KÉPES KRÓNIKA szólánc

Lindi30

Állandó Tag
Állandó Tag
Zeusz (görög betűkkel: Zεύς, görög betűkkel: Δίας) olümposzi isten, az istenek és a mindenség királya a görög mitológiában, az ég és a villámok ura. Gyakran nevezik Zeusz Kronionnak, vagy Kronidésznek: mindkettő azt jelenti: Kronosz fia. Zeusz a feltételezett (és a különböző mitológiák közös elemei alapján részben rekonstruált) közös ősi protoindoeurópai vallásból ered, neve a rekonstruált indoeurópai "deiwos": "isten" szóra vezethető vissza ("Zeusz" genitivusa "Diosz"), s rokon például a latin deus ("isten"), valamint a szanszkrit Djauszpitar (a védikus égisten neve) szóval.

View attachment 708140 View attachment 708141 View attachment 708142
 

milzsu

Állandó Tag
Állandó Tag
Szalagavató
A szalagavatás szertartása hosszú múltra tekint vissza.
Ez a ceremónia is Selmecbányáról származik, mint megannyi diákélettel kapcsolatos szokás.
Ott még Valétálásnak nevezték.
A diákok tanulmányuk utolsó félévén váltak jogosulttá, hogy viseljék a szalagot. Ugyanúgy mint mostanában, ők is egy ünnepség kertei közt kapták meg a szalagokat.
A rendezvény menete se különbözik olyan mértékben. Napjaink szalagavatója nagy mértékben hasonlít a régi idők Valétatűzésére.
Régen szalagszenteléssel kezdődött a műsor, ami egy sötétülő teremben zajlott, és a diákok tűzték fel maguknak a szalagokat. Ezek általában tenyérnyi nagyságú, zöldes árnyalatú, selyemből készült szalagok voltak.
Kétféle valétaszalag létezett: az egyik rövid karszalag aranyrojtokkal, míg a másik monogrammal és évszámmal került a diákok vállára.
A valétamenetet általában a legidősebb diák nyitotta, aki egy hosszú botra kötözött tölgycsokrott vitt, a többiek pedig tölgylevelet helyeztek a kalapjuk karimájára.
A többi diák, kiknek volt még pár lehúzandó évük, fáklyás menetként kísérték a végzősöket.
Ez a menet a városkapuig tartott, ahol jelképesen seggberúgták a végzősöket, tudatván velük, hogy semmi keresnivalójuk nincs többé az intézményben.
A diákok innen egyenesen a vigadóba vonultak, ahol grandiózus bál zárta az ünnepség végét.
 

agibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Oszter Sándor

Oszter Sándor (Győr, 1948. szeptember 2.) magyar színész. A „Rózsa Sándor” című filmben nyújtott alakítása tette országosan ismertté. 1971-ben a Vígszínházba szerződött. 1976–78-ban szabadfoglalkozású volt. 1978-tól 1989-ig a Nemzeti Színházban játszott. 1989-1992 között ismét szabadfoglalkozású színművész volt. 1992-től ismét a Nemzeti Színház művésze. 2008-ban a Békés Megyei Jókai Színház színésze.
Elismerései:
1972-ben a Kitörés c. filmben nyújtott alakításáért elnyerte a San Remó-i Filmfesztivál nagydíját.
1982-ben Jászai Mari-díjat,
1984-ben Farkas-Ratkó díjat
1988-ban érdemes művész kitüntetést kapott.
2001-ben munkásságát a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el.
2005-ben a Máltai Lovagrend tagja lett.

View attachment 708234
 

Grandilkó

Állandó Tag
Állandó Tag
Rippl-Rónai József

Rippl-Rónai József (Kaposvár, 1861. május 23.Kaposvár, 1927. november 25.) magyar festő, grafikus.
 

Attachments

  • Körtvélyesi kastély.jpg
    Körtvélyesi kastély.jpg
    165.3 KB · Views: 2
  • Babits Mihály (1923).jpg
    Babits Mihály (1923).jpg
    89.4 KB · Views: 2

Grandilkó

Állandó Tag
Állandó Tag
Ariadné

Ariadné (görög betűkkel: Αριάδνη) krétai királylány a görög mitológiában, Minósz és Pasziphaé leánya.
 

Attachments

  • Ariadné és Dionüszosz (Kehely–kratér részlet, Louvre.jpg
    Ariadné és Dionüszosz (Kehely–kratér részlet, Louvre.jpg
    92.4 KB · Views: 2

SarkCsilla

Állandó Tag
Állandó Tag
(Dwight David „Ike”) Eisenhower

(Denison, 1890. október 14. – Denison, 1969. március 28.) az Amerikai Egyesült Államok tábornoka és 34. elnöke.
1942-ben nevezték ki altábornaggyá. Észak-Afrikában a szövetséges Fáklya-hadművelet parancsnoka volt. A szicíliai seregek tábornokaként 1944-ben bevette Rómát. Az expedíciós haderők parancsnokaként részt vett a normandiai partraszállás (Overlord-hadművelet) előkészítésében. 1944 decemberében ötcsillagos tábornokká nevezték ki.
 

Attachments

  • DwightEisenhower.jpg
    DwightEisenhower.jpg
    35.5 KB · Views: 2

agibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Ráth-Végh István

Ráth-Végh István (1909-ig Ráth István) (Budapest, 1870. november 23. – Budapest, 1959. december 18.) jogászművelődéstörténeti szakíró.

A budapesti egyetem jogi karán doktorált, ezután a bírói kar vette tagjai közé. 1913-tól fiatalkorúak bírájaként jogászi gyakorlatott folytatott, 1921-1934 között ügyvéd.

A Jogtudományi Közlöny munkatársa volt. Állandó tagja a tudományok népszerűsítésére alapított Uránia magyar tudományos színháznak. Segédkezett a Grecsák Károly szerkesztésében megjelent Codex Hungaricus és a döntvénytárak összeállításában. Kultúrtörténet-íróként megjelentetett szatirikus-humoros hangvételű könyveivel nevet és népszerűséget szerzett magának a szélesebb nagyközönség körében is. E munkássága főleg életének utolsó évtizedeire esik. Regényeket is írt.

rath_vegh_istvan_portre_0.jpg
 

SarkCsilla

Állandó Tag
Állandó Tag
Niké

a görög mitológiában a győzelem istennője, mind a hadi, mind az atlétikai győzelemé. Nevének jelentése, a győzelem is ezt mutatja. A görögöknél a szobrászat kedvelt témája, gyakran szárnyas nőalakként ábrázolták, például a Szamothrákéi Niké. A római mitológiában Victoria volt a neve.
 

Attachments

  • Niké_Éphčse.jpg
    Niké_Éphčse.jpg
    101.6 KB · Views: 2
A

Ayahuasca

Vendég
Erósz a szerelem és a szexuális vágy istene a görög mitológiában. Rómában ugyanezt az istent Amor vagy Cupido néven tisztelték. Az ókorban egyaránt ábrázolták fiatal férfiként és kisfiúként anyja társaságában.
Szülei körül bizonytalanság uralkodik a mitológiában. Erószt az egyik legősibb istennek tartották, ugyanis magának Khaosznak, az ősi sötétségnek a gyermeke. Ő lobbantotta lángra Uranoszt és Gaiát is, és így egyesült a föld és az ég. Azonban igen elterjedt az a verzió is, hogy Erósz Aphrodité és Arész gyermeke, és Anterósz testvére. Erósznak tulajdonították az emberek megjelenését is a földön.
Erószt, bár az egyik legidősebb isten, mindig fiatalnak ábrázolták, akinek aranyszárnyai voltak. A pajkos ifjú hátán tegez feszült, amelyben azok a nyilak vannak, amelyekkel bárki szívét eltalálva kiolthatatlan szerelmet ébresztett az illetőben. Akár isten, akár ember volt is az, nem tudott a vágy ellen tenni. Erósz egyedül saját magára nem használhatta nyilait, ugyanis ha meglőtte magát, abba belehalt. Tegezében kétfajta nyíl volt. Olyanok, amelyek aranyból voltak és galambtollakkal ékesítettek, és ólomból készült bagolytollakkal ellátottak. Az előbbiekkel örök szerelemre gerjesztett bárkit, míg az utóbbival minden érzelmet kioltott a szívből. A valaha élt legszebb és legvonzóbb férfi volt, akit azonban gyakran illettek a „keserűen édes” jelzővel, hiszen Erósz tudta a legnagyobb fájdalmat okozni nyilaival. Gyakran élvezte is a szívek megsebzését. Ő maga csak egyszer esett szerelembe.
 

milzsu

Állandó Tag
Állandó Tag
Szúfizmus
A szúfizmus vagy a szúfi út elnevezés egy filozófiáját és világképét illetően heterogén irányzat-csokrot takar. A szúfi út elnevezés sokkal inkább megfelel a szúfi jellegnek, hiszen itt alapvetően nem egy tanítás-rendszerről, hanem életmódról, szemléletről van szó. Legfontosabb közös jellemzőjük, hogy döntő többségükben az iszlám követőinek vallják magukat, illetve erősen misztikus jellegű irányzatokként az iszlám ezoterikus igazságát hirdetik.
 

Grandilkó

Állandó Tag
Állandó Tag
Shaw (George Bernard)

George Bernard Shaw (írói nevén G. B. Shaw) (1856. július 26.1950. november 2.) ír drámaíró. Munkásságát 1925-ben irodalmi Nobel-díjjal honorálták. William Shakespeare után az ő műveit játsszák leggyakrabban az angol nyelvű színházakban.
 

Attachments

  • George Bernard Shaw.jpg
    George Bernard Shaw.jpg
    8.6 KB · Views: 2

milzsu

Állandó Tag
Állandó Tag
A Getsemáné kert Jeruzsálem mellett található az Olajfák hegyén. Nevét a kertben lévő olajprésről illetve olajsajtóról kapta (Héberül: Gat Smanim גת שמנים). Ez a kert volt Jézus kedvenc helye, gyakran imádkozott itt az Olajfák hegyén és tanította tanítványait. Jézus az utolsó vacsorát tanítványai körében költötte el, azután a Getsemáné kertbe ment, s arra kérte őket, hogy virrasszanak vele. A tanítványok azonban elaludtak. Karióti Júdás a Getsemáné kertben árulta el egy csókkal Jézus kilétét a római katonáknak, akik ezután elhurcolták.
 

SarkCsilla

Állandó Tag
Állandó Tag
Tutanhámon

(másik elterjedt írásmód szerint: Tutankhamon, uralkodói nevén: Nebheperuré; i. e. kb. 1343–1325) az ókori Egyiptom XVIII. dinasztiájának egyik utolsó fáraója. Kb. i. e. 1335 és 1325 között uralkodott, de mivel fiatalon került trónra, helyette más nagy hatalmú személyek, mint Ay és Horemheb irányították az országot. Uralma alatt kezdődött Egyiptom Amarna-reform utáni restaurációja.
Történelmi szempontból mérsékelten fontos uralkodó volt. Hírneve nagyrészt annak köszönhető, hogy sírja, a Királyok völgye 62, amit 1922-ben tártak fel Howard Carter vezetésével, az egyetlen, épségben megmaradt fáraósír. A fáraó múmiája most is ott található. A múmia aranymaszkja az egyik legismertebb ókori egyiptomi műalkotás.
 

Attachments

  • tutanhamon.jpg
    tutanhamon.jpg
    36.9 KB · Views: 2
  • tutanhamon-kincsei.jpg
    tutanhamon-kincsei.jpg
    48.2 KB · Views: 2

milzsu

Állandó Tag
Állandó Tag
A

Ayahuasca

Vendég
Jakobinusok
A francia forradalomban a kispolgárok és a városi szegények érdekeit képviselő politikai csoport. Gyűléseiket a volt Szent Jakab-kolostor épületében tartották. Innen származik a jakobinus elnevezés. Robespierre mellett a jakobinusok híres vezetői Danton és Saint-Just voltak.
A köztársaság kikiáltása után néhány héttel később megtalálták a király titkos irattárát. Megállapították, hogy maga az uralkodó (XVI. Lajos) hívta be az országba a Franciaországra támadó csapatokat (poroszok). Ez nyilvánvaló hazaárulás volt, mely megtorlást kívánt. Hatalmas vitákat kiváltó bírósági tárgyaláson XVI. Lajost halálra ítélték, majd 1793 januárjában kivégezték a guillotine-nal. A király utolsó szavait a katonák dobpergéssel nyomták el.
A jakobinusok élükön Robespierre-rel kemény diktatúrát vezettek be. Letartóztatták és vérpadra küldték a forradalom valós ellenségeit, valamint minden rendű és rangú politikai ellenfelüket is. Így a sok életet kioltó jakobinus diktatúrával biztosították a belső rendet és szilárdították meg hatalmukat.
A jakobinusok láttak hozzá a gazdasági nehézségek megoldásához is.
 

SarkCsilla

Állandó Tag
Állandó Tag

Attachments

  • konyves kalman.jpg
    konyves kalman.jpg
    61.7 KB · Views: 2
Top