Elengedés, Sedona módszer, Release tecnique és társai

katuskatus

Állandó Tag
Állandó Tag
Az évtizedek alatt tudattalanná vált dolgok a későbbiek során zavarokat okozhatnak az egyén életében. Ez okés.
A „trutyi” felszínre hozása hogyan történik?
Az elengedés előtt, alatt mi és hogyan zajlódik le?
Akár a jelenben történik a negatív érzés kifejeződése tudatos módon, akár már nem emlékszik rá valaki, csak érzi a feszültséget, az eredettel, a gyökér-okkal ez a módszer egyáltalán nem foglalkozik?
Ha jön egy feszültség érzése, akkor Praetorianus szerint engedjük el. Ha újra jön ez a negatív érzés, akkor újra és újra engedjük el. Ez nem azt jelenti, hogy ez a módszer biz. esetekben arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy inkább a gyökér-okig érdemes visszafejteni az eseményeket?
Beszélgettem valakivel, akinél egyre sűrűbben jelentkezett a szorongás érzete fejfájás kíséretében. Mivel nem tudta hová tenni, nem jutott eszébe semmi különös, ami a múlttal állhat kapcsolatban, ezért megengedte magának a szorongását, a fájdalmát, aztán egy lufiba képzelte és elengedte őket. Nem csinált mást. Aktuálisan jobban érezte magát, csak egyre sűrűbben jelentkeztek ezek a rossz érzései. Aztán neurológushoz került. Kiderült, agydaganata van. Ha csak úgy elengedünk valamit és nem foglalkozunk az okkal, az üzeneteivel, akkor az más gondokat is előidézhet.
Hogyan is történik az elengedés? A csak ennyi és kész –ről nekem sok egyéb példa jut még eszembe, ami bennem újabb gondolatokat vet fel e módszer hatékonyságával kapcsolatosan, ezért zavaró ez a megfogalmazás. Ha tényleg „csak engedjük el”, akármi is a felszínre kerül, ne foglalkozzunk vele többet, hanem totál engedjük el, akkor ez nem az én világom. Viszont örömmel venném, ha a kérdéseimre, gondolataimra kaphatnék választ, véleményeket, mert szeretném jobban megérteni ezt a technikát. Köszönöm.
 

katuskatus

Állandó Tag
Állandó Tag
Kiegészítés:
A teljes elengedés óriási, nagyon jó. Engem a "csak engedjük el", ne foglalkozzunk az üzenetével zavar. Meg még amit írtam korábban. Nem véletlenül jön valami felszínre. Nem arról beszélek, hogy 5000 évig rágcsáljuk a problematikát, hanem arról, hogy megfejtés, feldolgozás után engedjük el. Én így látom. Valaki másképp látja ezt. Ezért szeretnék tapasztalatokat, véleményeket kérni.
Mondjuk párszor fordítva végeztem a gyakorlatot: előbb alakítottam át (gyémánt) egy érzést , egy fájdalmat és elengedtem. Aztán tiszta fejjel, nyugodtan tudtam gondolkodni az üzenetéről. Nagy szerencsém volt, hogy átgondoltam, mert a lépések, amiket ezzel kapcsolatosan tettem meg, pozitívan változtatták meg az életem. Ha csak elengedtem volna, akkor ezeknek a változásoknak az előnyét valszeg most nem érezhetném.
 

terra incognita

Állandó Tag
Állandó Tag
Hogy hogyan történik a "trutyi" felszínre hozása, az már tanfolyami anyag. Reméljük, Praetorianus hamarosan eljut a technikák ismertetéséig.
Felelősségvállalás, a tanulság levonása az elengedes során is fontos lépés.
A felelősségvállalásról az eljárás során itt olashatsz: trans4mind.hu/positiv/positiv10.html
 

terra incognita

Állandó Tag
Állandó Tag
Írd be a google keresőbe, hogy lester levenson elengedes - ki fogja dobja ezt az elérési lehetőséget (nálam másodikként jelenik meg).
 

katuskatus

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönöm. Most már több időm van, így végre átolvashatom az irodalmakat. Köszönöm még1X. Szép napot.
 

katuskatus

Állandó Tag
Állandó Tag
Már a legelső irodalom átolvasásakor kiderült, hogy Praetorianus másképpen értelmezi a módszert, mint mások. Vagyis az ő módszere más, mint amit eddig olvastam mástól, aki a Lester módszert ismertette. Praetorianus azt írta, engedjük el és kész. Csak ennyi.
Most meg azt olvastam, az elengedési gyakorlatban van még egy átgondolás!!! (hatodik lépés, lejjebb) is!!!. :D Ez az, ami hiányzott nekem az eddigi Fórum leírásból. Itt mondjuk van koncentráció is, meg elképzelés is. Praetorianus elmélete szerint ezek sincsenek. Ettől függetlenül olvasom még Praetorianus elengedés blogját (hátha valamikor sikerül megírnia konkrétabban, bővebben), mert mert egyre jobban érdekelnek, miért is vannak lényeges különbségek, más értelmezések, pedig a szerző egy.

