Tanács a 20 hozzászólás könnyű megszerzéséhez ‎

akárhogy

Állandó Tag
Állandó Tag
A különböző bőrápoló készítmények közötti egyik legnagyobb különbség a konzisztenciájukban rejlik, vagyis abban, hogy milyen állagúak. Ezeket a készítményeket helyileg vagy bőrön át felszívódva a bőr és nyálkahártya kezelésére alkalmazzák. Emellett fontos szerepük van a bőr puhításában és védelmében is. A bőrápoló készítményeknek többek között a viselkedése, tulajdonságai és alkalmazási területe is nagymértékben függ az adott készítmény állagától.

A bőrfelület kezelésére szánt félszilárd készítményeket a VIII. Magyar Gyógyszerkönyv (Pharmacopoeia Hungarica VIII.) az alábbiak szerint csoportosítja:

  • kenőcs
  • krém
  • paszta
  • gél
  • kataplazma (borogató kenőcs)
 
Utoljára módosítva:

akárhogy

Állandó Tag
Állandó Tag

Balzsam​

Végül, de nem utolsósorban említést kell tennünk a balzsamokról. A balzsam gyakorlatilag a kenőcs egy altípusa, ami olyan nagy mennyiségű olajos, zsíros összetevőt tartalmaz, mely által szinte szilárd állagúvá válik. Ennek köszönhetően a balzsamok nehezen kenhetőek és nehezen szívódnak fel. A balzsamok gyakran nagyobb mennyiségű növényi olajat tartalmaznak. Ennek egyik előnye, hogy a növényi összetevők stabil állapotban juttathatók a bőrbe. Lassú felszívódásuk miatt vízzáró réteget képeznek a bőr felületén, így jó választást nyújthatnak extrém száraz bőrfelületek kezelésében.
 
Utoljára módosítva:
Oldal tetejére