A Bibliáról tisztán

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Gondoltam, ezt inkább ide teszem, mint a másik topikba:
<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/Bpe8rkTVCOw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/Njvy8aQFdW8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/t-fYgp2xkQ4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
 

FagyisSzent

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Jaszladany!

Köszönöm válaszaidat. Ezek közül most csak néhány pontra van módom reagálni. Remélem, valamilyen módon előbb-utóbb végig tudjuk járni ezt az izgalmas témát.

Kedves FagyisSzent!

Tudom, hogy Te nagyon sok mindenben tájékozott vagy, és utánanézel a dolgoknak, amit én nagyon tisztelek Benned.
Kicsit rövidebben próbálok fogalmazni, hogy áttekinthetőbb legyek, és ne zúdítsam Rád a dolgokat. :D
Úgy látom, neked sem sikerült. :D

...De amit idéztél, Péter válaszát Jézusnak azon kérdésére, hogy "Kinek mondotok engem?" abban a válaszban benne volt Jézus istenségének megvallása. Ezért mondja Jézus Péternek azt, hogy ezt nem magától tudja, hanem a Mennyei Atya jelentette ki neki. Ha Péter válasza csak annyit jelentett volna, hogy Péter szerint Jézus egy tanító, nem lett volna szüksége mennyei kinyilatkoztatásra.
Jézusban a Messiás felismerése mindazon dolgok alapján, amik addíg történtek, nem valószinű, hogy csupán emberi okoskodással lehetséges volt. Ugyanis a Messiás az addigi elképzelések szerint ember volt. (Iz 7:14, 9:1-2, 11:1, 53:4, 62,11, Hos 11:1, Zak 9:9, Dán 9:25-26, Jer 7:11, stb.). Jézus megjelesése és sorsa, különösen kínhalálát követő feltámadása adott értelmet a Jézus = Messiás = Isten egyenletnek az addig remekül működő Messiás = (ember) Király felfogáson messze túlmutatva. Még akkor is, ha ez a Messiás nagyon különbözik attól a Messiástól, akit a zsidók vártak, várnak. Ez a különbözőség vezetett olyan (szerintem erősen eltúlzott) elképzelésekhez is, hogy a zsidóság soha nem is fogta fel, mit is jelent a saját szentírása, mindíg is tévedésben éltek, rossz istent hittek. De ezt nem folytatom, mert egyrészt másfelé kanyarodik, másrészt valaki még majd rámsüti, hogy én is így látom.

Ezekre a Messiást azonosító részekre utalhat Jézus, amikor azt mondja, "Boldog vagy Simon, Jónának fia, mert nem test és vér jelentette ezt meg néked, hanem az én mennyei Atyám." (Mt 16:17). Péter hitvallásában a második tétel "az élő Istennek Fia." (Mt 16:16) megint nem jelenti feltétlenül Jézus isteni voltát. Az Ószövetség tele van olyan szövegrészekkel, amelyek tanúsága szerint ez a kifejezés alkalmazható királyra, hercegre, papra, prófétára, bírára (Jób 1:6; 2:1; Zsolt 88:7; Bölcs 2:13; stb.), vagy akár az egész zsidóságra (Kiv 4:22…), de különösen vonatkozik természetesen a Messiásra: "Én fiam vagy te; én ma nemzettelek téged" (Zsolt 2:7).

Ami egyébként ebben a péteri hitvallásban számomra különösen érdekes az, ami az evangelista szerint rögtön utána következik: "Távozz tőlem Sátán; bántásomra vagy nékem; mert nem gondolsz az Isten dolgaira, hanem az emberi dolgokra." (Mt 16:23) Jézus Pétert dorgálja, mert nem képes emberi aggodalmain, szorongásain túlemelkedni, Jézus küldetéstudatát nem képes megérteni, elfogadni.

...Lehet, hogy ők keresztényeknek tartották magukat, de az ilyen tanításokat már az apostolok idejében is tévtanításnak tartották azok a keresztények, akik az apostolok hitét és tanításait követték. Nem is fogadták be őket maguk közé.
János apostol egy fentiekhez hasonló tévtanítástól óvja a keresztényeket:
1 Ján. 4.1-3
Szeretteim, ne higyjetek minden léleknek, hanem próbáljátok meg a lelkeket, ha Istentől vannak-é; mert sok hamis próféta jött ki a világba.
Erről ismerjétek meg az Isten Lelkét: valamely lélek Jézust testben megjelent Krisztusnak vallja, az Istentől van;
És valamely lélek nem vallja Jézust testben megjelent Krisztusnak, nincsen az Istentől: és az az antikrisztus lelke, a melyről hallottátok, hogy eljő; és most e világban van már."

Tehát lehet, hogy ezek a tévtanítók is hittek Jézusban, mint Megváltóban, János apostol mégis kereken elhatárolódik tőlük. Én maradok az apostolok állásfoglalásánál.
Nyugodtan maradj az evangelista szavainál. Mint mondtam, a keresztények mind hittek, hisznek Jézusban, mint Megváltóban (Messiás = Krisztus), de nem mind hisznek Jézusban, az Istenben. A János-evangélium szerzője szerint is, ahogy Te is idézed "valamely lélek Jézust testben megjelent Krisztusnak [azaz Messiásnak] vallja, az Istentől van". Így teljes az egyetértés, nincs kitől elhatárolódni. :D A probléma akkor éleződött ki, amikor az ortodox (helyes hit) képviselői elvárták, hogy minden keresztény higgyen Krisztus istenségében.

...Így van, később is igyekeztek elhatárolódni a tévtanításoktól. Aztán már az államegyház létrejötte után nem volt meg erre a világosságuk, és az egész egyház egy teljesen más úton indult el, mint a valódi kereszténység, amelyet lényegében üldözni kezdett.
A kereszténység nagyon sok úton indult el. Ezek csak később váltak normatív, ortodox kereszténységgé, és mint az egyháztörténet tanusítja, az ortidixia komoly harcot folytatott a többiek ellenében, amíg megszilárdította pozícióját (lásd Euszébiusz, Tertulliánusz, ill. mai egyháztörténeti szerzők). Az ternészetesen nem egy sajátosan keresztény jelenség. A zsidók, a mohamedánok, a többi főbb vallás átment hasonló időszakon. Van, amelyik még mindíg ott tart. Hogy mi a valódi kereszténység, azt mindenkinek saját hite alapján kell eldöntenie. Azt vélem, több módon lehet megvalósítani a krisztusi útmutatást. Mégis nem lehet akárhogyan.

...Jézus istenségéről a feltámadását követően már az apostolok is meg voltak győződve, tehát Jézus istensége a keresztények számára nyilvánvaló volt már a jóval a hiszekegy megfogalmazása előtt.
Jézus istenségének tétele a keresztények hitvallásában egy fokozatos felismerés eredménye. Amennyiben felidézed az evangéliumok beszámolóit, látod, hogy már az első 12 sem értette világosan, mit akar Jézus (pl. Júdás zelóta megközelítése ás árulása). Jézus elfogatásakor hitük megrendült (Péter tagadása). A test sírbol való eltűnése előtt értetlenül állnak (angyal szava Mária Magdolnához). Végül a feltámadott Krisztus megjelenése sem győzte meg őket azonnal (Tamás hitetlensége). Ezek alapján én azt állítom, a kialakuló egyház hite magva a remény volt, ami csak a pünkösdi csoda nyomán vált meggyőződéssé, és akkor sem mnindenkiben. Az apostolok továbbadták ezt a meggyőződést, szóban, levelekben. A másik nézet (akik azt vallották, hogy Krisztus nem volt Isten) is létezett, bár lassan marginalizálódott. A fennmaradt valódi és állevelek (pszeudepigráf iratok) tanusítják, hogy mindkét nézet továbbélt, majd a 2. századtól még a gnosztikus tanok megjelenésével, kierősödésével a képlet még tovább bonyolódott. Erről azonban egy másik hozzászólásban inkább.

...Ez így van, a zsidók nem értik a próféciákat, sem a Messiás szerepét és mivoltát.
Ez valami olyasmi, mintha egy mohamedán azt mondaná neked, nem érted az Evangéliumokat. J Nem akarok veled arról vitatkozni, hogy a próféták Jézus jövendölték-e vagy sem. A kereszténység hite szerint igen. A zsidóságé szerint nem.

...A Messiás pedig nem Pál teológiájában alakult Istenné, hisz a feltámadt Jézussal való találkozáskor már Tamás így kiált fel:
Ján. 20.28
"És felele Tamás és monda néki: Én Uram és én Istenem!"
A páli levek (amelyeket valóban Pál írt) jóval a János-evangélium megírása előtt keletkeztek. Ez ma egyetlen bibliakutató sem kétli. A páli levelek Kr.u. 50-62 között, míg a János-evangélium Kr.u. 100 körül íródott. Ennek alapján sajnos ellenkeznem kell nézeteddel a sorrendiséget illetően.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Úgy látom, neked sem sikerült. :D

Kedves FagyisSzent, valóban nem sikerül tömörnek maradnom, de most újra megpróbálkozom! :D

Jézusban a Messiás felismerése mindazon dolgok alapján, amik addíg történtek, nem valószinű, hogy csupán emberi okoskodással lehetséges volt.

Ezzel teljesen egyetértek. Isteni kinyilatkoztatás kellett a felismeréséhez, akárcsak Péter esetében.
Sőt, ma is isteni kinyilatkoztatás kell hozzá.

Ugyanis a Messiás az addigi elképzelések szerint ember volt. (Iz 7:14, 9:1-2, 11:1, 53:4, 62,11, Hos 11:1, Zak 9:9, Dán 9:25-26, Jer 7:11, stb.). Jézus megjelesése és sorsa, különösen kínhalálát követő feltámadása adott értelmet a Jézus = Messiás = Isten egyenletnek az addig remekül működő Messiás = (ember) Király felfogáson messze túlmutatva. Még akkor is, ha ez a Messiás nagyon különbözik attól a Messiástól, akit a zsidók vártak, várnak.

Én ezzel a megjegyzéseddel nem is ellenkeztem. A Megváltás terve, mibenléte rejtve volt addig, amíg Jézus véghez nem vitte, elsősorban a Sátán előtt, de Jézus tanítványai sem értették Jézus feltámadásáig. Az emmausi tanítványoknak is a feltámadt Jézus magyarázta el az Írások alapján, miért kellett szenvednie a Krisztusnak.

Ez a különbözőség vezetett olyan (szerintem erősen eltúlzott) elképzelésekhez is, hogy a zsidóság soha nem is fogta fel, mit is jelent a saját szentírása, mindíg is tévedésben éltek, rossz istent hittek.

Nem mondtam olyat, hogy rossz istent hittek, csak azt, hogy nem értették a próféciákat. Ezt nem én találtam ki, hanem kiderül az Újszövetségből, elsősorban a Jézus kérdéséire adott válaszaikból, ill. abból, hogy nem tudtak a kérdéseire válaszolni. Gondolj csak Jézus beszélgetésére Nikodémussal.

Ezekre a Messiást azonosító részekre utalhat Jézus, amikor azt mondja, "Boldog vagy Simon, Jónának fia, mert nem test és vér jelentette ezt meg néked, hanem az én mennyei Atyám." (Mt 16:17). Péter hitvallásában a második tétel "az élő Istennek Fia." (Mt 16:16) megint nem jelenti feltétlenül Jézus isteni voltát.

Akkor viszont felmerül a kérdés: ha nem Jézus isteni voltára utal, miért volt szükség arra, hogy a Mennyei Atya jelentse ki neki?
Ettől függetlenül továbbra is fenntartom, hogy Jézus feltámadása után a tanítványok már tisztában voltak Jézus istenségéről, erre még lentebb visszatérek.

Ami egyébként ebben a péteri hitvallásban számomra különösen érdekes az, ami az evangelista szerint rögtön utána következik: "Távozz tőlem Sátán; bántásomra vagy nékem; mert nem gondolsz az Isten dolgaira, hanem az emberi dolgokra." (Mt 16:23) Jézus Pétert dorgálja, mert nem képes emberi aggodalmain, szorongásain túlemelkedni, Jézus küldetéstudatát nem képes megérteni, elfogadni.

Igen, ez valóban érdekes, de ha megfigyeled Jézus szavait, Ő itt nem Pétert dorgálja meg, hanem a Sátánt, aki Péteren keresztül próbálta megkísérteni.

Péter ekkor még nem volt újjászületve, sem betöltve Szent Lélekkel, és ez az eset mutatja, hogy ebben az állapotában, bár az előbb isteni kinyilatkoztatást kapott, nem ismerte fel, amikor a Sátán használja eszközül. Tanulságos történet, ami arra figyelmeztet, hogy mindig a Szent Lélek vezetése alatt kell maradni, akkor nem fér hozzánk a Sátán.

Nyugodtan maradj az evangelista szavainál. Mint mondtam, a keresztények mind hittek, hisznek Jézusban, mint Megváltóban (Messiás = Krisztus), de nem mind hisznek Jézusban, az Istenben. A János-evangélium szerzője szerint is, ahogy Te is idézed "valamely lélek Jézust testben megjelent Krisztusnak [azaz Messiásnak] vallja, az Istentől van". Így teljes az egyetértés, nincs kitől elhatárolódni. :D A probléma akkor éleződött ki, amikor az ortodox (helyes hit) képviselői elvárták, hogy minden keresztény higgyen Krisztus istenségében.

Igen, az apostolok ezt elvárták, és elutasították az ettől eltérő tévtanításokat. Fontos volt számukra, hogy megőrizzék azt az igazságot, amire a Szent Lélek elvezette őket.
Ha pedig Krisztus egyházának ők az alapkövei, akkor az a mérvadó, amit ők hirdettek, nem pedig az, amit más, magukat kereszténynek valló csoportok.

A kereszténység nagyon sok úton indult el.

A kereszténység, illetve az egyház Pünkösdkor született meg Péter prédikációja nyomán, és egyetlen úton indult el.
A tévtanítások azonban valóban hamarosan megjelentek, de a Szent Lélek vezette az apostolokat és az egyházat ezekben a kérdésekben (mint pl. a törvény érvényessége, Krisztus személye, stb.)

Ezek csak később váltak normatív, ortodox kereszténységgé, és mint az egyháztörténet tanusítja, az ortidixia komoly harcot folytatott a többiek ellenében, amíg megszilárdította pozícióját (lásd Euszébiusz, Tertulliánusz, ill. mai egyháztörténeti szerzők).

Én nem látom azt, hogy több keresztény csoport indult volna el, akik később egyesültek volna. Biztos vagyok benne, hogy azért kapta Péter a "kulcsokat", és azért kellett a jeruzsálemi gyülekezet megalapítása után neki elmennie Samáriába, hogy a Filep prédikálása nyomán megtért Samáriakra vesse a kezét (akik így nyertek Szent Lelket), és azért lett ő elküldve a pogány Kornélius házához, mert Istennek az volt a célja, hogy a samáriaiakból, és a pogányokból megalakuló egyház ne külön egyházként induljon el, hanem beletagozódva a Péteren keresztül Pünkösdkor megalapított egyházba.

Tehát egyetlen egyház indult el, amelyet az apostolok építettek fel, de amelyben később valóban megjelentek a tévtanítók. Ennek nyomán pedig szakadások lettek, ahogy Jézus előre megmondta. Ezért a korai egyház első évszázadaiban az egyházatyák lefektették a kereszténység alap hittételeit a Bibliai tanítások alapján, ami meghatározta, mi az apostoli egyház tanítása. (Ezek között első volt Krisztus istensége.)
Amelyik csoport mást tanított, nem tekintették az apostoli egyház részének.

Ez azonban nem jelentett ellenségeskedést, csak elhatárolódást.
Az eretnek-üldözés csak később, jóval az államegyház kialakulása után kezdődött, de akkor eretnekeknek már az igazi, bibliahű keresztényeket tartották, mivel az egyház tanításai hatalmi érdekeket szolgálva, emberi tanításokat kezdett hirdeti (pl. a pápa, mint Pontifex Maximus, stb.) és elhajlottak a Bibliától.

Az ternészetesen nem egy sajátosan keresztény jelenség. A zsidók, a mohamedánok, a többi főbb vallás átment hasonló időszakon. Van, amelyik még mindíg ott tart. Hogy mi a valódi kereszténység, azt mindenkinek saját hite alapján kell eldöntenie. Azt vélem, több módon lehet megvalósítani a krisztusi útmutatást. Mégis nem lehet akárhogyan.

Ezzel egyetértek.

Jézus istenségének tétele a keresztények hitvallásában egy fokozatos felismerés eredménye. Amennyiben felidézed az evangéliumok beszámolóit, látod, hogy már az első 12 sem értette világosan, mit akar Jézus (pl. Júdás zelóta megközelítése ás árulása). Jézus elfogatásakor hitük megrendült (Péter tagadása). A test sírbol való eltűnése előtt értetlenül állnak (angyal szava Mária Magdolnához). Végül a feltámadott Krisztus megjelenése sem győzte meg őket azonnal (Tamás hitetlensége). Ezek alapján én azt állítom, a kialakuló egyház hite magva a remény volt, ami csak a pünkösdi csoda nyomán vált meggyőződéssé, és akkor sem mindenkiben.

Fagyis kedves, hogy ha Te úgy látod, hogy az apostolok csak Pünkösdkor, a Szent Lélek kiáradása után ismerték fel maradéktalanul Krisztus istenségét, akkor lásd úgy, szerintem ebben nincs semmi rossz. Szerintem már a feltámadás után tudták, de ha azt mondod, hogy ebben a Szent Lélek erősítette meg végleg őket, én azzal sem vitatkozom. Nem látok lényeges különbséget.

Az apostolok továbbadták ezt a meggyőződést, szóban, levelekben. A másik nézet (akik azt vallották, hogy Krisztus nem volt Isten) is létezett, bár lassan marginalizálódott. A fennmaradt valódi és állevelek (pszeudepigráf iratok) tanusítják, hogy mindkét nézet továbbélt, majd a 2. századtól még a gnosztikus tanok megjelenésével, kierősödésével a képlet még tovább bonyolódott. Erről azonban egy másik hozzászólásban inkább.

Létezett többféle hamis tanítás, amik nem azért hamisak, mert én azoknak tartom őket, hanem mert az apostolok azoknak nevezték.
Én egyetértettem veled, hogy ilyenek léteztek, de azt állítom, hogy sosem tartoztak az egyházhoz, mindig is külön, szakadár csoportokat képeztek, amelyeket az apostolok nem ismertek el. Aki az apostolok hitét követi, ugyanazon elvek alapján ítéli meg ezeket a csoportokat, mint ők.

Ez valami olyasmi, mintha egy mohamedán azt mondaná neked, nem érted az Evangéliumokat. J Nem akarok veled arról vitatkozni, hogy a próféták Jézus jövendölték-e vagy sem. A kereszténység hite szerint igen. A zsidóságé szerint nem.

Ismét csak nem én állítom, hogy a zsidóság nem érti a próféciákat ma sem, hanem a Biblia állítja. Idéztem Neked Ésaiás jövendölését arról, hogy nem fogják érteni. Jézus ugyancsak utalt erre. Pál apostol is sok helyen tesz erről említést, főleg a Római levélben, ahol Izrael megkeményedéséről beszél.

És bár abban igazad van, hogy a zsidóság, ill a későbbi ortodox zsidóság, vagy júdaizmus valóban nem ismerte és ismeri el Jézust Messiásnak, azért azt se ne felejtsd el, hogy az elsők, akik felismerték Jézus messiási voltát az ószövetségi próféciák alapján, mind zsidók voltak!!!

Tehát ez nem a pogányokból lett keresztények önkényes belemagyarázása a zsidóság prófétai könyveibe!
A pogányokból lett keresztények, mint én is, onnan tudom, hogy Jézus minden tekintetben betöltötte az ószövetségi próféciákat, hogy Máté, Márk, János, Péter, Pál, Jakab apostol stb. erre rámutattak, és megmagyarázták. Ők pedig zsidók voltak.
És az első keresztények is mind zsidók voltak, pedig sokezren voltak. Ők mind felismerték Jézust a messiási próféciákban.

Jézus ezekre a próféciákra hivatkozva igazolta a kilétét.
Az apostolok, vagy a diakónusok, mint pl. István és Filep, mind az Ószövetségi próféciák alapján hirdették Jézust, mint Messiást. Máskülönben hogyan is tehették volna?

Tehát az ábra azt mutatja, hogy igenis felismerhető Jézus személye a messiási próféciákból. Ha valaki ma mégsem akarja felismerni, akkor ott sokkal inkább személyes okok állnak a háttérben, ahogy erre a Biblia is utal, nem pedig az, hogy Jézus nem lenne felismerhető a próféciákból.

A páli levek (amelyeket valóban Pál írt) jóval a János-evangélium megírása előtt keletkeztek. Ez ma egyetlen bibliakutató sem kétli. A páli levelek Kr.u. 50-62 között, míg a János-evangélium Kr.u. 100 körül íródott. Ennek alapján sajnos ellenkeznem kell nézeteddel a sorrendiséget illetően.

Tudom, mikor keletkeztek az evangéliumok, én nem szóltam egy szót se a sorrendiségről, mert ebből a szempontból nincs jelentősége.
Te is tudod, kedves Fagyis, hogy én a Bibliát ihletettnek fogadom el, tehát megbízhatónak.
Ezért amikor azt olvasom Jánostól, hogy Tamás Urának és Istenének nevezte Jézust közvetlenül Jézus feltámadása után, akkor ez számomra hiteles beszámoló, és teljesen mindegy, hogy ezt János mikor jegyezte le.
Én azt vallom, hogy ez akkor és úgy történt: Tamás megérintette Jézus sebeit, és Istenként imádta. És nem fogadom el azt a nézetet, hogy ezt János csupán kitalálta, és csak azért írta le, hogy alátámassza Pál tanítását, miszerint Jézus Isten.
Ennek az esetnek az alapján, és Péter pünkösdi prédikációja alapján is, meg vagyok róla győződve, hogy az apostolok Jézust a feltámadása után már Istennek tartották.
(De jó, legyen a Te hited szerint, a Pünkösd ebben megerősítette őket.)

Az Újszövetség iratait meggyőződésem szerint a Szent Lélek ihlette, ezért állnak egymással összhangban, nem pedig azért, mert egymásból merítettek (még ha jól ismerték is a szerzők egymás írásait, és utaltak is rájuk). Tehát a sorrendiségnek ebből a szempontból nincs jelentősége.
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Na gyerünk vedd elő a szíved, neked is van olyan
nyomtalan véget érhet a pillanat, vegyed komolyan
lesz egy pont, ahol már megfordulni nem lehet
sodor az egyveleg, ami egy veled

<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/X7jau11aewA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
 

FagyisSzent

Állandó Tag
Állandó Tag
...Nem mondtam olyat, hogy rossz istent hittek, csak azt, hogy nem értették a próféciákat. Ezt nem én találtam ki, hanem kiderül az Újszövetségből, elsősorban a Jézus kérdéséire adott válaszaikból, ill. abból, hogy nem tudtak a kérdéseire válaszolni. Gondolj csak Jézus beszélgetésére Nikodémussal.
Értem, mit mondasz. Hanem az Újszövetség már a feltámadáson keresztül felismert hitvalóság fényében íródott, és emiatt nem feltétlenül fedi a tanítványok, vagy éppen Jézus értelmezését saját életükben e próféciákat illetően. Sőt, még minden keresztényét sem. Egy a Pál apostol utitársának Barnabásnak tulajdonított levél tanúsága szerint bizonyos korai nézetek szerint az Ószövetséget nemcsak, hogy "nem értették" a zsidók, hanem még csak nem is nekik szólt, hanem kifejezetten keresztény irat, mivel Krisztusra irányul benne minden, és a zsidókkal Isten soha nem is lépett szövetségre. A disznóhústól való tilalom meg megintcsak egy félreértés. Az ember nem legyen olyan, mint a disznó, vélekedik a szerző.

...Akkor viszont felmerül a kérdés: ha nem Jézus isteni voltára utal, miért volt szükség arra, hogy a Mennyei Atya jelentse ki neki?
Igazad van, sok minden van, amire feleletet csak a hit által kaphat valaki. A ráció korlátja (sokak szerint áldása), hogy szigorúan a megmagyaráyhatóságot fogadja el. Ha valami nem megmagyarázható, az vagy nincs (pl. Isten), vagy illúzió (pl. a hit és szeretet cselekedetei), vagy letagadott államtitok :)D).

Talán nem volt rá szükség, de (primitív logika, de talán segít) amennyiben ember maga fel nem tárhatta neki, Jézus nem közölte vele, csak az Atya lehetett. Nem feltétlenül válasznak szánom, inkább kiindulópontnak.

...Igen, ez valóban érdekes, de ha megfigyeled Jézus szavait, Ő itt nem Pétert dorgálja meg, hanem a Sátánt, aki Péteren keresztül próbálta megkísérteni.
Sajnos ezzel nem tudok azonosulni. Tudom, nem is kell. Hanem ha Jézus itt a Sátánhoz beszél, akkor miért kell kiemelni, hogy emberi módon gondolkodik, nem Isten szándéka szerint? A Sátántól ezt (a nem Isten szándéka szerinti gondolkodást) definicó szerint eleve el kellene várni, nem?

...Igen, az apostolok ezt elvárták, és elutasították az ettől eltérő tévtanításokat. Fontos volt számukra, hogy megőrizzék azt az igazságot, amire a Szent Lélek elvezette őket.
Ha pedig Krisztus egyházának ők az alapkövei, akkor az a mérvadó, amit ők hirdettek, nem pedig az, amit más, magukat kereszténynek valló csoportok.
Ahogy mondod. Csak hát minden felekezet meg van győződve arról, hogy tudja az Igazságot. A katolikus is, a kopt is, a metodista is, a haszid és neológ zsidó is, a siita és szunni muszlim is, és még sokan mások. Ennek megfelőlen arról is meg van kötelezően győződve, hogy a másik nem, vagy csak korlátozottan ismeri ugyanezt az Igazságot, hisz ha teljesen ismerné, nem másik közösségben lenne. Emiatt automatikus ellentétbe kerülnek.

Ez fokozottan igaz az u.n. kinyilatkoztatott vallásoknak, így a kereszténységnél, ami miatt ez az ellentét több, mint egyszerű nézetkülönbözőség. Ugyanis amennyiben Isten egyértelmű kinyilatkoztatását én ismerem, Te nem, és azt is tudom, hogy csak ezen a kinyilatkoztatáson keresztül valósul meg a megváltás, akkor felelősségemmé válik, hogy Téged meggyőzzelek, hisz szeretlek, mint embertársamat, és aggódom a Te lelki üdvösségedért is. Hogy ezt az szerető aggódást ki, melyik vallásban milyen messzire viszi, az már egy nagyon más kérdés.

...Én nem látom azt, hogy több keresztény csoport indult volna el, akik később egyesültek volna. ...Tehát egyetlen egyház indult el, amelyet az apostolok építettek fel, de amelyben később valóban megjelentek a tévtanítók. Ennek nyomán pedig szakadások lettek, ahogy Jézus előre megmondta. Ezért a korai egyház első évszázadaiban az egyházatyák lefektették a kereszténység alap hittételeit a Bibliai tanítások alapján, ami meghatározta, mi az apostoli egyház tanítása.
...Amelyik csoport mást tanított, nem tekintették az apostoli egyház részének...
Létezett többféle hamis tanítás, amik nem azért hamisak, mert én azoknak tartom őket, hanem mert az apostolok azoknak nevezték.
Én egyetértettem veled, hogy ilyenek léteztek, de azt állítom, hogy sosem tartoztak az egyházhoz, mindig is külön, szakadár csoportokat képeztek, amelyeket az apostolok nem ismertek el. Aki az apostolok hitét követi, ugyanazon elvek alapján ítéli meg ezeket a csoportokat, mint ők.
Ez azutántól teljesen igaz, hogy az egyház, mint fogalom megjelent. Addíg tanúk (apostolok) voltak, és egy egyre nagyobb mennyiségű hívő tömeg. Egyetértés viszont már a kezdetektől nem teljesen létezett. Péter és Pál különbségéről tud sok nem szakember is. Voltak, akik aztán Pál nevében, mások Péter nevében írtak dolgokat, amelyek terjedtek, használatban voltak, és némelyik a Bibliába is belekerült. Ezek nem árulkodnak egyetértésről még a felületes szemlélő számára sem. A hit sok akadályon átsegíti az embert. Megérteti, megérezteti az emberrel az egyet nem értések mögötti közöset. Ettől az ellentét még fennáll. Amikor az ellentét bizonyos olyan területeket érintett az idők során, amelyek a közösség 2. századra formálódó ortidoxiája (helyes tanítás) értelmében nem voltak feladhatók, a tévtanítót eleinte csak írásban, később nem csak írásban támadták. Ez gyakorlatilag minden vallás történetét kiséri.

...Ez azonban nem jelentett ellenségeskedést, csak elhatárolódást.
Az eretnek-üldözés csak később, jóval az államegyház kialakulása után kezdődött, de akkor eretnekeknek már az igazi, bibliahű keresztényeket tartották, mivel az egyház tanításai hatalmi érdekeket szolgálva, emberi tanításokat kezdett hirdeti (pl. a pápa, mint Pontifex Maximus, stb.) és elhajlottak a Bibliától.
Talán jó lenne, ha igazad lenne. Az első eretnekek ellení mű, amiről tudunk a 2. századi Ireneus tollából származik (Az eretnekség ellen, Kr.u. 180). Ekkor a kereszténység még épp 200 évet vár Teodózius dekrétumáig (Kr.u. 380), amely a kereszténységet államvallássá teszi. Ez viszont valóban, ahogy utalsz rá, már a tettleges eretneküldözések kezdete (Priszcilliant 385-ben végezték ki).

...Jézus ezekre a próféciákra hivatkozva igazolta a kilétét.
Úgy vélem, nem Jézus, hanem követői látták a Messiást jövendölő próféciák beteljesedését mesterük sorsában. De ezt nyilván nem tudjuk mi itt most eldönteni. Ilyenkor milyen jól jönne egy időgép! Visszaugrani, és találkozni vele személyesen! Hallani magunk fülével, tényleg mit is mondott, látni, tényleg mit is tett. Így két évezred távlatából jóval utána élt emberek leírásaiból, hagyományokból, az ember saját és mások hitéből tanulja meg, mi is lehetett Jézus igazi üzenete.

...Te is tudod, kedves Fagyis, hogy én a Bibliát ihletettnek fogadom el, tehát megbízhatónak.
Természetesen ez a Te hited, és mint ilyen nem vita, hanem tisztelet tárgya. A Biblia millióknak, milliárdoknak ad nap, mint nap erőt, hitet, bizonyságot. Ez csakis valami rendkívüliből, valami az isteni által megérintettből képes kiáradni. Még akkor is, ha emberek írták, és emberi hibák, tévedések is megjelennek benne.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Értem, mit mondasz. Hanem az Újszövetség már a feltámadáson keresztül felismert hitvalóság fényében íródott, és emiatt nem feltétlenül fedi a tanítványok, vagy éppen Jézus értelmezését saját életükben e próféciákat illetően.

Kedves Fagyis!

Mint említettem, én a Bibliát ihletettnek fogadom el, ezért számomra nincs jelentősége az időbeniségnek. A tanítványok valóban csak később, Jézus feltámadása után értettek meg sok mindent "minekutána a Szent Lélek eljött", és elvezette őket "minden igazságra". A Szent Lélek pedig Jézustól jött, tehát Jézus értelmezése korábban sem különbözhetett a próféciákat illetően.

Sőt, még minden keresztényét sem. Egy a Pál apostol utitársának Barnabásnak tulajdonított levél tanúsága szerint bizonyos korai nézetek szerint az Ószövetséget nemcsak, hogy "nem értették" a zsidók, hanem még csak nem is nekik szólt, hanem kifejezetten keresztény irat, mivel Krisztusra irányul benne minden, és a zsidókkal Isten soha nem is lépett szövetségre. A disznóhústól való tilalom meg megintcsak egy félreértés. Az ember nem legyen olyan, mint a disznó, vélekedik a szerző.

Az teljesen mindegy, mik találhatók Biblián kívüli iratokban, mivel azok nem ihletett iratok, a valóságtartalmuk megkérdőjelezhető, pláne, ha ellent mondanak a Bibliának. A Római levél és több más bibliai irat ismeretében nyilvánvaló, hogy Pál soha nem írt volna olyat, hogy az Ószövetség nem a zsidóké, meg nem volt szövetség meg ilyesmi.

Biblián kívüli iratban bármi lehet, bárki írhatja, a valóságtartalma ellenőrizhetetlen.
Egyedül a bibliai iratokon van rajta Isten pecsétje. Erre még lentebb visszatérek.

Sajnos ezzel nem tudok azonosulni. Tudom, nem is kell. Hanem ha Jézus itt a Sátánhoz beszél, akkor miért kell kiemelni, hogy emberi módon gondolkodik, nem Isten szándéka szerint? A Sátántól ezt (a nem Isten szándéka szerinti gondolkodást) definicó szerint eleve el kellene várni, nem?

Szerintem a "Távozz tőlem Sátán..." felszólítás nem Péternek szólt. További szavaiban már Jézus utalhatott arra, hogy Péter "emberi módon" gondolkodik, mivel a Sátán sugallatára hallgat, nem pedig Isten szándékait veszi figyelembe. Én ezt így magyarázom.

Ez fokozottan igaz az u.n. kinyilatkoztatott vallásoknak, így a kereszténységnél, ami miatt ez az ellentét több, mint egyszerű nézetkülönbözőség. Ugyanis amennyiben Isten egyértelmű kinyilatkoztatását én ismerem, Te nem, és azt is tudom, hogy csak ezen a kinyilatkoztatáson keresztül valósul meg a megváltás, akkor felelősségemmé válik, hogy Téged meggyőzzelek, hisz szeretlek, mint embertársamat, és aggódom a Te lelki üdvösségedért is. Hogy ezt az szerető aggódást ki, melyik vallásban milyen messzire viszi, az már egy nagyon más kérdés.

Ez így van. Amíg a meggyőzést a szeretet motiválja, nincs is ezzel semmi baj.
Amikor ez átcsap gyűlölködésbe, akkor már nyilván nem a másik lelki üdve a tét, hanem az emberi büszkeség, és a saját igazság érvényesítése, rosszabb esetben hatalmi törekvés vallási köntösben.

Ez azutántól teljesen igaz, hogy az egyház, mint fogalom megjelent. Addíg tanúk (apostolok) voltak, és egy egyre nagyobb mennyiségű hívő tömeg. Egyetértés viszont már a kezdetektől nem teljesen létezett. Péter és Pál különbségéről tud sok nem szakember is.

Pál és Péter csupán egyetlen alkalommal különbözött össze, amikor Pál megrótta Pétert a képmutatásáért, ami miatt veszélybe került az evangélium igazsága:

"Gal. 2.11-14
Mikor pedig Péter Antiókhiába jött, szemtől szembe ellene állottam, mivel panasz volt rá.
Mert mielőtt némelyek oda jöttek Jakabtól, a pogányokkal együtt evett; mikor pedig oda jöttek, félrevonult és elkülönítette magát, félvén a körülmetélkedésből valóktól.
És vele képmutatóskodtak a többi zsidók is, úgy hogy Barnabás szintén elcsábíttatott az ő tettetésök által.
De mikor láttam, hogy nem egyenesen járnak az evangyéliom igazságához képest, mondék Péternek mindnyájok előtt: Ha te zsidó létedre pogány módra élsz és nem zsidó módra, miként kényszeríted a pogányokat, hogy zsidó módra éljenek?"...

A szakasz van tovább, de csak ennyit idézek, ezt az egy összekülönbözést említi a Biblia a két apostol között, ami után Péter elismerte, hogy Pálnak igaza van. Más ellentét nem volt köztük.

Voltak, akik aztán Pál nevében, mások Péter nevében írtak dolgokat, amelyek terjedtek, használatban voltak, és némelyik a Bibliába is belekerült.

Kizártnak tartom, hogy a Bibliába hamisan, álnév alatt írt irat belekerülhetett volna. Mint említettem, meggyőződésem, hogy a bibliai iratokat Isten Lelke gyűjtötte össze:
"Ésa. 34.16
Keressétek meg majd az Úr könyvében, és olvassátok: ezeknek egy hijjok sem lesz, egyik a másiktól el nem marad; mert az Ő szája parancsolta, és az Ő lelke gyűjté össze őket!"

Úgy vélem, nem Jézus, hanem követői látták a Messiást jövendölő próféciák beteljesedését mesterük sorsában. De ezt nyilván nem tudjuk mi itt most eldönteni. Ilyenkor milyen jól jönne egy időgép! Visszaugrani, és találkozni vele személyesen! Hallani magunk fülével, tényleg mit is mondott, látni, tényleg mit is tett. Így két évezred távlatából jóval utána élt emberek leírásaiból, hagyományokból, az ember saját és mások hitéből tanulja meg, mi is lehetett Jézus igazi üzenete.

Ha elfogadod igaznak és Istentől ihletettnek a Bibliát, és élni kezdesz annak alapján, nem lesz szükséged időgépre. Isten Lelke ki fogja jelenteni Neked, hogy minden szó, amit Jézustól lejegyeztek, valóban úgy is hangzott el.
Jézus pontosan tudta, hogy Ő az Ószövetség által megígért Messiás, és erre többször is utalt, akár az utolsó vacsorát említhetem, akár kereszthalálának, sőt a feltámadásának bejelentését is. Ő pedig az ósz.-i próféciákra hivatkozott minden esetben. Eleve így kezdte a szolgálatát:

Luk. 4.17-21
"És adák néki az Ésaiás próféta könyvét; és a könyvet feltárván, arra a helyre nyita, a hol ez vala írva:
Az Úrnak lelke van én rajtam, mivelhogy felkent engem, hogy a szegényeknek az evangyéliomot hirdessem, elküldött, hogy a töredelmes szívűeket meggyógyítsam, hogy a foglyoknak szabadulást hirdessek és a vakok szemeinek megnyilását, hogy szabadon bocsássam a lesujtottakat,
Hogy hirdessem az Úrnak kedves esztendejét.
És behajtván a könyvet, átadá a szolgának, és leüle. És a zsinagógában mindenek szemei ő reá valának függesztve.
Ő pedig kezde hozzájuk szólani: Ma teljesedett be ez az Írás a ti hallástokra."

Tehát Ő az, Aki ezt a próféciát beteljesítette.
Keresztelő János kérdésére pedig ezt válaszolta:

Mát. 11.2-6
"János pedig, mikor meghallotta a fogságban a Krisztus cselekedeteit, elküldvén kettőt az ő tanítványai közül,
Monda néki: Te vagy-é az, a ki eljövendő, vagy mást várjunk?
És felelvén Jézus, monda nékik: Menjetek el és jelentsétek Jánosnak, a miket hallotok és láttok:
A vakok látnak, és a sánták járnak; a poklosok megtisztulnak és a siketek hallanak; a halottak föltámadnak, és a szegényeknek evangyéliom hirdettetik;
És boldog, a ki én bennem meg nem botránkozik."

Jézus tehát Jánosnak is az Ésaiás próféciájával azonosítja Magát.
Még rengeteg újszövetségi helyet lehetne idézni, ahol Jézus a próféciák beteljesedésére utal az Ő személyében.

Sőt az Ószövetségi előképeket is, mint pl. a páskabárányt, amiről már írtam, vagy Mózes rézkígyóját is Magára vonatkoztatja:

Ján. 3.14-15
"És a miképen felemelte Mózes a kígyót a pusztában, akképen kell az ember Fiának felemeltetnie.
Hogy valaki hiszen ő benne, el ne veszszen, hanem örök élete legyen."

Vagy a kősziklát, amiből Mózes vizet fakasztott:

Ján. 7.37
"Az ünnep utolsó nagy napján pedig felálla Jézus és kiálta, mondván: Ha valaki szomjúhozik, jőjjön én hozzám, és igyék."

(Az ünnep utolsó nagy napján ugyanis arra a bizonyos kősziklára emlékeztek a zsidók.)

Vagy Jónás történetét:

Mát. 12.40
"Mert a miképen Jónás három éjjel és három nap volt a czethal gyomrában, azonképen az embernek Fia is három nap és három éjjel lesz a föld gyomrában."

Stb.

Tehát Jézus egyértelműen azonosította Magát az Ószövetségben megígért és előképezett Messiással.

Nagyon érdekes egyébként, hogy amikor szolgálata kezdetén felolvassa Ésaiás sorait a zsinagógában, majd közli, hogy ez a prófécia "ma teljesedett be" (nem kis megütközést keltve ezzel a hallgatóságban), akkor nem olvassa végig Ésaiás próféciáját. Csak eddig olvassa:

"Hogy hirdessem az Úrnak kedves esztendejét..."

És itt behajtja a könyvet.
Pedig a prófécia mondatának nem itt van vége. A teljes mondat így hangzik:

"Ésa. 61.2
Hogy hirdessem az Úr jókedvének esztendejét, és Istenünk bosszúállása napját;"

Jézus a mondat második felét nem olvasta fel, mert az még nem teljesedett be, sem akkor, sem azóta. Az első fele beteljesedett. Tehát jelenleg még az "és"-ben vagyunk.
De ami majd az "és" után következik, a mondat második fele, az ítélet is be fog teljesedni.

Mielőtt pedig azt gondolnád, hogy engem valami agymosott vakhit vezet abban, hogy a Biblia kijelentéseit kétség nélkül elfogadjam, és bízzak a szavahihetőségében, el szeretném oszlatni ezt a feltételezést. Én ugyanis próbára tettem a Bibliát, és személyes tapasztalatom az, hogy igazat mond, az életemben tökéletesen működik mindaz, ami benne áll.
Jézus azt mondta:

Ján. 7.17
Ha valaki kész cselekedni az ő akaratát, felismeri erről a tanításról, hogy vajon Istentől való-e, vagy én magamtól szólok.

Nincs tehát szükségünk időgépre, hogy visszamehessünk 2000 évet, és ellenőrizhessük úgy van-e minden, ahogy a Biblia írja. Van egy sokkal egyszerűbb és elérhetőbb megoldás erre: késznek kell lenni cselekedni, ami benne áll. És akkor fel lehet ismerni, hogy Istentől van-e. Én így ismertem fel.
Ha pedig Istentől van, akkor nem lehet benne semmiféle tévedés.
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves xrm!

Mielőtt belemélyednék a témába, szeretnék bevezetőként megemlíteni pár dolgot. A tíz parancsolatnak az egyik parancsolata ez: az Úrnak ( Jahve ) a te Istenednek Nevét hiába fel ne vedd, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül, aki az Ő Nevét hiába felveszi! ( 2Móz 20,7 ) Ez a parancsolat többek között azért fontos, mivel Istent azok az emberek képviselik a hitetlen emberek előtt, de még a hívők előtt is, akik Isten Nevét felveszik. Amire Frank utalt egyik hozzászólásában, amikor Bécsben kiírták az üzletekbe, hogy Magyar, ne lopj! , függetlenül attól, hogy azoknak az embereknek, akik loptak, milyen volt a nemzetisége, magyar-e vagy más - én Kőbányán nőttem fel, ahol a magyarok ugyanúgy loptak, mint a közvélemény szerint a cigányok -, de mindenképpen Magyarországot képviselték Ausztriában, azonban nem jól képviselték, hanem lejáratták a magyarokat. Ezt jelenti az, hogy valaki hiába felveszi egy személynek a nevét. A történelem során nagyon sok ember követte el ezt a bűnt: hiába vette fel Isten Nevét. Úgy vette fel, hogy nem hitelesen képviselte Istent, hanem korrupt módon, és azok, akik ezt a visszás helyzetet átlátták, Isten személyével azonosították azokat a vitatott tulajdonságokat, és azt mondták, hogy ilyen Isten nem kell nekünk. Milyen? Például olyan, aki nem tud magyarul. Olyan, aki vizet prédikál, de bort iszik.Olyan, amelyik nem nézi el a tyúklopást, de elnézi, ha a szolgáinak házasságon kívüli gyerekei vannak a gyülekezetben. De sehol nem jogosít fel a Biblia egyetlen embert sem, hogy úgy képviselje Istent, hogy az nem hiteles. Sőt, azt mondja Pál apostol az olyan vallásos emberekről, akik vizet prédikálnak, de bort isznak, hogy Istennek Nevét őmiattuk gyalázzák az Istent nem ismerők:

"Aki azért mást tanítasz, magadat nem tanítod-é? aki azt hirdeted, hogy ne lopj, lopsz-é? Aki azt mondod, ne paráználkodjál, paráználkodol-é? aki útálod a bálványokat, szentségtörő vagy-é? Ki a törvényben dicsekszel, a törvénynek megrontása által az Istent gyalázod-é? Mert az Istennek neve miattatok káromoltatik a pogányok között, amint meg van írva." ( Rm 2,21-24 )

Én azt állítom, hogy a legtöbb ember, aki Istent káromolja, gyalázza, gyűlöli vagy csak cinikusan kritizálja, nem azért teszi ezt, mert meggyőződött arról, hogy Isten méltó az efféle indulatokra, érzésekre, vagy hogy valójában nincs is, hanem olyan emberek miatt utálták meg, akik hiába vették fel Isten Nevét, akár a történelem során, akár a jelenben. Úgyhogy a jelen kor istentelensége és ateizmusa legelőször is azoknak a hiteltelen vallásos embereknek a számláján fog megjelenni, mint tartozás, akik megbotránkoztatták az embereket. Ez persze senkit sem szabadít fel annak felelőssége alól, amit elkövetett, csak azt jelenti, hogy nagyobb a bűnük azoknak, akik elindították az istentelenség áradását a viselt dolgaikkal, mint azoknak, akik elsodródnak ezzel az árral. Jézus ezt mondta:

"Aki pedig megbotránkoztat egyet e kicsinyek közül, akik én bennem hisznek, jobb annak, hogy malomkövet kössenek a nyakára, és a tenger mélységébe vessék. Jaj a világnak a botránkozások miatt! Mert szükség, hogy botránkozások essenek; de jaj annak az embernek, aki által a botránkozás esik." ( Mt 18,6-7)

Jézus azt mondta, hogy még az Őbenne hívőket is meg lehet botránkoztatni, ami azt jelenti, hogy csapdába, bűnbe lehet ejteni, de aki által ez megtörténik, az jobban járna, ha malomkővel a nyakában esne bele a tengerbe. De ha még a hívőket is meg tudja botránkoztatni például egy korrupt egyházi vezető, akkor mennyivel inkább a hitetlen világot, akik eleve kritikus szemmel figyelik az egyházat? Persze, mindez nem menti fel a világot, mivel sok esetben az elvárásokkal is nagy baj van. Azt várnák el sokan, hogy akik ki merik ejteni Jézus Nevét, azok ne is legyenek emberek, hanem valami szuperszellemi lények, spirituális akrobaták legyenek, és ha bárki megbotlik a nem egy esetben szándékosan elhelyezett akadályokban, akkor azt azonnal ráhúzzák az egész egyházra, vagy annak arra a részére, amelyikre érdekükben áll, és azt mondják, hogy: Látjátok?! Ti vagytok ez a hiba, ez a gonoszság, ez a bűn! De a Biblia sehol nem állít olyat, hogy aki megtér, az attól fogva már nem is ember, nem esendő és erőtlen. A Biblia azt mondja, hogy aki rááll a kősziklára, azt nem tudja elsodorni az áradat. Az azonban, hogy valaki rendszeresen kiejti a száján Isten és Jézus Krisztus Nevét, nem jelenti azt, hogy már a kősziklán áll, ezért nem tudja elsodorni az ár. A Biblia által elénk tárt kép szerint, aki megtér, az elindul egy olyan úton, ami csak a Mennyben fog véget érni, és ott leszünk majd tökéletesek. Addig ki-ki azon a fejlettségi fokon van, amit a hite lehetővé tesz. Lesz olyan megtért, újjászületett hívő ember is, aki a mennyei minőségellenőrzési eljárás keretében éppenhogy csak megmenekül, de az egész életében építgetett egzisztenciája elporlad.

"Mert más fundamentomot ( alapot ) senki nem vethet azon kívül, amely vettetett, mely a Jézus Krisztus. Ha pedig valaki aranyat, ezüstöt, drágaköveket, fát, szénát, pozdorját épít rá erre a fundamentomra; Kinek-kinek munkája nyilván lészen: mert ama nap megmutatja, mivelhogy tűzben jelenik meg; és hogy kinek-kinek munkája minémű legyen, azt a tűz próbálja meg. Ha valakinek a munkája, amelyet ráépített, megmarad, jutalmát veszi. Ha valakinek a munkája megég, kárt vall. Ő maga azonban megmenekül, de úgy, mintha tűzön keresztül." ( 1Kor 3,11-15 )

Vagyis a keresztény élet alapja nem egy tanítás, hanem egy személy, vagyis Krisztus. A Biblia szerint más alap nem is lehetséges. Aki találkozott ezzel a személlyel és befogadta ezt a személyt a szívébe, annak az élete rákerül erre a szlklaalapra - vagyis Krisztusra -, amely mozdíthatatlan. De az, hogy ki hogyan építkezik erre az alapra, az mindig az egyén felelőssége. Lehet aranyat, ezüstöt és drágaköveket is erre az alapra építeni, amelyek éghetetlenek, de lehet fát, szénát és pozdorját is ráépíteni, melyek egy pillanat alatt elhamvadnak Isten tűztekintete előtt.

"Annakokáért mozdíthatatlan országot nyervén, legyünk háládatosak, melynél fogva szolgáljunk az Istennek tetsző módon kegyességgel és félelemmel. Mert a mi Istenünk megemésztő tűz." ( Zsid 12,28-29 )

A kegyességnek fordított szó arra utal, hogy valaki kapott, elfogadott, befogadott valami dolgot, méghozzá abban a mértékben, ami már elsajátítást is jelent. Vagyis az ebben az értelemben kegyes ember azokkal a képességekkel szolgálja Istent, melyeket közvetlenül Őtőle kapott, nem pedig emberi erőfeszítések által. A félelem pedig arra utal, hogy annak az embernek, akit Isten felemelt és megajándékozott olyan képességekkel, amelyekkel előtte nem rendelkezett, sokkal nagyobb a felelőssége azoknál, akik nem is ismerik Istent. De Isten emésztő tűz, Akinek szemei előtt mindenki mezítelen és leplezetlen ( Zsid 4,13 ). Péter mondja, hogy:

"Mert itt az ideje, hogy elkezdődjék az ítélet az Istennek házán: ha pedig először mi rajtunk kezdődik, mi lesz azoknak a végök, akik nem engedelmeskednek az Isten evangyéliomának? És ha az igaz is alig tartatik meg, hová lesz az istentelen és bűnös?" ( 1Pét 4,17-18 )

Sokszor hallottam olyan vádat, mely szerint Isten személyválogató, mert lesújt a hitetlenekre, de ha valaki egyháztag, azt futni hagyja. De az igazság ezzel szemben, hogy egyáltalán nem hagyja futni őket, sőt, ha valaki Istenhez járul, és Isten felemeli, attól az embertől többet is vár el Isten.

"És amely szolga tudta az ő urának akaratát, és nem végezte el, sem annak akarata szerint nem cselekedett, sokkal büntettetik meg; Aki pedig nem tudta, és büntetésre méltó dolgokat cselekedett, kevesebbel büntettetik. És valakinek sokat adtak, sokat követelnek tőle; és akire sokat bíztak, többet kívánnak tőle." ( Lk 12,47-48 )

A másik amit nem értettem , én gyermekkorom után ateista lettem,de ha mégis tévedek akkor a pokolba jutok. Pedig alapjában véve erkölcsös ember vagyok,megpróbálok úgy élni,hogy másoknak ne ártsak stb. De ,ha egy tömeggyilkos a halálos ágyán megbánja a bűneit akkor ő elnyeri a megbocsátást. Nekem pedig halálom után,mikor rájövök,hogy mekkorát tévedtem,akkor már nincs sanszom a "javításra". Nekem ekkor már nincs lehetőségem a megbocsájtásra. Ez igazságos ?

Ez ebben a kontextusban nem igazságos, de maga a kérdés felvetése sem pontos. Az ateizmusnál súlyosabb bűn az, amikor valaki hiába veszi fel Isten Nevét, és lejáratja Őt. Ha az ilyen ember meg nem tér, súlyosabb helyzetbe kerül a Pokolban, mint egy ateista. A másik, hogy az ember pillanatnyi állapota olyan, mint egy pillanatfelvétel. Neked még az egész hátralevő földi életed rendelkezésedre áll, hogy megváltoztasd a véleményedet. Az ember pillanatnyi állapotát a halál állandósítja a Biblia szerint, ahogyan a fa sem tudja megváltoztatni a helyzetét kivágás után.

"Mikor a sűrű fellegek megtelnek, esőt adnak a földre; és ha leesik a fa délre vagy északra, amely helyre leesik a fa, ott marad." ( Préd 9,3 )

Isten nem azt várja el az embertől, hogy hall valamit, és úgy higgyen abban a beszédben, hogy erre semmilyen bizonysága nincs, és nem is lesz a halála napjáig, csak homályos benyomások, érzések keveredve a büntetéstől való félelemmel. Ez a felfogás szintén az egyház bűne, mert korrupt vezetők a maguk érdekeinek megfelelően adták tovább a Biblia üzenetét, nem pedig isteni erő által, ahogyan a Biblia etalonja szerint ennek történni kell.

