Tilos lesz a rántott karaj és a kókuszgolyó

phoenyx

Állandó Tag
Állandó Tag
szinte minden természetes ételre, élelmiszerre érzékeny és alergiás? (Nem gúnyolódom rajtuk, hanem az okát nem ismerem ezeknek.)
Ez jó kérdés és várom én is a választ
Az érzékenység kialakulása nemcsak embernél, hanem állatok esetén is megfigyelhető: ha szűk helyre zársz be néhány állatot - ugyanazon egyedek tagjait - osztozniuk kell a helyen és élelmen/vizen, ugyanúgy valamilyen érzékenységi/stressz reakciókat fogsz észlelni náluk is!
Azaz: a nagy urbanizáció, a szűk helyre, panel lakásokba bezsúfoltan élő családok, amikor 8-10 emeletnyi tömbházban fogalma sincs kikkel lakik egy lépcsőházban, annyira sok család van együtt, és kénytelen elviselni a papír vékony falakon keresztül a másik lakásából kiszűrődő kellemetlen hangokat, legyen az asszonyverés, gyerek bántalmazás, tányércsörgés,vagy bútorhúzkodás a feje fölött akár éjjel - nálunk van ilyen! - az kivált bizonyos érzékenységi reakciókat.
A kiváltó tényezők ismétlődőek, ezért kialakulnak bizonyos helyzetekre, hatásokra azok a tünetek, melyek az ismétlődés legkisebb jelére már kihozzák a viszketődést, a prüszkölést, a fulladozást, és még sorolhatnám...

Annyiból igazatok van, tulajdonképp az élelmiszer ártatlan lenne ebből a szempontból - eltekintve a kemikáliáktól, amivel adott esetben tartósítják, vagy esetleg a génkezeléstől is eltekintve, ami szintén módosult állapota az adott élelemnek - de az élelem amit befogad szervezeted, és ha a teszem azt, zajszennyeződés rendszeresen akkor ér, amikor elfogyasztanád élelemed, rövidesen kialakul egy ellen reakció, nem tudod befogadni az adott élelemet...
De ez csak egy illusztratív példa arra, hogyan is alakulhat ki.
Még számos más tényező is lehet, és sok más útja, formája lehet kialakulásának, ez csak egy a sok közül!

Elődeink nem küszködtek hasonlóval:
- nem éltek tömbházban összezsúfolva
- nem volt olyan, h a közvetlen szomszédok sem ismerik egymást, név szerint tudtak egymásról (ma nagy a cserélődés, a tulajdon felhalmozás miatt pedig az albérletbe kiadás is elterjedt, ami fokozza a cserélődés sűrűségét)
- a saját maguk termelte zöldségeket, és maguk nevelte vágott jószágot fogyasztották (nem volt olyan fokú tartósítás és színezék-/adalék anyag használat, mint ma)
- egymásra voltak utalva a nemzedékek: együtt élt a nagyszülő a gyerekével és unokáival a családi házban, így megoldott volt a felügyelet a kicsire is meg az idősre is, nem alkalmaztak 'babysitter'-t, v idegen ápolót,
- nem egy rohanás volt az élet egyik munkahelyről a másikra, még hétvégén is (lásd folyamatos műszakok manapság) a megfelelő anyagiak megszerzése érdekében, úgy h családjával alig tud lenni az a fiatal pár...

A szeretet a válasz mindenre: az veszett ki nagyrészt életünkből, emiatt van számos betegség, mert 'nincs' időnk egymásra, sem türelmünk, sem erőnk; a szeretet az, ami visszafordítaná az egészet!
 
Január elsejétől az újbudai iskolákban már nem kaphatnak rántott karajt ebédre a gyerekek. A desszert pedig kókuszgolyó helyett alma lesz.

A XI. kerületi polgármester döntött úgy, hogy az elsők között vezeti be a reformétkeztetést az újbudai oktatási intézményekben. Az Oktatási Minisztérium már korábban megfogalmazta az egészséges élelmiszerek használatáról szóló ajánlásait.

Ám eddig konkrét intézkedés még nem történt. Molnár Gyula polgármesterként azonban úgy határozott, a képviselő-testület döntése után közbeszerzési eljárást ír ki az új étrendre. Ennek fő ismérve, hogy kerülendő a vörös húsok, az állati eredetű zsiradékok, a cukrászsütemények használata. Mértékkel kell bánni a sóval és a cukorral.

Az ételkészítésnél pedig ügyelni kell a zöldségek, gyümölcsök tápanyag- és vitamintartalmának megőrzésére. Az iskolai konyhákban ezentúl csak teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut használhatnak majd. Azt egyelőre nem tudni, a szülőknek mennyivel kell többet fizetniük a reformebédekért.
(VG.hu)
Persze,mert kell a polgármesternek a husi,meg a k.golyó!
 
Oldal tetejére