Rejtélyek, furcsaságok, talányok

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Van egy könyv, Gregg Braden: Tudatos teremtés. Eben az író is azt ecseteli, hogy a jövő csak lehetőség, és tőlünk függ, hogy melyik megjósolt jövő válik valóra, mert vannak békés, szép jövőt idéző jóslatok is.

Viszont vannak más könyvek és más hitek, miszerint nem kerülhetjük el a sorsunkat, vannak olyan meghatározott, kijelölt pontok az életünkben, amik így is úgy is megtörténnek....;)
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Lehetséges, hogy olyan szintet ért meg ez a múmiának nevezett ember, mint ma a romolhatatlan testű szentek. Miért ne lehetett volna akkor is ilyen ember?

A másik dolog, hogy a gondolat teremtő erő. Az én gondolataim az én világomat tudják megváltoztatni, de a közös gondolatok, a kollektív tudatalattival lehetséges, hogy az egész Föld sorsát. Nem tudom ezzel egyetértetek-e?
Ezt azért írom, mert én is ismerem a maya naptárt és az elméleteket, tudom, hogy voltak kataklizmák a Földön és egy ideje figyelek arra, hogy a gondolataimban javítgassam a "szörnyű véget", mert lehet, hogy befolyásolom. Legalább mi terjesszük a fényt. A mostban szerintem ez a feladatunk, tanulni, tapasztalni, megélni az érzelmeket, amiket elénk hoz az élet és bizakodni a holnapban.
Egy kínai mondással szeretném ezt megvilágítani:
"Ha kíváncsi vagy a mai közérzetedre, vizsgáld meg a tegnapi gondolataid, és ha tudni akarod a holnapi közérzetedet, vizsgáld meg a mai gondolatidat."
És egy másik mondás:
"Egy szent mindenkit szentnek lát."
Jómagam arra törekszem, hogy ennek eleget tegyek és úgy gondolom, hogy mindenkinek ezt kellene tennie, akkor biztosan átírhatnánk bármilyen előre megjósolt véget.
Kíváncsian várom, hogy ti hogy gondolkodtok erről!

Azt, hogy milyen jól látod a kollektív tudat működését ide csatolok egy dokumentumot (csupán 3 oldal Word-ben) tudományos kísérletekről ebben a témában. Még az Akasha krónikát is érthetőbbé teszi....

Abban azért kételkedem, hogy a természeti törvényekre hatással tudnánk lenni bármilyen jól irányított kollektív tudattal. Viszont Hahalman írta valahol, az elkerülhetetlen dolgok nem indokolják, hogy addig is ne próbáljunk a helyes úton járni.;)

Elnézést a tudatlanságomért, de hol van ez a Rám hegy. Talán a Pilisben?
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez a kép a Góbi sivatagról készült. Nincs ugyan benne rejtély, de mégis annyira érdekes kép. Olvasok a Shambaláról és felkeltette az érdeklődésemet a Góbi sivatag iránt.

5BC2_Gobi_2005-09-21_H.jpg


A képen látható terület a valóságban egy 14 km-es oldalú négyzet.

Az egyébként rendkívül száraz Góbi-sivatag sok kis tavát a világ legnagyobb homokdűnéi övezik. A talajvíz táplálta tavak nem új keletűek: a régészek kőkorszaki leletekre is bukkantak a területen, bár abban az időben a vízszint még jelentősen magasabb lehetett. A vízmennyiség azóta csökkenő trendet mutat, ám változásának illetve apadásának pontos üteme nem ismert.​
 

Mira*

Állandó Tag
Állandó Tag
...
Abban azért kételkedem, hogy a természeti törvényekre hatással tudnánk lenni bármilyen jól irányított kollektív tudattal. Viszont Hahalman írta valahol, az elkerülhetetlen dolgok nem indokolják, hogy addig is ne próbáljunk a helyes úton járni.;)

Azt gondolom, hogy egyéni emberként az én gondolataim elsősorban az én életemre hatnak ki, a jövőmet alakítják,
viszont a közösben amikor összeadódik és túlsúlyba kerül a másként gondolkodók felett, akkor bármi bekövetkezhet, azaz nagyban is teremthet...
 

Mira*

Állandó Tag
Állandó Tag
Találkoztam egy olyan állítással, hogy a Szívcsakra áthelyeződött Mátraverebély-Salgótarján-Tar térségébe. Tudtok erről valamit, lehetségesnek tartjátok?
 

Mira*

Állandó Tag
Állandó Tag
Piramisok mindenütt

Néhány hete olvashattunk az ukrajnai sajtóban arról, hogy a közép- és dél-amerikai, továbbá az egyiptomi piramisokhoz hasonló építmények az európai kontinensen is előfordulnak. Az egyiptomi kultuszokat ismerő római katonák Nizza közelében néhány évszázada létrehoztak egy piramisszerű építményt. A legutóbb pedig egy bosnyák férfi talált titokzatos építményeket Visokónál, amelyekről még ma is folyik a vita. Az ukrán média pedig olyan piramisokról számolt be, amelyek az egyiptomiaknál több száz évvel korábban épültek…
A Szarajevótól alig 30 kilométerre fekvő település melletti dombok az amerikai-bosnyák régész (Semir Osmanagic) szerint piramisokat rejtenek magukban. A régészt kollégái amatőrnek nevezik több ok miatt. Az egyik: a mexikói piramisokat véleménye szerint földönkívüliek építették. A visokói állítólagos piramisoknál feltárások kezdődtek, ami turisztikai előnyökkel járt: az elmúlt hónapokban több ezer turista kereste fel a helyszínt. A helyi üzletekben hamar megjelentek a piramis-üzletág termékei: órák, pólók és egyéb szuvenír tárgyak várják a látogatókat, egy hotel pedig felvette a „Bosnyák Nappiramis” nevet. A helyiek természetesen hálásak a régésznek, mert szerintük a háború óta a nemzetközi médiában az országgal kapcsolatban ez az első pozitív esemény. Visszatérve Ukrajnára, hatalmas régészeti szenzáció lenne, amennyiben kiderülne, hogy a föld valóban piramisokat rejt magában. Csakhogy nem szabad elfelejtenünk néhány korábban megtörtént eseményt.
Közel két évvel ezelőtt jelent meg a hír, hogy több piramishoz hasonló építményt találtak a Krím-félsziget területén. Az Izvesztyija orosz lap beszámolója szerint az a nyugdíjas férfi, aki rábukkant az objektumokra, állította, hogy hatalmas kincseket, rengeteg aranyat rejtenek magukban. Később geológusok is ellátogattak a helyszínre és bebizonyították, hogy a piramiscsúcsok valójában egyszerű kőtömbök. Ugyanakkor aranyat sikerült találniuk: egy közel 2 grammos gyűrűt, amelyet feltehetőleg egy turista hagyott el. A legutóbbi szenzációs leletről pedig luhanszki (Kelet-Ukrajna) régészek számoltak be. Az építményeket – összesen kettőt – véletlenszerűen fedezték fel iskolások, régészeti gyakorlat közben. Az archeológusok állítják, hogy két piramist és egy napisten-szentélyt találtak. Ezekből viszont jelenleg még nem látni túl sokat: mindössze két jókora kőtömb látható, körülöttük pedig árkok. A helyiek meg vannak győződve arról, hogy ha tovább ásnak, eljutnak egészen a piramis alsó részéig. Csakhogy ez több évtizedig tartó munka lenne.
Az állítólagos piramisok megjelenése óta az országban új tudományág jelent meg ezeknek az építményeknek a tanulmányozása céljából. Az új tudomány kutatói egyesültek, vezetőjük állítja: Ukrajnában összesen közel 200 ilyen piramis található, hamarosan Dnyipropetrovszk és Csernyivci közelében is hasonló csodákra fognak bukkanni. Míg a luhanszki építményekről azt állítják, hogy közel 5000 évesek, a többi kora akár a 12-15 ezer évet is elérheti. A világon sehol sem ismernek ilyek korú építményeket, éppen ezért a „hivatalosnak” nevezett tudomány eléggé szkeptikusan viszonyul az efféle bejelentésekhez.
Amennyiben Luhanszk megyében valóban piramisokat rejt a föld, kiásásuk több évtizedig is eltarthat, de a feltárást mégsem sietik el a régészek. Már csak azért sem, mert a helyi hatalom kijelentettek: a környékbeli településeket alkalmassá teszik turisták fogadására. Parkot hoznak létre, kiépítik az infrastruktúrát stb. Így hát nagyon is elképzelhető, hogy Ukrajna mégsem a piramisok hazája, feltehetőleg egyszerű reklámfogásról van szó. Idővel talán az igazság is kiderül.
http://www.karpatinfo.net/article33247.html
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyre többet lehet olvasni a sajtóban a várhatóan nagyon erősen megnövekedő naptevékenységről, ami ciklikusan következik be és a következő 2012 környékén várható. Valamikor régebben láttam egy tévé-műsort, amiben demonstrálták, hogy milyen szerencséje van a Földnek, hogy a kilövellések a Napból nem a Föld fele irányulnak, hanem szerte az űrbe. Így is óriási hatással van a Földre.

Kutatók szerint vihar közeleg - minden idők legintenzívebb napvihara fog elérni minket maximum 50 éven belül. Az előrejelzés Mausumi Dikpatitól, az NCAR (National Center for Atmospheric Research) egyik csoportjának vezetőjétől származik. "A következő napfolt ciklus 30-50%-kal erősebb lesz, mint az előző," állítja. Ha ez a kijelentés helyénvaló, akkor a naptevékenység igencsak megugrik.

1958-ban a fler (napkitörés) keltette geomágnesesvihar következtében megsemmisült Torontó áramelosztó rendszere, ezzel hosszabb áramszünetet okozva. 1972-ben hasonló eset történt az USA-ban, ahol a túlterhelődött transzformátotorok felmondták a szolgálatot. Az utolsó nagy geomágneses aktivitás 1989-ben volt, melynek hatására némely kanadai telefonhálózat vezetékében 80-150 amper erősségű indukált áramot mértek.
Dikpati előrejelzése szerint ez a hatalmas napkitörés 2012-re tehető (más tudósok azonban korábbra helyezik az időpontot, 2010, 2011-re). Ezt az információt a NASA is megerősítette.

Véletlen lenne, hogy a maja-naptár szerint is éppen ekkor ér véget egy ciklus?
usimage132502_5745269.jpg
 

Zsila

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyszer az életben bárki is átgondolta a történelmet amit leírnak az ígazság mellet eltörpül bármely népé legyen is ez vagy a vallást nézzük.Rengeteg mindent látam már és tapasztaltam az életben jót roszat egyaránt egy meditáció útán csak úgy végig gondoltam a vallás témakörét bármely népnek a vallása igaz lehet mindarra ami következtetésre jútotam.Egy kérdés vajon ki volt a világon a legnagyobb hoditó.Nos erre sokan Nagy Sándortól kezdve Attilla a hun királyig sok név lenne sorolva de nem az lesz a válasz a kérdésre.A papok bármerre jártak a világba a különbözö egyházak szerzetesei mindenhonan hoztak magukal értéktárgyakat pénzt arany ezüst és az mai naping náluk is van.Pedfig a biblia és a szentírás milyen parancsolatai is vannak?Tán lesz sok ember aki ezért az írásért megkövezne de egysze legalább gondolatban gondolja végig mindazt.Az elmult ezer év alatt Millió civilizáció eltönt és legalább ugyanenyi nyel vele együtt.Kevés az a nép amely enyi idöt túl tud élni és nyelvre is igaz mindaz.
 

Zsila

Állandó Tag
Állandó Tag
Piramisok-hoz szolnák néhány mondatot a nagy sztyepén van egy olyan hely a piramisok völgye a neve is találó mert rengeteg feltáratlan sír van.Azt az egyet is amit feltártak állig felfegyverzett emeber őriztek éjel napaol:Ami leletet elhoztak páratlan értékü és szépség ami müvészeti értékel készült.A helbéliek tiltakoztak az ásatás miatt féltek a szelemetöl.A Yu tu-byn fent van az egész érdemes végignézni.
 

siriusB

Állandó Tag
Állandó Tag
1986. október 18-án egy furcsa berendezést mutattak be az elképedt újságíróknak egy sajtótájékoztatón. A készüléken többek között egy régi görög tragédia képei elevenedtek meg i.e. előtt 169-ből.
<o></o>
[FONT=&quot]A kronovizor olyan berendezés, amely megtörtént eseményeket elevenít fel. A találmány atyja az olasz Alfredo Pellegrino Ernetti szerzetes, aki különböző országokból 12 fizikust és híradástechnikai szakértőt gyűjtött maga köré elgondolásának megvalósítására. A fejlesztések eredményeként már 1972-ben létrejött az első működőképes modell. A tíz évvel ezelőtti premieren először egy régi görög tragédia i.e. 169-ben lezajlott előadást láthattak az ámuló újságírók, szakemberek. A képsorok minősége tökéletes volt, – s a jelen levő szakértők szerint semmi kétség nem fért a képek hitelességéhez. Később Quintus Enniusnak, egy latin szónoknak a beszédét „fogták”, majd egy dór zenekar muzsikáját élvezhették eredeti archaikus előadásban.:rolleyes:

[/FONT]
cronovisore1.jpg

Padre Pellegrino Ernetti

<link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CAnyu%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->[FONT=&quot]A feltaláló Ernetti atya a velencei zenei konzervatórium docense volt, majd kinevezték a vatikáni zenei titkárság igazgatójává. Így került szoros kapcsolatba XII. Pius pápával. Az akkori egyházfő nagyon örült a Benedek-rendi szerzetes találmányának, mert a túlvilág, az öröklét létezésének bizonyítékát látta benne. Ernetti fő segítője Germetti professzor, valamint a híres olasz atomfizikus Fermi egyik tanítványa, Braun volt. Jelentős részt vállalt a találmány kidolgozásában a portugál De Matios professzor, valamint egy japán Nobel-díjas fizikus is. A fejlesztés költségeit a Vatikán fedezte. [/FONT]

<link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CAnyu%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->[FONT=&quot]Abban az 1972-es interjúban Ernetti atya így fejezte be nyilatkozatát: ez a gép általános tragédiát okozhat, mivelhogy elveszi az emberektől a gondolkodás, a beszéd és cselekvés szabadságát. Mert hiszen a gondolat is energia, amit később rekonstruálhatnak. Ezért egy ilyen gépezet nem állhat bárki rendelkezésére, amíg az emberek nem tanulják meg, hogy jók legyenek. Ezt követően évtizedeken keresztül sehol a világsajtóban egyetlen szót sem olvashattunk az Ernetti-készülékről. [/FONT]
luigi-borello.jpg

Don Luigi Borello

Brune szerint a bajok az 1972-es interjú után kezdődtek. Ernetti körül egyre gyanúsabb alakok bukkantak fel és enyhén szólva furcsa dolgok történtek. Állítólag elsőként az oroszok jelentkeztek – minden bizonnyal a KGB ügynökei próbáltak valamit kiszaglászni erről a csodálatos szerkezetről. De nem kellett sokáig várni az amerikaiakra sem. Mindenki őt akarta valamilyen módon elkapni, hogy beszéljen nekik az időlátó gépről. Ettől kezdve az egyházi elöljárók kénytelenek voltak gondoskodni az atya fizikai biztonságáról. Gyakorlatilag nem járhatott ki a velencei kolostorból, és bencés rendtársai kénytelenek voltak testőröket alkalmazni, hogy megakadályozzák az ügynökök erőszakos behatolásait a kolostorba.



Akit bővebben érdekel (idegen nyelvű írásokból lefordítva) azoknak teszek fel egy pár oldalas dokumentumot.
 

Mira*

Állandó Tag
Állandó Tag
SiriusB!
Leesett az állam..., azt hittem nagy meglepetés már nem érhet, de ez a fenti hír nagyon meghökkentett.
 

Mira*

Állandó Tag
Állandó Tag
Geológiai óra D. White után

Én meg a dínók után nyomoztam és a földtörténeti korszakoknál kötöttem ki. Megtetszett ez az ábra.
A dínók eszerint úgy 60 millió éve haltak ki mivel a középkorban éltek.

Az ábra innen: http://mek.niif.hu/02000/02070/html/index.htm
AZ ŐSVILÁGI ÉLET ÍRTA DR LAMBRECHT KÁLMÁN (1938.)
 

Mira*

Állandó Tag
Állandó Tag
180 millió éves élő fosszilia – egy hal szerű élőlény
http://www.youtube.com/watch?v=dhe3Hy7Q2GQ&feature=related

szibériai mamut agyarak:
http://www.youtube.com/watch?v=1WcFgv1nxYc&feature=related

már volt itt fent a dinoszaurusz szív:
http://www.youtube.com/watch?v=yTXdPZJXVC0
most cikket is találtam hozzá:


Dinoszauruszok fosszilis maradványaiban eddig még soha nem tudták a belső szerveket pontosan azonosítani. "Senki nem hiheti ép ésszel, hogy esélye van egy 66 millió éves szívre bukkanni egy kőtömbben" - mondta el Dale Russell, az Észak-Carolina állambeli természettudományi múzeum kutatásvezetője.
A maradványokat, amelyek a múzeum állandó kiállításán láthatók, 1993-ban találták Dél-Dakota államban. Willo - annak a farmernek a felesége után nevezték el így, akinek a földjéről a lelet származik - különösen jó állapotban maradt meg. Ezért a kutatók úgy határoztak, hogy a helyi kórházban rezonanciavizsgálattal megpróbálnak "belepillantani", és a mellkas belsejében feltárni a belső struktúrákat.
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=1 width=200 align=right bgColor=#990000 border=0><TBODY><TR><TD width="100%" bgColor=#990000>[FONT=verdana,arial,helvetica]<CENTER>Elkülönült vérkörök </CENTER></TD></TR><TR><TD><TABLE cellSpacing=0 cellPadding=3 width="100%" bgColor=#ffffff border=0><TBODY><TR><TD width="100%">[FONT=verdana,arial,helvetica]Willo szívének egyetlen főverőerén belül teljesen elválik egymástól az oxigénben gazdag és az oxigénben szegény vér, és így a vérkörök jó hatásfokkal érik el a test minden részét. Ezzel a felfedezéssel alapjában rendül meg a legtöbb alapvető elmélet a dinoszauruszok fejlődéséről - jelentette ki az őslénykutató. A legtöbb hüllőnek ugyanis egyszerűbb, háromkamrás szíve van, ahol a harmadik kamrában keveredik a friss és az elhasznált vér. De még a négy kamrás szívvel rendelkező hüllőknél, ilyen például a krokodil, a közös artériában - már a szívet elhagyva - összekeveredik az oxigénben gazdag és szegény vér.[/FONT]


</TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR></TBODY></TABLE>
A komputertomográf (CT) által kapott rétegfelvételeket az egyetemen dolgozták fel. A kutatók ekkor pillanthattak keresztül először a kőrétegeken, és a megkövesedett csontokon. A 3 dimenziós képeken felfedezték a 4 fejlett kamrával rendelkező szívet, és az egyetlen, nagy ívben hajlott aortát. "Teljesen váratlanul ért bennünket a látvány, mert el sem hittük, hogy egy szivet találtunk" - mondta Russel, aki paleontológusként dolgozik az Észak-Carolina Egyetemen.
A hidegvérű hüllők testhőmérséklete függ a környezeti hőmérséklettől. A melegvérű emlősök és madarak maguk "gondoskodnak" a testhőmérsékletükről, és emiatt jobban eltűrik a szélsőséges hőmérsékletváltozásokat. Néhány dinoszaurusz-szakértő szerint a megkövesedett szív felfedezése alapjaiban rengeti meg az őslénytant, és a kutatókat az épségben maradt példányok további átvilágítására fogja sarkallni.
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=1 width=200 align=left bgColor=#990000 border=0><TBODY><TR><TD width="100%" bgColor=#990000>[FONT=verdana,arial,helvetica]<CENTER>Tescelosaurus </CENTER>[/FONT]</TD></TR><TR><TD><TABLE cellSpacing=0 cellPadding=3 width="100%" bgColor=#ffffff border=0><TBODY><TR><TD width="100%">[FONT=verdana,arial,helvetica]Willo a Tescelosaurus néven ismert dinoszauruszok csoportjába tartozik. 600 kilós, sertés alkatú növényevő volt, körülbelül olyan magas, mint egy póni. Vékony hosszú farkával együtt 4 méter lehetett a testhossza. Russel szerint a lénynek valószínűleg gyorsnak kellett lennie a húsevő ragadozóktól hemzsegő ősi világban. A mellkasát átvilágító kutatók úgy tartják, bozótos területeken érezte magát otthon, "és mint egy torpedó száguldott végig a vidéken."[/FONT]


</TD></TR></TBODY></TABLE></TD></TR></TBODY></TABLE>
Ez az állat a hüllők korszakának végén élt, és igen fejlettnek számított. Ebből következhet, hogy ebben az időszakban, 65 millió évvel ezelőtt sok dinoszauruszfaj, ha éppen nem mindegyik, bonyolult felépítésű szívvel és gyors anyagcserével rendelkezett -mondta el a paleontológus. Sokan úgy hiszik, hogy a madarak a hüllők egyik változatából fejlődtek ki. De a friss felfedezés szerint már a dinoszauruszok is madárszerű szívvel rendelkezhettek. El kell fogadni, hogy a magasan fejlett késői dinoszauruszoknál tipikus a négykamrás "madárszív". Ezek az élőlények is fejlődtek és változtak. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden dinószív ugyanolyan lett volna. "Azt gondolom minden dinoszauruszfaj különbözött a másiktól, és sokszínű eltérések léteztek. Azon vagyunk, hogy találjuk eltérő felépítésű szervekkel rendelkező fajtákat"- jelentette ki Michael Stoskopf, az egyetem ökológusa. http://index.hu/tudomany/dinosziv<!-- bottom_microsite_placeholder -->
<!-- eTarget ContextAd End -->[/FONT]
<O:p></O:p>
 

Mira*

Állandó Tag
Állandó Tag
Az élet könyve

AZ EMBERI GENOM (a petesejt vagy hímivarsejt teljes genetikai tartalma) úgy tekinthető, mint egy 23 kötetes könyv. Mindegyik kötet egy kromoszómát képvisel abból a 23 párból, amely minden emberi, testi sejtben megvan. Egy átlagos kötetnek kb. 2000 teljes oldala van, egy oldal minden gén számára. A gének kisebb fejezetekként jelennek meg; a fejezetek a kromoszómán egymás után következő, [többnyire együtt is működő] gének leírásait tartalmazzák. A teljes kötetsorozat, amelyet a szülő a gyerekére örökít, olyan részleteket tartalmaz, amelyek a nagyszülők köteteinek véletlenszerű kombinációiból állanak. Egy adott kötet amely továbbadódik, részleteket tartalmazhat az egyik szülőtől és a másiktól is, keverten, ugyanis a lapok a kötetek között is kicserélődhetnek a rekombináció következtében.
Az analógiát folytatva: kódolt információk következnek, ahogyan a betűk szavakat alkotnak a nyomtatott kommunikációban; a bázisszekvenciák géneket alkotnak az élő sejtben. A DNS pontos lemásolása a sejtosztódás során ahhoz a munkához hasonlítható, amit az írnok vagy betűszedő végez, amikor lemásol egy írást. A bázisszekvenciák lefordítása aminosav-szekvenciákra pedig nem más mint egy leírott szöveg lefordítása egy más nyelvre.
f19.jpg

Az élet könyve
Hibák (mutációk) előfordulhatnak mind a másoláskor, mind pedig fordításkor. Még a könyvkiadás szerkesztői gyakorlatának is van megfelelője az élő sejtben.

*********************************************
Meghatározták az emberi genom utolsó fejezetét

Hivatalosan is végéhez ért a Human Genome Project (Emberi Genom Projekt): közzétették az emberi genom utolsó kromoszómájának részletes szekvenciáját is. A mérföldkövet jelző cikk a Nature folyóiratban jelent meg.

<CENTER><!-- div style="margin-bottom: 6px; font-size: 10px; font-weight: bold;">Hirdetés (x)</div --><!-- Hirdetes 468 x 120 kezd --><!-- Adserver zone (write): 55911, NG_cikkek_468x120 --><SCRIPT type=text/javascript> if(!window.goA)document.write('<sc'+'ript src="http://imgs.adverticum.net/scripts/gwloader.js?ord='+Math.floor(Math.random()*1000000000)+'" type="text/javascript"><\/sc'+'ript>'); </SCRIPT><SCRIPT src="http://imgs.adverticum.net/scripts/gwloader.js?ord=583110338" type=text/javascript></SCRIPT><SCRIPT src="http://imgs.adverticum.net/scripts/goAdverticum1.24.js" type=text/javascript></SCRIPT><SCRIPT src="http://imgs.adverticum.net/scripts/doDocWrite.js" type=text/javascript></SCRIPT><SCRIPT type=text/javascript> if(window.goA)goA.addZone(55911,{displayOptions:{bannerhome:'http://ad.adverticum.net'}}); </SCRIPT><SCRIPT src="http://ad.adverticum.net/js.prm?zona=55911&ord=w6Qs7Eq6Eg2Tg6Cg7C&re=http%3A%2F%2Fwww.google.hu%2Fsearch%3Fq%3Dgenom%26hl%3Dhu%26lr%3Dlang_hu%26sa%3D2" charset=iso-8859-2></SCRIPT><NOSCRIPT> </NOSCRIPT><!-- Hirdetes 468 x 120 vege --></CENTER>
5378.jpg
Sokan tévesnek tarthatják a cikk címét, hiszen az emberek zöme úgy tudja, hogy az emberi genom bázissorrendjét már „rég” meghatározták. Valóban 2001-ben már közzétették a genom vázlatos szekvenciáját, és 2003-ban ennek jóval pontosabb változatát. Arról azonban kevesebben tudnak, hogy maradt még néhány hézag, mégpedig éppen az egyes számú és egyben a legnagyobb emberi kromoszóma tekintetében. Ez a kromoszóma tartalmazza a genetikai állományunk hozzávetőleg 8 százalékát.

A kromoszóma több mint 350 betegségben játszik szerepet, köztük néhány daganatos megbetegedésben, a Parkinson- és az Alzheimer-kórban.

„Az utolsó és legnagyobb emberi kromoszóma szekvenciájának publikálása e pillanatban teljessé teszi a Human Genome Project történetét, és rajtjelet ad az emberi genomszekvencián alapuló biológiai és orvosi kutatások egyre növekvő hullámának” – nyilatkozta dr. Simon Gregory, a Duke Egyetem adjunktusa, a projekt vezetője.

Az egyes kromoszóma szekvenciájának meghatározása tíz évébe telt a nemzetközi tudóscsoportnak. Megállapították, hogy 3141 gént tartalmaz, ezek közül több mint 1000 teljesen új volt a tudomány számára.

„Annak értelmezése, hogy mik ezek a gének, és termékeik hogyan lépnek kapcsolatba egymással a következő kötet tartalma lesz majd, amely követi az emberi genomról most megjelent bevezető kötetet” – nyilatkozta dr. Gregory.

A kromoszómát már eddig is sok betegséggel hozták kapcsolatba. Így például számos különböző típusú rosszindulatú daganatos megbetegedésnél gyakori az egyes kromoszóma elvesztése. Más, vele kapcsolatban álló rendellenesség többek közt a magas koleszterinszint, a Parkinson- és az Alzheimer-kór.

Remélhető, hogy a kromoszóma szekvenciájának megfejtése segít a kutatóknak új diagnosztikus eljárások és új kezelések kidolgozásában.
http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&rov=2&id=7115
 
Oldal tetejére