KÉPES KRÓNIKA szólánc

1méhecske

Állandó Tag
Állandó Tag
gladiátor

images


A gladiátorok az ókori római arénákban egymás ellen változatos fegyverzettel küzdő harcosok voltak. A hagyomány szerint eredetileg a hódító hadjáratok során foglyul ejtett rabszolgák voltak. A gladiátor (latin: gladius = kard, gladiator = bajvívó) elnevezés arra utal, hogy a játékok széles körű elterjedése idején a harcosok többsége kardot, gladiust forgatott. Valójában történetük a múltban sokkal mélyebben gyökerezik, mint ahogy eleinte gondolták.[SUP][1][/SUP]
 

agibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Rácz Aladár

Rácz Aladár (Jászapáti, 1886. február 28. – Budapest, 1958. március 28.) Kossuth-díjas cimbalomművész.

image.ashx
 

1méhecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Rejtő Jenő
images



(született Reich Jenő, írói álnevei: P. Howard, Gibson Lavery) (Budapest, Erzsébetváros, 1905. március 29.[SUP][1][/SUP] – Jevdokovo, Szovjetunió, 1943. január 1.) magyar író.

Látszatra ponyvaregényeket írt, azonban életművét manapság már az irodalmi körök is nagyra értékelik. Olvasottsága Jókai Móréval vetekszik. A pesti művészi élet ismert alakja volt, barátság fűzte a kor jelentős művészeihez, így például Karinthy Frigyeshez és Kabos Gyulához is.
37 éves korában munkaszolgálatosként halt meg Ukrajnában.
 

magduskakisboci

Állandó Tag
Állandó Tag
Őssejt

Az őssejtek a legtöbb, ha nem az összes többsejtű élőlényben megtalálható sejtek. Különlegességük, hogy mitotikus sejtosztódással széles körben képesek a szervezet speciális funkciót ellátó testi sejtjeivé differenciálódni. Kutatása az 1960-as években Ernest A. McCulloch és James E. Till kanadai kutatók eredményeiből indult ki
A köldökzsinór véréből kiválaszthatók és életképesen megőrizhetők, és a későbbiekben bármikor felhasználhatók egy esetleges betegség kezelésére.


Képességük, hogy bármely más sejttípussá átalakulhatnak, ugyanis függ az életkoruktól. Miközben öregszünk, úgy öregednek velünk együtt a szöveti őssejtjeink is, miközben "mindenre képes" aktivitásuk csökken, felhasználhatóságuk korlátozott.



4500000556_2.jpg

 

1méhecske

Állandó Tag
Állandó Tag
tatárjárás
images



az Európa elleni mongol inváziót, ezen belül Magyarország 1241-42-es megszállását jelenti. A mongolok támadása a 13. századi Európa történelmének egyik meghatározó eseménysorozata volt. A magyarországi pusztítást leíró egyik fő forrás Rogerius mester, váradi kanonok műve, a Siralmas ének.

A magyar történetírás a „tatárjárás” kifejezést alkalmazza az Arany Horda (krími tatárok) által elkövetett későbbi betörésekre is. A mongolokat a magyar történetírók tévesen tatároknak nevezték, mivel a Fekete-tengertől északra élő türk nyelvű népcsoportok egy része behódolt a mongoloknak, felvette az egyik mongol törzs, a ta-ta nevét, és segédnépként részt vett a mongolok hadjárataiban. A tatárjárások borzalmait és a lakosság felháborodását jól tükrözi a magyar népnyelv, amely a tatár népnév elé gyakran tette oda a kutyafejű jelzőt.
 

magduskakisboci

Állandó Tag
Állandó Tag
Simándy József
1061.gif



Simándy József, Schulder (Kistarcsa, 1916. szeptember 18.Budapest, 1997. március 4.) magyar operaénekes (tenor), főiskolai tanár.
Magyarország egyik leghíresebbtenoristája volt, akinek hangja és alakja elválaszthatatlanul forrt össze a ma élő magyar nemzedékek tudatában Erkel Ferenc Bánk bán című operájának címszerepével.

1916. szeptember 18-án született Kistarcsán. Négy elemit, majd négy polgárit végzett, utána a Szürketaxi vállalatnál autószerelést tanult, ott is dolgozott 1939 őszéig. A hajdani Városi Színház szerződtette "kardalos segédszínésznek". Egy évvel később az Operaház kórusába került.

1953-ban Kossuth-díjat, 1962-ben Érdemes Művész, 1964-ben Kiváló Művész címet kapott. 1973 novemberében vonult nyugdíjba, de továbbra is gyakran fellépett, az 1980-as búcsúelőadásig. Budapesten halt meg 1997-ben.
 

agibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Ferenc József

Ferenc József vagy I. Ferenc József[1] (németül Franz Joseph von Österreich; csehül František Josef; lengyelül Franciszek Józef; horvátul Franjo Josip; szlovénül Franc Jožef; szlovákul František Jozef; olaszul Francesco Giuseppe; románul Francisc Iosif; szerbül Франц Јозеф; ukránul Франц Йосиф; latinul Franciscus Iosephus; Bécs, 1830. augusztus 18. – Bécs, 1916. november 21.) osztrák főherceg, 1848-tól haláláig osztrák császár, 1867-től Magyarország megkoronázott apostoli királya, Erzsébet császárné és királyné férje.
68 éven át uralkodott, ő volt a Habsburg Monarchia leghosszabb ideig ténylegesen hatalmon lévő uralkodója, egyben Európa történetének harmadik leghosszabb ideig uralkodó monarchája.

Ferenc-Jozsef.jpg
 

Solsken*

Állandó Tag
Állandó Tag
Péceli Fáy András (Kohány, Zemplén vármegye, 1786. május 30.Pest, 1864. július 26.) író, politikus és nemzetgazda, a magyar reformkor irodalmi és társadalmi mozgalmainak egyik legtevékenyebb alakja. Mikszáth Kálmán egyik Fáy Andrásról szóló írásában írta: ha nem Széchenyit illetné „a legnagyobb magyar” jelző, akkor ez Fáy Andrásnak járna ki, és ha nem Deák Ferenc volna a „haza bölcse”, akkor Fáy Andrást illetné ez a cím; így azonban csupán „a nemzet mindenese”.
 

Csatolások

  • fayandra.jpg
    fayandra.jpg
    37.5 KB · Olvasás: 2

agibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Gottfried Wilhelm Leibniz

Gottfried Wilhelm Leibniz (Lipcse, 1646. július 1. – Hannover, 1716. november 14.) polihisztor volt: jogász, diplomata, történész, matematikus, fizikus és filozófus egyszerre. Nagy Frigyes azt mondta róla: „önmagában egy akadémia”.

Leibniz a 17. század vége és a 18. század eleje között alkotott, egyike volt a német felvilágosodás alapítóinak. Newtontól függetlenül létrehozta a matematikai analízist. Leibniz hozzájárult a formális logika megteremtéséhez, az univerzális, tudományos kalkulus bevezetésével. Descartes-hoz hasonlóan az általános megismerési módszert kereste.

leibniz.jpg
 

Grandilkó

Állandó Tag
Állandó Tag

magduskakisboci

Állandó Tag
Állandó Tag
Nabucco

Nabucco.jpg

A
Nabucco (korábban Nabuccodonosor) Giuseppe Verdi egyik legnépszerűbb, négyfelvonásos operája. Szövegkönyvét Temistocle Solera írta Anicet-Bourgeois és Francis Cornu bibliai témájú története alapján. Ősbemutatójára 1842. március 9-én került sor a milánói Teatro alla Scalában. Magyarországon1847. január 2-án mutatták be a Nemzeti Színházban. A Nabucco premierjének hatalmas sikerével Verdi az európai zeneszerzők élvonalába került. A darab leghíresebb kórusműve a Va' pensiero (Zsidók kórusa), mely hazafias szövege miatt az olaszok egyik kedvelt dala lett az 1848-as forradalom során. A címszereplő II. Nabú-kudurri-uszur babiloni király.
 

agibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Olof Palme

Sven Olof Joachim Palme (1927. január 30. – 1986. február 28.) svéd politikus, 1969 – 1976 és 1982 – 1986 között Svédország miniszterelnöke.Palme politikai tevékenysége sok vitát váltott ki, bizonyos körökben kimondottan gyűlölték, más társadalmi csoportokban viszont rendkívül népszerű volt.
1986. február 28-án Stockholmban merénylet áldozata lett.

olof_palme1.jpg
 

Solsken*

Állandó Tag
Állandó Tag
Az Eszter hagyatéka 2008-ban készült színes magyar filmdráma Márai Sándor regénye alapján.
A történet a harmincas évek végének Balaton-felvidékére repít minket, ahol Eszter, a hamvaiban is szép úrinő él csendesen, szerényen. Már nem vár sokat az élettől, hisz élete valahol véget ért, mikor szerelme, a hűtlen, szélhámos Lajos nővérét vette el helyette. Lajos táviratozik, hogy húsz év után meglátogatja Eszteréket, és ez a különös vendégség minden meghívott és hívatlan vendég életébe változást hoz.
 

Csatolások

  • eszter2.jpg
    eszter2.jpg
    212.3 KB · Olvasás: 2

agibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Alvinczi József

Borbereki báró Alvinczi József (Alvinc, 1735. február 1. – Buda, 1810. november 25.) /vezetékneve helyenként Alvinczy írásmóddal fordul elő/ császári tábornok, a hétéves háború kapitánya; I. Ferenc katonai oktatója, a belga forradalmat leverő császári csapatok vezetője, az Udvari Haditanács tagja; a napóleoni háborúk altábornagya és egyik hadvezére, Magyarország főhadikormányzója, tábornagy, a katonai reformbizottság elnöke; az egyetlen magyar katona, aki a Katonai Mária Terézia-rend mindhárom fokozatát megkapta; 1763-tól báró.

250px-Alvinczy.jpg
 

agibo

Állandó Tag
Állandó Tag
Ikon

Az ikon görög eredetű szó, εικόνα, ikóna, „kép“, „képmás“ (ellentétben a είδωλο, ídolo, „lidérc“, „álomkép“ és είδος, ídos, „őskép“, „alak“). Ikonokon elsősorban a keleti egyházak szentképeit értjük, különösen az ortodox egyház és az abból kivált és Rómával egyesült, bizánci rítusú görög katolikus egyház liturgikus képeit. Ezek a képek általában meg vannak szentelve és a keleti egyházak teológiájában valamint spiritualitásában rendkívüli szerepet játszanak. Az ikonok célja Isten és szentjei tiszteletének tudatosítása, valamint az ábrázolt személy és a szentkép előtt imádkozó személy közötti kapcsolatteremtés, így tehát átvitten a vallásos szemlélődő és Isten közötti kapcsolat megteremtése. Az ikonokat ennek megfelelően a keleti egyházakban nem tartják sem műtárgynak, sem dekorációnak.

220px-Andrej_Rublëv_001.jpg
 

Grandilkó

Állandó Tag
Állandó Tag
Názáret

Názáret Izrael északi részén, Galileában található város (1993-ban 53 500 lakossal).

Názáret különleges jelentősége a mai napig abban rejlik, hogy a keresztényeknek ez a város az isteni akarat kinyilatkoztatásának helye, a názáreti Jézus gyermekkorának helyszíne.
Azon a helyen, ahol a hagyomány szerint Mária háza állott és az Úr angyala megjövendölte Jézus születését, áll a 20. századi katolikus Angyali Kihirdetés Bazilika (felszentelése 1969), a következő felirattal Hic verbum caro factum est – „Itt vált az ige testté”.

13166_nazaret_angyal.jpg
 
Oldal tetejére