyük ki a hússzeleteket, tegyük tányérra, öntsük le a pecsenyelével, díszítsük citromszeletekkel. Vegyes zöldsalátával kiváló vacsora az egész családnak.:mrgreen:
 

ricsi2001

Állandó Tag
Állandó Tag
Házi raffaello

Hozzávalók:
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
egy kókusz aroma (10 ml)
25 dkg zsíros túrista tejpor
1 csomag vaníliás cukor
300g kókuszreszelék
1/2 deciliter víz

25 dkg vajat habosra keverünk, hozzáadunk 25 dkg porcukrot és egy kókusz aromát, azzal újból habosra keverjük, majd 25 dkg zsíros túrista tejpor, 1 csomag vaníliás cukor, és 200g kókuszreszelék keverékét keverjük bele. Az így kapott keverék morzsalékos, nehezen áll össze. Hozzákeverünk még kevés, legfeljebb fél deciliter vizet, de csak apránként, míg formázható nem lesz. (Ha túl sok vizet teszünk bele, akkor túl lágy lesz a massza.) Vizes kézzel golyókat formálunk, a golyókat kókuszreszelékbe forgatjuk. Tisztított mandulát vagy mogyorót nyomhatunk bele vagy rá.
:mrgreen:
 

ricsi2001

Állandó Tag
Állandó Tag
Joghurtos almatorta

Hozzávalók:
1 pohár joghurt (2 dl),
ugyanezzel a pohárral mérve 1 dl étolaj,
3 dl cukor,
4 dl liszt,
1/2 csomag sütőpor,
1 csomag vaníliás cukor,
alma,
egy kupica rum,
citromlé.
A tojást a sütőporral és a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a lisztet és a joghurtot, végül az olajat. Egy kivajazott, lisztezett nagy tortaformába öntjük és almacikkekkel, amelyeket tisztítás után egy citrom leve meg egy kupica rum keverékébe forgattunk, kirakjuk úgy, hogy a cikkek hegyes fele kerüljön alulra.
Forró sütőbe toljuk, öt percig erős, majd mérsékelt tűzön tűpróbáig sütjük. A formában langyosra hűtjük, utána lehúzzuk róla a tortakarikát, és a tortalappal csúsztatjuk a tálra.
:mrgreen:
 

Millye

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem az Eszterházy torta a kedvencem amit leírok:


Elkészítés

Eszterházy torta tésztája:
10 db tojásfehérjét habbáverünk, hozzáadunk a habverés végén 30 dkg cukrot apránként, majd beleforgatunk 33 dkg darált diót és 2 dkg lisztet. 5 kerek lapot kenünk belőle, és 220 C'-os sütőben kisütjük.
Eszterházy torta krémje:
0,5 dkg zselatinport megduzzasztunk 0,5 dl hideg vízben. 2,5 dl tejet egy csomag vaníliás cukorral felforralunk. 5 db tojássárgáját 12 dkg cukorral hikeverünk, majd a forrásban lévő tejbe öntjük. Gyorsan keverve felforraljuk, és hozzáadjuk a duzzasztott zselatint. Ha kihült ez a massza, akkor kikeverjük 30 dkg vajjal, 5 dkg darált dióval és 0,5 dl konyakkal.
Eszterházy torta töltése:
Az Eszterházy lapokat megspricceljük egy kis konyakkal, majd beletöltjük a krém 80%-át. Körbehúzzuk krémmel, de a tetejét nem! A tetejét lekenjük felforralt baracklekvárral.
Eszterházy torta fondan bevonata:
Langyosra melegítünk 30 dkg fondant és áthúzzuk a torta tetejét. Az olvasztott csokoládét fecskendező zsákba töltjük és 2 cm-es távolságra felspricceljük rá a jellegzetes mintát. A még meg nem kötött fondanba késsel fel és lefele húzva kialakítjuk az Eszterházy torta jellegzetes rácsos motívumát.
Az oldalát bevonhatjuk tejszínhabbal, és szeletelt mandulával.
 

ricsi2001

Állandó Tag
Állandó Tag
Krumplis pogácsa

Hozzávalók:

<table class="regi_cikk_tabla" align="right" cellpadding="1" cellspacing="0" width="50"><tbody><tr><td>
</td></tr></tbody></table><!-- kep vege -->• 40 dkg sima fehér liszt
• 1 kocka margarin vagy annak megfelelő mennyiségű vaj
• fél kocka élesztő (25 g)
• 1 dl tej
• 25 dkg krumpli
• 1 kk cukor
• 1 és 1/2 kk só
• 1 kk bors
• 1 db tojás

Elkészítése:

Megpucoljuk és megfőzzük a krumplit, és kihűtjük. Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk a tejben, és hozzáteszünk egy kanál lisztet is. A maradék lisztet a margarinnal, sóval, borssal és az összetört krumplival összegyúrjuk. Tegyük bele a tojás felét is. Ha nem állna össze, a krumpli főzővizéből tehetünk bele. Hagyjuk kelni meleg helyen.

Ha megkelt, nyújtsuk ki a tésztát kétujjnyi vastagra, és szaggassuk ki. Tegyük kikent tepsibe, és kenjük meg a tojás másik felével. Már süthetjük is!:mrgreen: <!-- cikk_txt --> <!-- .colwrp -->
 

l.angi95

Állandó Tag
Állandó Tag
Citromfagylalt

Citromfagylalt


Hozzávalók:
2 dl kefir
2 dl tejszín
15-20 dkg porcukor ízlés szerint
3 közepes nagyságú citrom leve
1 teáskanál frissen reszelt citromhéj
csipetnyi só

Elkészítés:
A citrom levét kipréseljük, majd összekeverjük a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a sóval. Beöntjük a turmixpohárba. Rátöltjük a kefirt, és habos, egynemû masszává keverjük. Ezután hozzáadjuk a tejszínt, és tovább keverjük még 1 percig. A citromos fagylaltmasszát beöntjük a fagylaltgép tartályába, és megfagyasztjuk. (Készíthetõ csak tejjel is, de tejszínnel és kefirrel sokkal finomabb.)
 

l.angi95

Állandó Tag
Állandó Tag
Dinnyefagylalt

Dinnyefagylalt


Hozzávalók:
• 50 dkg görögdinnye
• 30 dkg cukor
• 10 dkg étcsokoládé
• 10 dkg pisztácia
• 10 dkg kandírozott tök vagy narancs
• pár csepp narancsaroma kevés vízben feloldva
• csipetnyi fahéj

Elkészítés:
Nincs más dolgom, mint a görögdinnyét kimagozni, majd az összes alapanyagot összekeverni egy kézimixer segítségével. Egy fémtálat sütőpapírral kibélelek, és a fagylaltalapot ebbe töltöm bele. Majd körülbelül 8-9 órán keresztül fagyasztom a mélyhűtőben. Utána már csak megfelelően kell tálalni ezt az üdítő finomságot
 

l.angi95

Állandó Tag
Állandó Tag
Joghurtfagylalt

Joghurtfagylalt


Hozzávalók:
4 dl joghurt (vagy kefir)
2 dl tejszín
10 dkg porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 mokkáskanál reszelt citromhéj
csinetnyi só

Elkészítés:
A tejszínbõl nagyon kemény habot verünk. A joghurtot turmixgép poharába öntjük, rászórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a reszelt citromhéjat, majd az egészet egynemû masszává keverjük. A pohárból tálba öntjük, kézi habverõvel óvatosan átforgatjuk a tejszínhabbal, és belesimítjuk a fagylaltgép tartályába. Megfagyasztjuk. (Különlegesen finom lesz, ha cukor helyett mézet használunk.)
 

l.angi95

Állandó Tag
Állandó Tag
Kivifagylalt

Kivifagylalt


Hozzávalók:
1 dl tej
2 dl tejszín
5-6 db kivi
1 tojásfehérje
12-14 dkg porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 evõkanál citromlé
csipetnyi só

Elkészítés:
A tejszínbõl nagyon kemény habot verünk, és félretesszük. A kiviket meghámozzuk és darabokra vágva betesszük a turmixpohárba. Rászórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót, majd a tejjel, a citromlével meglocsolva pürévé zúzzuk. A tojásfehérjébõl is kemény habot verünk. Apránként beleverjük a gyümölcspépet, egészen addig, amíg habos, fényes, sûrû tömeget nem kapunk belõle. A kétféle habot lazán, kézi habverõvel óvatosan összekeverjük, majd az egészet belesimítjuk a fagylaltgép tartályába. Elõírás szerint megfagyasztjuk.