"Azok ( vagyis a tanítványok ) pedig kimenvén, prédikálának mindenütt, az Úr együtt munkálván velök, és megerősítvén az ígét a jelek által, amelyek követik vala. " ( Mk 16,20 )

Ha valaki korrupt, azzal nem működik együtt Isten, mivel Ő egy intelligens személy, és jól ismeri, hogy kinek mi van a szívében. Ha egy olyan ember hirdeti Krisztus evangéliumát, akivel Ő nem működik együtt, mivel nem is tud, akkor a hallgatók szívében semmi sem történik, legalábbis Istennel nem találkoznak, ahogy jelek és csodák sem történnek. Amikor valaki ebben az állapotban találja magát, akkor két lehetősége van: vagy megváltoztatja az útjait, vagy átértelmezi a Bibliát. Sajnos, sokan azt választották, hogy inkább átértelmezték a Bibliát. Nem azért nem történnek csodák és jelek, mert mi nem tértünk meg, mert mi kicsipegettük a Bibliából, ami szimpatikus volt nekünk és a többit figyelmen kívül hagytuk, hanem azért nincsenek csodák és jelek, azért nem gyógyulnak meg az emberek ima által, mert a csodák ideje lejárt. Persze, ezt nem lehet a Bibliával alátámasztani, csak akkor, ha átértelmezzük, aminek a legradikálisabb módja az ún. demitizálás, avagy mítosztalanítás. Nietzsche a mítosztalanított Evangélium olvasása során vesztette el a maradék hitét, saját bevallása szerint. Mindezzel szemben van az egyháznak az a fele, amelyik azt állítja, hogy szó sincs arról, hogy a csodák ideje lejárt volna, hogy Isten ne avatkozna be természetfeletti ereje által az Egyház életébe, és az egyes hívő emberek életébe, igenis vannak csodák és jelek, be lehet töltekezni Szent Szellemmel és új nyelveken lehet szólni, meg lehet gyógyulni bármilyen betegségből Jézus Nevében a hitünk mértéke szerint, a tisztátalan szellemek is kimennek az emberekből és megváltozik az életük, ennek csak az az előfeltétele, hogy szívből kell megtérni, és nem csak csatlakozni egy felekezethez.

Tévedés az, hogy az az ember, aki hiszi, hogy Isten létezik, az már el is kerülte a kárhozatot. Erre azt mondja a Biblia, hogy a démonok is hiszik, hogy egy az Isten, de rettegnek Tőle, és hát minden okuk meg is van rá. A Biblia diagnózisa az emberiség egyetemes problémájára nem más, mint a bűn. Aki meg tud ettől szabadulni, az előtt feltárul a Menny, aki nem tud ettől megszabadulni, az semmiképpen nem tudja elkerülni a kárhozatot, akár ateista, akár vallásos ember.

mé, nem oly rövid az Úr keze, hogy meg ne szabadíthatna, és nem oly süket az ő füle, hogy meg nem hallgathatna; Hanem a ti vétkeitek választanak el titeket Istenetektől, és bűneitek fedezték el orcáját ti előttetek, hogy meg nem hallgatott. Mert kezeitek bemocskolvák vérrel, és ujjaitok vétekkel, ajkaitok hazugságot szólnak, nyelvetek gonoszt suttog. Nincsen, aki az igazság mellett szólna, és nincsen, aki igazságosan perelne, haszontalanban bíznak és hazugságot beszélnek, gonoszt fogadnak és vétket szűlnek. Vipera tojásait költik ki, és pókhálót szőnek; aki tojásaikból eszik, meghal, és ha egyre rátapodsz, vipera kél ki. Pókhálójukból nem lesz ruha, csinálmányok nem felvehető; cselekedeteik hamisságnak cselekedetei, és erőszak tette van kezeikben. Lábaik a gonoszra futnak; és sietnek, hogy ártatlan vért ontsanak; gondolataik hamisságnak gondolatai, pusztítás és romlás ösvényeiken. A békesség útját nem ismerik, és nincsen jogosság kerékvágásukban, ösvényeiket elgörbítik, aki azon jár, nem ismeri a békességet. Ezért van távol tőlünk az ítélet, és nem ér el minket az igazság, várunk világosságra, és ímé, sötétség, és fényességre, és ímé, homályban járunk! Tapogatjuk, mint vakok a falat, és tapogatunk, mint akiknek szemök nincs, megütközünk délben, mint alkonyatkor, és olyanok vagyunk, mint a halottak az egészségesek közt." ( Ézs 59,1-10 )

Jézus azért halt meg, hogy nekünk ne kelljen meghalnunk, és a kárhozottak sorsára jutnunk a bűneink miatt. Ahhoz azonban, hogy Jézus megváltása jogerőre emelkedhessen az életünkben, nekünk személyes módon el kell fogadnunk. Gondolj egy olyan politikai döntésre, amely biztosít a számunkra valamilyen előjogot, vagy támogatást, alanyi jogi juttatást. Ahhoz, hogy ebből mi részesedhessünk, fel kell vennünk a kapcsolatot az adott államigazgatási intézmény helyi kirendeltségével, és hivatalosan meg kell igényelnünk az adott juttatást, különben nem férünk hozzá még akkor sem, ha egyébként jog szerint megillet bennünket. Ezt ki is szokták alkalmanként használni, és ezért nem feltétlenül hirdetik nagyon hangosan. Ha meg van határozva egy határidő, akkor a lejárta után már akkor sem kaphatunk semmit, ha megpróbáljuk hivatalosan igényelni. Ehhez hasonlóan működik az Evangélium. Meg lehet kérdezni, hogy miért így működik, miért nem másképpen. Erre is megvan a válasz. De a lényeg az, hogy akár tetszik, akár nem, így működik. Aki csak a halálos ágyán jut el odáig, hogy benyújtsa a hivatalos igénylését, az ugyanúgy megkapja, mintha tízéves korában kérte volna. De ha valaki húsz, harminc, negyven évesen úgy dönt, hogy majd a halálos ágyán fogadja el Jézus Krisztus megváltását, addig pedig mindenféle gazságot végbevisz, tévedés lenne azt gondolni, hogy miután eladott száz tonna kokaint, harminc kocsmát üzemeltetett, fiatal lányokat rontott meg és kényszerített prostitúcióra, az ellenfeleit eltette láb alól, de Isten majd alkalmat ad neki arra, hogy megtérjen. Azt mondja a Biblia, hogy Istent nem lehet megcsúfolni. Amit az ember vet, azt le is fogja aratni.

A legfontosabb kérdésem mindíg is az volt ,hogy ugye van a jóságos Isten, aki mégis enged olyan szörnyű dolgokat megtörténni a világban,mint ami nekem legfájóbb: ártatlan gyermekek szenvedése,éhezése,halála. Erre már többféle magyarázatot kaptam,de egyik sem volt számomra megnyugtató.

Erre a másik kérdésedre az a válasz, hogy a mindenhatóság fogalma sokak számára nem egészen világos. Sokan azt sem értik, hogy mi a különbség a hatalom és az erő között. Ezt azzal lehetne érzékeltetni, ha elképzelünk egy daruskocsit. Rá van írva, hogy tíz tonna. Ez azt jelenti, hogy tíz tonna felemelésére van ereje. Tudom, hogy túl szokták méretezni, ezért ennél többet is meg tud emelni, de hivatalosan erről van papírja is. Vagyis, ha van egy tíz tonnás teher, amibe bele lehet akasztani a kampót, vagy drótkötelet lehet átfűzni rajta, akkor ez a daru föl tudja emelni. Ez jelenti a daru erejét. A hatalma pedig első sorban azonos a hatósugarával, ami jórészt a gém hosszúságától függ. Amit a daru elér, azt föl is tudja emelni, ha tíz tonnánál nem nagyobb a tömege. Persze, hogy milyen magasra tudja emelni, szintén a gém hosszúságának a függvénye. Ugyanakkor az is elmondható, hogy mivel egy darus kocsi önjáró, ezért a hatósugara kiterjeszthető, ugyanis oda lehet menni vele, amerre a vezető akarja. Ilyen vonatkozásban elmondható, hogy azon a síkon, ahol a darus kocsi mozogni tud, a tíz tonna megemelésének dolgában mindenható. Ugyanakkor tény, hogy a daruskocsira is vonatkoznak olyan törvényszerűségek, amelyek korlátozzák a mozgási körzetét. Van ahova elmehetne, de nem tud, mert akadályok vannak az útjában: kerítések, sorompók, zárt kapuk, egyebek. Ezen felül további virtuális akadályok is vannak, például a KRESZ rendelkezéseit is be kell tartania, különben gond adódhat.

Az, hogy Isten mindenható, az azt jelenti, hogy az egész Univerzum látható és láthatatlan részében jogosult tevékenykedni. Mivel pedig Isten teremtette az egész Univerzumot, a láthatókat és a láthatatlanokat is, ezért nincs olyan dolog, ami meghaladhatná az Ő erejét.Ennek a jogosultságnak azonban vannak korlátai, és csakis ezek között a korlátok között tud Isten legálisan tevékenykedni. Az a hely, ahol Isten korlátlanul tevékenykedhet nem más, mint a Menny. Ha a Földön is korlátlanul tudna Isten tevékenykedni, akkor nem imádkoznánk azt, hogy jöjjön el a Te Országod, legyen meg a Te akaratod! De ez a szöveg azt igazolja, hogy Isten Országa korlátozott mértékben van jelen a Földön, és korlátozott mértékben valósul meg az Ő akarata, különben nem képezhetné ima tárgyát. Tudhatjuk a Bibliából, hogy Isten minden egyes embert a Mennyben szeretne látni, mivel meg van írva, hogy Ő azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön és az igazság ismeretére eljusson. Ugyanakkor az is megtudható a Bibliából, hogy Isten minden egyes embernek parancsolja, hogy térjen meg, és csak ebben az esetben fog teljesülni Isten akarata az Ő személyes életében, ha ezt megteszi, különben nem. A megtérés azzal egyenértékű, mint amikor a darus kocsit beengedik egy elzárt területre, és ezután már képes ott tevékenykedni, de addig nem. Ha a portás nem nyitja ki a kaput, nem emeli fel a sorompót, akkor a daruskocsi csak illegálisan tudna behatolni. Isten azonban nem követ el határsértést, hanem arra vár, hogy a bejáraton engedje be az ember, és amíg ez elmarad, addig a kapunál várakozik, de nem örökre.

A másik dolog, ami az emberek gondolkodását korlátozza az, hogy azt képzelik, hogy a bennünket körülvevő szellem-világ csupa barátságos és jóindulatú lénnyel van tele. Nagyon sok ember hisz abban, hogy a világban végbemenő gonoszságokért kizárólag az ember egoizmusa a felelős. Azt gondolják, hogy Isten jóságos, és ha sikerülne valamilyen módon az egót kiszorítani a pályáról, akkor ez a világ merőben jobb lenne. Ezzel szemben a Biblia teljesen más világképet tár elénk. Mindjárt a legelején beszámol a bűnbeesésről, ami által a világ fölötti hatalom Ádám kezéből átszármazott a Gonosz kezébe. Azóta a világot amennyire csak képes volt, átformálta a maga képére és hasonlatosságára. Isten jelenléte ebben a világban korlátozott, de ebben a korlátozott mértékben mindig is a Gonosz munkája ellen visel háborút. Van azonban egy törvényszerűség a Földdel kapcsolatban, amiről a legtöbb ember nem is tud, mivel elsősorban a Bibliából érthető meg: az ember nyelve, a mérleg nyelve. A mérleg két serpenyőjében a szellemvilág két kibékíthetetlen pólusa van. Az egyik Isten és az Ő királysága, a másik a Sátán és az ő királysága. Az ember van a kettő között, és az ember döntései és a beszédei határozzák meg, hogy a világban melyik erő lesz domináns. Ha az emberek a Gonosz erejét szabadítják fel a döntéseikkel és a beszédeikkel, akkor Isten tehetetlenné válik a világ belügyeit illetően, ezért elszaporodnak az Általad említett súlyos igazságtalanságok, amikor ártatlan emberek férfiak, nők és gyerekek szegényednek el, éheznek, szenvednek, megbetegszenek és sajnos meg is halnak. Amikor ez bekövetkezik, akkor a tájékozatlan ember Istenre haragszik meg, ahelyett, hogy a Gonosz ellen fordulna, aki valójában elkövette azokat a szörnyűségeket azok által az emberek által, akiket le tudott uralni. De amikor egy ember megtér Istenhez, bár ez nem sok a hatmilliárdhoz képest, de ennyivel csökken a Gonosz befolyása a Földön, és ennyivel növekszik Isten befolyása.
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Akik bíznak az Úrban, szárnyra kelnek

"Emeljétek föl a magasba szemeiteket, és lássátok meg, ki teremté azokat? Ő, Aki kihozza seregüket szám szerint, mindnyáját nevén szólítja; nagy hatalma és erőssége miatt egyetlen híjuk sincsen. Miért mondod Jákob és szólsz ekként Izrael: Elrejtetett az én utam az Úrtól, és ügyemmel nem gondol Istenem?! Hát nem tudod-é és nem hallottad-é, hogy örökkévaló Isten az Úr, Aki teremté a föld határait? nem fárad és nem lankad el; végére mehetetlen bölcsessége! Erőt ad a megfáradottnak, és az erőtlen erejét megsokasítja. Elfáradnak az ifjak és meglankadnak, megtántorodnak a legkülönbek is; De akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a saskeselyűk, futnak és nem lankadnak meg, járnak és nem fáradnak el!" ( Ézs 40,26-31 )

Pál Apostol szerint, ahogyan szemléljük a teremtett világot, megérthetjük, hogy Isten létezik, mivel a teremtett világban Isten kinyilatkoztatta Önmagát. Ezért a Bibliában sok helyen találunk olyan példázatokat, amelyek egy szellemi igazságra világítanak rá, egy a mindennapi életből származó példával. Ahhoz, hogy ezeket a szellemi igazságokat megérthessük, ahhoz először a példázatban szereplő képet kell megértenünk. Az is fontos, hogy ezek a példázatok csak részlegesen tárják fel az adott szellemi igazságot, ezért nem szabad mindenestől ráhúznunk a természetest a természet felettire. Jézus azt mondta, hogy az Isten Országa hasonlít a mustármagra. De meg is határozza azt, hogy mennyiben hasonlít az Isten országa a mustármagra: abban, hogy a mustármag nagyon kicsi, de ha belekerül a termőtalajba, megkapja a szükséges tápanyagokat, a nedvességet, a napfényt és a kellő hosszúságú időt, akkor fává terebélyesedik, és minden vetemény fölé nő. Azt azonban nem mondja Jézus, hogy más tulajdonságaiban is hasonlítana a mustármag az Isten Országára, így felelőtlen dolog lenne, ha további párhuzamokat igyekeznénk kimutatni azon kívül, mint amit mondott.

Az Ézsaiás 40, 31-ben azt mondja a Biblia, hogy akik az Úrban bíznak, azoknak megújul az erejük, és úgy kelnek szárnyra, ahogyan a saskeselyűk, úgy futnak, hogy nem lankadnak meg, úgy járnak, hogy nem fáradnak el. De hogyan kelnek szárnyra a saskeselyűk? Ezekre a nagytestű ragadozó madarakra jellemző a nagy szárnyfelület. Majdnem mindegy, hogy melyiket vesszük, a sasokat, a saskeselyűket, vagy a nagytestű keselyűket. Mindegyikükre jellemző, hogy viszonylag kevés szárnycsapással küzdik fel magukat oda, ahol mindig fúj a szél, és a szelek szárnyán vitorlázva órákig, vagy akár napokig is repülnek, és csak az iránytartás, a magasság megőrzése, vagy az irányváltás miatt avatkoznak be. A szirtek között, nagy magasságban, ahol állandóan fúj a szél, nem is csinálnak egyebet amikor fel akarnak szállni, csak kiterjesztik a szárnyaikat és a szél már fel is kapja őket minden külön erőfeszítés nélkül. Meglátásom szerint erre utal a Biblia, amikor azt mondja, hogy szárnyra kelnek, mint a saskeselyű. Ha a szél fúj, akkor csak kitárják a szárnyaikat és a szél már repíti is őket. Ha nem fúj a szél, akkor felrúgják magukat a levegőbe, csapnak egyet a szárnyukkal és már repülnek is, megkeresik, hogy hol fúj a szél, és vitorláznak a szél szárnyán.

Valamikor kisgyerek koromban erdélyi nyaralásunk alkalmával elhatározták nálam sokkal felkészültebb felnőtt emberek, hogy csinálnak egy papírsárkányt. Ehhez szükségük volt nádra, zsírpapírra, és zsinórra. A nádból készült a váz, a papír volt a tulajdonképpeni szárnyfelület. Csak homályosan emlékszem a dologra, de tény, hogy a sárkány repült, pontosabban a szél fönntartotta. Később, amikor általános iskolás lettem, a napköziben megtanultam én is, hogyan kell papírsárkányt készíteni hurkapálcikából és selyempapírból. Abban az időszakban kitartóan és rendületlenül készítettem a papírsárkányokat, egyiket a másik után. Ezeknek volt egy közös jellemzőjük: egyik sem repült. Amikor szaladtam vele, akkor egy-két méterrel a fejmagasság fölött cikázott mögöttem pár méterre, de följebb soha nem ment, ha megálltam, azonnal lezuhant. Sajnos a hurkapálcika nehéz volt a hosszához képest, ezért alkalmatlan volt papírsárkány készítéshez.

Hosszú-hosszú évekkel később, amikor egyszer karácsonykor nem volt pénzünk ajándékot venni a gyerekeknek, akkor megláttam a Tescoban, hogy viszonylag olcsón kapható sárkány, ami bár nejlonból volt, de mindenesetre jó szórakozást ígért a gyerekeknek - na és persze, nekem is. Decemberben kint a szántóföldön próbáltuk ki. Kissé aggasztott, hogy a meglehetősen rendezetlen terepviszonyok mellett hogyan fogunk tudni szaladni vele, de az első pillanatban eloszlott minden aggodalmam. Nem kellett szaladni vele. A szél azonnal fölkapta.

Ebből az a tanulság, hogy a tömegnek, a szárnyfelületnek és a felhajtó erőnek megfelelő arányban kell lenni a repüléshez, különben nincs repülés, legfeljebb lelibegés, ahogyan az ejtőernyőnél, rosszabb esetben zuhanás. Visszatérve Ézsaiáshoz: a szél nem más, mint a Szent Szellem. A mi szárnyunk pedig nem más, mint az Istenben való bizalmunk, vagyis a hit. Hiába fúj a szél, hiába van jelen a Szent Szellem erőben, ha nem nyitjuk ki a szellemi szárnyainkat, amelyek által meg tudna emelni bennünket. Hiába tárjuk ki a szárnyainkat, ha nem merjük elengedni azokat a dolgokat, amelyek túl súlyosak a szellemi repüléshez. Ha azonban a bizalmunkat teljesen az Úrba vetjük, akkor a Szent Szellem ereje a szárnyunk alá kap, és felemel bennünket. Nem fogunk meglankadni, sem elfáradni, mert nem a mi erőnk visz előre, hanem a Szent Szellem ereje, de csak addig, amíg a szárnyaink nekifekszenek a szélnek.

Amikor a sasfiókák kikelnek a tojásból, akkor még csak tollpihéik vannak és arra szorulnak rá, hogy a szüleik etessék őket. Enélkül a gondoskodás nélkül hamar éhen halnának, a hidegebb vidékeken melegíteni is kell őket, amíg ki nem tollasodnak. Ha már kitollasodtak és megnőttek, akkor elkezdenek felkészülni a repülésre. Ez jórészt abban merül ki, hogy csapkodnak a szárnyaikkal, így erősítve a mell és hátizmaikat. Ekkor azonban még nem repülnek, csak készülnek rá. Amikor eléggé megerősödnek, elérkezik az idő, amikor bátorságot kell venniük és el kell rugaszkodniuk a fától, vagy a sziklapárkánytól és rá kell magukat bízniuk a repülésre, noha addigi életükben még nem repültek. Nincs ez másképpen a hívő életben sem. Amikor a keresztények elkezdik megvallani az Isten Igéjét, amikor elkezdenek imádkozni, az még csak felkészülés a szellemi repülésre. De ahogyan ezt gyakorolják, megerősödnek, és idővel képesek lesznek arra, amire korábban nem.

Hasonlít ez a dolog a biciklizéshez is. Hol az az ember, aki úgy tanult volna meg biciklizni, hogy mielőtt elkezdte volna, már intellektuálisan átlátta volna az egész folyamatot? Ki érthetné meg, aki nem tudja megcsinálni, hogy amikor a bringa balra dől, akkor balra, ha jobbra dől, akkor jobbra kell mozdítani a kormányt, aztán pedig csak tartani kell az irányt és a sebességet? Senki helyett sem akarok szólni, de én úgy tanultam meg biciklizni, hogy miután már sokat mentem kitámasztó kerékkel, egy alkalommal olyan bicajra ültem, amelyen nem volt ilyen mankó-kerék, mivel a gazdája már tudott rajta menni. Amikor próbáltam úgy lökni magam, hogy közben a két lábam a talajon volt, egyszer csak azt vettem észre, hogy már akkor sem dőlök el, ha nem érnek le a lábaim, végül elkezdtem tekerni a pedált.

Ehhez hasonlóan kell a szellemi repülést is elkezdeni, kitárni szellemi szárnyainkat. Ha a sas nem tárná ki a szárnyait, akkor nem volna az az erős szél, ami képes lenne őt megemelni. Legfeljebb egy orkán erejű szél fújhatná arrébb, az azonban valószínűleg nem oda repítené, ahova a sas szeretné, és jó eséllyel törné össze a csontjait. Hiába sopánkodna a madár, hogy milyen jó lenne repülni, és oda vitorlázni a szelek szárnyán, ahova gyalog képtelen eljutni. Hiába vágyakozna, ahogyan a többi madarat nézi, hogy milyen jó lenne repülni. De általános tapasztalat, hogy az a madár, amelyik rászánja magát a repülésre, annak előbb-utóbb eléggé jól fog menni a dolog.

Nekünk keresztényeknek meg kell tanulnunk szellemileg repülnünk. Ha nem a Szent Szellem ereje által repülünk, bármit is csinálunk, megfáradunk , meglankadunk és elerőtlenülünk. Ezért mondja Jeremiás, hogy átkozott az az ember, aki testben bízik és a testbe helyezi az erejét, az Úrtól pedig eltávozott az ő szíve. Miért? Azért, mert az ilyen ember nem repülni próbál a Szellemben, hanem a maga erejével akar boldogulni. A talajon mozog. Ez a dolog, pedig magában hordozza az átkot. Az ember előbb-utóbb eléri az erejének a határát, de mivel rossz módon, rossz úton haladt addig, nem érti és nem tudja felfogni, hogy miért omlott össze, és mit kellene tennie ahhoz, hogy jobbra fordítsa a sorsát. Olyanná lesz, mint a hangafa a pusztában, és nem látja, hogy jó következnék, hanem a szárazságban lakik a sivatagban, a sovány és lakhatatlan földön. Ez az állapot egészen addig fog tartani, amíg a bizalmát testbe veti és nem bízik az Úrban.

"Ezt mondja az Úr: Átkozott az a férfi, aki emberben bízik és testbe helyezi erejét, az Úrtól pedig eltávozott az Ő szíve! Mert olyanná lesz, mint a hangafa a pusztában, és nem látja, hogy jó következik, hanem szárazságban lakik a sivatagban, a sovány és lakhatatlan földön. Áldott az a férfi, aki az Úrban bízik, és akinek bizodalma az Úr; Mert olyanná lesz, mint a víz mellé ültetett fa, amely a folyó felé bocsátja gyökereit, és nem fél, ha hőség következik, és a levele zöld marad; és a száraz esztendőben nem retteg, sem a gyümölcsözéstől meg nem szűnik. Csalárdabb a szív mindennél és gonosz az; kicsoda ismerhetné azt? Én, az Úr vagyok az, Aki a szívet fürkészem és a veséket vizsgálom, hogy megfizessek kinek-kinek az ő útai szerint és cselekedeteinek gyümölcse szerint." ( Jer 17,5-10 )

Azt is mondja Jeremiás, hogy aki az Úrban bízik, olyanná lesz, mint a folyó mellé ültetett fa, amely a folyó felé bocsátja a gyökereit, ezért nem fél a hőségben vagy a száraz esztendőben, és a gyümölcstermést sem függeszti fel. De mind Ézsaiásnál, mind pedig Jeremiásnál van egy közös pont a hasonlatukban. A két ember között, aki megfárad, meglankad és elerőtlenül, aki olyanná lesz, mint a hangafa a pusztában, és aközött az ember között, aki szárnyra kel, mint a saskeselyű, aki fut, de nem lankad el, jár, de nem fárad el, aki olyanná lesz, mint a folyóvíz mellé ültetett fa, vagyis az átkozott és az áldott ember között kizárólag az tesz különbséget, hogy testben bízik, vagy az Úrban. Vagyis az dönti el a hívő élet sikerét vagy sikertelenségét, hogy bízunk-e az Úrban, vagy nem. Ez egy szellemi törvényszerűség.

Amikor a Sátán megmutatta Jézusnak a világot, annak minden hatalmával és gazdagságával, azt mondta neki, hogy mindezeket neked adom, ha leborulva imádsz engem. Mert nekem adatott és annak adom, akinek akarom. Ez igaz volt. A világ a Sátán uralma és hatalma alatt volt. Éppen ezért volt szükség a megváltásra. A megváltás által vásárolta vissza a világ fölötti hatalmat Jézus a tulajdon Vére által. Vagyis Jézus Krisztus feltámadása óta a világ fölötti hatalom jog szerint Jézusé, de az ítélet még nem lett végrehajtva. Jézus tulajdonképpen az eredeti állapotot állította vissza, vagyis azt, hogy az emberé a hatalom a világban. A földet körülvevő atmoszférában két kibékíthetetlen szellemi birodalom áll harcban egymással folyamatosan. Isten rendelkezik minden erővel és hatalommal, de a harc kimenetelét ebben a világkorszakban nem az dönti el, hogy ki az erősebb, hanem az, hogy az emberek kit támogatnak jobban a beszédükkel. Vagyis az ember nyelve, a mérleg nyelve. Az soha nem is volt kérdés, hogy ki az erősebb, csak az, hogy az ember ki mellé áll. Így volt ez Édenben is. Az embernek találkoznia kellett a Kígyóval, de nem azért, hogy elbukjon, hanem azért, hogy legyőzze őt, ahogyan Jézus győzte le őt: -Meg van írva! Ádámnak ezt kellett volna mondania: - Megmondatott, Kígyó, hogy a kertnek minden fájáról ehetsz, csak a jó és gonosz tudásának fájáról nem, különben meghalsz. Sajnos, azonban nem ez történt.

De mivel a világban nagyon erőteljes befolyása van a Sátán királyságának, ezért a keresztények előtt bezárulnak a kapuk, elapadnak a források. Ezért válik a testben bízó, vagyis a gyakorlati materialista hívő ember olyanná, mint a hangafa a pusztában. Azt mondta a Sátán Jézusnak, hogy annak adom, akinek akarom. A hívőknek semmit sem akar adni, inkább elvenni szeretne, és ha módja van rá, meg is teszi. Azt szokták mondani a Sátánra, hogy ő egy jogi zseni. De nem azért, mert törvénytisztelő, hanem azért, hogy ismerjen minden kiskaput, amin közlekedni lehet. A Sátán semmit sem tisztel csak az önérdeket, vagy az őnála nagyobb erőt. Mivel a keresztények támogatása nem áll érdekében, ezért minden erejét latba veti, hogy akadályokat gördítsen a hívő emberek elé. Sajnos, ez elegendőnek is szokott bizonyulni, mert az ő ereje sokkal nagyobb, mint amit az ember föl tudna mutatni, az eszközeiben sem válogatós. Ha azonban Jézusra és a váltságdíjunkra, az Ő Vérére hivatkozunk, akkor nem tud mit csinálni, mert jogos, amit mondunk, ha pedig az Úrban bízunk, akkor az Ő ereje támogat minket, amely erő sokkal nagyobb, mint az Ördögé.

