Bevandorlas Kanadaba

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

RelaxR

Állandó Tag
Állandó Tag
"A kanadai kormány felszólította Budapestet, hogy tegyen lépéseket a menedékkérők beáramlásának megállítására"
Valóban vízum lesz a vége!
Véleményem szerint, kitalálhatnának valóban pl. valami hivatalos iratot, amit esetleg az itthoni repülötéren aláírtnának mindenkivel, aki Kanadába akar utazni, hogy ő itt M.o-n nem üldözött stb-stb.
Lehet persze erre is pl. kitalálnának, hogy személyi jogokat sértene.Talán valami ilyesmi nem lenne rossz.
Nem kéne ekkora feneket csinálni ennek a roma bevándorlási ügynek a Canadai hatóságnak. Az USA-ban a repülőtéren ellenőrzik az útlevelet, a repülőjegyet, ha nincs visszaútra szóló jegy, már vissza is toloncolják a polgárt. Érdekes, ők megtehetik? Meg is teszik és jól teszik. És ott próbáljon reklamálni a jogaival kapcsolatosan!
A magyar hatóság meg nem csinálhatja azt, hogy nem ad cigánynak útlevelet. Na abból lenne csak balhé. Ezt hívják demokráciának.(?) Nekik jogaik vannak, elvárásaik. Kötelezettségük pedig sosem volt, mert azt senki sem kérte számon tőlük.
 

FLAMINGO

Ne kérj hozzáférést! Ha jár, a rendszer ADJA.
Fórumvezető
Kormányos
Off topic/tájékoztatás

Kedves Érdeklődő!
Ezt akkor olvasd át, ha Kanadába szeretnél kivándorolni "bármilyen" céllal:
Minden kivándorlás egyedi eset, ezért nem lehet mindenkinél egyöntetűen alkalmazható válaszokat adni a felmerülő kérdésekre.
Így a kérdéseidre adandó válaszoknak helyetted senki sem fog személyre szabottan utánajárni.(Hacsak nem ügyvéd - rengeteg pénzért.)
Van egy hivatalos oldal:http://www.cic.gc.ca/english/index.asp
Itt Minden kivándorolni kívánó ember megtalálhatja a választ a legfontosabb kérdéseire.
(Csak épp számolgatni, elemezni kell).

Nagy általánosságban: menekültként Mo-ról kijutni semmi esély. (EU,NATO tagállam és legfőképp - Kanada szemében is - jogállam vagyunk.)
Angol vagy francia nyelvtudás nélkül kijutni szintén semmi esély.

Az elérendő pontszám ami a kijutáshoz kell több elemből áll (nyelvtudás, kor, végzettség...stb.). Ennek a részletezése szintén a fenti címen megtalálható.
A kivándorlási kérelem a bécsi (kanadai) nagykövetségen keresztül adható be és az átlagos átfutási idő 1-2 év.
A többit magad is kicsemegézheted a fenti szájtról, de a bevándorlási téma mintegy 8500 hozzászólásának átolvasása is sokat segíthet.
 

foster

Kitiltott (BANned)
<table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0"><tbody><tr><td colspan="2">Segély helyett munka

Cigány menekülthullám: félrefordítás a kanadai ultimátum

</td> </tr> <tr valign="top"> <td> 2009. október 08. 17:52 | Utolsó módosítás:2009. október 08. 18:12
</td> <td rowspan="3" class="headerboxtd">

</td> </tr> <tr valign="top"> <td>
</td> </tr> <tr valign="top"> <td> Idén gyakorlatilag folyamatossá vált a magyarországi – feltehetően jórészt roma – családok Kanadába vándorlása, de a kanadai miniszter látogatásáról szóló hír félreértésen alapulhat – tudta meg a hvg.hu. A menedékkérőknek még a romagyilkosságokra hivatkozva sincs esélyük a menekültstátuszra, ám aki dolgozni akar Kanadában, az megtalálhatja számításait.

