Bevandorlas Kanadaba

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Neduddghii

Kitiltott (BANned)
Donna,
Remelem, ezt a hatalmas es alapos(nak latszo) apparatust nem az en beidezett hozzaszolasom cafolataul szantad...
(Gyanitom, hogy ez egy sanda riposzt kivanna lenni az "onigazolo sikerpropaganda" ellen intezett megszolalasomra... Szandeka ellenere azonban kivaloan alatamasztja azt, mivel csak ugy arad belole a "na latjatok, milyen nehez ide bejutni, csak az ilyen okos, kepzett, elore lato stb. csodalenyek juthatnak be mint EN / MI...". Mar hallom is a kontrat, hogy en nem azt irtam, hogy... es fura mod ez meg igaz is lehet, annyira ambivalens az iras... Egyszer az "kell tudni", hogy milyen nagy a verseny, meg hogy itt-ott a filippekkel stb. szemben nincs eselyed, aztan meg azt, hogy a gazdasag soha nem latott modon novekszik, kell a sok ember, meg a szoba-takaritokat is ratettek a listara...)

Persze, hogy van egy csomo mas ut is, igenis erdemes palyazni otthonrol, keresni olyan multi munkaadot, akinek itt is van kirendeltsege (pl. Honeywell , IBM, stb.), 1-2 ev tapasztalattal megtamadni az ittenit, stb.
Persze, hogy nem feltetlen kell rohadt nagy apparatussal evekig kutatni... Csak hogy kiegyensulyozzam a fenti leirast: tudok olyat, aki "csak ugy" beadta a papirokat, ugyis elutasitanak felkialtassal, elment a doktorhoz, ("egy ujabb vizsgalat nem arthat"), csak akkor kezdte vakargatni a fejet, hogy akkor most mi legyen, amikor megjott a PR visa es el kollott donteni, hogy merre...

Sajnos nekem nincs arra idom/kedvem, hogy az egesz fenti adathalmazt atvesezzem, csak egy apro reszlet:
Alberta lakossaga 3,413,500 volt 2006 Oct. 1-n, szemben az altalad hozott 2 millio koruli szammal. Kovetkezeskeppen az osszes ebbol levont kovetkeztetesed 60-70%-ot teved, ami tul nagy ahhoz, hogy ezek a kovetkeztetesek komolyan vehetok legyenek...

Azt lehet tanacsolni a kivandorolni szandekozoknak ne altalanositsanak egy-ket hozzaszolasbol, minden eset egyedi. Ami mas szamara orultseg, valaki szamara mukodhet...
 

Tami44

Állandó Tag
Állandó Tag
Azt lehet tanacsolni a kivandorolni szandekozoknak ne altalanositsanak egy-ket hozzaszolasbol, minden eset egyedi. Ami mas szamara orultseg, valaki szamara mukodhet...[/quote]:) kiss
Neduddghii!! Végre valaki aki nem azt mondja hogy ne is próbáld meg,mert úgyis hazatoloncolnak:(
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Végre valaki aki nem azt mondja hogy ne is próbáld meg,mert úgyis hazatoloncolnak:([/quote]

Akiket haza toloncolnak az feketen dolgozik es nincs legalis tartozkodasa Canadaba.
Se bevandorlot se turistat se rokonlatogatot, vagy itt tanulo, vagy legalis munkavallalot nem toloncolnak haza.
A sok kitoloncolas oka -ami volt az utobbi evekben, azok mind menekult statuszert folyamodtak de nem kaptak meg,es az elutasitas utan a meghatozott idore nem hagytak el Canadat.

Itt mindenki informacioval segiti azokat akik ki akarnak jonni,se kicsalni se le vagy rabeszelni senkit nem akar senki.
Canada kontinensnyi orszag, minden tartomanyban vannak mas lehetosegek ugy a munkara ugy a lehetosegek modja a varakozasi ido es egyeb tenyezok fugvenyeben kell ertelmezni a tapasztalatokat amiket itt megosztanak a forumban.
Donna es Hahalman hatalmas anyagot gyujtott ossze.Koszonet erte.
 

donna

Állandó Tag
Állandó Tag
En nem vitatkozom se veled, se massal, nem akarok senkit se elkedvetleniteni, csak probalom itt megorizni az egyensulyt.
A grafikonok a Stat Canada honlaprol vannak, teljesen megbizhato forras, csak idemasoltam oket.
Ahogy irtam, engem is meglepett, hogy milyen sok munkavallalo vizumot adnak ki egy evben. Erdekes lenne tudni, ebbol mennyi a primary, azaz aki elso korben megkapta, es mennyi, aki tarsvizumkent kapta (diak v munkavallalo hazastarsakent). Megjegyzem, a permanent residentkent erkezok szama ennek meg mindig tobbszorose.
En azert tartozkodom mas hozzaszolasok elitelesetol, mert a verbalis kommunikacio kisebb hanyada az, amit mondasz, a tobbi az, ahogy mondod. A hangsuly, az arckifejezes, a gesztus.
En igyekszem logikusan gondolkodni, erzelmi befolyasoltsag nelkul, es amit mondok, az vagy - neha elnagyolt - de valamifele logika alapjan levont kovetkeztetesekre, vagy meginkabb szemelyes tapasztalatokra vagy egyeb uton beszerzett ismeretekre alapozom.
Nemigazan forumozgatok mas temaban, mint a bevandorlas, es mindenkit, akivel levelezesbe bonyolodom, arra kerek, folyamatosan tajekoztasson az ugye alakulasarol es vegkifejleterol, hogy tudjam, mik a valos lehetosegek, ha olyasmi a tudomasomra jut, ami masoknak is segithet, azt megosztom masokkal. Egyenlore nincs a birtokomban semmifele titkos formula vagy silver bullet. En ugy latom, a mar soxor vazolt utvonalak a jarhatoak, a tobbi szerencsejatek.
'Az egyik szamara orultseg, a masik szamara mukodhet' - ugye latjuk, hogy felteteles modban van? Tudni, kell, hogy a kockazat nagy, a befektetett penz esetleg ablakon kidobottnak bizonyul... stb.
Ha arrol van szo, hogy egy kalandot meger, hogy az elso elutasitas nem veszi el a kedvunket... akkor oke.
Namost, ha nem turistakent jonnel allasvadaszatra, es nem is skilled immigrantkent, akkor marad a tanulas, ami szinten teljesen jarhato ut, ebben mi otthon vagyunk :)