Már csak egy dolog zavar, de lehet, az olvasás során jobban megértem ezt is. Szóval az zavar, hogy minden negatív érzést engedjünk el és ezzel a negatív kibocsájtott energiával nem foglalkozik a módszer. (De még csak az olvasás elején vagyok.)
Ezek energiák, amiket kibocsájtunk az egregor térbe kerülnek, ami egy információs tér, mező, közeg. Amint valakinek a rezgése, kommunikációja változik, az egregor térben lévő információk egyre jobban hatnak, tapadnak rá/másra. Ha vidámak vagyunk, akkor az egregorból ezek fognak még jobban ránk hatni. Ha rosszkedvűek, szomorúak, dühösek, akkor ezek fognak felerősödni az egyénben. Egyre többet lehet olvasni ezekről a kísérletekről: gyorsabban nő egy növény, ha a szobában vidámak vagyunk és szeretetteljes a hangulat. Ha pedig ordítunk, dühöt árasztunk ki, akkor lassabban nőnek vagy fonnyadnak a levelek vagy sárgulnak vagy hasonló dolgok. Tehát amit kiküldünk az egregor térbe, mert elengedjük a dühünket, attól ez még visszaáramolhat ránk vagy másra.
Ezért szoktam azt választani, ha elengedek valamit, akkor elképzelem 1 pillanat alatt, hogy a kimondott, kigondolt érzés kristálytiszta gyémánttá változik. Ez a gyémánt az egregor térben tökéletes tisztaságot jelent. A "negatívat" (düh) "pozitívvá" változtatom.

Bemásolom ide az elengedés módszert, amit olvastam a trans4mind.hu-n (persze, lehet, mások másképpen fogalmaznak meg biz. szövegrészeket):

Amit itt csinálunk, az inkább személyiségfejlesztés, mint pszichoterápia. Egy olyan állapotból indulunk, amely nagyrészt meglehetősen boldog és stabil, és igyekszünk növelni a nézőpont szabadságát, - hogy a kulturális kötöttségektől mentesek legyünk és megszabaduljunk a fixa ideáktól is, melyeket mi gyártottunk magunknak, beleértve a tudatalattiakat is. Tovább fogunk haladni a lelki problémákra és megértjük, hogyan látjuk és teremtjük meg élettapasztalatainkat. De visszanyerhetjük a teljes spirituális tudatosságunkat, ha a mindennapi élet nyújtotta tanulságokat leszűrjük. Lehet, hogy vannak az életben olyan élmények és problémák, amelyekre nem tudunk könnyek vagy harag nélkül gondolni, nehéz szembenézni olyan kérdésekkel, amelyek keményen félbeszakítják, amit tenni akarunk az életben. Mit tehetünk, hogy összeszedjük magunkat, hogy tanuljunk ezekből a tapasztalatokból, és újra kezdjünk a céljainkért dolgozni még hatékonyabban?
Megnéztük a gondolat-érzés-viselkedési mintákat, amelyek újra stimulálódnak, amikor ugyanaz a stimulus ismétlődik, vagyis ismétlődnek a körülmények. Szóval hogyan engedhetjük el ezeket, hogy amikor ugyanaz a stimulus ismétlődik, ne történjen semmi?
A tudatossághoz vezető úton fontos lépés annak felismerése, hogy előfordulnak ismétlődő stimulációk; ez egyben fél siker a kérdés megoldásához. Két további lépés szükséges a keletkező érzelem elengedéséhez: elfogadni és elengedni azt. Ezt megteheted úgy, hogy ráébredsz, hogy a fájdalmas érzés egy energia, amit létrehozol; amit jobban megélhetsz, ha elfogadod, mint ha ellenállsz neki; amit vagy Tovább is létrehozol vagy sem. A második lépés az, hogy azonosítod, milyen értelmezés okozza ezt a fájdalmas érzést (a fájdalom valójában az ellenállás.) Mit mondasz magadban az ismétlődő stimuláció esetén? Milyen lemez forog újra a fejedben (vagy lehet ez egy kép a kapcsolódó érzésekkel)? Az értelmezés / meggyőződés tényleg igaz, vagy egy túlzás, túlzott általánosítás, egy szükségtelenül negatív vagy intoleráns vélemény? Lehet, hogy amit ide kapcsoltál illetve amivel azonosultál valójában valaki másnak a véleménye, nem is igazán a sajátod?

Tehát ez egy folyamat, ahogy elengedjük az érzést és az azt megelőző gondolatot. Az első, fontos lépés az, hogy tudomásunk legyen róluk és ne csak automatikusan reagáljunk. A második és a harmadik lépésben elengedjük az érzelmet és rávilágítunk a valótlanságra; - ez maga a szétválasztási folyamat. Aztán a viselkedési mintának már nem lesznek gyökerei, hogy Tovább is a helyükön maradhasson.
Az alábbi, Lester Levenson által kidolgozott Elengedési Technika abban segít, hogy addig a pontig éld át újra a kellemetlen érzést, amíg rájössz, hogy valójában te generálod az érzést annak alapján, ahogy értelmezed az eseményeket, és hogy te nem vagy azonos az érzéssel, nem vagy az érzés: "Én alakítom ki azt az érzést, hogy mérges vagyok" semmint hogy "Mérges vagyok". Azzal, hogy elfogadod az érzést úgy, hogy akár érzed akár nem, mindenképpen elégedett vagy, el tudod engedni.
Ahhoz, hogy az elengedés állandó legyen, szükség van a mögöttes irracionális gondolkodás, feltételezés, döntés vagy szándék és annak a kijelölésére, hogy hogyan irányította ez az érzéseidet. Most, hogy az érzést eltávolítottuk, már nem fogja meghatározni azt, hogy hogyan látod a helyzetet, és az előbbi gondolatok "láthatóvá válnak". A vizsgálat során világossá válik, hogy gondolkodhatsz másképp is erről, és láthatod másként a dolgokat, így hasonló körülmények között már nem kell kiborulnod, és szabadon viselkedhetsz, jobban igazodva a céljaidhoz.

Az Elengedési Technika
Ez a legegészségesebb módja a bennünket emésztő érzések kezelésének. Mindannyian átéltünk már, hogy egy érzelmi robbanás kellős közepén voltunk, majd hirtelen elkezdtünk saját magunkon nevetni, mikor ráébredtünk, milyen bután vagy a nem odaillően vagy értelmetlenül viselkedünk. Más szóval: tudatosak lettünk.


  1. Első lépés: VÁLASSZ. Először is gondolj az életed valamelyik problémás területére - valamire, ami nagyon sürgős vagy ami miatt nagyon aggódsz. Ez lehet egy kapcsolat egy szeretett személlyel, szülővel vagy gyermekkel; vagy valaki mással; lehet a munkád, az egészséged vagy a félelemeid. Talán egy helyzet, amelyben vagy, vagy ami folyik a világban. Vagy talán egyszerűen az az érzés, amit most élsz át.
  2. Második lépés: NEVEZD MEG az érzést. Határozd meg az érzésedet a problémás területen, vagy az aktuális érzést. Milyen szó jut az eszedbe? Pontosan ezt érzed? Ha nem, határozd meg egyértelműen.
  3. Harmadik lépés: KONCENTRÁLJ. Mi az, amit igazán érzel? Most lépj vele kapcsolatba. Nyílj ki, vedd észre az érzelemhez kapcsolódó fizikai érzést, hol érzed a testedben? Koncentrálj rájuk.
  4. Negyedik lépés: ÉREZD az érzést. Szándékosan alakítsd ki. Járja be az érzés az egész testedet és a lelkedet. Ha az érzés szomorúság, akkor lehet, hogy könnyekben törsz ki, ha düh, akkor lehet, hogy forrni kezd a véred. Ez jó - most van itt az ideje, hogy érezd magát az érzést.
  5. Ötödik lépés: MEGKÜLÖNBÖZTETÉS. Légy tisztában a saját magad - TE - és az általad érzett érzés közötti különbséggel. Amikor az érzést teljesen átéled és elfogadod, egy ponton tisztán fogod érezni, hogy az érzésed nem te vagy, így lehetővé válik, hogy elengedd az érzést.He nem érzed, hogy el tudod engedni az érzést, érezd erősebben. Előbb vagy utóbb el fogsz érni egy pontra, ahol tiszta szívvel tudod mondani: "Igen, el tudom engedni ezt az érzést".
  6. Hatodik lépés: TANULD MEG A LECKÉT. A legfontosabb eleme ennek az eljárásnak az, hogy leszűrd a tanulságokat. Amíg nem ismered fel, hogy mit kell megtanulni a negatív érzelmeidből, addig nem fognak véglegesen kioltódni, mert amíg a leckét meg nem tanuljuk egyszer és mindenkorra, addig mindig újjászületnek. Végül is a nagyon erős érzelmek üzenetek - tudatják, hogy valamit meg kell tanulni.
  7. Hetedik lépés: ELENGEDÉS. Mikor engeded el ezt az érzést? Előbb vagy utóbb képes leszel ezt válaszolni: "Hajlandó vagyok ezt az érzést most elengedni." Engedd elmenni az érzést, egyszerűen bocsájtsd útjára, ha még nem történt meg spontán. Jó érzés elengedni - az összes energia, amelyet visszatartottál a testedben, felszabadul. Hirtelen csökken a fizikai és idegi feszültség. Sokkal nyugodtabb, békésebb, összeszedettebb, energikusabb leszel.
  8. Nyolcadik lépés: ELLENŐRZÉS. Érzed még bármennyire is az érzést? Ha részben még igen, csináld újra végig a lépéseket. Az elengedés gyakran olyan, mint egy kút - elengedsz valamennyit és még több bukkan fel. Egyes elfojtott, bebetonozódott, régóta raktározott érzésünk olyan mély, hogy számos elengedést igényel.
Mikor már belejöttél a technikába, néhány egyszerű mondatra leegyszerűsítheted: "El tudom ezt engedni? El akarom engedni? Mikor?" Használd ezt, amikor tudatára ébredsz egy kellemetlen érzésnek, és akkor is, amikor épp csak elkezded kialakítani az érzést.
Amikor már megtanultál elengedni, úgy találod majd, hogy gyakran már természetes, spontán elengedést eredményez pusztán az érzelem felismerése és a mindennapi életben fel fogod használni ezt a képességedet, aminek az eredménye stresszmentes test és lélek lesz.
 

terra incognita

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez az eljárás alapeljárás. Sokféle processzt kifejlesztettek az idők folyamán. Ezekről könyvek, tanfolyami anyagok szólnak.
Már korábban volt róla szó, hogy többen is - más néven - tovább vitték L.L. tanításait, esetleg hozzá is tettek, tanfolyamokat dolgoztak ki.
Egy tanfolyami anyagban sokkal több háttérismeret és gyakorlat található. Praetorianus azzal foglalkozik.
Hogy hová lesz a negatív energia? Hmmm... Nem tudom. Nekem az a felfogás szimpatikus, amit Eckhart Tolle "transzmutációnak" nevez, azaz visszaalakul az életenergia. A lenézett "reklámbrossúrában" - amiben egyébként könyvrészletek vannak - úgy fogalmaz, hogy ez az elfojtott negatív emóció egyfajta "csavart" visz az áramlásba, s valójában a flow of life, az élet/életenergia áramlása állítódik helyre.
 

terra incognita

Állandó Tag
Állandó Tag
Néhány kiegészítés a fenti eljáráshoz:
- nem fontos az érzés megnevezése, nem intellektuális tevékenységre van szükség, hanem az emóció érzékelésére, elfogadására
- megengedően fogalmazz, kérdésekkel
Meg tudnám magamnak engedni, hogy üdvözöljöm ezt az érzést?
Meg tudnám magamnak engedni, hogy elfogadjam ezt az érzést?
El tudnám engedni ezt az érzést? (azaz képes vagyok rá?)
El szeretném engedni ezt az érzést?
Mikor?

A válasz bármikor lehet igen vagy nem. L.L. szerint sokszor akkor is megtörténik az elengedés, ha éppen nemet mondunk válaszként.
Ha úgy érzed, hogy megakadtál, ellenállás van benned, akkor a megakadás/ellenállás megváltoztatásának akarását fogadd el, engedd el (kérdésekkel).

Felelősség: vedd észre, benne van a szövegben, addig a felismerésig juthatsz el, hogy te vagy a felelős a negatív emócióért, te hoztad magadban létre. Vállalod a felelősséget, hogy a jövőben nem így cselekszel.
 

terra incognita

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez az öt lépéses Sedona módszer alapja:

1. lépés: Gondolj valamire, amivel kapcsolatban kellemesebb érzéseket szeretnél táplálni, majd engedd, hogy bármiféle érzés eltöltsön ebben a pillanatban.
Kérdezd meg magadtól: Mit érzek most ezzel kapcsolatban?
Nem muszáj okvetlenül erős érzésekkel foglalkoznod. Akár azt is ellenőrizheted, milyen érzést táplálsz ezzel a mostani gyakorlattal szemben, és mit vársz tőle.

2. lépés: Üdvözöld az érzést, csakúgy, mint minden hangot, gondolatot és képet, ami csak felvetődik vele kapcsolatban. Engedd magadhoz teljesen, amit itt és most megtapasztalsz.
Kérdezd meg magadtól: Megengedhetem magamnak, hogy örüljek ennek az érzésnek?
Bármilyen együgyűnek tűnik is ez az utasítás, ennek meg kell történnie.
Az emberek többsége a múltban vagy a jövőben él ahelyett, hogy jelenlegi érzéseit tudatosítaná. Márpedig kizárólag most befolyásolhatjuk az érzéseinket (és ami azt illeti, az egész életünket vagy akár üzletmenetünket). Nem muszáj megvárnod, amíg a vizsgált érzés erősödik, vagy amíg felcímkézed. Így is elengedheted.

3. lépés: Kérdezd meg magadtól: El tudnám engedni ezt az érzést?
A kérdés mindössze arra vonatkozik, képes vagy-e rá. Az igen és a nem egyaránt elfogadható válasz. Gyakran előfordul, hogy akkor is elengedsz valamit, ha nemmel felelsz. Legjobb tudásod szerint és minden gondolkodás nélkül válaszolj a kérdésre. Tartózkodj a belső vitáktól!
A gyakorlat kérdései szándékosan ilyen egyszerűek.

4. lépés: Bármi volt is terítéken, most tedd fel magadnak a következő egyszerű kérdést: Akarom én ezt? Más szavakkal: Valóban el akarom engedni?
Megint csak azt kérem, hogy tartózkodj a belső vitáktól. Ne feledd, mindezt önmagadért, a saját szabadságodért és tisztánlátásodért teszed. Nem számít, hogy az érzés jogos, hosszantartó vagy helyes-e.

5. lépés: Tegyél fel magadnak egy, a korábbinál is egyszerűbb kérdést: Mikor?
Ez felhívást jelent az azonnali elengedésre, amit talán egyszerűnek találsz. Ne feledd, ezt a döntést bármikor máskor is meghozhatod.

6. lépés: Ismételd meg az előző öt lépést olyan gyakran, amilyen gyakran csak kell, amíg meg nem szabadulsz a szóban forgó érzéstől.

Megjegyzés: Ha nehezedre esik elengedni az adott érzést, engedélyt adhatsz magadnak, hogy egy pillanatra megtartsd. Ha engedélyezed magadnak, hogy azt tedd, amit mindig is tettél, később könnyebb lesz új döntést hoznod róla, ami már őszinte igenhez vezethet, így az elengedés is sokkal könnyebb lesz.


Az elengedés valószínűleg minden egyes lépéssel könnyebbé válik, de az is előfordulhat, hogy az eredmények eleinte alig érzékelhetők. Kitartó gyakorlással azonban idővel egyre markánsabbá válnak. Talán rájössz, hogy valamely dologgal kapcsolatban érzések egész rétegei élnek benned.
 

most

Állandó Tag
Állandó Tag
Az elengedés nem a jelen idejű helyzetekkel foglalkozik elsősorban, hanem az évek, évtizedek alatt TUDATTALANNÁ vált korlátozó hiedelmekkel, elfojtott érzésekkel, amelyek olyan "minták"-ban fejeződnek ki az életünkben, aminek az eredetével már nem vagyunk tisztában, mégis befolyásolják az életünket. Ahogy Palacskó András fogalmaz, a "trutyi" felszínre hozásával foglalkozik, azért, hogy helyreállítsa az élet normális áramlását egy-egy témában. Ez elsősorban egyéni belső munka. Az egyénben lévő, belső okokkal foglalkozik.

bocsi megakadok... ezen a szemellenzős probléma megoldási javaslatokon... vagy a reinkarnáció regresszió stb...
(másnak nem tűnik fel?)( Palacskó András )

h tudattalan akkor nem veszem észre ... és nem zavar ...vagy pl javítsuk ki a veleszületett zenei hallást ?
ha most gondom van..akkor viszont ...most módom is van: másként hozzá állni épp erre találták ki a "negatív érzelmet"
vagyis nincs trutyi...inkább van önmagunk tanulásában a szükségleteink megismerése- kielégítése...
a gyerekkori misztikus gondolkodás (befolyásolva függő- túlélő)..gondolkodás helyett
felnőtté válni... és megkeresni mindazt amit csak szeretnénk (felelős cselekvőként)

ezért inkább azt mondanám ha vmivel problémánk van itt és most.. akkor arról gyerekesen gondolkozunk..
már nem függünk... sőt agyunk kifejlődött rengeteg dolgot megismertünk számtalan készségre szert tettünk...
újra gondolhatjuk ennek fényében a lehetőségeket (felelős cselekvőként) ...de sosem célt

pl gyerekkoromban vágytam legóra de sohasem kaptam... valahányszor megláttam elővett a dolog..
felnőtt ként tudtam.. h nem birtokolni hanem játszani szeretnék vele...
2X vettem ajándékba .. másodiknál sikerült olyan helyzetet teremtenem h játszhattam is vele..
gazdája örömét és az együtt játszást is megéltem ..
kiéltem a vágyat és többet is kaptam .. az ajándékozás örömét... az együtt játszást...a másik örömét
(és gyerekek még igazán tudnak örülni, és ha egy felnőtt játszik velük...)
nem érdekelt mért akarom...nem az érzelmeket kell megérteni... hanem a célt

azért akadok meg a fentieken mert azt sugallja -mintha szeméttel lenne a tudatalattink tele
(s a probléma egyre nő.. kényszer ismétlődés hosszadalmas önsajnálattal teli múltban vájkálás stb )...
az én olvasatomban viszont bármi amit szeretnénk az a saját dolgunk ...most
 

terra incognita

Állandó Tag
Állandó Tag
"
bocsi megakadok... Ezen a szemellenzős probléma megoldási javaslatokon... Vagy a reinkarnáció regresszióstb...
(másnak nem tűnik fel?)( palacskó andrás )"

Most már több könyvet ill. tanfolyami anyagokat is olvastam Lester Levensontól, Hale Dwoskintól és Larry Crane-től. Reinkarnáció, regresszió stb.még nem fordult elő a témában, de ha lesz, majd szólok...


"h tudattalan akkor nem veszem észre ... és nem zavar ..."

Engem zavar, mert észre veszem: az érzelmi skála ezt mutatja meg. Pl. lehangolttá válok, pedig elvileg nincs rá semmilyen nyilvánvaló okom... vagy pl. nem úgy reagálok, ahogy szeretném, vagy ahogy racionális lenne stb.

"Ha most gondom van..akkor viszont ...most módom is van: Máskénthozzá állni épp erre találták ki a "negatív érzelmet""

Ha tényleg másként tudnál hozzáállni, akkor nem lenne "negatív érzelmed", akkor el tudnád fogadni, hogy minden csak jelenség, nem rossz vagy jó. Igen, amíg eléggé racionális és cselekvőképes vagy, addig a módot iskeresni fogod a változtatásra.



"azért akadok meg a fentieken mert azt sugallja -mintha szeméttel lenne a tudatalattink tele "
(s a probléma egyre nő.. Kényszer ismétlődés hosszadalmas önsajnálattal telimúltban vájkálás stb )..."

]Fennakadtál a "trutyi" szón, ami csak egy szemléltető kép, egymetafora, még ha sarkított is. Ha valakinek korlátozó hiedelmei, elfojtott emóciói vannak, ami ráadásul hatással van az életére, azt én nem sorolnám a "juj, de jó" kategóriába. Kivételes életed lehet, ha neked ilyenek nincsenek, és a nap 24 órájában a "most"-ban vagy, és felhőtlen derűvel és békével tudod élni a mindennapjaidat.

"Kényszer ismétlődés hosszadalmas önsajnálattal teli múltban vájkálásstb." - ezt nem tudom, honnan vetted, szerintem ilyet senki sem írt az elengedéssel kapcsolatban.

A legós példáddal szemben mondok egy másikat: például mit szólsz ahhoz, havalaki alkoholista apa, családi veszekedések közepette nő fel, holott mondjuk igenis jó képességű, és mondjuk nem hajlamos arra, hogy kiordítsa magából az emócióit, vagy nem hajlamos a dühét kiélni másokon? Mit gondolsz, hosszú távon milyen lesz az érzelmi hangoltsága, és ez hogyan fogja befolyásolni az élete alakulását, emberi kapcsolatait? És ha mondjuk lenne egy módszer, ami segít neki a hajdani rossz érzésektől megszabadulni, amelyet az energiarendszere/idegrendszere (?) megőrzött, miért ne érdeklődhetne utána, miért ne próbálhatná ki? Miért csak az az egyedül "üdvözítő", amit Te gondolsz?

Ahogy írod, sokféle olvasata létezik a problémáknak, és sokféle módon közelítenek a megoldáshoz. Ezért is van ilyen sok irányzat.
 

most

Állandó Tag
Állandó Tag
QUOTE=terra incognita;3767683]"
(másnak nem tűnik fel?)( palacskó andrás )"

Most már több könyvet ill. tanfolyami anyagokat is olvastam Lester Levensontól, Hale Dwoskintól és Larry Crane-től. Reinkarnáció, regresszió stb.még nem fordult elő a témában, de ha lesz, majd szólok...


"h tudattalan akkor nem veszem észre ... és nem zavar ..."

Engem zavar, mert észre veszem: az érzelmi skála ezt mutatja meg. Pl. lehangolttá válok, pedig elvileg nincs rá semmilyen nyilvánvaló okom... vagy pl. nem úgy reagálok, ahogy szeretném, vagy ahogy racionális lenne stb.

"Ha most gondom van..akkor viszont ...most módom is van: Máskénthozzá állni épp erre találták ki a "negatív érzelmet""

Ha tényleg másként tudnál hozzáállni, akkor nem lenne "negatív érzelmed", akkor el tudnád fogadni, hogy minden csak jelenség, nem rossz vagy jó. Igen, amíg eléggé racionális és cselekvőképes vagy, addig a módot is keresni fogod a változtatásra.



"azért akadok meg a fentieken mert azt sugallja -mintha szeméttel lenne a tudatalattink tele "
(s a probléma egyre nő.. Kényszer ismétlődés hosszadalmas önsajnálattal teli múltban vájkálás stb )..."

]Fennakadtál a "trutyi" szón, ami csak egy szemléltető kép, egymetafora, még ha sarkított is. Ha valakinek korlátozó hiedelmei, elfojtott emóciói vannak, ami ráadásul hatással van az életére, azt én nem sorolnám a "juj, de jó" kategóriába. Kivételes életed lehet, ha neked ilyenek nincsenek, és a nap 24 órájában a "most"-ban vagy, és felhőtlen derűvel és békével tudod élni a mindennapjaidat.

"Kényszer ismétlődés hosszadalmas önsajnálattal teli múltban vájkálás stb." - ezt nem tudom, honnan vetted, szerintem ilyet senki sem írt az elengedéssel kapcsolatban.

A legós példáddal szemben mondok egy másikat: például mit szólsz ahhoz, ha valaki alkoholista apa, családi veszekedések közepette nő fel, holott mondjuk igenis jó képességű, és mondjuk nem hajlamos arra, hogy kiordítsa magából az emócióit, vagy nem hajlamos a dühét kiélni másokon? Mit gondolsz, hosszú távon milyen lesz az érzelmi hangoltsága, és ez hogyan fogja befolyásolni az élete alakulását, emberi kapcsolatait? És ha mondjuk lenne egy módszer, ami segít neki a hajdani rossz érzésektől megszabadulni, amelyet az energiarendszere/idegrendszere (?) megőrzött, miért ne érdeklődhetne utána, miért ne próbálhatná ki? Miért csak az az egyedül "üdvözítő", amit Te gondolsz?

Ahogy írod, sokféle olvasata létezik a problémáknak, és sokféle módon közelítenek a megoldáshoz. Ezért is van ilyen sok irányzat.

köszi... rámutattál menyire félreérthető h mennél egyszerűbben fogalmaznék ... annál félre érthetőbb
fontos h ...nem veled vitázom de itt ellentmondást érzek... negatív gondolatot.. ez inspirál...ezért lám igyekszem cselekedni

nézzük sorban ...Reinkarnáció és stb nem állítottam h találsz benne ..
hanem h ezek a múlttal és abban az érzelmek meg magyarázásával próbálkoznak

tudattalan szó ... ténylegesen tudattalant takar... lélegzésed tudattalan de betudod rakni a tudatfényébe bizonyos határok közt...
de tudattalan pl a sebgógyitó képességünk is amit szintén befolyásolhatunk tudatunkkal összességében a folyamat tudattalan
jógik állítólag májuk működését is befolyásolják de számunkra ez tudattalan...

lehangolttá válok... ? épp ez a negatív érzés mutatja h vmi nincs ínyedre vagyis inspirál a keresésre... most
racionális lenne... ? ez gondolat..és nem maga az érzés... ez a véleményed az érzésről..de mit akar tőled az érzésed ?
azt írtam ha gondunk van gyerekként gondolunk egy igényük kielégítésére...

a gyermekek függenek, életük biztonságuk azon múlik h környezetük megvédi e- ellátja e és kitalálja e szükségleteit
ezt misztikussá- befolyásolóvá teszi a gyermek gondolkodását
ha nem gondoljuk újra tudatérképünket e függés rabjai maradunk ...
rosszul érezzük magunkat h környezetünk tagjai nem veszik figyelembe igényeinket
de akkor is ha nem tudjuk mit akarunk -hiszen nem gondolkodnak többé azon pl hogyan.. fejlődhetünk

Ha tényleg másként tudnál hozzáállni, akkor nem lenne "negatív érzelmed...sztem negatív érzelmed mindig lesz...
vagyis az is negatív érzelem ha beázik a házam ...és azonnali cselekvésre ad energiát

Fennakadtál a "trutyi" szón... fenn akadtam .. valóban ! gondolkodásra és cselekvésre indított a most-ban
nem kiakadtam ...de épp hozzá segített h még tudatosabbá váljak... mivel hozzászólásod segített e összefüggést meglátnom...
így neked is adtam... hálával
nem állítom h tudatos vagyok minden eseteben ..
de gondolom ismered a viccet ...ha zongorázni tudnám a különbséget ... derű ügyben

köszönöm a példád .... mit szólsz ahhoz, ha valaki alkoholista apa....
amikor vki felnőtté válik számtalan gyermekkori
gondolkodási minta ... túlélési technika elsajátításán van túl...immár felnőtt nem függ... ha most vki
hasonlóan bán vele mint anno az apja.... leordítja.... nem kell meg húznia magát a túlélés érdekében.. immár szabadon választ:
a vissza ordítás az otthagyás a kinevetés a figyelmen kívül hagyás stb közül

ha nem ezt teszi... gyermeki függő befolyásoló ...gondolkodása akadályozza meg ebben ...
ha tehát megérzem... most mit tehetek az ordítóval ... az nem fusztrál csak mint egy negativ
érzés cselevésre késztet most a mostban ...

ezért e technikák sztem.. társadalmunk hiányosságát ..a felnőtté válás beavatását ..
igyekeznek kerülő úton pótolni (ami mégsem az .. ) -vagyis az azért vagyok ilyen mert az apám ivott ...
konfliktus nem h feloldódna hanem mélyebbé válik... feltartván a múltat.. sőt ! és saját gondolkodásunkat
úgy tünteti fel mint valami ami nem mindig az érdekeink szerint bennünket támogatva működik...
(pedig valójában a legnehezebb kiszolgáltatottságban is megvédett mivel túléltünk általa...
csak épp nem szólt neki senki ... h lehet élni... a túlélés sikerült.... )

asszem nagyobb jót nyersz azzal ha elgondolkozol: azon mit áldozol fel egy jobb érzés reményében
sztem nem kicsi a tét :egy technika plusz önsorsrontó tudatalatti elfogadásával vs
egy gondolat minta ami újra-gondolásra késztet de mindig érted működik....
(immár felnőtt kapacitással s ez a számtalan új szabad lehetőség... kiaknázása meg ér némi újra gondolást) ....
nem akarhatom h igazam legyen de azért hajlandó vagyok használni a gyermekként tanult befolyásolási képességem
h jobban érezd magad, ergo szeretném de nem függök tőle ...

vagy ahogyan Richard Bach mondaná :Kötelességed minden életben egy van csupán: légy hű magadhoz.
Ha a boldogságod azon múlik, amit más tesz vagy nem tesz, akkor alighanem vannak még problémáid.
Élj úgy, hogy soha ne szégyelld, ha a világ megtudja, mit teszel, mit mondasz, még akkor is, ha nem igaz, amit a világ megtudott.
 

terra incognita

Állandó Tag
Állandó Tag
„köszi... rámutattál menyire félreérthető h mennél egyszerűbben fogalmaznék ... annál félre érthetőbb”

Talán ha kerek, egész mondatokban fogalmaznál, érthetőbb lenne.

„de itt ellentmondást érzek... negatív gondolatot.. ez inspirál...ezért lám igyekszem cselekedni”

Engem nemcsak a negatív gondolatok ösztönöznek cselekvésre. Sőt! Állítólag 50-60 ezer gondolat is feljön az elménkben naponta. Ebből, ami visszatérő, erős, éppen hatása alatt vagy, arra nyilván tudsz cselekvéssel reagálni. És mi van a többivel? Az vajon hogyan hat rád?

„nézzük sorban ...Reinkarnáció és stb nem állítottam h találsz benne ..
hanem h ezek a múlttal és abban az érzelmek meg magyarázásával próbálkoznak”

Az elengedés nem intellektuális tevékenység, sőt kifejezetten tilos. Ne értékelj, vitatkozz, kételkedj stb. Az emóciókkal foglalkozik.


„de mit akar tőled az érzésed ?”
Például azt, hogy kontrolláld a környezeted, biztonságban érezd magad, érezd, hogy elfogadnak/szeretnek, egységben vagy éppen elkülönülve legyél, vagy épp azt, hogy valaki legyél. Reméljük, Praetorianus folytatja tovább a téma kifejtését.


„Ha tényleg másként tudnál hozzáállni, akkor nem lenne "negatív érzelmed...sztem negatív érzelmed mindig lesz...
vagyis az is negatív érzelem ha beázik a házam ...és azonnali cselekvésre ad energiát”

Erre az objektív tényre – beázik a házam – egyéntől függően nagyon sokféle reakció elképzelhető. Attól függően, hogy milyen az illető általános érzelmi állapota, azaz energiaszintje, másként fog cselekedni. Például egy depressziós valószínűleg nem fog különösebben reagálni, vagy ha fog is, nagy erőfeszítések árán. Egy alapvetően dühös természetű ember ki fogja adni a mérgét is, nemcsak cselekedni fog – környezete „nagy örömére”. De ha békés, nyugodt az elméd, akkor megvizsgálod, hogy mi az oka a beázásnak, mérlegelsz, cselekszel, anélkül, hogy bármilyen negatív érzelmet kiadnál magadból.


„ köszönöm a példád .... mit szólsz ahhoz, ha valaki alkoholista apa....
amikor vki felnőtté válik számtalan gyermekkori
gondolkodási minta ... túlélési technika elsajátításán van túl...immár felnőtt nem függ... ha most vki hasonlóan bán vele mint anno az apja.... leordítja.... nem kell meg húznia magát a túlélés érdekében.. immár szabadon választ:
a vissza ordítás az otthagyás a kinevetés a figyelmen kívül hagyás stb közül
ha nem ezt teszi... gyermeki függő befolyásoló ...gondolkodása akadályozza meg ebben ...”

Itt a lényeg: „függő, befolyásoló gondolkodás” – ezt nevezik az elengedésben „korlátozó hiedelmeknek”. Mi van, ha visszatartja attól, hogy például nevessen a dolgon?

„úgy tünteti fel mint valami ami nem mindig az érdekeink szerint bennünket támogatva működik...
(pedig valójában a legnehezebb kiszolgáltatottságban is megvédett mivel túléltünk általa...
csak épp nem szólt neki senki ... h lehet élni... a túlélés sikerült.... )”

A számítógépem is engem szolgál, mégis időnként belekerül néhány vírus… de attól még alapvetően működik, csak nem úgy, mintha vírusmentes lenne.

Szóval: álláspontod szerint éljünk a jelenben, a „most”-ban, viselkedjünk felnőttként, az adott helyzetre azonnal reagáljunk. OK. Én is így teszem. Amennyiben tudom…

„Carpe diem!”
 

most

Állandó Tag
Állandó Tag
álláspontom szerint ... nagyon nem mindegy ...
ha frusztráltak vagyunk az... a korlátozó hiedelmeink miatt van, múltban ragaszt (gyermeki függő befolyásoló magatartás)

"Mi van, ha visszatartja attól, hogy például nevessen a dolgon?" ha felismerte már a jelenben van...
hanem sulykolnánk az emberekbe.... ezekkel a hókuszpókuszokkal( múlt sebei... életút .... reinkarnáció.. korábbi életek )
de lenne egy pont pl felnőtté avatás ... amikor felismerheti ... többé nem függő mert túlélte a függés befolyásolás .. létfenntartó korszakát
csak egy jelzés lenne... számára ez itt egy minta... viszont én már felnőtt vagyok...
mik is a lehetőségeim ? most-ba helyez
akarok valamit... hiszen az érés jelez (most-ba helyez... ennyi a dolga )

ekkor nem ! mondjuk az illetőnek h az énképe rossz a pszichéje sérült .. hiszen az az önazonossága...! a cselekvő maga!az
de azt igen h minden felnőtt ember élete végéig újrarajzolja bővíti lehetőségei fényében az egész pszichéjét...
és ez nem egy megjavító! sérülést gyógyító sziszifuszi munka,... hanem sőt ! az új lehetőségek felismerésének keresése
( a psziché nem trutyis ... )
 

Shery

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Praetorianus!
Tenyleg Super a Blog! Csak sajna nem tudok regisztälni, mivel ekezet nelküli a billentyüzetem, talän van rä valamifele megoldäs?

Elöre is köszönöm
 

terra incognita

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Most!

Szerintem ennek a topicnak alapvetően az lett volna a célja, hogy az elengedést (release technique) és technikáit egyáltalán megismertesse, és nem az, hogy ítélkezzünk felette. Pláne nem egy másik rendszer alapján : psziché, gyermeki függő, befolyásoló magatartás, felnőtté avatás stb. Milyen rendszerben gondolkodsz, minek a kifejezéseit használod?

Szerintem minden rendszert önmagában kell vizsgálni, aszerint megítélni, hogy beválik-e az egyén számára, avagy sem. Ha nem, lépj tovább.


"Mi van, ha visszatartja attól, hogy például nevessen a dolgon?" ha felismerte már a jelenben van... - OK, hogy a jelenben van, tudatában van, de attól még az érzelmi reakciója nem vált szabaddá. Tudatában lenni valaminek meg képesnek lenni érzelmeinket szabadon kifejezni két külön állapot.

( a psziché nem trutyis ... ) - az elengedés nem gondolkodik pszichében, viszont álláspontja szerint létezik olyan, hogy elfojtás, az érzelmi energiák ki nem élése, ami zavarokat okozhat. Én ezt el tudom fogadni, mert saját tapasztalatom van róla, megéltem a dolgot. Ha neked ez nem elfogadható, az a Te döntésed.



Kedves Szekki! Itt vagy-e még? A 89. bejegyzésben nagyon érdekes megjegyzéseket írtál. Konkrétan arról szólt a bejegyzésed, hogy számodra az elengedés hasznos volt, ugyanakkor egy idő után meg is riadtál tőle. Megkérhetnélek, hogy fejtsd ki ezt egy kicsit részletesebben és konkrétabban. Köszi!
 

solstori

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok,
a téma lenyűgöző!

Gyakorlati tapasztalataim számomra bámulatos érzéseket idéznek elő.
Azzal, hogy észreveszem, a dühömet, félelmemet, szomorúságomat, bármimet ami zavar, egyúttal át is alakítom.
Nincs szó semmiféle negatív energia éterbe küldéséről!
Megjegyzem, amatőr felfogásom szerint nincs semmilyen rituálém, nem ragaszkodom szövegekhez, hitbéli tanításokhoz, technikákhoz.
Bizonyos esetekben (erősebb érzelmi kitöréseknél), könnyebb pl.: a ” valóban fontos ez?”, „számít ez valamit?”, „megéri?”, „tulajdonképpen kedvelhetném is?” kérdéseket feltennem, így az átalakítás azonnal megtörténik.

A felismerés a maga egyszerűségében, egyben a megoldás is.

Egyre jobban tetszik az a gondolat, mely szerint a „józan paraszti érzés”, valamint a természetes szeretet érzése a megoldás. Hihetetlen tapasztalataim vannak ebben a folyamatban, szívesen ajánlom mindenkinek.

Mivel az észrevétellel megtörténik egyben az átalakítás is, ezért nem gondolom, hogy másokra veszélyes energiákat szabadítok a világra.
Amennyiben negatív energiaküldőként gondolnék magamra, úgy az egy újabb félelem jelenlétét szimbolizálná. Véleményem szerint a folyamatos biztonság keresése, valamint a bizonyosságok biztosítása egyfajta félelem, ha úgy tetszik burkolt formában.

Tapasztalatom szerint egy út van: érzem vagy sem, hogy jó nekem az adott pillanatban.


 
Terra incognita, bocs hogy eddig nem válaszoltam. Szóval a kérdésedre a válaszom, hogy egyfajta ragaszkodás volt bennem, a problémáim iránt. Valami félelem az új dolgoktól, félelem az ismeretlentől. A múlt dolgai még ha nem is tetszettek, legalább ismertek voltak számomra. A másik hogy azonosultam a problémával, és volt bennem egyfajta érzés hogyha ez megváltozik az valami rossz lesz. Talán ezek miatt az érzések, hiedelmek miatt álltam meg néha néha. Bár ezeket egy idő után nagyon könnyű volt megkérdőjelezni. Nagyon jó dolog elengedni az akarást, mert egy idő után az ember észreveszi hogy tök könnyen mennek a dolgai. Nálam az ellenállás volt kicsit keményebb dió. Bár szerintem ezért fontos az önismeret, hogy az ember tisztába legyen vele hogy milyen korlátozó hiedelmei vannak. Én ezeket rendre elkezdtem megkérdőjelezni. És egy idő után azt vettem észre hogy olyan dolgokra, szituációkra amikre eddig ugrottam, most lazán elengedem magam mellett. Nem mondom, sok mindennel van még dolgom, de érezhetően könnyebb az életem.
 
Oldal tetejére