</td> </tr> </tbody></table> <script type="text/javascript"> <!-- if(!window.goAdverticum) document.write('<sc'+'ript src="http://img.adverticum.net/scripts/gwloader.js?ord='+Math.floor(Math.random()*1000000000)+'" type="text/javascript"><\/sc'+'ript>'); --> </script> <script type="text/javascript"> if(window.goAdverticum) goAdverticum.addZone(39703); </script><script charset="iso-8859-2" src="http://ad.adverticum.net/js.prm?zona=39703&ord=j7Di1Ms7Mm2Fj0Ee6X&re=http%3A%2F%2Fe.hirkereso.hu%2F"></script><object classid="clsid<img src=" http:="" www.canadahun.com="" forum="" images="" smilies="" icon_biggrin.gif="" alt="" title="Very Happy" smilieid="3" class="inlineimg" border="0"></object>
<table style="margin: 0px 0px 5px 10px;" align="right" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="120"><tbody><tr><td><script type="text/javascript">google_ad_client = "pub-1094437899690041";/* 120x240 A */google_ad_slot = "9975279082";google_ad_width = 120;google_ad_height = 240;</script><script type="text/javascript" src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js"></script><script src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/expansion_embed.js"></script><script src="http://googleads.g.doubleclick.net/pagead/test_domain.js"></script><script>google_protectAndRun("ads_core.google_render_ad", google_handleError, google_render_ad);</script><ins style="border: medium none ; margin: 0pt; padding: 0pt; display: inline-table; height: 240px; position: relative; visibility: visible; width: 120px;"><ins style="border: medium none ; margin: 0pt; padding: 0pt; display: block; height: 240px; position: relative; visibility: visible; width: 120px;"><iframe allowtransparency="true" hspace="0" id="google_ads_frame1" marginheight="0" marginwidth="0" name="google_ads_frame" src="http://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?client=ca-pub-1094437899690041&output=html&h=240&slotname=9975279082&w=120&lmt=1255018423&flash=10.0.12&url=http%3A%2F%2Fhvg.hu%2Fitthon%2F20091008_kanada_kivandorlo_romak.aspx%3Fs%3Dhk&ref=http%3A%2F%2Fe.hirkereso.hu%2F&dt=1255018428937&correlator=1255018428939&frm=0&ga_vid=1820662102.1225342327&ga_sid=1255018425&ga_hid=1141717848&ga_fc=1&u_tz=-300&u_his=1&u_java=0&u_h=768&u_w=1024&u_ah=768&u_aw=1024&u_cd=32&u_nplug=19&u_nmime=83&biw=903&bih=519&fu=0&ifi=1&dtd=61&xpc=9ScUOso2Jk&p=http%3A//hvg.hu" style="left: 0pt; position: absolute; top: 0pt;" vspace="0" scrolling="no" frameborder="0" height="240" width="120"></iframe></ins></ins>
</td></tr></tbody></table>Bár a romagyilkosságok vélt elkövetőit augusztus végén a rendőrség elfogta, nem sokkal később száznál is több magyarországi roma jelezte, hogy Kanadába kíván vándorolni. Bár ők maguk a nyilvánosság előtt nem mutatkoztak, Kolompár Orbánt, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökét olyan nyilatkozat aláírására kérték, amelyben „igazolja”, hogy hazánkban diszkriminálják a romákat, s ellenük terrortámadásokat követnek el.

Kolompár ebbe nem ment bele, ám nem kétséges, hogy miért lett volna szükség a dokumentumra. A menekültstátuszt ugyanis még Kanadában sem adnak a magyar romáknak, ilyenre az elmúlt másfél évben egyetlen példa sem volt. Ahhoz, hogy ezt megadják, nem elegendő általában a környezet előítéletességét bizonyítani, hanem kifejezetten a személyes fenyegetettséget kellene igazolni valahogyan. A romagyilkosság-sorozat ugyan a romák elleni rasszizmust bizonyító, súlyos érv, ám ahhoz még mindig kevésnek tűnik, hogy ennek révén az adott kivándorló családok bizonyítsák saját üldöztetésüket.

Az elmúlt másfél évet emlegettük, nem véletlenül: Kanada csupán tavaly márciusban törölte el a vízumkényszert Magyarországgal szemben, a kivándorlás tehát azt követően indult meg újra. Berta Krisztina, a Külügyminisztérium konzuli osztályának vezetője korábban sejtetni engedte, hogy valamifajta szervezettségre utal a menedékkérők számának folyamatos emelkedése. Tavasz óta - lassan felduzzadva - havi 180-200 főre emelkedett a kiutazók száma, s tavaly március óta összesen 1700 személy kért menedéket. A történethez egyébként hozzátartozik, hogy roma kivándorlókról bizonyossággal csak a Kolompár által emlegetett csoport esetében beszélhetünk, a többi, Magyarországról kiutazott menedékkérő esetében ezt csak feltételezhetjük.

Félrefordított hír

A kanadai bevándorlásiaknál egyébként nem okvetlenül a magyarok verték ki a biztosítékot, hiszen nagy számban fogadnak csehországi és mexikói menedékkérőket is. Sőt a legfrissebb, kanadai miniszteri látogatásról és "ultimátumról szóló hír egyszerű félrefordításon alapulhat, az eredeti cikkben ugyanis szó sem volt arról, hogy Jason Kenney bevándorlási miniszter repülőgépe egyenesen Budapest felé tartana. „Kenney már júniusban itt járt, hogy egyeztessen a megnövekedett menekültáradat visszafogásáról. Gyakoribbá vált az információcsere, ebből is tudjuk, hogy a roma sorozatgyilkosok elfogása dacára a kivándorlók száma nem csökkent.” – mondta a hvg.hu-nak Berta Krisztina.