Latod, nekem sincs idom mindennek utana jarni, abbol indultam ki, hogy Calgary millio folott kicsivel, Edmonton alatta, a tobbi meg nem lehet olyan sok :).
Ahogy megallapitottad, az egesz becsles. De teljesen mindegy, hogy egy vagy ot szazalek (ha esetleg lesz ra idom, utanaszamolok), ahhoz hogy ilyen nagy szamban felszivja a munkaeropiac az ideerkezoket, ahhoz gazdasagi novekedes kell, ebben viszont gyanitom, egyet ertunk. Azonban evente joval tobb, mint huszezer bevandorlo landol itt, megvan a belso migracio, szervezett munkaerotoborzas folyik mas orszagokbol, mint pl Nemetorszag es Lengyelorszag - de Mo-rol meg nem hallottunk. A szamokat lehet olvasni ugy, hogy akkor gyere, van sok allas, meg ugy is, hogy a merleg nyelve a szuksegleti oldalra billeg, de csak egy icike piciket. Es amire nagy szukseg van, az nem fog a turistak bevandoroltatasahoz vezetni. Az oda vezetett, hogy tobb refugee jott ide, hogy felszabaditottak a szabad munkavallalast a kulfoldi diakoknak, hogy toborzokat kuldenek szet mas orszagokba, hogy a skilled immigrant folyamatot is fel akarjak gyorsitani, hogy aki evek ota var, azokat most gyorsan elintezik, es ezzel egy ev alatt tobb ember johessen be ily modon - de valahogy itt elve nem azt latod, hogy jon a sok turista, es allasokba szeretettel varjak oket. Ez ugyanis az alapveto felreertes. Sok hivatalosan ideerkezo bevandorlo kozepes nyelvtudassal csak nez, hogy jeee egy evig a walmartban kell melozni, mire meglesz a szukseges nyelvi hattere es alkalmazotti multja ahhoz, hogy komolyabb helyek is szobaalljanak vele. Na ezt lehet ma Albertaban megsporolni, ahol a letelepedessel ideerkezok sokkal konnyebben kaphatnak szakmajukban vagy akornyeken allast.
NEM konnyu munkat kapni legalis papirok nelkul, es NEM konnyu bevandorolni. Hala az ilyen rozsaszin almokat taplalo beirasoknak en kapom a gyulolkodo leveleket, hogy irigy vagyok es nem akarok segiteni.
Ami nem igaz, vannak kozottunk olyanok, akiknek segitettunk abban, hogy ide jojjenek es konnyebben induljanak el, mint segitseg nelkul. De csak akkor tudunk segiteni, ha valaki realis keppel es tervvel rendelkezik, ha a dolog kivitelezheto, es nekunk megvannak a felteteleink ahhoz, hogy segitsunk.
Az a helyzet, hogy igen nagy a sorbanallas a kanadai bevandorlashoz, es Kanada valogat mert megteheti. Igen, nevetseges, hogy diplomas foket szivesebben engedik be akkor, mikor igazabol ketkezi munkasokbol van hiany, de az ehhez hasonlo donteseket jobbara politikusok es nem gazdasagi szakemberek hozzak.
A fehergalleros munkakat a kanadaiak is szeretik betolteni. Human szakokbol kulonosen nagy a tobblet meg belfoldrol is (es ezt az egyetemi tapasztalataim alapjan mondom). Ugyanis dolgoztam ott masodallasban. Ami kell, az a tudomanyos vegzettseg, MSc meg PhD, mernokok es amit meg reszben sikeresnek lattam bevandorloknal, a konyvelo.
Es sokkal egyszerubb bejonni, amig fiatal vagy, jol tudsz angolul, es hajlando vagy itt is "megujitani" a vegzettsegedet. Elvegre a gazdasagi erdek is azt diktalja, hogy minel produktivabb munkaero jojjon ide. Az, hogy ujjaepited az eletedet, hogy masodik lehetoseget kapsz az elettol, az a hamuka. Arrol van szo, hogy nincs eleg gyerek, hogy porgetni kell a gazdasagot, hogy novelni kell a fogyasztast... stb. Johetsz a legalis es kitaposott utvonalakon, ahol bizonyos kriteriumoknak meg kell felelni. Ezen kivul eleg korlatozottak a lehetosegek. Eme korlatozott lehetosegek egyike, hogy veszel egy tobb szazezer forintos lottoszelvenyt, er, ugyertem repulojegyet, es nekilatsz szemelyesen allast keresni. Eselyeid jobbak annal, mint aki a tengerentulrol probalkozik. Es ugye beszelsz annyira angolul, hogy tolmacs nelkul megfelelj egy allasinterjun? Ez nem azt feltetelezi, hogy jol beszelsz angolul, csak annyit, hogy mindent megertesz amit mondanak neked, es kepes vagy megertetni magad. Ha az elso kerdes nem az volt, hogy milyen statuszban vagy itt, es eljutsz a munkaajanlatig, akkor meg meg kell gyoznod a potencialis alkalmazot, hogy varjon mar par honapot rad, mire statuszod es work permited elintezodik.
Hm. A munkaltatok tobbsege szereti tudni, hogy hany heten belul tudsz kezdeni. NEM specialis szaktudassal biro hianyszakemberekrol beszelunk, akik diktalhatnak a munkaadonak, ugye?
En nyitott vagyok a velemenyem megvaltoztatasara, ha valaki elem all, es elmondja, hogy nincs igazam, mert neki itt ma a mai bevandolrlasi es munkavallalasi torvenyek mellett barmilyen egyeb ut konnyen sikerult, akkor hurra.
Nem lenne baj, ha az altalanos nekem vagy valakinek akit ismerek sikerult work permitet intezni helyett megjelenne a sztori egy kicsit pontosabban is. Milyen vegzettseggel es szakmai munlttal, milyen allasra, es az illeto milyen relacioban volt elotte a munkaltatoval.
En - hangsulyozom pletyka szintu informaciokra alapozva - mondtam, hogy van olyan hotel, aki esetleg hajlando work permitet intezni szobaasszonyoknak, de nem ismerem szemelyesen azt, aki ezt sikeresen kikavarta maganak. Sot, azt mondtak, valakinek a valakije mondta, most epp valakinek a Safeway is intezi... Es ezek a hirek ugy jarmak korbe, hogy milyen szerencses volt az ileto, mert az ilyen ritka, mint a feher hollo. Es honapokkal az intezes kezdete utan meg mindig nincs am vege.
En, sajnalom, csak azt latom magam korul, hogy aki ide sikeresen kijut, az jobbara skilled immigrant, diakvizum, vagy family sponsorship utjan jott. A tobbseg eleve jol tudott angolul, vagy ha nem, akkor legalis letelepedokent segitseget kapott mind segely, mind ingyenes nyelvoktatas reven ahhoz, hogy konnyebben vagjon neki az ujjaepitesi folyamatnak. Azt latom, hogy az elso egy-ket-harom ev meg annak is kutya kemeny, aki fiatal, jol beszeli a nyelvet, es jol konvertalhato a tudasa.
Nem ertem, miert kell feltetelek nelkul hamis illuziokat taplalni, ne adj isten kelteni masokban. Igen, nagyon rossz erzes azt mondani, hogy sajnos, nem mindenki johet ide. De ez nem a mi hibank, tenyleg en azt kivanom, bar valtoztathatnek rajta, es ebben nincs semmilyen szemelyes ellenerzes Kanada reszerol sem. Fiatal, a valtozasokhoz jol alkalmazkodo, tanulekony emberek kellenek nagy szamban, akik kis gyerekeket hoznak ide, vagy itt fognak hozzajarulni az uj generacio gyarapodasahoz, akik eleg rugalmasok ahhoz, hogy teljesen uj karrierbe kezdjenek a jelen piaci igenyei szerint. Ez a realitas. Engem se tesz boldogga. Attol meg ez van.
Igen, modern vilagunkban Europa gazdasagi es politikai sulya szetfoszloban van. Az, hogy valaki Europai gyokerekkel bir, az itteni liberalis torvenyhozas vilagaban tobb hatrany, mint elony. A donteseket politikusok hozzak, es soxor a munkaadok sincsenek megelegedve vele. NEM az aktulais munkaeropiaci igenyeknek felel meg, es a diplomas bevandorlok utana szinten boldogtalanok, mert igazandibol kevesen tudjak azt a karriert folytatni, amit egy masik orszagban mar elkezdtek - ergo szaktudas es tapasztalat repul kifele az ablakon. Igy lesz ugyvedbol taxisofor, tanarbol pizzakihordo, szociologusbol hamburgeresfiu, orvosbol jo esetben nover. VAGY vissza kell menni tanulni. Mar csak ezert is a fiatalabb kor elony.

