A Bibliáról tisztán

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
Kedves Djuli!

Nem sértettél meg és nekem sem volt szándékomban sérteni téged. Ez Asperrimus "nyugalomba menekülős topikja", ezt tisztelve én itt befejezem. (Csupán annyi: hinni az jelenti, hogy nem akarom tudni...kiss)
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Djuli!

Nem sértettél meg és nekem sem volt szándékomban sérteni téged. Ez Asperrimus "nyugalomba menekülős topikja", ezt tisztelve én itt befejezem. (Csupán annyi: hinni az jelenti, hogy nem akarom tudni...kiss)
Kedves Kyra!

Ez a Te interpretációd a hitről, mert nem tudod, hogy a hit is tudást jelent, csak nem egy intellektuális tudást, hanem egy magasabb rendű ismeretet, amelynek a székhelye nem az elme, hanem a szív ( Rm 10,10 ). Azért magasabb rendű, mivel maga a szív magasabb rendű, mint az intellektus. Az érzelmeknél és az akaratnál is magasabb rendű. Onnan indul ki minden élet.

"Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet." ( Péld 4,23 )

Sajnos az emberi szív Isten nélkül rossz és gonosz dolgokkal van tele, és ez okozza azt a romlást a világban, amit Te is láthatsz, és amit az egónak tulajdonítasz.

"Csalárdabb a szív mindennél, és gonosz az; kicsoda ismerhetné azt? Én, az Úr vagyok az, aki a szívet fürkészem és a veséket vizsgálom, hogy megfizessek kinek-kinek az ő útai szerint és cselekedeteinek gyümölcse szerint." ( Jer 17,9-10 )

De ha rossz dolgok töltik meg az ember szívét, akkor nem az élet, hanem a halál indul ki onnan. Az elme, az érzelmek és az akarat azt teszi, amit a szív diktál.

"A jó ember az ő szívének jó kincseiből hozza elő a jókat; és a gonosz ember az ő szívének gonosz kincseiből hozza elő a gonoszokat." ( Mt 12,35 )

Ezért van szüksége az embernek arra, hogy Isten kegyelme alá kerüljön a szíve. Ezt jelenti a megtérés. Nem a jó dolgokat kell az embernek kidobnia magából, hanem a gonoszakat. De ha kidobja a gonoszt, akkor azt a jót, amit előtte is gyakorolt, sokkal jobban fogja tudni csinálni, miután felszámolja önmagában a diszharmóniát, amit a bűn okoz.

Mondják, hogy ember tervez, Isten végez. Van ebben igazság, bár lehetne vitatkozni erről. Amiről viszont beszélek arra nagyon is illik ez a reláció. Az ember tervez, de a szíve végez. Lehet sok-sok jó szándékom, eltervezhetek jó dolgokat. Lehetnek mély érzelmi átéléseim. De ha ezek csupán intellektuális, érzelmi és akarati szinten vannak bennem, akkor ezekből semmi sem fog megvalósulni, mivel a döntő az, hogy mi van a szívemben. A szívem jelenlegi tartalma határozza meg, hogy mi lesz velem jövőre, öt év múlva, tíz év múlva, húsz év múlva, száz év múlva. A szívem tartalma determinálja a jövőmet, de a szívem tartalma nincs determinálva. Én azonban nem férek hozzá a szívem tartalmához, csakis Isten. Beletenni tudok, de kivenni onnan nem. Képzelj el egy meredek szakadékot, ahova lehetetlen lemászni. Bármit beledobhatok, de amit beledobtam, az ott is marad. Vagy még jobb, ha az óceánt képzeled el. Bizonyos mélységekbe még búvárruhában sem lehet leereszkedni.

Amikor halljuk az Evangélium üzenetét, és arra hittel reagálunk, akkor Isten csodát tesz bennünk: újjáteremti a szellemünket és a szívünket ugyanúgy megsújtja, ahogyan Mózes a kősziklát, és élő víz fakad fel benne. Csak ezután leszünk képesek azzal a hittel hinni, amiről azt mondja Jézus, hogy hegyeket is képes megmozgatni.

Azt mondja a Biblia, hogy ezzel - vagyis a hittel, a hit által - szereztek jó bizonyságot a régiek ( Zsid 11,2 ). Ez azt jelenti, hogy noha először úgy hittek, hogy erre nem volt kézzelfogható, az intellektus által preferált empirikus bizonyítékuk, vagyis a józan ész határain túl hittek, de utóbb a megtapasztalásuk, igazolta a hitüket, vagyis bebizonyosodott a számukra, hogy Isten igazat mondott. A hit alapja nem az, hogy van egy szép gondolatom, vagy az, hogy nagyon akarok valamit. A hit alapja az, hogy mit mondott Isten ( Rm 10,17 ). A munkát nem a hit végzi el, hanem Isten ereje. Ez az erő azonban csak akkor kezd el dolgozni, amikor mi hiszünk ( Jn 11,40 ). A hitet utóbb tapasztalatnak kell követnie, ez igazolja azt, hogy a hit tényleg Isten szerinti hit. Ez az időintervallum lehet néhány perc, óra, nap, de lehet, hogy hetekig, hónapokig, vagy akár évekig eltart, mire manifesztálódik a hit tárgya. Nem vesz túl sok időt igénybe az, hogy az az ember, aki hallotta az Evangéliumot, és hitre jutott, újjászülessen szellemben. Az sem vesz sok időt igénybe, hogy aki hallotta Isten Igéjét a Szent Szellemről, vegye a Szent Szellemet, betöltekezzen vele és új nyelveken szóljon. Ha jó tanítást hall az ember, nem vesz sok időt igénybe, hogy valaki meggyógyuljon valami betegségből, vagy megszabaduljon valamilyen megkötözöttségből, amilyen mondjuk a cigaretta, az alkohol vagy a heroin. Több időt vesz igénybe, ha teremtő csodára van szükség, de ez is elsősorban az emberi oldal miatt van így. Ami igazából sok időt igényel, az egy földrajzi terület megtisztítása a sátáni erők alól. Könnyű kiűzni a démonokat. De a gonosz angyalok sokkal nagyobb természetfeletti erővel rendelkeznek, ezért a velük való elbánás is sokkal több erőt, időt és odaszántságot igényel. De őket is le lehet taszítani a trónjukról, mivel Jézus legyőzte őket. Amikor Jézus feltámadott, ezt mondta: Minden hatalom nékem adatott Mennyen és Földön. Ezt a hatalmat azonban átadta az Egyháznak, ezért csak azok a dolgok történnek meg Isten akaratából a Földön, amelyekben az Egyház eljár. Jézus azt mondta, hogy amit megköttök a Földön, az a Mennyben is meg lesz kötve, amit eloldoztok, az a Mennyben is el lesz oldozva. De arról nincs ígéret, hogy amit nem oldoztok el, azt majd Jézus eloldozza, vagy amit ti nem köttök meg, azt majd Jézus megkötözi. Ez a jelen üdvtörténeti korszakban az Egyház felelőssége. Krisztus az Egyház Feje, Ő hozza meg a döntéseket. Az Egyház Krisztus Teste, ő hajtja végre a Fej döntéseit.

Nem tudom, olvastad-e Kenneth Hagin fentebb idézett írásait a hitről, de azok rávilágítanak a hit működésének bizonyos aspektusaira, amiről lehet, hogy tudnod kellene.
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
A démon, akivel Jézus nem volt hajlandó foglalkozni

1952-ben az Úr Jézus Krisztus megjelent nekem egy látomásban, és körülbelül másfél órán keresztül beszélt az ördögről, démonokról és a démoni birtoklásról. E látomás végén egy gonosz szellem, mely úgy nézett ki, mint egy kis majom vagy törpe, Jézus és közém futott, és valami füstgomolyaghoz vagy sötét felhőhöz hasonlót árasztott. Ezután ez a démon elkezdett fel-le ugrálni visító hangon kiabálva: Jak-jek, jak-jek, jak-jek. Nem láttam Jézust, és nem is értettem, mit mond. ( A teljes megtapasztalás alatt Jézus valamit tanított nekem. Ha figyelmes leszel, itt meg fogod találni a választ sok olyan kérdésre, ami idáig nyugtalanított. )
Nem értettem, Jézus miért engedi meg annak a démonnak, hogy olyan lármát csapjon. Csodálkoztam, miért nem dorgálja meg Jézus a démont, hogy hallhassam, miről beszél. Vártam pár másodpercig, ám Jézus semmit sem tett a démon ellen. Jézus még mindig beszélt, de egyetlen szavát sem értettem annak, amit mondott - pedig szükségem lett volna rá, mivel az ördöggel és a démonokkal kapcsolatban adott utasításokat, s arra vonatkozóan, hogyan kell hatalmat gyakorolni.
Azt gondoltam magamban: Nem tudja az Úr, hogy nem hallom, mit mond? Szükségem van rá, hogy halljam. Lemaradok róla! Szinte pánik tört ki rajtam. Annyira kétségbe estem, hogy felkiáltottam: Jézus nevében, te tisztátalan szellem, megparancsolom neked, hogy hagyd abba!
Abban a pillanatban ahogy ezt kimondtam, a kis démon a padlóra zuhant mint egy zsák só, és a fekete felhő eltűnt. A démon ott feküdt remegve, nyöszörögve és nyüszítve, mint egy megvert kiskutya. Rám se nézett. Nemcsak hallgass el, hanem takarodj ki innen, Jézus nevében! - parancsoltam. Elfutott.
Az Úr pontosan tudta, mi járt az eszemben. Azon gondolkodtam: Miért nem tett valamit ezzel kapcsolatban? Miért engedte ezt meg? Jézus rám nézett és azt mondta: Ha te nem tettél volna valamit ezzel kapcsolatban, én sem tehettem volna.
Ez valóságos sokként hatott rám - igen megdöbbentett. Így válaszoltam: Uram, úgy hiszem, nem jól hallottalak! Azt mondtad, nem tettél volna, ugye?
Így felelt: Nem, ha te nem tettél volna valamit ezzel, én nem tudtam volna.
Négyszer kérdeztem Tőle ugyanazt. Nyomatékosan kijelentette: Nem, nem azt mondtam, hogy nem tettem volna, hanem azt, hogy nem tehettem volna.
Azt válaszoltam az Úrnak: Hát, drága Uram, én ezt egyszerűen nem tudom elfogadni. Soha életemben nem hallottam és nem prédikáltam ilyesmit.
Azt mondtam az Úrnak, nem számít, hányszor láttam Őt látomásokban - legalább három újszövetségi Igével kell ezt bebizonyítania nekem ( hisz nem az Ószövetség alatt élünk, hanem az Újszövetség alá tartozunk). Jézus kedvesen mosolygott, és azt mondta, négyet ad.
Azt mondtam: 150-szer olvastam végig az Újszövetséget, sok részét pedig még annál is többször. Ha ez benne van, én nem tudok róla!

Foglalkozni az ördöggel

Jézus így válaszolt: Fiam, sok minden van ott, amiről nem tudsz.
Majd folytatta:Az Újszövetség egyetlen helyen sem írja, hogy a Gyülekezet azért imádkozzon, hogy Isten, az Atya vagy Jézus tegyen valamit az ördög ellen. Valójában, ha így imádkozol, csak az idődet fecsérled. Az Ige a hívőnek mondja, hogy tegyen valamit az ördöggel kapcsolatban.Ennek az az oka, hogy neked van meg a hatalmad, hogy megtedd. A Gyülekezetnek nem kell imádkoznia az ördög miatt Istenhez, az Atyához; a Gyülekezetnek gyakorolnia kell azt a hatalmat, ami hozzá tartozik.

Az Újszövetség maguknak a hívőknek mondja, hogy tegyenek valamit az ördöggel kapcsolatban. Krisztus Testében a legkisebb tagnak is épp annyi ereje van az ördög felett, mint bárki másnak, és hacsak a hívők nem tesznek valamit az ördöggel kapcsolatban, sok területen semmi sem fog történni.
Azt gondoljuk, hogy csak bizonyos embereknek van erejük. Nem, Jézus azt mondta: Krisztus Testében a legkisebb tagnak is épp annyi ereje van az ördög felett, mit bárki másnak; és mikor hinni kezdjük ezt, akkor lesz a munka elvégezve.
Jézus folytatta: Én már mindent megtettem az ördöggel kapcsolatban, amit szándékoztam, egészen addig, amíg az angyal lejön a mennyből, láncokkal megkötözi őt és a feneketlen mélységbe veti ( Jel, 20:1-3 )
Ez igazi sokként ért engem.
Most - mondta - megadom azt a négy utalást, ami bizonyítja ezt. Mindenekelőtt, amikor feltámadtam a halálból, azt mondtam: "Nékem adatott minden hatalom mennyen és földön" ( Máté 28:18). De azonnal átadtam a hatalmam a földön a Gyülekezetnek, és a Gyülekezeten keresztül tudok munkálkodni, mert én vagyok a Feje a Gyülekezetnek. ( A fejed sehol semmilyen hatalmat sem gyakorolhat, kizárólag a testeden keresztül. )
Jézus második utalásként a Márk 16:15-18 igerészt adta:

És monda nékik: Elmenvén e széles világra, hirdessétek az evangéliumot minden teremtésnek. Aki hiszen és megkeresztelkedik, üdvözül; aki pedig nem hiszen elkárhozik. Azokat pedig, akik hiszenk, ilyen jelek követik: az én nevemben ördögöket űznek; új nyelveken szólnak, Kígyókat vesznek föl; és ha valami halálost isznak, meg nem árt nékik: betegekre vetik kezeiket, és meggyógyulnak.

Így szólt: Az Ige legelső jelként említi, - mely nem a pásztort és nem az evangélistát, hanem bármely hívőt követ -, hogy ördögöket fog űzni. Ez azt jelenti, hogy az én nevemben hatalmat fognak gyakorolni az ördög felett, mert az ördög feletti hatalmamat átadtam a Gyülekezetnek.
Emlékezz, a Kolosse 1:13 a KJV szerint azt mondja: "Aki megszabadított minket a sötétség erejétől, és általvitt az Ő szerelmes Fiának országába..." Ismét a hatalom görög szó szerepel az eredetiben, amit itt erőnek fordítottak.
Ez a vers így szól: "Az Atya megszabadított minket a sötétség hatalmából, és általvitt az Ő szerelmes Fiának országába." Isten már megszabadított minket a sötétség hatalmából! Ezért jogunkban áll szólni a sötétséghez - vagyis sátánhoz és az ő királyságához - és megparancsolni neki, mit tegyen!

Hatalom gyakorlása mások felett

A hívőknek hatalmuk van az ördög felett. Megtörhetik az ördög erejét, ha felüti fejét bárhol az életükben, illetve közvetlen családjuk vagy szeretteik életében.
Ott hatalmuk van. Szabadok lesznek az ellenségtől, mert joguk van arra, hogy gyakorolják a hatalmukat felette.
Azonban ez nem azt jelenti, hogy végigmennek az utcán és kiűzik az ördögöt mindenkiből, akivel szembetalálkoznak. Elsősorban azt jelenti, hogy saját életükben gyakorolják a hatalmat az ördög felett.
Fel kell fedezned, hogy a saját háztartásodban hatalmad van, de nincs meg ugyanez a hatalmad az én háztartásomban. A szellemi hatalom sokban hasonlít a természetes hatalomhoz. Például nincs hatalmad a pénzem felett. Nem mondhatod meg, mihez kezdjek a pénzemmel, hacsak nem engedem meg. Nincs hatalmad a gyermekeim felett.
Elérheted, hogy az ördög felhagyjon bizonyos munkáival valaki más életében, de nem mindig űzheted ki, mert nincs hatalmad abban a "háztartásban". Ez az egyik terület, ahol eltévesztjük.
Jézus következő utasítása a Jakab 4:7 volt:"...álljatok ellene az ördögnek, és elfut tőletek."
A hívőnek kell, hogy hatalma legyen az ördög felett, különben a Biblia nem mondaná, hogy tegyen valamit az ördöggel kapcsolatban. Az Ige nem azt mondja, hogy az ördög Jézustól fog elfutni; azt mondja, elfut tőletek.
Ugyanígy nem azért imádkozol, hogy Jézus tegye a kezét a betegekre, hanem te teszed meg. Vedd észre azt is, hogy a kéz nem a Fejen van; a kéz a Testen van: " [ Ők ] ...betegekre vetik kezeiket, és meggyógyulnak." Amikor a betegekre teszed a kezed, hatalmat gyakorolsz az ördög felett.
A hatalom a tiéd, akár érzed, akár nem. A hatalomnak semmi köze az érzésekhez. Neked kell gyakorolnod.
E látomást követően, és miután Jézus a Jakab levélből azt a verset adta, a szellemem azt mondta nekem, hogy fontos a "megfut" szó. Megnéztem a szótárban, és a következő jelentésére találtam: elfut valamitől, mintha rettenetesen félne. Az ördög hatalmas félelemben fog elfutni tőled! Ekkor értettem meg, miért kezdett a démon a látomásban szűkölni és sírni - meg volt rémülve.
Azóta más démonokat is láttam félelemtől remegni és reszketni, amint az Istentől kapott hatalmamat gyakoroltam felettük. Nem tőlem féltek, hanem Jézustól, Akit képviselek.
E látomásban Jézus egy újabb Igét adott, mely azt mondja, tegyünk valamit az ördöggel kapcsolatban. Ez a harmadik utalás Péter első leveléből való. Péter azt írta: " Józanok legyetek, vigyázzatok; mert a ti ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán szerte jár, keresvén, kit elnyeljen." ( I.Péter 5:8 )Az ellenséged a te ellenfeledet jelenti.
Sok ember csak eddig olvassa el. Azt mondják: Ó, nyomomban van az ördög! Kérik, imádkozzunk, hogy az ördög ne kaparintsa meg őket - de az ördög már megszerezte őket, ha így beszélnek. Ekkor már késő imádkozni.
Mit tegyünk: A földre vessük és halottnak tettessük magunkat? Homokba dugjuk fejünket és reménykedjünk, majdcsak eltűnik? Nem, köszönet Istennek. Ahogy tovább olvassuk, figyeld meg mit mond a következő vers: "Akinek álljatok ellen, erősek lévén a ti hitetekben, tudva, hogy a világban lévő atyafiságotokon ugyanazok a szenvedések [ tesztek és próbák ] telnek be."
Jézus azt mondta ebben a látomásban: Péter nem azt azt írta a keresztényeknek: Azt az üzenetet kaptam, hogy Isten szeretett Pál testvérünket használja az ördögök kiűzésében. Zsebkendőket és kötényeket küld és a betegségek eltávoznak az emberektől s a gonosz szellemek kimennek belőlük, úgyhogy azt javaslom, írjatok Pálnak és szerezzetek be néhány zsebkendőt.
Nem, ehelyett azt írta nekik, hogy tegyenek valamit az ördöggel szemben. Miért? Mert hatalmuk van felette. Isten Szelleme Péter apostolon keresztül nem mondaná, hogy olyasmit tegyél, amire nem vagy képes. Azért tudod megtenni, mert minden hívő rendelkezik ugyanazzal a hatalommal, amely Pálnak volt Jézus Krisztusban. Péter nem azt mondta nekünk, hogy csak Pál tud ördögöket űzni, vagy Pál fog helyettünk ellenállni az ördögnek. ( Miért kellene Pállal csináltatnod, amikor saját magad is megteheted?)

( Részlet Kenneth E. Hagin A hívők hatalma című könyvéből.)
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Kenneth Hagin: Győzelem az ellenség minden ereje fölött


kenneth%20e%20hagin.jpg
Zsolt 91,13: Oroszlánon és áspiskígyón jársz, megtaposod az oroszlánkölyköt és a sárkányt.
Luk10,19: Ímé adok néktek hatalmat, hogy a kígyókon és skorpiókon tapodjatok, és az ellenségnek minden erején; és semmi nem árthat néktek.
Kol2,15: Lefegyverezvén a fejedelemségeket és a hatalmasságokat, őket bátran mutogatta, diadalt vévén rajtok abban (...nyilvánosan mutogatta, győzelmet aratott felettük a kereszt által).


Ha itt befejeznénk, akkor is azt tudnánk mondani, hogy ezek fantasztikus ígéretek, és mehetnénk haza. De sokkal biztosabb vagyok benne, mint ezelőtt bármikor, hogy ha nincs erőnk a sátán legyőzéséhez, akkor vereségben élünk. Ha nem tudjuk, hogyan tegyük, az is vereséget jelent. De ha tudjuk, hogy Isten Igéje mit mond erről, akkor győzelemben fogunk járni.

Sokan tudják, mi tartozik hozzájuk, de nem tudják, hogyan kovácsoljanak előnyt ebből, vagy hogyan alkalmazzák. Ha nem tudjuk, hogyan arassunk győzelmet sátán fölött, aki egyébként nagyon erős az ő birodalmában, akkor mind fizikai mind szellemi síkon vereséget szenvedünk. Tudnunk kell tehát, hogyan vehetünk fölötte hatalmat, és kerekedhetünk fölé.

Ki áll a háttérben, a világ történéseit illetően? Emlékszel, a 2 Kor 4,4-ben Pál azt mondja, sátán e világ istene. Ki áll a bűnözési hullám mögött? Sátán. Ki áll a modernizmus mögött, amely tagadja Isten Igéjét, annak igazságát, erejét, és hatalmát? Sátán. Ki áll az evolúció mögött, mely tagadja, amit Isten Igéje mond erről? Ki áll a hamis tanítások mögött? Isten természetfölötti csodáinak tagadása mögött? A betegségek, járványok mögött, amik végigsöpörnek a földön? Sátán. Mielőtt gyógyulást találnál valamire, már ott a másik probléma.

A Biblia elmondja az Apcsel 10,38-ban, hogy Jézus körbejárt jót cselekedvén (A názáreti Jézust, mint kené fel őt az Isten Szent Lélekkel és hatalommal, ki széjjeljárt jót tévén és meggyógyítván mindeneket, kik az ördög hatalma alatt voltak; mert az Isten vala ő vele.)

A Biblia a betegséget sátáni elnyomásnak tartja. Ki áll a megkötözöttségek (dohányzás, stb.) mögött? - És tudjuk, hogy Istennek sok gyermeke is meg van kötözve. - Ki áll a sötétség szelleme mögött, aki akadályozni akar téged az imában? Sátán. Aki elszánt arra, hogy legyőzzön, hogy megrabolja azt a győzelmet, ami megillet. Mit fogunk tenni? Ilyenkor az ember felteszi a kezét és azt mondja: nem tudunk mit tenni. NEM, NEM, NEM! Ezerszer is nem! Jézus a győztes!

Az Igében benne van, hogy lefegyverezte, foglyul ejtette az ellenséges erőket. Ugyanazokat a hatalmakat, erőket, amikkel nekünk kell megküzdenünk itt. (Ef 6:12 Mert nem vér és test ellen van nékünk tusakodásunk, hanem a fejedelemségek ellen, a hatalmasságok ellen, ez élet sötétségének világbírói ellen, a gonoszság lelkei ellen, melyek a magasságban vannak.)

Ez egy kicsit érthetetlen számunkra, pedig az Igében benne van, hogy semmissé tette őket. (Köszönjük Uram, hogy legyőzted az ördögöt.) Tudjuk, hogy Jézusnak erre nem volt szüksége, ő miattunk tette meg, mint a mi helyettesítőnk.

A 91. Zsoltárban az van: oroszlánon taposunk. Felfigyelhettél arra, hogy a Bibliában két oroszlánról van szó. Az oroszlán a sztyeppék királya, itt azonban az ördögről beszél az Ige. De a Biblia beszél egy másik oroszlánról is, Júda oroszlánjáról. Ő az Úr Jézus Krisztus! A Szentírás határozottan állítja, hogy Ő Júda törzsének oroszlánja. Ha követjük Jézus családfáját, akkor tudhatjuk, hogy Ő Júda törzséből származik. Júda jelentése: dicséret. Ő a dicséret törzsének az oroszlánja.

Azt is tudjuk a Bibliából, hogy Jézus és Isten a dicséreteink között lakozik. Pál és Silás börtönben volt, a hátuk korbácsütésektől sebes, és a börtön legmélyére vetették őket kalodában. És az Ige szerint a sötétség órájában, éjfélkor imádkoztak. (Apcsel 16,25) De az ima csak egy lépés a győzelem felé. Ők dicséretet énekeltek Istennek. Amikor dicséretet énekelünk Istennek, akkor jönnek a válaszok. Mert Jézus a dicséret törzsének az oroszlánja. Ha azt akarod, hogy az Úr közbelépjen az érdekedben, kezdd el Őt dicsérni a sötétség legnehezebb óráiban. A 91. Zsoltárban az oroszlán nem állatként van megemlítve, inkább erőket jelent, olyat, ami erős és félelmetes - a sátánról beszél, amelyen taposnod kell.

Az 57. Zsoltár mondja: a lelkem oroszlánok között van. (Az én lelkem oroszlánok között van, tűzokádók között fekszem; emberek között, akiknek foguk dárda és nyilak, nyelvök pedig éles szablya.). Érezted már ezt? Fel kell azonban ismernünk, lehetséges, hogy a lelked oroszlánok között van, ennek ellenére ezeket megtapossuk. Lehet, hogy oroszlánok között vagyunk, de semmi esélyük nincs ellenünk, ha tudjuk, hogyan bánjunk el velük. Jézus foglyul ejtette az erősségeket, hatalmasságokat. (Kol 2:15 Lefegyverezvén a fejedelemségeket és a hatalmasságokat, őket bátran mutogatta, diadalt vévén rajtok abban.)

Tudjátok, hogy a 21. Zsoltár a mostani életünkre vonatkozik? Gyakran temetések alkalmával olvassuk fel. Pedig amikor arról olvasol, hogy a halál árnyékának völgyében jársz, az nem a fizikai halálról szól. Hiszen az Úr kövér legelőkhöz vezet, s mikor átvezet a halál árnyékának völgyén, az csak árnyék. S Ő megvigasztal engem, sőt a poharam túlcsordul. A zsoltár úgy fejeződik be, hogy irgalmad és kegyelmed követnek engem életem minden napján. Tehát ez élőknek és nem holtaknak szóló zsoltár. S az Úr házában lakozom örökké.

Ebben a világban, melynek sátán az istene, a feje, s itt a sötétség királysága van, ebben az életben nekünk ezen a völgyön kell átmennünk. Ez a halál árnyékának a völgye. A szellemi halál árnyékának völgye vesz körül minket. A betegségek, a szegénység - ez a halál árnyéka.

De ugyanez a zsoltár mondja: asztalt terít nékem az én ellenségem előtt. A 91. Zsoltár arról beszél, hogy megtapossuk az oroszlánt és sárkányt – ezek az ellenségek szimbólumai, azaz sátánon és seregén taposunk. És az, hogy asztalt terít az ellenség előtt, arra vonatkozik, hogy a sátán és démonjai előtt terít asztalt az Úr. Előkészíti az asztalát az Úr, és rajta győzelem van. De valamit fel kell fedeznünk: előkészíti az asztalt az ellenség jelenlétében. Bizony az ellenség jelen van, és jelen is marad. Ádám felségárulása óta joga van itt tartózkodni.

De hálát adunk Istennek: lehet, hogy ordít az oroszlán, és közel is jön, de nem tud elkapni! Mi az Atya asztalánál ülünk, hiszen Ő készített egy asztalt nekünk, az ellenség jelenlétében. Sokan túl sokat foglalkoznak az ellenségeikkel. A tekintetedet inkább az asztalra helyezd, mert ott győzelem van az ellenség minden ereje fölött! Ne akarj bajba kerülni. Vedd le a szemedet az ellenségről, és nézz az asztalra, mert meg kell taposnod az oroszlánkölyköt és a sárkányt, az ellenséget. Nekik vereséget kell szenvedniük! Ha megtaposod az oroszlánt, járnod is kell rajta, a lábaid alá kell, hogy kerüljön.

Igen, sátán a lábaink alatt van, mert Jézus az Egyház feje, mi pedig a teste vagyunk. S Ő mindent az Egyház, a saját lábai alá vetett. Ő a fej, mi a láb. S ugye a láb a test egy része. Ha a láb alatt van, akkor az egész test alatt van.

Ebben a zsoltárban a kígyó héberül kobrát, áspiskígyót is jelent. Ezeknek a veszélyes kígyóknak a teljességét jelenti itt a kígyó szó. Mindenféle démont jelent – de te jársz rajtuk, és megtaposod őket. Taposnod és járnod kell rajtuk. Felettük kell járnod. Megtaposod az oroszlánt, a sárkányt, kígyót, oroszlánkölyköt. Beszéltünk az oroszlánról, most nézzük az oroszlánkölyköt. Mi lehet ez? Az első a sátán maga, a vérszomjas. A kölyök tele van energiával, amely mindenféle démoni aktivitást jelent, de tudod mit? Nem kell félned ezektől. Halleluja! Mert az Úr a pásztorod – nem szűkölködsz. Mert Ő asztalt terít nekünk, és rajta van a győzelem.

5Móz 32,33 Sárkányok mérge az ő boruk, áspiskígyóknak kegyetlen epéje.Nemcsak az oroszlánkölykön, de a sárkányon is taposol. Hatalmad, erőd, felhatalmazásod van arra, hogy taposs a sátánon és minden sátáni erőn, démonokon, erősségeken. Az Ige szerint az ő boruk a sárkány mérge, s az áspiskígyó epéje.

Az Újszövetségben a Róm 3,13-ban olvasunk az áspiskígyó mérgéről a nyelvük alatt. Ebben a világban bizony az áspiskígyó mérge az emberek nyelve alatt van. Olyan, mint az áspiskígyó fullánkja. Ezek bizony a rágalmazó beszédek. Évekig szolgáltam, s ez évben már a szolgálat 63. évén vagyok túl. Ám ez idő alatt senki nem hallotta, hogy valakit is kritizáltam volna, nem emlékezhettek arra, hogy bárkiről bántón beszéltem volna. Lehet, hogy rólam igen, azokért imádkoztam. Súsárolni, rágalmazni, bántani, rosszat mondani másokról olyan, mint az áspiskígyó mérge. Neked azonban hatalmad van ezeken taposni. Járj ezeken, és menj tovább. 25 éves koromban mondtam először, és most is ugyanúgy gondolom: ha valaki azt mondaná, hogy megöltem a nagymamámat, akkor is csak tovább mennék, dicsérve az Urat. (Köszönöm Uram a győzelmet!

Tehát megtapossuk az oroszlánkölyköt és a sárkányt. A sárkány egy kígyófajta, sok feje van. De erre is azt mondja a zsoltár, hogy megtaposod, a lábad alá kerül. Lehet, hogy suttognak ellened, ilyenek voltak ellenem is, de ez nem változtatott meg. Halleluja! Ugyanaz vagyok ma is, mint tegnap. Nem fogadtam el bántásnak, hanem megtapostam és a lábam alá vetettem ezeket. Ismeritek a bizonyságomat: 16 évesen halálos betegségből keltem föl, a Márk 11,23-24 alapján cselekedtem. Az Úr 1950 májusában hallhatóan ezt mondta: tanítsd hitre a népemet, mégpedig az Igémen keresztül. Megengedtem, hogy bizonyos tapasztalatokon átmenj, és megtanultad a hitet az Igémből és a tapasztalataidból.

Vannak emberek, akik túlzásba esnek. Én az út közepén akarok maradni. De így is hallani nem éppen kedves dolgokat a hit szolgálatokról, hit üzenetekről. Néhány évvel ezelőtt egy szolgáló egyik reggeli prédikációm után odajött hozzám: miért tanítasz olyan sokat a hitről? Én azt válaszoltam: több oka is van. 1. Hit által tudsz üdvösséget kapni, kegyelemből, hit által tartatunk meg - ez Isten ajándéka. 2. hit nélkül nem tudsz keresztény életet élni. Hitben járunk, nem látásban. 3. Nem tudsz Istennel hit nélkül élni. Mert az igaz ember hitből, hit által él. 4. Az imád hit nélkül nem talál meghallgatásra. Jézus azt mondta: amikor imádkozol, hidd, hogy megkapod és meglesz néked. 5. Hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni, a mennybe sem tudsz hit nélkül menni.

Ez a szolgáló már 25 éve szolgálatban volt, de azt mondta: tudod Hagin testvér, még soha nem tanítottam a hitről. De hála Istennek, ezután már tanított.

Pál azt írja az 1 Thess 5-ben : ragaszkodj mindazokhoz, amik jók. Itt Pál apostol – ha a teljes szövegkörnyezetet nézzük - a próféciákra és a szellem mozgására utalt: a szellemet ne oltsd meg, ne állj ellene a próféciáknak, vizsgálj meg mindent és ragaszkodj a jókhoz. Látjuk, hogy hangsúlyozza: vizsgáljatok meg mindent, és ami jó, azokhoz ragaszkodjatok. Már elmondtam, hogy 1933 ápr. 22-én kerültem betegágyba, 1934 januárjában a nagyszüleimnél laktunk, mert édesanyám elvált, és hozzájuk költöztünk. Akkor édesanyám öccse is velünk lakott. Nagyapámnak akkor több háza is volt, és elhatározta, hogy átköltözünk egy másikba, hogy ezt helyreállítsa, és kiadja.

Január 1-jén költöztünk, s az én hálószobám volt az utolsó. A költöztető körbevezetett a városon, s közben egy hang azt mondta - ma már tudom, az ördög volt -: jól nézz körül, mert most láttad utoljára ezt a teret. Jó fiú vagy, de nincs reményed a gyógyulásra. Nem tudtam, honnan jön ez a hang, de egy kis fénysugaram volt, és a bensőmben (ma már tudom, a szellemem volt) hangosan felkiáltottam: NEM IGAZ, MÉG FOGOM LÁTNI! Ide fogok jönni testben, és megnézem ezeket az épületeket.

Nyolc hónap múlva még mindig ágyhoz kötött voltam, de 1934 augusztus második szombatján ott álltam a főtéren! Éppen piacnap volt, zsúfolt volt a tér. Ott álltam a járda szélén, kivettem a Bibliámat, és kinyitottam a Márk 11,34-nél, felolvastam, majd hangosan azt mondtam: ördög, mondtam neked nyolc hónappal ezelőtt, hogy azért is itt fogok állni. (Nem tudom az emberek mit gondoltak, de nem is érdekelt). Ragaszkodtam hozzá, és 63 éve ragaszkodom hozzá. Sok minden történt azóta, de még mindig hiszek ebben az Igében. Vizsgálj meg minden dolgot, és ragaszkodj hozzá, ragadd meg, szorítsd magadhoz. Ragaszkodj ahhoz, ami jó. Szorosan tartsd. Mert van egy ellenséged, aki ellenlábasod, aki meg akar rabolni. Mert ő egy tolvaj. De te ragaszkodj hozzá. Mondd: köszönöm Uram Isten Igéjét, halleluja!

A Luk 10,19-ben olvassuk: adok neked hatalmat, ami azt is jelenti, hogy adok neked felhatalmazást, hogy kígyókon és skorpiókon taposs... S végre már látjuk, hogy az Ige nem fizikai kígyókról beszélt, hanem az ellenség, a sötétség minden erejéről, sátánról. Íme, adok nektek felhatalmazást, hogy kígyókon....? Nem, az ellenség minden erején. Adok hatalmat, hogy taposs a kígyón és skorpión, adok erőt a taposásra. Gyakran előfordul, hogy ellened suttognak, pletykálnak, megjegyzéseket tesznek rád. Ezek a fullánkok. Sokszor, mikor hibázol az életben, ezek fullánkok nagyon fájdalmasak lehetnek. De hála Istennek, ezeken is taposunk!

S ez a győzelem nem esetleges, néha esik meg, hanem mindig. Ezt a győzelmet a mi Urunk Jézus Krisztus halála és feltámadása által kaptuk, a felemeltetése és az Atya jobbján, a magasságban való leülése után.

Pál a Róm 15,4-ben azt írja, hogy ami Izraellel történt, az a mi tanulságunkra íratott meg. Nos, az 5 Móz 2,31-ben az Úr Mózesnek azt mondta: nektek adom Sihont, kezdd el birtokba venni ezt a földet. Vagyis: bár neked adtam, de birtokba is kell venned bizonyos dolgokat. Az enyém már potenciálisan, de mikor lesz ez valóságossá? Amikor birtokba veszem: kijelentem, hogy amit Isten mondott rólam, az igaz. Ahogy a Józsué 1,3-ban van: Minden helyet, amelyet talpatok érint, néktek adtam, amiképpen szólottam Mózesnek.

Mit jelent ez? Minden helyet, ahol megtaposod a kígyót és skorpiót, neked adtam. Ez nem lesz automatikusan az enyém, egészen addig, míg birtokba nem veszem. Megtapossuk a z oroszlánkölyköt és sárkányt, s az Úr adott nekünk hatalmat, hogy tapossunk az ellenség minden erején. Ha arra vársz, hogy Isten megadja neked a győzelmet, azt mondom: már megadta, Jézuson keresztül már megtette! Akkor válik realitássá az életedben, ha megtaposod az ellenség minden erejét.

Taposd meg az ellenséget. Várod a gyógyulást? Kezdj el a gyógyulásodban járni, mert hozzád tartozik. Taposd meg az ellenséget, mert a tiéd az a föld. Neked adtam – mondja az Úr. Ragaszkodj ahhoz, amit az Úr neked adott. Vedd birtokba azt a földet. Sok hívő azt hiszi, hogy a fáról, mint érett gyümölcs leesik a győzelme. Pedig azért tenni is kell. Taposni kell. Ezt nem fogod tudni megtenni, ha lábujjon mégy az ösvényeden. Teljes talppal kell menned. Járj az ellenségen. Az ördög egész héten üldözött engem – mondta ezt egy hölgy. De nem erről kell bizonyságot tenned. Taposnod kell az ellenségen.

Minden földet, amit a talpad érint, az a tiéd. De rajtad múlik, mennyi győzelmet aratsz az életedben. Ha nem taposol rajta, nem lesz a tiéd. Valójában hozzád tartozik, de birtokba kell venned, és meg kell taposnod az ördögöt, hogy a tiéd legyen.

Kol 2,13-15: És titeket, kik holtak valátok a bűnökben és a ti testeteknek körülmetéletlenségében, megelevenített együtt Ő vele, megbocsátván minden bűnötöket, Az által, hogy eltörölte a parancsolatokban ellenünk szóló kézírást, amely ellenünkre volt nekünk, és azt eltette az útból, odaszegezvén azt a keresztfára; Lefegyverezvén a fejedelemségeket és a hatalmasságokat, őket bátran mutogatta, diadalt vévén rajtok abban.

Az efezusiaknak azt mondta: Krisztussal együtt felemeltettünk, és leültettünk Krisztussal. Nem örülsz, hogy az Úr minden bűnödet megbocsátotta?

Az Ige végére céloz, az Ő eltemettetéséről és feltámadásáról van szó. A foglyul ejtés a Biblia idejében úgy nézett ki, hogy ha két király háborúzott, a győztes foglyul ejtette a legyőzöttet. Jézus megfosztotta a démonokat az erejétől körülöttünk. Elszakította tőlük a hatalmat fölöttünk. Egy másik fordítás: háborús foglyokká tette. A királyok foglyai hadifoglyok voltak.

1 Kor 2,6 (Moffat fordítás): Bölcsességet pedig a tökéletesek között szólunk; ámde nem e világnak, sem e világ veszendő fejedelmeinek bölcsességét;
Veszendő fejedelmei: trónfosztott erő, hatalom, amely uralkodik a világban. Hogy lehet uralkodnia, ha trónfosztott? Úgy, hogy ez a világ még nem tudja, hogy trónfosztott lett. Ha újjászülettél, és új teremtés lettél, és a Bibliát tanulmányoztad, akkor tudod, az ellenség trónfosztott lett az életünkben. Te ebben a világban élsz, de nem e világból való vagy. Pál tovább megy: Jézus a fej, te pedig a Krisztus teste. Ennek a testnek a legkisebb része is uralkodási pozícióban van, ugyanúgy, mint maga a fej. Mi vagyunk Krisztus, mi vagyunk a test, Krisztus teste. Lehet, hogy sátán uralkodik a világban, de rajtunk nem tud uralkodni. Ehelyett mi uralkodunk rajta.

Az Ószövetségben egy ezret, kettő tízezret győz le. Gondolj bele: mennyien vagyunk mi? Futamítsd meg az ördögöt. És mulass egy kicsit a győzelmen. Használd azt a hatalmat, erőt, hiszen felemeltettél és le is ültettél az Atya jobbján. Ott van a felhatalmazás, a hatalom helye. Nem a sátán uralkodik rajtad, hanem neked kell rajta. Ha parancsolsz, neki engedelmeskednie kell. Ő egy legyőzött Krisztusban. De ő is tudja ezt. Ezért mondja az Ige: állj ellene az ördögnek, és az elfut rettegve. Mert ismer téged: te Krisztusban vagy, Krisztus felhatalmazásával, erejével. Kelj fel végre, foglald el a helyedet! A menny, a föld, és a pokol is felismeri, hogy mit tett Krisztus a kereszten.

Sátánnak nincs legális joga, hogy uralkodjon az életedben. Róm 5,17: uralkodnod kell az életben, mint királyok. Én nem átok alatt vagyok, a betegséget, egészséget, a szegénységet gazdagságra cserélte az Úr. Az Úr szerezte meg nekem, mert felvitte a keresztre, átokká lett értünk, hogy mi ne legyünk átkozottak, hanem Ábrahám áldása legyen a miénk. Hogy a pogányokra jöjjön Jézus Krisztuson keresztül Ábrahám áldása. Ha Krisztusban vagy, akkor Ábrahám magva vagy. Ábrahám áldása háromszoros: szellemi, fizikai gyógyulás, anyagi-pénzügyi áldás.

Hozzád tartozik, de akkor kerül a birtokodba, ha megtaposod az ördögöt. Minden talpalatnyi föld, minden lépés, amellyel taposol az ördögön, a birtokodba kerül. Mondd: a győzelem az enyém. Nem érdekes, min mentél keresztül. mert te kígyókon és skorpiókon taposol. A gyógyulás az enyém. Egészséges vagyok, teljes vagyok. A fejem búbjától a talpamig.

És akkor lesz a tiéd, mikor használod a hatalmadat.
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Kenneth E. Hagin: Újjászületés

kenneth%20e%20hagin.jpg
Nem az a fontos, hogy melyik gyülekezetbe tartozol, hanem az, hogy melyik családba. Jézus azt tanította, hogy az embernek újjá kell születnie. A következő állítások Jézus szájából származnak: "...Ha valaki újonnan nem születik, nem láthatja az Isten országát." (Ján. 3,3) Az ÚJJÁSZÜLETÉS elengedhetetlen ahhoz, hogy ÜDVÖZÜLJ. Az újjászületés által kerülsz igaz kapcsolatba Istennel. Az újjászületés szükséges, mielőtt a Biblia áldásaiból akár egyet is igényelhetnél.
Az újjászületés: nem konfirmáció, nem gyülekezeti tagság, nem vízkeresztség, nem szentségek felvétele (áldozás), nem vallási előírások betartása, nem a kereszténység intellektuális felvétele, nem a hagyományokhoz való merev ragaszkodás a hitben, nem templomba járás, nem imádkozás, nem bibliaolvasás, nem erkölcsös életmód, nem kultúráltság vagy kifinomultság, nem jó cselekedetek véghezvitele, nem a tőled telhető legjobb, sem pedig az a többi dolog, amelyben némelyek bizakodnak, megváltást remélve azoktól.
Nikodémus, akihez Jézus az újjászületéssel kapcsolatban beszélt, rendelkezett az imént felsoroltak legtöbbjével, Jézus mégis azt mondta neki: Szükség néktek újonnan születnetek - Ján. 3:7
Aki újjászületik, azon automatikusan észrevehetők az újjászületés által létrejött új élet külső bizonyítékai. Szomorú, hogy mégis milliók vannak, akik abban bíznak, hogy a jó cselekedeteik váltják meg őket. És milliók halnak meg és vesznek el az újjászületés nélkül, mert félrevezették őket az újjászületés megtapasztalásával kapcsolatban.

Ne úgy állj hozzá, hogy téged nem lehet megtéveszteni. Ne úgy állj hozzá, hogy a te gyülekezeted az egyetlen igaz gyülekezet, és nem vezethet félre téged. Lehet, hogy a gyülekezeted helyesen tanít az újjászületésről. De győződj meg erről magad, az által, hogy saját szemeiddel látod a Bibliában, és tudod a szíveddel, hogy rendben vagy Istennel, hogy a valóságos újjászületésed megvan és hogy Istennel élsz életed minden napján.

Semmi értelme becsapni magad. Vagy újjászülettél vagy nem. Vagy tényleg üdvösséget nyertél vagy be vagy csapva, mert azt hiszed, hogy igen, holott elveszett vagy. Te ismered az életedet és a kapcsolatodat Istennel. Úgyhogy bizonyosodj meg róla, hogy te valóban egy megváltott személy vagy-e, és személyes kapcsolatban állsz-e Istennel. A baj a szívben van; a belső emberben, a szellemben. (Márk 7,21-23) A csupán kívülről helyesnek látszó, Krisztus nélküli élet csak mesterséges, és nem más, mint képmutatás. (Máté 23,27) Az ember nem fizikai lény. Az ember szellem. Valójában az ember szellem, van lelke és testben él. (1Thess. 5,23) Amikor Jézus azt mondta Nikodémusnak: Szükség néktek újonnan születnetek - Ján. 3,7
Nikodémus a természetes síkon gondolkodott, és megkérdezte: ...Mimódon születhetik az ember, ha vén? Vajjon bemehet-é az ô anyjának méhébe másodszor, és születhetik-é? Jézus elmagyarázta: Ami testtől született, test az; és ami Szellemtől született, szellem az. Ján. 3:4-6.
AZ ÚJJÁSZÜLETÉS AZ EMBERI SZELLEM ÚJRA SZÜLETÉSE. A valódi ember szellem. A szellem a lelken (az ember intellektusa, érzelmei és akarata) keresztül működik, a lélek pedig a fizikai testen keresztül. Tehát az ember (aki szellem) és az ő lelke fizikai testben él. A fizikai halál bekövetkeztekor az ember és lelke elhagyja a fizikai testet, és megtér örök otthonába. [A Lukács 16,19-24-ben Lázár és a gazdag ember testen kívüli megtapasztalásairól olvashatsz.]
Amikor Isten azt mondta Ádámnak az Édenben: amely napon eszel arról, bizony meghalsz. Isten nem a fizikai, hanem a szellemi halálra utalt. Ha az ember nem halt volna meg szellemileg, akkor nem kellett volna meghalnia fizikailag sem. A SZELLEMI HALÁL ISTENTŐL VALÓ ELKÜLÖNÜLTSÉGET JELENT. Abban a pillanatban, amikor Ádám bűnbe esett, elkülönült Istentől. Mikor Isten hűvös alkonyatkor a Kertben járt, mivel szokása volt, hogy Ádámmal sétál és beszélget, és szólította őt: Hol vagy?, Ádám így felelt: Elrejtezém. Elkülönült Istentől.
Az ember most az ördöggel van közösségben. Számkivetett, ki van taszítva Édenből, és nincs legális alapja arra, hogy Istenhez közeledjen. Már nem válaszol Isten hívására. Csak a megváltozott természetének, illetve a hamis mesterének felel. Az ember több, mint vétkes. Több, mint törvényszegő vagy bűnös. Az ember szellemileg az ördög gyermeke, és mostohaatyja természetének a részese. Ez megmagyarázza, hogy az ember miért nem üdvözülhet jó magaviselet által. Újjá kell születnie. Ha az ember nem az ördög gyermeke lenne, akkor elegendő volna, hogy elkezd helyesen viselkedni, és minden rendben is lenne. De még ha helyesen viselkedik is, továbbra is az ördög gyermeke, és a pokolba megy, miután meghal ? a kénkővel égő tüzes tóba, amely a Második Halál.
Az ember nem állhat meg Isten jelenlétében, amint van mert mostoha apja, az ördög természete van a bensőjében. Csak úgy üdvözülhet, ha valaki megváltja őt azáltal, hogy kifizeti a büntetést a bűneiért, és új természetet ad neki. Azonban az ember, aki szellem, és testben él, újjászülethet. Az ő természete megváltozhat. Új teremtménnyé válhat Krisztus Jézusban. Nem számít, mennyire tanult, hány rendfokozat áll a neve mögött, hány dollárja van, milyen jó szociális munkás, sem az, mennyire vallásos az ember nem tud megállni Isten jelenlétében. A természete rossz. Az ember elveszett ma, nem azért, amit tesz, hanem azért, ami ő maga. (Amit tesz, az annak az eredménye, ami ő valójában.) Az embernek szüksége van életre Istentől, mert szellemileg halott. Köszönet Istennek, amiért Krisztus megváltott minket a szellemi halál alol. Az új Ember, Jézus Krisztus, Őbenne nem volt meg a halál. Ő nem úgy született, ahogy mi, és a halál szellemi természete az ördög nem volt meg Őbenne. A Biblia mégis azt mondja a Zsidó 2,9-ben, hogy Ő minden emberért megízlelte a halált.
Az újjászületés nem fokozatosan megy végbe. Egy pillanat műve! Ez egy ajándék Istentől, melyet abban a pillanatban kapunk meg, amikor hiszünk. Az Efézus 2,1 azt mondja, hogy titeket, kik holtak voltatok a vétkeitek és bűneitek miatt ? ez a szellemi halál ? Ő megelevenített, élővé tett. A 8-as és 9-es vers elmondja, hogyan történt ez:

Mert kegyelemből tartattatok meg, HIT által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; NEM CSELEKEDETEKBŐL, hogy senki ne kérkedjék. - Efézus 2: 8-9.

Nem cselekedetekből! Ez romba dönti az ego fellegvárát. Az ember tenni akar valamit, hogy megváltsa magát. Azt akarja, hogy neki is része legyen benne. De ez lehetetlen. Egyszerűen el kell ismerned a tehetetlenségedet és reménytelenségedet. El kell ismerned, hogy pontosan az vagy, aminek a Biblia mond: egy elveszett bűnös. Ezután gyere és fogadd el, amit Krisztus megtett érted ajándékba! Átmentél már a szellemi halálból a szellemi életbe. Isten az Atyád. Fel tudsz nézni az égre ezt mondva: Atyám, Isten.Tanúságot tesz a Szellem a te szellemedben, hogy Isten gyermeke vagy. Ott van a Szent Szellem a te szellemedben, kiáltva: Abbá, Atyám - Róm. 8:14-16 A válasz igen, hogyha újjászülettél. Ha nem születtél újjá, fogadd el Krisztust, mint Megváltódat még ma!


Azért ha valaki Krisztusban van, ÚJ TEREMTÉS [új teremtmény] az; a régiek elmúltak, ímé, ÚJJÁ LETT minden. - 2 Korinthus5,17

Az Újjászületés egy fentről jövő újjáteremtés Isten Igéjének és Isten Szellemének a közvetlen működése az életed felett, teljesen megváltoztatva az életedet, mikor igazán megtérsz, és Istenhez fordulsz. Ez az újjáteremtés a következő módon történik:

  1. Fedezd fel, hogy bűnös vagy; elveszett, Isten nélkül és remény nélkül. (Róma 3,23)
  2. Ismerd el, hogy Jézus Krisztus azért halt meg a kereszten, hogy megváltson téged a bűntől az Ő drága vére által.
  3. Jöjj Istenhez, elfordulva a bűntől, és valld meg, hogy Jézus az Urad és újjá fogsz születni. (A Szent Szellem tesz új teremtéssé, új teremtménnyé, megtisztítva minden bűntől Isten Igéjének hatalma és Krisztus vére által, amely a te bűnöd kiengeszteléséért ontatott ki.)
  4. Hidd a szívedből és valld meg a száddal, hogy Isten eltörli a bűneidet, és hogy újjászülettél.

Most néhány igevers következik, mely megmutatja neked, mihez van jogod, hogy hidd és megvalld:

Mert ha a te SZÁDDAL vallást teszel az Úr Jézusról, és SZÍVEDBEN hiszed, hogy az Isten feltámasztotta Őt a halálból, ÜDVÖZÜLSZ. Mert szívvel hiszünk a megigazulásra, szájjal teszünk pedig vallást az üdvösségre. - Róma 10:9-10
Valakik pedig befogadák Őt, hatalmat ada azoknak, hogy ISTEN FIAIVÁ legyenek, azoknak, akik az Ő nevében hisznek; Akik nem vérből, sem a testnek akaratából, sem a férfiúnak indulatjából, hanem ISTENTŐL SZÜLETTEK. - János 1:12-13

Ó, micsoda alap a hitre! Nincs olyan, hogy valaki Őhozzá jön, és ki lesz vetve! Jézus mondta: ...aki hozzám jő, semmiképpen ki nem vetem. Ján. 6,37

IMA AZ ÜDVÖSSÉGÉRT
(Mondd el hangosan, a szíved mélyéből.)


Hiszem, hogy Jézus Istennek Fia.
Hiszem, hogy Jézus meghalt az én bűneimért.
Hiszem, hogy Jézus feltámadt az én megigazulásomért, a Biblia tanítása szerint!
Kérlek Jézus, legyél az én Uram, Megváltóm és Gyógyítóm!
Jézus, Te vagy az én Uram, Megváltóm és Gyógyítóm!
Meg vagyok váltva! Újjászülettem Krisztusban!
Az Ő szent vére megtisztított minden bűntől!
Köszönöm Úr Jézus az örök életet! Ámen.​
Isten gyermeke vagy! Az egész Bibliában nincs még egy olyan igazság, amely olyannyira elérhető lenne, mint az a bizonyos áldott tény, amikor újjászületünk Isten családjába az Atya Isten a mi Atyánk. Ő gondoskodik rólunk! Mindannyian személyesen, egyenként érdekeljük Őt, nem csak mint egy csoport, egy Test vagy egy Gyülekezet. Minden egyes gyermeke érdekli, és mindannyiunkat ugyanazzal a szeretettel szeret. Isten a te saját Atyád. Te az Ő saját gyermeke vagy. És ha Ő az Atyád, biztos lehetsz, hogy be fogja tölteni az apa szerepét, és teljesíti az apa részét. Biztos lehetsz, hogy mint Atyád, Ő szeret téged, és gondoskodni fog rólad. (Lásd: Ján. 14,23; Ján. 16,23.27; Mát. 6,8.9.26.30-34; Mát. 7,11) Az Igéből ismerjük meg Atyánkat, az Ő szeretetét, az Ő természetét, azt, hogyan visel gondot rólunk, és hogy mennyire szeret bennünket. Ő mindaz, amit az Ige mond róla. Megtesz mindent, ami felől az Ige azt állítja, hogy megteszi.

A fenti tanítás idézet Kenneth E. Hagin: "Az újjászületés (The New Birth)"című kiskönyvéből.
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Derek Prince: A varázslás

Az angol nyelv általában három szót használ a sátáni erők különböző megnyilvánulásainak a leírására: varázslás, jövendőmondás és boszorkányság.
A varázslás alapvetően az uralkodás ereje.
Az az erő, amely rabul ejt, amely ellenőrzés alatt tart, s személyes uralkodáson keresztül valósul meg. S hadd mondjam meg rögtön az elején, hogy soha nem Isten akarata, hogy egy személy elnyomja a másikat. Minden ilyen esetben a mögötte lévő erő gonosz! Soha nem Isten akarata, hogy a férj uralkodjék a feleségén, a feleség a férjén, a szülők a gyermekeken vagy a szolgáló testvérek a gyülekezeten. Ahányszor ez megtörténik, a mögötte lévő erő mindig gonosz! Nagyon gyakran valóságos varázslás. Nincs mód ezúttal különösebb részletezésre, de a szellemi egészen más, mint a lelki.
A (hús)testi vagy lelki ember nem tudja felfogni Isten Szellemének dolgait.
Jakab 3,14-15: „Ha pedig keserű irigység és viszály van szívetekben, nehogy dicsekedjetek és hazudjatok az igazság ellen, ez nem fölülről jövő bölcsesség, hanem földönlevő, a lélekből fakadó démoni”. Tehát ez „lecsúszás” a földi szintre, majd onnan a lelki szintre, végül az utolsó fokozat: a démoni. S amikor valaki elhatározza, hogy a saját akaraterejével rávesz egy másik embert valamire, akkor lelki erőt használ, s ezzel könnyen megnyitja magát a démoni erőknek.
Azt kell mondanom, hogy sok ima lelki. Az ima nem eszköze annak, hogy rávegyük Istent arra, amit akarunk. Amely ima ilyen alapra épül, az lelki. Annak sem eszköze az ima, hogy másokkal végeztessük el azt, amire vágyunk. A motiváció ebben az esetben is lelki, vagyis ezek olyan imák, amelyekben nincs Isten Szellemének a vezetése. Ellenkezőleg, lenyomó erő van bennük: lelki, földi, ördögi. Amikor egy személy (rendszerint nő) szellemi helyett csak lelki, és elhatározza, hogy másokat a maga uralkodása alá von, akkor varázsol.
Kétféle varázsló van: az egyik tudja, hogy az, és az is akar lenni; ő a Sátán erejét használja. Sok ilyet láttam Új-Zélandon (néhányan meg is szabadultak). A másik bizonyos szempontból veszélyesebb, mert ő maga sem tudja, hogy varázsló, s nem tudják róla mások sem. A múltkoriban valaki megkérdezte tőlem: „Vannak-e pünkösdi varázslónők?” „Igen – válaszoltam neki –, sőt vannak karizmatikus varázslónők is. Mi a különbség? Az, hogy a pünkösdi varázslónők a pünkösdi gyülekezetekben próbálják irányítani a pásztort és a gyülekezetet, a karizmatikus varázslónők, pedig otthoni imakörökben uralkodnak, és általában a férjük is ott van.” Néhány pillanatig hallgatott, majd azt mondta: „Akkor most már tudom, hogy az a személy, aki nálunk van, karizmatikus varázslónő.” Ez talán furcsának tűnik, de én a legalapvetőbb élményről beszélek, amit megtapasztaltam. Néhány példát is elmondok. Egyszer egy összejövetelen tartottam előadást, és Isten megnyitotta a szememet egy olyan dologban, amiről nem prédikáltam még. Arról kezdtem el beszélni, hogy mennyi asszony uralkodik a férjén, a családján – tulajdonképpen akaratán kívül. Megpróbál mindenkit az uralma alá hajtani. Rámutattam, hogy az ilyen otthonokban a férfi nem tudja elfoglalni azt a helyét, amit Istentől kapott. Lehet sikeres az üzleti életben, a munkahelyén, de soha nem lesz teljesen kifejlett szellemi ember, mégpedig azért nem, mert állandó nyomás alatt él otthon, s ez a feleségétől jön. A benne lévő varázslástól. Rámutattam, hogy ez általában lázadást okoz a gyermekekben, s széttöri az otthont.
A varázslás a világon az első számú romboló erő
Az Egyesült Államokban több ilyen varázslás történik, mint bárhol a világon. Itt a válások és a szétesett családok száma egyenes arányban van a varázslás erejével. Ennek a tanításnak a végén egy nő, akit ismertem, akinek férje és gyermekei vannak, és mindnyájan Szent Szellemmel betöltekezett keresztények, odajött hozzám, és azt mondta: „Most láttam meg először, mi van bennem! Prince testvér, engem írtál le! Én pünkösdi varázslónő vagyok. Imádkoznál értem? Az egész családom meg van keresztelkedve Szent Szellemmel, de nincs békesség az otthonunkban.” Elkezdtem imádkozni érte, s elcsodálkoztam a sátáni erők megnyilvánulásán ebben az asszonyban. A kezét a hátgerincére tette, valami fájdalom volt ott, ami nem akarta elhagyni a testét. Dicsőség az Úrnak, hogy a végén mégis megszabadult! Ekkor Isten megnyitotta a szememet.
Említhetek egy másik példát is. Körülbelül öt évvel ezelőtt egy barátom, aki evangélista, segítségért fordult hozzám, s beszélgetésre kért. Először ebédeltünk, aztán felmentünk a szállodai szobájába, ahol elmesélte családja és saját szellemi problémáit. Majd kérte a véleményemet. „Testvérem – mondtam –, csak egy információ–forrásom van, a Biblia, s ha ez nem megbízható, akkor az egész diagnózisom sem az. De amit elmondtál, abból azt látom, hogy édesanyád varázslónő.” „Ezt mondja a feleségem is! Az anyja jó pünkösdi hívő, egy gyülekezet tagja, szólt nyelveken. Imádkoznál értem?” „Igen” – feleltem. Rátettem a kezemet, és imádkoztam. Körülbelül húsz percen keresztül valami nyúlós anyagot öklendezett ki magából. Mikor befejeződött, megjegyezte: „Ez nagyon furcsa és figyelemre méltó. Ebédre csirkét ettem, de ami eltávozott belőlem, az egészen más dolog. És nem a gyomromból jött.” Majd arról kérdezett: mit tegyenek a lányukkal, aki teljesen ellenőrizhetetlen és nevelhetetlen. Esténként eljár otthonról, csavarog, férfiakkal ismerkedik, és így tovább. „Azt tanácsolom, hogy böjtölj és imádkozz! S amikor igazán érzed Isten erejét, akkor fogj egy ruhadarabot, amit a lányod a leggyakrabban hord, tedd rá a kezedet és dorgáld meg a Sátáni erőt.” Egy évvel később találkoztunk. „Hogy van a lányod?” - kérdeztem tőle. „Megtettem, amit tanácsoltál, mondta boldogan. Imádkoztam és böjtöltem, s aztán volt egy ruhadarab, amit a lányom nagyon szeretett hordani, rátettem a kezemet, és megdorgáltam az ellenséget. Később felvette, és – hogy most egy kicsit rövidebbre fogjam – nagyon rendes, jóravaló lány lett, minden tantárgyból jeles az eredménye.” „De nem ez az egésznek a vége – folytatta –, mert egy nap eljött hozzánk anyám, és olyasmit tett, amit aligha lehetett elvárni tőle: a feleségemnek akart segíteni mosni. S akár hiszed, akár nem, amióta anyám kimosta a többi között ezt a ruhadarabot is, már ő sem volt ugyanaz a személy.” Néhány részlettel egészíteném ki ezt a történetet, hogy érthetőbb legyen. Ismerősöm anyja pünkösdi varázslónő volt, s az ő hatása alatt csaknem tönkrement az egész család. Nagyon gyakori, hogy az ilyen nőnek van egy kedvenc unokája, aki varázslásának tárgya lesz. S ez sajnos szörnyű a gyermek számára.
A teljes evangéliumi üzletemberek egyik találkozóján St. Luisban volt egy dél-kaliforniai család: apa, anya, vő, leány és a kisfiuk. Valójában az volt a céljuk, hogy összehozzanak a vővel, mert sok problémája volt a feleségével is. Ahogy ott ültem, és hallgattam őt, megláttam: az anyós (annak látszatával, hogy ő szellemi) az egész családot uralta. S azok a családtagok, akik nem tudtak kikerülni a befolyása alól, tönkrementek. A lányának sajnos a legkisebb képessége sem volt meg arra, hogy kiszabadítsa magát az anyja uralma alól, az unokát pedig nehezen nevelhetőnek minősítették. Mindezek mögött tehát az anya, illetve a nagyanya konok, uralkodó befolyása volt. Ezt az asszonynak nagyon őszintén meg is mondtam: „Varázslónő vagy. Nem vetted észre, s tönkretetted a családodat, az otthonodat.” A férje nagyon sikeres üzletember volt, de két helyen kudarcot vallott: otthon és a gyülekezetben. Mert a felesége befolyása nem engedte ezt az embert, hogy kibontakozzon szellemileg. A fiatal pár elfogadta, amit mondtam, a férj is. Az egyedüli, aki – amikor közöltem vele is ezt a tényt – fel volt háborodva, a nagymama volt. Végül a fiatalok megkérdezték tőlem: „Úgy gondolod, jó lenne, ha külön élnénk tőle, és kikerülnénk a befolyása alól?” „Meggyőződésem, hogy ezt kell tennetek! Az Ige azt mondja, hogy az ember elhagyja apját és anyját, és ragaszkodik az ő feleségéhez. Ha két fiatal összeházasodik, a szülőnek semmiféle beleszólása nincs már azok életébe.” Így aztán a szülők egyedül tértek haza, a fiatal pár is külön utazott el. Nagyon figyelemre méltó, amit ez a fiatalember egy évvel később nekem levélben írt (én addigra már el is felejtettem az egészet). Vázlatosan ismertette, mi történt velük azóta, amióta egyedül élnek. Minden dologban jobbra fordult a család sorsa. A kisfiút nem sorolják már a problémás gyerekek közé, a fiatal anya érett, erős bizonyságtevő, szellemi keresztény lett, ő – a férj – pedig szolgálatot kezdett el az Úrban, és megalapozta magát abban. S mindez kilenc hónap alatt történt, miután megszabadultak a rossz befolyástól. Nagyon sok hasonló eset van az Egyesül Államokban. Egyiket a másik után hallom, s tudom, hogy az ilyen családban élő férfi sosem lehet azzá, amire Isten kirendelte: sem az otthonában, sem Isten gyülekezetében. Lehet sikeres bármilyen területen, de otthon nem tudja magát megértetni, sem azt megérteni, hogy miért van elnyomva, és miért képtelen fejlődni. Személyes meggyőződésem, hogy ez ma a legfenyegetőbb probléma az Egyesült Államokban. S azt hiszem, hogy ennek a problémának a megoldása lenne a legnagyobb forradalom is.
Az USA alapvetően nők által irányított nemzet (Magyarország is! – megj.)
Sokfelé utaztam, de sehol máshol nem tapasztaltam a nők ilyen nagymértékű uralkodását. A nemzeti tőke 80%–a a nők kezében van, és a gyülekezetekben 10:1 az aktívan tevékenykedő nők–férfiak aránya. A gyülekezet és az otthon, a két fő szellemi terület, legnagyobb részt a nők kezében van. Nem mondom, hogy ezek az asszonyok valamennyien varázslónők, de állítom, hogy ebben a nemzetben a varázslás ereje a férfiakat lent tartja, a nőket pedig olyan helyzetbe emeli, amelyhez nincs meg a képességük, és amelyre Isten nem rendelte őket. Ezen felül azt is hiszem, hogy a varázslás a legelső politikai, nemzeti veszély. Én csak látogatóként költöztem az USA–ba – és megköszönöm az állampolgárságot! – nincs személyes közöm az amerikai történelemhez, de a legutóbbi időben megismertem annak néhány részletét, s úgy látom, hogy két nagy áramlat alakítja.
Az egyik Isten igazsága, olyan mértékben, ahogyan Izráelen kívül egyetlen nemzetet sem befolyásolt.
A másik a Sátán ellentámadása. Ez a kettő egymással harcban áll. S a nemzet sorsát az határozza meg, hogy e két ellentmondásos erő harcának mi lesz a kimenetele. Minden amerikai tudja, hogy 1850. óta az elnökök közül sokan nagyon furcsa és tragikus körülmények között haltak meg. Az első Abraham Lincoln volt. Nagyon csodálom őt, és tudom, hogy keresztény volt. Egyik könyvemben – melynek címe „Történelemformálás ima és böjt által” – írtam Abraham Lincolnról, aki az egész nemzetet imára és böjtre hívta fel, s kiáltványában csodálatraméltóan írt például arról, hogy egyedül az a nemzet sikeres, amelynek Isten az Ura. Ugyanebben a könyvben több olyan vezető, orvos, ügyvéd példáját is említettem, akik a „megalázkodás napjaiban” imádkoztak és böjtöltek a nemzetért. (Washington is olyan személy volt, aki hitt az ima és a böjt erejében. Voltak időszakok, például 1773–ban is, amikor napokat töltött imában és böjtben.) De Abraham Lincoln felesége mélyen belemerült az okkultizmusba, rávette férjét, hogy engedélyezze szeánszok rendezését a Fehér Házban. Lincoln ugyan nem vett részt aktívan ezekben, de jelen volt. Mélységes meggyőződésem, hogy ennek rendkívüli kihatásai voltak az akkori amerikai történelemre, és annak további alakulására. Ezzel átok alá került a Fehér Ház, s a mai napig átok alatt van. Valószínűleg a keresztények rendkívüli imájára van szükség ahhoz, hogy ez az átok megtörjön. Ami keveset tudok az USA történelméről, annak alapján úgy látom, hogy hatalmas konfliktus van a két erő között: a világosság és a sötétség erői között. Lezárva ezt a részt, szeretnék nektek röviden képet adni a varázslásról magából az Igéből.
Az Újszövetségből
Apostolok Cselekedetei 8,5-7 „Fülöp Szamária városába ment alá, és azoknak hirdette a Krisztust. A tömeg egy indulattal figyelt azokra a dolgokra, melyeket Fülöp mondott, hallgatták szavát, és szemlélték a jeleket, melyeket tett. Sokakból, akikben tisztátalan szellemek voltak, azok hangos kiáltással mentek ki, sok szélütött és sánta meggyógyult.”
Álljunk meg itt egy pillanatra! Egy kis kommentárt fűzök hozzá azok számára, akik kételkednek. Don Basham pünkösdi prédikátor barátom és én elmentünk valahová (nem az USA-ban), ahol egyik este Don Basham vezette a szabadító szolgálatot. Nos, egy pünkösdi barátunk nagyon felháborodott, és megkérdezte, hol szerepel az Újszövetségben ilyen fajta szolgálat? Don Basham – nagyon finom és szelíd ember – azt mondta neki: „Hát mi van leírva az Apostolok Cselekedetei 8–ban? A tisztátalan szellemek nagy hangon kiáltva kimentek, a sánták és a bénák meggyógyultak… Itt is pontosan ez történt.” Kedves pünkösdi testvérünket nem elégítette ki a válasz, és tovább háborgott. A terem végében azonban ült egy anglikán teológiai rektor, aki az összejövetel után odajött hozzánk, s azt mondta a pünkösdi prédikátorról: „Hát nem furcsa, hogy itt a szeme előtt történik, és mégsem hiszi?!” Elcsodálkoztam, hogy ez a rektor jobban megértette a történteket, mint a pünkösdi prédikátor, aki bizonyára csak az olyan típusú istentiszteletet tartja igeinek, amilyet ő ismer. Himnusz, bevezetés, bizonyságtevés, üzenet stb. és befejezésül egy áldásmondás. Jól elfogadott menetrend. Azt gondoltam magamban: „Vajon hol van az Újszövetségben ilyenféle istentisztelet?” Válaszom az, hogy sehol! Ezzel nem azt mondom, hogy ez rossz, mindössze azt, hogy nevetséges erőltetni, mint az istentisztelet egyetlen lehetséges módját. De sajnos így van ez sokhelyütt. Ne ragaszkodjunk ahhoz, hogy ez az egyedüli, elfogadható istentiszteleti forma. De térjünk vissza Filephez.
ApCsel 8,8-9 „Úgyhogy nagy öröm támadt abban a városban. Egy Simon nevű férfi már korábban ott tartózkodott a városban, s mint mágus, varázslást folytatott, annyira, hogy a szamáriai nemzet magán kívül volt a csodálattól. Simon magát valami nagynak mondotta”
Biztos jele a Sátán szolgájának az, hogy magát nagy személynek állítja. Az egész város az uralma alá került a varázslás ereje által, s mindaddig a kötelékében volt, amíg nem jött Filep, és nem prédikálta Krisztust, s nem vezette a szabadítás szolgálatát. S miért volt ilyen hatalmas megnyilvánulása a jeleknek? Mert a varázslás ereje is olyan nagy volt. Minden esetben, amikor a varázslás ereje nagy, a szabadító szolgálat alatt hatalmas megnyilvánulások kísérik az Isten királysága s a Sátán királysága közötti erők ütközetét.
Nyolc évig voltam Afrikában, Indiában születtem, s jártam Új-Zélandon és Ausztráliában is. Sokfelé utaztam, s nem ismerek egyetlen helyet sem a világon, ahol nagyobb lenne a varázslás ereje, mint az Egyesült Államokban. Afrikában sokkal kisebb mértékű. Ezért nagyon fontos a szabadítás szolgálata, de emiatt van nagy konfliktus is, amikor a szabadulás megtörténik, úgy, mint Samáriában. S olvashatjuk Simonról, hogy amikor látta Isten erejét így megnyilatkozni, akkor azt mondta, hogy ő is akar abból, és azt fogja követni. Hitt és megkeresztelkedett. Majd jött Péter és János, az emberek megkapták a Szent Szellemet. S amikor Simon látta, hogy az apostolok kézrátétele által adatik a Szent Szellem, pénzt ajánlott fel az apostoloknak, mondván: adjátok nekem az erőt. Látnunk kell, ha Simon a mai modern gyülekezetekben lenne, akkor 10 centet sem ajánlana föl. Természetesen rosszul számított, de volt ott valami, ami pénzt ért volna a számára az ő gondolkodásmódja szerint. S vegyük észre, amit Péter mondott neki:
Ap.Csel.8,20-24 „Péter azonban ezt mondta neki: “Vesszen el ezüstöd veled együtt azért, hogy azt gondoltad, hogy az Isten ajándékát pénzen meg lehet szerezni. Nincs neked részed, sem örök juttatásod ebben a dologban, hiszen szíved nem egyenes az Istennel szemben.”
Ez az ember megkeresztelkedett, hitt, s mégsem volt igaz a szíve Isten előtt! Péter így folytatta: „Térj hát más felismerésre, fordulj el ettől a gonoszságtól, és könyörögj az Úrhoz, hátha elengedi majd neked szíved gonosz szándékát. Mert úgy látom, hogy keserű epébe és a hamisság bilincsébe jutottál bele.” “Könyörögjetek értem az Úrhoz – szólt erre Simon –, hogy abból, amit mondottatok, semmi rám ne szálljon.”
Tudjátok miért tipikus? Mert aki mélyen benne van az okkultizmusban, annak nagyon nehéz az igazi, teljes megfordulás, megtérés. Továbbra is a romlott, régi úton akar haladni, s nem érzi a bűnbánat igazi jelentőségét. Ezért mondta Simon mágus: ti imádkozzatok! Sokszor mondják nekem az emberek: Prince testvér, imádkozz a szabadulásomért! Nem azt mondom, hogy akik okkultizmussal foglalkoztak, azok nem szabadulhatnak meg, de sokszor nagyon nehéz mindazoknak a dolgoknak a teljes megtagadása, amiben benne voltak. Ezek után olvassuk el az ApCsel 13–at. Pál és Barnabás első missziós útjukon vannak.
Ap.Csel.13,6-12 „Mikor az egész sziget bejárása után Páfuszba érkeztek, egy emberre bukkantak ott, aki mágus, hamis próféta volt, s neve Bárjézu volt. Ez a férfi egy mély belátású férfiúnak, Szergiusz Paulusz helytartónak udvarában tartózkodott, ki Barnabást és Sault magához hívatta, és azon volt, hogy Isten igéjét hallgathassa.”
Az okkultizmus híveinek jellemzője az is, hogy igyekeznek közelebb jutni a politikai hatalomhoz és tekintélyhez, így gyakorolva saját hatalmukat. Nos, „Elimász, a mágus azonban ellenállt nekik – így értelmezik tudniillik a nevét –, és igyekezett a helytartót a hittől elfordítani.” Figyeljétek meg:

Az okkultizmus
Mindig azt igyekszik megakadályozni, hogy az igazság prédikáltassék. Igyekszik hátráltatni azt, és elfordítani az embereket az igazságtól. Nagyon sokan jönnek, és azt mondják: „Prince testvér, nem tudom mi az oka, de nem vagyok képes olvasni a Bibliát. Valahányszor leülök, mintha jönne valami, és attól kezdve nem értem meg az Igét.” Ilyenkor a háttér majdnem kivétel nélkül az okkultizmussal kapcsolatos.
Don Basham könyvében, amelynek a címe: „Szabadíts meg a gonosztól”, van egy történet egy személyről. Mind a ketten szolgáltunk feléje, mert fokozatos volt a szabadulása. Vasárnapi iskolákban is prédikált, de igazán mégsem tudta olvasni a Bibliát; évekig nem tudta élvezni. Egy nap Don Basham egy szállodában prédikált, s a szolgálat közepén valami olyan történt ennek az asszonynak az elméjében, mint egy villanás, s azt mondta: „Asztaltáncoltatás, asztaltáncoltatás…” Nem tudott a helyén maradni. Felkelt, kirohant a mosdóba, és kihányt valamit, ami már majdnem megfojtotta. Abban a pillanatban szabadult meg az asztaltáncoltatás kötelékéből, amelybe még az édesapja!!!! vitte bele. Attól kezdve már könnyen tudta szeretni a férjét, gyermekeit, tudott örvendezni a megváltásban, s tudta élvezni a Bibliát is. Az akadályt elmozdították. Az okkultizmus mindig akadályt állít a keresztény élet élvezésébe. Például az emberek együtt vannak, imádják Istent, s mikor már majdnem megérintik őt, hirtelen valami korlát keletkezik. Sokan mások is úgy vélekednek, hogy ez az okkultizmussal van összefüggésben. Emlékszem egy katolikus hátterű emberre. Egyszer odajött hozzám (tanult, művelt személy), beszélgettem vele, s megkérdeztem: „Meg vagy keresztelve Szent Szellemmel” „Igen, de…” Már tudom, mit jelent ez. Az „igen, de…” azt jelenti, hogy nem szól nyelveken. „Szeretnéd, hogy szólj nyelveken?” – kérdeztem. „Igen – válaszolta –, de valahogyan nem tudom megtenni.” „Nem voltál jósnőnél?” – faggattam tovább. „De voltam, 15 éves koromban, de az csak tréfa volt! Nem gondoltam komolyan.” „De mégis elmentél – mondtam. S megtagadtad már?” „Nyíltan nem.” Akkor elmondattam vele a megtagadás imáját, s a végén, ahogy elválasztotta magát ettől a bűntől, rátettem a kezemet és ő folyékonyan beszélni kezdett egy ismeretlen nyelven. Az akadályt elmozdítottuk. Ilyen sötét, láthatatlan erők hátráltatják sok ember életében a Biblia tanulmányozását, az imaéletet és még sok mindent. Elimás az evangélium prédikátorai és a hatalmat gyakorló tiszttartó közé állt. Dicsőség Istennek azért, ami történt: „Saul erre, aki Pál is, Szent Szellemmel megtelve, rászögezte szemét” – vegyétek észre a Szent Szellem hűségét, ahogy a konfliktus pillanatában feltöltötte Pált erővel a helyzet megoldásához! – azt mondta a mágusnak, annak az okkultista hamis prófétának (s most figyeljétek meg Isten Igéjének nyelvezetét, mennyire erős!): „és így szólt: Óh, te mindenfajta ármánnyal és minden könnyelműséggel megtöltött ember, a vádlónak fia, mindenféle igazságosságnak ellensége…”
Nagyon erőteljes nyelv, de igaz minden ilyen személyre. Tele vannak álnoksággal és minden gonoszsággal, az ördög gyermekei, és minden igazságnak ellenségei. Én nem szeretnék ebbe a kategóriába tartozni! Ezután azt mondja Pál: „nem hagyod abba, hogy az Úr egyenes útjait elforgasd? Lásd, most rád súlyosodik az Úr keze: Vak leszel, és egy ideig nem látod a napot.” Azonnal köd és sötétség borult reá, és keringve vezetőket keresett. Ekkor a helytartó, mert látta, hogy mi történt, hitt, megdöbbentette őt az Úrnak tanítása.” Tehát a tiszttartó elcsodálkozva hitt a páli tanításoknak. Ilyen körülmények között más is hitt volna! Szükség van sok ilyen tanításra!
Ap.Csel.16,16 Pál és Silás Filippiben csatlakozott a nők imacsoportjához, s a Sátán itt is tett valamit. Don Bashamnak nagyon jó üzenete van erről, ezt szeretném elmondani. „De történt, hogy amikor éppen az imádkozásra mentünk, egy fiatal rabszolgálóval találkoztunk, akiben jós szellem volt, ki jósolgatásával nagy nyereséget szerzett gazdáinak.”
Az Újszövetség görög szövege szerint a python szelleme volt benne. A python óriáskígyót jelent, ami nem méreggel öli meg áldozatát, hanem köréje csavarodik, és összeroppantja a testét. A rabszolgalányban ez a pythonszellem volt, azaz a jövendőmondás szelleme. S ha abban a városban az emberek elvesztettek valamit, az a lány megmondta, hogy hol van. A Sátánnak van természetfölötti ismerete, s azt ő elérhetővé teszi szolgáinak. Néha ezek a jövendőmondások be is következnek. Egy történetet el is mondok erről, amiből az a tanulság, hogy amikor elmész egy jövendőmondóhoz, akkor – akár tudod ezt, akár nem –, a Sátán szolgájához mész segítségért (holott segítséget csak Istentől szabad kérni!). S mihelyt ezt megteszed, valójában a Sátánt teszed isteneddé a jövendőmondó személyében, s ha elhiszed, amit mond, akkor aláveted magad a Sátán végzésének az életedre vonatkozóan. S ilyenkor a Sátánnak hatalma lesz fölötted.
Egyszer magánúton voltam Chicagóban, s egy nő jött oda hozzám. Azt kérdezte, hogy imádkoznék-e érte szabadulásért. Ránéztem, s azt feleltem: „Nem imádkozom érted, mert médium vagy.” Elment, de később visszajött, s azt mondta, hogy megbánta, s kérte, hogy imádkozzam érte. Láttam, hogy valóban megtért, nem akartam hát visszautasítani, s elkezdtem imádkozni érte. Néhány szellem látszólag elhagyta. Egy kicsit elfáradtam, s az oltárra támaszkodtam. A nő ott állt mellettem, s amikor én lehajoltam, ő rám nézett, és azt mondta: „Látlak egy kocsiban, ami nekiment egy fának.” Dicsőség Istennek, hogy éber voltam. Ez a Sátán terve volt számomra. Gyorsan kimondtam: „Te jövendőmondó szellem, ezt elutasítom, nem fogadom el, és nem leszek egyetlen kocsiban sem, amely nekimegy a fának. Jézus Nevében!” De ha azt mondtam volna „Jaj…”, akkor azonnal alárendeltem volna magamat a Sátán végzésének, amit az életemben el akart érni. Tudok egy másik esetről is, egy orvos feleségéről. Szabadulásért jött. Akkor is Chicagóban voltam. A hölgy az a típus volt, akire ha az ember ránéz, azonnal azt kérdezi: „Teljesen megszabadultam?” Ezt nem nekem kell tudni – volt a válaszom. „Teljesen megszabadultam?” - kérdezte ő újból. „Hát egyébként nem vagyok egészen biztos, hogy megszabadultál.” Aztán visszajött harmadszor is. Akkor azt mondtam: „ha azt akarod, hogy őszinte legyek, nem hiszem, hogy szabad vagy.” „Miért nem?” – érdeklődött. „Érzem, hogy valahol tilos területre léptél. Kapcsolatod volt a Sátán valamiféle képviselőjével.” Nagyon fölháborodott. Elment a barátaihoz, azokhoz, akik elhozták az összejövetelre, s panaszkodott nekik: „Prince testvér nem akart nekem segíteni”. A házaspár azonban azt tanácsolta neki: „Hát miért nem imádkozol, és kéred Istent, hogy mutassa meg, vajon igazat mondott-e?” Másnap reggel letérdelt egyedül a lakásban, és fohászkodott: „Istenem, ha valóban igaz, hogy én átléptem tilos területre, akkor kérlek, mutasd meg!” Abban a pillanatban eszébe jutott, hogy mielőtt megtért volna, egy bizonyos hagyományos metodista gyülekezet tagja volt. S egyszer egy úgynevezett „szellemi” beállítottságú nő odament hozzá: „Hadd nézzem meg a tenyeredet! Jövendölök neked.” S ő alárendelte magát az illetőnek, s meghallgatta: „Te halott gyermeket fogsz szülni.” Ő el is hitte, és később valóban halva született a gyermeke; a nyaka köré csavarodott a köldökzsinór, de úgy, hogy az orvos, aki segédkezett a szülésnél, azt mondta, hogy ő még nem látott ilyen furcsa esetet. Amikor imádkozott a lakásban, ez mind újra eszébe jutott, s rájött, hogy valóban átlépett tiltott területre, amikor hagyta, hogy az a valaki jövendőt mondjon neki, s hogy a Sátán terve megvalósuljon az életében. Igen, alárendelte magát a Sátánnak. S amikor megtagadta ezt, és elutasította magától, akkor rendkívül erős fizikai jelenség kíséretében hirtelen megszabadult. A jövendőmondás természetfölötti (de nem isteni!) kijelentésen alapszik. Konkrét formái: az álomfejtés, a tenyérjóslás, az asztaltáncoltatás és még sok más is. A boszorkányság tárgyakon – fétisek, amulettek, karkötők stb. – keresztül működik, amelyek fizikai hatásokat és egyéb rossz dolgokat eredményeznek az érintett személyekben. Az emberek nagyon sokszor – anélkül, hogy arról tudnának – sátáni eredetű tárgyat birtokolnak, és azok hatása alá kerülnek. Hadd illusztráljam ezt egy példával: néhány éve egy barátom egy szállodában tartott összejövetelen szolgált embereknek. Isten erejével űzte ki a gonosz szellemeket. Volt ott egy fiatalember is a sorban. Amikor a szolgáló testvér eléje ért, észrevette, hogy az egyik lábát nem tudja behajlítani, ugyanakkor azt is észrevette, hogy a fiatalembernek van egy karkötője. Megkérdezte, honnan kapta, ő azt válaszolta, hogy egy barátjától. „Van valami különleges jelentősége ennek a karkötőnek?” „Nincs, egyáltalán nincs.” „S a barátod számára?” „Nem tudom.” „Nem jelképezett ez valamiféle lázadást a barátod részéről?” „De igen.” „Levennéd ezt a karkötőt?” A fiatalember levette, s abban a pillanatban, minden ima nélkül rendbejött a lába. A Sátán megkötözte őt azon a tárgyon keresztül.
A gonosz erők zenén, sőt táncokon keresztül is működhetnek. Nagyon sok zenét sátáni, természetfölötti erők irányítanak, gonosz szellemek energizálnak. Láttam szabadulásokat ilyenekből. De térjünk vissza az Igéhez. Itt van ez a lány a jövendőmondás szellemével. Jövendőmondó démon volt benne – s ő Pált és Silást követte, és azt kiáltozta, hogy ezek az emberek a Magasságos Istennek a szolgái, kik néktek az üdvösség útját hirdetik. Két dolgot jegyezzetek meg. Az első: minden szó, amit mondott, igaz volt. A második: ő volt a legelső személy Filippiben, aki ezt felismerte. S ezt egy gonosz szellem hatása alatt mondta. Megkérdezheti valaki naivan: „De hiszen igazat mondott!?” Sosem szabad elfelejtenünk, hogy a Sátán keveri az igazságot a hazugsággal. Ha csak hazugságot mondana, senki nem hinne neki. De mond mindig egy morzsányit az igazságból, és azt körülkeríti hazugsággal. Pált és Silást pedig sok napon át zaklatta ez a lány, mert követte őket. Egyesek azt mondják, hogy hívő volt, mások szerint nem volt az. Aztán a Szent Szellem megmutatta Pálnak, hogy mit tegyen: Pál megfordult, és nem a lányhoz beszélt, hanem a jövendőmondás szelleméhez a lányban, és azt mondta: „A Jézus Krisztus nevében parancsolom neked, hogy menj ki belőle! S kiment belőle abban az órában”, s ezzel elvesztette azt a képességét, hogy jövendőt mondjon. A gazdái pedig megharagudtak, mert ez nekik sok pénzt hozott, s Pált és Silást megverették, s börtönbe csukatták. Don Basham üzenete erről így folytatódik: Ott ülnek a börtönben, és Silás körülbelül azt mondhatta volna Pálnak: „Látod, Pál, ha nem csináltál volna szabadító szolgálatot, most minden rendben lenne.” Gondoljátok meg, hogy van ebben igazság. Ha arra gondolok, hogy egy rabszolgalány elvesztette a jövendőmondás képességét, s emiatt egy egész város felzendült – fantasztikus! Ebben több volt, mint természetes lázadás. E mögött a lány mögött ott volt a sötétség egész birodalma. S Pál ezt kihívta, s erre a sötétség egész birodalma ellene mozdult. Nagyon mély igazság van ebben!
Ap.Csel.19,11-12 „Az Isten Pál kezén át hatalmának nem mindennapi jeleit is adta… (hála az Úrnak a közönséges csodákért is! Hiszem ugyanakkor, hogy ma is vannak nem közönséges csodák!) …úgyhogy az elerőtlenültek Pál testéről a keszkenőket és a kötényeket is elvitték, mire elhagyták őket a betegségek, a rossz szellemek is kimentek belőlük.” Látnunk kell, hogy a gonosz szellemek és a betegségek nagyon közel állnak egymáshoz! Sokszor a gyógyulás csak akkor következhet be, ha szabadulás is van a betegség szellemétől. Vannak ördögűzők – magukat így nevezik –, akik azt mondják, hogy képesek megszabadítani másokat a gonosz szellemektől. Sok efféle van az egész világon. A zsidók is űzték a gonosz szellemeket, a muzulmánok is. Például a muzulmánoknál ennek egyik módja az, hogy forró vasat tesznek a beteg testrészre, azt gondolva, hogy ezzel a gonosz szellemek eltávoznak. Láttam embereken súlyos sebeket, mert az ördögűzők össze–vissza égették, de ez nem hozott szabadulást számukra. Azt mégis jelzi, hogy minden pogány nép tudja, hogy igenis léteznek gonosz szellemek. Csak azt nem tudják, hogyan kell tőlük megszabadulni.
Ap.Csel.19,13-16 „Még a szerte csatangoló zsidó ördögűzők közül is némelyek elkezdték az Úrnak, Jézusnak a nevét megnevezni azok fölött, akikben rossz szellemek voltak.” – Arra a Jézusra kényszerítlek titeket – mondták –, akit Pál hirdet.” Szkévász zsidó főpapnak hét fia cselekedett így. A rossz szellem azonban ezt felelte nekik: „Jézust ismerem, Pálról is tudok, de hát ti kik vagytok?” Erre az az ember, akiben a rossz szellem volt, nekiugrott, s miután mindkettőn úrrá lett, erőszakoskodni kezdett rajtuk, úgyhogy meztelenül és megsebesítve menekültek ki abból a házból.”
Egy ember, akiben gonosz szellemek vannak, nagy természetfölötti erővel rendelkezhet. Ő is képes volt egyedül megverni hét embert. Hallottam egy nőről, aki antikrisztus szellemétől szabadult. Egy gyülekezetben történt. A hölgy előrement, hogy imádkozzanak érte. Amikor elkezdtek imádkozni érte – a pásztor a padnak az egyik szélén ült, a felesége pedig a másik szélén –, olyan erővel nyilvánult meg a gonosz szellem, hogy ez a nő padostul felemelte a pásztort és a feleségét. Pedig egy törékeny asszony volt. Tehát amit a Biblia mond, az időszerű most is!
Ap.Csel.19,17-18 „Ezt azután megtudta minden zsidó és hellén, aki Efézusban lakott, és félelem szállta meg mindnyájukat, és magasztalták az Úrnak, Jézusnak nevét.… (ezek tehát hívők voltak, és nem hitetlenek!) … Azok közül, akik hívőkké lettek, sokan eljöttek, vallomást tettek, és számot adtak cselekedeteikről. Azok közül, akik varázslásokkal foglalkoztak, tekintélyes számú ember összehordta a könyveket, és mindenkinek szeme láttára elégette. Megszámolták értéküket, s azt ötvenezer ezüstpénznek találták.”
Az okkult könyveket elégették. Mert az említett emberek hirtelen meglátták annak a konfliktusnak az igazi megvalósulását, amely Isten királysága és a Sátán királysága között volt. S ezek után már nem találták érdemesnek, hogy megtartsák az ördögi irományokat. Állítom, hogy Jézus Krisztus gyülekezeteinek szüksége van egy szó szerinti háztisztításra! Keresztények ezreinek lenne szüksége arra, hogy átfésüljék könyvtárukat, és kidobják, elégessék a Sátántól ihletett, okkult könyvek tömegeit. Az 5.Mózes 7,26–ban Isten figyelmeztette Izráelt, hogy ha te utálatosságot viszel be a házadba, magad is utálatossá, átkozottá leszel. Erre is nagyon sok példát idézhetnék. De amire az Efezusban történtek alapján fel szeretném hívni a figyelmeteket: azok az emberek hívők voltak, azonban csak egyik lábuk volt az Úr táborában, a másik lábuk még az ördög táborában vesztegelt. S úgy gondolták, hogy így is meglehet élni. Felemás módon! De amikor látták a Sátán erejét igazán megnyilvánulni, akkor komolyan leszámoltak életük ördögi vonatkozásaival.
Jött hozzám egy nő New Englandből, amely a varázslás központja. Előtte írt egy nagyon komoly levelet, s mint elmondta, amikor a levelet vitte a postára, úgy érezte, hogy nem ér oda élve. „Én a teozófia doktora vagyok – mesélte –, s éveket töltöttem az okkultizmus tanulmányozásával. Szükségem van a segítségedre.” „Rendben van” – megállapodtunk, találkozzunk itt és itt, egy imatáborban. A feleségemmel órákig szolgáltunk feléje. Volt egy bizonyos szabadulása, de végül azt mondtam neki: „Isten nem fogja befejezni a szabadítást, amíg a könyveidet el nem dobod! Mert ez egy horgony, amely fogva tart téged.” „A könyveim 8-9 ezer dollárt érnek!” – érvelt az illető. Tudtommal sohasem vált meg az okkult könyveitől, és valószínűleg mint elveszett lélek fogja befejezni a 8-9 ezer dollár értékű könyvek miatt. Mindazok, amiket a Bibliában olvasunk, ma is ugyanúgy igazak! De haladjunk tovább!
A Galata 1,6 (Pál valóban felindult a Galatákon!) azt mondja: „Csodálkozom, hogy attól, aki a Krisztus kegyelmével elhívott titeket, ilyen hamar másféle örömüzenethez pártoltatok.” Tehát egy hamis evangélium volt a baj, amit a galaták – miután megtértek és megkeresztelkedtek Szent Szellemben –, elkezdtek befogadni. Pált rendkívül zavarta az állapotuk, s ezeket írta nekik a Galata 3,1-ben: „Óh, értelmetlen galaták, ki igézett meg éppen titeket?”
Figyeljük meg, hogy ott egy hamis evangéliumot hirdettek – márpedig ha egy hamis evangéliumnak hiszünk, varázslás alá kerülünk. Pedig ők Szent Szellemben keresztelt hívők voltak, mert azt mondja Pál a 2. versben, hogy befogadták a Szent Szellemet. S mégis elfordultak az igazságtól, mert elfogadtak egy hamis evangéliumot. Így igézet alá kerültek.
A Galata 4,9-ben ez áll: „De most, hogy Istent megismertétek, helyesebben, hogy Isten megismert titeket, hogy fordulhattok ismét az erőtlen és szegényes elemekhez? Hogy akarhatjátok ugyanazt újra kezdeni? Ismét az elemek rabszolgái akartok lenni?” A modern fordítás azt mondja: gyarló és erőtlen szellemekhez, elemi szellemekhez. S az elemi szellemeket kezdték el imádni. Elkezdték figyelni a napokat, a hónapokat és az esztendőket. Ez megnyílást jelentett a horoszkópok felé. Hány keresztény tartozik ma ebbe a kategóriába?
2.Timótheus 3,6-9 + 13 „Közülük valók tudniillik azok, akik beférkőznek a házakba, s foglyul ejtik a vétkektől elhalmozott, sokféle kívánságtól űzött asszonykákat, kik mindig tanulnak, de soha az igazság megismerésére eljutni nem képesek.” Pál aztán továbbmegy, és visszatekint Izráel történetére, az Egyiptomból való szabadulás idejére, és azt a konfliktust említi, amikor a szabadulás előtt Jánnes és Jámbres, az egyiptomi varázslók ellene álltak Mózesnek. „Amilyen módon Jannész és Jambrész állottak ellene Mózesnek, úgy állnak ellene ezek is az igazságnak, értelmükben megromlott, a hit dolgában próbát nem álló emberek.”
Ahogy az egyiptomi varázslók ellene álltak Mózesnek, ugyanúgy az okkultizmus gyakorlói is ellene állnak az Evangéliumnak. S nagyon szeretem a következő verset: „Szemfényvesztő, rossz emberek előre törik magukat, hogy még rosszabbra jussanak. Tévelyítenek és eltévelyednek.”
Már eljutottunk oda, hogy Krisztus és a Sátán erői között nyílt konfliktus van, s ez természetfölötti síkon zajlik. Dicsőség Istennek, a Biblia kimondja, hogy az ő esztelenségük, vagyis a Sátán embereinek esztelensége, nyilvánvalóvá lesz mindenki szeme előtt. Hiszem, hogy ez meg fog történni a következő időkben. Ez a Szent Szellem és az okkult erők összecsapásának nyilvános bemutatása lesz. Hála Istennek, hogy mi a győztes oldalon vagyunk.
A gonosz emberek pedig és az ámítók nevekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén. Ez a korunk végéről szóló kép – s a görögben mágusokról, varázslókról van itt szó. Tehát amikor az idők végére érünk, egyre több gonosz ember lesz, egyre többen lesznek az okkultizmus képviselői, akik becsapnak másokat, de magukat is megcsalják. S nincs olyan hely a világon, ahol ez ma jobban megnyilvánulna, mint Dél-Kaliforniában. Ezek a szavak pontosan, szóról–szóra beteljesednek. A gonosz emberek és a varázslók, akik az okkultizmust űzik, egyre rosszabb állapotba kerülnek. Az Ószövetségben Isten megmutatta nekem, hogy minden alkalommal, amikor Ő valami hatalmasat készül cselekedni a népéért, akkor a Sátán ellenállása Istennel szemben természetfölötti okkult erőn keresztül nyilvánul meg. Ez a Sátán utolsó kísérlete, hogy Isten tervét keresztülhúzza.
2.Mózes 7,5-8 Mózest Isten elküldte, hogy szabadítsa meg Izráelt az ellenség kezéből, és jeleket adott: az egyik volt a bot, amely kígyóvá változott a földön egy bizonyos ideig. Isten azt mondta: ’Menj el a Fáraóhoz, s cselekedj így, s mondd, hogy Én küldtelek téged.’ Mózes bement a Fáraóhoz, ledobta a botját a földre, és a bot kígyóvá változott. Nagyon figyelemreméltó, ami történt, érdemes ezen elgondolkozni. Mert mit tett a Fáraó? Elküldött a varázslóiért, s elmondta nekik, hogy mit csinált Mózes. Erre a varázslók is ledobták az ő botjukat, és az is kígyóvá lett. De van ebben az igerészben egy szerencsés részlet: Mózes kígyója megette a varázslók kígyóit. Sokszor gondolok erre, amikor szellemi konfliktusban vagyok, s azt látom, hogy az ellenség ereje megnyilvánul. De Isten ereje sokkal nagyobb, s Isten kígyója megeszi az ellenség kígyóit. Vegyétek észre a lényeget: A varázslók meg tudták csinálni a természetfölötti jeleket a Sátán ereje által. S aztán azt mondta Isten Mózesnek: ’Tedd a következő jelet: változtasd vérré a vizeket. Nyújtsd ki a botodat a vizek fölé, s azok vérré válnak.’ S mit tett a Fáraó? Azt mondta: ’Küldjetek a varázslókért. Ezt cselekedte Mózes, ti mit tudnátok tenni?’ S ugyanazt tették, mint Mózes. A harmadik jelként Isten mondta Mózesnek, hívja fel a kígyókat, békákat Egyiptom minden folyójából. S feljöttek a kígyók, békák, és elárasztották a fáraónak még az ágyát is, mindenét, s mindenfelé csak békák voltak. S a fáraó nem volt különösebben megdöbbenve, elküldött a varázslókért, s azt mondta: ’Ezt tette Mózes, ti mit tudtok tenni?’ S mondták: ’Ugyanezt.’ S felhívták a békákat. A lényeg: a Sátán emberei sokszor utánozzák Isten természetfölötti jeleit. Azután Isten azt mondta Mózesnek: ’Nyújtsd ki a kezedet Egyiptom fölé, és tetvekké változik a por.’ Ezt is megtette Mózes. A fáraó is hivatta a varázslókat, megpróbálták azok is megcsinálni, de ez már nem ment. Mózes tehát az ellenség fölé kerekedett. S akkor azt mondták a varázslók a fáraónak: ’Ez Isten ujja! Ez olyan, amit mi nem tudunk megcsinálni.’ Fontos látnunk, hogy a Sátán utolsó kísérlete, amivel megpróbálta megakadályozni Izráel népének a kiszabadulását, a saját okkult, természetfölötti erejének a bevetése volt.
Valamivel később, amikor Izráel úton volt, hogy bemenjen az Ígéret Földjére, Bálák, Moáb királya meg akarta ezt akadályozni, s mivel csatában nem tudta ezt elérni, egy mágushoz fordult. Bálám, aki ismert volt, elment Bálákhoz, annak ellenére, hogy az Úr mondta neki, hogy ne menjen! (Neki volt kapcsolata Istennel, s ez egy nagyon érdekes momentum, ám most erre nem tudok kitérni.) Bálám megkérdezte: ’Menjek, Uram?’ Az Úr azt mondta: ’Ne!’ Megüzente hát Báláknak, hogy nem mehet. Erre Bálák visszaüzent, hogy felemeli a honoráriumot, kétszer annyit fizet! Bálám azt mondta: Nem mehetek, de mégis érdekelni kezdte a pénz, s akkor megkérdezte Istent másodszor (ez a történet a 4.Mózes 22-24. fejezetében található). Isten azt mondta: ’Ha küldenek érted, menj el velük.’ Nem jöttek, hogy hívják, de ő mégis elment. Aztán egy nagyon kedves jelenet jön. Egy angyal keresztbe áll az úton, a szamár megszólal, s azt mondja Bálámnak, hogy engedetlen és lázadó. Aztán elér Bálám a királyhoz, és ő azt kéri Bálámtól: ’Átkozd meg Izráelt!’ Erre Bálám azt felelte: ’Előre figyelmeztetlek, Bálák, hogy semmit sem mondhatok, csak amit Isten mond nekem.’ S akkor a király kérte újra, hogy átkozza meg Izráelt, de amikor Bálám kinyitotta a száját, abból áldás jött ki. Bálák céljai tehát meghiúsultak Izráellel szemben. De látnunk kell, hogy az utolsó ’fegyveres’ nem földi volt, hanem okkult.
Most nézzük meg az 1.Királyok 18-at, ahol egy konfliktus, az Illés és a Baál prófétái közötti konfliktus van leírva. Négyszáz hamis próféta volt az egyik csoportban, a másikban pedig négyszázötven. Összesen 850 gonosz próféta. A Sátántól kapott gonosz hatalommal rendelkező próféták. Illés pedig azt mondta: ’Gyertek, majd meglátjuk, melyik Isten fog tűz által felelni! Vegyetek egy tulkot, én is veszek egy tulkot. Ti sokan vagytok, hát ti kezdtek.’ Ami ebben a történetben megragadott, az az, hogy a hamis próféták valóban hitték, hogy tudnak tüzet lehozni az égből, mert különben nem egyeztek volna bele. Ugráltak az oltár körül, s vagdosták magukat, amíg a vérük ki nem csordult; pontosan úgy viselkedtek, mint a dervisek Közel–Keleten, s nagyon akarták, hogy kapjanak természetfölötti sátáni erőt. De nem ment! Miért nem ment? Illés jelenléte miatt! Az ő ereje visszatartotta a Sátán természetfölötti erejét.
A Jelenések könyve 13,13-ban azt írja az Ige, hogy a hamis próféta tüzet fog lehozni az égből. És nagyon sok más csodát is fog művelni. A csodatevés képessége tehát még nem jelenti azt, hogy az ember Isten embere! Azután Illés lehívta a tüzet, és a tűz lejött. Az emberek pedig az arcukra borultak, és azt mondták, hogy az Úr az Isten! Tehát mind az Ószövetség, mind az Újszövetség megmutatja, hogy minden kritikus helyzetben a természetfölötti beavatkozás a sátáni ellenállás legbiztosabb jele.
Két várost említ az Újszövetség, amelyek kifejezik a varázslás erejét: az egyik Ninive, a másik Babilon. Nézzük meg röviden azokat az Igéket, amelyeket Náhum próféta írt: A Náhum 3:4 Ninivéről szól: „Mert rengeteget paráználkodott ez a parázna, szépséges és bűbájos asszony (a hitetés mesternője), aki népeket ejtett rabul paráznaságával, és nemzetségeket bűbájával.” Ezt teszi a varázslás! Nemzeteket ejt meg, és családokat. Ninive a varázslás, a sátáni hatalom tudatos gyakorlásának a központja volt.
Az Ésaiás 47,1 Babilonról szól: „Szállj le, és ülj a porba, Babilon szűz leánya.” Isten előre kijelentette Babilon ítéletét az Ésaiás 47,9-ben: „Pedig megéred mindkettőt hirtelen, egyetlen napon: rád nehezedik teljes súllyal a gyermektelenség és az özvegység, hiába a sok varázslás, a nagy hatású varázsige!” Babilon híres volt a Sátán tiszteletéről, hatalmának gyakorlásáról.
Ésaiás 47,12-13 „Állj elő varázsigéiddel és sok varázslásoddal, amellyel ifjúságod óta vesződtél, hátha segíthetsz magadon, hátha elriasztod a bajt! Agyonfárasztod magad tervezgetésekkel. Álljanak elő, és segítsenek meg, akik az eget vizsgálják, a csillagokat nézik, és újhold napján előre megmondják, mi történik veled.” Ez teljesen az asztrológia, a horoszkóp leírása. Babilon mindezeknek a központja volt. Az Újszövetségben Babilon a neve az utolsó utálatos, vallásos csoportnak, amely paráznává lesz. A Jelenések könyvének a végén a hamis egyháznak ez lesz a neve.
Szeretnék rámutatni a Jelenések 18-ból arra, hogy az igazi Egyháznak mindig a hamis egyház a legnagyobb ellensége. A legnagyobb, legkegyetlenebb ellensége! Ez így volt az emberi történelem kezdetétől fogva, s ez így lesz a történelem végéig. Ez nem változik meg. Az első jelenet, a hamis és az igaz egyház első képe, a két áldozat: Káiné és Ábelé. Ábel az istenhitet jelképezi, a vérontással való áldozatot, Káin pedig a jó cselekedetek emberi vallását. A ’helyettesítő’ áldozatok bemutatását olyan gyümölcsökből, amelyeket Isten megátkozott a földön. Ábel vallása a mártírt adta, Káin vallása pedig a gyilkost. S ez így volt végig az emberi történelemben, hogy Isten szentjeinek nagy üldözői a hamis vallás képviselői voltak.
A Jelenések 18-ban azt látjuk, hogy Isten ítélete van a gonosz valláson, amelyet Babilonnak hívnak. Jelenések 18,2 „Erős hangon kiál*totta: „Leomlott, leomlott a nagy Babilon, ördögi szelle*mnek lakóhelyévé vált, mindenféle tisztátalan szellemnek tömlöcévé, mindenféle tisztátalan és gyűlöletes madárnak tömlöcévé,” Babilon lett a központja minden démonnak, tisztátalan szellemnek.
Jelenések 18,10-11 „Nagy távol állva az ő kínjától való félelem miatt, mondván: Jaj, jaj! Te nagy város, Babilon, te hatalmas város, hogy egy órában jött el az ítéleted! A föld kalmárai is siratják és jajgatják őt, mert az ő áruikat immár senki nem veszi.” Babilon az idők végén a Sátán csalásainak a középpontja.
Jelenések 18,23-24 „…mécsnek fénye nem fénylik többé benned, vőlegénynek és menyasszonynak a szavát nem hallják többé benned. Mert kalmáraid voltak a föld nagyjai, varázslásod té*velyítette el mind a nemzeteket, prófétáknak és szenteknek vérét találták benned, mindazokét, akiket megöltek a földön.” Ez nem fejeződött még be. Egy hatalmas konfliktusnak még be kell következnie. Tisztában kell lennünk, mint már említettem, hogy az igei Egyháznak ki az igazi ellensége. Nem a kommunisták, hanem a hamis egyház. A hamis egyház egyre inkább tele lesz okkult erőkkel. Ez a konfliktus és kontraszt nyílt lesz, hogy lássa mindenki. Isten nyilvánosan fogja ezt bemutatni!
Van egy személy, aki a Bibliában mintegy megtestesítője a varázslásnak: Jézabel. Hétszer említi őt az Ószövetség, és egyszer az Újszövetség. Az 1.Királyok 16,30-31-ben olvassuk, hogy Omri fia, Akháb, gonoszul cselekedék az Úr szemei előtt. Akháb Isten népének volt a királya, s az történt, hogy ő Jeroboám bűneiben járt. De nemcsak ezt tette, hanem elment, és elvette Ethbaálnak, a sidonbeli királynak a lányát, Jézabelt. S elment, és Baálnak szolgált felesége, Jézabel hatására. A Sátán mestermunkát végzett Jézabelben, mert őt Izráel politikai feje mellé helyezte. Akháb viszont gyenge ember volt, s teljesen a felesége uralkodása alá került. Ez nagyon jellemző kép, s a jelenkori politikusok némelyikénél ugyanígy van. A Sátán megpróbál egy egész nemzetet magával ragadni a varázslás által, amely a politikai vezetőkben is munkálkodik. Jézabel mindenre elszánt, könyörtelen kényura volt Isten szolgáinak.
Az 1.Királyok 19,2-3-ban pedig ezt olvassuk: „Jezábel követet küldött Illéshez ezzel az üzenettel: Úgy bánjanak velem az istenek most és ezután is, hogy holnap ilyenkorra azt teszem veled, ami azokkal történt! Illés megijedt, elindult és elment, hogy mentse az életét,…”
Isten ezen a történeten keresztül megmutatta nekem a varázslás erejét egy nőben, Jézabelben. Ha rágondolok, hogy még Illés is elfutott előle! Ennek a gonosz erőnek a hatalmára igazán akkor jöttem rá, amikor ezt olvastam. Mert ha volt valaha Istennek nagy embere (az erő, a bátorság embere), akkor az Illés volt, de még ő is elfutott Jézabeltől, a varázslónőtől. Addig, amíg az emberek, a férfiak szeme nem nyílik fel arra, hogy meglássák, miben vannak, addig nem tudnak szembeszállni a varázslónőkkel. Nem tudják megharcolni ezt a csatát. S azt látjuk, hogy ahol a varázslás működik, ott a férfi szellemileg tönkremegy!
Az 1.Királyok 21,5-16-ban olvassuk, hogyan idézte elő Jézabel hamis tanúkkal Nábótnak, Isten igaz szolgájának a halálát. Az 1.Királyok 21,25-26 pedig az összefoglalása Jézabel Akhábra gyakorolt hatásának. „Nem volt senki más olyan, aki annyira ráadta volna magát annak a cselekvésére, amit rossznak lát az ÚR, mint Aháb, mert félrevezette (elcsábította, felbujtotta) a felesége, Jezábel. Igen utálatos dolgokat művelt, követte a bálványokat egészen úgy, ahogyan az emóriak tették, akiket kiűzött az ÚR Izráel fiai elől.” Akháb azt tette, amit Jézabel mondott neki. S az mindig rossz, amikor egy férjet a feleség irányít. Különösen egy olyan feleség, aki mindig gonosz. (Talán hallottatok már arról az emberről, aki elmondta a barátainak, hogy milyen jól él a feleségével, nincs semmi bajuk egymással. Mert amikor összeházasodtak, megállapodtak, hogy ő hozza a nagy döntéseket, a felesége pedig a kicsiket. S nem volt soha problémájuk, mert nem volt soha nagy döntésük!)
2.Királyok 9,22 Ez Jéhu beszéde (ezúttal nem vizsgáljuk meg a hátteret), azt mondta: „Hogy lehetne békés, amíg anyádnak, Jezábelnek paráznasága és sok varázsolgatása (boszorkánysága) tart?!” Jézabel parázna és varázslónő volt. A kettő általában együtt van. S Jéhu, Isten bosszúálló eszköze, azt mondta, hogy ennek a királyságnak soha nem lesz békessége addig, amíg Jézabel folytatja a paráznaságát, erkölcstelenségét, züllött életét és varázslását. Nagyon jellemző az utolsó jelenet is: Jéhu bejön a városba, s Jézabel ráébred, hogy eljött az ítélete, s még egy utolsó kísérletet tesz. (Milyen igaz ez az emberi életben!)
2.Királyok 9,30 „Azután Jéhú megérkezett Jezréelbe. Amikor Jezábel ezt meghallotta, kifestette a szemét, feldíszítette a fejét, és kinézett az ablakon.” Mit tett ő valójában? Megpróbált szexuális vonzást gyakorolni Jéhura, hogy őt is uralma alá hajtsa. Nem vagyok vaskalapos a nők arcfestését illetően, nem is veszem észre, hogy tetszik-e vagy sem; nem így nézek az asszonyainkra. De amikor az Ige azt mondja, hogy Jézabel megékesítette magát, merem állítani, tudom mit jelent ez. Azt jelenti szó szerint, hogy a szemhéján keresztül húzott egy csíkot a szeme sarkába. Ha keleti országokba utazom, ott ez általános gyakorlat, szinte minden hindu lányon látni már három–négy éves kortól. Azt hiszik, hogy ez távol tartja a gonosz szellemeket! Engem nem zavar, ha a nők szemfestéket, rúzst vagy ilyesmit használnak, de óvatosnak kell lenni, mert van, amikor a nők azért festik ki magukat, hogy ezzel varázsoljanak. S egy keresztény nő ezt nem teheti meg! Összefoglalásként tehát azt emelhetjük ki, amit a bevezetőben is hangsúlyoztunk:
- Soha nem Isten akarata, hogy egy személy uralkodjon a másikon,
- vagy a szolgálótestvérek a gyülekezeten,
- vagy a férj uralkodjon a feleségén, vagy a feleség a férjén, a szülők a gyermekeken, esetleg fordítva.
Ahányszor ez megtörténik, a mögötte levő erő: gonosz!
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Derek Prince: Bálám tévelygése

Áttekintésre ajánlott igehelyek: 4Mózes 22, 23, 24, 25, 31
Kedves barátom!
Első pillantásra úgy tűnhet, hogy Bálámról, a 4.Mózes 22-25. igerészben leírt jövendőmondóról szóló történetnek nincs semmi lényeges üzenete a mai keresztények felé. Pedig az Újszövetség szerzői három külön részben is hivatkoznak Bálámra, és mindannyiszor óvatosságra intenek. Tehát nyilvánvaló, hogy a keresztények számára ez a történet fontos tanulságokat tartalmaz. Egy különös és ármánykodó személyiség volt Bálám, rendelkezett a természetfölötti szellemi ajándék és a korrupt jellem elképesztő kombinációjával. Ez azért lényeges, mert a mai egyház életében is egyre több lelkészi szolgálatnál vehető észre a szellemi ajándék és a korrupt személyiség hasonló keveredése. Bálám története azzal indul, hogy Izrael még utoljára tábort üt Kánaán szélén, mely félelemre készteti Bálákot, Moáb királyát, kinek birodalma határos volt az Izraeliták táborhelyével. Bálák az Izraeliták megjelenését kétségtelenül fenyegetésnek tekintette országára nézve, jóllehet ők semmi olyat nem tettek, ami indokolhatta volna ezt a félelmét.
Mivel úgy érezte, hogy képtelen Izraellel csatában szembeszállni, Bálák elhatározta, hogy szellemi fegyvereket vet be ellenük. Így néhány fejedelmét elküldte Bálámhoz a „jövendőmondás tiszteletdíjával kezükben”, hogy jöjjön el és átkozza meg Izraelt. Gyógyító varázslóként és jövendőmondóként Bálám már hírnevet szerzett magának azzal, hogy az általa kimondott áldás vagy átok jelentős pozitív vagy negatív következménnyel járt.
Bálám a mezopotámiai Pethorban élt. Nem volt izraelita, de mégis közvetlen és személyes ismerettel rendelkezett az egy igaz Istenről. Mikor Bálák felkéri Izrael megátkozására, ezt feleli, „nem hághatom át az Úrnak, az én Istenemnek szavát”. Az „Úr” kifejezés (nagy kezdőbetűvel írva) Isten megszentelt Héber nevének „Jehova vagy Jahve”-nek elfogadott fordítása.
Bálám a megszentelt neve szerint ismerte Istent, és „én Istenem”-nek szólította. Bálák küldötteinek megérkezésekor Isten azt mondja Bálámnak, hogy ne menjen el velük, és ne átkozza meg Izraelt (4.Mózes 22,12.)
Válaszként erre Bálák előkelőbb fejedelmek egy nagyobb csoportját küldte el hozzá még nagyobb jutalmat ígérve. Ekkor Bálám megkapta az Úr engedélyét, hogy elmenjen velük, de csak akkor „Ha azért jöttek e férfiak, hogy elhívjanak téged” (4.Mózes 22,20.)
Azonban sehol nincs lejegyezve, hogy az emberek valóban ismét el akarták hívni Bálámot. Ő mégis elment, és ezzel az engedetlenségével magára vonta az Úr haragját, ki az út során szembeszállt vele, és csaknem meg is ölte. Végül az Úr megengedte, hogy elmenjen, de csak ezzel a feltétellel: „Csak amit én mondok majd neked, azt mondjad” (4.Mózes 22,35.)
Bálák örömmel fogadta Bálámot, és mindent gondosan előkészített Izrael megátkozásához. Azonban minden alkalommal szándékainak pont az ellenkezője történt. Bálám összesen négy olyan próféciát mondott el, amelyek a Szentírás legszebb és legerőteljesebb kijelentései közé tartoznak Istennek Izrael megáldására vonatkozó visszavonhatatlan elkötelezettségéről.
Mivel Isten meghiúsította Izrael megátkozására tett kísérletét, Bálám másféle stratégiát javasolt ellenük (ld. 4.Mózes 31,16). Amely szerint, ha a Moábita asszonyoknak sikerül rávenniük bálványimádásra és erkölcstelenségre az izraelitákat, akkor már szükségtelen megátkozni őket. Maga az Isten hoz rájuk ítéletet. Bálám második stratégiája sikeresnek bizonyult, és 24 ezer izraelita pusztult el Isten ítélete nyomán (4.Mózes 25,1-9).
A történetben Bálám a legelképesztőbb következetlenséget mutatja be. Több ízben is megtiltotta neki Isten, hogy megátkozza Izraelt. Természetfölötti kinyilatkoztatás által négyszer is megerősítette Istennek Izrael megáldására és ellenségeinek megítélésére vonatkozó változatlan szándékát. Mégis makacsul ragaszkodott a Bálákkal, Izrael ellenségével való együttműködéshez, valamint az Izrael elpusztítását célzó konspirációkhoz. Teljes mértékben méltóvá vált arra, hogy ugyanolyan ítélet sújtsa, mint Izrael többi ellenségét, Midián királyaival együtt kivégezték az Izraeliták őt is (4.Mózes 31,8).
Felmerül bennünk a kérdés: Vajon mi lehetett ez az erőteljes és ellenállhatatlan indíték, amely előidézte Bálámnál, hogy nyíltan az Istentől kapott kijelentés ellenében cselekedjen, és a saját vesztébe rohanjon? Világos és határozott választ kapunk erre a kérdésre az Újszövetség két szerzőjétől is. Az egyházban fellelhető hamis tanítókról mondja Péter: „Elhagyták az egyenes utat, és eltévelyedtek, minthogy Beor fiának, Bálámnak útján indultak el, aki megszerette a hamisság bérét” (2.Péter 2,15).
A hamis tanítókról szólva Júdás hasonlóképpen beszél : „…pénzért Bálám tévelygésére adták a fejüket…” (Júdás 11).
Tehát elég világos a válasz, a pénzimádat kísértette meg Bálámot, és vette rá a pusztításra. Bizony, ezért volt hajlandó eladni csodálatos szellemi ajándékát. Valószínűleg azért az a megkülönböztető figyelem is hízelgett neki, amiben Bárák király és fejedelmei részesítették. A pénzsóvárság egyébként közeli barátságban van a népszerűség iránti és a hatalom utáni vágyakozással. És mindezen gonosz vágyak pont ugyanabból a gyökérből növekednek, vagyis a kevélységből (felfuvalkodottság, kérkedés). Szentlecke Bálámtól.
Három fontos dolgot kell megtanulnunk Bálám történetéből
1. Elsősorban azt, hogy a Mindenható Isten megmásíthatatlan kötelezettséget vállalt arra nézve, hogy megerősítse: mindörökre saját népének tekinti a zsidókat. Nincsen olyan emberi vagy ördögi hatalom az egész világmindenségben, amely valaha is érvényteleníteni tudná ezt az elkötelezettséget. A zsidók sokszor hűtlenek voltak Istenhez, amiért számtalan súlyos ítélet jött az életükre, de még a hűtlenségük sem tudja hatályon kívül helyezni Isten ragaszkodását hozzájuk. Fontos, hogy megértsük: a kezdeményezés Istentől származik, és nem emberektől. Nem a zsidók választották ki Istent, hanem Isten választotta ki a zsidó népet. Van egy fiatal, egykori muzulmán barátom – hívjuk Alinak –, aki természetfölötti módon megtért Krisztushoz: Megtérése után aztán elkezdte Isten elé hozni a zsidók elleni panaszát, míg végül Isten megválaszolt neki: „Ali, neked nem a zsidókkal van bajod, hanem velem. Mert hát én vagyok az, aki kiválasztotta őket.” Ez a fiatalember most muzulmánokat hoz Krisztus elé, és arra tanítja őket, hogy imádkozzanak a zsidókért. A 4.Mózes 24,9 igerészben Bálám az emberek és nemzetek sorsát döntően meghatározó igazságot jelent ki. Izraelhez intézve szavait, ezt mondja: „Aki megáld téged, áldott lesz, és aki megátkoz téged, átkozott lesz.” Az emberek, és hasonlóképpen a nemzetek is – gyakran anélkül, hogy ennek tudatában lennének –, a zsidókhoz való viszonyulásuk alapján szabnak irányt a sorsuknak. Áldottak lesznek, akik áldanak, és átkozottak, akik átkoznak.
2. Másodsorban, a Sátán legnagyobb és leghatásosabb fegyvere ellenünk a pénz imádása. A kereszténység kialakulásának első pillanatától fogva így van ez még most is. Az olyan lelkészi szolgálatok, melyeket erőteljes természetfeletti jelenségek kísérnek – különösen, ha ezek csodálatos gyógyulásként jelennek meg –, szinte kivétel nélkül a pénzszerzés, a meggazdagodás eszközévé válnak. Pál a 2.Korinthus 2,17 igerészben szembeállítja sok keresztény kortársáéval szolgálatát. „Mi nem olyanok vagyunk, mint sokan, akik nyerészkednek (mint áruval házalnak, szatócskodnak, kereskednek) Isten igéjével.” Már Pál idejében is sok keresztény használta fel szolgálatát a meggazdagodásra! A pénz önmagában véve nem rossz dolog, és nem feltétlenül szükségszerű, hogy bűnös lenne az, aki gazdag. A pénz természeténél fogva semleges, így felhasználható akár jóra, akár rosszra. De amint elkezdünk sóvárogni a pénz után, mindjárt a Sátán kelepcéjébe kerülünk. Az 1.Timótheus 6,9-10 igerészben Pál a legkomolyabb hangon figyelmeztet erre: „Akik ellenben meg akarnak gazdagodni, kísértésbe, tőrbe, és sok értelmetlen és káros kívánságba esnek. Az ilyenek az embereket a veszedelem és pusztulás mélységébe taszítják. Mert az összes gonosz dolgok gyökere a pénz kedvelése. Némelyek, mikor ezután futottak, eltévelyedtek a hittől, és sokféle kínnal szúrták át magukat.” Szolgálatom során gyakran tanítottam arról, hogy Isten elő kívánja mozdítani (anyagilag) az uralma iránt elkötelezett hívők életét. Mégis, most visszatekintve, már nagyon bánom az összes olyan alkalmat, ahol ezt az üzenetet oly módon adtam át, hogy nem ellensúlyoztam Pálnak az 1.Timótheus 6,9-10 igerészben közölt figyelmeztetésével. Lelki szemeim előtt olyannak látom a pénz utáni sóvárgásuk miatt elbukott hívőket, mint akik egy éles, mérgezett tőrt mártanak saját húsukba. Bizony, ezt tette Bálám is.
3. Harmadsorban, meg kell értenünk, hogy különbség van a szellemi ajándék és a szellemi gyümölcs között. Az ajándék egy képességet, egy adottságot jelképez, míg a gyümölcs a jellemet, a személyiséget képviseli. Egy ajándékhoz egyetlen, rövid átadási aktuson keresztül hozzájuthatunk, míg egy gyümölcshöz csak a kifejlődés lassú folyamatán keresztül. A szellemi ajándék átvétele önmagában véve még nem változtatja meg egy ember személyiségét. Ha egy ember kevély, megbízhatatlan vagy álnok volt, mielőtt még részesült volna a szellemi ajándékban, az a személy ugyanúgy önhitt, állhatatlan vagy álnok marad azután is, hogy átvette ajándékát. Az ilyen ajándékban való részesülés viszont fokozza az ember felelősségét, mivel megnövekszik a többiekre ható befolyásolási képessége. Ez még annak a kísértésével is együtt jár, hogy a „sikeres” keresztényi élet megtapasztalását inkább a szellemi ajándék érvényesítésében, mintsem a hívő, istenfélő személyiség felépítésében keresse. Elég paradoxnak tűnik, de minél több ajándékban részesül egy ember, annál nagyobb gondot kell fordítania a gyümölcsök megtermésére. Ahogy átmegyünk az időszámításból az örökkévalóságba, hátra fogjuk hagyni az ajándékainkat, de a személyiségünk, jellemünk mindörökké velünk marad. Bálám világos látással rendelkezett a szentek eltávozásáról, arról, hogy mi vár az igazakra életük végén. Ezt nyilvánítja ki imájában: „Bár úgy halnék meg, mint ez igazak, s lenne végem olyan, mint az övék!” (4.Mózes 23,10). Hát, Bálám imája nem igazán teljesült… Kivégezték a Moabitákkal együtt, akik pénzzel rávették, hogy csatlakozzon Isten ellenségeihez. Bálám sorsa szemléletes példaként szolgálhat Jézusnak a Máté 7,21-23. versében található tanításához: „„Nem mindenki fog a mennyek királyságába bemenni, aki nekem azt mondja: Uram, Uram! Csak, aki mennybéli Atyám akaratát teszi. Azon a napon sokan szólnak majd így hozzám: Uram, Uram! Hát nem a te neveddel prófétáltunk-e? Nem a te neveddel űztünk-e ki ördögöket? Nem a te neveddel tettünk-e sok hatalmas csodát? Én akkor ilyen vallomást fogok nekik tenni: Sohasem ismertelek titeket! Távozzatok tőlem ti, akik a törvény megrontásán munkálkodtok” (Máté 7,21-23, Csia Lajos). Egyszerűen megállapítható, hogy semmi sincs, ami helyettesíthetné az Isten iránti engedelmességet. Csak egyedül ez biztosíthat helyet számunkra a mennyben.
Az Úr szolgálatában,
Derek Prince
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez a kis videó arról szól, hogy hogyan ment végbe a Sátán lázadása még jóval az ember teremtése előtt. Nem minden egyes következtetésével, de főbb vonalaiban egyetértek vele. Egy nézést mindenképpen megér.

<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/IDFkT6pXUGk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
És ez hol van írva a Bibliában? Sajnálom én nem találom benne. Lehet, hogy neked az Isten új Bibliát adott?
Legyen nagyon vidám jókedvű napotok, hetetek!
Sok szeretettel Erzsi.
 

sirkan49

Kitiltott (BANned)
Ez a kis videó arról szól, hogy hogyan ment végbe a Sátán lázadása még jóval az ember teremtése előtt. Nem minden egyes következtetésével, de főbb vonalaiban egyetértek vele. Egy nézést mindenképpen megér.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/IDFkT6pXUGk" allowfullscreen="" frameborder="0" height="349" width="560"></iframe>

Rendkívül bugyuta brazil szappanopera .
Megáll az eszem,a hülyeség határtalan !!!

Azt a pénzt amit ilyen ökörségek készítésére költenek,adnák inkább az éhező gyerekeknek!!
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem inkább máshová kellene ezeket betenni, mert ez a Biblia tisztán topik.
Van még hely, ahová lehetne berakni a dalaikat, amelyik éppen erről szól.
Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
Sok szeretettel Erzsi.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
És ez hol van írva a Bibliában? Sajnálom én nem találom benne. Lehet, hogy neked az Isten új Bibliát adott?


Szia Erzsike!

Bocs, hogy közbeszólok, de a videón mindenhol megjelölik az igeverseket az igehelyekkel együtt, amelyekre az előadó hivatkozik. Ott megtalálod őket a Bibliában.
Egyes értelmezéseket lehet vitatni, a megjelenítés módját is lehet kritizálni, de a történet alapjában véve a Bibliából van.
Amit a videón látható úriember elmond, az nagyjából az általános keresztény értelmezés a Sátán eredetéről, lázadásáról és bukásáról, az említett bibliai feljegyzések alapján. Ezért a történet a századok során számos irodalmi és képzőművészeti alkotásban is megjelenik. Pl:



Gustav Doré: Lucifer bukása, illusztráció John Milton: Elveszett Paradicsom c. művéhez.



Rubens: A lázadó angyalok bukása




William Blake: A Sátán bukása




Giorgio Vasari: Lucifer bukása (V. Pius kápolnája) stb.

Tehát nem a videó készítőnek kútfejéből ered a történet, hanem a Biblián alapul, és évszázadok óta ismert a keresztények előtt, de ismert a judaizmusban is.

Köszönet a szép képeslapokért!
Puszi!
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem inkább máshová kellene ezeket betenni, mert ez a Biblia tisztán topik.
Van még hely, ahová lehetne berakni a dalaikat, amelyik éppen erről szól.

Szerintem attól még, hogy dalban fejezik ki, ez tisztán bibliai üzenet, tehát ideillik:

Mint bárány nyírói előtt,
Úgy állt ott, s körben gyűlölők.
"Feszítsd meg!" zúg bőszült tömeg,
S halálba küldé a Szentet.

Vércseppek hullnak az úton,
Kereszt magaslik a dombon,
Az égbolt elhomályosul,
S fennszóval felkiált az Úr.

Föld megremeg, szikla reped:
Az Élet győz a halál felett.
Föld megremeg, szikla reped,
Amint szól: Elvégeztetett!

Vasárnap hűvös hajnalán
Asszonyok állnak a sírnál
Angyal köszönt: Ne sírjatok!
Ő nincs már itt, feltámadott!

Föld megrendül, szikla gördül,
Fénysugár villan a sötétből,
Föld megrendül, szikla gördül,
És a Fiú megdicsőül
És a fiú megdicsőül!
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezek és az eddigi videók nem propagálnak semmilyen egyéb szent könyvet avagy apokrif iratot, hanem csak a Bibliát, mégpedig azt a bizonyos hatvanhat könyvet, amely a topik nyitásakor meg lett határozva, következésképpen beleillenek a topik profiljába, a dalokkal együtt. Akinek más a véleménye, az legyen szíves a Bibliával alátámasztani a véleményét, persze, ahhoz előbb a Bibliát is ismerni kellene, és a kifogásolt videókat is végig kellene nézni...

<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/7DjZpgLc3Hk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/TzDhX3jIKrU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyes értelmezéseket lehet vitatni, a megjelenítés módját is lehet kritizálni, de a történet alapjában véve a Bibliából van.
Kedves Jászladány!

Igazad van, én sem mondanám száz százalékosnak, vagy ahhoz közelinek, de a vázlata jó, és sokat elmondhat annak, aki nem tud ezekről - már, ha érdekli. Spielberg biztos jobb filmet tudna ebből a történetből kerekíteni, de ezt feltehetőleg lelkes amatőrök és nem profik csinálták, a hollyvood -i árnak feltehetőleg kis töredékéért.

Örülök, hogy Veled is lehet találkozni!
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Reinhard Bonnke - Jézus Vére
<embed src="http://keresztenyfilmek.com/images/player.swf" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" flashvars="&file=http%3A%2F%2Fkerfilm.info%2Freinhard-bonnke-jezus-vere.flv&plugins=viral-2" width="700" height="450">
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Reinhard Bonnke - Sötétségből a világosságra
<embed src='http://keresztenyfilmek.com/images/player.swf' height='450' width='700' allowscriptaccess='always' allowfullscreen='true' flashvars="&file=http%3A%2F%2Fkerfilm.info%2Freinhard-bonnke-sotetsegbol-vilagossagra.flv&plugins=viral-2"/>
 
E

elke

Vendég
Nem videó feltöltő ez a topik amenyiben nincs érdemi beszélgetés mellé kérem a videók beillesztésének a megszüntetését. Köszönöm: elke
 

Csillag7

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Elke!


Mert nem beszédben áll az Istennek országa, hanem erőben. ( 1 Kor 4,20)
Mert most embereknek engedek-é, avagy az Istennek? Vagy embereknek igyekezem-é tetszeni? Bizonyára, ha még embereknek igyekezném tetszeni, Krisztus szolgája nem volnék ( Gal ,10 )

Áldjon meg tégedet az Úr, és őrizzen meg Tégedet.
Világosítsa meg az Úr az ő orczáját Te rajtad, és könyörüljön Te rajtad.
Fordítsa az Úr az ő orczáját Te reád, és adjon békességet Néked.

Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, a ki ő benne bízik. ( Zsolt 34, 9 )
 

Sidhe

Kitiltott (BANned)
Nem videó feltöltő ez a topik amenyiben nincs érdemi beszélgetés mellé kérem a videók beillesztésének a megszüntetését. Köszönöm: elke

VALÓ ÉS IGAZ, HOGY JÉZUS BÉKESSÉGET AD ÉS ÖRÖMÖT!!!!
Én hónapok óta nem röhögtem ennyit, mint ezeken. :p
 
Top