A budapesti kanadai nagykövetség, a bécsi összekötőtiszt, az igazságügyi tárca, a szociális tárca és a külügyminisztérium alkotják azt a szakértői bizottságot, amelyet a kanadai migrációs hullám kezelésére hoztak létre. A magyar kormányszervek a belpolitikai oldalon főként azt próbálják a roma szervezetekkel tárgyalva tudatosítani, hogy menekültstátuszt nem sok eséllyel kapnak a kivándorlók, de a legális munkavállalás előtt szabad az út.

<table class="imageTable" id="imageTable" align="left" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0"><tbody><tr><td>
image.aspx
Csehországi romák Kanadában
</td></tr></tbody></table>Az észak-amerikai ország nem véletlenül vonzó úti cél: a vízummentesség mellett ez az állam látja el a legtovább és a legnagyvonalúbban a menekültstátuszért folyamo-dókat. Ez költséges mulatság, ezért a kanadai kormányzati stratégia most az, hogy a kérelemért folyamodók számát igyekeznek csökkenteni. Pár hónapja aktivizálták bevándorlási összekötő tisztjeiket, akik a nagyobb európai átszállóhelyeken (Kanadába nincs közvetlen légi járat Budapestről) megkísérlik kiszűrni azokat, akik valamilyen szempontból gyanúsak. Olyanok, akik a szó klasszikus (a menekültekről szóló genfi konvencióban vázoltak szerinti) értelmében nem menekültek, de a vélelmezés szerint visszaélnek majd a bőkezű ellátórendszerrel. Ilyen tisztekkel Bécstől Isztambulig bármelyik kanadai járaton összefuthatunk.

A tiszt vélelmezése persze diszkriminatív is lehet, volt is ebből botrány, amikor Nagy-Britannia 2001-ben, tehát még Csehország EU-csatlakozása előtt alkalmazott hasonló szűrőt a prágai reptéren, s tagadta meg hat roma személy Angliába utazását, pusztán abból a sejtésből kiindulva, hogy menekült státuszért folyamodnak majd.

Kanada másik válasza a bevándorlási hullámra a menedékjogi procedúra lerövidítése. A jogszabály ugyan még csak készülőben van, de elfogadása után az országba érkezők menedékkérelmét két lépcsőben bírálják majd el. Első körben gyorsított eljárásban kiszórják azokat, akiket – például a származási ország alapján – esélytelennek gondolnak, s az érdemi elbírálás csak a többieket illeti majd meg. A Magyarországról, egy Európai Unió-s országból érkezőket persze biztonságos származási ország állampolgárainak tekintik a kanadai hatóságok, vagyis alapvetően nem tekintik őket üldözöttnek. (Ez hasonlóan működik az EU-ban, s még a célországként népszerű Svédországban is: a tagországok a magyar állampolgárok menedékkérelmét érdemi vizsgálat nélkül utasítják el. Egyedül a belga hatóságok folytatják le EU-s állampolgárok kérelme esetén is a rendes menedékjogi eljárást, de ez messze nem azt jelenti, hogy a kérelmező menekültstátuszt kap.)

Menekültek, de csak a gondok elől

Arra, aki mégis kijut és s menekültstátuszért folyamodik, a borítékolható elutasítás után azonnali kiutasítás vár. Sok magyar család ekkor jut el a magyar konzulátusra, s kér anyagi segítséget; mivel annak idején minden hazai ingatlanukat és ingóságukat felszámolták, a hazaútra sincs pénzük.

<table class="imageTable" id="imageTable" align="center" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0"><tbody><tr><td>
image.aspx
Csehországi romák a kanadai nagykövetség előtt
</td></tr></tbody></table>

A gyorsított eljárás s az új jogszabályok bevezetése miatti aggályait fogalmazta meg a kanadai menekültügyi jogvédő szervezet, a Canadian Council for Refugees, amely nyílt levélben fordult Stephen Harper kormányfőhöz, felhívva a figyelmét arra, hogy Kanada a saját maga által vállalt emberi jogi kötelezettségeket szegheti meg az új intézkedések bevezetésével. Egyúttal arra kérik a kormányt, változtasson tervein.

Van azonban jó hír a Kanadába igyekvő romáknak és nem romáknak, emlékeztet a külügy munkatársa: menekülstátuszt ugyan nem, de munkalehetőséget könnyű találni, feltéve persze, ha a kiutazó munkavállalási engedélyért folyamodik. „Sok magyarországi roma család csak a gondok elől menekül, amikor Kanadát választja, s talán azt hiszi, itt is majd munka nélkül eltartja őket az állam. Ők csak panaszkodnak, s egy idő után vissza is fordulnak” – meséli a hvg.hu-nak az Edelényből Montrealba került Gagyi Gyula.

A roma fiatalember orvosi kezelésére utazott nyáron a tengeren túlra, felesége jelenleg munkát keres, de kint élő ismerősei tapasztalataiból úgy látja, Kanada kifejezetten nyitott és befogadó ország azoknak, akik dolgozni akarnak. „A helyi hatóságok amiben tudnak, segítenek, s sokan ma már kanadai állampolgárnak számítanak” – meséli, de azért azt is hozzáteszi: legjobb lenne, ha mindenki otthon tudna boldogulni.

Kiricsi Gábor
 

csa--bika

Új tag
sziasztok...8általánossal b,c,e kat jogsival gyakorlatilag zéró nyelv tudással van esély arra hogy bármilyen,mondom bármilyen melot kapjak???pénzem van megélni 2-3honapra simán.....
 

Arpad11

Állandó Tag
Állandó Tag
Már gondolkodtam rajta kimenjek-e külfördre de Kanada azért elég messze van nem tudom h. Európából érdemes lenne elmenni egyenlőre maradok.
Ez nem elég komoly ide ahogy nézem de talán ez is megteszi.
 

Jalna

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem kéne ekkora feneket csinálni ennek a roma bevándorlási ügynek a Canadai hatóságnak. Az USA-ban a repülőtéren ellenőrzik az útlevelet, a repülőjegyet, ha nincs visszaútra szóló jegy, már vissza is toloncolják a polgárt. Érdekes, ők megtehetik? Meg is teszik és jól teszik. És ott próbáljon reklamálni a jogaival kapcsolatosan!


Kanada sem enged be senkit egyiranyu repulojeggyel. Nem hogy nem enged be hanem a repulore sem kerulsz fel barhonnan indul a vilag barmely reszerol. Egyiranyu jeggyel csak akkor tudsz bejonni Kanadaba ha a bevandorlasi papirjaid rendben vannak.
 

gubrita

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen ám,csak ezt nem nehéz kicselezni!Egyszerűen csak megveszik az oda-vissza jegyet!Főleg,hogy legtöbbször az olcsóbb is,mintha csak oda veszed meg.
 

tsz

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen ám,csak ezt nem nehéz kicselezni!Egyszerűen csak megveszik az oda-vissza jegyet!Főleg,hogy legtöbbször az olcsóbb is,mintha csak oda veszed meg.

A vicc, hogy cigóék nem csak valahogy bekerülni és ottragadni akarnak kanadában, hanem mindjárt a reptéren megérkezvén menekült státuszért (refugee) folyamodnak arra hivatkozással, hogy őket m.o-on üldözik és életveszélyben lennének, ha nem menekültek volna el.
Ha ezt kanada megeszi, megkapják a menekült státuszt, amivel olyan ellátmány jár per nap és per kop, ami még a magyarországi segílykénél is fényesebb életmódot enged meg, naná, hogy egyetlen percnyi munka nélkül..
 

R3lic_01

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Én is régóta gondolkozom a külföldre történő kiutazásról/kivándorlásról.

Kanada vagy az USA lenne a cél, mondjuk Kanada sokkal jobban vonz a természeti adottságai miatt.

Feleségemmel és egy gyermekemmel élek együtt. Nem tudom, hogy ez mennyire nehezíti meg a dolgomat.

Ami viszont felmerült bennem, az az, hogy a jelenlegi világgazdasági helyzetben (ugye itthon Magyarországon elég torz képet mutatnak nekünk) mennyire van realitása annak, hogy az ember normális munkát talál, illetve biztosítani tudja a családjának a szükséges környezetet akár tanulás, akár más téren.

Ha tudna ebben segíteni valaki, megköszönném a tanácsát.

Köszi!
 

Scot

Állandó Tag
Állandó Tag
Helló,
vkinek nem-e van valami tapasztalata diákkölcsön terén mint international student ? Akár a 40 hetes iskolától kezdve a 4 éves ig. Szóval mint international tanuló tudsz-e felvenni kint valamilyen kölcsönt a tanulásod finanszírozására ?
 

Taligan

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Én is régóta gondolkozom a külföldre történő kiutazásról/kivándorlásról. Minnel tobbet gondolkodsz, annal inkabb csokkenek a lehetosegek s te se leszel fiatalabb.

Feleségemmel és egy gyermekemmel élek együtt. Nem tudom, hogy ez mennyire nehezíti meg a dolgomat. Ha olyan neheznek erzed oket akkor valj el. DE INKABB NE, LEGY FERFI!!!

Ami viszont felmerült bennem, az az, hogy a jelenlegi világgazdasági helyzetben (ugye itthon Magyarországon elég torz képet mutatnak nekünk) mennyire van realitása annak, hogy az ember normális munkát talál, illetve biztosítani tudja a családjának a szükséges környezetet akár tanulás, akár más téren.
Munkat talalsz itt, ez attol fugg mihez ertesz s akarsz-e dolgozni. K helyzete jobb mint Mo-e.

Ha tudna ebben segíteni valaki, megköszönném a tanácsát.

Köszi!

www.cic.gc.ca
 

kborzy

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok

Engem is érdekelne a kivándorlás.

