Kedveljük meg a fizikát Érdekes fizikai kisérletek

racz1946 témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2011 Január 4.

 1. racz1946

  racz1946 Állandó Tag

  Gyüjtsük össze Öveges profeszor kisérleteit és más kisérleteket ,mert igy meg lehet kedvelni a fizikát.
  lÖveges József a tudományos ismeretterjesztés úttörője volt, aki fantasztikus képességekkel rendelkezett, és korát megelőzve a XXI. században is aktuális kérdésekre kereste a válaszokat. Előadásmódja kuriózumnak számított, szemléletesen, szórakoztatóan és érthetően mutatta és magyarázta a fizikát.
  Piarista tanárként kezdte pályafutását, dolgozott vidéken és Budapesten. Népszerű tévéműsorai és könyvei révén vált ismertté, s hamarosan az ország karizmatikus tanítója.

  Canadahun will not allow the display of content protected by copyright law, unless they have the necessary legal rights to display or direct traffic to that content.

  A Canadahun nem járul hozzá bemutatni - vagy a megtaláláshoz iránymutatást adni - olyan tartalmú anyagot, ami a copyright (szerzői jog) által védett, csak akkor, ha van szükséges legális engedély rá.

  Adminisztrátor
   
 2. racz1946

  racz1946 Állandó Tag

  Otthon is elvégezhető fizikai kisérletek

  Adott két külonböző méretü henger alakú pohár.A kisebbik pohár szinöltig tele van vizzel.Ha csak a két poharunk van kéznél,hogy tudjuk a kis pohár vizét a két pohárban egyenlő mennyiségben elosztani?
   
 3. racz1946

  racz1946 Állandó Tag

  megoldás

  A megoldást csattolom
   
  larady és yanicka kedveli ezt.
 4. racz1946

  racz1946 Állandó Tag

  Kisérletek a youtube-on.

  Kisérletek a youtube-on.Csattolom a linkeket.
   
 5. racz1946

  racz1946 Állandó Tag

  Első kisérleteim

  Kezdetben/12-18éves fiuk,leányok/néhány egyszerü kisérlettel próbálkozzunk.Ilyen például a vizzel-levegővel hajtott rakéta/Fekete Pákó kisérlete a youtube-on/,vagy a légpárnás cd.Ha nem megy írjatok.
   
 6. marica120

  marica120 Állandó Tag

  Azoknak akik szeretik a fizikai kísérleteket, ajánlom a szertar.com oldalt is. Szerintem érdekes.
   
  hajduf és racz1946 kedveli ezt.
 7. davidka06

  davidka06 Állandó Tag

  Könyv kérés!

  Jó napot kívánok Mindenkinek!

  Szeretnék érdeklődni hogy :

  Veszprémi Tamás Általános Kémia c. könyv meg van-e valakinek ?
   
 8. gravovin

  gravovin Állandó Tag

  Egyetértek!

  Egyetértek! Jó lenne, ha volna egy olyan multimédiás interaktív oldal, ahol segítséget lehetne kapni, hogy honnan lehetne beszerezni - kb. ingyen - kísérleti eszközöket, mivel általában nincs pénz kísérleti eszközök beszerzésére, sőt a meglévő interaktív táblákhoz sincs program. Szerintem sokan vagyunk úgy, hogy akár magunknak is összeállítanánk egy-egy jó bemutatót, amit akár ellenszolgáltatás nélkül is megosztanánk másokkal.
   
 9. Cyanus

  Cyanus Állandó Tag

  Fizikai kísérletet szinte a semmiből is lehet csinálni
  én 2004-ben végeztem Egerben, és két féléves tárgyunk volt a demonstrációs laborgyakorlat, aholis azt tanultuk, mit lehet kihozni pl tejfölöspohárból szalvétából, stb...., ha olyan iskolába kerülünk, ahol nincs szertár, és keret sem eszközökre, akkor is tudjunk úgy fizikaórát tartani, hogy minden órára jusson 3 kísérlet.....
  egyik kedvencem: egy pohár buborékos ásványízbe dobjunk egy szőlőszemet, és figyeljük meg, mi történik....

  Mit gondoltok? Mit fogunk tapasztalni?
  Miért süllyed le a szőlő az aljára?
  Miért emelkedik újra a magasba a szőlőszem?
  Mi okozza, hogy újra lesüllyed, és liftezni kezd?
   
 10. ginalany

  ginalany Állandó Tag

  hát nem tudom:) régen volt már fizika. lehetne, hogy aki feltesz ide egy kísérletet és hozzá kérdéseket, akkor meg is válaszolja? Mert ha nincs válasz nem ér sokat a kérdés sem. köszönöm
   
 11. racz1946

  racz1946 Állandó Tag

  Volt már megválaszolatlan kérdés?Ha nincs kérdés ,nincs mire válaszolni. De jól van ez így,a fizikára manapság nincs szükség,mert nem lehet belőle meggazdagodni,s mire szükség lesz rá nem lesznek szakemberek,s újra kell majd nevelni őket.
   
 12. GadMar

  GadMar Állandó Tag

  Kedvenc kísérletem az erő-erőkar fordított arányára:

  Egy ujjal toljuk meg a nyitott ajtót az ajtó félfához közel, majd az ajtó félfától jó távol, mondjuk a kilincsnél. Mikor kell kisebb erőt
  kifejteni az ajtó behajtásához?

  Költői kérdés, inkább próbáljátok ki.
   
 13. Dany1984

  Dany1984 Állandó Tag

  Ez beugratós kérdés? :) Csak mert nekem egyértelműnek tűnik, hogy ha az ajtót a kilincsnél toljuk meg akkor sokkal kisebb erőt kell kifejtenünk ugyanahhoz a hatáshoz, mintha az ajtót a forgási pontjához közel tolnánk meg.
  Tegyük fel az erő ugyanakkora. Viszont a kilincsnél az erőkar sokkal hosszabb (nagyobb), ezért kevesebb erő is elegendő.
  A talicskának se véletlenül van két hosszú karja aminél fogva elemik...

  (a korábbi szőlős kérdésre pedig nem tudom a választ... :( )
   
 14. GadMar

  GadMar Állandó Tag

  Ez nem kérdés. Ez egy egyszerű szemléltetési mód egy fizikában létező dologra, az erő-erőkar fordított arányára, ami nekem nagyon tetszet anno az iskolában, és még mindig tetszik. Mint érdekes fizikai kísérlet, szemléltetés írtam ide le.
   
 15. Dany1984

  Dany1984 Állandó Tag

  Okés, így már értem.
  Ami bennem nagyon megmaradt az a műanyag vonalzó dörzsölése (feltöltése) plusz a csapból folyó víz, ami elhajlik. Látványos is, egyszerű is.
   
  GadMar kedveli ezt.
 16. AyameKAKK

  AyameKAKK Állandó Tag

  Szőlőszemes válasz: A szőlőszem sűrűsége nagyobb a víz sűrűségénél, ezért ha vízbe ejtjük, elsüllyed. A felemelkedésére csak akkor kapunk magyarázatot, ha közelebbről vesszük szemügyre. Megfigyelhető, hogy a szem hamvas héján apró gázbuborékok sokasodnak, és egyre növekednek. Amikor már kellő számban vannak megtapadva a héjon, mint léggömbök a könnyű terhet, felemelik a szőlőszemet.
  Magyarázhatjuk a jelenséget az alábbiak szerint is: a buborékok szaporodása, növekedése során elérkezik a szőlőszem abba az állapotba, amikor a buborékokkal együtt vett átlagsűrűsége a víz sűrűségét eléri, illetve az alá csökken. Ekkor kezd felemelkedni a felszínre. A felszínen úszó szőlőszem vízből kiálló felületéről elpattannak a gázbuborékok, a megmaradtak pedig nem elegendőek ahhoz, hogy a felszínen tartsák a szőlőszemet. Másképpen: a buborékok számának csökkenése a szem átlagsűrűségének növekedését eredményezi, és ha ez meghaladja a víz sűrűségét, elmerül. Odalent a pohár alján rövid idő alatt pótlódik az imént elveszített néhány buborék, így hamarosan megindul a szőlőszem újra felfelé. Mindaddig járja "táncát", amíg a vízből megfelelő mennyiségű szén-dioxid gáz tud felszabadulni.
   
  Cyanus kedveli ezt.
 17. jolan30

  jolan30 Állandó Tag

  Nagyon köszönjük a kérdést:)
   
 18. ilyvo

  ilyvo Állandó Tag

  Úgy érzem ide tartozik ez a könyv amit ma találtam a neten. Néhányan tán még emlékeznek a professzor nagysikerű Tv sorozatára.
  Fantasztikus volt.


  Öveges József az Élő fizika

  köszönet a feltöltőnek

  HTML:
  http://data.hu/get/4985023/az_elo_fizika.djvu
   
 19. Cyanus

  Cyanus Állandó Tag

  A Szőlőszemes válasz teljesen korrekt, köszönöm, rég jártam erre, és nem tudtam felírni a megoldást .
   
 20. gravovin

  gravovin Állandó Tag

  Érdeklődnék, hogy Öveges: Érdekes fizika SI c. könyv megvan-e valakinek digitálisan?
   

Megosztás