Elkészítési idő: 25 perc
 

l.angi95

Állandó Tag
Állandó Tag
Vegetáriánus étel:Rakott zöldség olasz módra

Rakott zöldség olasz módra


Hozzávalók:
50 dkg burgonya
50 dkg sárgarépa
fél fej zeller
2 csirkemell (sült)
1 fej vöröshagyma
8 dkg vaj
3 dkg liszt
5 dl tej
10 dkg reszelt sajt
őrölt bors


Elkészítés:
Forrásban lévő vízbe tesszük a megtisztított és csíkokra vágott zöldségeket, 5 percig főzzük, majd félretesszük. A felaprított hagymát 3 dkg vajban megpirítjuk, majd rászórjuk a lisztet, és fölengedjük a tejjel. Kislángon, kevergetve besűrítjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, fűszerezzük, és félretesszük. 3 dkg vajban 5-6 percig pároljuk a felszeletelt burgonyát és a csíkokra vágott húst, majd itatóspapírra szedjük. Tűzálló tálba rétegezzük a burgonyát, a csirkehúst, a sárgarépát és a zellert, majd ráöntjük a sajtmártást. A maradék vajat forgácsokra vágva rászórjuk, és forró (200 ºC-os) sütőben 1 órán át sütjük. (Félidőben mérsékeljük a sütő hőmérsékletét.)

Elkészítési idő: 90 perc
Kalóriatartalom: 582 kcal
 

l.angi95

Állandó Tag
Állandó Tag
lángos

lángos


Hozzávalók:
-20dkg liszt + 2ek
-20dkg krumpli
-2dl langyos víz
-1dkg élesztő
-só

Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük majd főzés után megtisztítjuk és áttörjük.
Az élesztőt 1dl langyos vízben és két kanál lisztben felfuttatjuk,majd hozzáadjuk az áttört krumplit,a 20dkg lisztet,1dl lanyos vizet és a sót.Összedolgozzuk és letakarva egy órán keresztűl kelesztjük.majd 4dkg-os cipókra osztjuk és még fél órán át állni hagyjuk.Kézzel laposra nyomkodva forró olajon megsütjük.
Kapros vagy fokhagymás tejföllel tálaljuk!
 

l.angi95

Állandó Tag
Állandó Tag
Kakaós csiga

Kakaós csiga

Hozzávalók:
Tészta:
1/2 kg liszt
3 dl tej
1 csomag élesztő és a felfuttatásához tej
cukor

1 tojás
1 kanál étolaj

2-3 dl tej (Erre majd sütéskor lesz szükség, nem kell hozzákeverni a tésztához!)

Töltelék:
1 Ráma margarin,
4 evőkanál kakaópor,
cukor (ízlés szerint)

Elkészítés:
Töltelék:
A margarint habosra keverni, majd hozzátenni a cukrot és a kakaót.
Tészta:
A felfuttatott élesztőt a liszthez tenni, az összetevőket összegyúrni, a tésztát kinyújtani, rákenni a tölteléket, majd feltekerni.
Felszeletelni, tepsibe tenni egymástól kb. 2 cm távolságra.
Ha félig megsült tejjel meglocsolni (ez fontos!)és sütni tovább.

Tanácsok:
Ha szeretnéd, hogy kicsit egészségesebb legyen, akkor a liszt felét teljes kiőrlésű liszttel is helyettesítheted. Próbáltam csak teljes kiőrlésűvel is, de úgy valamiért
nem lett olyan jó a tészta.

Nem szükséges keleszteni a tésztát, amíg készül, addig kel, aztán meg a sütőben a sütés közbeni tejjel locsolásig.

Sütés közben azért kell meglocsolni tejjel, mert a kelés folyamatás befolyásolja.

Elkészítési idő: 60 perc
 

Scelia

Állandó Tag
Állandó Tag
Teganp sütöttem:)

Nutellás muffin

Hozzávalók:
10 dkg mogyoróbél
3 ek cukrozatlan kakaópor
20 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
30 dkg puha vaj
30 dkg cukor
4 tojás
15 dkg nutella
2 ek tej

mázhoz:
10 dkg étcsoki
20 dkg tejcsoki
10 dkg vaj

Bekapcsolod a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6os). A tésztához száraz serpenyőben illatosra aprítod a 10 dkg mogyorót, aztán mikor kihűlt, kávéörlőben finomra örlöd és a mogyorómorzsát hozzászórod a 3 ek-nyi cukrozatlan kakaóporral és 1 teáskanálnyi sütőporral összekevert 20 dkg liszthez.
Utána egy nagy tálba teszel 30 dkg puha vajat és ugyanennyi cukrot, majd 3-4 perc alatt kézi robotgéppel habosra vered a cukros vajat.Egyenként hozzáütöd a 4 tojást, de mielőtt új tojást teszel bele, előtte mindig alaposan keverd el az előzőt. Ezután fakanállal a 15 dkg nutellát kavard hozzá a sárga tésztához.
Végül részletekben beledolgozod a kakaós-mogyorós-lisztet is, és miután 2 ek-nyi tejjel kicsitt fellazítottad a tésztát, bekanalazod a papírkapszlikba. Kb. 20 perc alatt megsül (tűpróba).
Ez idő alatt elkészíted a bevonatot. Törd darabokra a 10 dkg étcsokit, és a 20 dkg tejcsokit, majd a 10 dkg vaj társaságában gőz fölött megolvasztod a csokiduót. Kicsit kavargasd, hogy szép sima legyen, aztán hűtsd ki és mikor már a muffinok nem olyan melegek, hogy elfolyjon rajtuk a dermedt csokikrém, akkor rájuk kell kanalazni a csokibevonatot.<O:p</O:p
 

Kate25

Állandó Tag
Állandó Tag
Kijevi krémes

40 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 20 dkg margarin, 1 egész sütőpor, 2 tojás sárgája és annyi tejöl, amennyit felvesz. Ezeket összegyúrjuk.
2 tojás fehérjét 5 dkg porcukorral jól összekeverünk (nem kell felverni a habot, csak keverjük!). A tésztát 3 felé vesszük, a nyers lapokat ezzel megkenjük, és durvára vágott dióval megszórjuk. Így sütünk 3 lapot.
Krém:
4 evőkanál liszt, 4 dl tej, 1 egész tojás. Ezt felfőzzük.
25 dkg margarint, 25 dkg porcukorral kikeverünk, és ha a krém kihűlt, a kettőt jól összekeverjük.
A krémet két felé vesszük, a lapokat megtöltjük. A 3. lapot úgy tesszük rá, ahogy megsült, arra nem kell krém.
 

ricsi2001

Állandó Tag
Állandó Tag
Csokoládés tejszínfagylalt

Hozzávalók:
3 dl tej
2 dl tejszín
5 dkg étcsokoládé
10-12 dkg porcukor ízlés szerint
1 zacskó vaníliás cukor
csipetnyi só
Elkészítés:
A csokoládét nagy lyukú reszelõn lereszeljük. A tejet, a tejszínt, a vaníliás cukrot és a porcukrot beleöntjük a turmixgép poharába, majd jó habosra keverjük. A folyékony fagylaltmasszát a fagylaltgépbe öntve elkezdjük fagyasztani. Ha már szilárd, apránként, a gép ablakán keresztül beleszórjuk a csokoládéreszeléket. Nem szabad összeolvadnia a tejszínes anyaggal, ezért kell a már szilárd fagylaltba keverni. A pici csokoládédarabkák nem színezik el nagyon a fagylaltot, és külön-külön is látszanak benne.:mrgreen:
 

ricsi2001

Állandó Tag
Állandó Tag
Puncsfagylalt

Hozzávalók:
3 dl tej
2 dl tejszín
0,5 dl rum
10 dkg sárgabaracklekvár
10 dkg száraz piskótamorzsa (vagy édes kalácsmorzsa)
1 evõkanál citromlé
2-3 evõkanál méz
csipetnyi só

Elkészítés:
A sárgabaracklekvárt a mézzel, a rummal, a sóval és a citromlével együtt turmixgép poharába rakjuk. Kevés tejjel összekeverjük, majd az összes tejet és a tejszínt is hozzáöntve, jó habosra keverjük. A fagylaltmasszát beleöntjük a fagylaltgépbe, és megfagyasztjuk. Mielõtt a fagylalt teljesen megfagyna, a piskótamorzsát apránként beleszórjuk a forgó fagylaltmasszába, és együtt fagyasztjuk tovább.:mrgreen:
 
Oldal tetejére