Szóval én értek valamennyire angolul de nagyon messze vagyok a tudástól, a feleségem németül tud. Én rendelkezem viztechnológiai szakmával, (de nem gyakoroltam) meg televíziós (op, vágó szerkesztő) végzettséggel ebben dolgozom is. A nejem3 dipomával van ellátva - tanító, államig, és egy eu Dipi.
ennek ellenére nemige tudunk itthon megélni. Van egy 4 éves lányunk.
Alapkérdés, ha kimegyek csupasz popsival akkor pofára esek vagy van rá esély, hogy boldogulunk?
(Korábban a kanadai nagykövetség hírdetett az expressben, hogy diplomás családokat várnak ki - jelentkeztünk de vissazdobtak minket, mert se franciául se angolul nem feleltünk meg.)

véleményetek? bele merjünk vágni?
 

foster

Kitiltott (BANned)
Sziasztok

Engem is érdekelne a kivándorlás.

Szóval én értek valamennyire angolul de nagyon messze vagyok a tudástól, a feleségem németül tud. Én rendelkezem viztechnológiai szakmával, (de nem gyakoroltam) meg televíziós (op, vágó szerkesztő) végzettséggel ebben dolgozom is. A nejem3 dipomával van ellátva - tanító, államig, és egy eu Dipi.
ennek ellenére nemige tudunk itthon megélni. Van egy 4 éves lányunk.
Alapkérdés, ha kimegyek csupasz popsival akkor pofára esek vagy van rá esély, hogy boldogulunk?
(Korábban a kanadai nagykövetség hírdetett az expressben, hogy diplomás családokat várnak ki - jelentkeztünk de vissazdobtak minket, mert se franciául se angolul nem feleltünk meg.)

véleményetek? bele merjünk vágni?
mibe ???
 

Arpad11

Állandó Tag
Állandó Tag
Megéri egyáltalán ma egy magyarnak elmenni külföldre inkább ez lenne a kérdés?
Mert ha igen akkor uzsgyi csakhogy nem biztos hoy olyan hú de tárt karokkal várnak...
Mondjuk engem is érdekelne h. konkrétan Kanadába érdemesebb-e kimenni mint Angliába, vagy amerikába.
 

Taligan

Állandó Tag
Állandó Tag
Megéri, egyáltalán ma egy magyarnak elmenni külföldre inkább ez lenne a kérdés?
Mert ha igen, akkor uzsgyi csakhogy nem biztos hoy olyan hú de tárt karokkal várnak...
Mondjuk engem is érdekelne h. konkrétan Kanadába érdemesebb-e kimenni mint Angliába, vagy amerikába.

Itt K-ban az elet europaibb mint az USA-ban, kanadaiak mondjak hogy az USA nagyon vad. Mas mint itt.
Ide legalisan meg mindig konnyebb jonni, letelepedni mint az USA-ba. Ha kiepitett egzisztenciad van Mo-n akkor is erdemes lehet a kivandorlas mellett donteni. Ha ugy erzed hogy Mo-n egyre kevesbbe van jovo, mert Mo egyre inkabb a del-amerikai demokracia-modelt koveti akkor el lehet menni.
Merlegelni kell a lehetosegeidet (eletkor, nyelvtudas, szakma, jellenlegi penzugyi helyzet) s merlegelni a celallomasok kozotti kulonbsegeket s lehetosegeket.
K-ban tart karokkal varjak a felteteleknek megfelelo bevandorlokat - Kanada a 32 millios lakossagot 20-30 ev alatt 50 milliosra szeretne duzzasztani.
Itt gyakran ujra kell tanulni az elet jatekszabalyait, ujra iskolaba kell jarni, szakmat tanulni, stb...
Fontos az hogy sok, nagyon sok penzzel gyertek mert itt minden dragabb (muszaki cikkek kivetelevel) mint Mo-n. Egy haz erteke itt akar 120-140 millio Ft is lehet, s az meg atlagos arnak szamit itt BC-ben.
Atlagosan 4-5 ev mire az angol nyelvet nagyon jol kezeled. Az akkcentus 8-10 ev alatt kezd kopni.
Most en ugy gondolom hogy megeri itt elni.
 

hunczutka

Állandó Tag
Állandó Tag
Helló,
vkinek nem-e van valami tapasztalata diákkölcsön terén mint international student ? Akár a 40 hetes iskolától kezdve a 4 éves ig. Szóval mint international tanuló tudsz-e felvenni kint valamilyen kölcsönt a tanulásod finanszírozására ?

Kanadában nem, USA-ban akkor, ha van egy amerikai kezesed (co-signer) pl. a Sally Mae és hasonló diákhitel cégek esetében.
 

fluevogi

Állandó Tag
Állandó Tag
Helló,
vkinek nem-e van valami tapasztalata diákkölcsön terén mint international student ? Akár a 40 hetes iskolától kezdve a 4 éves ig. Szóval mint international tanuló tudsz-e felvenni kint valamilyen kölcsönt a tanulásod finanszírozására ?
Az allamilag tamogatott diakhitel termeszetesen nem elerheto nemzetkozi diakoknak. De bankok adhatnak diakhitel ugyanolyan feltetellel mint ahogy barki masnak adnak. Ha van egy megfeleloen nagy bevetelu kezes aki alairja neked, hogy kezeskedik a hiteledert akkor barmalyik bank ad hitelt. Az mas kerdes, hogy te hogy fogsz talalni egy munkaval rendelkezo kezest...
Plusz a bank altali hitelek ugynevezett "student line of credit" konstrukciokban vannak es ezeket mar rogton az elso honaptol szamolnak kamatot amit folyamatosan , mar a suli alatt IS, kell fizetni
 

demiandi

Új tag
munka

Én magyar vagyok, simán, szakképzett és jól beszélem a nyelvet is. Közeli rokonom lakik kint a családjával, akik már kint születtek, stb. Mégsem engednek dolgozni, bárhogy szeretnék. Pedig van tapasztalatom, rendesen dolgoztam mindig és soha nem volt a törvénnyel sem gondom! Ezek szerint az én irányomban állapítható meg a kirekesztő hozzáállás Canada részéről. Miért? Nekem nincs annyi jogom ott dolgozni, mint a romáknak? Ezzel kapcsolatban én kihez mehetek panaszkodni? És ehhez még tegyem hozzá, hogy munkát nehezen találni arrafelé, amerre élek itthon? Szóval, hiába a szakmunka és nyelvtudás, ha nem vagyok kissebbség, nekem senki sem segít, itthon sem és ott sem. Ezzel egyetemben lassan már én leszek kissebbség! És nem a romák ellen mondom ezt, mert sok ismerősöm van közülük, akik rendesek és jó barátok, hanem az ellen, hogy nekem nincs annyi jogom sem, mint másnak. Miért?

<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 border=0><TBODY><TR><TD colSpan=2>Segély helyett munka

Cigány menekülthullám: félrefordítás a kanadai ultimátum


</TD></TR><TR vAlign=top><TD>2009. október 08. 17:52 | Utolsó módosítás:2009. október 08. 18:12

</TD><TD class=headerboxtd rowSpan=3>


</TD></TR><TR vAlign=top><TD>
</TD></TR><TR vAlign=top><TD>Idén gyakorlatilag folyamatossá vált a magyarországi – feltehetően jórészt roma – családok Kanadába vándorlása, de a kanadai miniszter látogatásáról szóló hír félreértésen alapulhat – tudta meg a hvg.hu. A menedékkérőknek még a romagyilkosságokra hivatkozva sincs esélyük a menekültstátuszra, ám aki dolgozni akar Kanadában, az megtalálhatja számításait.


</TD></TR></TBODY></TABLE><SCRIPT type=text/javascript> <!-- if(!window.goAdverticum) document.write('<sc'+'ript src="http://img.adverticum.net/scripts/gwloader.js?ord='+Math.floor(Math.random()*1000000000)+'" type="text/javascript"><\/sc'+'ript>'); --> </SCRIPT><SCRIPT type=text/javascript> if(window.goAdverticum) goAdverticum.addZone(39703); </SCRIPT><SCRIPT src="http://ad.adverticum.net/js.prm?zona=39703&ord=j7Di1Ms7Mm2Fj0Ee6X&re=http%3A%2F%2Fe.hirkereso.hu%2F" charset=iso-8859-2></SCRIPT><OBJECT class=inlineimg title="Very Happy" alt="" data=data:application/x-oleobject;base64,IGkzJfkDzxGP0ACqAGhvEzxwPiZuYnNwOzwvcD4= border=0 classid="clsid:D</OBJECT>
<TABLE style="MARGIN: 0px 0px 5px 10px" cellSpacing=0 cellPadding=0 width=120 align=right border=0><TBODY><TR><TD><SCRIPT type=text/javascript>google_ad_client = "pub-1094437899690041";/* 120x240 A */google_ad_slot = "9975279082";google_ad_width = 120;google_ad_height = 240;</SCRIPT><SCRIPT src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js" type=text/javascript></SCRIPT><SCRIPT src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/expansion_embed.js"></SCRIPT><SCRIPT src="http://googleads.g.doubleclick.net/pagead/test_domain.js"></SCRIPT><SCRIPT>google_protectAndRun("ads_core.google_render_ad", google_handleError, google_render_ad);</SCRIPT><INS style="BORDER-RIGHT: medium none; PADDING-RIGHT: 0pt; BORDER-TOP: medium none; PADDING-LEFT: 0pt; VISIBILITY: visible; PADDING-BOTTOM: 0pt; MARGIN: 0pt; BORDER-LEFT: medium none; WIDTH: 120px; PADDING-TOP: 0pt; BORDER-BOTTOM: medium none; POSITION: relative; HEIGHT: 240px"><INS style="BORDER-RIGHT: medium none; PADDING-RIGHT: 0pt; BORDER-TOP: medium none; DISPLAY: block; PADDING-LEFT: 0pt; VISIBILITY: visible; PADDING-BOTTOM: 0pt; MARGIN: 0pt; BORDER-LEFT: medium none; WIDTH: 120px; PADDING-TOP: 0pt; BORDER-BOTTOM: medium none; POSITION: relative; HEIGHT: 240px"><IFRAME id=google_ads_frame1 style="LEFT: 0pt; POSITION: absolute; TOP: 0pt" name=google_ads_frame marginWidth=0 marginHeight=0 src="http://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?client=ca-pub-1094437899690041&output=html&h=240&slotname=9975279082&w=120&lmt=1255018423&flash=10.0.12&url=http%3A%2F%2Fhvg.hu%2Fitthon%2F20091008_kanada_kivandorlo_romak.aspx%3Fs%3Dhk&ref=http%3A%2F%2Fe.hirkereso.hu%2F&dt=1255018428937&correlator=1255018428939&frm=0&ga_vid=1820662102.1225342327&ga_sid=1255018425&ga_hid=1141717848&ga_fc=1&u_tz=-300&u_his=1&u_java=0&u_h=768&u_w=1024&u_ah=768&u_aw=1024&u_cd=32&u_nplug=19&u_nmime=83&biw=903&bih=519&fu=0&ifi=1&dtd=61&xpc=9ScUOso2Jk&p=http%3A//hvg.hu" frameBorder=0 width=120 scrolling=no height=240 allowTransparency></IFRAME></INS></INS>

</TD></TR></TBODY></TABLE>Bár a romagyilkosságok vélt elkövetőit augusztus végén a rendőrség elfogta, nem sokkal később száznál is több magyarországi roma jelezte, hogy Kanadába kíván vándorolni. Bár ők maguk a nyilvánosság előtt nem mutatkoztak, Kolompár Orbánt, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökét olyan nyilatkozat aláírására kérték, amelyben „igazolja”, hogy hazánkban diszkriminálják a romákat, s ellenük terrortámadásokat követnek el.

Kolompár ebbe nem ment bele, ám nem kétséges, hogy miért lett volna szükség a dokumentumra. A menekültstátuszt ugyanis még Kanadában sem adnak a magyar romáknak, ilyenre az elmúlt másfél évben egyetlen példa sem volt. Ahhoz, hogy ezt megadják, nem elegendő általában a környezet előítéletességét bizonyítani, hanem kifejezetten a személyes fenyegetettséget kellene igazolni valahogyan. A romagyilkosság-sorozat ugyan a romák elleni rasszizmust bizonyító, súlyos érv, ám ahhoz még mindig kevésnek tűnik, hogy ennek révén az adott kivándorló családok bizonyítsák saját üldöztetésüket.

Az elmúlt másfél évet emlegettük, nem véletlenül: Kanada csupán tavaly márciusban törölte el a vízumkényszert Magyarországgal szemben, a kivándorlás tehát azt követően indult meg újra. Berta Krisztina, a Külügyminisztérium konzuli osztályának vezetője korábban sejtetni engedte, hogy valamifajta szervezettségre utal a menedékkérők számának folyamatos emelkedése. Tavasz óta - lassan felduzzadva - havi 180-200 főre emelkedett a kiutazók száma, s tavaly március óta összesen 1700 személy kért menedéket. A történethez egyébként hozzátartozik, hogy roma kivándorlókról bizonyossággal csak a Kolompár által emlegetett csoport esetében beszélhetünk, a többi, Magyarországról kiutazott menedékkérő esetében ezt csak feltételezhetjük.

Félrefordított hír

A kanadai bevándorlásiaknál egyébként nem okvetlenül a magyarok verték ki a biztosítékot, hiszen nagy számban fogadnak csehországi és mexikói menedékkérőket is. Sőt a legfrissebb, kanadai miniszteri látogatásról és "ultimátumról szóló hír egyszerű félrefordításon alapulhat, az eredeti cikkben ugyanis szó sem volt arról, hogy Jason Kenney bevándorlási miniszter repülőgépe egyenesen Budapest felé tartana. „Kenney már júniusban itt járt, hogy egyeztessen a megnövekedett menekültáradat visszafogásáról. Gyakoribbá vált az információcsere, ebből is tudjuk, hogy a roma sorozatgyilkosok elfogása dacára a kivándorlók száma nem csökkent.” – mondta a hvg.hu-nak Berta Krisztina.

A budapesti kanadai nagykövetség, a bécsi összekötőtiszt, az igazságügyi tárca, a szociális tárca és a külügyminisztérium alkotják azt a szakértői bizottságot, amelyet a kanadai migrációs hullám kezelésére hoztak létre. A magyar kormányszervek a belpolitikai oldalon főként azt próbálják a roma szervezetekkel tárgyalva tudatosítani, hogy menekültstátuszt nem sok eséllyel kapnak a kivándorlók, de a legális munkavállalás előtt szabad az út.

<TABLE class=imageTable id=imageTable cellSpacing=0 cellPadding=0 align=left border=0><TBODY><TR><TD>
image.aspx
Csehországi romák Kanadában

</TD></TR></TBODY></TABLE>Az észak-amerikai ország nem véletlenül vonzó úti cél: a vízummentesség mellett ez az állam látja el a legtovább és a legnagyvonalúbban a menekültstátuszért folyamo-dókat. Ez költséges mulatság, ezért a kanadai kormányzati stratégia most az, hogy a kérelemért folyamodók számát igyekeznek csökkenteni. Pár hónapja aktivizálták bevándorlási összekötő tisztjeiket, akik a nagyobb európai átszállóhelyeken (Kanadába nincs közvetlen légi járat Budapestről) megkísérlik kiszűrni azokat, akik valamilyen szempontból gyanúsak. Olyanok, akik a szó klasszikus (a menekültekről szóló genfi konvencióban vázoltak szerinti) értelmében nem menekültek, de a vélelmezés szerint visszaélnek majd a bőkezű ellátórendszerrel. Ilyen tisztekkel Bécstől Isztambulig bármelyik kanadai járaton összefuthatunk.

A tiszt vélelmezése persze diszkriminatív is lehet, volt is ebből botrány, amikor Nagy-Britannia 2001-ben, tehát még Csehország EU-csatlakozása előtt alkalmazott hasonló szűrőt a prágai reptéren, s tagadta meg hat roma személy Angliába utazását, pusztán abból a sejtésből kiindulva, hogy menekült státuszért folyamodnak majd.

Kanada másik válasza a bevándorlási hullámra a menedékjogi procedúra lerövidítése. A jogszabály ugyan még csak készülőben van, de elfogadása után az országba érkezők menedékkérelmét két lépcsőben bírálják majd el. Első körben gyorsított eljárásban kiszórják azokat, akiket – például a származási ország alapján – esélytelennek gondolnak, s az érdemi elbírálás csak a többieket illeti majd meg. A Magyarországról, egy Európai Unió-s országból érkezőket persze biztonságos származási ország állampolgárainak tekintik a kanadai hatóságok, vagyis alapvetően nem tekintik őket üldözöttnek. (Ez hasonlóan működik az EU-ban, s még a célországként népszerű Svédországban is: a tagországok a magyar állampolgárok menedékkérelmét érdemi vizsgálat nélkül utasítják el. Egyedül a belga hatóságok folytatják le EU-s állampolgárok kérelme esetén is a rendes menedékjogi eljárást, de ez messze nem azt jelenti, hogy a kérelmező menekültstátuszt kap.)

Menekültek, de csak a gondok elől

Arra, aki mégis kijut és s menekültstátuszért folyamodik, a borítékolható elutasítás után azonnali kiutasítás vár. Sok magyar család ekkor jut el a magyar konzulátusra, s kér anyagi segítséget; mivel annak idején minden hazai ingatlanukat és ingóságukat felszámolták, a hazaútra sincs pénzük.

<TABLE class=imageTable id=imageTable cellSpacing=0 cellPadding=0 align=center border=0><TBODY><TR><TD>
image.aspx
Csehországi romák a kanadai nagykövetség előtt

</TD></TR></TBODY></TABLE>

A gyorsított eljárás s az új jogszabályok bevezetése miatti aggályait fogalmazta meg a kanadai menekültügyi jogvédő szervezet, a Canadian Council for Refugees, amely nyílt levélben fordult Stephen Harper kormányfőhöz, felhívva a figyelmét arra, hogy Kanada a saját maga által vállalt emberi jogi kötelezettségeket szegheti meg az új intézkedések bevezetésével. Egyúttal arra kérik a kormányt, változtasson tervein.

Van azonban jó hír a Kanadába igyekvő romáknak és nem romáknak, emlékeztet a külügy munkatársa: menekülstátuszt ugyan nem, de munkalehetőséget könnyű találni, feltéve persze, ha a kiutazó munkavállalási engedélyért folyamodik. „Sok magyarországi roma család csak a gondok elől menekül, amikor Kanadát választja, s talán azt hiszi, itt is majd munka nélkül eltartja őket az állam. Ők csak panaszkodnak, s egy idő után vissza is fordulnak” – meséli a hvg.hu-nak az Edelényből Montrealba került Gagyi Gyula.

A roma fiatalember orvosi kezelésére utazott nyáron a tengeren túlra, felesége jelenleg munkát keres, de kint élő ismerősei tapasztalataiból úgy látja, Kanada kifejezetten nyitott és befogadó ország azoknak, akik dolgozni akarnak. „A helyi hatóságok amiben tudnak, segítenek, s sokan ma már kanadai állampolgárnak számítanak” – meséli, de azért azt is hozzáteszi: legjobb lenne, ha mindenki otthon tudna boldogulni.

Kiricsi Gábor
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére