öltögetés közben szülők, tanító nénik csevegése pl:gyerekröl, családról,sok másról

jutta80 témája a 'Kreatív ötletek' fórumban , 2011 Január 28.

 1. barbaral

  barbaral Állandó Tag

  Köszönöm mindenkinek a segítséget, a tanácsokat és a tapasztalatokat.
  Végül is arra jutottam, hogy a következő 2 hétben valamikor lesz iskola-érettségi felmérés, aminek az eredményét megvárom és csak azután fogom nyaggatni a logopédust meg a gyógypedagógust akihez Ayres-terápiára járunk.

  Igaz, ma reggel tudtam néhány szót váltani a logopédussal és ő azt mondta, hogy szakemberként szerinte mehetne suliba a fiam, de anyukaként meg inkább azt tanácsolja, hogy maradjunk oviban... Meg majd visszatérünk a témára a felmérés után.

  Aztán a gyerekpszichiátrián óvónőként dolgozó barátosnémat is komolyabban ráuszítom a témára, bár ő mindig is azon a véleményen volt, hogy maradjunk még egy évet gyerekek...

  A fiam maradni akar, de őt szerintem nagyban befolyásolja, hogy a vele egyidős legjobb barátja is marad még.

  A fejleményekkel majd jövök:) De 99%, hogy maradunk:)
   
 2. adamik

  adamik Állandó Tag

  Nekem is ilyen gondom van.Nem tudom eldönteni.hogy menjen-e a kislányom iskolába.
   
 3. Ateragram

  Ateragram Állandó Tag

  Végigolvastam,hogy miről is volt szó eddig.Nagyon hasznosnak tartom,hogy Jutta megnyitotta ezt a fórumot.
  Sok hasznos tanácsot,ötletet írtatok le eddig.
  Én is alsóban tanítok,és azt javaslom,hogy akár az iskolába lépéssel,akár más jellegű problémával állunk szemben,mindig egyénre szabottan szabad csak dönteni.Érdemes több véleményét is mérlegelni,ha valaki bizonytalan.
  Ami az egyik gyereknek ideális,az nem biztos,hogy a másiknak is a legjobb választás.
  Eddig hivatalosan csak 4. osztály év végén lehetett évet ismételtetni,de ez most változik.Tudomásom szerint az első osztályt eddig is és ezután is meg lehet ismételni a szülő kérésére,ha valaki nem szerzi meg a továbbhaladáshoz szükséges ismereteket.Ebben az esetben nyoma sem marad a bizonyítványban az évismétlésnek,mert nem bizonyítványt kap,hanem igazolást arról,hogy iskolába járt.
  A tapasztalatom,hogy az első osztály megismétlése sokat segített.Van,akinél elkerülhető lett volna,ha az óvodában marad,de van,aki már ott is tovább maradt,sajnos a képességeivel voltak gondok.
   
 4. jutta80

  jutta80 Kitiltott (BANned)

  Én úgy tudom, hogy most a "szülői kérésre" kimaradt a törvényből. Az tanévkezdő kiadványban ezt a részt százszor átolvastuk, mert nem akartuk elhinni, hogy ez lehetséges, de nem találtunk rá engedélyt.
  Ha tényleg így van a mostani törvényben, kérlek, segíts, hol találom!
   
 5. jutta80

  jutta80 Kitiltott (BANned)

  Kedves Mindenki!

  Segítséget szeretnék kérni. Gondolkodunk az egésznapos oktatás bevezetésén az első két évfolyamon. Két kérésem lenne:
  1. Akinek van tapasztalata ilyen tanítási formáról, akár szülő, akár pedagógus, kérem írjon róla.
  2. Ha kaphatnék ilyen órarendet 1-2. osztályra, szintén hálás lennék!
  Köszönöm!
   
 6. misbita

  misbita Állandó Tag

  Húúú, de jók vagytok!

  Adri!
  Három gyerekem van, két nagylány, akikkel 16-17 éve nem volt ilyen problémám, ők teljesen tisztán beszéltek, max annyi volt, hogy sokáig ragaszkodtak bizonyos általuk kitalált szavakhoz, úgymint a tyúkanyó sokáig kokogyi volt...
  Sok év elteltével kisfiunk született - nem terveztük, Isten adta : ). Nagyon sokáig nem is beszélt, mostanra eljutottunk oda, - 2010 október 31-én töltötte be a 3 évet, és most ovis, - hogy egyre többet beszél, de borzsasztó. Logopédus biztos kell majd, ez nyilvánvaló.
  A kérdésem az, hogy kell-e vinnem beszédfejlesztésre, van-e értelme? Vagy várjak még??? Sokszor azt veszem észre, hogy azért is nem beszél, mert elege van abból, hogy nem értik meg a beszédét. Én itthon mindent megértek. Sokat beszél az oviról. Pl ma reggel elmondta a mondókát: kipp-kopp kopogok találd ki hogy ki vagyok - de elsősorban a versike ritmusából jöttem arra rá, hogy mit mond... Ugyanígy jártam télapó előtt is, Tél apó itt van dalt is abból ismertem fel, hogy a dallam tökéletes volt, a szavak helyett pedig elsősorban A betűs szóféléket mondott, amivel az eredeti szöveget helyettesítette.
  Szóval beszédfejlesztés tulképpen mit takar, és sürgősen vigyem, vagy van még időnk? Vagy mivel segíthetném a beszédfejlődését? Mások tapasztalatát is várom!

  Egyébként nagyon értelmes, okos kisfiú, óvónők kedvence, mert rendkívül kiegyensúlyozott az oviban is. Szívesen részt vesz közös játékokban, de egyedül is el van, ha arról van szó. Sosem sír, mindig jókedvű.
   
 7. manyo72

  manyo72 Állandó Tag

  Szia,
  Még ne rohanj vele sehova!!! Egyenlőre azt tanácsolom, hogy sokat mondókázzatok, versikéljetek, daloljatok. Sokat mesélj neki akár fejből, akár könyvből. Ennek hatására nagyon szépen letisztulhatnak a hangjai.
  Ha azonban még 4 évesen is ilyen furán beszél, és környezete számára nehezen érthető, akkor kérj egy vizsgálatot a Nevelési Tanácsadótól.
  A dolog hátterében az állhat, hogy mivel Ő A KICSI a családban, ráadásul ajándékba kaptátok, meg még a számára legfontosabb személy (TE) meg is érti, így nincsen rákényszerítve arra, hogy odafigyeljen.
  Ha nagyon sok hang érintett a beszédében (tehát sokat ejt hibásan, vagy mást ejt helyette), akkor szoktuk középső csoportban elkezdeni a hangok kijavítását. Ennél fiatalabb életkorban nincs értelme, mert nem tud olyan koncentráltan arra figyelni, amit kérünk tőle, és nem tudja javítani a nyelvének a helyét a szájában.

  Remélem segítettem,
  Adri
   
  Gyagnes és barbaral kedveli ezt.
 8. misbita

  misbita Állandó Tag

  Köszi Adri! Valahogy én is így gondoltam, így éreztem, jó ez a megerősítés!
   
  manyo72 kedveli ezt.
 9. Ateragram

  Ateragram Állandó Tag

  A tanuló az első évfolyamon csak abban az esetben utasítható évfolyamismétlésre, ha a tanulmányi követelményeket az iskolából való igazolt és igazolatlan mulasztás miatt nem tudta teljesíteni.

  Így szól a törvény.

  Itt az utasításon,vagyis a buktatáson van a hangsúly.Eddig sem lehetett buktatni ( évfolyamismétlésre utasítani ),csak iskolalátogatási bizonyítványt kaptak a gyerekek.Tehát ez változatlan marad.
  Kiemelik,hogy visszatérünk a 2003. év előtti állapothoz -ez korábban is így működött.
   
  jutta80 kedveli ezt.
 10. 2hounds

  2hounds Állandó Tag

  Sziasztok!
  Nagyon jo ez a topik, es en is szivesen kernek tanacsot Adritol! Angol nyelvteruleten elunk, a kisfiam ketnyelvunek nevelodik. Nagyon buszke vagyok ra: Alig hall magyarul (gyakorlatilag csak tolem), egesz nap bolcsiben van, otthon az edesapja miatt szinte csak angolul beszelunk. Ha kettesben vagyok vele, akkor azonnal valtunk magyarra, de ez nem tul sok sajnos, napi fel ora mondjuk, hetvegen 2-3. Ennek ellenere mindent ert a maga kis szintjen, egyre ugyesebben beszel, mar ragoz(gat), szuperul enekel magyarul is, a nyelveket karacsony ota egyre biztosabban szetvalasztja, es szemelyhez is koti, hogy kihez hogy kell szolni. Az egyetlen kerdesem, amiben nem tudom, hogy segitsem: az R hang. Itt ugye nincs, tehat nem fog raragadni a pergo R. Hogyan gyakoroljam vele, es mikortol? Majusban lesz 3 eves. A tobbi massalhangzot szepen ejti, a magyar maganhangzokkal sincs baj, nagyon ugyesen utanoz.
  Koszi szepen elore is!

  Jutta 80: en anno iskolaotthonos alsoba jartam, 3 osztalyt. Erre gondoltal az egesz napossal? En nagyon szerettem. 8-4-ig volt, 2 piheno ora beiktatva, egy delelott, egy delutan, amikor udvar, jatszoter volt. Es emlekeim szerint az utolso 20-30 percet uzsonnaval toltottuk, amikor csendespiheno is volt, ettunk, az asztalra hasalhattunk es a tanito neni meset olvasott. Csupa jo emlekem van, nem volt hazi feladatunk, mindent oran megcsinaltunk, nem kellett oriasi taskat cipelni naponta, mert nem kellettek a tankonyvek se. Delutanra mar csak nemi gyakorlas maradt, azt se a suli adta fel, hanem anyukam. (Hehe, o is tanar neni!) Szerintem jo rendszer. 2 tanito nenink volt, delelottos es delutanos "muszakban", valtottak egymast, eszerint volt A es B hetunk is. Remelem, segitettem!
   
  dszsz és jutta80 kedveli ezt.
 11. angyalka2524

  angyalka2524 Állandó Tag

  Iskolaotthonos napirend Juttának:

  [​IMG][​IMG]
   
  zsóka2. és jutta80 kedveli ezt.
 12. manyo72

  manyo72 Állandó Tag

  Szia,
  Elnézést a kis késésért, napok óta nem jártam erre.
  Szóval, egyenlőre örülj annak, hogy annak ellenére, hogy nem magyar nyelvterületen éltek, és viszonylag keveset hall a kisfiad magyarul, szinte minden hangot kiejt! Hiszen nem csak az r hang nincs meg az angol nyelvben.
  Az is nagyon szép és becsülendő, hogy magyar verseket, dalokat tanítasz neki!
  Az R hang a legkésőbb kialakuló hangok egyike, és általában a fiúknál később alakul ki, mint a lányoknál. Itthon élő, csak magyarul halló gyerekek között is kevés ejti tisztán ennyi idősen, mint a kisfiad.
  Valójában ha csak ez az egy hang hiányzik, akkor csak nagycsoportban, iskola előtti évben szoktunk vele foglalkozni. És még ennek ellenére is sokaknak átcsúszik a hanghiba javítása az első osztályra (főleg fiúknak). Igazán azt mondjuk, hogy erre a hangra meg kell érni!
  Ha a többi hangot szépen ejti a fiad, akkor van rá esély, hogy ez is ki fog alakulni spontán, csak türelem. Hátráltató tényező ehhez az, hogy az angolban nincsen R, és amint bekerül közösségbe, és többekkel lesz kapcsolata, többet fog beszélni angolul, akkor talán nehezebben fog kialakulni, de ez sem biztos.
  Az R hang terápiás gyakorlatai olyan speciálisak, hogy ezt így sajnos nem tudom leírni, meg még nem is látom értelmét.
  Továbbra is beszélj vele magyarul, taníts neki magyar verseket...stb, úgy, ahogy eddig. Egyenlőre ez a legtöbb, amit megtehetsz.

  Remélem tudtam segíteni, ha bármi kétséged maradt, írj nyugodtan!

  Adri
   
 13. Tini

  Az én tini gyermekem mostanában állandóan kimaradozik, külföldi társaival lófrál, iszik, dohányzik. nem akarom, hogy ezzel a táróssággal vegyüljön, zárjam be?
   
 14. joana

  joana Állandó Tag

  Üdv Mindenkinek!
  Most találtam rá erre a fórumra, igazán szerencsés, hogy nem csak a szülők, de a pedagógusok is rátaláltak, így mindkét oldal megszólal.
  Mert szerintem sok esetben a szülő, ha megismeri a pedagógus oldaláról is ugyanazt a szituációt, akkor egész máshogy kezdi látni, máshogy gondolkodik róla. És persze fordítva.
  Sajnos azt tapasztalom, hogy a két oldal nem is próbálja meglátni a túlpartot, csak azonnal támad, felháborodik, panaszkodik, szidalmaz.

  Óvónő vagyok, szívesen beszélgetnék erről a dologról, és szívesen válaszolok kérdésekre is, ha van rá igény.
   
  barbaral kedveli ezt.
 15. Boszy2

  Boszy2 Állandó Tag

  Sziasztok!

  Én új tag vagyok, csak egy saját tapasztalatomat szeretném megosztani.
  Az én gyermekem 6 évesen ment iskolába, januári születésű, a többi osztálytársa szinte mind késett egy évet. Így majdhogynem ő volt a legfiatalabb az osztályban. De én úgy láttam, hogy mind fizikumban, mind szellemileg épes venni az akadályokat és szerencsére így is történt. Én úgy gondolom, hogy a szülő jó eséllyel képes felmérni gyermeke lehetőségeit.
   
 16. kisilus

  kisilus Állandó Tag

  Kedves Mindenki !
  Most akadtam rá a beszélgetős fórumotokra.
  Csak bele-bele olvasgattam a "hímezzünk együtt"-be, onnan navigáltam ide.
  Az én gyermekeim már felnőttek, lánykám már 29 éves lesz az idén.
  Amiért írom ezt a pár sort az az, hogy a keresztfiam elég problémás gyermek volt és felnőttnek is az maradt.

  Évekkel ezelőtt a kezembe jutott egy könyvecske, az íróját most nem tudom megadni csak a címét (kölcsönben van a könyv) "EQ, a szív intelligenciája".
  Engem levett a lábáról. Csak azt sajnáltam valamennyire, hogy későn jutott a kezembe és nem az abban olvasott apró tanácsok hasznosításával neveltem a gyermekeimet. Nagyon jó emberek, gyermekkorukra sem lehet panaszom, gondom akkor sem volt velük igazán, de még jobban, szeretettel telibben foglalkozhattam volna velük, ha ismertem volna ezt a könyvet születésükkor is.

  Egyébként Louis L.Hay szerint minden szülő tudása legjava szerint neveli gyermekét.....

  Szeretettel ölelek minden számomra ismeretlen fórumozót
  kisilus
   
 17. Holdfény69

  Holdfény69 Állandó Tag

  Kedves kisgyerekes Szülők, Tanítónénik!

  Szeretettel ajánlom figyelmetekbe egyedi, különleges, kézzel készült Waldorf babáimat! Miért Waldorf? mert ezeken a babákon a szem és a száj nem mutat határozott érzelmeket, így nem befolyásolják a gyermek fantáziáját.


  A babák választás szerint kristály szívvel, kötött, horgolt, hímzett kiegészítőkkel és sok-sok szeretettel készülnek! Nézd meg blogomat:
  Rejtett tartalom:
  **Rejtett tartalom: A tartalom megjelenítéséhez kattints a 'Tetszik' gombra.**
  Rejtett tartalom:
  **Rejtett tartalom: A tartalom megjelenítéséhez kattints a 'Tetszik' gombra.**

  ...Szintén a babákról:
  :
  Rejtett tartalom:
  **Rejtett tartalom: A tartalom megjelenítéséhez kattints a 'Tetszik' gombra.**
   
  klarissza4, nefrisz és zsóka2. kedveli ezt.
 18. Zsuzsska33

  Zsuzsska33 Állandó Tag

  Sziasztok
  Hallottatok már olyanról, hogy "lepkehimlő?" Jött az oviba érdekesen pöttyös-foltos kisfiú, 3 nap múlva én is olyan lettem és ma már a lánykám is,de még senki nem tudja mi ez... bár a dokik ételallergia....csak olyat még nem láttam ami fertőz is ... :p

  Bocsánat doktorbácsik szerint
   
 19. SVike

  SVike Állandó Tag

  Sziasztok!
  Én rendszeres zugolvasó vagyok.
  Felénk is volt nemrég "lepkehimlő". Ez valami új betegség. Először az orvosok sem tudták mi ez. Mikor lecsengett akkor hallottam több helyről, hogy ez lehetett. Viszkető apró pöttyök, mintha allergia lenne.
  Azért írok, mert több kismama is elvesztette a babáját pár hétre a járvány után. Kismamák kerüljék el a lepkehimlős gyerekeket! Nem szeretnék pánikot kelteni, nem biztos, hogy a himlő okozta, de nézzetek utána.
   
 20. edike0720

  edike0720 Állandó Tag

  Sziasztok!
  Új tag vagyok itt! Örülök, hogy van olyan fórum, ahol a pedagógusok és a szülők tudnak egymással beszélgetni. Én óvónő vagyok, fogyatékos gyerekekkel foglalkozom. Remélem majd én is hozzá tudok szólni a beszélgetésekhez, és nagyon szívesen válaszolok minden kérdésre.
   

Megosztás