Vizisportok....

T

TH6777

Vendég
Amerika Kupa - 2013 szeptemberében szállnak vízre a csapatok


<RIGHT>
vitorlazas_xlsport.jpg



Kijelölték a 34. vitorlázó Amerika Kupa pontos időpontját: a szervezők bejelentése szerint 2013. szeptember 7. és 22. között versenyeznek majd a csapatok a San Francisco-öbölben.


A selejtezőt, amelyen eldől, hogy mely együttes lesz a címvédő Oracle Racing ellenfele a döntőben, július 13-tól szeptember 1-ig bonyolítják majd le - ugyancsak a Golden Gate-híd és az Alcatraz börtönsziget közötti területen.
Eddig öt kihívó jelentkezett a világ legrégebbi versenysorozatára, amelyet katamaránokkal vívnak majd meg a résztvevők.




"Hangos" bírókat sürget az olimpiai bajnok vízilabdakapus

<RIGHT>
gergely_istvan_xlsport.jpg



Gergely István szerint meg kell változtatni a vízilabda szabályait ahhoz, hogy a sportág versenyképesebb, egyben a médiának, a közönségnek és a szponzoroknak eladhatóbb legyen.


A Groupama-Honvéd kétszeres olimpiai bajnok kapusa többek között az ítéleteket a közönségnek kihangosítva magyarázó bírók bevezetését sürgette a Sportágak versenye I. , csapatsportok” elnevezésű konferencián tartott keddi előadásában, a TF-en.
Ma a vízilabda a legsikeresebb csapatsport idehaza, de ez nem biztos, hogy így marad” – kongatta meg a vészharangot Gergely, majd hozzátette: Nem lehet látni, mi történik a víz alatt, a közönség számára ezért sokszor nehezen követhető a játékvezetők ítélete. A megoldás az lenne, ha az amerikaifutballhoz hasonlóan a vízilabdában is beszélő bírókat alkalmaznának, akik három-négy szóval hangosan elmagyaráznák ítéleteiket, például hogy ki, milyen szabálytalanságot követett el” – fogalmazott a pólós.
A sportmenedzseri diplomát is szerzett hálóőr szerint növelni lehetne a nézőszámot, ha a magyar bajnokság nem szeptembertől júniusig tartana, hanem a szezont kitolnák a nyári hónapokra, amikor más sportágakban holtidény van.
Sajnos a kéziseknél és a kosarasoknál is velünk egyszerre rendezik a bajnokság rájátszását, ami megosztja a nézők és a média érdeklődését, és ennek a szponzorok sem örülnek. Nem véletlen, hogy amíg a bajnoki meccseinkre alig négy-ötszázan jönnek ki, addig a válogatottal nyáron rendre több ezer néző előtt játszunk a Margitszigeten.”
Gergely úgy látja: jobban össze kellene hangolni a különböző csapatsportágak versenynaptárát, hogy egy-egy klub szurkolói hétvégenként több sportág meccseire is ki tudjanak menni, ezzel is emelkedhetne az egyesületek jegybevétele.
A Honvéd kapusa szerint a vízilabdának újra szabadtéri sportággá kellene válnia. A fedett uszodákban nehéz olyan hőmérsékletet teremteni, ami a fürdőnadrágos játékosoknak és a kabátban érkező nézőknek egyformán megfelelő. Kijön egy fiatal télen az uszodába, s mivel nincs ruhatár, nagykabátban üli végig a meccsünket. Leizzad, hazamegy, jól megfázik, s egy életre elmegy a kedve a vízilabdától ”
Gergely úgy érzi, jobban oda kellene figyelni a sportvezetők kiválasztására is. Attól, hogy valaki olimpiai bajnok, még nem biztos, hogy jó vezető lesz, aki ért a joghoz, vagy a költségvetés készítéséhez” – zárta előadását Athén és Peking aranyérmese.



Xlsport
 
T

TH6777

Vendég
Változott az Afrika-kerülő vitorlásverseny időpontja
2011. 01. 29. 00.39

<RIGHT>
vitorlazas_xlsport.jpg



Az Afrikai Unió kérésére változott az Afrika-Európa Challenge (AEC) vitorlásverseny időpontja: az eredetileg 2011 júliusára tervezett rajt helyett jövőre indul útjára a mezőny.


A szervezők pénteki tájékoztatása szerint az Afrikai Unió össze kívánja kötni a magyar projektet az afrikai kulturális reneszánsz programmal.
"Hatalmas eredménynek és megtiszteltetésnek tartjuk, hogy az Afrikai Unió projektünk menetrendjével összhangban szeretné megvalósítani Afrikai Kulturális Reneszánsz nevű kampányát - mondta a Földet vitorlással már kétszer megkerülő Gál József. - A kampány alapvető célja az unió tagállamai kulturális örökségének bemutatása helyi események, fesztiválok útján, ennek a programnak lesz, konkrét és átvitt értelemben is, zászlóshajója az Afrika-Europe Challenge."
A kulturális eseménysorozatot és humanitárius programokat is magába foglaló verseny mezőnye a tervek szerint egy éven át tartó út során vitorlázza körbe Afrikát. A projekt – amely szervezési fázisban van – már elnyerte Schmitt Pál köztársasági elnök támogatását, a magyar EU-elnökség bizalmát, az Európai Unió elvi pártfogását, továbbá a vitorlás és sportszakma elismerését.
A tárgyalások eredményeképpen hamarosan az Afrikai Unió stratégiai együttműködési megállapodást köt az AEC-vel, ez a projekt mindhárom programrészét – sport-, kulturális és iskolafejlesztési esemény – felöleli.

Az együttműködési megállapodás aláírására várhatóan az EU-AKCS (Európai Unió–afrikai, karibi, csendes-óceáni) országok közös parlamentjének ülésén kerül sor, amelyet májusban rendeznek Budapesten.

Xlsport
 
T

TH6777

Vendég

Visszavonul az ötszörös olimpiai bajnok amerikai úszó
2011. 02. 06. 10.10

<RIGHT>
aaron_peirsol_xlsport.jpg



Bejelentette visszavonulását Aaron Peirsol, az amerikaiak ötszörös olimpiai bajnok úszója.


A hátszámokra specializálódott 27 esztendős versenyző elmondása szerint most már 110 százalékot kellene nyújtania, hogy továbbra is a csúcson maradjon, ám erre nem tartja képesnek magát.
Peirsol három olimpián - Sydneyben, Athénban és Pekingben - szerepelt, utóbbi kettőn nyert aranyat, és jelenleg is ő tartja a 100 és 200 méter hát világcsúcsát.

Xlsport
 
T

TH6777

Vendég
Elhunyt az olaszok legendás vízilabdázó-kosarasa

<RIGHT>
vizilabda_peking_xlsport.jpg



Életének 87. évében elhunyt Cesare Rubini, akit a Vízilabdázó és a Kosárlabdázó Hírességek Csarnokába is beválasztottak.

A legendás sportember - aki jó ideje Alzheimer-kórban szenvedett - pólósként olimpiai bajnok lett az 1948-as londoni játékokon, majd négy évvel később, Helsinkiben bronzérmet szerzett.
Később kosárlabdában jeleskedett, az Olimpia Milanóval 1966-ban BEK-et nyert, majd az 1980-as moszkvai ötkarikás seregszemlén szövetségi kapitányként a dobogó második fokára vezette a válogatottat.




