Csillagászat és űrkutatás

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
Miért nem? Ahogy a hőmérséklet nő, úgy kezdenek a csillagok a vörösből kékre váltani. Nincs olyan felszíni hőmérséklet, ami a zöldnek felel meg?
Oké, akkor egy kicsivel hosszabb válasz: Igen, van, csak nem látjuk.
A hőmérsékleti sugárzásnak nincs egy diszkrét frekvenciája, hanem - ha még emlékszel rá az iskolából - egy nagyjából harang alakú görbe írja le a frekvencia-eloszlást. Ebből a szemünk kikever valami színt, ami a látható spektrum középső részén leginkább a fehérre hasonlít, az alján vörösre, a tetején pedig kékre.
A "barna törpék" színe sem barna, legfeljebb nem teljesen fekete, a kibocsátott fény túlnyomó része az infravörösbe esik, csak egy kis töredéke lehet a látható tartományban.
 

messenger777

Állandó Tag
Állandó Tag
Miért nem? Ahogy a hőmérséklet nő, úgy kezdenek a csillagok a vörösből kékre váltani. Nincs olyan felszíni hőmérséklet, ami a zöldnek felel meg?

Tényleg! énis próbáltam rákeresni, de nemleltem énsem ijen színtípusú csillagnak a fényképét, engem is érdekelne ha van e ijen! Azt tudom hogy valaholl az 5500 kelvin fokú felszíni hömérségletű a G és K típusú csillagok közt kell keresni :)

http://hu.wikipedia.org/wiki/K_színképtípusú_csillag
 

messenger777

Állandó Tag
Állandó Tag
Az is meglehet hogy ez csak átmeneti állapot a csillagoknáll, de akkor is kellene lennie valamien nyomnak utánnuk a világegyetemben, pláne amikor megannyi csillagászati felvétell készüll :)
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Fobosz-Grunt: a Marshoz már biztos nem megy

201111132106040.ur.jpg


Elmúlt az utolsó lehetséges időpont is, amikor még a szomszéd bolygó felé irányíthatták volna az orosz űrszondát.

A november elején felbocsátott Fobosz-Grunt hajtóműve nem indult be a Föld körüli pályán, így az űreszköz – a rajta elhelyezett első kínai Mars-szondával, a Jinghuo-1-gyel együtt – nem tudta megkezdeni a Mars felé vezető útját.
Az orosz földi irányítóknak eddig nem sikerült kapcsolatba lépniük az alacsony parkolópályán keringő szondával.
November 21. után már nem is nagyon érdemes, hiszen a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozó szakértő szerint bezárult az az időablak, amelyen belül a Fobosz-Grunt még eljuthatott volna a Marsig – feltéve, ha utólag mégis működésre tudták volna bírni a fedélzeti hajtóművét. (Korábban még december elejéről volt szó, de a hivatalos információval továbbra is szűkmarkúan bánnak az Orosz Szövetségi Űrügynökségnél...)

Фобос-грунт» молчит
Очередную неудачу в космосе никто не комментирует



A Fobosz-Grunt a tervek szerint talajmintát hozott volna a Földre a Mars nagyobbik holdjának, a Phobosnak a felszínéről. Most azonban nem csak az apró mintahozó egység tér vissza, és nem is 2014-ben, hanem sokkal hamarabb.
A becslések szerint december végén vagy január elején az űrszonda beléphet a sűrű légkörbe.

Ellentmondóak a hírek arról, hogy mennyi alkatrésze juthat le a felszínig. Bizonyára nem sok, vagy semennyi, ha igaz az, hogy a keletkező hőtől az alumíniumból készült tartályokban tárolt és fel nem használt hét és fél tonna fedélzeti hajtóanyag (hidrazin és nitrogén-tetroxid) még a légkör magasabb tartományaiban felrobban.


Előzmények:

Fobosz-Grunt: start november 9-én
Fobosz-Grunt: megmentik vagy leesik?
Fobosz-Grunt: december elejéig lehet próbálkozni


Űrvilág.hu
 

yeti108

Állandó Tag
Állandó Tag
Oké, akkor egy kicsivel hosszabb válasz: Igen, van, csak nem látjuk.
A hőmérsékleti sugárzásnak nincs egy diszkrét frekvenciája, hanem - ha még emlékszel rá az iskolából - egy nagyjából harang alakú görbe írja le a frekvencia-eloszlást. Ebből a szemünk kikever valami színt, ami a látható spektrum középső részén leginkább a fehérre hasonlít, az alján vörösre, a tetején pedig kékre.
A "barna törpék" színe sem barna, legfeljebb nem teljesen fekete, a kibocsátott fény túlnyomó része az infravörösbe esik, csak egy kis töredéke lehet a látható tartományban.

