Új államot alapítottak Magyarország közelében

„Élni és élni hagyni” – ez a törpeország mottója. A területre sem Horvátország, sem Szerbia nem tartott igényt, ezért egy cseh aktivista csapott le rá.

Saját államot alapított a Duna partján egy cseh aktivista – írja a Bumm.sk. A Horvátország és Szerbia közti senki földjén, a magyar határtól mintegy húsz kilométerre délre terül el „Liberland”, amit Vít Jedlička, a cseh Szabad Polgárok Pártjának tagja hozott létre. Erre a területre a horvát-szerb határviták során egyik állam sem tartott igényt – indokolta a választást Jedlička.

Az államalapító, aki egyben Liberland első elnöke, elmondta: az ország létrejöttét a megfelelő diplomáciai keretek között bejelentették Horvátországnak és Szerbiának, valamint az ENSZ-nek is.

Jedlička elmondta: céljuk egy olyan társadalmat létrehozni, ahol a tisztességes emberek anélkül érvényesülhetnek, hogy az állam felesleges szabályokkal és adókkal keserítené meg az életüket. Az aktivista szerint különböző érdekcsoportok egyre erősebb befolyást gyakorolnak az egyes államok működésére, amivel összefüggésben romlik az életszínvonal, ezzel akarnak szembemenni.

Az interneten majdnem mindenki igényelhet liberlandi állampolgárságot, kivéve azokat, akik kommunista, náci vagy egyéb szélsőséges múlttal rendelkeznek. Az állampolgárságnak az is feltétele, hogy a leendő polgár tisztelje embertársait és azok véleményét bőrszínre, nemzetiségre, vallási meggyőződésre való tekintet nélkül és tartsa tiszteletben a magántulajdon sérthetetlenségét.

Az állam mottója „Élni és élni hagyni”. Az alkotmányon még dolgoznak, de Jedlička azt ígéri: korlátozni fogják a politikusok hatalmát, hogy ne avatkozhassanak bele a liberlandi polgárok szabadságába.

Liberland(650x433).jpg
 
Csodálnám, ha valamelyik másik ország elő nem rukkolna hirtelen valami területi igénnyel e földdarabra. Esetleg akkor lenne életképes, ha gyorsan kérné a felvételét az USA tagállamának. Persze akkor nem lenne igazi ország, csak „tagállam”, de még úgy is jobban járna.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

livian wrote on bnrn's profile.
Szia. Csak így ismeretlenül is szeretném megköszönni neked a Sutherland könyvek fordítását, nagyon nagy örömet okoztál a fiamnak. Hétről-hétre várta a fordításodat, napi szinten érdeklődött mindig, hogy van-e új rész. Kicsit szomorú, hogy több rész ebből a sorozatból már nem lesz.
Esetleg megkérdezhetem, tervezel hasonló sorozatot még? Olvashat még tőled fantasy fordítást?

Köszönettel: Livian
beamix wrote on Ajuda67's profile.
Szia,bocs de csak most csatlakoztam,hogyan tudok hozzájutni a fordításaidhoz ? Főképp a Kárpátok vampirjai sorozat 36,37.reszei érdekelnek. Előre is köszönöm az útbaigazítást
Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!

Statisztikák

Témák
38,135
Üzenet
4,803,031
Tagok
615,778
Legújabb tagunk
Keypadaprn
Oldal tetejére