Netuddghi, tedd a szivedre a kezed, hany olyan embert lattal, aki nem beszelte a nyelvet jol, idejott es kapcsolatok nelkul boldogult? En a bankban is csak olyanokkal talakoztam, akik letelepedoi statusz nelkul idejottek, kiszolgaltatott helyzetbe hoztak magukat, es jol lehuztak oket.
Erdemes megnezni az idevandorlok osszetetelet is (fenti, teljesen hiteles forrasbol szarmazo grafikon). A legtobb az azsiai. Ugye tudjuk, hogy igen eros koztuk a belso osszetartas, legyen az kinai, indiai, filippino. Ugye tudjuk, hogy europaiak kozott meg meg veletlenul se jellemzo.
En senki almait nem akarom lerombolni. Ha valaki megengedheti maganak, hogy belevagjon egy sokszazezer forintos kirandulasba, ami vagy elvezet egy itteni munkahoz, vagy nem, az probalja meg. DE ha megse sikerul, akkor tudomasul kell venni, hogy a kudarcnak sokkal nagyobb eselye volt, es errol nem mi tehetunk es nem Kanada.

A problemam az, hogy idorol idore fellangol a kivandorlasi laz, es beindul az almodozas. Ezzel szemben a sikeres kivandorlashoz igen sokminden kell, almodozas meg rozsaszin szemuveg nem eleg. Sot, soxor akaras se, ha bizonyos korulmenyek nem passzolnak es bizonyos alapfeltetelek nem allnak fenn, akkor kidobsz sok szazezret az ablakon, es ez tetszik vagy sem, nagyjabol elore lathato. Es szerintem valakinek ezt se art elmondani, hogy lehet probalkozni, de
- magyarorszagrol anelkul, hogy idejossz es munkat keresel, nem kapsz munkat, mivel latjuk, hogy az, aki papirokkal jon is neha keresgel egy darabig
- feketen lehet dolgozni, latunk is ilyen eseteket, a vege nagyjabol a kudarc lesz, es az esetek 99 szazalekaban ez is elore lathato.
- a magyarorszagi nyelvvizsga, hacsak nem tarsul aktiv beszelt nyelv gyakorlataval, az elejen nem sokat er, meg kell szoknod az itteni sebesseget, akcentust, szofordulatokat... stb. Jo hir, az emberek nyolcvan szazaleka turelmes lesz veled. Husz nem. Tul kell lenni rajta, vagy ahogy itt mondjak, get over it.
Ez mind nem azt jelenti, hogy a dolog lehetetlen, csak epp nem valoszinu.
Aki mindezek utan meg mindig ugyerzi, eleg elszant (vagy elkeseredett) ahhoz, hogy a nyilvanvalo bevandorlasi utvonalakon kivul probalkozzon, vagy sikerult felvennie a kapcsolatot olyasvalakivel, aki nalam jobb munkaeropiaci ismeretekkel es kapcsolatokkal bir (az enyem igen limitalt es korlatozott), az jojjon batran.
En tiszta lelkiismerettel csak ennyit tudok javasolni.


Donna,
Remelem, ezt a hatalmas es alapos(nak latszo) apparatust nem az en beidezett hozzaszolasom cafolataul szantad...
(Gyanitom, hogy ez egy sanda riposzt kivanna lenni az "onigazolo sikerpropaganda" ellen intezett megszolalasomra... Szandeka ellenere azonban kivaloan alatamasztja azt, mivel csak ugy arad belole a "na latjatok, milyen nehez ide bejutni, csak az ilyen okos, kepzett, elore lato stb. csodalenyek juthatnak be mint EN / MI...". Mar hallom is a kontrat, hogy en nem azt irtam, hogy... es fura mod ez meg igaz is lehet, annyira ambivalens az iras... Egyszer az "kell tudni", hogy milyen nagy a verseny, meg hogy itt-ott a filippekkel stb. szemben nincs eselyed, aztan meg azt, hogy a gazdasag soha nem latott modon novekszik, kell a sok ember, meg a szoba-takaritokat is ratettek a listara...)

Persze, hogy van egy csomo mas ut is, igenis erdemes palyazni otthonrol, keresni olyan multi munkaadot, akinek itt is van kirendeltsege (pl. Honeywell , IBM, stb.), 1-2 ev tapasztalattal megtamadni az ittenit, stb.
Persze, hogy nem feltetlen kell rohadt nagy apparatussal evekig kutatni... Csak hogy kiegyensulyozzam a fenti leirast: tudok olyat, aki "csak ugy" beadta a papirokat, ugyis elutasitanak felkialtassal, elment a doktorhoz, ("egy ujabb vizsgalat nem arthat"), csak akkor kezdte vakargatni a fejet, hogy akkor most mi legyen, amikor megjott a PR visa es el kollott donteni, hogy merre...

Sajnos nekem nincs arra idom/kedvem, hogy az egesz fenti adathalmazt atvesezzem, csak egy apro reszlet:
Alberta lakossaga 3,413,500 volt 2006 Oct. 1-n, szemben az altalad hozott 2 millio koruli szammal. Kovetkezeskeppen az osszes ebbol levont kovetkeztetesed 60-70%-ot teved, ami tul nagy ahhoz, hogy ezek a kovetkeztetesek komolyan vehetok legyenek...

Azt lehet tanacsolni a kivandorolni szandekozoknak ne altalanositsanak egy-ket hozzaszolasbol, minden eset egyedi. Ami mas szamara orultseg, valaki szamara mukodhet...
 

Neduddghii

Kitiltott (BANned)
En akkor szoltam bele az Anyu22 altal jegyzett "micsoda szar hely az a Kanada" es a helyi korus ezt lehurrogo "Kanadanal nincs jobb hely a vilagon" vezerszolamokkal osszefoglalhato vitajaba, mikor a dolog, nem teljesen varatlanul, kezdett pszichiatriai jellegu erdekessegge alakulni (erdekes, hogy az erre vonatkozo frappans mely-lelektani alapvetesemet eddig meg senki nem meltatta...:))).
Paran azt a hozzaszolasomat szemelyes inzultuskent eltek meg, igazolva a pszichiatriai jelleget, es kozellenseg lett belolem csinalva; ha azt irnam, hogy az eg kek, ok azt is azonnal megcafolnak, a laikus forumolvaso meg csak kapkodja a fejet...

Pont a laikus forumozo erdekeben talan el kellene azokat a komplexusokat nyomni, nem olyan nagy vaszisztdasz, hogy valaki pont ide "tantorgott ki", ez onmagaban senkit nem minosit az otthomaradok vagy eppen az erre acsingozok fole... Semmikeppen sem nem olyan egetvero skandallum, ha valakinek ez itt nem tetszik, sok minden nekunk se, ha legalabb sajat magunknak be merjuk ezeket vallani. Tovabba es legfokeppen nem kellene bevandorlasi szakertokent sajat tapasztalatunkat, megoldasainkat abszolut helyes es kizarolag alkalmazhato-kent propagalni, mert tovabbra is igaz az, hogy minden eset egyedi es az arra vonatkozo megoldas is az...
Meg kellene maradni a tapasztalatok es tenyek kozlesenel, helyet hagyva annak, hogy masoknak is lehet, esetleg ellenkezo tapasztalata. Jomagam ezt probaltam megvalositani az eddigiek soran. Meg kellene hagyni a laikus forumozonak, hogy merlegeljen, sajat maga vonja le a kovetkezteteseit es dontse el, mivel erdemes neki megprobalkozni.

Kanada a nemzetkozi migracio piacon VERSENG a bevandorlokert. A magunk reszerol ugy tudjuk az orszag versenyhelyzetet erositeni, ha pl ezen a forumon a fent vazoltak szerint segitunk.

Ha tenyleg a felelos segites a cel es nem a pszichiatriai szempontbol erdekes ambiciok kielese, akkor talan ebbe az iranyba kellene a valtot beallitani...
 

RobiGida

Állandó Tag
Állandó Tag
Itt a cukraszdak nagy reszet ugy kell elkepzelni, mint az auchan vagy tesco feleket. Csak annyi a kulonbseg, hogy alt nagy uzemekbol melyhutve jonnek a tortak... stb stb. A magyar fajta cukraszda itt ritka. En ebben a varosban tudok vagy negyrol. Lehet dolgozni otthonrol, eskuvoi tortak... stb. Ilyen hirdeteseket mindig latni. Vagy arulhatod sajat sutemenyeidet a farmer's marketen.

Értem, nem értem, köszönöm a választ! Torontóban és környékén nem tudsz\tud valaki cukrászállást?

üdv Robi
 

RobiGida

Állandó Tag
Állandó Tag
En nem vitatkozom se veled, se massal, nem akarok senkit se elkedvetleniteni, csak probalom itt megorizni az egyensulyt.
A grafikonok a Stat Canada honlaprol vannak, teljesen megbizhato forras, csak idemasoltam oket.
Ahogy irtam, engem is meglepett, hogy milyen sok munkavallalo vizumot adnak ki egy evben. Erdekes lenne tudni, ebbol mennyi a primary, azaz aki elso korben megkapta, es mennyi, aki tarsvizumkent kapta (diak v munkavallalo hazastarsakent). Megjegyzem, a permanent residentkent erkezok szama ennek meg mindig tobbszorose.
En azert tartozkodom mas hozzaszolasok elitelesetol, mert a verbalis kommunikacio kisebb hanyada az, amit mondasz, a tobbi az, ahogy mondod. A hangsuly, az arckifejezes, a gesztus.
En igyekszem logikusan gondolkodni, erzelmi befolyasoltsag nelkul, es amit mondok, az vagy - neha elnagyolt - de valamifele logika alapjan levont kovetkeztetesekre, vagy meginkabb szemelyes tapasztalatokra vagy egyeb uton beszerzett ismeretekre alapozom.
Nemigazan forumozgatok mas temaban, mint a bevandorlas, es mindenkit, akivel levelezesbe bonyolodom, arra kerek, folyamatosan tajekoztasson az ugye alakulasarol es vegkifejleterol, hogy tudjam, mik a valos lehetosegek, ha olyasmi a tudomasomra jut, ami masoknak is segithet, azt megosztom masokkal. Egyenlore nincs a birtokomban semmifele titkos formula vagy silver bullet. En ugy latom, a mar soxor vazolt utvonalak a jarhatoak, a tobbi szerencsejatek.
'Az egyik szamara orultseg, a masik szamara mukodhet' - ugye latjuk, hogy felteteles modban van? Tudni, kell, hogy a kockazat nagy, a befektetett penz esetleg ablakon kidobottnak bizonyul... stb.
Ha arrol van szo, hogy egy kalandot meger, hogy az elso elutasitas nem veszi el a kedvunket... akkor oke.
Namost, ha nem turistakent jonnel allasvadaszatra, es nem is skilled immigrantkent, akkor marad a tanulas, ami szinten teljesen jarhato ut, ebben mi otthon vagyunk :)

Latod, nekem sincs idom mindennek utana jarni, abbol indultam ki, hogy Calgary millio folott kicsivel, Edmonton alatta, a tobbi meg nem lehet olyan sok :).
Ahogy megallapitottad, az egesz becsles. De teljesen mindegy, hogy egy vagy ot szazalek (ha esetleg lesz ra idom, utanaszamolok), ahhoz hogy ilyen nagy szamban felszivja a munkaeropiac az ideerkezoket, ahhoz gazdasagi novekedes kell, ebben viszont gyanitom, egyet ertunk. Azonban evente joval tobb, mint huszezer bevandorlo landol itt, megvan a belso migracio, szervezett munkaerotoborzas folyik mas orszagokbol, mint pl Nemetorszag es Lengyelorszag - de Mo-rol meg nem hallottunk. A szamokat lehet olvasni ugy, hogy akkor gyere, van sok allas, meg ugy is, hogy a merleg nyelve a szuksegleti oldalra billeg, de csak egy icike piciket. Es amire nagy szukseg van, az nem fog a turistak bevandoroltatasahoz vezetni. Az oda vezetett, hogy tobb refugee jott ide, hogy felszabaditottak a szabad munkavallalast a kulfoldi diakoknak, hogy toborzokat kuldenek szet mas orszagokba, hogy a skilled immigrant folyamatot is fel akarjak gyorsitani, hogy aki evek ota var, azokat most gyorsan elintezik, es ezzel egy ev alatt tobb ember johessen be ily modon - de valahogy itt elve nem azt latod, hogy jon a sok turista, es allasokba szeretettel varjak oket. Ez ugyanis az alapveto felreertes. Sok hivatalosan ideerkezo bevandorlo kozepes nyelvtudassal csak nez, hogy jeee egy evig a walmartban kell melozni, mire meglesz a szukseges nyelvi hattere es alkalmazotti multja ahhoz, hogy komolyabb helyek is szobaalljanak vele. Na ezt lehet ma Albertaban megsporolni, ahol a letelepedessel ideerkezok sokkal konnyebben kaphatnak szakmajukban vagy akornyeken allast.
NEM konnyu munkat kapni legalis papirok nelkul, es NEM konnyu bevandorolni. Hala az ilyen rozsaszin almokat taplalo beirasoknak en kapom a gyulolkodo leveleket, hogy irigy vagyok es nem akarok segiteni.
Ami nem igaz, vannak kozottunk olyanok, akiknek segitettunk abban, hogy ide jojjenek es konnyebben induljanak el, mint segitseg nelkul. De csak akkor tudunk segiteni, ha valaki realis keppel es tervvel rendelkezik, ha a dolog kivitelezheto, es nekunk megvannak a felteteleink ahhoz, hogy segitsunk.
Az a helyzet, hogy igen nagy a sorbanallas a kanadai bevandorlashoz, es Kanada valogat mert megteheti. Igen, nevetseges, hogy diplomas foket szivesebben engedik be akkor, mikor igazabol ketkezi munkasokbol van hiany, de az ehhez hasonlo donteseket jobbara politikusok es nem gazdasagi szakemberek hozzak.
A fehergalleros munkakat a kanadaiak is szeretik betolteni. Human szakokbol kulonosen nagy a tobblet meg belfoldrol is (es ezt az egyetemi tapasztalataim alapjan mondom). Ugyanis dolgoztam ott masodallasban. Ami kell, az a tudomanyos vegzettseg, MSc meg PhD, mernokok es amit meg reszben sikeresnek lattam bevandorloknal, a konyvelo.
Es sokkal egyszerubb bejonni, amig fiatal vagy, jol tudsz angolul, es hajlando vagy itt is "megujitani" a vegzettsegedet. Elvegre a gazdasagi erdek is azt diktalja, hogy minel produktivabb munkaero jojjon ide. Az, hogy ujjaepited az eletedet, hogy masodik lehetoseget kapsz az elettol, az a hamuka. Arrol van szo, hogy nincs eleg gyerek, hogy porgetni kell a gazdasagot, hogy novelni kell a fogyasztast... stb. Johetsz a legalis es kitaposott utvonalakon, ahol bizonyos kriteriumoknak meg kell felelni. Ezen kivul eleg korlatozottak a lehetosegek. Eme korlatozott lehetosegek egyike, hogy veszel egy tobb szazezer forintos lottoszelvenyt, er, ugyertem repulojegyet, es nekilatsz szemelyesen allast keresni. Eselyeid jobbak annal, mint aki a tengerentulrol probalkozik. Es ugye beszelsz annyira angolul, hogy tolmacs nelkul megfelelj egy allasinterjun? Ez nem azt feltetelezi, hogy jol beszelsz angolul, csak annyit, hogy mindent megertesz amit mondanak neked, es kepes vagy megertetni magad. Ha az elso kerdes nem az volt, hogy milyen statuszban vagy itt, es eljutsz a munkaajanlatig, akkor meg meg kell gyoznod a potencialis alkalmazot, hogy varjon mar par honapot rad, mire statuszod es work permited elintezodik.
Hm. A munkaltatok tobbsege szereti tudni, hogy hany heten belul tudsz kezdeni. NEM specialis szaktudassal biro hianyszakemberekrol beszelunk, akik diktalhatnak a munkaadonak, ugye?
En nyitott vagyok a velemenyem megvaltoztatasara, ha valaki elem all, es elmondja, hogy nincs igazam, mert neki itt ma a mai bevandolrlasi es munkavallalasi torvenyek mellett barmilyen egyeb ut konnyen sikerult, akkor hurra.
Nem lenne baj, ha az altalanos nekem vagy valakinek akit ismerek sikerult work permitet intezni helyett megjelenne a sztori egy kicsit pontosabban is. Milyen vegzettseggel es szakmai munlttal, milyen allasra, es az illeto milyen relacioban volt elotte a munkaltatoval.
En - hangsulyozom pletyka szintu informaciokra alapozva - mondtam, hogy van olyan hotel, aki esetleg hajlando work permitet intezni szobaasszonyoknak, de nem ismerem szemelyesen azt, aki ezt sikeresen kikavarta maganak. Sot, azt mondtak, valakinek a valakije mondta, most epp valakinek a Safeway is intezi... Es ezek a hirek ugy jarmak korbe, hogy milyen szerencses volt az ileto, mert az ilyen ritka, mint a feher hollo. Es honapokkal az intezes kezdete utan meg mindig nincs am vege.
En, sajnalom, csak azt latom magam korul, hogy aki ide sikeresen kijut, az jobbara skilled immigrant, diakvizum, vagy family sponsorship utjan jott. A tobbseg eleve jol tudott angolul, vagy ha nem, akkor legalis letelepedokent segitseget kapott mind segely, mind ingyenes nyelvoktatas reven ahhoz, hogy konnyebben vagjon neki az ujjaepitesi folyamatnak. Azt latom, hogy az elso egy-ket-harom ev meg annak is kutya kemeny, aki fiatal, jol beszeli a nyelvet, es jol konvertalhato a tudasa.
Nem ertem, miert kell feltetelek nelkul hamis illuziokat taplalni, ne adj isten kelteni masokban. Igen, nagyon rossz erzes azt mondani, hogy sajnos, nem mindenki johet ide. De ez nem a mi hibank, tenyleg en azt kivanom, bar valtoztathatnek rajta, es ebben nincs semmilyen szemelyes ellenerzes Kanada reszerol sem. Fiatal, a valtozasokhoz jol alkalmazkodo, tanulekony emberek kellenek nagy szamban, akik kis gyerekeket hoznak ide, vagy itt fognak hozzajarulni az uj generacio gyarapodasahoz, akik eleg rugalmasok ahhoz, hogy teljesen uj karrierbe kezdjenek a jelen piaci igenyei szerint. Ez a realitas. Engem se tesz boldogga. Attol meg ez van.
Igen, modern vilagunkban Europa gazdasagi es politikai sulya szetfoszloban van. Az, hogy valaki Europai gyokerekkel bir, az itteni liberalis torvenyhozas vilagaban tobb hatrany, mint elony. A donteseket politikusok hozzak, es soxor a munkaadok sincsenek megelegedve vele. NEM az aktulais munkaeropiaci igenyeknek felel meg, es a diplomas bevandorlok utana szinten boldogtalanok, mert igazandibol kevesen tudjak azt a karriert folytatni, amit egy masik orszagban mar elkezdtek - ergo szaktudas es tapasztalat repul kifele az ablakon. Igy lesz ugyvedbol taxisofor, tanarbol pizzakihordo, szociologusbol hamburgeresfiu, orvosbol jo esetben nover. VAGY vissza kell menni tanulni. Mar csak ezert is a fiatalabb kor elony.