Tudom, hogy nem barna, hanem csak döglődik....

Akkor is hiányolom a zöldet. A látható spektrumban is jóval több a zöld rész, mint a vörös.

Bár azt hiszem, hogy Óz, a nagy varázsló megoldaná ezt is. Zöld szemüveggel... ( Már gyerekkoromban se értettem, hogy a Smaragdvárosban miért zöld szemüveggel védekeztek és miért nem pirossal...)
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Pontosították a Cygnus X-1 fekete lyuk adatait

Cygnus_X-1_location.jpg


Több űrteleszkóp és földi bázisú észlelések adatai alapján minden eddigi mérésénél nagyobb pontossággal határozták meg a legismertebb röntgenforrásban, a Cygnus X-1 jelűben rejtőző fekete lyuk különböző paramétereit.​

A Cygnus X-1 röntgenforrás egy nagy kiterjedésű, aktív csillagkeletkezési terület közelében helyezkedik el.
A hetvenes években végzett megfigyelések alapján erről a forrásról állították először azt, hogy fekete lyukat tartalmaz.
(A Wikipedia híres tudományos fogadásokkal foglalkozó szócikke szerint 1974-ben Stephen Hawking és Kip Thorne fogadást kötöttek, hogy valóban így van-e. Hawking nem hitte el, de 1990-ben az addigra összegyűlt megfigyelési adatok alapján el kellett ismernie, hogy vesztett. A fogadás tétje egy magazin előfizetése volt a nyertes fél számára: Thorne a Penthouse-t lapozgathatta ingyen...)


20111118_pontositottak_a_cygnus_x_1_fekete_lyuk_adatait_1.jpg

Fantáziarajz a Cygnus X-1 röntgenforrásról. A kettős fekete lyuk
tagja folyamatosan anyagot szív el a forró szuperóriás kísérőtől.
A bezuhanó és felmelegedő anyag intenzív röntgensugárzást
bocsát ki, míg az akkréciós korongra merőleges, ellentétes irányú
kifúvások a rádiótartományban aktívak.
[NASA/CXC/M. Weiss]​


A Cygnus X-1 egy kettős rendszer, egyik komponense maga a fekete lyuk, a másik pedig egy nagytömegű, forró szuperóriás csillag.
A fekete lyuk egy akkréciós korongon keresztül folyamatosan anyagot szív el a kísérőtől, a bezuhanó gáz felszabaduló gravitációs potenciális energiája pedig nagyrészt röntgensugárzás formájában hagyja el a rendszert, s ad hírt az egyébként nem látható fekete lyuk létezéséről.
Az akkrécióval párhuzamosan két ellentétes irányú kifúvás (jet) formájában azonban el is hagyja anyag a fekete lyuk környezetét, ezek jellemzően a rádiótartományba eső sugárzással jelzik létüket.



Cygnus X-1 A Stellar Mass Black Hole.jpg



A rádió-, az optikai és a röntgentartományba eső megfigyelések alapján most új részleteket tártak fel a híres fekete lyuk több millió évvel ezelőtti keletkezéséről.
A NASA Chandra röntgenteleszkópjának, valamint a Rossi X-ray Timing Explorer és az Advanced Satellite for Cosmology and Astrophysics műholdnak minden eddiginél pontosabb mérései szerint a fekete lyuk az elméletileg lehetséges maximális értékhez nagyon közeli szögsebességgel pörög: az eseményhorizontja - ahonnan a behulló anyag számára már nincs visszatérés - másodpercenként több, mint 800-at fordul.


3862999424_9c6236690a.jpg

A Cygnus X-1 röntgenforrás a Chandra műhold felvételén.
A látómező átmérője 4,7 ívperc, ami körülbelül 11 fényévnek
felel meg.
[NASA/CXC]​


A kék szuperóriás kísérő optikai tartományban rögzített színképei segítségével a fekete lyuk tömegét is sikerült rekord pontossággal meghatározni.
A 14,8 naptömeg valószínűleg nagyjából megfelel a születéskori értéknek - a fekete lyuk egy nagytömegű csillag magjának összeroskadásából jött létre -, mivel nem volt még elég ideje arra, hogy az akkrécióval a kiindulási tömegét számottevően növelje.


176269main_vlba_LO.jpg


A VLBA (Very Long Baseline Array) antennarendszerrel végzett mérések alapján a Cygnux X-1 forrás távolságát is sikerült pontosítani.
Az új, 6070 fényéves érték fontos szerepet játszott a tömeg és a forgási ütem pontos meghatározásában.



A csillagaszat.hu és a
Chandra News cikke nyomán.
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Formálódó bolygókezdeményt fényképeztek le

A 10 méteres Keck teleszkópokkal sikerült direkt felvételt rögzíteni egy kialakulás állapotában lévő bolygóról.
A mindössze kétmillió éves objektum végső tömege a Jupiterének akár tízszerese is lehet majd.



telescopes-keck-0109-de.jpg



Az LkCa 15b katalógusjelű, fejlődő protobolygót örvénylő por- és gázkorong veszi körül, amelyből folyamatosan anyag hullik rá.
A kétmillió évesnek becsült objektum ezzel a korral ötször fiatalabb ez eddigi rekordernél.
Adam Kraus (University of Hawaii) szerint a formálódó bolygó tömege jelenleg a Jupiterének körülbelül hatszorosa lehet, bár elképzelhető, hogy ez egy felülbecsült érték, ugyanis azon a feltételezésen alapul, hogy minden detektált sugárzás a bolygótól származik.
Lehetséges ugyanakkor az is, hogy a sugárzás nagyobb részének forrása a planétára hulló anyag, így a bolygócsíra maga sokkal halványabb, és így talán jóval kisebb tömegű is lehet. Kraus szerint egészen sok anyag van a protoplanetáris korongban a bolygó pályáján kívül, ennek egy része - elkerülve a planétát - végül a központi csillagba fog hullani, másik része a bolygót fogja növelni, a maradékot pedig a csillag sugárzása kifújja majd annak közvetlen környezetéből.
Elképzelhető, hogy a planéta végső tömege a Jupiter tömegének tízszeresénél is nagyobb lesz, ez azonban függ az aktuális értéktől, és végül ennél sokkal kisebb is lehet.



G5Ws2TQQOOaC7hf6DnZRBA5SE7k7qksCI9Gs3vQUKmcg.jpg

A bal oldali képen az LkCa 15 körüli porkorongban középen jól
megfigyelhető a körülbelül 55 csillagászati egység sugarú üres
terület. A jobb oldali panelen a kisöpört centrális régió kinagyított
képe látható. A 2,2 mikronos hullámhosszúságú sugárzást kódoló
kék szín a formálódó bolygót, míg a hosszabb, 3,7 mikronos
hullámhosszúságú infravörös sugárzást kódoló vörös szín a csillag
körüli por- és gázkorong bolygóra hulló anyagát reprezentálja.
[A. Kraus és M. Ireland]


Locate-LkCa-15-b-620x307.jpg



Az LkCa 15b felfedezése egy olyan felmérés eredménye, ami 150 darab poros, ismert csillagkeletkezési régióban található csillagot tartalmazó mintát vizsgált, melyet végül egy tucatnyi objektumra szűkítettek.
Az LkCa 15 a második volt a sorban, de egyből felkeltette Kraus és kollégája, Michael Ireland (Macquarie University, Australian Astronomical Observatory) figyelmét, akik azonosították a csillag közelében a forró jupiternek tűnő pontforrást.

A felfedezést követő megerősítő megfigyeléseket a Keck teleszkópokkal végezték, felhasználva azok adaptív optikai, illetve maszkolásos interferometriai képességeit, melyek segítségével a központi csillag erős sugárzása mellett is fel lehetett bontani a protoplanetáris korongot és láthatóvá tenni azokat az üres gyűrűket, melyekben a kialakuló bolygók rejtőzködhetnek.
Kraus szerint az övékétől független más észlelések is utaltak már arra, hogy van egy rés a protoplanetáris korongban, melyet valószínűleg egy formálódó bolygó hozott létre.
Az ő észlelésük nehézsége abban állt, hogy a hatalmas fényességkülönbség ellenére is direkt képet tudjanak rögzíteni a csillag sugárözönében fürdő bolygókezdeményről.



planet-around-galaxy-AP543.jpg

Fantáziarajz az LkCa 15 körüli porkorongról és a benne formálódó
bolygóról.
[Karen L. Teramura, UH IfA]


A planéták kialakulására vonatkozó elméletek, modellek szerint a formálódó, fiatal exobolygók hőmérsékletének viszonylag magasnak (1500-2000 K) kell lennie, míg a gáz és por, amiből létrejönnek, ennél hidegebbnek tűnik.
Kraus szerint erre a legjobb magyarázat az, hogy a bolygót leginkább a rövidebb hullámhosszakon látjuk, míg a planéta körüli port és gázt inkább a hosszabb hullámhosszakon érzékeljük. Ebben az értelemben a képek színezése visszaadja a látható fény tartományában működő intuíciónkat is, amely szerint a melegebb objektumok kékebbek, a hidegebbek vörösebbek.

Az LkCa 15b lefényképezése csak a kezdet, Kraus és Ireland további észleléseket terveznek, nem csak az adott rendszerről, hanem más közeli, fiatal csillagról is, hogy minél teljesebb képet kaphassunk a bolygórendszerek formálódási folyamatáról.



 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
A VIIRS - (Visible Infrared Imager Radiometer Suite)


NPOESS-satellite.jpg



A VIIRS (Visible Infrared Imager Radiometer Suite) nevű, a látható és infravörös tartományban működő képalkotó műszeregyüttes első felvételét Észak-Amerika keleti partvidékéről készítette, november 21-én.
A NASA új poláris földmegfigyelő műholdja, az NPP október 28-án startolt Kaliforniából.



show.php



useastcoast_vir_2011326_lrg-thumb-450x447-169241.jpg

A széles látómező észak-déli irányban a kanadai Hudson-öböltől
Floridán át egészen Dél-Amerikáig, Venezuela északi partvidékéig
terjed. (Kép: NASA)


A VIIRS egyike az NPP műhold (feltehetően majd ritkán emlegetett teljes nevén: National Polar-orbiting Operational Environmental Satellite System Preparatory Project) öt fedélzeti berendezésének, méghozzá a legnagyobb.
Csak ez a műszer 252 kg tömegű.
Az űreszköz 824 km magas, poláris napszinkron pályán kering, közel 27 ezer km/h sebességgel.
A VIIRS az elektromágneses sugárzás látható és infravörös tartományában, 22 sávban készít felvételeket a szárazföldről, az óceánokról és a felhőzetről.
A távérzékelési adatokat például a növény- és jégtakaró, a tüzek megfigyelésére, a föld- és vízfelszíni hőmérséklet mérésére használják.


2511824_d73de58acc35ce30bb5ce840ad91732d_m.jpg



December közepére az NPP minden berendezése működőképes lesz, így 2012 már úgy kezdődhet, hogy folyik az adatok szolgálatszerű lesugárzása a földi vevőállomásokra.
Az NPP tervezett működési élettartama legalább öt év.
Az általa nyújtott mérési adatok biztosítják az amerikai távérzékelési műholdak által már közel három évtizede folyamatosan végzett megfigyelések folytonosságát.


urvilag.hu/amerikai_taverzekelo_muholdak

.
 

Oscee

Új tag
201111132106040.ur.jpg


Elmúlt az utolsó lehetséges időpont is, amikor még a szomszéd bolygó felé irányíthatták volna az orosz űrszondát.

A november elején felbocsátott Fobosz-Grunt hajtóműve nem indult be a Föld körüli pályán, így az űreszköz – a rajta elhelyezett első kínai Mars-szondával, a Jinghuo-1-gyel együtt – nem tudta megkezdeni a Mars felé vezető útját.
Az orosz földi irányítóknak eddig nem sikerült kapcsolatba lépniük az alacsony parkolópályán keringő szondával.
November 21. után már nem is nagyon érdemes, hiszen a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozó szakértő szerint bezárult az az időablak, amelyen belül a Fobosz-Grunt még eljuthatott volna a Marsig – feltéve, ha utólag mégis működésre tudták volna bírni a fedélzeti hajtóművét. (Korábban még december elejéről volt szó, de a hivatalos információval továbbra is szűkmarkúan bánnak az Orosz Szövetségi Űrügynökségnél...)

Фобос-грунт» молчит
Очередную неудачу в космосе никто не комментирует

Eléggé szégyen kategória ez az orosz Phobosz-Grunt mizéria, elképesztő, hogy ekkora gradiózus projekt esetében hanyagság/figyelmetlenség (butaság?) okozta eszközvesztés és rossz esetben akár emberi sérülés léphet fel.
Reméljük, hogy ez beindít valamifajta reformot és szigorúbb minőségbiztosítást az oroszoknál, az elmúlt évet biztosan nem teszik ki az ablakba.

De legalább a Curiosity start flottul ment, legközelebb a landoláskor kell majd izgulni :)
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Helyzetjelentés a Fobosz-Gruntról

Az orosz Mars-szonda a múlt heti biztató jelek ellenére hallgat, így még kevesebb a remény arra, hogy bármi hasznosat tudnának vele tenni.


russian-probe255b1255d.jpg



Mint emlékezetes, a Mars Phobos holdjának kutatására szánt orosz űrszonda, rajta a kínaiak első Mars körüli keringésre tervezett űreszközével, november elején hiába startolt Bajkonurból.
Nem sikerült elhagynia a Föld körüli pályát, mivel nem indult be az erre szolgáló hajtómű.
Azóta a Fobosz-Grunt lényegében némán kering a Föld körül, nagyjából 300 km magasságban. Mostanra már kizárt, hogy eljuthat a Marshoz, hiszen az erre alkalmas indítási ablak bezárult.

Ezt a némaságot törte meg november 22-én, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) ausztráliai követőállomásán, Perth mellett először, majd később egy másik esetben is sikerült fogni a szondáról érkező rádiójeleket. Ezután az ESA és az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) szakemberei újabb alkalmakat kerestek, hogy hátha parancsokat küldhetnek fel és vehetik a fedélzeti telemetriai adatokat, s ezekből kideríthetik, hogy mi is romlott el a Fobosz-Grunton. E kapcsolatteremtési kísérletek során azonban mindeddig nem jártak szerencsével. Az ESA állomásáról mindenesetre kedden – lényegében a siker reális esélye nélkül – olyan parancsokat küldtek az űreszköz felé, hogy az megemelje a pályáját. Így később lassabban repült volna át a követőállomások látóterén, nagyobb esélyt kínálva a rádiókapcsolat felvételére.



msl_fairing_sep1.png



A szonda némaságához csak a Roszkoszmoszé hasonlítható.
A kapcsolatfelvételi kísérletekről is csak az ESA közleményeiből értesülhetett a közvélemény.
November 24. óra semmilyen hivatalos orosz információ nem látott napvilágot.
Nyilatkozott viszont Dmitrij Medvegyev elnök, aki azt is kilátásba helyezte, hogy az orosz űrprogrammal kapcsolatos hibák esetleges személyi felelőseire pénz-, vagy akár börtönbüntetés is várhat.
(Nagy kérdés, hogy ettől jobb lesz-e az egyébként alulfizet
ett szakemberek teljesítménye. – A szerk.)

Ha – mint ahogy egyre valószínűbbnek tűnik – nem sikerül átvenni az irányítást a Fobosz-Grunt fölött, az a jövő év elején (talán valamikor januárban vagy februárban) belép a Föld sűrű légkörébe és megsemmisül.


urvilag.hu/oroszorszag_es_a_naprendszer,
Spaceflight Now
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Kínai műholdak

A Beidou navigációs műholdrendszer legújabb tagjának felbocsátásával tavaly után idén ismét megdőlt az éves űrindítási rekord Kínában.
Sőt két további start még várható decemberre.



images5011.jpg




Először a legfrissebb indításról, amely magyar idő szerint december 1-jén 22:07-kor (helyben már 2-án hajnal előtt, 5:07-kor) történt.
Hszicsangból emelkedett a magasba az a Hosszú Menetelés-3A hordozórakéta, amely az Egyenlítő síkjához képest 55°-kal hajló geoszinkron (vagyis épp 1 napos keringési idejű) pályára helyezte a Beidou-2 (Compass) navigációs műholdrendszer továbbépítését szolgáló űreszközt. 2007 óta ez a Beidou-2 tizedik tagja.
A pálya lehetővé teszi, hogy magas földrajzi szélességekről is látható legyen a helymeghatározást segítő rádiójeleket sugárzó műhold.
A rendszer „váza” így rövidesen összeáll, Kína és a környező országok területén jól használhatóvá válik.
További mesterséges holdak pályára állításával a kínaiak 2020-ra szeretnék kiépíteni a teljes, 30 működő tagból álló, globális lefedettséget biztosító rendszert.
A cél igazából az amerikai GPS-től való függőség megszüntetése.
A legpontosabb hely- és időmeghatározási szolgáltatáshoz az arra feljogosított állami és katonai felhasználók juthatnak hozzá. Általános, polgári célú hozzáférésre az ígért helymeghatározási pontosság kb. 10 m-es lesz.



show.php

Ha majd teljesen kiépül, így helyezkednek majd el a Föld körül a
kínai navigációs műholdak. A most felbocsátott Beidou-2 IGSO5
jelzésű hold 36 ezer km magas, 55°-os hajlásszögű pályára kerül.


Ez volt ebben az évben Kínából a 16. sikeres űrindítás. (Emellett egy sikertelent is feljegyezhettek az űrtevékenység krónikásai.) Ráadásul még december folyamán egy vagy akár két újabb start is történhet.
Az egyik felbocsátásra kész űreszköz egy nigériai távközlési műhold, a másik egy kínai földmegfigyelő hold.​

Összehasonlításul, a másik két vezető űrnemzet közül Oroszország 2011-ben eddig 26 alkalommal hajtott végre sikeres startot.
Emellett három kudarc volt, beleértve a Fobosz-Grunt űrszondát, amely ugyan pályára tudott állni a Föld körül, de a Mars felé nem sikerült elindulnia.
Az Amerikai Egyesült Államokban a 2011-es mérleg: 17 siker, egy kudarc.
Ott jövő január előtt már nem tervezik újabb űrkísérletek indítását.


urvilag.hu/kinai_muholdak
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Meteorithullás egy kávéültetvényen - (?!)

110805_rosenberg_meteor.jpg



Meteoritok értek földet egy kenyai kávéültetvényen, Lengyelországban pedig egy épület tetejét ütötte át az űrből érkezett jövevény.

A becslések szerint évente 1400 meteorit éri el a földfelszínt, ám ezeknek csak egy kis részét találják meg, az pedig még ritkább, hogy szemtanúi is vannak egy hullásnak.
Civilizációnk terjedése miatt azonban egyre gyakrabban fordul elő, hogy lakott területen ér földet egy égi hírnök, az információk egyre könnyebb és gyorsabb áramlása miatt pedig a kutatók még frissiben meg tudják vizsgálni a meteoritokat, mielőtt a földi hatások túlságosan beszennyeznék őket.
Az idén már két jól dokumentált esemény is történt.

Április 30-án reggel az észak-lengyelországi Soltmany falu közelében egy farmon található melléképület palatetejét törte össze egy kőmeteorit, amely közben egy vastag deszkát is átlyukasztott.
Az ütközés ereje több darabra törte a kb. 2 kg-os követ, amely függőlegesen hullott alá.
A Wroclawi Műszaki Egyetem munkatársai szerint L típusú kondritról van szó, amely a második leggyakoribb meteorittípus a Földön.

A másik, sokkal jelentősebb hullás Kelet-Afrikában történt július 16-án délelőtt, egy Thika nevű kenyai falu közelében.
A földeken dolgozó emberek hatalmas robajra lettek figyelmesek, kisvártatva pedig kövek hullottak le az égből mindenhol körülöttük.
Nem tudták mire vélni a dolgot, így a helyi rendőrséget hívták, akik elszállítottak egy nagyobb darabot, amely egy kukoricaföldön landolt.
A helybéli földművesek ugyan nem ismerték fel a jelenség lényegét, ám a hír gyorsan terjedt a világban, a hozzáértők számára pedig egyértelmű volt, hogy mi történt.
Ezért néhány napon belül meteoritvadászok lepték el a környéket, és elkezdték begyűjteni az aranynál is értékesebb köveket.
A légkörben felrobbant meteorit rengeteg darabját találták meg, több mint 14 kg össztömegben, melyből a legnagyobb darab egymaga 3,5 kg-ot képviselt.

A Kihum Wiri névre keresztelt meteorithullás négy falut is érintett a környéken, tehát a darabok igen nagy területen szóródtak szét.
A szabadeséssel földet érő meteordarabok kisebb károkat is okoztak a lakóépületekben, de személyi sérülés nem történt.
A legnagyobb veszélyben egy kávéültetvényen dolgozó fiatal lány volt, akitől alig másfél méterre esett le az egyik kisebb töredék.


urvilag.hu


****


xxxxxxx
0.9.1.716587.465305.3



A hírt talán úgy is lehetne értelmezni, hogy "fogj rá mindent a nyuszira" !
Köztudott, hogy napi rendszerességgel potyognak a "nyakunkba" elöregedett, rosszul sikeredett műholdak, félre sikerült kísérletek maradványai, és egyéb alkatrészek.

Ez persze nem zárja ki a meteorit darabkák létezését, de...!


.
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Kepler-22b

622fad6b4c8f9f6dd08675c16086.jpeg



Az amerikai Kepler-űrtávcső legújabb bolygófelfedezettje csak alig két és félszer akkora sugarú, mint a Föld, és a Naphoz hasonló csillag körül kering.

Az ún. lakhatósági zóna meghatározása szerint ilyen távolságban a csillagtól létezhet folyékony víz az ott keringő bolygó felszínén. (Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy létezik is, pláne nem, hogy a bolygó tényleg lakott.)
Mindenesetre a Kepler-űrtávcső ma bejelentett felfedezésével is egyre közelebb kerülnek a program fő céljához, vagyis a Földhöz hasonló exobolygók felfedezéséhez.



keX20111206.180927_0.jpg

A Kepler-22b pályája csillaga körül, valamint összehasonlításul a
belső Naprendszer bolygópályái, méretarányosan. A lakható
zónákat zöld sáv szemlélteti. Hogy az új exobolygó tényleg úgy
néz-e ki, mint ahogy a bal alsó fantáziarajz ábrázolja, az persze
nem garantálható.
(Kép: NASA / Ames / JPL-Caltech)


A Kepler emellett ezernél is több újabb exobolygó-jelöltet talált. Hogy ezek valóban a csillaguk előtt átvonuló, és ezért periodikus fényességcsökkenést okozó bolygók-e, azt további, földi távcsövekkel végzendő mérésekkel tudják majd igazolni, amire még vagy egy évet várni kell.
A Kepler 16 hónap alatt talált bolygójelöltjeinek száma már bőven meghaladja a kétezret.
A kutatók úgy becsülik, hogy a jelöltek nagyjából 80%-áról fog kiderülni, hogy tényleg exobolygók.
(A jelenleg bizonyítottan ismert Naprendszeren túli bolygók száma 700 körüli.)


urvilag.hu
2011.12.05


***



kepler-2b.jpg



A Kepler 22b 600 fényévre található a Naprendszertől, a mérete Föld 2,4-szerese és 290 nap alatt járja be egy Nap-szerű csillag körüli orbitális pályáját.
“Ha bolygónak van felszíne, akkor az nagyon kellemes, 72 Fahrenheit-fokos (22 Celsius-fokos) – jelentette ki William Borucki a Kepler űrteleszkóp egyik vezető kutatója.

Az űrkutatók és csillagászok szerint megfelelő távolságra van a csillagoktól, mint fentebb olvasható megfelelő hőmérsékletű és minden bizonnyal a légkörrel és a vízzel sincs gond.
A Kepler 22b tömegét és szerkezetét még nem sikerült pontosan megállapítani, de Borucki szerint nagy az esélye annak, hogy a bolygó sziklás lehet, lehet rajta tömör jég is, sőt elképzelhető, hogy óceán borítja.
“A Naprendszerünkben nincsen ehhez fogható bolygó” – tette hozzá Borucki.

“Ezzel a bolygóval kapcsolatban két dolog igazán izgalmas. Az egyik, hogy éppen egy lakható zóna kellős közepén található, a másik hogy egy a Naphoz hasonló csillag körül kering”
– egészítette ki Boruckit Natalie Batalha, a Kepler-projekt helyettes tudományos vezetője.


gepnarancs.hu/2011/12/kepler-22b
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
NEM "tűzgömb", NEM meteor, NEM UFÓ !!!

Az imforadio.hu cikke:


germany_fireball_dec242011.jpg


Titokzatos ( ?! ) tűzgömb futott át karácsony este Északnyugat-Európa egén, és keltett mindenféle találgatásokat, de utóbb kiderült, hogy egy orosz hordozórakéta egyik darabját lehetett látni, amint elégett a légkörben - közölte vasárnap a belga királyi obszervatórium.



xxxx<IFRAME height=315 src="http://www.youtube.com/embed/qv5DxppPQuw" frameBorder=0 width=420 allowfullscreen></IFRAME>



A fényes gömböt szombat este 18:30 óra körül észlelték Németország, Hollandia, Belgium és Észak-Franciaország fölött. Ez a szerdán felbocsátott Szojuz TMA-03M űrhajó hordozórakétájának utolsó fokozata volt a belga megfigyelők szerint. Az űrhajó a nemzetközi űrállomásra szállított három asztronautát, köztük egy európait: a holland André Kuiperst. A jelenségről készült, mintegy 30 másodperc hosszú felvételek hamar felkerültek az internetre, és a mannheimi UFO-központot azonnal elárasztották a telefonhívások


***​



Űrvilág.hu űrkutatási hírportál:



Fáért ment, túlélte az űrszemetet

A legutóbbi orosz műholdindítási kudarc következtében Szibériában csapódtak be a világűrig el sem jutott Meridian távközlési hold darabjai.



4highres_00000402743447.jpg


Az egyik alkatrész, egy titániumból készült, kb. 5 kg tömegű, fél méteres átmérőjű gömb (egy hajtóanyagtartály) átütötte egy falusi ház tetejét.


tuzgomb.jpg.ashx


Mint a RIA Novosztyi hírügynökség beszámolt róla, a tulajdonos, Andrej Krivorukov percekkel azelőtt szerencsére épp tűzifáért indult, ezért a becsapódás pillanatában nem tartózkodott a házban.


show.php

A vidéki ház a szibériai Ordinszkoje mellett, Vagajcevo faluban,
ahová a műholddarab lezuhant. A helyi hatóságok állják a felújítás
költségeit. A sors furcsa fintora, hogy az érintett ház az Űrhajós
utcában (!) van.
(Kép: RIA Novosztyi / Makszim Kosmarcsuk)


A Meridian távközlési műholdat december 23-án indították Pleszeckből.
Azonban a start után 7 perccel a Szojuz-2.1b hordozórakéta harmadik fokozatának működése leállt.
Az űreszköz nem érhette el a Föld körüli pályát, Szibériában lezuhant.
Eddig nyolc különböző részt találtak meg a keresésükre indult hatósági egységek.
Becsapódásuk Novoszibirszk városától kb. 100 km-re délnyugatra történt.​


show.php

A műhold sajnálatosan rövid útja Oroszország fölött, Pleszecktől
Novoszibirszk körzetéig.
(Kép: Anatolij Zak / RussianSpaceWeb.com)


Az elnyúlt, ún. Molnyija-típusú pályán működő Meridian műholdak szerepe távközlési kapcsolat teremtése, katonai és polgári felhasználásra, Oroszország magas földrajzi szélességű területein. A mostani lett volna a sorozat ötödik holdja.
Ebben a naptári évben ez volt az ötödik orosz űreszköz, amely indításkor vagy röviddel azután szerencsétlenül járt.​



Kapcsolódó cikkek:
Oroszország: megint egy sikertelen start
Falusi házra zuhant Szibériában egy műholdalkatrész (RIA Novosztyi)
A Meridian műhold balesetének részletei (RussianSpaceWeb.com)
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
Erről a Kepler-22-ről még azt sem árulják el,hogy van-e rjta levegő, mekkora a g, milyen a talaja, ...továbbá a víz megléte is bizonytalan. A görcsös lakható bolygók keresése program még nagyon messze van attól, hogy élhető bolygót találjanak..
 

naivbalek

Állandó Tag
Állandó Tag
És amíg nem találjuk fel a térugrásos utazást, teljesen fölösleges minden találgatás, hiszen csak azt látjuk ami millió évekkel ezelőtt volt azon a bolygón.
 

Qeem an

Állandó Tag
Állandó Tag
Én a napról szeretnék írni.Azt tanították velem,még az iskolában hogy a napot a nagy tömege következtében létrejött belsőnyomás által kialakult surlódás tartja melegen.(vagy is egy izzógázgömb)Közben feltalálták a magfúziót,és mostmár azt mondják,hogy magfuzió tartja melegen.Azt állitják hogy hidrogén fuzionál és alakul héliummá.Jól ismerjük már a mag fuziót,rendkivül fényes és egyben rendkivül rádióaktív.Gondoljunk csak a két bombára amit ledobtak Hirosimára és Nagaszakira.Biztos mindenki hallott már róla.Ugyan ez menne végbe a napban csak jóval nagyobb méretekben?
Relative ilyen közel a földhöz?Én ezt nem hiszemel,kiégetné a szemünket az erős fény,és olyan rádioaktívak lennénk hogy vílágítanánk mi magunk is.Idő szerü lenne már egy jobb elmélettel előálni,ami hihető is.
 

Bihar

Kitiltott (BANned)
A karaván halad Qeem. Ha ma azt mondják, hogy a Nap így működik, akkor ez valószínűleg igaz. A Nap 150 millió km-re van tőlünk és a károsnak mondott sugárzása is eléri Földet, azonban a légkör bizonyos szintjei ezt megsemmisítik--többnyire.
Példa: az USÁBAN ma rendre előveszik a 25 éve -vagy régebben- történt gyilkosságokat és a gyilkosok hátrahagyott dns-ei alapján ezeket a szörnyeket utólag begyűjtik általában. Vagiy a tudás hatalmas lépésekkel növekszik.
Erről a Nappal kapcsoltos belső surlódásról különben sohasem hallottam, pedig lehet, idősebb vagyok Nálad, fizikaórára is jártam, sőt olvasgattam a Napról is.
 

Umaksuman

Állandó Tag
Állandó Tag
Közben feltalálták a magfúziót,és mostmár azt mondják,hogy magfuzió tartja melegen.Azt állitják hogy hidrogén fuzionál és alakul héliummá.Jól ismerjük már a mag fuziót,rendkivül fényes és egyben rendkivül rádióaktív.Gondoljunk csak a két bombára amit ledobtak Hirosimára és Nagaszakira.Biztos mindenki hallott már róla.Ugyan ez menne végbe a napban csak jóval nagyobb méretekben?
Úgy tűnik, nem jól ismered a magfúziót. Ha olvasnál is egy kicsit a Napról, biztosan hihetőbbnek találnád a fúziós energiatermelés elméletét. De szerintem a hihetőség nem igazán jó ismérve egy tudományos elméletnek, mert az - amint azt a mellékelt ábra is mutatja;) - nagy mértékben függ a "hívő" ismereteitől, pontosabban azok hiányától.
 

yeti108

Állandó Tag
Állandó Tag
A sugárzás mértéke a távolság négyzetével fordítottan arányos. ( 1/4, 1/9, 1/16, 1/25, 1/(qrva messze*qrva messze) És a Nap qrva messze van.....csak csillagászati mértékben van közel.

Igaz, régen még azt is hitték, hogy a Nap egy izzó széngömb............idővel persze még az lehet, fúzióval. Az elemek fúzióval alakulnak ki a csillagokban, egészen a vasig. Attól fölfelé már csak szupernova robbanással.
 
Oldal tetejére