KEHI-MÚSZ - Jobbik: vizsgálják meg a 2006-os úszó Eb-t is
2011. 02. 10. 13.33

<RIGHT>
musz_xlsport.jpg



A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy vizsgálja ki a 2006-os budapesti úszó Európa-bajnokság szerződéseit és a hozzájuk tartozó kifizetéseket és teljesítéseket - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Szilágyi György. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke a bejelentésre reagálva az MTI-nek azt mondta: pártpolitikusi véleményt nem kíván kommentálni.

Az ellenzéki országgyűlési képviselő emlékeztetett rá, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) múlt szerdán hozta nyilvánosságra a 2010-es budapesti úszó Eb-vel kapcsolatos vizsgálatának eredményeit. Ebben többek között az szerepel, hogy "az Eb megrendezésére kapott 400 millió Ft állami támogatásból a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) mintegy 120 millió Ft-ra a megalapozatlan költségvetés miatt nem lett volna jogosult, további mintegy 60 millió Ft-ot pedig jogszabálysértő módon használt fel". A vizsgálat megállapításaira Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke múlt szerdán az MTI-nek úgy reagált: a Magyar Úszó Szövetség elnökségének határozata alapján a szövetség gazdasági tevékenységét, az Eb-t illetően is Ruza József főtitkár tartotta kézben. A főtitkár az elnökséggel azt közölte: az előzetes kalkulációt a korábbi, 2006-os budapesti úszó Eb alapján készítette el. Szilágyi György csütörtökön hangsúlyozta: a 2006-os Eb megrendezése 1,2 milliárd forintba került, ami 350-380 millió forinttal több, mint a 2010-es esemény rendezési költsége, pedig ez utóbbinál is talált szabálytalanságokat a KEHI, így "vélelmezhetően a négy évvel korábbi drágább eseménynél is lehetnek problémák".
Gyárfás Tamás a Jobbik sajtótájékoztatóján elhangzottak után így nyilatkozott az MTI-nek:
"Nem veszem a bátorságot, hogy pártpolitikusok véleményét bármilyen értelemben kommentáljam. Mi a Czene Attila vezette sportállamtitkárságnak, a Magyar Olimpiai Bizottságnak, és bármely vizsgálat esetén a KEHI-nek és más felügyeleti szerveknek vagyunk kötelesek minden kérésüknek eleget tenni. A pártok tevékenysége a magyar úszósport és reményeink szerint az egész magyar sport számára egy más kategória."



Érvényben maradnak a szuperdresszes világcsúcsok

<RIGHT>
gyarfas_tamas.jpg



Érvényben maradnak azok az úszóvilágcsúcsok, amelyeket az elmúlt két évben az úgynevezett szuperdresszekben értek el a versenyzők.

Erről bangkoki ülésén, pénteken döntött a nemzetközi sportági szövetség (FINA) vezető testülete, a Büro, amelynek határozatáról a grémium magyar tagja, Gyárfás Tamás még a tanácskozás közben számolt be a helyszínről az MTI-nek.
A verdikt többórás vita után, ellenszavazat nélkül született meg.
A kérdés azt követően vált fontossá, hogy a Büro a FINA közgyűlésének döntése nyomán még a tavaly nyári, római világbajnokság idején úgy határozott: ez év január elsejétől megtiltja a szuperdresszek használatát. Többen úgy vélték, hogy az elmúlt két esztendő világrekorddömpingje során elért csúcseredményeket annullálni kell, netán két csúcslistát kell számon tartani, azon az alapon, hogy a jelenleg érvényben lévő legjobb időeredményeket szinte lehetetlenség túlszárnyalni a mostantól használandó, textilből készült, nem az egész testet borító úszóruhákban.
Az érvek és ellenérvek csatájában végül is az az álláspont győzött, hogy a rekordok legális körülmények között, mindenki számára egyenlő feltételek mellett születtek meg, azaz a csúcsok felállítóival szemben lenne inkorrekt lépés, ha eredményeiket egy tollvonással eltörölnék.
Így aztán érvényben marad a jelenlegi világcsúcslista, már csak azért is, mert - a FINA megítélése szerint - az úszósport fejlődése egyébként is töretlen, azaz a lehetőség adott, hogy továbbra is megdőljenek a rekordok.

.

Xlsport
 

gusztibi

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy kis nosztalgia!


Hosszú elverte a világot 400 vegyesen! - Videó


<object width="480" height="385">


<embed src="http://www.youtube.com/v/RnegQ_l6Jrs&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="240" height="175"></object>


Hosszú rettenetesen elverte a világot 400 méter vegyesen, ugyanebben a számban Jakabos hetedik. Cseh Laci centikkel maradt le az ezüstéremről, Kis Gergő ötödik 400 méter vegyesen. A római vb zárónapja.Amit Hosszú Katinka bemutatott a világnak a 400 méter vegyes döntőjében azt szerintem bármelyik úszó tananyag versenyzés cikkében megállná a helyét. Nagyon bekezdett pillangón, hogy mellett úszó Rice ne szerezhessen nagy előnyt, hogy aztán háton nagyon otthagyja az ausztrált és a mellette úszó Beiselt viszont nem hepciáskodott a hátúszófenomén Coventryvel, hagyta, hogy a zimbabwe-i feljöjjön, s mellen "vezesse", s amikor 300 méter után együtt fordultak, a többiek pedig messze hátul már tudtuk. Hosszú Katinka világbajnok lesz, mert gyorson őt senki nem foghatja meg. Coventry és Rice két másodperces hátránnyal ért célba. Jakabos Zsuzsi a hetedik lett.

Katka 4:30.31-es Európa-rekordot repesztett, Jakabos 4:37.85-el ért célba.

"A 200 pille után egy kicsit csalódott voltam, jobb idő. Most csak versenyeztem, nem figyeltem másokra, mindent kiakartam úszni magamból. Sikerült és most csak nagyon boldog vagyok" - mondta Katka az Eurosportnak.​
A Magyar uszok elverik a világot londonban is
 
T

TH6777

Vendég
A LEN "karcsúbb" úszó Eb-re várja a jelentkezőket



uszas[1].jpg



Az európai úszószövetség (LEN) sürgősen várja a rendezni kívánók jelentkezését a jövő évi Európa-bajnokságra, amelynek az eddigiekhez képest "karcsúbb" programja lesz.


A LEN csütörtökön honlapján tette közzé a felszólítást, és bízik abban, hogy a május 14-én, Reykjavíkban sorra kerülő üléséig érkezik megfelelő ajánlat.
A tavalyi, budapesti - és balatoni - kontinenstornával ellentétben a következő Eb-ről már hiányozni fognak az erejüket immár külön összemérő, vagyis önálló Eb-t rendező hosszútávúszók és műugrók; a döntés hátterében költségcsökkentési megfontolások állnak. A dpa német hírügynökség emlékeztet rá, hogy az elmúlt években a gazdasági válság miatt alig akadt jelentkező a vizes Európa-bajnokságok lebonyolítására.

Xlsport
 
T

TH6777

Vendég
Férfi vízilabda ob I - Simán nyert a Szolnok
2011. 02. 20. 06.00

<RIGHT>
vizilabda.jpg



A Szolnok 17-8-ra nyert a vendég Pécs ellen a Vodafone férfi vízilabda ob I 19. fordulójának szombati játéknapján.


Eredmények:

Szolnoki Főiskola-KÖZGÉP - PVSK-Fűszért 17-8 (6-2, 4-2, 2-2, 5-2)

korábban:
BVSC-Zugló - FTC-Fisher Klíma 5-16 (0-3, 2-6, 3-5, 0-2)




Téli úszósorozat - Schirilla Kecskeméten tempózott


<RIGHT>
uszas.jpg



Schirilla György szombaton Kecskeméten folytatta idei téli úszósorozatát.


"Nagyszerűen sikerült a mai úszás, rengetegen jöttek el megnézni, a szervezők pedig egy kis játékról is gondoskodtak" - nyilatkozta az MTI-nek Schirilla, aki 21 percig tartózkodott a plusz 3 és fél fokos a helyi tóban. "Három helyi élvonalbeli sportoló, egy kosaras, egy röplabdás és egy kézilabdázó jött el az úszásomra, s mindhárman egy-egy labdát dobtak a tóba, amit nekem kellett a partra vinni. A nézők tippelhettek arra, hogy milyen gyorsan tudom kivinni, aki pedig eltalálta, az megkapta a dedikált labdát. Nagyon kedvesek és lelkesek voltak az emberek, jól éreztem magam"
A civilben többek között jógát oktató Schirilla idei sorozatának zárásaként jövő szombaton Mosonmagyaróváron, vasárnap pedig Balatonalmádiban ereszkedik a vízbe. Célja továbbra is a hagyományőrzés - édesapja 1957-től 37 éven keresztül rendszeresen átúszta télen a Dunát -, de fontos számára az egészséges életmód népszerűsítése, illetve a közönség szórakoztatása is.


Miskolci vízilabdatorna - Jegyárusítás a Kocsonyafesztiválon is

<RIGHT>
vizilabda_2.jpg



A miskolci születésű Biros Péter is közreműködik a jövő heti vízilabda Volvo Kupa jegyeinek értékesítésében: a torna arca a péntek délután kezdődő háromnapos miskolci Kocsonyafesztiválon igyekszik nézőket "toborozni".


A Szinva-teraszon felállított Miskolc sátorban péntektől vasárnap estig válthatók majd jegyek, illetve bérletek a jövő héten szerdától péntekig tartó tornára, melyen a sanghaji világbajnokságra készülő
magyar válogatott ellenfele Ausztrália, Németország és Kanada csapat lesz.
Kemény Dénes szövetségi kapitány legénységének mérkőzéseit a mobillelátókkal bővített Kemény Dénes uszodában másfél ezren tekinthetik meg - amint arról a tornát beharangozó pénteki sajtótájékoztatón Kun Attila, a Miskolc Városi Sportiskola Nonprofit kft. ügyvezetője beszámolt.

A hazai csapat összecsapásai mindhárom napon este hét órakor kezdődnek.

Kemény Dénes hétfőn 21 játékost hívott meg a válogatott soros felkészülésére, illetve a jövő héten esedékes mérkőzésekre.

A lista:
kapusok:

Baksa László, Gergely István, Nagy Viktor

mezőnyjátékosok:
Bátori Bence, Biros Péter, Bundschuh Erik, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Kásás Tamás, Kis Gábor, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Marnitz Gergő, Salamon Ferenc, Szivós Márton, Török Béla, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton, Vörös Viktor

A Volvo Kupát mindig vidéken, s mindig más városban rendezik meg. Miskolcot megelőzően Debrecen, Eger, Kecskemét és Hódmezővásárhely vállalkozott a házigazda szerepkörére.



Xlsport
 
T

TH6777

Vendég
Volvo Kupa - A tornagyőztes magyarok 16 gólt lőttek Kanadának



vizilabda_2.jpg



Hibátlan mérleggel, a pénteki zárónapon Kanada legjobbjait nyolc góllal legyőzve végzett az élen a magyar férfi vízilabda-válogatott a Miskolcon rendezett négycsapatos Volvo Kupán.

Eredmény:

Magyarország-Kanada 16-8 (4-3, 6-0, 3-1, 3-4)
---------------------------------------------
a magyar góldobók: Biros 4, Hosnyánszky, Madaras 3-3, Kis G., Török 2-2, Varga Dénes, Bátori 1-1

A keddi, debreceni barátságos meccsen 15-4-re diadalmaskodott az olimpiai bajnoki cím védője, így a pénteki kupaösszecsapásnak csakis az lehetett a kérdése, hogy ezúttal mekkora különbséggel nyer a szövetségi kapitányáról, Kemény Dénesről elnevezett uszodában a magyar nemzeti együttes. A lőtt gólok számának viszont most anyagi természetű plusz jelentősége is volt, mivel az esemény névadó főszponzora minden magyar találat után - a hazai pólós utánpótlás javára fordítandó - nettó ötvenezer forintot garantált a honi szövetségnek. A "licit" - lévén nyolccal verték Biros Péterék az ausztrál, majd a német együttest is - 16 gólról, azaz 800 ezer forintról indult.
A Kemény-csapat már tornagyőztesként ugrott vízbe, s a 200. válogatott mérkőzését játszó, kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert balkezes bombájával hamar vezetést is szerzett. A 2008-as pekingi ötkarikás aranyérmes center, Kis Gábor is pontosan célzott, a prímet pedig a csapatkapitány Biros vitte: a háromszoros olimpiai bajnok az első negyedben kétszer is eredményesnek bizonyult, bár némi meglepetésre az észak-amerikaiak az első szünetig 4-1-ről 4-3-ra felzárkóztak.
Bámulatos erejű és pontosságú Biros-löketekkel és az egyszeres olimpiai bajnok Hosnyánszky Norbert sikeres büntetőjével aztán gyorsan 7-3-ra módosult az állás a második nyolc perc elején. A nagyszünetig pedig tízre nőtt a "fizető" gólok mennyisége, miután a már negyedszer is ellenállhatatlanul lövő Biros és a nem kevésbé hálószaggató változattal jeleskedő Hosnyánszky után Török Béla és az egyszeres olimpiai aranyérmes Varga Dénes - pimaszul látványos egyéni megmozdulásból - szintén eredményes volt (10-3).
Ehhez képest a meglepetés erejével hatott, hogy kanadai szépítéssel indult a harmadik negyed (10-4), de a nemes bosszú sem maradt el: Kis húzta a kapuba Hosnyánszky míves átadását, miként irodalmi jelzőért kiáltott Madaras pattintott kapufás találata is, a 13. hazai gólt pedig az ifjú Bátori Bence jegyezte (13-4).
A befejező negyed nyitányaként a kanadaiak váratlanul kétszer egymás után bevették Nagy Viktor kapuját (13-6), sőt Török léc alá vágódó lövését követően (14-6) újfent duplával válaszoltak a vendégek (14-8). A magabiztos győzelem mellett a három nap összesen 32 magyar góljának köszönhetően pedig 1.6 millió forinttal is gazdagodott a sportági szövetség - pontosabban a honi utánpótlás, ha úgy tetszik: a jövő Kemény-legénysége.
Kemény Dénes szövetségi kapitány:
"Az utolsó negyedben elkerülhető gólokat kaptunk, egyszer-kétszer elszunyáltunk, de a játékosaim is emberek, nemcsak vízilabdások. Ez volt az első megméretés a világbajnokság évében, még három alkalommal kapom meg klubjaiktól a játékosokat május közepéig, aztán május végén eldöntöm, hogy kikkel dolgozunk tovább a júliusi, sanghaji vb-ig. Úgy láttam, hogy a válogatottba most visszatért "nagy öregek", Kásás Tamás és Kiss Gergely gyerekes örömmel fogadták, hogy megint köztünk vannak, s biztos vagyok benne, hogy nagy kedvvel fognak a kínai világbajnokságon is játszani."

A másik mérkőzésen:
Ausztrália-Németország 7-6 (3-1, 2-1, 2-2, 0-2)


Az 5. Volvo Kupa végeredménye:


1. Magyarország 9 pont,
2. Ausztrália 6,
3. Németország 3,
4. Kanada 0


Xlsport
 
T

TH6777

Vendég
LEN Kupa Elődöntős a Szentes
2011. 02. 27. 06.00

<RIGHT>
noi_vizi.jpg



A Szentes ugyan két góllal kikapott a görög Patrasz vendégeként a női vízilabda LEN Kupa negyeddöntőjének szombati visszavágóján, de így is bejutott a legjobb négy közé, mivel az első összecsapáson háromgólos előnyre tett szert.


LEN Kupa, negyeddöntő, visszavágó:
Nautical Union Patrasz (görög) - Hungerit-Metalcom Szentes VK 15-13



Továbbjutott: a Szentes 28-27-es összesítéssel.

Xlsport




 
T

TH6777

Vendég
Thorpe Popov volt edzőjével készül
2011. 03. 16. 18.14

<RIGHT>
uszas.jpg



A korábban az 50 és 100 méteres táv első számú gyorsúszóját, az orosz Alakeszandr Popovot is edző Gennadi Touretskivel készül Ian Thorpe.


Az ausztrálok ötszörös olimpiai és 11-szeres világbajnoka február elején jelentette be, hogy visszatér a versenyzéshez. A 28 éves úszófenomén 2006 novemberében vonult vissza, akkori döntésével igencsak meglepve az úszósportot.
"Tudom, hogy amikor Alex Popovval, majd Michael Klimmel dolgozott együtt, Touretski képes volt szoros munkakapcsolatba kerülni velük, illetve olyan edzéstervet összeállítani, amely az egyéni igényüknek, pszichikai állapotuknak a legjobban megfelelt" - indokolta választását Thorpe, aki a jövő márciusi ausztrál válogatóversenyre Svájcban készül majd fel a 61 éves Touretski irányításával.
Az orosz származású tréner 1992-től tíz éven át az Ausztrál Sportintézet alkalmazásában állt, de ezen időszak alatt edzette Popovot is. Az orosz gyorsúszó az 1992-es és az 1996-os olimpián is megnyerte az 50 és a 100 méteres számot.
A Torpedó néven is emlegetett Thorpe kilenc érmet - öt aranyat, három ezüstöt és egy bronzot szerzett - a 2000-es sydneyi, illetve a 2004-es athéni olimpián. Emellett 11-szer győzött világbajnokságon, és 13 alkalommal állított fel normálmedencés világcsúcsot.
Visszatérése bejelentésekor elmondta: már tavaly szeptemberben meghozta döntését, azóta titokban edzett. Nyolc különböző uszodába járt, hogy ne ébresszen gyanút, és barátait arra kérte, "hazudjanak arcátlanul", ha terveiről kérdezik.
Korábban a 200 és a 400 méteres gyorsúszás volt a specialitása, most viszont a gyorsváltóra, valamint a 100 és 200 méteres gyorsra készül, s fő céljaként szeretne ott lenni a londoni olimpián.


Ellopták Kemény Dénes Eb-serlegét
2011. 03. 16. 16.50

<RIGHT>
kemenydenes.jpg



Ellopták Kemény Dénesnek azt az ezüstserlegét, amelyet az olimpiai bajnoki címvédő férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya még az 1999-es Eb-győzelem alkalmából kapott.


A rablók az ünnepek alatt vitték magukkal az emléktárgyat a szakvezető korábbi, Szépvölgyi úti lakásából, ahol a két nagyobbik fia él.
"Nem voltak otthon a srácok, amikor az eset történt, s mire a mobilriasztásra Kristóf fiam hazaért, már hűlt helyük volt a tetteseknek - mesélte Kemény Dénes az MTI-nek, s hozzátette, hogy a serleg látható a válogatott hivatalos honlapján, az Eb-győzelem alkalmából készült képen. - Elvittek néhány más értéktárgyat is, de nekem a serleg fáj igazán, hiszen ezt Firenzében vehettem át az olasz belügyminisztertől személyes ajándékként az után, hogy a játékosaim az Európa-bajnoki sikerünket követően megkapták az aranyérmeiket. Ezt reprodukálni nem lehet, és számomra az erkölcsi értéke óriási. Ez az én emléktárgyam arról az Eb-ről, ahol a válogatottal kapitányságom második kontinensgyőzelmét arattuk. Bízom benne, hogy visszakerül hozzám."
Az ügyben a III. kerületi rendőrkapitányság nyomoz.

XLsport


 

pedroka

Állandó Tag
Állandó Tag
Olimpiai aranyérmek?

Emlékezzen mindenki,hogy mit kapott Széchi Tamás azoktól akik most irányítják a magyar úszó sportot,pedig egy tucat olimiai aranyérmet nyertek úszóink!A jelenlegi állapotokat tekintve az elkövetkező 30 évben nem kell ettől tartanunk!
 
T

TH6777

Vendég
Hosszú Katinka a legjobb egyetemi úszó az Egyesült Államokban


hosszu_katinka.jpg



Rangos elismerésben részesült Hosszú Katinka: a 21 éves bajai sportolót az év legjobb női egyetemi úszójának választották az Egyesült Államokban



A Southern California egyetemen tanuló, a 2009-es római világbajnokságon 400 m vegyesen aranyérmes Hosszú egy rendkívül komoly szavazáson diadalmaskodott, ugyanis az amerikai egyetemi sportszövetség (NCAA) közel ezer tagja voksolt - a magyar szövetség pénteki tájékoztatása szerint.

A háromszoros Európa-bajnok Hosszú a márciusi egyetemi bajnokságon három aranyérmet nyert: 400 yard vegyesen új rekorddal diadalmaskodott, továbbá 200 yard vegyesen, valamint 200 yard pillangón győzött, ráadásul őt választották a verseny legjobbjának is.




Az olimpiai bajnok ausztrál úszó ezüstérmes lett, majd elájult
2011. 04. 04. 13.09

<RIGHT>
emily_seebohm_xlsport.jpg



Elájult az ausztrál úszóbajnokságon az olimpiai bajnok Emily Seebohm azt követően, hogy másodikként ért célba a 100 m női hát vasárnapi döntőjében.

A 4x100 méteres vegyesváltó tagjaként Pekingben ötkarikás győztes versenyző a sydneyi viadalon a medencéből kikászálódva már a parton sétált, amikor váratlanul összeesett, s bár nem sokkal később - miután tiszta oxigént lélegeztettek vele - magához tért, csak háromnegyed óra múlva tudta átvenni az ezüstérmét.

A 18 éves Seebohm a bajnokság előtt beteg volt, sertésinfluenza vírusa fertőzte meg.

A sydneyi ob az ausztrál úszók válogatóversenye volt a júliusban, Sanghajban esedékes világbajnokságra.



Három magyar úszóérem a zárónapon Madridban
2011. 04. 04. 03.36


<RIGHT>
uszas.jpg



Két arany és egy ezüst gazdagította a magyarok éremmérlegét a spanyolok nyílt úszóbajnokságán vasárnap, Madridban, ahol Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Dávid nyert, Mutina Ágnes pedig második lett a zárónap esti döntőiben.

A pécsi Jakabos két ezüstérem (200 m és 100 m pillangó) után a számára eddig "idegen" terepen, 100 m gyorson diadalmaskodott szombati, friss egyéni csúcsából (56.03) tovább faragva - 55.73 másodperces eredménnyel.
Verrasztó Dávid – a 400 m vegyesen aratott előző napi győzelem után - 400 méter gyorson nyert 3:52.74 perces eddigi legjobbjával, Mutina Ágnes ugyanebben a számban másodikként ért célba 4:10.01 perces idővel. A szintén a Jövő SC-Veoliában úszó Mutina szombaton első lett 200 m gyorson.


XLsport

 
T

TH6777

Vendég
Jövő szombaton kezdődik az idei vitorlás bajnoki idény

<RIGHT>
vitorlazas1.jpg



Április 16-tól Balatonalmádiban rendezik az idei első vitorlás országos bajnokságot, a Solingosok nyílt versenyét, a Ramada Kupa nemzetközi viadalt.


A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) csütörtöki tájékoztatása szerint a szervezők három kontinensről mintegy 70-80 vitorlázó részvételére számítanak. A Ramada Kupa nagy népszerűségnek örvend a nem olimpiai hajóosztályban, a verseny idén a németországi vb egyik főpróbájának számít.

Az ob és a Ramada Kupa egyik esélyese a tavaly Európa-bajnoki címet szerzett Wossala György, Vezér Károly, Németh Péter összeállítású csapat.

A Soling bajnokság április 16-án 10 órakor kezdődik, az utolsó futamot április 22-én 12 órakor indítják.

Babát vár a németek olimpiai bajnok kajakosa is



katrin_wagner.jpg

Várhatóan augusztusban ad életet első gyermekének, ezért egy időre felhagy az edzésekkel Katrin Wagner-Augustin, a németek négyszeres olimpiai bajnok kajakosa.


A 33 éves versenyző ugyanakkor elmondta: már októberben szeretné újra kezdeni a tréningeket, hogy kiharcolja a 2012-es londoni olimpián való szereplést.
"Hülye lennék, ha nem próbálnám meg" - nyilatkozta a jövő évi ötkarikás játékokról a tíz világbajnoki címmel rendelkező Wagner-Augustin, aki Birgit Fischerrel példálódzott. A nyolcszoros ötkarikás aranyérmes német kajakos ugyanis mindkét gyermeke születése után is a világ legjobbjai közé tartozott.

Wagner-Augustin hasonló helyzetben van, mint a háromszoros olimpiai bajnok Janics Natasa, aki március közepén jelentette be, hogy terhes, ezért kihagyja az augusztus 17. és 21. között sorra kerülő szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságot, ugyanakkor a brit fővárosban indulni akar a nyári játékokon.


Két szakosztállyal vízi sport klub alakult Kecskeméten



kajak.jpg



Kajak-kenu és sárkányhajó szakosztállyal vízi sport klub alakult Kecskeméten.


Storcz Botond, a kajakosok és kenusok szövetségi kapitánya a helyi sportcsarnokban csütörtökön megtartott bemutató sajtótájékoztatón örömét fejezte ki, hogy a száztízezer főt meghaladó lélekszámú városban új klub alakult, mert szavai szerint a "nagy számok törvénye alapján itt is előbukkanhat olyan tehetség, akiből később válogatott lesz". A háromszoros olimpiai bajnok, négyszeres világbajnok, 2006-ban visszavonult kajakos hangsúlyozta: szisztematikus munkával fel lehet építeni egy vízi bázist.
Weisz Róbert, a Magyar Kajak-kenu Szövetség szakmai igazgatója elmondta: a 90 tagszervezetet tömörítő szövetség a lehetőségeihez mérten támogatni fogja új tagját. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy az 1980-as években az úttörő olimpia kajak-kenu versenyeit Kecskeméten rendezték.
Hoffmann Mónika, a Kecskeméti Vízisport Klub elnöke beszámolt arról, hogy a 2010 nyarán, a szabadidőközpont taván rendezett sárkányhajó fiesztán olyan nagy volt az érdeklődés, hogy azon felbuzdulva elkezdték a klub szervezését. Felhívásukra a bajaiak egy sárkányhajót adtak, a szövetség pedig két kajakot biztosít, de az összefogásnak köszönhetően több felajánlás is érkezett - fűzte hozzá.
Hoffmann Mónika kérdésre válaszolva elmondta: a jelentkező fiatalokkal szakképesítéssel rendelkező edzők foglalkoznak.
A klub ebben az évben két sárkányhajó versenyt rendez Kecskeméten.

Ludwigh Zoltán, a kecskeméti Hírős Nonprofit Kft. sportszakmai igazgatója az MTI-nek elmondta:a szabadidőközpont mesterséges taván hat pályát lehet kialakítani, melyeken 500 és 200 méteres ifjúsági versenyeket lehet rendezni.

Kajak-kenu vb - Szeged 50 millióval támogatja a versenyt


<RIGHT>
kajak.jpg

Szeged város önkormányzata támogatói szerződést kötött a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel (MKKSZ): a képviselőtestület döntése alapján a város 50 millió forinttal járul hozzá a Maty-éren rendezendő, augusztusi, olimpiai kvalifikációs világbajnokság lebonyolításához - ezt szerdán, sajtótájékoztatón jelentették be az érintettek.


Amint azt Botka László (MSZP) polgármester a megállapodás aláírását megelőzően elmondta: a település számára rendkívül fontos befektetés a rendezvény, hiszen világszerte ismertté teszi Szegedet. Az előrejelzések szerint mintegy 90 ország 2000 sportolója érkezik majd a dél-alföldi városba.
Baráth Etele, az MKKSZ elnöke úgy fogalmazott: nemzetközi szinten is nagyon kedvelik a szegedi pályát a versenyzők, s a város és környékének vendégszeretete is nagy vonzerő. Hozzátette: a vb-n mozgássérült versenyzők is indulnak, az ő fogadásukhoz szükséges akadálymentesítés is kiépült, ez szintén egyedivé teszi a helyszínt.
Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, az államnak nagyon fontos a rendezvény, egyúttal hangsúlyozta, hogy szeretnék biztosítani a program zavartalan lebonyolítását. A napokban megérkezett az egyösszegű állami támogatás a Magyar Olimpiai Bizottsághoz, a pálya felújításához is hozzájárultak mintegy fél milliárd forinttal, végül egy 300 millió forintos külön támogatást is kap a verseny.
Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára, a MOL kajak-kenu világbajnokság szervezőbizottságának vezetője kiemelte: az előkészítés jól halad, a cél pedig az, hogy minden eddiginél jobb körülmények között tudják fogadni a versenyzőket. Ahogy fogalmazott: már most látszik, hogy rendkívül nagy a szurkolói érdeklődés, szálláshely szempontjából részben már kinőtték Szegedet, de a térségben megvalósult közelmúltbeli infrastrukturális fejlesztések révén nem lesz probléma ezen a területen. A 2006-os vb-hez képest ezerrel több ülőhelyet tudnak biztosítani, ami 11 ezer néző elhelyezését teszi lehetővé a pályánál. A munka folyik, folyamatosak a szervezőbizottsági ülések, zajlanak a bejárások.
Storcz Botond, a válogatott szövetségi kapitánya elárulta, hogy az elmúlt hetek melegvízi táborai után már itthon készülnek a magyar versenyzők, lassan kezdik "belakni" a Maty-ért. Vajda Attiláék egy hete Szegeden edzenek, a várandós Janics Natasa pedig Plovdivba ment edzőtáborba, s már a 2012-es olimpiára való felkészülés jegyében dolgozik, amíg bírja a munkát. A vb-felkészülés utolsó fázisa a tervek szerint Szegeden zajlik majd, a versenyt megelőző három hétben a magyarok már ott tréningeznek majd.

Bejelentették továbbá, hogy a vb-re a jegyárusítás május 15-én kezdődik meg, az árakat a következő két hétben állapítják meg.


Öt város pályázik a 2015-ös és 2017-es úszó-világbajnokságra
2011. 04. 08. 19.15

<RIGHT>
uszas.jpg



Öt város jelezte rendezési szándékát a 2015-ös és 2017-es világbajnokságra a Nemzetközi Úszó Szövetségnél (FINA).


A FINA pénteki tájékoztatása szerint a mexikói Guadalajara, a kínai Kanton, az oroszországi Kazany, valamint Hongkong mindkét vb-re jelentkezett, míg Montreal csak a 2017-es eseményre pályázik.

A 2015-ös házigazdát közvetlenül az idén július 16. és 31. között sorra kerülő sanghaji világbajnokság előtt, július 15-én jelentik be.

A 2013-as seregszemlének Barcelona ad otthont.




Kazany vizes vb-t rendezne 2015-ben vagy a 2017-ben



vizilabda_2.jpg



Oroszország hivatalosan is bejelentkezett a 2015-ös vagy a 2017-es vizes világbajnokság házigazdájának: a szerdai moszkvai bejelentés szerint Tatárföld fővárosa szívesen otthont adna az úszók, műúszók, műugrók, hosszútávúszók és vízilabdázók csúcstalálkozójának. A várható vetélytársak között - Szöul, Hongkong és Marrakesh mellett - Budapest is szerepel; a magyar főváros a 2017-es vb-ért indulhat harcba.

Kazanyban már épül a 4 és fél ezer ember befogadására alkalmas uszoda, amelyet a 2013-as nyári Universiade rendezőjeként vállalt. A város a vb-pályázat ügyében is maga mögött tudhatja mind a Tatár Köztársaság, mind az Orosz Föderáció kormányának támogatását.
A 2015-ös helyszínről a FINA, a nemzetközi szövetség az idén júliusban, Sanghajban tartandó vb előtt, július 15-én határoz.
A 2013-as világbajnokságot Barcelona kapta. Amikor tavaly szeptember végén a katalán főváros javára ítélt a FINA, Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, aki tagja az Európai Úszó és a világszövetség vezérkarának is, az MTI-nek úgy nyilatkozott: azzal, hogy Barcelona rendezi a 2013-as vb-t,
megnőttek az esélyei Budapestnek a 2017-es vizes világbajnokság megrendezésére.

"Így, hogy Dubaj helyére Barcelona került, a 2015-ös házigazdaság megszerzése irreálissá vált európai jelentkező számára, hiszen a kontinens aligha ismételhet 2013 után közvetlenül. A kormányzati döntést követően, amelynek nyomán a 2017-es vébét vettük célba, Budapest esélyei kedvezőek. Nekünk az uszoda nagy befektetés, de 2017-re tudjuk vállalni, mert akkorra felépülhet, van rá kellő időnk. A Büro-ülésen is elmondtam, hogy eredetileg 2015-re akartunk jelentkezni, most viszont már 2017-re pályázunk" - mondta.

XLsport





 
T

TH6777

Vendég
Női vízilabda ob I - Előny a Szentesnél a döntőben
2011. 04. 10. 01.40

<RIGHT>
vizilabda.jpg



A Szentes vendégként győzött, s jutott ezzel vezetéshez a Dunaújváros ellen a Vodafone női vízilabda ob I rájátszásos döntőjének első, szombati mérkőzésén.


rájátszás, döntő, 1. mérkőzés:


Dunaújvárosi Főiskola-DVCSH–Corner Ékszer - Hungerit-MetalCom Szentesi VK 10-12 (4-2, 2-3, 0-4, 4-3)

A két győzelemig tartó párharcban a Szentes vezet 1-0-ra.
A szombati összecsapás legeredményesebbje a vendégek játékosa , Brávik Fruzsina volt, aki négyszer is betalált a kapuba.

A következő meccset szerdán (18 ó) játsszák a felek Szentesen.

Férfi vízilabda ob I Az Eger, a Szeged, a Vasas és a Honvéd küzd az első helyért
2011. 04. 09. 22.10

<RIGHT>
vizilabda_2.jpg



Az alapszakaszgyőztes Eger, a Szeged,a címvédő Vasas és a Honvéd vív meg a legjobb négy csapat rájátszásos vetélkedésében a Vodafone férfi vízilabda ob I első helyéért.


A folytatásban a kvartett tagjai oda-visszavágós rendszerben körmérkőzést játszanak, s a hat forduló alapján alakul ki a playoff végső sorrendje. A rájátszásba az alapszakaszban megszerzett összes pontot magukkal viszik a csapatok, de a gólkülönbséget és az egymás elleni eredményeket nem. A playoffban születhet döntetlen eredmény is, pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmény, majd a rájátszásban elért gólkülönbség számít a sorrend eldöntésében. A hat forduló után az első és a második helyezett játszik a bajnoki címért, amely két mérkőzésen dől el. A bronzmérkőzés is két meccsig tart.

Az első négy helyezett közül az Eger 68, a Szeged 61, a Vasas 61, a Honvéd pedig 58 ponttal kezdi a rájátszást. A szövetség honlapja szerint a playoff nyitómeccsét az Eger és a Honvéd vívja 15-én, másnap, szombaton rendezik a Szeged-Vasas összecsapást.

A további menetrend:
2. forduló (április 20.): Vasas-Eger, Honvéd-Szeged
3. forduló (április 23.): Vasas-Honvéd, Eger-Szeged
4. forduló (május 1.): Honvéd-Eger, Vasas-Szeged
5. forduló (május 8.): Eger-Vasas, Szeged-Honvéd
6. forduló (május 11.): Honvéd-Vasas, Szeged-Eger

A döntő és a bronzmeccsek játéknapjai: május 14. és május 17.
Az 5-8. helyért a Szolnok, a Ferencváros, a Pécs és a Debrecen, a 9-13. helyért pedig a BVSC, az OSC, a Szentes, az Angyalföldi Sportiskola és az Újpest mérkőzik.

Az alapszakasz végeredménye:

1. Eger

2. Szeged
3. Vasas
4. Honvéd
5. Szolnok
6. FTC
7. Pécs
8. Debrecen
9. BVSC
10. OSC
11. Szentes
12. ASI
13. ÚTE

XLsport

 
T

TH6777

Vendég
Majthényi nyerte a vitorlázó Bajnokok Bajnokságát
2011. 04. 11. 05.22

<RIGHT>
vitorlazas4.jpg



Majthényi Szabolcs nyerte meg vasárnap a Balatonkenesén rendezett vitorlázó Bajnokok Bajnokságát.


A 18. alkalommal lebonyolított regattán öt egység vitorlázott a bajnokok bajnoka címért. A szeszélyes áprilisi időjárás jócskán próbára tette a bajnokokat, hiszen a viharos szél miatti, két nap várakozás után csak vasárnap tudtak vízre szállni.
A rendezőktől kapott tájékoztatás szerint a győzelmet magabiztos vitorlázással, négy első hellyel, a hétszeres Repülőhollandi-világbajnok Majthényi kormányozta egység nyerte, így ők őrizhetik egy éven át az antik ezüst vándorkupát.
A Bajnokok Bajnoksága versenyt a Hajó Magazin 1993-ban rendezte meg először, azzal a céllal, hogy a magyar bajnoki címet szerzett vitorlázók egyenlő feltételek mellett, azonos hajóosztályban is megmérettessenek, és kiderüljön, hogy ki a bajnokok között a legjobb.


Végeredmény:
--------------
Majthényi Szabolcs 4 pont
Bakóczy Róbert 10
Tomai Balázs 12
Czégai Péter 18
Kálóczy Antal 18


 
T

TH6777

Vendég
Különleges vízilabdás nászajándék a brit királyi esküvőre
2011. 04. 28. 17.51


<RIGHT>
vizilabda_ajandek.jpg

A háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabda válogatott egyedi és személyre szóló nászajándékkal lepi meg a brit hercegi párt pénteki esküvője alkalmából.

Az ifjú pár egy Catherine és egy William névre hímzett, válogatott köpenyt kap a magyar válogatottól egy dedikált pekingi olimpiai csapatfotóval együtt. A csapat ezzel az ajándékkal kíván sok boldogságot az ifjú párnak.
A rutinos pólós Vilmos herceg, aki egyetemista korában a brit egyetemi bajnokságban játszott, többször kifejezte már rajongását a magyar nemzeti csapat iránt, sőt, évekkel ezelőtt a manchesteri B osztályú Európa Bajnokságon a magyar résztvevők segítségét kérte, hogy hozzájuthasson a magyar válogatott által dedikált labdához.
„A trónörökös kérésének 2009-ban is örömmel tettünk eleget, és most is bízunk abban, hogy egy ilyen egyedi és személyes ajándék kitűnik majd a világ minden tájáról érkező gratulációk közül”, mondta el Kemény Dénes, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Beck György, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója és a Magyar Vízilabda Szövetség társelnöke nagy örömmel támogatta a kezdeményezést:

„Reméljük, Vilmos herceg és kedvese örül majd a nászajándékunknak és a közeljövőben lehetőségük lesz arra is, hogy személyesen találkozzanak a méltán híres magyar pólós fiúkkal.”


Palkovics Krisztián vitorlázásra vált
2011. 04. 28. 04.44

<RIGHT>
vitorlazas.jpg



A budapesti divízió I-es jégkorong-világbajnokság után a válogatottságtól visszavonuló Palkovics Krisztián indul az Adriatic Race elnevezésű vitorlásversenyen.


A Sapa Fehérvár AV19 játékosa a világ egyik leggyorsabb 60 lábas vitorlásával, a Wild Joe-val áll rajthoz a horvátországi Visben sorra kerülő versenyen. A hajón 16 fős magyar legénység szolgál majd - tájékoztatta közleményében a csapat az MTI-t.
"Körülbelül 10 éve vitorlázom, a Balatonon nőttem fel, ezért a tó eddig is a szerelem volt, de amikor egyszer elvittek vitorlázni, beleszerettem ebbe a sportba. A Wild Joe fedélzetén grind, pit poszton leszek, tehát a vitorlahúzás és a kötélkezelés a feladatom. Ez az első igazi versenyem és biztos vagyok benne, hogy hatalmas élmény lesz"- nyilatkozta a 36 éves sportoló.
A magyar csapat az Adriatic Race 240 mérföldes távját nyílt vízen teszi meg, ami kedvező széljárással 24 óra alatt teljesíthető. A rajthoz álló hajók a méretük alapján besorolt kategóriában indulnak.


"A Wild Joe a legnagyobb vitorlások között versenyez, ahol alig akad kihívója. Nagyon jó esélyekkel indulunk, legalább dobogós helyre számítunk" - mondta Józsa Márton, a Wild Joe csapatvezető kormányosa.

A hajó tavaly magyar csapattal ötödik helyen végzett a Rolex Middle Sea Race-n, a Földközi-tenger egyik legnagyobb vitorlásversenyén.

A verseny vasárnapig tart.


A rossz vízminőség miatt a FINA törölte a mexikói Vk-versenyt
2011. 04. 28. 19.45


<RIGHT>
uszas1.jpg



A vizes sportok nemzetközi szövetsége (FINA) a rossz vízminőség miatt törölte a jövő szombatra kiírt mexikói hosszútávúszó Világkupa-versenyt.

A FINA szerdán jelentette be, hogy az orvosi bizottság javaslata alapján nem teszi ki a sportolókat a bizonytalan körülményeknek a Sumidero-kanyonban.
A versenyzők tíz napja, a Vk brazíliai nyitófutamán is panaszkodtak a vízminőségre, miután a 10 km-es táv során patkányok, algák, halott teknősök és szöges deszkadarabok nehezítették meg a dolgukat.

A biztonság azután lett érzékeny téma a hosszútávúszóknál, hogy októberben a 26 éves amerikai Francis Crippen életét vesztette az egyesült arab emírségekbeli Fujairahban rendezett viadal során.

A világbajnoki bronzérmes úszó halálának pontos oka máig nem ismert.

Férfi vízilabda ob I - Győzött a BVSC


<RIGHT>
2_vizilabda.jpg



A BVSC 9-5-re győzött az ASI vendégeként a Vodafone férfi vízilabda ob I 9-13. helyért zajló rájátszásának szerdai játéknapján.


Eredmények:
rájátszás a 9-13. helyért, 4. forduló:

ASI - BVSC-Zugló 5-9 (1-1, 2-0, 0-3, 2-5)

korábban:
rájátszás az 5-8. helyért, 1. fordulóból elhalasztott mérkőzés:

Szolnoki Főiskola-KÖZGÉP - Debrecen Fujitsu 4-4 (2-0, 1-0, 1-2, 0-2)

rájátszás a 9-13. helyért, 4. forduló:
Bodrogi Bau-Szentesi VK - OSC 9-9 (2-2, 3-1, 2-3, 2-3)




Huszonegyen Merész András bő keretében

<RIGHT>
noi_vizi.jpg



Merész András, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a szövetség honlapjának híre szerint 21 tagú bő keretet jelölt a májusi világliga-selejtezőkre.


A szakember együttesére a vl-fellépések előtt még ebben a hónapban vár egy másik komoly erőpróba: szombaton Németországban játszik a gárda Európa-bajnoki selejtezőt a házigazdák legjobbjaival.


A bő keret tagjai:
kapusok:
Kasó Orsolya (Dunaújváros), Gangl Edina (Eger), Szilágyi Réka (BVSC)


mezőnyjátékosok:
Drávucz Rita, Tóth Ildikó, Dalmády Petra (mind Szeged), Antal Dóra, Czigány Dóra, Somhegyi Noémi, Kertes Anna (Eger), Takács Orsolya, Kövér Kis Réka (Szentes), Poszkoli Rita, Keszthelyi Rita, Menczinger Kata (Dunaújváros), Csabai Dóra, Kisteleki Hanna, Illés Anna, Tomaskovics Eszter (BVSC), Bujka Barbara (Messina, olasz), Szücs Gabriella (Sabadell, spanyol)


XLsport



 
T

TH6777

Vendég
Ismét bankárok a fedélzeten
2011. 05. 31. 13.20

<RIGHT>
vitorlazas4.jpg



Szombaton és vasárnap kerül sor a Brokernet-Uniqa Biztosítási és Bankár Kupa vitorlásversenyre.


Az esemény keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy csakúgy mint tavaly, idén is Balatonkenesén, a Kenese Marina-Port jachtkikötőben rendezik meg az üzletemberek viadalát.

A Nautic hajókkal sorra kerülő XI. Biztosítási Kupa kétnapos verseny lesz, vasárnap pedig a Bankár Kupát már 15. alkalommal bonyolítják le. A viadal népszerűségét jelzi, hogy az első, 1997-es kiírás során hat vitorlás állt rajthoz, azóta évről évre nőtt a résztvevők száma, s tavaly már 51 vitorlás indult.


Szalai újra az egyesre koncentrál
2011. 05. 30. 18.25

<RIGHT>
szalai_tamas.jpg



Van két és fél hete, hogy átállítsa az agyát a négyesről az egyesre, azután már „csupán” meg kell nyerni a válogatót 1000 méteren. Nagy kihívásokat rejtő feladat a fiatal kajakos számára.

„Eddig a négyesre fókuszáltam, hiszen mindannyian biztosak voltunk benne, hogy négyesben megmérethetjük magunkat a válogatón. Most kiderült, hogy mégsem, hiszen a kapitány másként döntött, úgyhogy át kell értékelni mindent, átállítani az agyamat, hiszen van két és fél hetem arra, hogy merőben új dologra készüljek. Persze, nem idegen tőlem az egyes, de mégiscsak más hozzáállást igényel, mint a négyes” – mondta a Felix Promotion által képviselt Szalai, aki természetesen azt is elárulta, miben más a két szám.

„Négyesben fontos, milyen csapatember vagy, hogy érzed a többiek mozgását, és egy kicsit eloszlik a felelősség. Egyesben egészen más: ott csak magadra figyelsz és semmi más nem számít, csak az, hogy milyen gyorsan mész. Nincsenek kifogások, csak magadra számíthatsz, s ha nem jól mennek a dolgok, csak magadat okolhatod” – mondta Szalai, aki bízik benne, hogy a következő válogatóversenyen képes lesz megnyerni az 1000 méter egyest és ezáltal indulhat a világbajnokságon.



Evezés: Világkupa-negyedik a Simon-Juhász egység
2011. 05. 30. 16.55

<RIGHT>
simon_bela_juhasz_adrian_f2-.JPG



Negyedik helyen végzett a Simon Béla - Juhász Adrián (Tisza Evezős Egylet) férfi kormányos nélküli kettes a Müncheni világkupán, maga mögé utasítva a 2008-as olimpián 4. helyezett német csapatot.

- Hasonló ütemben kezdtek a fiúk, mint a középfutamban, szinte másodpercre pontosan ugyanazt az első 500-at evezték, és bár az utolsó helyen haladtak, betartották a taktikai utasításokat és csak 1000 méternél kezdtek ráhajtani az élmezőnyre. Az utolsó 1000 méteren ki is jött az az állóképességi előny, ami a csapatot jellemzi így sikerült megelőzni az olimpiai negyedik német egységet és kevesebb, mint egy másodperccel megközelíteni a tavalyi világbajnoki 3. helyezett görög csapatot, akik végül harmadikok lettek. Jó visszajelzés ez az eredmény az eddigi munkára nézve, úgy néz ki, jó úton halad a felkészülés, a fiúknak is kellett ez a siker, hiszen ebben a mezőnyben negyediknek lenni nagyon jó eredmény – mondta Molnár Dezső, a csapat edzője.
Egy héttel ezelőtt kerékpáros edzés közben balesetet szenvedett Simon Béla és Juhász Adrián harmadik társuknak, a szolnoki evezős Szigeti Györgynek kívánnak jobbulást ezzel az eredménnyel, aki komolyabb sérüléseket szerzett, míg a páros "megúszta" könnyebb karcolásokkal, zúzódásokkal. Egy autó hajtott ki a srácok elé, akik már nem tudtak időben megállni.
Ezen a napon állt rajthoz a B döntőben a női kétpárevezős egység is. Szabó Katalin (Vác Városi Evezős Club) és Gyimes Krisztina (Győri Vízügy Spartacus Evezős Klub) végül a 12. helyet szerezték meg jó és lendületes versenyzéssel, mindössze két másodperccel elmaradva, melyet a vasárnap átvett új hajójukkal minden bizonnyal máris ledolgoznak.

Eredmények:
Férfi kormányos nélküli kettes:

1. Anglia 6.24.67
2. Olszország 6.28.37
3. Görögország 6.29.85
4. Magyarország 6.30.37 (Simon Béla – Juhász Adrián)

Női kétpárevezős:

1. Anglia 6.57
2. Amerikai Egyesült Államok 7.00
3. Fehér-oroszország 7.05
12. Magyarország 7.14 (Szabó Katalin – Gyimes Krisztina)


Harmadik lett a magyar Wild Joe az itáliai vitorlásversenyen
<RIGHT>

vitorlazas1.jpg



A harmadik helyen érkezett célba a Wild Joe nevű hajóval a magyar egység a maxi yachtok számára kiírt, hosszúságú vitorlásversenyen, amelyet a Capri közeli olasz vizeken bonyolítottak le.


A csapat vasárnapi beszámolója szerint hatalmas hajrá segítette őket a dobogós helyezéshez.

A viadalon elsőként a brit Alegre futott be, a második pedig az olasz DSK Pioneer Investments lett.



XLsport
 
Oldal tetejére