Bevandorlas Kanadaba

Status
Not open for further replies.

ilves

Állandó Tag
Állandó Tag
molyhos said:
Üdvözlet a topicnak!

A bevándorlós topicban már kezdtem puhatolózni a kanadai kivándorlás ügyében és itt most a munkavállalás témáját szeretném körüljárni.
A pontrendszer alapján az érvényes munkaajánlat 10 pontot ér. A HDRC által érvényesnek tekintett munkaajánlat számít. Megnéztem a www.hdrc.ca lapot, de ott egyetlen állásajánlatot sem találtam, csak általános blablát, hogy a gazdaság növekedése érdekében szükség van képzett munkaerőre, a munkanélküli ráta ennyi meg ennyi stb. A linkek sem igazán vezettek értelmes helyekre.
Akkor hogyan megy az ilyesmi? Ha én munkaerő hivatal lennék, akkor létrehoznék egy adatbázist, ahol szerepeltetném hogy hol, milyen munkára, milyen cégek, kiket keresnek, milyen feltételekkel. Ide küldenék a cégek az állásajánlatokat és én innen tárnám a szerencsétlen bevándorlók orra elé, akik persze közvetlenül a cégek elérhetőségét látnák. Van ilyen, vagy csak én tartom így logikusnak? Vagy regisztráció után nyílik meg előttem ez az adatbázis? Ezt nem sikerült kiderítenem.
Második lépés, ha már van állásajánlat. Ezt ki igazolja nekem, a pontok megszerzése érdekében? A cég vagy a Munkaerő Hivatal?
Gondoltam arra is, hogy írnék közvetlenül egy-két olyan cégnek, amelyik a szakmámba vágó tevékenységgel foglalkozik (vasúti társaságok). Egy önéletrajz és egy kérdés, hogy lenne-e valami munka valahol a nyugati parton. Ha történetesen lenne, akkor hogy jönne a képbe a Munkaerő Hivatal? Honnan tudnám bezsebelni a 10 pontot?
Tudtommal nincs semmifele kozponti adatbazis, neked kell egy ceget talalnod aki szoba all veled, aztan a cegnek kell ezt lerendezni a HRDC-vel. Ha minden jol megy akkor a HRDC elfogadja a kerelmet es kiallit egy papirt amit te csatolhatsz a bevandorlasi kerelmedhez +10 pontert.
http://www.hrsdc.gc.ca/en/epb/lmd/fw/poArrEmp.shtml
 

molyhos

Új tag
Tüzetesebben megnéztem ilves linkjét, ami szerintem a munkáltatóknak készült, és az alábbi eljárási rendet sikerült kihámoznom belőle.
Be kell vizsgáltatnia a cégnek az erre megfelelő szervekkel, hogy tényleg szüksége van-e az országnak a nevezett munkakörre. Ha igen, akkor tudná-e folyamatosan foglalkoztatni a jelentkezőt. Erről nyilatkoznia kell, és akkor a pecsétes papírok kiállításával foglalkozó bürokrácia megadja számára a megfelelő igazolásokat. Ezek másolatát a leendő bevándorlónak is el kell(ene) küldenie, hogy csatolhassa a bevándorlási kérelméhez a 10 pont megszerzése érdekében. Innentől a bürokrácia is elhiszi a bevándorlónak, hogy nem fal állásra jelentkezett.
Jól látom a dolgokat?
Nem egy egyszerű eljárás, bár lehet, hogy csak a magyar viszonyokat ismerve tartom ezt szörnyűnek. Ha én munkáltató lennék, tudva ezt az eljárási rendet, pánikszerű gyorsasággal tépném miszlikbe vagy nyomnám meg a del gombot a bevándorlók érdeklődő levelei láttán.
Tudva ezt; itt van nehéz helyzetben az ember. Milyen selyempapírba csomagoljam a jelentkezésem, ha figyelmeztetnem kell a céget, hogy ne feledkezzék meg azokról a papírokról, amire nekem szükségem lenne? Szeretnék jelentkezni, és ugye megvannak azok a fránya engedélyek? Vékony a jég.
 

atneworld

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyetertek Veled, en is szinte lehetetlennek tartom ezt. Miert veszodne egy ceg annyit a papirugyekkel egy bevandorloert? (mikor meg nem is ismeri)
 

molyhos

Új tag
Szóval működhet, ha...
Kifőztem egy tervet. Fogalmazok egy nagyon spéci szakmai önéletrajzot, referenciákkal, az adott cég lehetséges stratégiai távlataival kapcsolatos elképzelésemmel stb, persze vigyázva, hogy 1-2 oldalnál ne legyen több, és ezzel házalnék (e-mail kismillió cégnek). Ha van érdeklődés, akkor kezdeném csak pedzegtni ezt a "megkaphanám-a-pecsétes-papírokat-is-hozzá" ügyet.
Kár, hogy a nyelvismeretem még nem igazán elég ehhez. Most ősszel teszek kísérletet egy középfokú vizsgára, de azért is megírom!
 

atneworld

Állandó Tag
Állandó Tag
Hello mindenkinek!

Olvastam egy forumban, ahol kanadai bevandorlok irjak meg velemenyeiket, hogy az emigransokat diszkriminaljak a "benszulottekkel" szemben. Ez a velemeny nem egy-ket embertol szarmazik, a negativ velemenyek kozott szinte mindenhol elhangzik. Ez nemcsak a hivatalos ugyintezest illeti, de a munkakeresest is erinti, igy meg nehezebb munkat talalni. Mit szoltok ehhez? Orulnek, ha valaki tudna velemenyt mondani errol.

koszonom
 

ilves

Állandó Tag
Állandó Tag
atneworld said:
Hello mindenkinek!

Olvastam egy forumban, ahol kanadai bevandorlok irjak meg velemenyeiket, hogy az emigransokat diszkriminaljak a "benszulottekkel" szemben. Ez a velemeny nem egy-ket embertol szarmazik, a negativ velemenyek kozott szinte mindenhol elhangzik. Ez nemcsak a hivatalos ugyintezest illeti, de a munkakeresest is erinti, igy meg nehezebb munkat talalni. Mit szoltok ehhez? Orulnek, ha valaki tudna velemenyt mondani errol.

koszonom
Altalaban a bevandorlok termeszetszeruleg hatranybol indulnak, nyelvtudasuk nincs a benszulottek szintjen, tapasztalatuk leellenorizhetetlen, nincs meg a csalad/baratok network stb. Nyilvan, ha egy munkaadonak ket, egyebkent teljesen egyforma ember kozul kell valasztania akkor nagy valoszinuseggel azt valasztja akivel jobban megy a kommunikacio vagy aki mondjuk a szomszed utcaban levo konkurrens cegnek dolgozott 3 evig. De ez nem diszkriminacio csak jozan esz.

En szemely szerint az eddigi 5 evunk alatt nem tapasztaltam olyat amit tiszta szivvel diszkriminacionak nevezhetnek, pedig az elso evet mi is megszenvedtuk rendesen.
 

molyhos

Új tag
Olvasgatom a hozzászólásokat, kérdezek ezt-azt itt, és a munkavállalós topicban is.
Amit eddig megértettem: kellenek a felsőfokú végzettségűek, de nem tartanak igényt a tudásukra. Valaki Magyarországon képzett szakorvos, ám odakint nővérként talán szóba állnak vele; műteni nem műthet. Valaki évek óta kamiont vezet, de odakint úgy kezelik, mintha nem is lenne jogosítványa; újra kell mindent vizsgát letennie, stb.
Ezt értem. Azt viszont nem; miért. Mire jó ez? Ha én Kanada lennék, fülig érne a szám ha jönnének az üres területeimre képzett szakemberek, akik más ország pénzén szerezték szakképzettségüket és most én húzok belőlük hasznot. A mostani gyakorlat ésszerűtlen magatartás.
Azért, egy valamit el tudok képzelni; valahogy a kanadai oktatásnak is kell munkát adni.
Vagy egy másik lehetőség: az a képzett szakember, aki kiállja a 0-ról kezdés próbáját, csak az kell. Az olimpián sem kapják meg az aranyérmet azok, akik pecsétes papírral igazolják, hogy odahaza bizonyos idő alatt egyszer már lefutotta/megúszta a kérdéses távot. Ott tessék bizonyítani!
 
C

csocsike

Vendég
Ez kerlek nem jo, de azert csinaljak, mert igy vedik az itt vegzettek elsbseget a munkahoz. A masik dolog, itt minden mas. Meg a kaja ize is. Mas az elektromos aram, masok az anyagok es technologiak. Masok a kozlekedesi szabalyok es mas a camion is. Szoval valahol igazuk is van de sajnos ez nekunk kenyelmetlen. Pl. Othon 72 ben villanyszereltem. Miutan kijottem elmentem ujra vizsgazni, es a gyakorlati vizsgan elso nekifutasra at mentem. Az irasbeli vizsga 125 szakmai kerdes angolul, tehat amig a szakmai nyelvbol nem vagy perfekt nem tudod letennio. Tolmacsot vihetsz de annak nem lehet koze a szakmadhoz ezert a szakmai nyelvet sem beszeli. Szoval nem muxik. Ezert a legfontosabb a nyelv tudas , foleg a szakmai nyelve. Annelkul nem boldogusz.
 

molyhos

Új tag
Innen most az a benyomásom, mintha egy távoi galaktikáról lenne szó. Értem én. Hogy megértem-e? Előbb-utóbb biztos, de mindenesetre elég furcsa. Hiszen az emberi test ott is ugyanaz, mint idehaza mégsem hiszik el az azt gyógyító orvosról, hogy ért hozzá.
Tudom, a helyben végzetteknek előnyt kell adni. Jó, de akkor mondják azt. Ez így nem egyenes. Egyébként az egész csak elmélkedés, okoskodás, semmi értelme. Le is zárom magamban.
 

Spanky

Állandó Tag
Állandó Tag
Csak kivancsisagbol,
Ha en bevandorlok magyarorszagra mint kanadai orvos, elkezdhetek dolgozni a szakmamba minden kulonbozeti vizsga nelkul?
 

Rezso

Állandó Tag
Állandó Tag
Meg ha az emberi test ugyanaz is, az elegge kulonbozik, ahogyan bannak vele. Rohadtul fel lennek haborodva, ha egy orvos itt a magyar modszerekkel es szinvonalon kezdene el itt gyogyitani.
 

molyhos

Új tag
Úgy látszik egy kis vihart kavart ez az orvos ügy. Itt nem kokrétan az orvosokra gondoltam, (az csak egy suta példa volt) a jelenségre kérdeztem rá. A témában kívülálló vagyok, és az egésszel csak azt szerettem volna boncolgatni, mi lehet a háttérben. Gyanítom ott lehet az igazság, hogy a saját állmpolgáraikat részesítik előnyben a bevándorlókkal szemben. Ez érthető, és teljesen logikus. Amit most még nem bírok felfogni -remélem később jobban elsajátítom ezt a gondolkodásmódot- az az, hogy akkor mi a fenének veszik be a pontrendszerbe a képzettséget és a gyakorlatot. Itt valami nem kerek. Bár mondom; biztos velem van a baj. Magyarul gondolkodom.
 

atneworld

Állandó Tag
Állandó Tag
Ja, sok pontot szamit a munkatapasztalat, aztan ha odamesz, akkor meg semmit nem er. De mégis!
molyhos: szerintem azert veszik be a pontrendszerbe a képzettséget és a gyakorlatot, mert akkor mi alapjan dontsek el hogy milyen okos vagy? :)
 
Status
Not open for further replies.
Top