Egyszer Kenneth Haginnek azt mondta az Úr, hogy soha többé ne kérjen Őtőle pénzt, mert Neki nincs pénze a Mennyben. Ha küldene neki bármilyen pénzt a mennyből, akkor az hamis pénz lenne (Kenneth E. Hagin : Midász király érintése ). Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy a pénz attól eredeti, hogy a jegybank adta ki. Következésképpen minden pénz hamis, amit nem a jegybank adott ki, akkor is, ha laboratóriumi körülmények között igazolható lenne, hogy tökéletesen megegyezik az eredetivel, minden egyes molekulája úgy áll, mint az eredetinek. Mivel azonban a forrása nem a jegybank, ezért hamis. Jézus azt mondta, hogy az a pénz, amire a keresztényeknek szükségük van, itt van a Földön, nem pedig a Mennyben. De mivel a földi források fölött az Ördög erőteljes befolyást gyakorol, ezért kizárólag hit által férhető hozzá az anyagi áldás a hívő ember számára, másképpen nem. Ha valaki, aki nem Istenben bízik, hanem saját magában, és mégis gyarapszik, felemelkedik, meggazdagszik, az elkezdhet aggódni, mert a Sátán semmit nem ad ingyen, és ha valakit felemel, azt számításból teszi, és a tartozást mindig könyörtelenül be is hajtja. A hívő embereket azonban minden elérhető eszközzel elnyomja, ha teheti. De ha a hívő ember bízik az Úrban, akkor ez a bizalom csatornává válik a láthatatlan szellemi világban, ahogyan a fa gyökérzete sem látható, és noha az Ördög továbbra is hőséget és szárazságot önt ki Isten népére, de a gyökérzet, vagyis az Istenben való bizalom által jön az élő víz a hívő ember életébe.

Vagyis noha a két példázat különböző képet használ, de mégis ugyanarról az igazságról tanít. A hívő embernek erejét meghaladó útja van, ahogyan Illésnek is megmondta az angyal. Ha az Úrban bízunk, akkor ez az erőnket meghaladó út nem fog nehézséget jelenteni, mert a bizalom által folyamatosan kapjuk Istentől azt a kenetet, amire éppen szükségünk van, amely által járni, futni, repülni vagy vízen járni tudunk. Ha azonban az Istenben való bizalmunk megfogyatkozik, akkor a viharfelhők elkezdenek tornyosulni felettünk és csak idő kérdése, hogy mikor gyűrnek maguk alá az élet gondjai.

"Boldog ember az, aki nem jár gonoszok tanácsán, bűnösök útján meg nem áll, és csúfolódók székében nem ül; Hanem az Úr törvényében van gyönyörűsége, és az Ő törvényéről gondolkodik éjjel és nappal. És olyanná lesz, mint a folyóvizek mellé ültetett fa, amely idejekorán megadja gyümölcsét, és levele nem hervad el; és minden munkájában jó szerencsés lészen. Nem úgy a gonoszok, hanem, mint a polyva, amit szétszór a szél. Azért nem állhatnak meg a gonoszok az ítéletben, sem a bűnösök az igazak gyülekezetében. Mert tudja az Úr az igazak útját; a gonoszok útja pedig elvész." ( Zst 1,1-6 )

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/_yllQwGMbi0" allowfullscreen="" width="560" frameborder="0" height="349"></iframe>
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/CDhJUnH0PpE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
 

FagyisSzent

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Fagyis!

Mint említettem, én a Bibliát ihletettnek fogadom el, ezért számomra nincs jelentősége az időbeniségnek. A tanítványok valóban csak később, Jézus feltámadása után értettek meg sok mindent "minekutána a Szent Lélek eljött", és elvezette őket "minden igazságra". A Szent Lélek pedig Jézustól jött, tehát Jézus értelmezése korábban sem különbözhetett a próféciákat illetően.
Az én felfogásomban az ihletettség elfogadása nem veszi el az időbeliség jelentőségét, az azzal való foglalkozunk jelentőségét, mert a mai egyház(ak) egy folyamat eredménye, hosszú évszázadok felismeréseinek foglalata. Számomra egy nagyon érdekes téma, ahogy fokozatosan ezek a felismerések megszülettek "minekutána a Szent Lélek eljött".

Az teljesen mindegy, mik találhatók Biblián kívüli iratokban, mivel azok nem ihletett iratok, a valóságtartalmuk megkérdőjelezhető, pláne, ha ellent mondanak a Bibliának. A Római levél és több más bibliai irat ismeretében nyilvánvaló, hogy Pál soha nem írt volna olyat, hogy az Ószövetség nem a zsidóké, meg nem volt szövetség meg ilyesmi.
Amennyiben azt gondoljuk, a Biblia minden igazság örök foglalata, és azon kívül nem létezik igazság semmi, teljesen igazad van. Az én világnézetem megengedi, hogy a Biblia (írói) nem rendelkeztek az egyetlen igazsággal. Ezért én szívesen foglalkozom olyan Biblián kívüli iratokkal, amelyek további ismeretet adnak a korról, a szokásokról, a hagyományokról stb. amelyekben a bibliai üzenetek is megfogantak. A Bibliának sok minden ellent mond. Ettől még a Biblia marad ihletett. Ebben én nem látok lehetetlent. A Barnabás levéllel kapcsolatban természetesen egyetértünk, hogy ez nem születhetett Saul-Pál tollából. Nem is ennek illusztrálására idéztem, hanem azéra, hogy a korai kereszténység nem volt teljes egységben azügyben, hogyan kell a zsidó Bibliát értelmezni, Jézus tanításával hogyan lehet egyeztetni. Annak alutasítása, hogy ez is keresztény irat, korlátozza megértésünket a kereszténység hitének fejlődéséről.

Biblián kívüli iratban bármi lehet, bárki írhatja, a valóságtartalma ellenőrizhetetlen.
Egyedül a bibliai iratokon van rajta Isten pecsétje. Erre még lentebb visszatérek.
A Biblia valóságtartalma nem ellenőrízhetőbb sem jobban, sem kevésbé, mint pl. az apokrif iratoké, vagy a védáké. Ez az, ami a hit dolga.

Szerintem a "Távozz tőlem Sátán..." felszólítás nem Péternek szólt. További szavaiban már Jézus utalhatott arra, hogy Péter "emberi módon" gondolkodik, mivel a Sátán sugallatára hallgat, nem pedig Isten szándékait veszi figyelembe. Én ezt így magyarázom.
Nem baj, ha ebben nem értünk egyet. kiss

...Kizártnak tartom, hogy a Bibliába hamisan, álnév alatt írt irat belekerülhetett volna. Mint említettem, meggyőződésem, hogy a bibliai iratokat Isten Lelke gyűjtötte össze:
"Ésa. 34.16
Keressétek meg majd az Úr könyvében, és olvassátok: ezeknek egy hijjok sem lesz, egyik a másiktól el nem marad; mert az Ő szája parancsolta, és az Ő lelke gyűjté össze őket!"
Nem állítok semmiféle csalás, ámítást, szándékos félrevezetést (szemben pl. Bart Ehrmannal a Forged [Hamisítva] könyv szerzőjével), de a páli levelek egy része (Tit, 1Tim, 2Tim) egyértelműen más szerző műve. Péter levelét elég valószínűtlen, hogy valóban Péter apostol írta volna kifinomult görögséggel, a szeptuaginta alapos ismeretével. Ezeket, úgy gondolom, más írta az apostolok gondolatát továbbvíve, vagy valamely teológiai állításnak az apostolokra való hivatkozással nagyobb nyomatékot kivánván szerezni. Ez természetesen nem zárja ki az ihletettséget. Csak annyit tesz, hogy Pál helyett a szerzőt kellene a pontosság kedvéért említeni.

...Ha elfogadod igaznak és Istentől ihletettnek a Bibliát, és élni kezdesz annak alapján, nem lesz szükséged időgépre. Isten Lelke ki fogja jelenteni Neked, hogy minden szó, amit Jézustól lejegyeztek, valóban úgy is hangzott el.
Ebben én nem vagyok biztos. Te igen. Számomra nem kritikus fontosságú, hogy Jézus szó szerint azt mondta-e, amit az evangélisták leírtak. 30-70 évvel Jézus halála után, a diktafon feltalálása előtt majd' 2000 évvel, én nem is várnám ezt el. Részletekben, Jézus pontos szavaiban az evangéliumok között sincs egyetértés. De, mint mondtam, számomra ez nem okoz problémát. Az üzenet az, ami fontos, ami a lényeg, nem a szavak.

...Jézus pontosan tudta, hogy Ő az Ószövetség által megígért Messiás, és erre többször is utalt, akár az utolsó vacsorát említhetem, akár kereszthalálának, sőt a feltámadásának bejelentését is.
Éppen a jeruzsálemi bevonulás idejére tudatosodhatott az ember Jézusban küldetése. Erre vallanak az általad idézett szakaszok. Jézus nyilvános működése kezdetén ez még valószínűleg nem volt az emberben tiszta. Viszont Jézusban, az isteni személyben természetesen ez a tudat nagyon is jelen lehetett már a kezdettől. A kettő egyeztetése szerintem olyasmi viszont, amibe már sok teológus beletörte a bicskáját.

...Nincs tehát szükségünk időgépre, hogy visszamehessünk 2000 évet, és ellenőrizhessük úgy van-e minden, ahogy a Biblia írja. Van egy sokkal egyszerűbb és elérhetőbb megoldás erre: késznek kell lenni cselekedni, ami benne áll. És akkor fel lehet ismerni, hogy Istentől van-e. Én így ismertem fel.
Ha pedig Istentől van, akkor nem lehet benne semmiféle tévedés.
Örülök, hogy azt mondod, Te felismerted. A készség az Isten által kívánt megcselekedésére kulcsa a boldogságnak. A nehéz csupán az, hogy kihámozzuk mi is valójában ez az isteni akarat. Ameddig keressük, mindig van remény. Amint azt hisszük, hogy biztosan tudjuk, elbuktunk.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:DoNotOptimizeForBrowser/> </w:WordDocument> </xml><![endif]--> Kedves FagyisSzent!

Most nem tételesen válaszolnék, ha megengeded, mert ezeknek a kérdéseknek java részét már körüljártuk, és csak ismételném magamat. Ezért inkább levonnám a konklúziót legalábbis az én szemszögemből, és kicsit megpróbálnék tovább haladni.

Más megközelítésből látjuk és vizsgáljuk a dolgokat, de ez nem baj. Mindenkinek személyesen kell kutatni az igazság után, és szerintem Te nyílt szívvel és előítélet nélkül kutatod. Ezért nem aggódok érted, szerintem Te is rá fogsz találni.

Megértem a hozzáállásodat, mert sokáig én is úgy gondolkoztam, mint Te. Én is azt hittem, mindenféle forrást meg kell ismerni, és azokból kell kihámozni, hogyan is lehetne Istent megismerni, és közel kerülni hozzá. Hitre jutásom előtt kutattam én is Biblián kívüli forrásokat, sőt, főleg azokat, mert a Bibliából nem sokat értettem.
Az áttörést mégsem az hozta meg, hogy minél több ember gondolatait és írásait megismertem a témáról. Az én esetemben azt mondhatom, ezek semmivel sem vittek közelebb Istenhez, csak még kuszábbá tették a szálakat. Persze, lett egy csomó ismeretem mások felfogásáról Istenről, a Bibliáról, Jézusról. De semmivel sem kerültem tőlük közelebb Istenhez.

Péter és a többi apostolok nem tanulmányoztak apokrifokat, sem vallási könyveket, sem teológiai fejtegetéseket, mégis közvetlen kapcsolatba kerültek Istennel. Ennek a forrása egyszerű volt: találkoztak Jézussal.

Ha az ember célja nem a lexikális ismeret megszerzése, nem teológiai tudás felhalmozása (ezzel nem azt mondom, hogy Te célod ez), hanem az, hogy kapcsolatba kerüljön Istennel, akkor csupán ennyire van szüksége: találkoznia kell Jézussal.
Ehhez pedig csupán egyetlen információ vezet el: az evangélium, ami végeredményben egyetlen mondatban is elmondható. Ennyi információ elég, hogy az ember hitre jusson, mert a hitet is Isten adja. Az embernek csak be kell fogadnia.

Erről nem is tudok többet írni, mert természetfeletti dolog. Nincsenek receptjei, hogy így vagy úgy kell, csak egyetlen kritérium van: az alázatos szív. Ami nem ragaszkodik a maga alkotta elméletekhez, sem emberi bölcsességekhez, sem előítéletekhez, hanem nyitottan keresi az igazságot, ahogy Te.
Mert szerintem, és javíts ki, ha tévedek, Te is azt kutatod, hogy lehetséges-e a mindenség Teremtőjével (akárki is az) kapcsolatba kerülni, és ha igen, akkor hogyan.
Szerintem amikor valakiben felmerül a lehetősége annak, hogy létezik Isten, akkor ez a természetes reakció: Kutatni kezd utána.

Lehet, hogy nagyképűen hangzik, de én megtaláltam az igazságot. Mert az igazság Jézus Krisztus. És megvan a kapcsolat Istennel, amire éveken át vágytam.
Ez a találkozás és kapcsolat a legfontosabb számomra.
Nem számít, mit mondanak az apokrifok vagy bármilyen teológiai könyvek. Csak az számít, ami összecseng a szívembe fogadott igazsággal, aki Jézus. És aki nem könyveken és ismereteken keresztül jött a szívembe. Azoktól teljesen független, természetfeletti élmény volt a Vele való találkozás, ami egycsapásra félresöpört minden emberi okoskodást.

Nem véletlenül mondta Jézus: „Magasztallak, Atyám, menny és föld Ura, mert elrejtetted ezeket a bölcsek és értelmesek elől, és felfedted a gyermekeknek." (Mt. 11.25)

Nem nagyon tudok többet írni erről, mert ezt csak átélni lehet, elmondani nem. Nincs rá emberi megfogalmazás. Aki nem élte át, úgysem érti meg, aki pedig átélte, annak nem kell magyarázni, tudja miről beszélek. Amikor Jóbbal együtt elmondhatjuk, hogy eddig "Csak hírből hallottam rólad, de most saját szememmel láttalak." (Jób. 42.5), akkor már nem az számít, mit mondanak a teológiai könyvek, csak az, Akit magunk látunk a saját szellemi szemünkkel.

Szerintem keresd ezt az élményt. És egycsapásra rendet tudsz tenni a millió ismeret és teológia szövevényében. Kivilágosodik minden. Jézus a világ világossága. Ezt is csak akkor látod, ha rányitja a szemed. Ezt se tudod Te megtenni, és a könyvek sem tudják. Ez az újjászületés. Ahogy a fizikai születésünkért nem tehettünk semmit, ugyanúgy a szellemi születésünkben sem tudunk közreműködni. Ezt csak Isten tudja véghezvinni bennünk, és kizárólag a szívünk állapotától függ, hogy véghez tudja-e vinni.
Talán ebben tudnám összefoglalni az eddigi beszélgetésünket.

Én is elolvasok Biblián kívüli iratokat, érdekelnek keresztény könyvek, a teológusok nézetei, de már nem azért, amiért korábban: nem azért, hogy összeállítsam belőle a magam istenképét. Hisz azt már nem kellett nekem összeállítanom, miután Ő volt az, aki megmutatta Magát.

Hanem azért, hogy kiszemezgessem belőle magamnak a hasznos, tovább gondolásra, további kutatásra érdemes gondolatokat, azután beletegyem az írást a megfelelő képzeletbeli mappába, mert már pontosan tudom, mi hova tartozik. Nem csak arról van szó, hogy a Biblia alapján ítélem meg az egyes teológiai felfogásokat, hanem a bennem lévő Lélek bizonysága alapján is. Tehát számomra ez a kettő együtt ad támpontot az egyes felfogások és gondolatok elemzéséhez és osztályozásához.
És igen, én is szívesen foglalkozom a bibliai idők hagyományairól, kultúrájáról, gondolkodásmódjáról szóló könyvekkel. De nem ezekből vezetem le a bibliai tanítások megbízhatóságát.

Erre a megjegyzésedre reagálnék kiemelve, bár már erről is írtam:

"A Biblia valóságtartalma nem ellenőrízhetőbb sem jobban, sem kevésbé, mint pl. az apokrif iratoké, vagy a védáké. Ez az, ami a hit dolga."

Szerintem más vallási iratok valóságtartalma egyáltalán nem ellenőrizhető, míg a Bibliáé abszolút mértékben ellenőrizhető.
Ennek megvannak a módjai, amikről már írtam.
Ehhez először is meg kell történnie a találkozásnak Jézussal, amiről beszéltem. Akkor az első, ami meggyőz minket a Biblia igazságáról, Istennek a szívünkbe költözött Lelke lesz.
Ilyen tesztelési lehetőség eleve nincs más vallási iratok esetében.
Ez már önmagában is kielégítő, természetfeletti bizonyság hívő ember számára a Biblia mellett, ami viszont csakis a hívő embereknek adatik meg, mivel Jézus megmondta a tanítványainak, hogy feltámadása után csak nekik fogja kijelenteni Magát, és nem a világnak.

Jn. 14.22-23.
Így szólt hozzá Júdás, de nem az Iskáriótes: „Uram, miért van az, hogy nekünk akarod kijelenti magadat, és nem a világnak?”
Jézus így válaszolt: „Ha valaki szeret engem, az megtartja az én igémet; azt pedig az én Atyám is szeretni fogja, és elmegyünk hozzá, és szállást készítünk magunknak nála.

Tehát ha azt mondod, a nem hívő embernek ilyen bizonysága nincs, azzal teljesen egyetértek.

Szintén említettem az előzőekben, hogy a Biblia valóságtartalma ellenőrizhető azon a módon is, hogy alkalmazod az életedben. Ezt hívő és nem hívő ember egyaránt kipróbálhatja. Minden szellemi törvényszerűség tökéletesen úgy fog működni, ahogy a Biblia mondja, akár hívő valaki, akár nem.
A hívő ember pedig azt is megtapasztalhatja, hogy mindazok az áldások, amik meg vannak ígérve Krisztusban, valósággá válnak az életében.

A másik, kevésbé személyes dolog, amivel a Biblia valóságtartalma ellenőrizhető, azok a bibliai próféciák. Egyetlen más vallásban sincsenek beteljesedett próféciák. És nem csak a Jézusra vonatkozó több mint 300 próféciára gondolok, hanem általában Izrael és a világtörténelemre vonatkozó próféciákra. Erről is volt már szó, szerinted ezeket többféleképpen is lehet értelmezni, szerintem viszont ezeket csak az nem érti, aki nem akarja. Persze valószínűleg ebben is nagy segítség, ha valaki hittel és Isten Lelkének vezetésével kutatja a jelentésüket és a beteljesüléseket.

Ez az ellenőrzési mód úgy tehető személyessé, hogy valaki saját életére kap próféciát a Bibliából. Mert lehet kapni. Persze, ezt csak a hívő érti meg és fogja fel.

És vannak Biblián kívüli ellenőrzési lehetőségek, pl. a régészeti feltárások, amelyből az utóbbi évszázadban már nagyon sok áll rendelkezésünkre, és még egyik sem cáfolta a Biblia állításait, sőt, sok ezek közül a Biblia meglepően részletes és korhű beszámolóit támasztja alá.

Ez csak néhány kritérium, amiket kiemelnék, amelyek alapján a Biblia valóságtartalma ellenőrizhető, míg más vallási iratok valóságtartalma sem ezeken, sem más módokon nem ellenőrizhetők. Abban igazad van, hogy hit kell mindegyikhez. De míg a Bibliával kapcsolatban számos módon alá tudod támasztani a hitedet, addig más vallási iratokkal, (legyenek azok keresztények vagy egyéb vallásúak) kapcsolatosan nem tudod alátámasztani. A hit abban azokban esetekben is szép dolog, de alaptalan, mivel nincs semmiféle alátámasztása.

Megjegyzést fűznék még néhány gondolatodhoz:
Az én tudomásom szerint Péter apostol leveleit Péter apostol írta, a kifinomult görög nyelv annak köszönhető, hogy a levelet saját anyanyelvén diktálta Márknak, aki görögre fordítva lejegyezte, mivel ő volt Péter munkatársa. A szép görög stílus nyilván neki köszönhető.

A másik gondolatod:

" Számomra nem kritikus fontosságú, hogy Jézus szó szerint azt mondta-e, amit az evangélisták leírtak. 30-70 évvel Jézus halála után, a diktafon feltalálása előtt majd' 2000 évvel, én nem is várnám ezt el. Részletekben, Jézus pontos szavaiban az evangéliumok között sincs egyetértés. De, mint mondtam, számomra ez nem okoz problémát. Az üzenet az, ami fontos, ami a lényeg, nem a szavak."

Ehhez annyit fűznék, hozzá hogy az evangéliumi beszámolók nagyon tömörek, Jézusnak szerintem nem sok szava van lejegyezve, és én úgy gondolom, minden szó, amit lejegyeztek tőle, jelentőséggel bír. És az időtényező számomra ebben sem játszik szerepet. Ha egyszer az evangéliumokat a Szent Lélek ihlette, akkor azok 2000 év elteltével is diktafon pontossággal kell, hogy lejegyzésre kerüljenek, nemhogy 30-70 évvel.

És azért azt is vegyük figyelembe, hogy amikor az evangéliumok terjedni kezdtek, még sokan éltek azok közül, akik maguk is hallották Jézus tanításait. Hisz számtalanszor beszélt sokaság előtt, de a tanítványi köre sem csak a 12 apostolra terjedt ki, hisz az evangéliumból tudunk egy 70 és egy 120 fős tanítványi köréről is. Hogyan lehetett volna Jézus feltámadását tényként hirdetni, ha az emberek tévedéseket vagy hazugságokat találnak az evangéliumi feljegyzésekben Jézus szavait illetően, amit maguk is saját fülükkel hallottak. Szerintem az evangéliumban lejegyezetteket az akkori kortárs emberek jóváhagyása is igazolja.

Én az evangéliumi beszámolók között nem találok egymásnak ellentmondó információkat. Egymást kiegészítik, de sehol sem mondanak egymásnak ellent. Mind a négy tökéletes egybehangzó tanúvallomás. Vizsgálat alá vették őket mai törvényszéki szakértők is, és egyöntetűen megállapították, hogy bármelyik mai törvényszék előtt megállnák a helyüket (Lásd Josh McDowell: Több mint ács).

És még egy gondolatot fűznék ehhez a megjegyzésedhez:

"A készség az Isten által kívánt megcselekedésére kulcsa a boldogságnak. A nehéz csupán az, hogy kihámozzuk mi is valójában ez az isteni akarat. Ameddig keressük, mindig van remény. Amint azt hisszük, hogy biztosan tudjuk, elbuktunk."

Főleg az utolsó mondatod gondolkodtatott el.Nem nagyon tudtalak ebben a gondolatmenetben követni. Úgy érted, amíg keressük Isten akaratát, addig van remény arra, hogy megtaláljuk?
Hát arra biztos van remény, sőt több mint remény, egyenesen ígéretünk van rá, mert "aki keres, az talál."

Csakhogy amíg keressük, addig nem ismerjük. Hiszen azért keressük, hogy megismerjük. De ha nem ismerjük, akkor hogy tudjuk megcselekedni?
A Biblia nem áll meg ott, hogy elég a készség Isten akaratának a megcselekedésére. Az csak a kezdő lépés. Után jön a tényleges cselekvés, az engedelmesség. Ez az, ami boldoggá teszi az embert, nem csupán a készség, hanem az Istennek való engedelmesség.
Ha a fiam azt mondja nekem, hogy ő kész elmosogatni helyettem, de nem mosogat el, nem sokat érek vele.

Tehát az utolsó mondatodat nem értem pontosan. Szerintem tudnunk kell, mi az Isten akarata ahhoz, hogy meg tudjuk tenni. És biztos, hogy lehet tudni Isten akaratát, különben nem kívánna tőlünk engedelmességet.
Jakab apostol azt mondja:

Jak. 4.7
"Engedelmeskedjetek azért az Istennek"

Jézus pedig mondott egy súlyos mondatot ezzel kapcsolatban:

Jn. 3.36
Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van, aki pedig nem engedelmeskedik a Fiúnak, nem lát majd életet, hanem az Isten haragja marad rajta.”

Ebből a mondatból kiderül, hogy a hit ellentéte nem a hitetlenség, hanem az engedetlenség. Mert a hit cselekedetekben mutatkozik meg, azaz engedelmességben. És kiderül számomra az is, hogy aki hisz a Fiúban, az tudja, miben kell engedelmeskednie.

Hogy mondhatott volna Jézus egy ilyen kemény kijelentést, ha nem tudhatjuk, hogy milyen elvárásoknak kell engedelmeskednünk? Hogyan parancsolhatna Isten engedelmességet Jakab apostol által?

De lehet, hogy Te egy más logikai gondolatmenet alapján látod ezt. kiss
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Kenneth E. Hagin: Hit

kenneth%20e%20hagin2.jpg
"És másnap, mikor Bethániából kimentek, megéhezett. És meglátván messziről egy fügefát, amely leveles volt, odament, ha talán találna valamit rajta: de odaérvén ahhoz, levélnél egyebet semmit sem talált; mert nem volt fügeérésnek ideje. Akkor felelvén Jézus, mondta a fügefának: „Soha örökké ne egyék rólad gyümölcsöt senki!” És hallották az ő tanítványai." (Márk 11,12-14)

A Márk 11, 20-24 pedig folytatja: „Reggel pedig, amikor mellette mentek el, látták, hogy a fügefa gyökerestől kiszáradt. És Péter visszaemlékezvén, mondta néki: Mester, nézd, a fügefa, amelyet megátkoztál, gyökerestől kiszáradt. És Jézus felelvén, mondta nékik: Legyen hitetek Istenben! Mert bizony mondom néktek, ha valaki azt mondja ennek a hegynek: Kelj fel és ugorjál a tengerbe! és szívében nem kételkedik, hanem hiszi, hogy amit mond, megtörténik, meglesz néki, amit mondott. Azért mondom néktek: Amit csak kívántok, amikor imádkoztok higgyétek, hogy megkaptátok, és meglesz az néktek.”

Figyeljünk most csak arra a mondatra, hogy „Legyen hitetek Istenben!” Vagy ahogy a magyarázó fordításban áll: „Legyen néktek az Isten hite!” Illetve, ahogy a görögben áll: „Legyen Isten szerinti hited!” Jézus bemutatta, hogy Neki Isten szerinti hite van. Észrevette a leveles fügefát, és közelebb ment, hogy megnézze, mert a fügeérés ideje még nem jött el. „Miért keresett fügét - kérdezheti erre valaki -, ha nem volt itt a fügeérés ideje?” De azon az égövön, ahol a fügefák megtartják leveleiket, általában megtartják a gyümölcsöt (fügét) is. Megvizsgálta a fát, és azt mondta neki: „Soha örökké ne egyék rólad gyümölcsöt senki!” Másnap látták, hogy a fügefa gyökerestől kiszáradt. Péter így szólt hozzá: „Mester a fügefa, amelyet megátkoztál, elszáradt.” Mire egy rendkívül meghökkentő választ kapott: „Legyen hitetek Istenben!” [Legyen Isten szerinti hitetek] Mert bizony mondom néktek, ha valaki azt mondja ennek a hegynek: Kelj fel és ugorjál a tengerbe! és szívében nem kételkedik, hanem hiszi, hogy amit mond, megtörténik, meglesz néki, amit mondott.”
Jézus meghatározza, leírja nekünk az Isten szerint való hitet. Az Isten szerinti hit olyan hit, hogy valaki hisz valamit a szívében, azt kimondja a szájával, és amit kimondott, megvalósul. Jézus bemutatta, hogy Neki ilyen hite van. Azt mondta a fának: „Soha örökké ne egyék rólad gyümölcsöt senki.” Ez a hit szólította életre a világot.

A Zsidó 11,3-ban ez áll: „Hit által értjük meg, hogy a világ Isten beszéde által teremtetett, hogy ami látható, a láthatatlanból állott elő.” Mit tett Isten? Hitte, hogy amit mond, megtörténik. Kimondta, hogy legyen Föld; és az meglett. Életre szólította a növény- és állatvilágot. Életre szólította az egeket és a Földet, a Holdat, a Napot, a világmindenséget. Egyszerűen kimondta, és megtörtént. Ez az Isten szerinti hit. Hitte, hogy amit mond, az megtörténik, és úgy lett. Jézus bemutatta, hogy Ő rendelkezik ezzel a fajta hittel, és azt mondta, hogy a tanítványoknak is meglehet ugyanez: hisznek a szívükkel, kimondják a szájukkal, és amit hisznek, bekövetkezik. Most azt mondod: „Én is akarom, és imádkozom, hogy Isten adja meg nekem ezt a fajta hitet.” Imádkozol? Csak az idődet vesztegeted, hiszen már megvan. Minden hívőnek Isten szerinti hit adatott.

A Róma 12,3-ban az áll: „Mert a nékem adott kegyelem által mondom mindenkinek közöttetek, hogy feljebb ne bölcselkedjék, amint az Isten adta kinek-kinek a hit mértékét.” Ez nem a világon élő összes embere vonatkozik. Mert a világon nem minden ember hívő. Ha megnézed a 2 Thesszalonika levelet, ott Pál azt írja: „Mert nem mindenkié a hit!” Tehát nem minden ember hisz. Hite a hívőnek van. Róma 12,3: „...mondom mindenkinek közöttetek” - „közöttetek”! És nem a világban! Pál nem a világ bűnöseinek írta ezt a levelet, hanem azoknak, akik Rómában voltak, Isten szerelmeseinek, hivatalos szenteknek. Minden hívő, Istennek minden gyermeke, minden keresztény rendelkezik az Isten szerinti hit egy mértékével. Hadd menjek egy kicsit tovább, hogy bebizonyítsam ezt nektek. Efézus 2,8: „Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez.” A hit nem önmagunkból származik. A kegyelemről ugyanezt mindnyájan tudjuk. Pál azt mondja, hogy az a hit, amely által üdvösséget nyertél, nem tőled volt. Nem természetes, emberi hit volt. Ezt Isten adja a bűnösöknek.

Hogyan ad Isten üdvösségre való hitet a bűnösöknek? A Róma 10,17 megmagyarázza: „A hit hallásból van, a hallás pedig Isten Igéje által.” Figyeljétek meg a kifejezést: „...a hallás pedig Isten Igéje által.” Hit által üdvözülsz, és ez nem magadtól van, ez ajándék, ahogy is Pál is mondja. Ajándék, mert Isten adja, Istentől jön. Róma 10,8-ben ez van: „De mit mond? Közel hozzád az Ige [a beszéd], a szádban és a szívedben van, azaz a hit Igéje [beszéde], amelyet mi hirdetünk.” A Bibliát, Isten üzenetét a hit beszédének nevezi. Miért nevezhetjük a Bibliát a hit Igéjének vagy a hit beszédének? Azért, mert ez a beszéd hoz létre hitet a megtéretlen ember szívében. Ugyanazt a fajta hitet hozza létre, amely a világ-mindenséget is teremtette, és ugyanez adatik a mi szívünkbe is. És ezt az Igén keresztül kapjuk, mert ez a hit mértéke. A Róma 10,8-at megismétlem: „De mit mond? Közel hozzád az Ige [a beszéd], a szádban és a szívedben van.” Figyeljétek meg, hogy ez pontosan megegyezik azzal, amit Jézus mondott: „Szívében nem kételkedik, hanem hiszi... amit mond...” Érted most már azt a gondolatot, hogy hinni kell a szívben és kimondani a száddal?

Jézus hitt, és kimondta. Isten hitt, és kimondta. A Föld így jött létre. A 9. vers folytatja: „Mert ha a te száddal vallást teszel az Úr Jézusról, és szívedben hiszed, hogy az Isten feltámasztotta Ót a halálból, megtartatol.” 10. vers: „Mert szívvel hiszünk az igazságra, szájjal teszünk pedig vallást az üdvösségre.” Látjuk, hogy a bűnös a hit egy bizonyos mértékét kapja azáltal, hogy hallja az Igét, majd használja azt. Arra használja, hogy megteremtse az üdvösség valóságát a saját életében. Mikor mentett meg téged Isten? 1990. május 24-én, kb. 10 óra 10 perckor? Tévedsz. Akkor, amikor Jézus meghalt érted és feltámadott, kb. 2000 évvel ezelőtt. De ez akkor lett valóság - megmentés - számodra, amikor elhitted és megvallottad. Az üdvösség minden emberé. Minden férfi és nő rendelkezik azzal a joggal, hogy üdvözülhessen. Jézus az egész világért meghalt. Ezért szeretem T. L. Osborne testvér szavait: „Senkinek nincs joga kétszer hallani az evangéliumot, amíg minden ember nem hallotta legalább egyszer.” Minden embernek joga van tehát hallani az evangéliumot, mivel az üd-vösségét megszerezték, és az árát kifizették. A prédikált igazság hitet hoz létre a szívben. Ezért, aki hisz és megvallja azt, amiben hisz, akkor az ő hite által valósággá váltja a saját életében mindazt, amiről prédikáltak neki.


Figyeljük meg a Róma 10,13-14 és 17-ben ezeket a szavakat: „Mert minden, aki segítségül hívja az Úr Nevét, megtartatik [üdvösségre jut]. Mi módon hívják azért segítségül azt, akiben nem hisznek? Mi módon hisznek pedig abban, aki felől nem hallottak? Mi módon hallanának pedig prédikáló nélkül? Azért a hit hallásból van, a hallás pedig Isten Igéje által.” Ez az állítás igaz bármiről, amit Istentől kaphatunk. Az Isten szerinti hit úgy jön, hogy hallod Isten Igéjét. Istennek nincs másfajta hite, csak ez, és ez az isteni hit, hallás által jön. Azaz Isten annak a szívébe, aki az Igét hallja, az Ő saját hitét adja. Nem csoda, hogy Jézus azt mondta, „hallván hallanak”. Nem hagyhatod, hogy az Ige az egyik füleden bemenjen, a másik füleden ki, mert így nem terem gyümölcsöt benned; nem eredményez hitet. Akkor sem jön létre hit a szívedben, ha úgy viselkedsz, mintha Isten Igéje tündérmese volna. De ha tisztelettel és őszintén hallgatod, és ennek alapján cselekszel is, akkor létrejön benned a bibliai hit. Gyakran van olyan elképzelésünk a prédikálásról, mint amilyen a fiamnak volt 5 éves korában. Azt kérdezte: „Anyuka, azok a mesék, amiket apuka mond, amikor prédikál, azok tényleg igazak vagy csak prédikál?” Az emberek sokszor azt gondolják, hogy csak prédikálunk.

Egy teljes evangéliumi keresztény hölgy jött hozzám, miután látott egy metodista asszonyt meggyógyulni gyógyíthatatlan betegségéből. Könnyes szemmel kérdezte:

- Megmondaná, hogy létezik, hogy Isten meggyógyítja ezt a metodista asszonyt, akinek nincs is Szent Szellem-keresztsége? Én pedig szólok nyelveken, mégsem gyógyulok meg?

- A gyógyulásnak semmi köze a nyelvekhez. Az Úr már 2000 évvel ezelőtt ráhelyezte a te betegségeidet Jézusra, és Jézus elhordozta azokat. Az Ő sebeivel már akkor meggyógyultál, de te nem fogadod el, és nem hiszed ezt. Megpróbálod az Urat rávenni arra, hogy most tegye meg azt, amit ő már rég megtett. Ha képes vagy buzgón és boldogan dicsérni Istent azért, amit tett, és elhinni és megvallani, akkor láthatóan is megnyilvánul majd a gyógyulásod. Ha keresztény vagy, akkor van elég hited arra, hogy meggyógyulj. Megteheted, hogy egyszerűen nem használod, nem engeded felszabadulni. Ne kérj több hitet, nincs szükséged többre! A legnagyobb dolgokat már sikerült elhinned. Az újjászületés a legnagyobb dolog, ami megtörténhet veled. Ez a legnagyobb csoda. Sokkal nagyobb, mint meggyógyulni valamilyen betegségből! Mit kell tenned? Használd a hitnek azt a mértékét, amivel rendelkezel, és engedd felszabadulni. Jézus elmondta, hogyan kell ezt megtennünk: mondd ki a száddal azt, amit hiszel a szíveddel. Ha hiszel a Bibliában, akkor hiszed azt is, hogy Jézus magára vette az erőtlenségeidet, és hordozta a betegségeidet. Ha hiszel a Bibliában, akkor hiszed azt is, hogy Ő ezt már 2000 évvel ezelőtt megtette - feleltem.

1 Péter 2,24: „Akinek sebeivel gyógyultatok meg.” Ez azt jelenti; ha te azt mondod, hogy az Úr majd „valamikor” meggyógyít, akkor nem vagy összhangban azzal, amit a Biblia mond, mert a Biblia azt mondja: „...gyógyultatok meg.” Ne emberi tradíciók, hanem az Ige szerint szabadítsd fel a hitedet! A hit jelen idő. Ha azt mondod, „reméled”, hogy „majd” meggyógyulsz, akkor jövő időben beszélsz. Rendelkezel az Isten szerint való hit mértékével, tehát használd! A 2 Korinthus 4,13-ben ezt olvashatod: „Mivelhogy pedig a hitnek mi bennünk is ugyanaz a szelleme van meg, amint írva van: Hittem és azért szóltam; hiszünk mi is, és azért szólunk.” Pál a korinthusi gyülekezetnek írt, de ami vonatkozik a korinthusi gyülekezetre, az vonatkozik a nálatok lévő gyülekezetre is. Azt írta nekünk: „...a hitnek mibennünk is ugyanaz a szelleme van meg.” Egyetlen apostol sem írt a Bibliában egyetlen alkalommal sem abból a célból, hogy az embereket bátorítsa a hitre. Ma azért kell bátorítanunk a hívőket, mert Isten Igéje nem valóságos a ma élő emberek számára. Hívők vagyunk! Nem írjuk a gyermekeinknek sem, mikor távol vannak, hogy ne felejtsenek el lélegezni, mert lélegezni fognak, amíg élnek. Tehát nem kell a hívőket arra bátorítanod, hogy higgyenek, hiszen ezért azok, akik: vagyis hívők.

Évekkel ezelőtt, Új-Mexikó államban egy összejövetel után a szenátor és bankigazgató felesége, egy kedves hölgy jött hozzám, és arra kért, imádkozzam érte, hogy több hite legyen. Megmondtam neki, hogy nem tehetem, mert ima által nem lehet a hitet megnövelni. Megkérdeztem, hogy hívő-e? Azt mondta, igen. De ki hallott már olyan hívőről, aki nem hisz?

Ha vereségben élsz, azt te magad okoztad, a saját ajkaddal: „...ha valaki azt mondja... és a szívében nem kételkedik, hanem hiszi, hogy amit mond megtörténik, meglesz neki, amit mondott.” Valaki ezt így fejezte ki: „Ha azt mondod: nem tudod, akkor abban a pillanatban, amikor ezt kimondod, olyan, mintha megkorbácsoltak volna. Azt mondod, hogy nincsen hited, mire a kételkedés úgy ágaskodik fel benned, mint egy óriás, és megbénít.” Szavaid által veted magad börtönbe. Kudarcról beszélsz, és a kudarc rabságban tart téged. A Példabeszédek 6,2-ben ez van: „Szádnak beszéde által estél tőrbe.” A magyarázó fordításban így áll: „Fogságba estél a szád beszédével.” Nagyon kevesen vesszük észre, hogy a saját beszédünk uralkodik rajtunk. Egy fiatalember mesélte, hogy soha nem verték meg addig, amíg meg nem vallotta, hogy valószínűleg meg fogják verni.


Az emberek azt állítják, beszédüket értelem irányítja. Ez nem baj, ha Krisztus értelme lakozik bennük. Bennünk, hívőkben, Krisztus értelme kell, hogy lakozzék. De ha a gondolkodásodat a kétség uralja, akkor bizony az ördög értelme lakozik benned, és ha érzéseidet a félelem uralja, akkor azt is az ördög uralja. Soha ne beszélj kudarcokról! A vereség és a kudarc nem tartozik Isten gyermekeinek az örökségéhez! Isten soha nem teremtett félresikerült dolgot, és Ő új teremtéssé tett bennünket! Mi nem a test akaratából születtünk, nem emberek akaratából, bennünket Ő Jézus Krisztusban teremtett! A félresikerült dolgokat emberek tesznek, rossz hittel és rossz gondolkodásmóddal. Az 1 János 4,4 azt mondja: „...nagyobb az, Aki bennetek van, mint az, aki e világban van.” Tanuld meg, hogy a nagyobban bízz, Abban, Aki benned van. Ő, Aki benned van, hatalmasabb, mint bármi ezen a világon. Isten szavakkal teremtette a világmindenséget. A hittel megtöltött szavaknál nincs nagyobb erő ezen az egész világon!

Valakitől hallottam, hogy a legtöbb ember az ördög ellentámadásakor vesztette el a gyógyulását. Velem is majdnem ez történt. Az emberek kérdezgették, jobban van-e a szívem, és én azt válaszoltam, hogy nincs. Egy idő után kezdtem is rosszabbul érezni magam. Feküdtem az ágyon, és megvizsgáltam, miért hanyatlik az állapotom. Ezután elkezdtem azt mondani, hogy jól vagyok, és így is lett. Imádkoztam a gyógyulásért, mert kívántam. Hittem a szívemben és megvallottam az ajkaimmal. Azt mondtam az embereknek, hogy jól vagyok. Erre furcsán néztek rám. De mivel jó megvallást tettem, azt láttam, hogy a tüneteim csökkentek, végül elhagytak. Megkérdezték, hogy elvigyenek-e autóval, de elutasítottam: Nem, inkább egy kicsit sétálok. Mindenkinek megvallottam, hogy jól vagyok. Sokan hirdetik, hogy a gyógyulás nem a napjainkban élő emberek számára adatik, de erre azt tudom mondani, hogy tanításuk az ördögtől van, és a Biblia azt mondja, hogy az ördög hazug.

A betegség, a probléma legyőzésének kulcsa a szív hite és a száj megvallása. Tudtam, hogy nekem megvan a szükséges hitem, mert egy bizonyos mérték az Isten szerinti hitből már elegendő. Szánk milliomossá vagy koldussá tehet minket. Ajkaid téged győztessé vagy fogollyá tehetnek. A vérfolyásos asszony hitből beszélt, és hite győztessé tette őt. Megvallásod betegségben tarthat, de meg tudod tölteni a szavaidat szeretettel is, és az a legkeményebb szívet is megolvasztja, segít a csüggedőknek és a megtört szívűeknek. Meg tudod tölteni a szavaidat olyan hittel, amely a mennyet is fölkavarja, és meg tudod tölteni őket gyűlölettel és méreggel is. Szavaidat meg tudod tölteni a menny levegőjével, és az kiárad, amikor beszélsz. Hited soha nem fog magasabbra emelkedni, mint a szád beszéde. Jézus azt mondta a vérfolyásos asszonynak, hogy az ő hite tette őt egészségessé.

Gondolatok jöhetnek és mehetnek, de ha te nem vagy hajlandó őket szavakká formálni, akkor meghalnak, mielőtt megszülettek volna. Egy ember megkért, hogy imádkozzam érte, hogy az ördög soha ne súgjon gonosz gondolatokat a fülébe. Ezt magamért is megtenném, ha tehetném. De az ördög területén vagyunk, testben élünk. Nem tudjuk megakadályozni, hogy az ördög fülünkbe súgja a maga gondolatait. Nem tudod megakadályozni, hogy madarak repüljenek a fejed fölött, de azt már igen, hogy fészket rakjanak a hajadban. Ugyanígy el tudod utasítani, hogy a gonosz gondolatokat cselekedetekké váltsd. A legjobb dolog, amit tehetsz, hogy nevetsz az ördögön, mert hazug.

Vedd fel azt a jó szokást, hogy nagy dolgokat gondolsz ki! Tanuld meg, hogy használd azokat a szavakat, amelyek a szellemedet mozgásba hozzák! A hit megvallásai valóságot teremtenek! A megvalósulás követi a megvallást. A megvallás megelőzi a megvalósulást, a birtoklást.
Két dolog fontos tehát az Isten szerinti hittel kapcsolatban: az első, hogy az ember higgyen a szívében; a második, hogy higgyen a saját szavaiban is. Nem elég valamit csak a szívben hinni. Ahhoz, hogy Isten működjön, munkálkodjon, hinned kell a saját szavaidban is. Ez a hit kizárólagos törvénye. Mind a kettőben hinned kell. A szónak az ajkaidról kell elhangoznia; ez hatalmat, erőt ad a betegség, a démonok és a körülményeid felett.
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Kenneth E. Hagin: Testen kívüli élmény
<iframe src="http://player.vimeo.com/video/12023970?title=0&amp;byline=0&amp;portrait=0" width="400" height="300" frameborder="0"></iframe><p><a href="http://vimeo.com/12023970">Kenneth E Hagin - Testen kívüli élmény</a> from <a href="http://vimeo.com/user3269944">www.hajnalcsillag.net</a> on <a href="http://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Kenneth E. Hagin: Hogyan szerezhető meg a valóságos hit?

kenneth%20e%20hagin.jpg
A könyv 1983-ban jelent meg a Rhéma Bibliaiskolában. Témája: hogyan szerezhető meg a valóságos hit? Emberek ezrei imádkoznak azért, hogy valóságos hitük legyen, miközben a hit Isten igéjének hallása által keletkezik.
Kenneth E. Hagin rámutat arra, hogy mivel a természetes világban élünk, ezért arra vagyunk hajlamosak, hogy inkább érzékeinkre támaszkodjunk, mint Isten igéjének igazságaira. Hagin hozzáteszi még, hogy a valóságos hit - az Ábrahám típusú hit - nem a fizikai valóságon alapul, hanem Isten igéjén. „A tömegméretű gyógyító összejöveteleknek mindig voltak kritikusai, mivel sok esetben a gyógyulások nem véglegesek" - mondja Hagin. - Ez igaz, mert ahol a tömeghit megjelenik, időlegesen az emberek meggyógyulhatnak, de az egészséget megtartani csak akkor képesek, ha Isten igéjével folyamatosan táplálkoznak e területen is.
A kétfajta igazság

János evangélium 17,17: A te igéd igazság. Amikor Jézus az Atyához imádkozott, azt mondta: a te igéd igazság. Kétfajta igazság létezik: az egyik, amelyik Isten igéjén alapul, vagyis mit mond Isten igéje, a másik az érzékszerveink által ismert igazság, amelyik arra épül, hogy fizikai érzékszerveink mit mondanak nekünk. Amíg az érzékszerveink által tudósított valóság és a bibliai igazság nem ütköznek össze, addig nincs probléma. De mivel a természetes világban élünk, ezért egyszerűbb elhinni, amit a külső emberünk mond, és nagyon is nehéz átváltanunk a bibliai, Isten igéje által adott igazságokra, és hitben járni.
Évekkel ezelőtt imádkoztam egy idősebb emberért, aki reumás fájdalmaktól szenvedett már hosszú ideje. Ahogy kezeimet rátettem, és imádkoztam, az Úr meggyógyította őt. Nyolc hónappal később sétáltam a városban, és megláttam, ahogy a tehénkéjével kínlódik. Látszott, hogy alig tud mozogni. Azt mondtam neki: - Testvérem, én úgy gondoltam, Isten téged meggyógyított. - Nos, én is úgy gondoltam - válaszolta -, de most már tudom, Ő ezt nem tette meg. Tegnapelőtt, amikor fejtem a tehenet, beleállt a kezembe egy fájdalom, amely aztán átment a karomra, a vállamra, aztán le a hátamra. Azóta a karom teljesen használhatatlan, annyira fáj, a hátam szintén, ha lefekszem, alig tudok felkelni. Pedig addig a napig nem volt semmiféle tünetem attól kezdve, hogy imádkoztál értem az elmúlt év januárjában. Megkérdeztem tőle, a gyógyulása előtt mennyi ideig szenvedett a reumájától? - Közel 30 évig - felelte. - Ezek szerint a 30 év alatt volt egy nyolc hónapos periódus, amíg nem éreztél semmiféle tünetet, fájdalmat? - firtattam tovább. - Így van - mondta. - S a három évtized során hiába jártam orvostól orvoshoz, senki sem tudott meggyógyítani. Mindennap szednem kellett valamilyen gyógyszert, de azok csak egy kicsit enyhítették a fájdalmat. Nem furcsa - kérdeztem,- hogy ezek a tünetek teljesen eltűntek, amikor a kezeimet rád helyeztem Jézus Krisztus nevében, és nyolc hónapig nem volt semmiféle fájdalmad? Láthatod, az Úr valósággal meggyógyított téged.
Én pontosan megmondom neked, hogy mi történt. Abban a percben, amikor az első fájdalmak elkezdtek zavarni téged, s a testedet megtámadták, így szóltál magadban: azt gondoltam, hogy Isten meggyógyított, de úgy látszik, tévedtem - és ezzel utat nyitottál az ördögnek, hogy újra vissza tudjon jönni. Kicsit beszélgettünk és tanítottam őt arra, ha a fájdalom visszajön, ellene kell állnia, mert ezek a fájdalmak az ördögtől vannak. A biblia azt mondja, álljatok ellene az ördögnek, s ő elfut tőletek (Jakab levél 4,7.) Újra imádkoztam érte, s az összes tünet újra eltűnt. A négy év alatt, míg abban a városban szolgáltam és pásztoroltam a gyülekezetet, annak a testvérnek soha többé nem volt reumatikus problémája. Abban, hogy meg tudja tartani egészségét, és ellene tudjon állni a visszajövő fájdalmaknak, az ige tanítása segített. Imádkoztam érte, és újra bevittem abba az állapotba, hogy vissza tudta szerezni az elvesztett egészségét.
Az ige tanítása által tele lett hittel, és meglátta a különbséget Tamás hite és Ábrahám hite között. A különbséget a hit között, amely a fizikai valóságon alapul, és a hit között, ami arra épül, hogy mit mondott Isten. A legtöbb ember, akinek nincs megfelelő tanítása az igéből, hajlamos arra, hogy keressen valakit, aki a hit imádságát mondja el érte. Ez átmenetileg elviheti abba az állapotba, ami a gyógyulást jelenti számára, de a hitetlenség rövidebb-hosszabb idő múlva megszüntetheti az imádság hatásait. Ez történt ezzel a reumás testvérrel is. A hit imádsága időlegesen átvitte a reumás fájdalmak állapotából a gyógyulás állapotába, de a hitetlenséggel egy idő után megszüntette az imádság hatásait. Figyelemre méltó, hogy nem ugyanazon ok miatt gyógyult meg második alkalommal ez a testvér, mint első alkalommal.
Első alkalommal úgy kapta vissza egészségét, hogy semmiféle tanítást nem adtam át neki. Rátettem kezeimet, és imádkoztam. A második alkalommal, mikor imádkoztam, tanítanom kellett őt, mielőtt a gyógyulását el tudta venni. Akkor az ő hite kezdett el működni, s így már meg tudta tartani az egészségét. Ez elegendő volt arra, hogy mindig gyógyult maradjon - gyógyulása véglegessé vált. A gyógyító összejöveteleknek mindig voltak kritikusai, mivel sok esetben a gyógyulás nem végleges. Ez azért igaz, mert a nagy gyógyító összejöveteleken a közös hit van jelen, és az embereken ez időlegesen segíthet. Azonban ahhoz, hogy megtartsák gyógyulásukat, ezeknek az embereknek folyamatosan Isten igéjével kellene táplálkozniuk.
Egyszer egy teljes evangéliumi női prédikátor Texasban olyan szerencsétlenül járt, hogy a fejét természetellenes módon kellett eltartania a testétől. A specialisták azt mondták neki, hogy az idegrendszer súlyos sérülése miatt alakult ki a betegség, és ezen nem lehet segíteni. Figyelmeztették, hogy az állapota rosszabbodni fog, és el kell készülnie arra, hogy mozgásképtelen lesz hat hónap múlva. Ő és a férje felültek egy vonatra, és egy isteni gyógyító összejövetelre mentek el. Imádkoztak érte, és ő rendbe is jött - úgy 8-10 hónapig. Az állapotában ezután visszaesés következett be. Éppen akkor abban a körzetben tartottam egy összejövetelt, és ő is ott volt a szolgálatom alatt. Ahogy ült, és hallgatott, megértette, hogy miért veszítette el a gyógyulását. Helyreállította a hitét és kijött az imádságért. Ráhelyeztük a kezeinket és véglegesen megszabadult - közel 20 éve, hogy meggyógyult. Annyira fontos, hogy az emberek helyesen értsék meg a dolgokat, és megfelelőképpen legyenek tanítva!
Egyszer valaki azt mondta nekem: Hagin testvér, olyan hálás vagyok neked a magnókazettáidért, mert gyógyulást nyertem a múlt évben egy evangélista szolgálata által, de utána elveszítettem azt. Ahogy hallgattam a kazettáidat, ahogy tanítottad Isten igéjét, újra megkaptam a gyógyulást, és már meg is tudom őrizni. Nagyon sokan hasonlók ahhoz az emberhez , aki azt mondta nekem: „úgy gondoltam, az Úr meggyógyított, de már kétlem.” Hiszem, hogy ha Isten valamit megcsinál, akkor azt véglegesen megcsinálja! Ha Isten meggyógyít téged, utána már mindig egészséges leszel, s azt nem veszítheted.
A Jelenések könyvében azonban olvashatjuk, hogy Jézus megjelent egy látomásban Jánosnak Patmos szigetén, s minden egyes gyülekezetnek adott üzeneteket. A 3,11 -ben azt mondja, tartsd meg (erősen - teszi hozzá az angol fordítás), ami nálad van. A mi esetünkben azt mondhatnánk: tartsd meg erősen a gyógyulásodat - s ebben neked is van szereped, mivel minden egyes győzelemben van egy ember által, és egy Isten által megvívandó harc. Isten megígérte Izrael gyermekeinek Kánaán földjét, de azt is mondta, hogy minden talpalatnyi hely, ahová lábukat teszik, az az övék. Röviden - Isten azt mondta: én ezt a földet nektek adom, de nektek kell megőriznetek.
A szó: hinni, egy ige - olyan ige, amely cselekvést fejez ki. Hinni egy bibliai igazságban azt jelenti, hogy azt el kell venni, meg kell ragadni. Hinni Jézusban azt jelenti, hogy mindent el kell fogadni, amit az írás kijelent róla. Hinni abban, hogy Jézus a megmentő, azt jelenti, hogy el kell fogadnod Őt, mint a te megmentődet. Hinni abban, hogy Jézus a gyógyító, azt jelenti, hogy el kell fogadnod Őt, mint a te személyes gyógyítódat. Egy ember mondhatja, hogy hiszek az üdvösségben, ennek ellenére soha nem lesz üdvössége. Mondhatja: hiszek Jézusban, hogy Ő Isten Fia. Ennek ellenére amikor meghal, a pokolba megy. Mondhatja: hiszem, az újjászületés igei. Ennek ellenére soha nem birtokolja azt. Hasonlóan ehhez, mondhatod azt, hiszek az isteni gyógyításban, mivel láttál valakit meggyógyulni, vagy olvastál erről a témáról a bibliában. Ez nem jelenti azt, hogy el tudod fogadni, vagy már megvan az isteni gyógyulásod. El kell fogadnod Jézust, mint a te gyógyítódat.
A hit egy akarati cselekvés. Józsué azt mondta a 24,15-ben: ha pedig rossznak látjátok hogy szolgáljatok az Úrnak, válasszatok magatoknak még ma, akit szolgáljatok, akár azokat az isteneket akiknek atyáitok szolgáltak, amíg túl valának a folyóvízen, akár az Emoreusok isteneit, akiknek földjén lakoztok: én azonban és az én házam az Úrnak szolgálunk. Jelenések könyve 22,17: És aki szomjúhozik, jöjjön el, és aki akarja, vegye az élet vizét ingyen. A hit cselekvés Isten igéje alapján. A kételkedés pedig nem más, mint megtagadni az Isten igéje alapján való cselekvést.
Ahogy korábban beszéltük, kétfajta igazság van, amelyben hihetünk. A természetes, emberi igazság, és az az igazság, amely Isten igéjéből származik. A másodikat úgy is nevezhetjük, hogy bibliai igazság, vagy szellemi igazság. A szellemi dolgok épp olyan valóságosak mint a fizikai dolgok, mivel Isten, aki szellem, alkotott minden fizikai dolgot, valóságot. Ha a fizikai test meghal, és bekerül a temetőbe, porrá válik, de a szellemi ember tovább él. Az érzékeken keresztül, a természeten keresztül, az emberi igazságon keresztül egy személy észlelheti hogy beteg, hogy fájdalmai vannak, de Isten igéje azt mondja a Máté evangélium 8,17-ben: Ő vette el erőtlenségünket, és Ő hordozta betegségeinket. Vagy a Péter első levél 2,24-ben: az Ő sebeiben meggyógyultunk. Az Ő Igéje ugyanúgy igaz egyszer, mint egy másik alkalommal. Éppúgy igaz akkor, amikor beteg vagy, és szenvedsz valamitől, mint akkor, amikor éppen jól érzed magad. Ha abban hinnél, amit a fizikai érzékeid mondanak, azt mondhatnád: nekem nincs gyógyulásom, én beteg vagyok. De ha Isten igéjébe vetett, Isten igéje szerinti igazsággal hiszel, akkor ezt mondhatod: meggyógyultam az Ő sebeiben.

Kétfajta hit

A biblia kétfajta hitet állít szembe egymással: a Tamás féle hitet az Ábrahám hitével. Ábrahámnak szellemi hite volt, szív-hite, amely Isten igéjén alapult - azon, amit Isten mondott. Tamásnak természetes, emberi hite volt. Mindenkinek, a megmentetteknek, és a nem megmentetteknek egyaránt megvan ez a természetes emberi hitük. Tamás hite egyedül a fizikai érzékszervein alapult. Ő csak abban hitt, amit látott, s nem abban amit Isten mondott.
A János levél 20:24-29-ben a következőt olvashatjuk: Tamás pedig egy a tizenkettő közül , akit Kettősnek hívtak, nem vala ő velük, amikor eljött vala Jézus. Mondának azért néki a többi tanítványok: Láttuk az Urat. Ő pedig monda nékik: Ha nem látom az ő kezein a szegek helyeit, és be nem bocsátom ujjaimat a szegek helyébe, és az én kezemet be nem bocsátom az ő oldalába, semmiképpen el nem hiszem. És nyolc nap múlva ismét benn valának az ő tanítványai, Tamás is ő velük. Noha az ajtó zárva vala, bement Jézus, és megállt a középen és monda: Békesség néktek! Azután monda Tamásnak: Hozd ide a te ujjadat és nézd meg az én kezeimet, és hozd ide a te kezedet, és bocsássad az én oldalamba: és ne légy hitetlen, hanem hívő. És felelt Tamás és monda néki: Én Uram és én Istenem! Monda néki Jézus: Mivelhogy láttál engem, Tamás, hittél: boldogok, akik nem látnak és hisznek.
Ha Ábrahám az alapján járt volna, amit látott, s amit a fizikai érzékszervei mondtak neki, sohasem kapta volna meg Isten ígéretét. Egy általánosan elfogadott tény azt mondja nekünk, hogy egy 99 éves öregembernek és egy 90 éves idős asszonynak nem lehet többé gyermeke. Azonban Ábrahámnak Istentől volt ígérete, miszerint ő lesz nagyon sok népnek atyja, és hitt Isten ígéretének.
A Róma levél 4:8-21 ezt mondja: Aki reménység ellenére reménykedve hitte, hogy sok népnek atyjává lesz, aszerint, amint megmondatott: Így lészen a te magod. És hitében erős lévén, nem gondolt az ő már elhalt testére, mintegy százesztendős lévén, sem Sárának elhalt méhére, az Istennek ígéretében sem kételkedett hitetlenséggel, hanem erős volt a hitben, dicsőséget adván az Istennek, és teljesen elhitte, hogy amit ő ígért, meg is cselekedheti.
Ábrahám hitt annak, amit Isten mondott, és nem hitt annak, amit érzett. Nem hitt az érzéseinek, sem annak, amit látott, és nem hitt a fizikai érzékszerveinek sem. Az ő hite Isten ígéretén alapult. Köznapi szóhasználattal így foglalhatnánk össze: amikor Isten elmondta Ábrahámnak, hogy ő lesz sok nemzet atyja - annak ellenére, hogy Ábrahám és felesége jóval túl volt azon a koron, amikor gyermekáldást kaphattak -, Ábrahámnak a szeme sem rezdült, mert tudta, Istennek semmi sem lehetetlen. Ő mindent meg tud tenni. Éppen ezért Ábrahám biztos volt abban, hogy Isten az ígéretét betartja, s abban is, hogy Ő meg tudja cselekedni, amit mondott. Ábrahám áldása a miénk, mivel mi Krisztus követői vagyunk, hiszen a
Galata 3,14-ben ezt olvashatjuk: Hogy az Ábrahám áldása Krisztus Jézusban legyen a pogányokon, hogy a Lélek ígéretét elnyerjük hit által. Ábrahám áldása hármas természetű volt: szellemi, fizikai és anyagi. Isten azt mondta Ábrahám leszármazottainak - ez volt abban a szövetségben, amit Ábrahámmal megkötött -, hogy az számukra lehet áldás vagy átok.
Az áldás tartalmaz szellemi áldást, fizikait - például egészséget, vagy gyógyulást - és anyagit, mint pénzügyi bővölködést. Átok a szegénység, betegség, stb. A hívők nincsenek átok alatt, mivel a Galata levél 3,13 azt mondja: Krisztus váltott meg minket a törvény átkától, átokká lévén érettünk, mert meg van írva: átkozott minden, aki a fán függ. A 29 vsz.: ha pedig Krisztuséi vagytok, tehát az Ábrahám magva vagytok, és ígéret szerint örökösök. Mivel mi Ábrahám magva vagyunk, Ábrahám áldásai a miénk kell hogy legyenek. S mivel Krisztushoz tartozunk, Ábrahám magva vagyunk, tehát az ígéret szerint örökösök.
Ez azt jelenti, hogy az áldás, az ígéret örökösei vagyunk. Itt van megint az a szó, hogy ígéret. Ez az, amiben Ábrahám hitt - az ígéret. Éppen ezért, ha Krisztuséi vagyunk, Ábrahám magva is vagyunk, ha pedig Ábrahám magva vagyunk, akkor örökösök is vagyunk, az ígéret szerinti örökösök. Az áldásokat pedig ugyanúgy tudjuk elvenni, mint ahogy Ábrahám vette el az áldásainak döntő részét - hit által. De ezt nem tudod Tamás hite szerint elvenni, neked az Ábrahám hitével kell rendelkezned. Túl sokan próbálják Ábrahám áldásait elvenni Tamás érzékszervek által irányított hitével. Ha nem látják a hitük tárgyát, nem hisznek. Ők csak abban hisznek, amit hallhatnak, érezhetnek a természetes világból. Hitük a természetes érzékeiken alapul. Ha azt érzik, hogy van valamijük, hiszik, hogy nekik ez megvan. De ha nem érzékelik, hogy van valamijük, nem hisznek abban, hogy az az övék.
Néhány ember érzi, hogy meg van mentve, s hisznek abban, hogy ők megmentettek. Ugyanez a helyzet az imádságra adott válaszokkal is. Az emberek nagyon gyakran ott hibázzák el, hogy megszerezzék a választ az imádságaikra, vagy elvegyék a gyógyulásukat, hogy hitük a fizikai valóságon, az érzékszerveik által közölt ismereteken nyugszik. Néhányan azt mondják: úgy érzem, Isten meghallgatott. Azért gondolják ezt, mert jobban érzik magukat, vagy szellemükben felemelkedtek és számukra ez jelenti azt, hogy Isten meghallgatta őket. Ő azonban nem hallgat meg minket csak azért, mert úgy érezzük, hogy Ő meghallgatott. Isten meghallgat minket, mert hisszük, hogy igaz, amit Ő mondott az Igéjében erről: akármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja néktek. (János evangélium 15,16)
Természetesen nem tudunk úgy imádkozni, kommunikálni Istennel, hogy ne éreznénk magunkat jobban. De csak azért, mert így érzünk, vagy kaptunk egy szellemi áldást, nem jele annak, hogy egy bizonyos imádság választ kapott. Én nagyon sokszor éreztem magam jobban imádság után, és úgy gondoltam, hogy Isten meghallgatott engem. De Ő nem tette ezt. Amikor azonban arra helyeztem a hitemet, amit Ő mondott az Igéjében - s ez ellentétes volt azzal, amit én éreztem abban az időben -, és szigorúan ragaszkodtam az ígéretéhez, a válasz megérkezett. Az emberi természet kettős: van egy belső és egy külső ember. A belső ember a szellem. A külső ember a test. Hinni szívvel azt jelenti, hogy hinni belül, hinni a belső emberrel.
Ha valakinek a hite a fizikai valóságon nyugszik, akkor csak annak hisz, amit az természetes emberi érzékeivel érzékel, tehát a külső emberével hisz. A valóságos, a szívvel való hit Istenben: hiszi hogy Isten igéje igaz, hisz Isten igéjében függetlenül attól, hogy a fizikai valóság milyen. Ez hit a belső emberrel, ami természetesen azt okozza, hogy a hit manifesztálódik, azaz megjelenik a külső emberben is. Nagyon sok emberrel az a probléma, hogy azt akarják, kívül is megjelenjen kérésük, mielőtt belül hinnének. De ez nem működik ilyen módon. Ezek az emberek megengedik a testüknek, fizikai érzékszerveiknek, hogy uralkodjanak rajtuk. Ők abban hisznek, amit a külső ember, a fizikai testük mond, s inkább ennek hisznek, mint annak, amit Isten igéje jelent ki. Az a személy, aki a gyógyulást keresi, Isten igéjére kell hogy nézzen, nem a tüneteire. Neki ezt kellene mondania: tudom, hogy meg vagyok gyógyulva, mivel Isten igéje azt mondja, hogy én meggyógyultam az Ő sebeiben. Azonban hiába mondod, ez sem fog semmi jót eredményezni addig, amíg belül nem hiszel. Ha belül, a szívedben hiszel, és kimondod a száddal, akkor bizonyosan működni fog.
A Márk evangélium 11,23 azt mondja: ha valaki azt mondja ennek a hegynek: kelj fel és ugorj a tengerbe! és szívében nem kételkedik, hanem hiszi, hogy amit mond, megtörténik, meglesz néki, amit mondott. Smith Wigglesworth jelentette ki egyszer: „én nem aszerint élek, amit látok, vagy amit érzek, aszerint élek, amit hiszek.” Ez az az út, amely szerint Ábrahám is élt. Tamás ezzel szemben azt mondta: hacsak nem látom, és nem érzem, nem fogok hinni. Túl sok ember teszi Isten igéjét a második, és testét, a fizikai érzéseit az első helyre. Nem lehet egyszerre így cselekedni, és hitben járni.
Pál azt mondta: mivel mi hitben járunk, nem látásban. (2 Korinthoszi levél 5,7) A látás egyfajta fizikai érzékelés. Pál azt szintén mondta, megsanyargatom a testem... (1 Korinthoszi levél 9,27) Figyeljük meg, hogy Pál azt mondta: megsanyargatom a testemet... Az angol ezt úgy mondja: én alul tartom a testemet, - én, vagyis az az ember, aki belül van, a valóságos Pál, a belső ember, aki Istenben született. Pál azt mondta, én a testemet alul tartom. A testéről nem úgy beszélt, mint egy valóságos személyről. A tested nem te vagy, csak a házad, amiben élsz. Ha a tested lenne, aki te valójában vagy, akkor Pál azt mondta volna, szolgaságban tartom magamat. Ő ellenben azt mondta: megsanyargatom testemet és szolgává teszem. Más szavakkal: nem engedte, hogy a teste, a fizikai érzékei irányítsák őt, hogy uralkodjanak rajta. Ugyanazt mondta Pál, amit Smith Wigglesworth. mondott néhány évszázaddal később, másfajta kifejezést használva.
A testünk jóval többféleképpen uralkodhat rajtunk, mint ahogy gondolnánk. Sok ember úgy gondolja, hogy szent, és Isten számára el van választva, mivel szigorú szabályokat és előírásokat követ, azonban nagyon sokszor ennek épp az ellenkezője igaz. A testük uralkodik felettük, és rendszerint a legkisebb hitük ezeknek az embereknek van. Inkább az érzékek birodalmában élnek, mint a szellem és a hit birodalmában. Ahogyan a külsejük találkozik az előírásokkal, annak megfelelően érzik magukat. Ezeknek az embereknek rendkívül undok szellemük van, és nagyon hosszú, pletykás nyelvük.
Találkoztam olyan emberekkel, akik nem sok szabály állítottak fel maguknak, mégis csodálatos szellemük van. Külön áldás közösségben lenni velük. Ha az első helyre az érzéseidet teszed, akkor a testedet teszed az első helyre, mert az érzések a test hangja. Ha ebben kételkedsz, várd meg, amíg valaki hajnali két órakor telefonon felhív, és te kipattansz az ágyból, hogy felkapd a telefont... Akkor meg fogod tudni, hogy a tested hangja a te érzésed. Nagyon sok ember az érzéseit teszi az első helyre, a hitét az érzéseivel a másodikra, és Isten szavát, ha egyáltalán marad még hely, utoljára. Fordítsd meg a sorrendet! Tedd Isten szavát az első helyre, a hitedet Isten szavával a másodikra, és az érzéseidet utoljára. Emlékezz: az érzés a test hangja, az ésszerűség az értelmedé, a belső meggyőződés pedig a szellemed hangja. Az ésszerűség alapján cselekedni Isten igéje helyett azt jelenti, hogy emberbe veted a bizalmadat Isten igéje helyett. Természetesen nagyon sok esetben az ésszerűség alapján kell cselekednünk. De én olyan eseményekről beszélek, amikor a körülmények nem arra késztetnének, hogy Isten Igéje alapján cselekedj.
Ugyanezt láthatjuk Ábrahámnál - az ésszerűség azt mondta volna, hogy egy 99 éves férfinak és egy 90 éves idős nőnek semmi esélye sincs arra, hogy gyermeke legyen, Isten azonban azt mondta, hogy megváltoztatom a nevedet Ábrámról Ábrahámra, vagyis sok nemzet atyja leszel. Rendben van, ha az ésszerűség alapján cselekszel, amíg az nincs ellentétben Isten igéjével. De ha ellenkezik vele, akkor inkább Isten igéje alapján cselekedj az ésszerűség helyett. Ha viszont az ésszerűség alapján cselekszel Isten igéje helyett, akkor emberben bízol Isten helyett. A Biblia pedig azt mondja, átkozott az a férfi, az az ember, aki emberben bízik, (Jeremiás könyve 17,5) Nekünk Isten szavában kell bíznunk. Ugyanez igaz az üdvösség kérdésében is.
Egy hölgy az egyik találkozónkon ezt vallotta meg: „tudom, hogy meg vagyok mentve, mert ellene álltam és elhagytam a bűneimet, és feladtam az összes rossz szokásomat.” Egyáltalán nem biztos, hogy ez a hölgy meg van mentve. Miért? Mert ez a hölgy az ő üdvösségét arra alapozza, amit ő tett, s nem arra, amit Jézus. Egy szót sem mondott Jézusról. A kérdés tehát feltehető: ellene állhat-e, illetve elhagyhatja-e egy személy az ő bűneit, és nincs megmentve? Természetesen. A legnagyobb meglepetés számomra az volt, amikor az első gyülekezetben, amelyet pásztoroltam, a legnagyszerűbb ember a gyülekezetben kijött a megtérés imájára, és elfogadta Krisztust, mint megmentőjét. Ennek az embernek az otthonában nagyon sokszor voltam már, és tudtam hogy rendszeresen imádkozik, és olvassa a Bibliát. Tinédzser fiai, akik csak néhány évvel voltak fiatalabbak, mint én akkor, elmondták nekem, hogy soha nem hallottak apjuktól egy rossz szót, vagy egy undok viccet, s azt sem hallották, hogy ő és édesanyjuk valaha is veszekedett volna. Ennek ellenére ez az ember nem volt keresztyén! A beszélgetésünk után azt mondtam neki, hogy ő már meg volt mentve. - Nem - mondta, - sohasem voltam megmentve.
Édesanyám egy régi vágású szent volt, és mindig az ő tanítása szerint éltem. Nagyon keményen nevelt, életemben soha nem játszottam labdajátékot, vagy mentem moziba. Ha bármilyen, a mama általi tanítás ellen vétettem, rögtön megálltam, és azt mondtam: Isten, bocsásd ezt meg nekem. De soha nem hívtam Jézust a szívembe. Sohasem fogadtam be őt hittel. - Vagyis ezt az embert a rossz cselekedeteknek való ellenállás nem mentette meg. Ez épp olyan, mintha a szomszédodnak, barátodnak azt mondanád, sajnálom, bocsáss meg. Ez nem jelenti azt, hogy meg vagy mentve. Annak a hölgynek a hite, aki megvallotta, hogy üdvössége van, mivel ő ellene áll a bűnnek, és feladta az összes rossz szokását, nem bibliai. Ő a fizikai valóságra helyezi a bizalmát, ahelyett hogy Isten igéjére tenné. A mi szövetségünk inkább a Róma levél 10,9: ha a te száddal vallást teszel az Úr Jézusról, és szívedben hiszed, hogy az Isten feltámasztotta őt a halálból, megtartatol. Az üdvösség az Ábrahám szerinti hit eredménye - szív-hit, szellemi hit. Hit, amely nem érzéseken alapul, hanem Isten igéjén.
Kétfajta hitetlenség

Kétfajta hitetlenség létezik. Az első oka a tudatlanság, az ismeret hiánya. A Róma levél 10,17 azt mondja: a hit hallásból van, a hallás pedig Isten igéje által. Ebből következik, hogy mindazoknak, akik nem hallanak igét, nem lehet ismeretük, éppen ezért nem is hihetnek. Nagyon sok ember nem hisz szellemi dolgokban, mivel nem ismerik, mit tanít Isten igéje erről a témáról. Például nagyon sokan tudatlanok azzal kapcsolatban, hogyan lehet Szent Szellemmel betöltekezni, egész egyszerűen azért, mert nem ismerik az igét. Az orvosság erre a fajta hitetlenségre természetesen Isten igéjének ismerete.
A másik fajta hitetlenségről a Zsidó levél 4,6-ban olvashatunk: Mivelhogy annak okáért áll az, hogy némelyek bemennek abba, és akiknek először hirdettetett az evangélium, nem mentek be engedetlenség miatt. Ez a szövegrész Izrael népére vonatkozik. Ők nem mentegetőzhetnek azzal, hogy tudatlanok voltak, mivel Isten pontosan megmondta, hová menjenek - Kánaán földjére, - és azt is, hogy el kell foglalniuk ezt a földet. Ráadásul kémeket küldtek Kánaánba, és a kémek azzal a hírrel jöttek vissza, hogy a földön tej és méz folyik, éppen úgy, ahogy Isten megmondta. Egy másik fordítás szerint: nem léptek be az engedetlenség miatt. Egy újabb fordítás szerint pedig azt olvashatjuk: nem léptek be, mivel nem volt hajlandóságuk. A Zsidó levél 4,11 figyelmeztet: Igyekezzünk tehát bemenni abba a nyugodalomba, hogy valaki a hitetlenségnek ugyanazon példájába ne essék. Izrael gyermekei tudták, mit mond nekik Isten, de nem akaródzott nekik ez alapján cselekedni. Bűnösök voltak a hajlandóság hiánya miatt, amit a Biblia egyébként hitetlenségnek is nevez. Nekik megvolt az ismeretük Isten igéjéről, de nem voltak hajlandók ez alapján cselekedni. Nem akarták megengedni, hogy Isten igéje irányítsa őket. Ez a fajta hitetlenség nagyon gyakori a keresztyének között. Nem engedik meg, hogy Isten igéje vezesse az életüket. Megtagadják a cselekedetet, amit pedig ismeretük alapján meg kellene tenniük. Nagyon sokan tudják, mit tanít az ige, de megtagadják az ez alapján való cselekvést.
A hit - egy akarati cselekvés. Mi tudunk Isten igéje alapján cselekedni - ha akarunk. Az engedetlenség a hajlandóság hiánya Isten igéjével szemben. Éppen ezért kétfajta hitetlenség létezik: az első az igével szembeni tudatlanság. A második viszont a hajlandóság hiánya, hogy Isten igéje alapján éljünk. Az elsőre - ahogy már említettük - a gyógyszer az ismeret, a másodikra az engedelmesség.

Ha a hitetlenséggel foglalkozunk, foglalkoznunk kell egy nagyon hasonló dologgal is. Ez az ún. pszichikai beleegyezés, megegyezés, ami egyébként nagyon vallásosan hangzik. A pszichikai megegyező csak annak hisz, amit lát és érez. Véleményem szerint ez az egyik legerősebb ellensége a hitnek. A lelki, vagy pszichikai megegyező minden további nélkül mondja: hiszek Isten igéjének, hiszem, hogy a Biblia Isten inspirációja által keletkezett. Még azt is mondja: folyamatosan küzdök azért a hitért, amit az első szentek kaptak. Ám azt már megtagadja, hogy Isten igéje alapján cselekedjen. Hogyan tudjuk megállapítani, hogy egy személy valóságosan hisz-e, szívéből, vagy csak egy pszichikai beleegyező? Az utóbbi azt fogja mondani, hogy a Biblia igaz, de nem ennek megfelelően él.
A hit Isten igéje alapján való cselekvés. Annak deklarálása, hogy Isten igéje igazság, azaz azt mondani, hogy Isten nem tudná és nem is fogja elmulasztani, hogy segítsen nekünk a krízis idején, majd visszafordulni a világhoz segítségért - bizony nagyon súlyos eset. Megnyitja az ajtót a hűtlenségnek, és az ellenség győzelmének, mivel azt mondja a Biblia, hogy Sátán e világ istene.
A pszichikai megegyező nagyon súlyos helyzetben van: ott, ahol Isten nem tudja elérni őt, mivel Sátán beléphetett a belsejébe, a gondolataiba, ezért meg tudja akadályozni, hogy élvezze azokat az előnyöket, jogokat, privilégiumokat, amelyeket Krisztusban kapott. Nagyon könnyű deklarálni hogy Isten igéje igaz, amikor minden olajozottan megy, világos van, süt a nap. De mi történik, amikor jön a krízis, amikor az élet viharai tornyosulnak? A pszichikai beleegyező mondhatja, hogy Isten soha nem téved, az Ő igéje igaz, amikor a dolgok jól mennek. Ám ő ezt éppen csak elfogadja, igazából nem hisz benne. Úgy gondolja, hogy hisz, de mégsem így van.
Ha valóságosan hiszünk Isten igéjének, épp annyira leszünk szilárdak, amikor jönnek a felhők, és eltakarják a napot az életünkben, mint amikor az ránk süt. Valójában ekkor is tudunk nevetni ezen. Ha felborul egy csésze? Ha a pénztárcánk üres? Nevetünk mindezen. Nem zavar meg, mert ismerjük az igét. Ha van 100 dollárod a pénztárcádban és van pénzed a bankszámládon is, könnyű mondani: "dicsőség az Úrnak, Ő betölti minden szükségemet. Úgy érzem, én tudnék hinni neki, bármilyen helyzetben." De amikor a bankszámlád és a pénztárcád hirtelen kiürül, és a számlák farkasszemet néznek veled, na, az egy külön eset. Ekkor a pszichikai beleegyező visszaesik a Tamás -féle hitbe, és csak az alapján hajlandó járni, amit lát. S mivel azt látja, hogy fizikai szükségek nőnek, annak megfelelően kezd járni.
Hosszú ideje megtanultam azonnal megvallani, amikor szükségek vagy nehézségek jönnek, hogy nem látásban járok. A 2 Korinthoszi levél 5,7 azt mondja, hogy mi hitben járunk, nem látásban. Azt mondom, amit Smith Wigglesworth is mondott: nem az alapján élek amit látok, és amit érzek, kizárólag úgy élek, ahogy hiszek. Én hiszek Isten igéjének. Ő azt mondja.: az én Istenem betölti minden szükségemet. (Filippi levél 4,19.) Isten Igéje azt mondja: az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm. (23 Zsoltár 1.) Szeretem azt mondani: nem szűkölködöm. Hiszek Istennek! Ugyanez igaz egyébként a gyógyulásra is. Míg csak néhány tünet jelentkezik, könnyű a helyzet. De nem olyan könnyű, mikor fájdalomban vagy. Ám Isten igéje nem éppen olyan igaz egyszer, mint máskor? Nem éppen olyan igaz, mikor fájdalmak vannak a testedben, mint amikor nincsenek? Mikor nem vagy jól a testedben, mint mikor jól vagy? Ha látásban járok, azaz annak alapján, amit a fizikai érzékszerveim mondanak nekem, azt kellene mondanom: nem vagyok jól, nem gyógyultam meg. De hitben járva tudom, hogy meggyógyultam Jézus nevében.
Láthatjuk, a Tamás -féle hit, és a pszichikai megegyező - ikrek. Nagyon szeretem használni azt a megvallást, amit Pál mondott. Folyamatosan használom ezt a saját életemben, minden időben, s szeretem megvallani az Úrnak, magamnak és az ördögnek. Mikor Pál hajótörést szenvedett Róma felé, és minden remény elszállt, hogy azok, akik a hajón utaztak, megmeneküljenek, a reménytelen helyzet kellős közepén Pál azt mondta (Apostolok Cselekedete 27,23): Mert ez éjjel mellém állt egy angyala Istennek, akié vagyok, akinek szolgálok is, s részletesen elmondta, mit mondott az angyal neki, azaz hogy minden ember meg fog menekülni, ha hallgatnak Pálra. Végül így foglalta össze a 25. versszakban: Annakokáért jó reménységben legyetek, férfiak! Mert hiszek az Istennek, hogy úgy lesz, amint nékem megmondatott. Ez volt az az ige, amit az angyal hozott Istentől. A Biblia éppen annyira valóságos, mint az az ige. Én is használhatom tehát ugyanazt a megvallást, ezt nekem is mondta a Biblia. Éppen ezért azt mondom: annakokáért uraim, én hiszek Istennek, hogy minden úgy lesz, ahogy megmondatott nékem. Ez pontosan ugyanaz, amit Ábrahám tett: ő hitt annak, amit neki Isten mondott. Pál ezt visszhangozta, mondván: annakokáért uraim, én hiszek Istennek, hogy mindennek úgy kell lennie, amint megmondatott.
Tamás viszont nem hitt annak, amit mondtak neki. A tanítványok bejelentették: láttuk az Urat. Erre Tamás azt válaszolta: nem hiszek nektek, sőt (János 20,25.): ha nem látom az ő kezein a szegek helyeit, és be nem bocsátom ujjaimat a szegek helyébe, és az én kezemet be nem bocsátom az ő oldalába, semmiképpen el nem hiszem. A mi hitünk viszont olyan mint Ábrahámé, mivel Ábrahám leszármazottai vagyunk (Galata levél 3,14.): Hogy az Ábrahám áldása Krisztus Jézusban legyen a pogányokon, hogy a Lélek ígéretét elnyerjük hit által. Sőt a Galata levél 3,7-ben a biblia leszögezi: értsétek meg tehát, hogy akik hitből vannak, azok az Ábrahám fiai. A mi hitünk azon alapul, amit Isten mond. Életünk nagyon gyakran hasonlít ahhoz a szituációhoz, amibe Pál került, amikor hajótörést szenvedtek. Az élet viharainak a kellős közepén , ha az érzéseink szerint járunk, úgy tűnhet, hogy az Úr faképnél hagyott bennünket, és minden remény elszállt. De tudjuk, hogy nem így van, mivel a mi Urunk azt mondja: nem hagylak el, sem el nem távozom tőled. (Zsidó levél 13,5.) Tehát az élet viharaiban is nyugodtan mondhatjuk: Annakokáért uraim, én hiszek Istennek.
A hit ellenségei

Timóteus első levél 6,12: Harcold meg a hit szép harcát, nyerd el az örök életet, melyre hivattattál, és szép vallástétellel vallást tettél sok bizonyság előtt. Ebben a fejezetben a hit ellenségeivel foglalkozunk. Nem is lenne a hit harca, ha nem lennének a hitnek ellenségei. De ezek az ellenségek nem éppen azok, amire sokan gondolnak magukban. A legtöbben úgy gondolják, hogy az ellenségek a természetes világban vannak, és nem azt, ahol a valóságban.
A Biblia azt mondja a Róma 10,17-ben: A hit hallásból van, a hallás pedig Isten Igéje által. A hit legnagyobb ellensége Isten igéje ismeretének a hiánya. Ebből következik, hogy a hit minden ellensége valamilyen úton-módon Isten igéje ismeretének a hiányát akarja elérni. Ha megvan ez az ismeretünk, semmi nem tarthat vissza attól, hogy az működjön. Ha te hallottad az igét, van hited. Emberek imádkoznak azért, hogy legyen hitük, de tudjuk, hogy a hit kizárólag Isten igéjének hallásából származik. Ha meg tudnád szerezni imádság által, akkor a Róma levél 10,17 nem lenne igaz. Az emberek, akik a hitért imádkoznak, megpróbálnak megszerezni valamit, amit egyedül az ige adhat meg.
A hit következő ellensége az értéktelenség érzése. Mindannyiunknak megvan a küzdelmünk ezzel. Az értéktelenség és a hit hiányának az érzése kéz a kézben járnak. Talán ez a kettő a legerősebb, legveszélyesebb fegyvere az ördögnek. A választ azonban erre is megtalálhatjuk Isten igéjében: a te értéked Jézus Krisztus. Isten nem gyógyítja meg a testedet , vagy merít be Szent Szellembe azért, mert értékes vagy. Ha ez alapján cselekedne, senki nem kaphatná meg ezeket az áldásokat Istentől, mert senki nem lehet a saját jogán annyira értékes, hogy Isten ezt megtegye. Az igét nem ismerve sok keresztyén megengedi, hogy az értéktelenség érzése legyőzze őt. Jó néhányan mondták már nekem, biztosak benne, hogy ők nem töltekeztek be Szent Szellemmel, mert nem elég jók hozzá. Ők értéktelenek. Ha imádkozom emberekkel gyógyulásért, nagyon sokszor találkozom ezzel a helyzettel. A probléma az, hogy látják saját hibáikat, hiányosságaikat, és természetes nézőpontból szemlélik magukat., ahelyett hogy bibliai szemszögből tennék, úgy, ahogyan Isten.
Én is komolyan küzdöttem ezzel a problémával, míg tinédzser voltam, 60 évvel ezelőtt. Azt gondoltam, alázatos vagyok, ma már tudom, hogy egyszerűen csak ostoba. Gyenge vagyok és értéktelen - gondoltam, - s ez természetes nézőpontból igaz volt. De nem volt igaz a Biblia szemszögéből. A te beszéded megnyilatkozása világosságot ad. (Zsoltárok könyve 119,130.) Ha egyszer a világosság a szellemedben van, nem mozdítható el, akkor sem, ha az ördög mindent megpróbál, hogy összezavarjon.Ő azon igyekszik, hogy távol tartson a világosságban járástól, s még addig is elmegy, hogy azt mondja: rendben van, az igaz, hogy a hit imádsága működik, de te nem imádkozhatsz hittel, mert nem vagy hozzá elég jó. Túlságosan értéktelen vagy.
Ugyanezt mondta nekem, míg ágyhoz kötött voltam. Mivel nem tudtam jobbat, elfogadtam, és így maradtam néhány hónapig. Azonban egészen más következtetésre jutottam, mikor elolvastam a 2 Korinthoszi levél 5,17-et: azért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az, a régiek elmúltak, íme újjá lett minden. Pál így írt az Efézusiakhoz a 2,10.-ben : Mert az Ő alkotása vagyunk, teremtetvén Általa a Krisztus Jézusban ... Mi nem tudjuk magunkat új teremtéssé tenni, Ő tett minket új teremtéssé. Az Efézusi levél 4,24. ezt mondja: És felöltözzétek amaz új embert, amely Isten szerint teremtetett igazságban és valóságos szentségben. Föltettem magamnak a kérdést: tud Isten egy értéktelen új teremtést létrehozni? Akar Ő egy olyan új teremtést létrehozni, amely nem elég jó ahhoz, hogy megálljon az Ő jelenlétében? S ekkor láttam, hogy ahelyett, hogy abban hittem volna, amit a Biblia mond rólam, a valóságos magamról, a belső emberemről, én a külső emberemre néztem, a pszichikai és egyéb hiányosságaimra. A magam megítélése helyett el kellett volna fogadnom azt, amit Isten állít rólam. Tudtam, Isten nem csinál semmi értéktelen új teremtést. Ha csinál, akkor az ő munkája lenne értéktelen, saját munkáját kicsinyelné le. Ő minket új teremtéssé tett Jézus Krisztusban. A mi értékünk Jézus Krisztus. Sokkal jobban nézek ki benne, mint bármilyen más módon. És így néz Isten is engem - Őbenne. Valójában nem engem lát, Ő Jézust látja, és lát engem Jézusban - ahogy a 2 Korinthoszi levél 5,17-ben olvassuk.
Hatalmas lépés volt számomra, amikor megtanultam ezt az igazságot, hogy valóságos hitem legyen, olyan hitem, amivel el tudom fogadni a fizikai gyógyulásomat is. Az én értékem Jézus Krisztusban az igazság. Ő az igazságban van, és te Isten igazsága vagy Őbenne. 2 Korinthoszi levél 5,21: Mert azt, aki bűnt nem ismert, bűnné tette értünk, hogy mi Isten igazsága legyünk Őbenne. Mivel benne vagyunk, Isten igazságává váltunk. Éppen ezért az értéktelenség érzése Jézus Krisztus kereszthalálának a lényegét tagadja, a helyzetünket Jézus Krisztusban, és Jézus Krisztus igazságosságát az Atya Isten előtt, ami nekünk megadatott. Isten igéje segíteni fog, hogy átugorj az értéktelenség érzésén, s ha ezt megteszed, el fog hagyni a hit hiányának az érzése is. Ez a két ellenség mint ikrek azért jönnek, hogy megraboljanak téged Isten, Jézus Krisztus áldásaitól, amik számodra biztosítva vannak.
A másik erős hit ellenség - nagyon sok keresztény életében a vereségnek szintén oka - a hit valami fajta behelyettesítésének az elfogadása. Megpróbálják a hitet reménnyel vagy pszichikai behelyettesítéssel biztosítani. Az emberek azt mondják: igen, reménykedem és imádkozom. Gyakran mondják, amikor egy barát készülődik utazáshoz: remélem, és imádkozom, hogy biztonságos utad legyen. Az ő imádságuk nem érvényes, mivel reménységben történt. Sehol nem olvassuk a Bibliában, hogy Isten meghallgatja a reménység imádságát. A Biblia a hit imádságáról beszél. A Jakab levél 5,15.-ben ez így szól: A hitből való imádság (angol fordításban: a hit imádsága) megtartja a beteget, és az Úr felsegíti őt. Ha Jakab a reménység imádságáról beszélt volna, akkor mi mindannyian automatikusan megkapnánk ennek eredményét, mivel a reménység egy természetes emberi dolog. Jézus azt tanította, hogy „Amit könyörgésetekben kértek, higgyétek, hogy mindazt megnyeritek, és meg lészen néktek.” (Márk evangéliuma 11,24.) Hinni, s nem reménykedni, jelenti azt, hogy meg is fogod kapni.
Folyamatosan emlékeztetni kell ezekre a keresztyéneket, mivel olyan könnyű visszacsúszni a természetes világba. Péter azt mondta a 2 Péter 3,1-ben: ez immár második levélírásom néktek, szeretteim, amellyel a ti tiszta gondolkozásotokat emlékeztetés által serkentgetem. Ő emlékeztette őket azokat a dolgokra, melyeket már egyszer elmondott, és tudta, hogy az embereknek erre a serkentgetésre szükségük van, mivel egy természetes világban élünk, és a reménykedés természetes emberi reakció. Hívhatod hitnek is, de ez semmivel sem jelent többet, mintha egy Ford autót repülőgépnek gondolnál - attól az még nem lesz repülő.
Azt mondhatod, hiszek Istennek, hogy valamit majd csinálni fog értem. Én hiszem, hogy ő meg fog gyógyítani, meg fog hallgatni, és válaszolni fog rá valamikor. Hát ez a tipikus reménykedés. Ez nem hit. Hívhatod annak, de attól még reménység marad, mivel ennek az eredményét a jövőbe toltad. A hit - jelenidő. A Biblia azt mondja, hogy Isten megcselekedett valamit a számunkra, már mostanra. Az Efézusi levél 1,3 azt mondja : Áldott legyen az Isten, és a mi Urunknak, Jézus Krisztusnak Atyja, aki megáldott minket minden szellemi áldással a mennyekben a Krisztusban. Az áldásokat tehát már kiosztották nekünk Jézus Krisztusban. Istennek nem kell több dolgot elvégeznie, mivel már mindent elkészített.
Bár a gyógyulás a fizikai valóságban áll elő, mégis szellemi áldásnak kell tekintenünk, mivel ez szellemi gyógyulás. Isten nem fogja a testedet meggyógyítani, nem fog nekilátni, hogy csináljon valamit, hogy meggyógyítson. Ő ezt már megtette. Mivel Ő tette a mi betegségeinket Jézusra. Jézus már elhordozta érted, és az Ő sebeiben már meggyógyultál. Kezdj el hinni az alapján, amit Isten igéje mond, és azonnal fejezd be a reménykedést! Kezdj el azonnal hinni abban, hogy te az Ő sebeiben meggyógyultál. Nem azért, mert ezt így érzed, vagy látod, kizárólag azért, mert Isten igéje ezt mondja. Kezd el megvallani, hogy én a te igéd szerint meggyógyultam. Ha valaki megkérdezi tőled, hogyan érzed magad, az ige alapján válaszolj, ne a természetes világ szerint. Hitben járunk és nem látásban! Ez az az út, ahogy én legyőztem az ördögöt, és megkaptam a gyógyulásomat még mint tinédzser. Azt mondtam, én Isten igéje szerint egészséges vagyok. Soha nem beszéltem arról, hogyan érzem magam. Az emberek mondhatták volna: úgy nézel ki, mint aki egy lépést sem tud tenni. Ők ugyan nem tudták, de tényleg így éreztem magam. Azonban a gyógyulás realitásként megjelent a testemben, s ez azért történt meg, mert hittem.
Nagyon szeretem a Zsidó levél 11,1-nek ezt a fordítását: a „most” hit a remélt dolgoknak ad valóságot. A reménynek nincs semmilyen valósága. Csak a hit ad valóságot annak, amiben reménykedsz. Más szóval: a hited az, ami valóságot ad az életedben a gyógyulásnak is. Ez már létezik a szellemi valóságban, de te természetesen azt akarod, hogy ebben a látható világban legyen itt és most érezhető és látható. És a te hited adja meg ennek a valóságát.
Csodálatos példája volt ennek az a történet, amikor Isten igéje szerinti hittel gyógyult meg az ellentétes körülmények ellenére egy 9 éves kisfiú. Három orvos - kettő közülük specialista - már föladta a reményt, és elfogadták a halált. Azt mondták: „mindent megtettünk, amit tehettünk. Az orvostudomány nem tud más, jobb módszert. A kisfiú mája megállt, nem funkcionál, már csak rövid idő és el fog menni.” Mikor a gyermek szülei se meg nem szólaltak, és semmilyen érzelmi jelet nem mutattak, az orvos azt gondolva, hogy a hír túl sokkoló volt számukra, újra megismételte, majd így foglalta össze a véleményét: „az Önök gyermeke rövidesen meg fog halni.” Nem, doktor úr, ő nem fog meghalni! - válaszolták. - A Máté evangéliuma 8,17-ben Isten igéje azt mondja: Ő vette el a mi erőtlenségeinket és Ő hordozta a mi betegségeinket. A gyermekünk élni fog!” A kisfiú az intenzív osztályon feküdt, s az édesanyja reggelenként csak tíz percre tudott bemenni hozzá, az édesapja pedig este láthatta rövid időre. Az apuka azt mondta a fiának: ha nem tudsz aludni, vedd elő a Bibliádban a Máté 8,17-et, és egész éjjel ismételd: Ő vette el a mi erőtlenségeinket, és Ő hordozta a mi betegségeinket, Ő vette el a mi erőtlenségeinket, és Ő hordozta a mi betegségeinket., Ő vette el a mi erőtlenségeinket, és Ő hordozta a mi betegségeinket. Ugyanígy ezt: az Ő sebeiben én meggyógyultam. Három éjszaka ismételte ezt a fiú, ekkor meggyógyult és hazament. S az ő szülei vallották meg később: „Hagin testvér, ha nem tanítottál volna az igéből a találkozásunkkor, akkor nem tudtuk volna ezt megtenni, és elveszítettük volna a gyermekünket. De hála Istennek, tudtuk, hogyan kell megállni az ő igéjén a legsötétebb órában is.”
Amikor a krízis jött, ezek a szülők már fel voltak készülve rá. Nagyon jól fel voltak fegyverkezve Isten igéjével, az ő hitük jó helyen állt. Nem abban hittek, amit fizikai érzékszerveik mondtak, nem is abban, amit a körülmények sugalltak volna, hanem amit Isten igéje jelentett ki. Egy másik ellensége a hitnek a kételkedés. A Biblia így ír a Jakab levél 1,6-7-ben: De kérje hittel, semmit sem kételkedvén: mert aki kételkedik, hasonlatos a tenger habjához, amelyet a szél hajt és ide s tova hány. Mert ne vélje az ilyen ember, hogy kaphat valamit az Úrtól. A kételkedő hit nem fog működni, ha már elfoglaltad a helyedet, ne kételkedj! Nagyon korán megtanultam, hogy úgy foglaljam el a helyemet, hogy megvallom: én hiszek és kapok. Soha ne mozdulj el erről a pozícióról! Én szigorúan megtartom ezt a megvallásomat.
A legnagyobb csaták, amik csak történnek, nem az égben, a levegőben vagy a csatamezőkön zajlanak a világban - az emberi gondolatokban történnek a nagy csaták. Amikor megkaptam a gyógyulásomat, néhány ijesztő szív-tünet jelentkezett, azok visszajöttek hozzám. Az ördög folyamatosan bombázta a gondolataimat azokkal, amiket az orvosok mondtak előtte a szívem állapotáról. Pontosan tudtam, hogy ezek a tünetek a halált jelentik, de soha nem engedtem egy centimétert sem. Nem tárgyaltam meg a problémákat senkivel. Az ördög folyamatosan azt mondta nekem: „nem fogod túlélni, meg fogsz halni. Emlékezz, mit mondott az orvos!” Egyszer meguntam, fogtam a Bibliámat, letettem a padlóra, ráálltam és azt mondtam: Uram, én tudom, hogy fizikailag a Bibliára állni nem éppen okos dolog, de illusztrálni akarok valamit: én a te igéden állok, és nem fogok kételkedni, nem fogok elmozdulni innen. Itt állok valóságosan, fizikailag, hogy demonstráljam szellemileg is azt a tényt, hogy belül én a te igéden állok. Az ige azt mondja (Márk 11,24.): amit könyörgésetekben kértek, higgyétek, hogy mindazt megnyeritek, és meg lészen néktek. Én hiszem és így megkapom. Ezt mondtam tegnap, ezt mondom ma és fogom holnap is! Ezt mondom az ördög és a pokol minden lénye előtt, hiszem és megkapom, és ezt mondom az Atya, a Fiú, a Szentlélek és a mennyei angyalok jelenlétében: hiszem és megkapom. Le van írva: te igéd örökkévaló. Isten soha nem téved, Ő nem tud tévedni. Ezután fogtam a Bibliámat, hónom alá csaptam, és a tünetek, amelyek addig a testemben jelen voltak - eltűntek. Megtagadtam a kételkedést. A kételkedő hit olyan ellenség, ami az élet csatáiban legyőzhet téged.
Nagyon gyakran csodálkozunk azon, miért olyan nehéz hinni Istennek? Harcold meg a hit nemes harcát - írta Pál az 1 Timóteus levél 6,12-ben. Ennek oka az, hogy egy antagonisztikus atmoszférában élünk, az vesz körül ebben a világban. A világ sátán, a minden igazság ellensége által irányított. Pál e világ istenének nevezi őt, a levegőég hatalmasságának. Mi sátán nem reális világában élünk, hitetlenséggel körülvéve, ami olyan erős, hogy képes minket meghatározni, mielőtt még megállapíthatnánk hogy mi is történt. Ez a hitetlenség olyan erős, hogy csak néhányan tudnak kiemelkedni belőle. Például pénzügyekben folyamatos harc a valóságos világ sorozatos ütéseivel szemben. Hinni abban, hogy Jézus Krisztusban győzelmünk van a bűn felett, véget nem érő csatát jelent a sötétség szellemi erőivel szemben. Hinni Istenben, hogy a fizikai test meggyógyul, folyamatos küzdelem az évszázados hagyománnyal szemben, amely csak az orvostudományba helyezte a bizalmát. Éppen ezért ebben az életben nagyon könnyű a hitünknek inkább a fizikai valóságra épülnie, mint Isten igéjére. Ez természetesen a hit ellensége. Ha a hitünk azon alapul amit érzünk és látunk, az a Tamás hite.
A bibliai hit olyan mint Ábrahám hite, ahogy a Galata levél 3,7 kifejezi: értsétek meg tehát, hogy akik hitből vannak, azok az Ábrahám fiai. A hit abban hisz, amit nem lát. Hisz azokban, amiket nem lát - még. Jézus azt mondta Tamásnak: mivel láttál engem, ezért hittél. Áldottak azok, akik nem látnak és hisznek. A hit ad valóságot azoknak a dolgoknak amiket nem látunk. A Zsidó levél 11,1. másik fordítása azt mondja: a hit magától értetődő valósága azoknak a dolgoknak, amik még nem láthatók. Egy másik Bibliafordítás azt mondja: a hit valóságos tényként látja azt, amit az érzékszervek még nem tudnak fölfogni. A hit a reménységet valósággá változtatja. A hit az ellentmondásos valóság ellen cselekszik. A fizikai érzékek, a külső ember, a természetes értelem, ha nincs megújulva Isten igéje által, azt fogja kijelenteni, hogy ez nem lehetséges, ez nem így van, és így tovább. De a hit befogja ezeknek a száját, és azt mondja, hogy igenis így van.
A hit számít azokra a dolgokra, amiket Isten már előtte elvégzett. Ábrahámmal kapcsolatban a Biblia azt mondja: amint meg van írva, hogy sok nép atyjává tettelek téged azelőtt az Isten előtt, akiben hitt, aki a holtakat megeleveníti, és azokat, amelyek nincsenek, előszólítja mint meglevőket. Ha számítunk azokra a dolgokra, amelyeket Isten már elvégzett, akkor ez teljessé teszi Isten cselekvését. Isten egy hűséges Isten, és ő a hit talaján működik. Mi hit gyermekek vagyunk, mivel Isten nemzett minket és arra nemzett, hogy hitben járjunk. Mi Istentől kaptuk, kapjuk a hitet. Márk 11,24-ben Jézus azt mondta - s ez a hit nagy klasszikus igéje -: amit könyörgésetekben kértek, higgyétek, hogy mindazt megnyeritek, és meglesz néktek. Ámen.
 

djuli

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok,


Nagyon lelkesen kezdtem el olvasni ezt a topikot,nagyon szép és megható történetek vannak az első néhány oldalon, de azután jött vmi furcsa érzés.
Nem értem miért kellene régészetileg, földrajzilag,geológialag bizonyítani,hogy a Biblia igaz? Miért kell a TUDOMÁNY , miért kellene ezeket a dolgokat TUDNI mint az egyszer egyet. A fizika tanár bizonyítsa a gravitációt ....de a HIT et???????????? Idáig én úgy gondoltam , hogy ezeket a dolgokat érezni kell , és HINNI!!!!! A szeretetet se teszi mérlegre senki , hogy egy kiló húsz, jó lesz vagy vegyünk le mint a párizsinál. Szerintem Jaszladany ott a hiba és ezért vitatkoznak veled többen is.Valaki Istent vagy hiszi vagy akár fotót is készíthetsz róla akkor sem.
Mindenestre remélem több emberi történet kerül fel és kevesebb tudomány.
Mindenkinek legyen nagyon szép napja!
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
Sziasztok,


Nagyon lelkesen kezdtem el olvasni ezt a topikot,nagyon szép és megható történetek vannak az első néhány oldalon, de azután jött vmi furcsa érzés.
Nem értem miért kellene régészetileg, földrajzilag,geológialag bizonyítani,hogy a Biblia igaz? Miért kell a TUDOMÁNY , miért kellene ezeket a dolgokat TUDNI mint az egyszer egyet. A fizika tanár bizonyítsa a gravitációt ....de a HIT et???????????? Idáig én úgy gondoltam , hogy ezeket a dolgokat érezni kell , és HINNI!!!!! A szeretetet se teszi mérlegre senki , hogy egy kiló húsz, jó lesz vagy vegyünk le mint a párizsinál. Szerintem Jaszladany ott a hiba és ezért vitatkoznak veled többen is.Valaki Istent vagy hiszi vagy akár fotót is készíthetsz róla akkor sem.
Mindenestre remélem több emberi történet kerül fel és kevesebb tudomány.
Mindenkinek legyen nagyon szép napja!

Pedig számos hívő régész (lásd: bibliai-régészet) tesz meg mindent azért, hogy bizonyítsa a Biblia igazát. Ennek alapján formálnak jogot különböző vallások a Szentföldre.

A harmadik évezredben már nem kívánhatod az emberektől, hogy csukják be szemüket-fülüket, felejtsenek el mindent amit a tanultak és higgyenek. Mit is? Akármit! Minden lélek éppen azt, ahova a Teremtő leszületni küldte őket. Nézz körül, hány fajta tévedhetetlen hite van az embereknek?

Isten azért teremtett az embernek agyat, hogy használja. A saját képére és hasonlatosságára...

A gondolkodás nem bűn! Te nem akarsz gondolkodni, a te dolgod, de ne szólíts fel másokat, hogy ők se tegyék.
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Kenneth E. Hagin: Helyes és helytelen gondolkodás


kenneth%20e%20hagin2.jpg
"Lévén annakokáért nagy főpapunk, aki áthatolt az egeken: Jézus, az Istennek Fia, ragaszkodjunk hitvallásunkhoz"
[megvallásunkhoz]. -Zsidó 4:14 Könnyű kijelenteni: „Én ezt hiszem. Igen, ez van a szívemben” – és így pozitív megvallást tenni. Aztán az első, amin rajtakapjuk magunkat, hogy rögvest valami ezzel ellentéteset mondott ki a szánk. Nagyon kell vigyáznunk, hogy a hit szava hagyja el a szánkat.
Megdöbbentő, hogy keresztényeknek mekkora hitük van a helytelen, rossz dolgokban! Ha ugyanezt a hitet a helyes dolgokra fordítanák, sikeresek lennének. Tulajdonképpen egyáltalán nem lenne szükségük több hitre, mint amennyi van, ahhoz hogy sikeresek legyenek! Amikor az emberek megvallják a hiányosságaikat, szükséget és hiányérzetet építenek magukba, ami aztán elhatalmasodik az életükön. De Jézus a mi Urunk, és ha ragaszkodunk ehhez a megvalláshoz, akkor Jézus vesz hatalmat az életünkben, és Ő visz sikerre minket. Soha nem fogunk tudni a megvallásaink fölé emelkedni! A hívő száját elhagyó megvallások, ha a szívében lévő hitből nőttek ki, minden csatában végzetes csapást mérnek az ördögre. Ha viszont az illető nem hiszi azt, amit megvall, akkor nem működik a számára. Ha ráadásul azt vallja meg, hogy a sátán képes őt meggátolni, és távol tartani a sikerektől, a sátán még uralmat is vesz fölötte.

A Kolosse 2:15 azonban azt mondja: „Lefegyverezvén a fejedelemségeket és a hatalmasságokat, azokat nyilvánosan megszégyenítette és mutogatta, győzelmet aratván felettük a keresztfa által.” Ha Jézus legyőzte az ördögöt, akkor miért tud az ördög mégis olyan sokszor fellépni ellenünk? Miért uralkodik emberek felett? Mert az emberek megengedik neki! Sokan gondolják úgy, hogy mindenért Istent terheli a felelősség, ami velük történik, pedig Isten egyetlen esetben sem felelős ezekért! Egy másik téves gondolkodás szerint Istenen múlik, hogy megoldódnak-e az emberek problémái. Az igazság azonban az, hogy mindig tőlünk függ, kezdünk-e valamit a saját problémáinkkal! Miért? Mert Krisztus mennybemenetele után, az a mű, amelyet Ő bevégzett a nagy megváltási tervben, átadatott a Gyülekezetnek, így tehát a hívőkön múlik, hogy „birtokba veszik-e a földet”.
Kezdetben Isten megteremtette a mennyet és a földet, és miután mindennel elkészült, átadta azt Ádámnak. Isten azt mondta neki, hogy uralmat kap Isten kezének minden munkája felett; Ádám azt tehetett a teremtéssel, amit csak akart. Szerencsétlenségünkre. Ádám felségárulást követett el, és kiárusította uralmát az ördögnek! Az idők folyamán Ádám tette elhomályosította az emberek látását. Sokan azon tűnődnek: „Ha Isten ezt tudta előre, akkor miért engedte meg az ördögnek, hogy átvegye az uralmat a világ felett?” Azért tesznek fel ilyen kérdéseket, mert nem ismerik a Bibliát. Pedig a Biblia világosan írja, hogy miután Isten megteremtette a mennyet és a földet (1 Mózes 1:1), kezének minden munkája felett átadta az uralmat az embernek. (1 Mózes 1:28. Zsolt. 8:6.) azt követően, hogy Isten nekünk adta az uralmat minden teremtett dolog felett, többé nem volt felelős értük. Az emberé lett a felelősség.

Felfigyeltél rá, hogy az Újszövetség lejegyzőinek mindegyike arról szól, hogy mi tegyünk valamit az ördöggel? Ezért lenne rendkívül fontos, hogy a keresztények a Gyülekezetnek írt apostoli levelekben „éljenek”. Péter például a következőt írja: „…a ti ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán szertejár, keresve, kit nyeljen el.” (1 Péter 5:8) Hallottam hívőket így beszélni: „Az ördög a nyomomban van! Imádkozz, hogy el ne kapjon!”
Az ilyenfajta imádság egyáltalán nem használ. Így akár azt is mondhatnád, hogy: „Süss fel, nap fényes nap” – vagy valami effélét. Péter azonban nem állt meg annál a figyelmeztetésnél, hogy az ördög, mint ordító oroszlán szertejár, keresvén, kit elnyeljen. A következő, a 9-es versben tovább folytatja, és elmondja, hogy mi mit tegyünk az ördöggel: „Akinek álljatok ellen, erősek lévén a hitben…” Mi vagyunk azok, akiknek tennünk kell valamit az ördöggel.

Nekünk kell mondanunk az ördögnek: „Isten Igéje azt mondja, Jézus legyőzött téged. Ördög, te egy legyőzött ellenség vagy. Az új szövetség, amelyet Isten szerzett az emberrel Krisztus vére által, azt mondja, neked nincs semmiféle hatalmad fölöttem, mert: „…egy jobb szövetségnek lett kezesévé Jézus.” (Zsidó 7:22) Az Újszövetség azt mondja, hogy neked semmi hatalmad nincs fölöttem sátán, sőt nekem van hatalmam fölötted! Hagyj engem békén, mert te le vagy győzve!”

Ez egy helyes megvallás, mert az ilyenfajta megvallás megsemmisíti az ördögöt. Ha viszont valaki rossz megvallásokat tesz, azzal megengedi a sátánnak, hogy uralja őt. Jakab így szól: „…álljatok ellen az ördögnek, és elfut tőletek.” (Jakab 4:7) Jakab hívőkhöz címezte a levelét. Vegyük észre, nem azt mondta, hogy imádkozzunk Istenhez, hogy Ő álljon ellen az ördögnek, és hogy Ő szalassza meg előlünk. Nem is azt, hogy hívjuk fel a pásztort és kérjük, imádkozzon, hogy az ördög elfusson tőlünk. Nem, hacsak te nem állsz ellen az ördögnek, nem fog elfutni tőled. Én ellen tudok neki állni, és megszalaszthatom magamtól, de nem tehetem meg helyetted. Imádkozhatok emberekért hitben, de ha továbbra is megtartják a rossz megvallásaikat, semmi haszna az imáimnak. A helytelen megvallásokkal érvénytelenítik az imáimat. (1 Péter 5:8. Jakab 4:7.) Vannak, akik olyan csekély bibliaismerettel rendelkeznek, hogy úgy gondolják, ha hitben elmondok értük egy imát, akár hiszik ők azt, akár nem, mindenképpen megkapják rá a választ. Ez ostobaság a részükről, és ellentétes Isten Igéjével. Sokan hangoztatják, hogy hiszik az Újszövetséget, valójában azonban nem hiszik. Tudatlanok Isten Igéjét illetően.

Megkérdezik például:
- Ha meggyógyítod a betegeket úgy, ahogy Jézus is tette, miért nem gyógyítasz meg mindenkit?

Ha valaki azt állítja, hogy Jézus minden beteget meggyógyított, valótlant állít, hiszen Isten Igéje világosan rámutat, hogy Jézus nem gyógyított meg minden beteget. Az emberek hitetlensége számos jel és csoda megcselekedésében korlátozta Jézust. A Márk 6:5-6-ból megtudjuk, mi történt Jézussal Názáretben, ahol élt: „Nem is tehet vala ott semmi csodát, csak néhány beteget gyógyíta meg, rájuk vetvén kezeit. És csodálkozik vala azok hitetlenségén. Aztán köröskörül járja vala a falvakat tanítván.”
Jézus nem tudott csodákat tenni Názáretben! Nem azért, mert nem akart. Nem tudott! Miért nem tudott? A Biblia azt mondja, az emberek hitetlensége miatt.
A Bibliában olvashatunk arról, hogy egye-egy alkalommal az összes jelenlévő beteg meggyógyult. Néha megesett az én összejöveteleimen is, hogy a jelenlévő betegek mind meggyógyultak. Máskor pedig csak egy-kettő gyógyult meg. Miért? A különbség a jelenlévők hitéből vagy hitetlenségéből adódik.
Látjuk ezt Jézus földi szolgálata során is. A Máté 13:58-ban az olvassuk: „Nem is tett ott sok csodát, az ő hitetlenségük miatt.” Ha a hitetlenség megakadályozta Jézust a csodatételben míg itt volt a földön, noha Ő a Szellem mérték nélküli erejében szolgált (János 3:34) – és ha Jézus ma az Ő Testén, a Gyülekezeten keresztül munkálkodik a bennünk lakozó Szent Szellem által – akkor az emberek hitetlensége ma éppúgy akadályozni fogja Őt abban, hogy jeleket és csodákat vigyen véghez általunk.

Amikor Jézus feltámadt a halálból a menny és a föld minden hatalmával, a földi hatalmat átadta a Gyülekezetnek, a hívőknek. Most tehát hívőként a mi feladatunk, hogy kezdjünk valamit azzal a hatalommal, amit kaptunk Istentől. Nem Istennek kell tennie valamit, hanem nekünk kell hinnünk, és annak alapján cselekedni, amit hiszünk.
Pál az efézusi gyülekezetnek a következőt írta: „Az ördögnek pedig ne adjatok helyet.” (Efézus 4:27) Mit jelent ez? Azt, hogy egyáltalán nem kell helyet adnunk magunkban az ördögnek, mert semmilyen más módon nem uralhat minket, csak ha mi magunk megengedjük neki. Amikor ellenállunk az ördögnek és helyes megvallásokat teszünk, megtartjuk az uralmunkat fölötte. Ha viszont megvallásaink nem egyeznek Isten Igéjével, akkor az ördögöt dicsőítik, és a félelem, a gyengeség szellemével töltik meg a szívünket. Minden sátáni befolyáson felülkerekedünk, amikor kijelentjük: „…nagyobb Ő, aki bennünk van, mint az, aki e világban van.” (1 János 4:4) Nagyobb a bennünk lévő Krisztus, mint bármely ellenünk felsorakozó erő. A megvallásunk jelenti számunkra a csatateret, ahol harcolunk, és ahol eldöntjük, hogy sikert aratunk vagy kudarcot vallunk.
Más szóval, a kétség és félelem megvallása nem más, mint Isten képességeinek és kegyelmének a tagadása. A hívőknek soha nem kellene foglalkozniuk a kétségekkel és félelmekkel, mert azok az ördög kábítószerei! Pál apostol így szól: „Mert nem a félelem szellemét adta nekünk az Isten, hanem erőnek és szeretetnek és józanságnak szellemét.” (2 Tim. 1:7) Isten az erőnek, a szeretetnek és a józanságnak szellemét adta nekünk. Dicsőség Istennek! Mi Isten családjának a tagjai vagyunk. Isten gyermekei vagyunk. Mivel a hit, a szeretet és az erő birtokában vagyunk, nem fogunk kétségeket és félelmeket megvallani. Helyette azt valljuk meg, amit Isten Igéje mond, a hitünk pedig egyre erősebbé és erősebbé válik azáltal, hogy kitartunk ebben a megvallásban.

Ha gyengeségeket és betegségeket vallanánk meg, ezzel azt jelentenénk ki, hogy Isten Igéje nem igaz, és Ő kudarcot vallott, mert nem töltötte be az Igéjét. De mit mond Isten a betegségről és a fájdalmakról? Az 1 Péter 2:24-ben Isten Igéje a következőt mondja: „…akinek [Krisztusnak] sebeivel gyógyultatok meg.” Máté azt írja: „Hogy beteljesedjék, amit Ésaiás mondott, így szólván: Pedig betegségeinket Ő viselte, és fájdalmainkat hordozá.” (Máté 8:17)
Gyengeséget, fájdalmat és betegséget megvallani annyit tesz, mint aláírni egy csomag átvételét, amit egy csomagküldő szolgálat kézbesít. A sátánnak ilyenkor a kezében van az ÁTVÉTELI ELISMERVÉNY – a megvallásod – ami arról tanúskodik, hogy ELFOGADTAD az ő csomagját. Soha ne fogadj el semmit, amit az ördög küld neked. Amikor gyengeséget és betegséget vallasz meg, nem pedig azt, hogy Jézus elhordozta minden betegségedet és fájdalmadat, és eltette azokat az útból, tulajdonképpen arról teszel vallást, hogy ezek még mind téged illetnek.
Életem korai szakaszában két komoly szervi szívproblémával küszködtem. Az orvos azt mondta, a kettő közül bármelyik a halálomat okozhatja. A testem majdnem teljesen lebénult. Vérszegénységem olyan mértéket öltött, hogy a vérem halvány narancssárga színű volt.
Isten kegyelmén kívül semmi esélyem nem volt arra, hogy valaha is rendbe jöjjek. De elkezdtem olvasni a nagymamám Bibliáját.
Felfedeztem, hogy Isten Igéje mond valamit arról a betegségről, amiben én voltam: „…akinek sebeivel gyógyultatok meg.” (1 Péter 2:24) Én viszont, csak feküdtem ott, napi két-három szívrohamot elszenvedve.

Egy pillanatig sem gondold, hogy nem imádkoztam. Éjszakákat végig imádkoztam. Nem becsülöm alá az imát, de hogy úrrá legyünk egy ilyen helyzeten, az imádságnál többre van szükség. Hittel teljes imádságra van szükség! Számos kereszténynek az a problémája, hogy rengeteget imádkozik a legcsekélyebb hit nélkül, illetve anélkül, hogy annak alapján cselekedne, amit hisz. Az ilyen imának azonban semmi értelme. Egyetlen hely sincs a Bibliában, ahol Jézus, vagy bárki más, azt mondta volna, hogy az ima önmagában elvégzi a munkát. Ezzel szemben Jézus így tanított: „…amit csak kértek imádságotokban, higgyétek, hogy mindazt már megnyertétek, és meglesz néktek.” (Márk 11:24) „És amit imádságotokban kértek, mindazt meg is kapjátok, ha hisztek.” (Máté 21:22) Hallhatsz keresztényeket így beszélni: „Biztosíthatlak testvérem, én igazán hiszek az imában.” Ez azonban az égvilágon semmit nem jelent. Elmehetsz Tibetbe, ahol találsz egy – a kereszténységnél régebbi – vallást, amelynek hívei szintén hisznek az imában. Szinte állandóan imádkoznak. Papjaik megállás nélkül hajtják az imakereket. Szeretném mégegyszer hangsúlyozni, nem arról beszélek, hogy fel kellene hagynunk az imádkozással! Egyszerűen csak azt mondom, hogy az ima önmagában nem minden. Ha hiszed, amit az Ige mond, akkor az alapján kell cselekedned, amit imádkozol. Imádkozz, aztán felejtsd el. Úgy vedd, hogy abban a pillanatban megkaptad a választ, amikor imádkoztál! Ez több mint pusztán imádság. Ez azt jelenti, hogy hiszed az Igét, és az alapján is cselekszel.

Minden emberi képességet és segítséget meghaladó állapotban, ágyhoz kötve éltem fiatal koromban. Isten tudja hány órát töltöttem imádságban anélkül, hogy a legcsekélyebb előrelépést tettem volna a gyógyulásom felé. Tudtam, hogy valami valahol rosszul működik, és azt is, hogy nem Isten oldalán kell keresnem a hibát. Tisztában voltam azzal, hogy nekem kell megváltoznom, mert Isten soha nem változik.
Megkérdeztem tehát: „Uram, mi a hiba? Valami, valahol hibás. Nem vagyok Veled kapcsolatban. Nem kapom meg azt, amiért imádkozom.” Isten választ adott nekem az Ő Szelleme által az Igéből, arra, hogy mit nem tettem jól. El kellett hinnem, hogy meggyógyultam! A természetes elmém fellázadt ez ellen. Kiabált ellene!
Noha az elmém folyton azt kiáltozta: „Bolond vagy. Bolond vagy.” Én azt mondtam: „Nem, már értem. Már pontosan értem. Meg van, hogy miért nem kaptam meg a gyógyulásomat: még mindig a szívbetegségemet vallom meg. Még mindig azt vallom meg, hogy béna vagyok. Érzem a szívem rendellenes működését, ezért azt vallom meg, hogy beteg vagyok. Isten Igéje viszont azt mondja: meggyógyultam! Az Ige azt mondja: Isten tett valamit a betegséggel és a fájdalommal. Én ragaszkodom a betegséghez azzal, hogy állandóan megvallom, és amíg ragaszkodom hozzá, meg is lesz nekem. El kell ezt engednem. El kell kezdenem megvallani, hogy amit Isten Igéje mond, az úgy van. Isten Igéjének a bizonyságtétele helyett azt fogadtam el, amit az öt fizikai érzékem mondott. Most azt kell tennem, hogy az Ige bizonyságtételét fogadom el, az érzékeimmel szemben – mert Isten Igéje azt mondja, én meggyógyultam!”
Ily módon kitartottam az ördöggel való szóharcban. Barátaim, ne gondoljátok, hogy nem lesznek csatáitok, ha hasonló megvallásokat tesztek. Nem fogtok a gondtalanság virágágyásában pihengetni. Ó nem! Isten sem mondott ilyet. Ő azt mondta: „Harcold meg a hitnek szép harcát…” (1 Tim. 6:12) Azt mondta: „…álljatok ellen az ördögnek, és elfut tőletek” (Jakab 4:7) Azt mondta: „…tartsd meg, ami nálad van…” (Jel. 3:11) És azt is mondta, álljunk ellen az ördögnek „erősek lévén a hitben”. (1 Péter 5:9) Ezek a kifejezések mind azt jelzik, hogy néha bizony komoly erőfeszítések megtételére van szükség a részünkről. „Mert nem vér és test ellen van nékünk TUSAKODÁSUNK, hanem a fejedelemségek ellen, a hatalmasságok ellen, ez élet sötétségének világbírói ellen, a gonoszság szellemei ellen, melyek a magasságban vannak.” (Efézus 6:12)
A tusakodás szó komoly erőfeszítésekre utal. Ez az igerész nem fizikai erőfeszítésről beszél, mintha egy emberrel tusakodnánk; az Ige itt a szellemi birodalomban a szellemi erők ellen vívott tusakodásról beszél. Ez egy szellemi tusakodás. Harcolnunk kell – tusakodnunk, ellenállnunk, erőfeszítést tennünk – a szellemi birodalom gonosz erői ellen. Ragaszkodnod kell tehát a megvallásodhoz. Ne kezeld lazán vagy erőtlenül, hanem ragaszkodj hozzá. Ragaszkodj a megvallásodhoz, ahogy én is ragaszkodtam az enyémhez. Azt mondtam: „Nem, ördög, a biblia azt mondja, én meggyógyultam.” És pontosan ez az, amit neked is tenned kell, hogy megkapd Istentől, amire szükséged van. Nem ragaszkodtam többet az olyan megvallásokhoz, amelyek az érzékeimből fakadtak, ehelyett ahhoz kezdtem ragaszkodni, amit Isten Igéje mondott. Ez az, ami engem túlsegített, és téged is Isten Igéje fog túlsegíteni minden problémádon. Szokjunk hozzá az Igén való cselekvéshez. Az Ige meg fog gyógyítani, ha működésbe hozod! Isten Igéje azt mondja: „Kibocsátá az Ő Igéjét és meggyógyítá őket…” (Zsolt. 107:20)

A Példabeszédek 4:20-22-ben ezt olvassuk: „Fiam, az én szavaimra figyelmezz, az én beszédeimre hajtsad füledet. Ne távozzanak el a te szemeidtől, tartsd meg ezeket a te szívedben. Mert életük ezek azoknak, akik megnyerik, és egész testüknek egészség.”
Tegyük fel, elmész az orvoshoz, aki felír neked egy gyógyszert. Miután kiváltottad, hazamész, fogod és felteszed a polcra. Leülsz, és csak nézegeted, anélkül, hogy bevennéd. Így nem sokat segítene rajtad, és azt nem is várhatnád el. Az orvos utasítása szerint kell eljárnod, és be kell venned a gyógyszert. Sőt, nem csak egyszerűen bevenni, de hogy a kívánt eredményt hozza, az orvos pontos utasítása szerint kell bevenned.
Szívd magadba Isten Igéjét mindaddig, amíg annyira igetudatúvá válsz, hogy folyamatosan az Igén gondolkodsz. Míg mások mindenféléről beszélnek, neked arról kellene beszélned, amit az Ige mond. Az mondja például: Isten be fogja tölteni minden szükségedet. Isten Igéje azt is mondja, hogy Isten meggyógyított téged. Ha helyes a megvallásod, akkor az valóságba jön, és így megkapsz Istentől bármit, amire szükséged van. Már ma cselekedj Isten Igéje alapján!
 

djuli

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Kyra,
Szeretném megkérdezni mi volt az amivel téged megsértettelek abban a pár sorban amit írtam ,mi miatt érezted , hogy neked azzal kell sértegetni engem, hogy nem használom az agyamat?
Melyik sorban olvastad, hogy én vkinek is azt tanácsoltam ne használja az agyát? /Nem mellesleg 3 diplomám van azt hiszem hogy nincs problémám az agyam kihasználtságával./
Amire én céloztam az pusztán annyi volt ,hogy tőlem azt kérdezték már ,hogy HISZEK e Istenben de azt ,hogy tudom e az Istent azt még soha. Javaslom olvasd el pl a Viskó című könyvet akkor talán tudni fogod mire gondoltam.
/Ha én csak azért hinnék Jézusban mert vki bebizonyítaná nekem régészetileg hááááát,lehet ezzel foglalkozni miért ne? csak vki hitének ez legyen az alapja?/

Remélem most semmit nem értesz félre abban amit írtam sem szándékosan sem véletlenül.

Szép napot mindenkinek!

Pedig számos hívő régész (lásd: bibliai-régészet) tesz meg mindent azért, hogy bizonyítsa a Biblia igazát. Ennek alapján formálnak jogot különböző vallások a Szentföldre.

A harmadik évezredben már nem kívánhatod az emberektől, hogy csukják be szemüket-fülüket, felejtsenek el mindent amit a tanultak és higgyenek. Mit is? Akármit! Minden lélek éppen azt, ahova a Teremtő leszületni küldte őket. Nézz körül, hány fajta tévedhetetlen hite van az embereknek?

Isten azért teremtett az embernek agyat, hogy használja. A saját képére és hasonlatosságára...

A gondolkodás nem bűn! Te nem akarsz gondolkodni, a te dolgod, de ne szólíts fel másokat, hogy ők se tegyék.
 

Jaszladany

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem értem miért kellene régészetileg, földrajzilag,geológialag bizonyítani,hogy a Biblia igaz? Miért kell a TUDOMÁNY , miért kellene ezeket a dolgokat TUDNI mint az egyszer egyet.

Kedves djuli!

Péter apostol útmutatása szerint jártam el:

1 Pét. 3.15
"... Mindig készek legyetek megfelelni mindenkinek, a ki számot kér tőletek a bennetek levő reménységről, szelídséggel és félelemmel."

Ebbe az én olvasatom szerint beletartozik az, hogy felhozok minden általam ismert bizonyítékot a Biblia mellett, amely a bennem lévő reménység alapját képezi, a személyes tapasztalattól a személyes bibliatanulmányozáson át régészetig és a tudományokig.

Szerintem Jaszladany ott a hiba és ezért vitatkoznak veled többen is.
Valaki Istent vagy hiszi vagy akár fotót is készíthetsz róla akkor sem.

Abban igazad van, hogy aki nem akar hinni, azt az sem győzi meg, "ha valaki a halottak közül feltámad", hogy Jézus szavait idézzem (Luk. 16.31).
De ha valaki hinni akar, vagy már elindult a hit útján, annak nagy segítség, ha megtudja, hogy a hitének vannak racionális és kézzel fogható alapjai is. Nem egy olyan embert ismerek, aki ezeknek az ismereteknek is köszönhetően erősödött meg a hitében.
Ez nem jelenti azt, hogy az Istennel való személyes élményt nem tartanám minden ismeretnél előbbre valónak, ahogy azt már fentebb FagyisSzentnek is kifejtettem.

Én nem úgy látom, hogy azért vitatkoznának velem, mert régészeti, történelmi, vagy egyéb bizonyítékokat hozok fel a Biblia mellett. Azok tények, azokkal szemben nem lehet érvelni. Sokkal inkább azért szállnak vitába, mert saját hitvallásukat akarják beleerőltetni a Bibliába, míg én kizárólag a bibliai kijelentésekhez ragaszkodom.
 

Asperrimus

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok,


Nagyon lelkesen kezdtem el olvasni ezt a topikot,nagyon szép és megható történetek vannak az első néhány oldalon, de azután jött vmi furcsa érzés.
Nem értem miért kellene régészetileg, földrajzilag,geológialag bizonyítani,hogy a Biblia igaz? Miért kell a TUDOMÁNY , miért kellene ezeket a dolgokat TUDNI mint az egyszer egyet. A fizika tanár bizonyítsa a gravitációt ....de a HIT et???????????? Idáig én úgy gondoltam , hogy ezeket a dolgokat érezni kell , és HINNI!!!!! A szeretetet se teszi mérlegre senki , hogy egy kiló húsz, jó lesz vagy vegyünk le mint a párizsinál. Szerintem Jaszladany ott a hiba és ezért vitatkoznak veled többen is.Valaki Istent vagy hiszi vagy akár fotót is készíthetsz róla akkor sem.
Mindenestre remélem több emberi történet kerül fel és kevesebb tudomány.
Mindenkinek legyen nagyon szép napja!
Kedves djuli!

Abban a dologban igazad van, hogy amennyiben valakit sikerülne is intellektuálisan meggyőzni arról, hogy Isten létezik, Jézus Krisztus valóban meghalt minden ember bűneiért és a Biblia tényleg Isten Beszéde, az még nem segítene rajta, mivel szívvel hiszünk az igazságra ( Rm 10,10). Az Evangélium hirdetése abból áll, hogy hirdetjük Jézus kereszthalálát, eltemettetését és feltámadását, valamint az Ő Nevében a bűnbocsánatot azok számára, akik Őneki engednek.

Ugyanakkor az is tény, hogy az évszázadok, évezredek alatt annyira elhasználódtak és beszennyeződtek egyes fogalmak és kifejezések, hogy szükség van arra, hogy az egyes kifejezéseket újra definiáljuk, mivel ugyanazon a kifejezésen az egyik ember nem ugyanazt érti, amit a másik. Így nem is csoda, hogy az az igen téves közvélekedés alakult ki, hogy a Biblia nem ugyanazt mondja az egyik embernek, mint a másiknak. Ezért ma már nem elég csak az Evangélium alapvető tényeit hirdetni, mert már azt is meg kell magyarázni a mai embernek, hogy mi a bűn, mi a megváltás, mi a megtérés, stb. Alapesetben valóban elég az alaptények hirdetése, de tapasztalatom szerint egész hegyek épültek ki az emberi elmékben Isten ismerete ellen. Ezeket a magaslatokat az igazság fegyvereivel lehet lerombolni, melyek közül az egyik a szellem kardja, mely az Isten Beszéde.

"Mert noha testben élünk, de nem test szerint vitézkedünk. Mert a mi vitézkedésünk fegyverei nem testiek, hanem erősek az Istennek, erősségek lerontására; Lerontván okoskodásokat és minden magaslatot, amely Isten ismerete ellen emeltetett, és foglyul ejtvén minden gondolatot, hogy engedelmeskedjék a Krisztusnak" ( 2Kor 10,3-5)

Rengeteg embert tart fogva az a gondolat, hogy a Biblia csupán mese, az emberi elme produktuma, aminek semmi köze nincs a valósághoz. Ezek az emberek elzárkóznak mindentől, amit a Biblia mond, pedig könnyen lehet, hogyha megnyílnának, akkor az Evangélium is elérné a szívüket. Ezért egyáltalán nem hiábavaló a Biblia eredetének és a leírásainak tudományos alapokon való bizonyítása, noha ez még önmagában senkinek a szívében sem képes hitet létrehozni, mivel a hit - kegyelem. Képletesen kifejezve a Templom helyén egy ősrégi bálványtemplom áll, amit először le kell rombolni, hogy az építkezést meg lehessen kezdeni. Sok írás, ami akár tudományosan, akár a Biblia segítségével igyekszik a Biblia igazságait alátámasztani, nem több, mint az említett bálványtemplom kapuinak a döngetése, hátha kijön valaki olyan is, akinek hirdethető az Evangélium.
 
Oldal tetejére