Magyar őstörténet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

dancslaca

Állandó Tag
Állandó Tag
Erről a témáról már elég sokat olvastam, meghökkentő az egész történet. Leginkább abból a szempontból gondolkodtam el rajta, hogy 1500 éven keresztül fennmaradtak a hunok, a hun kultúra nyomai.És akkor vessük össze azzal, hogy a honfoglalás idején élhettek-e még avarok a Kárpát- medencében? A hivatalos tanítás szerint ugyanis Nagy Károly úgy megverte őket, hogy egy fél évszázad alatt nyomtalanul eltűntek...

Hol lehet a hunzákról további anyagokat találni?

Kedves Oposur!
Hónapok óta halogatom, hogy belevágjak az Arvisurák elolvasásába. Néhány töredékét átfutottam, s azonnal láttam, hogy ezt nem elég elolvasni, ezt tanulmányozni kell.
 

oposur

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves dancslaca!
Először is igazat adok neked, tanulmányozni kell. Sokáig és időtrablóan és más anyagokkal is összevetve. