Tízezrek elbocsátását hozhatja a vasárnapi pihenőnap

tornando

Őstag
Ezüst támogató
Állandó Tag
Előljáróban: nem szoktam vasárnap vásárolni, de megértem azokat a dolgozókat, akik nem hétköznap, hanem vasárnap mennek boltba. Az üzletek pedig akkor tartsanak nyitva, amikor úgy gondolják, hogy megéri nekik.

Kétségkívül a múlt századból maradtam itt.
Nem értem, hogy hogyan költenek többet az emberek vasárnap, mint hétköznap. Nem arra gondolok elsősorban, hogy az ember örül, ha a pénzéből a szükségletei kifutják, feleslegre nem költ. Arra gondolok, hogy a többlet, amit elkölt, pl élelmiszerre, felesleges, és kidobásra kerül. Ha pedig mégis elfogyasztják, akkor az amúgy sem kis testsúlyukat gyarapítják. De bármi másra költ feleslegesen, a háttérben használható holmik kidobása lapul meg, ami pazarlás és a környezet felesleges terhelése. Nem értem, hogy hogyan szabad egyáltalán a felesleges fogyasztást bátorítani.
Ő azt mondja feleslegre költ ha mégis költ ez többletként jelenik meg otthon és kidobja
Én nem hiszem hogy képes valaki többet költeni mint amit megtermel bevételként( hitelt hagyjuk ki)
Ez az összes elköltött pénzmennyiség
Ennek elköltését ha plázában teszi az ekkor is csak ugyanannyi pénzként lesz bevétele a plázában
Ha ezt vasárnap teszi akkor az a pénz nem a hétfői bevételében fog megjelenni a plázában. De 7 nap átlagában akkor is ugyanannyi
Ha most igaz és nem kételkedem benne
Hogy a Vasárnapi bevétel több mint a hét közbeni
Ez azét mert nem előtte való napon költötte el a pénzét a vásárló
Ha előtte már megvett mindent nem megy vissza vasárnap
Ha meg szórakozásból vásárol abból felesleg lesz
A mozik a vendéglők a plázában kérdésre
Nem azért sírnak hogy a mozi nem lehet nyitva
Nem is a mozi a pláza legfőbb bevételi forrása
Mozi van többfelé
Minden mozi nyitva tarthat a vendéglátó helyek is
Nem tudom sajnálni őket
 
Utoljára módosítva:

telaci

Állandó Tag
Állandó Tag
... a miheztartás végett ...
A legnagyobb forgalmú időszakok :
- péntek délután
- szombat kora-délután
- péntek délelőtt (!!!)
Szinte minden áruház-szupermarket-hipermarket ehhez igazítja a belső feladat-végzést ...
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Sokkal normalisabb lenne ha maga az uzlet dontene el erdemes vagy nem a vasarnapi nyivatartas. Aki nem akar dolgozni vasarnap az elmegy olyan uzletbe dolgozni ahol nem kell vasarnap dolgozni. A plazak vonzoak, es hatalmas beruhazasok aran jott letre, nem keves rezsi koltseggel. Azok akik ott berelnek uzletet azoknak nem lesz kevesebb a berleti dija, hogy havonta 4-5 nap zarva lesz es kiesik ennyi nap a bevetelebol.A plazak vonz erejebe benne van a mozi is akar az egesz napos program ebeddel bevasarlassal egyutt. Voltam otthon egyik tesco uzletbe , az elelmiszer vasarlas nem nagyon erdekelt de azert szetneztem a tescoba is rengeteg mas dolgot is arul mint napi elelmiszert, es abba a plazaba volt minden ekszeresztol a cipjavitotol kezdve a jatszohaz. Szinte mindent meg lehetet venni egy helyen. HA a tesco ebbe a palazaba nem nyitna ki ,a tobbi uzlet is befucsolna, mert az a tomeg az oda latogatokbol minden uzletnek potencialis vevo.
A kereskedelem eladasbol el,raadasul nem tul nagy haszonkulccsal dolgoznak, foleg az elelmiszer, hogy 30 napobol 25 napot dolgozon, ezt a kiskereskedelem nem igen tudja megengedni maganak. A fejlett tarsadalomba inkabb kinyitnak vasarnap is hogy azok akik egesz heten dolgoznak, sokszor 10-12 orat csak a hetvege marad, arra ,hogy bevasaroljanak, es az egesz csalad reszt vesz benne.Az aruszallitas is nalunk sok esetben a hetvegere koncentralodik, mert kisebb a forgalom, es minden uzlet arra torekszik hogy a leheto legjobb megoldasokat talalja meg, mindenre. A kereskedelem a szolgatatasok, /vendeglatas,taxi/szervizek mind dolgoznak vasarnap aki erre vonalra megy dolgozni az tisztaban van vele hogy milyen munkaido beosztast vallal.
Arrol nem is beszelve hogy a tescos peldanal maradjak vagy 20ezer ember dolgozik naluk,hany embert fognak elkuldeni?az allamnak 4-5 nap kieses az adobol, es jarulekos koltsegekbol, Nalunk inkabb a kis uzletek vanank bezarva vasarnap es nem a plazak es a nagy aruhazak. Akik ilyen helyen dolgzonak azok maximalisan a ceg mellett kiallnak nehogy leadjak vagy kevesebb idot tudjanak dolgozni, mert logikusan nekik is kevesebb akkor a fizetesuk.
4-5 vasarnap ami van egy honapban a dolgozoknak akar egy heti fizetes kiesest is jelenthet, ha eppen 5 vasarnap van egy honapban. Ez azert nem keves penz.
 

Ajuda67

Állandó Tag
Állandó Tag
Melitta, és hány ember fogja akkor elveszíteni az állását, ha az Aldi és a Spar továbbra is veszteséget termel, durván nagyot, csak azért, hogy csődbe vigye a gyengébb lábakon álló magyar konkurenciát?
Ha a magyar Coop, a Real, és a kisboltok nem tudják (mert ezzel nem lehet) tartani a versenyt?
Remek a piaci versenyről beszélni, de jelenleg a mi farkastörvényű versenypiacunk úgy viszonyul a nyugatéhoz, mintha egy ovist ültetnének le az egyetemistával tesztírásra.

Nekik van tartalékuk kivárni a másik halálát, nekünk nincs.

És ha a magyar ellenfelek kihalnak, mert ki fognak így, akkor is ennyiért fogják adni a dolgokat?
Neeeem.
Nyereséget akarnak majd.
Sokat, sokat, sokat.
És nem lesz, akihez helyettük menjünk.

Úgyhogy én még mindig kivárom mi akar ebből lenni.
 

telaci

Állandó Tag
Állandó Tag
En azt lattam hogy vasarnap is duborog az osszes plaza amelyiken en megfordultam.
... egy szóval sem említettem, hogy vasárnap NE LENNE FORGALOM ...
A másik véglet -- a legalacsonyabb forgalmú időszakok :
- hétfő délelőtt
- szerda délután
- szerda délelőtt
Ehhez igazodnak a szupermarketek-hipermarketek azzal, hogy az úgynevezett "termékváltás" csütörtökre datálódik, tehát a régi termékek leszedése, az új termékek és ehhez a reklámfelületek cseréje SZERDAI NAPON történik ... (és ezért van, hogy Magyarországon általában szerdai napon telnek meg a levélszekrények a heti áruházi ismertetőkkel ... ez több éve általános dolog az EGÉSZ ORSZÁGBAN).
[megjegyzés :] kivételt jelentenek a fentebb leírtak -- és a legforgalmasabb időszakokról írtak -- alól az úgynevezett "pirosbetűs" napok (fizetett ünnepek) környéke illetve a munkanap-áthelyezéssel érintett négy- vagy néha ötnapos "kibővített" hétvégék (ez magyar és részben más európai sajátosság, AMERIKÁBAN EZ ISMERETLEN; a legutóbb október 23-24-25-26-án volt Magyarországon ilyen "hosszú hétvége", mind a négy nap ünnepnap vagy pihenőnap volt, tehát a gyárakba, irodákba, iskolákba nem ment be senki ...)
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
A piac nem arrol szol hogy a masikat kinyirjuk ,tonkretegyuk, hanem hogy versenyezunk konkuraljuk es ez hozza meg a vasarloknak a legjobb lehetoseget. MIndegyiknek mas a lehetosege a valaszteka es rengeteg mindentol fug a boldogulasuk, pl kis telepuleseken nem lehet hatalmas plazakat csinalni oda ahol par szaz ember lakik .

Hogy egy itteni peldat mondjak.Majd minden uzletnek vannak szorolapjai minden heten mit kinal akciosan, minden postaladaba hetente jonnek ezek az ujsagok reklamok,tobb uzlet pl a Wallmark a legolcsobbnak hirdeti magat, ha ugyan az a termek olcsobban kaphato a heten a masik uzletbe akkor ok ha viszed a reklam papirt hogy nezd itt ez a kave olcsobb az Aldiba akkor ok az Aldi arat fogjak szamolni neked a Wallmark uzletbe.
Ez egy verseny a vevoert,a vevo megtartasaert es nem a masik uzlet tonkretetelerol szol.
 
Utoljára módosítva:

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
telelaci
Nalunk csutortokon jon az uj reklam csomag ,ebben kb20 uzlet ujsagja szorolapja termekreklamja van.A diakok hordjak ki valamennyi penzert, le is ellenorzik oket,szuroporoba szeruen telefonon vagy szemelyesen, sok ember figyeli mi hol olcso , mi van learazva, ha nem erkezik meg az ujsag csomag bizony ok reklamalnak.
Minden honapban van egy hosszu hetvege, valamilyen unnep nalunk.

Szerintem a het kozepere azert tettek a reklamok kikuldeset,hogy a hetvege pontosan beleesen.
Itt is sokkal tobb ember van a hetegeken az uzletekben mint kedd delelott.
 

Ajuda67

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezek számok Melitta.
Az Aldi, és a Spar az utóbbi két évben durván veszteséges volt nálunk.
A Tesco, és a Lidl egy év veszteség, egy év nyereség.

Nézd meg az áraikat.
Annyiból a világ bármely pontján sem termelsz meg semmit, amennyiért ők adják.

Jelenleg erről szólnak nálunk a nagyok.
Újraosztják egymás közt az országot, és megpróbálják kinyírni az őslakosokat. :)
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
En mint vasarlo es nem kereskedelmi reszvenyes vagyok. engem az erdekel hol kapok olcson valamit ,hol tudok lefaragni a haztartasi penzbol, es meg se fordul a fejembe,hogy azert ne vegem meg az olcsobban kinalt kavet,vagy ugyan azt a szappant mert a cegek hatso szandeka kinyirni az embereket.
Amit te irsz az osszeeskuves elmelet, es semmi alapja nincs. Se nalunk se nyugat europaban nem nyirtak ki az embereket.

Emlekszek meg arra az idore mikor csak magyar kiskereskedelem volt, aranyarba adtak a paradicsomot es a paprikat, darabonkent,almodni lehetet rola de megvenni nem. Egy zoldseges maszek 1-2 ev alatt nyaralot vagy hazat tudott epiteni olyan jol ment az uzlet.ma ez nem igy van ,itt sem.
Nagon sok magyar termeket lattam a tescoban is es mas uzletekben is. Minden vonalon beszallitok az otthoni termelok a kereskedelembe.
A hatalmas aruvalasztek is a vevot szolgalja.
 

Ajuda67

Állandó Tag
Állandó Tag
Világos Melitta, mindenki oda jár, ahol olcsóbban kap valamit.
Míg van miből válogatni.
Amikor már nincs, akkor meg megvesszük annyiért amennyiért adják, mert egyszerűen kell az a valami, és akkor már lehet nyomni az árra és a vevőre a prést.

Szóval összeesküvés elmélet, és nincs alapja.

Tehát a Spar 384,6 mrd árbevétellel nem ért el minusz 11,8 mrd eredményt.
Az Aldi "csak" nyolcvanmilliárd árbevételt csinált így a minusza is "csak" 4.9 mrd.

Vagy adóbevallani nem tudnak, vagy valami szamaritánus a cégtulaj, aki nekünk akar mindent olcsón adni.
Ezt remélem te se hiszed.

Én is emlékszem mi volt a maszek zöldségesekkel.
Csak nem értem hogy jönnek ide.
 
Utoljára módosítva:

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
:Da minuszbol nem lehet elni. Gondolom az adobevallas kezdodik azzal hogy mennyivel is indult, es itt nem csak a aru erteke komoly befektetes felszerelni feltolteni egy uzletet, uzlethalozatot,hanem a hely megvasarlasa vagy berlese az epulet felhuzasa engedelyek stb , ezeket nem lehet egyszere leirni hanem evekig visszik magukkal az adossagot ill a leirando dolgokat. Ezek a beruhazasok hosszutavu befektetesek. Egy aruhazlancban tobbszaz uzlet van, egyik jol megy a masik kevesbe sot van olyan is amelyik toknkre megy,

a maszekokat azert emlitettem, mert az az aruvalasztek es relativ olcsosaga a nagyoknak, ma nem nelkulozheto az egyszeru szereny anyagi lehetosegu embreknel.
 

Ajuda67

Állandó Tag
Állandó Tag
Bizonybizony.
Minuszból nem lehet élni.
Kivéve, ha sok országban vannak üzletei, és a többi eltartja a hazaiakat addig, amíg megtisztul számukra a nyereség tere.

Ami viszont sem a Coopnak, sem a Realnak nem áll rendelkezésére.
Ők csak itt tudnának megélni. Ha hagynák őket. De bolondok lennének hagyni. Őket is megértem.

Erre írtam, hogy a verseny farkastörvényeiben nem vagyunk, nem lehetünk egyenlő ellenfelei a nyugatnak. A rendszerváltás utáni őskáosznak kellett volna felvennie a versenyt a sokévtizedes fegyelmezett rutinnal rendelkező nyugati versenytársakkal.
És ez nagyon nem fair.

Viszont a magyar kormány dolga az is, hogy megvédje a magyar vállalatokat, kereskedelmi hálózatokat.
Amiből a vasárnapi nyitvatartást vetted, abban van egy olyan javaslat is, hogy két évig veszteségesen üzemelő cégeket jogutód nélkül fel kell számolni. Ezt a részét a dolognak tudnám támogatni. Nagyon. Kevesebb adóelsimliző és eredményelmismásoló lenne. Talán.
 

krigli

Állandó Tag
Állandó Tag
Bizonybizony.
Minuszból nem lehet élni.
Kivéve, ha sok országban vannak üzletei, és a többi eltartja a hazaiakat addig, amíg megtisztul számukra a nyereség tere.

Ami viszont sem a Coopnak, sem a Realnak nem áll rendelkezésére.
Ők csak itt tudnának megélni. Ha hagynák őket. De bolondok lennének hagyni. Őket is megértem.

Erre írtam, hogy a verseny farkastörvényeiben nem vagyunk, nem lehetünk egyenlő ellenfelei a nyugatnak. A rendszerváltás utáni őskáosznak kellett volna felvennie a versenyt a sokévtizedes fegyelmezett rutinnal rendelkező nyugati versenytársakkal.
És ez nagyon nem fair.

Viszont a magyar kormány dolga az is, hogy megvédje a magyar vállalatokat, kereskedelmi hálózatokat.
Amiből a vasárnapi nyitvatartást vetted, abban van egy olyan javaslat is, hogy két évig veszteségesen üzemelő cégeket jogutód nélkül fel kell számolni. Ezt a részét a dolognak tudnám támogatni. Nagyon. Kevesebb adóelsimliző és eredményelmismásoló lenne. Talán.

A Coop meg Reál ugyanezt csinálja csak határon belül.
Vállalti szinten nyereséges, de lehet az egyes üzletekre ez átmenetileg nem igaz.
 

Ajuda67

Állandó Tag
Állandó Tag
Minden üzlethálózat ezt csinálja, egyik bolt húzza a másikat.
Csak az nem mindegy, hogy Pistike húzza maga után a dömperjét, és erőversenyre kényszerül Helmutkával, aki a dömperjében ül.
 

krigli

Állandó Tag
Állandó Tag
Minden üzlethálózat ezt csinálja, egyik bolt húzza a másikat.
Csak az nem mindegy, hogy Pistike húzza maga után a dömperjét, és erőversenyre kényszerül Helmutkával, aki a dömperjében ül.
Tényleg nem mindegy hogy a veszteséges Coop üzlet a nyomott árával kinyír három családi kisboltot vagy sem.
 

Ajuda67

Állandó Tag
Állandó Tag
És ha egy Lidl is lecuccol, akkor mindketten mehetnek a süllyesztőbe.
Pardon. Mind a négyen.
 
Oldal tetejére