Érdekességek a történelemből

Létrahuszár

Állandó Tag
Állandó Tag
Borravalók, jutalompénzek

Amikor II. Ulászló (1490-1516) lovakat kapott ajándékba, a hajtók kantár megváltása címen annyi forintot kaptak, ahány lovat vittek neki. Öccsének, Zsigmondnak a subája átvizsgálásáért (bizonyára a molytalanításáért a szűcsök hat dénárt kaptak borra a kancellártól. Ekkor 1 pint, azaz 1,7 liter helyben termesztett szőlőből készült bor négy dénárba került. Zsigmond sem fukarkodott a pénzzel. Krakkóba utazva Bánban szállt meg éjszakára, és a szállásadóját két arannyal jutalmazta. Egy másik útja során Fehérvár közelében kiesett a kocsija kereke. A helyrehozatalában egy arra járó paraszt segített, amiért 20 dénárt kapott.
Az udvar 1507-ben Egerben tartózkodott, ahol az egyik szakács nagyon finom ételt készíthetett, mert 32 dénár borravalóval jutalmazták.
II. Ulászló ezüstdénárja:
1715360990455.png
 

Létrahuszár

Állandó Tag
Állandó Tag
Lázadás az ökörsütésadó miatt


II. Lajos születésekor, 1506-ban II. Ulászló elrendelte az ökörsütésadó behajtását, ami nagy felzúdulást váltott ki a székelység körében. Arra hivatkoztak, hogy ilyen adót emberemlékezet óta nem fizettek. Nem is emlékezhettek ilyen adóra, mert Zsigmondnak, I. Ulászlónak, V. Lászlónak és Mátyásnak nem született (törvényes) fiúgyermeke, s ezalatt az idő alatt bizony feledésbe merült a régi szokás.
II. Ulászló ragaszkodott az adóhoz, a székelyek pedig a kiváltságukhoz, ezért a király emberei erőszakkal ragadtak ki ökröket a legelőkről és az ólakból. A gazdák jószágaikat védve az adószedők többségét elkergették, egy részüket pedig megölték.
Az uralkodó tanácsosaira hallgatva Tomori Pált, a lovasság parancsnokát ötszáz lovas testőrrel és gyalogosokkal küldte Erdélybe. A székelyek Marosvásárhely mellett ütköztek meg az ellenük küldött haddal. győzelmet arattak. A csata során a királyi sereghez csatlakozott segédcsapatok megfutamodtak, és a sok sebből vérző Tomori is menekülni kényszerült. Ezután különböző várak őrségeiből toborzott a korábbinál nagyobb sereget, amellyel leverte a lázadókat, és az adó beadására kényszerítette őket.
 
Oldal tetejére