Netuddghi, tedd a szivedre a kezed, hany olyan embert lattal, aki nem beszelte a nyelvet jol, idejott es kapcsolatok nelkul boldogult? En a bankban is csak olyanokkal talakoztam, akik letelepedoi statusz nelkul idejottek, kiszolgaltatott helyzetbe hoztak magukat, es jol lehuztak oket.
Erdemes megnezni az idevandorlok osszetetelet is (fenti, teljesen hiteles forrasbol szarmazo grafikon). A legtobb az azsiai. Ugye tudjuk, hogy igen eros koztuk a belso osszetartas, legyen az kinai, indiai, filippino. Ugye tudjuk, hogy europaiak kozott meg meg veletlenul se jellemzo.
En senki almait nem akarom lerombolni. Ha valaki megengedheti maganak, hogy belevagjon egy sokszazezer forintos kirandulasba, ami vagy elvezet egy itteni munkahoz, vagy nem, az probalja meg. DE ha megse sikerul, akkor tudomasul kell venni, hogy a kudarcnak sokkal nagyobb eselye volt, es errol nem mi tehetunk es nem Kanada.

A problemam az, hogy idorol idore fellangol a kivandorlasi laz, es beindul az almodozas. Ezzel szemben a sikeres kivandorlashoz igen sokminden kell, almodozas meg rozsaszin szemuveg nem eleg. Sot, soxor akaras se, ha bizonyos korulmenyek nem passzolnak es bizonyos alapfeltetelek nem allnak fenn, akkor kidobsz sok szazezret az ablakon, es ez tetszik vagy sem, nagyjabol elore lathato. Es szerintem valakinek ezt se art elmondani, hogy lehet probalkozni, de
- magyarorszagrol anelkul, hogy idejossz es munkat keresel, nem kapsz munkat, mivel latjuk, hogy az, aki papirokkal jon is neha keresgel egy darabig
- feketen lehet dolgozni, latunk is ilyen eseteket, a vege nagyjabol a kudarc lesz, es az esetek 99 szazalekaban ez is elore lathato.
- a magyarorszagi nyelvvizsga, hacsak nem tarsul aktiv beszelt nyelv gyakorlataval, az elejen nem sokat er, meg kell szoknod az itteni sebesseget, akcentust, szofordulatokat... stb. Jo hir, az emberek nyolcvan szazaleka turelmes lesz veled. Husz nem. Tul kell lenni rajta, vagy ahogy itt mondjak, get over it.
Ez mind nem azt jelenti, hogy a dolog lehetetlen, csak epp nem valoszinu.
Aki mindezek utan meg mindig ugyerzi, eleg elszant (vagy elkeseredett) ahhoz, hogy a nyilvanvalo bevandorlasi utvonalakon kivul probalkozzon, vagy sikerult felvennie a kapcsolatot olyasvalakivel, aki nalam jobb munkaeropiaci ismeretekkel es kapcsolatokkal bir (az enyem igen limitalt es korlatozott), az jojjon batran.
En tiszta lelkiismerettel csak ennyit tudok javasolni.

Szia!

Én voltam már kint (93-95ig) és szeretnék visszamenni. Tudom nem lesz sétagalopp, de ez van, feleségemmel mennék vagy jönne utánam, nem tudom melyik verzió lesz ebből. Anyám kint él, őhozzá mennénk.

üdv Robi
 

SzLaca

Új tag
Sziasztok.Most juniusba mennék Bécsbe a kitelepedést intézni és azzal a kéréssel fordulok hozzátok,hogy pontosan milyen papirokat kell vinnem,és aki végigment ezen a procedurán nagyon szívesen olvasnék egy-két jotanácsot.Gépésztechznikusi végzettségem van,most bányászként dolgozok,( megvan a szakmámban a 3 év gyakorlat)és elsö évemet végzem egy föiskolán informatikai mérnöknek tanulva.Alap angol tudásom van amit most fejelesztek ezerrel mivel diplomát csak közép nyelvvizsgával adnak.Ház,kocsi van(nem tudom kell-e,itt olyan hireket hallok hogy kell a pontszámhoz,bár nem értem miért),van élettárs és két gyerek.Ha rövidebb lenne az átfutás a föiskolán hátralévö 2 évnél,azt is hagynám a fenébe(esetleg késsöbb befejezném)annyira mennék ebböl a csodálatos országból.Tehát ha valaki a Bécsi uthoz besegitene néhány jotanáccsal,azt előre is tisztelettel megköszönném.
 

Genovese33

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok.Most juniusba mennék Bécsbe a kitelepedést intézni és azzal a kéréssel fordulok hozzátok,hogy pontosan milyen papirokat kell vinnem,és aki végigment ezen a procedurán nagyon szívesen olvasnék egy-két jotanácsot.Gépésztechznikusi végzettségem van,most bányászként dolgozok,( megvan a szakmámban a 3 év gyakorlat)és elsö évemet végzem egy föiskolán informatikai mérnöknek tanulva.Alap angol tudásom van amit most fejelesztek ezerrel mivel diplomát csak közép nyelvvizsgával adnak.Ház,kocsi van(nem tudom kell-e,itt olyan hireket hallok hogy kell a pontszámhoz,bár nem értem miért),van élettárs és két gyerek.Ha rövidebb lenne az átfutás a föiskolán hátralévö 2 évnél,azt is hagynám a fenébe(esetleg késsöbb befejezném)annyira mennék ebböl a csodálatos országból.Tehát ha valaki a Bécsi uthoz besegitene néhány jotanáccsal,azt előre is tisztelettel megköszönném.

Szia!
Nem kell kimenni Bécsbe. Először is megvan-e a megfelelő pontszámod? 67 pontnak kell lennie, itt tudod kiszámolni: http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/assess/index.asp
Ha megvan (nyelvtudásnál előlegezd meg a középfokot magadnak), akkor ki lehet tölteni az adatlapot, befizetni az eljárási díjat, aztán be lehet küldeni postán az egészet.
A várakozási idő 36-48 hónap, tehát van idő befejezni a főiskolát.
Itt tudsz még szétnézni: http://canadahun.com/forum/t10937-skilled-worker-visa-simplified-application.html
Egyéb bevándorlási lehetőségek: http://canadahun.com/forum/t10733-provincial-nominee-programs.html

Jó szerencsét!

Genovese
 

donna

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia, Robi

Ha letelepedessel jottok, szerintem gyertek egyutt. Ha munkavallalassal, akkor el kell donteni. Ha meg nincs munkad, de szemelyesen idejossz es kapsz, nagy valoszinuseggel ugyis haza kell menned varni, mig a vizumot elintezik neked. En ezt a reszet a dolgoknak nem ismerem. Viszont ha te kapsz munkavallalast, parodnak is megkerhetitek a munkavallalast meg a kovetsegen.
Toronto vagy Vancouver joval nagyobb helyek, cukraszkent biztos tobb lehetoseged van. Az a bizonyos klasszikus es europai jellegu cukraszat, amit mi annak hivunk, itt nem tipikus. A pastry chef inkabb pek, ezt abbol gondolom, hogy ahol oket alkalmazzak, ott a kinalat croissant, leveles tesztakbol toltott sutik, az un angol vajas sutemeny - cookie, meg ugye kenyer, zsemle, ilyesmi. Itt van egy magyar cukraszda meg nehany tovabbi nemzetisegi. Alt csaladi vallalkozasok. A nagy boltokban meg inkabb pek az a cukradsz, a sutiket meg a tortakat uzemekbol hozzak melyhutve. A cukraszati hirdetesek ugy szolnak "cake decorator", szoval tudni kell kidisziteni oket, es persze betanitott munka. A Safeway az, aki kikoti, hogy pek tanfolyamot kell vegezni, ha mar van, itt ugranak ra, ha nincs, akkor fizetik neked. Veletlenul ismerek egy Safeway fonokot, egyik gyerekem baratjanak apukaja. Ha legkozelebb latom, megkerdezem tole, hogy mi az o hozzaallasuk a munkavallaok szponzoralasahoz.
Ettol fuggetlenul ha valaki nagyon ert a suteshez es szereti, vallakozaskent kis tokevel otthonrol beindithato akar masodallasban is - van benne egy csomo jo lehetoseg. A magyar cukraszda is kint van az isten hata mogott majdnem (na jo, innen a North Westbol), meglehetosen draga (egy dobostorta 40-50 dollar), es megis megy nekik. Mi is megyunk minden masodik heten, pedig a kozlekedes oda neha egy remalom (preri viszonylatban).
 

donna

Állandó Tag
Állandó Tag
A szemelyes inzultus az "onigazolo" es hasonlo kiszolasokban van. Kicsit elhamarkodott ilyesmit mondani valakirol, akit nem ismersz es eloszoban sose beszeltel vele - ugyanis az irott kommunikaciobol hianyzik mindaz, ami alapjan ez levonhato.
Azzal egyetertek, hogy mindenkinek maganak kell meghozni a dontest. DE azert tegyuk mar bele az erveket a merleg mindket serpenyojebe. Nem ez az elso fellangolasi roham ezen a forumon kivandorlasi ugyben. Azert, mert a turista vizumot eltoroltek, az csak egy kis lepcso kiiktatasa. Attol meg nem lesz konnyebb munkat kapni. Ahogy mondtam, ha valakinek van felesleges penze arra, hogy megvegye a repulojegyet, itt fizesse a parhetes turistaut koltsegeit es megprobaljon allast keresni maganak - az jojjon batran. Csak ha esetleg megse jon ossze, akkor nem kell majd engem levadaszni sky-peon es felorat orditani velem - ilyenre is volt pelda - mert itt azt olvastak ki a sorok kozul, hogy itt aztan mindenkire szukseg van es majd lesz cegvezetoi allas meg minden rogton.
Gyere el a magyar piknikre, es akkor majhd szemelyesen elbeszelgethetunk. Akkor majd lehet mondani, hogy en milyen vagyok es ertelmezni az irasaimat. Nekem nincsenek eloiteleteim.
A tarsasag jo lesz, a kaja meg jobb - tuzon es bogracsban, es az emberek 99%-a abbol a 10%-bol jon, akikkel minden korulmenyek kozott erdemes megismerkedni es szoba allni.



En akkor szoltam bele az Anyu22 altal jegyzett "micsoda szar hely az a Kanada" es a helyi korus ezt lehurrogo "Kanadanal nincs jobb hely a vilagon" vezerszolamokkal osszefoglalhato vitajaba, mikor a dolog, nem teljesen varatlanul, kezdett pszichiatriai jellegu erdekessegge alakulni (erdekes, hogy az erre vonatkozo frappans mely-lelektani alapvetesemet eddig meg senki nem meltatta...:))).
Paran azt a hozzaszolasomat szemelyes inzultuskent eltek meg, igazolva a pszichiatriai jelleget, es kozellenseg lett belolem csinalva; ha azt irnam, hogy az eg kek, ok azt is azonnal megcafolnak, a laikus forumolvaso meg csak kapkodja a fejet...

Pont a laikus forumozo erdekeben talan el kellene azokat a komplexusokat nyomni, nem olyan nagy vaszisztdasz, hogy valaki pont ide "tantorgott ki", ez onmagaban senkit nem minosit az otthomaradok vagy eppen az erre acsingozok fole... Semmikeppen sem nem olyan egetvero skandallum, ha valakinek ez itt nem tetszik, sok minden nekunk se, ha legalabb sajat magunknak be merjuk ezeket vallani. Tovabba es legfokeppen nem kellene bevandorlasi szakertokent sajat tapasztalatunkat, megoldasainkat abszolut helyes es kizarolag alkalmazhato-kent propagalni, mert tovabbra is igaz az, hogy minden eset egyedi es az arra vonatkozo megoldas is az...
Meg kellene maradni a tapasztalatok es tenyek kozlesenel, helyet hagyva annak, hogy masoknak is lehet, esetleg ellenkezo tapasztalata. Jomagam ezt probaltam megvalositani az eddigiek soran. Meg kellene hagyni a laikus forumozonak, hogy merlegeljen, sajat maga vonja le a kovetkezteteseit es dontse el, mivel erdemes neki megprobalkozni.

Kanada a nemzetkozi migracio piacon VERSENG a bevandorlokert. A magunk reszerol ugy tudjuk az orszag versenyhelyzetet erositeni, ha pl ezen a forumon a fent vazoltak szerint segitunk.

Ha tenyleg a felelos segites a cel es nem a pszichiatriai szempontbol erdekes ambiciok kielese, akkor talan ebbe az iranyba kellene a valtot beallitani...
 

Spanky

Állandó Tag
Állandó Tag
A pastry chef inkabb pek, ezt abbol gondolom, hogy ahol oket alkalmazzak, ott a kinalat croissant, leveles tesztakbol toltott sutik, az un angol vajas sutemeny - cookie, meg ugye kenyer, zsemle, ilyesmi.

Donnam, a pastry chef az cukrasz sutemenyeket is keszit.
Altalaban nagyobb hotelokban szoktak alkalmazni oket ahol sajat keszitesu desserteket szolgalnak fel.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pastry_chef

Viszont az biztos, hogy a "klaszikus" Magyar falyta cukrazdak itt nem nagyon nepszeruek.
 

RobiGida

Állandó Tag
Állandó Tag
Igaz, bocsanat, a hotelokrol elfelejtkeztem! Megjegyzem, a francia ettermekben is mestercukraszok vannak :)

Szia!

Ha tudtok valami adatot arról, h egy nem mester cukrász és mester cukrász mennyit keres? Min-max?

Köszönöm RG

ui:sajnos nincs netem, így csak korlátozottan tudok fórumot olvasni itteni idő szerint 8-16:30ig...
 

Pedroh

Állandó Tag
Állandó Tag
Spanky, Rezső, igazat adok nektek, tényleg nincs nagyon mit látni errefelé :)

de azért első tapasztalatnak jó, kezdem kiismerni magam a boltok és a szolgáltatások között. kicsit fura hogy ennyi minden nyitva van nem hogy este, de még szombat vasárnap is. az is érdekes, hogy iszonyatos forgalom van (magyarfaluhoz képest) mégsem érzem a levegőben a benzinbűzt.

és ami a legfurcsább: mindenki heppi, mintha állandóan szívnának valamit, mosolyognak és beszélgetnek egymással vadidegenek, az autós megvár, míg átkelek az úton, nem érdekli hogy már 5 másik autó vár mögötte, szépen nyugodtan int, hogy menjek nyugodtan - én meg hiába várom, hogy ingerülten nézzen vagy utánam dobjon valamit :mrgreen:

elugranék Montrealba vagy Vancouverbe szívesen de visszatart hogy nincs ismerős és albérlet - megint berendezni egy kicsit egy üres szobát, kiadások stb...
 

Tiszteletes

Állandó Tag
Állandó Tag
és ami a legfurcsább: mindenki heppi, mintha állandóan szívnának valamit, mosolyognak és beszélgetnek egymással vadidegenek, az autós megvár, míg átkelek az úton, nem érdekli hogy már 5 másik autó vár mögötte, szépen nyugodtan int, hogy menjek nyugodtan - én meg hiába várom, hogy ingerülten nézzen vagy utánam dobjon valamit :mrgreen:

Tök jóóó :) én is ide akarok menni :) :cool:
 

Spanky

Állandó Tag
Állandó Tag
Spanky, Rezső, igazat adok nektek, tényleg nincs nagyon mit látni errefelé :)

de azért első tapasztalatnak jó, kezdem kiismerni magam a boltok és a szolgáltatások között. kicsit fura hogy ennyi minden nyitva van nem hogy este, de még szombat vasárnap is. az is érdekes, hogy iszonyatos forgalom van (magyarfaluhoz képest) mégsem érzem a levegőben a benzinbűzt.

és ami a legfurcsább: mindenki heppi, mintha állandóan szívnának valamit, mosolyognak és beszélgetnek egymással vadidegenek, az autós megvár, míg átkelek az úton, nem érdekli hogy már 5 másik autó vár mögötte, szépen nyugodtan int, hogy menjek nyugodtan - én meg hiába várom, hogy ingerülten nézzen vagy utánam dobjon valamit :mrgreen:

elugranék Montrealba vagy Vancouverbe szívesen de visszatart hogy nincs ismerős és albérlet - megint berendezni egy kicsit egy üres szobát, kiadások stb...

Erdekes, en mindig abban a hitben voltam, hogy az europai emberek altalaban kozvetlenebek es baratsagosak.
Az utolso par honapban Te vagy a harmadik europai akitol azt halottam, hogy megleponek talaltak, hogy vadidegenek mosolyognak es beszelgetnek egymasal.
Ugyan ezt mondta nekem egy Angol majd egy Holland turista is.

Azert van egykis latnivalo Hamilton kornyeken.
Kozel vagy Niagarahoz es Torontohoz.
Olcsob szalast a Hostel-okban lehet szerezni. Sok fiatal ugy utaza be az orszagot, hogy Hostelokban szalnak meg.
http://www.hihostels.ca/175/canadian+hostels+++travel_hostels+in+canada.hostel
Altalaban eleg turheto szobak vannak, na meg sok szorakozasi es ismerkedesi lehetoseget ad.
Pedroh, itt vagy 4 honapig, en a helyedben beutaznam legalab az orszag felet. Fogd a hatizsakod es vagjal neki, mar csak a kaland kedveert. Ha nem vagy tul igenyes akkor olcson is meglehet uszni. Csak egy kis tervezes kell hozza. ;)
 

Rezso

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha vegkepp letelepedsz, akkor vagy idod nem lesz tekeregni, vagy penzed. :) Szoval turistakent nezz korul.
 

anikoo

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!Tudom nem idevalo tema,de nem tudok visszalapozni a topikokban,csak az utolso es a legelso oldal(2003 ev) jon be.:(Hova kell beirnom,hogy valaki segitsen.Regen tudtam visszaolvasni,de most nem sikerul.Kihez fordulhatok segitsegul?Ha van tippetek,elore is koszi!
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére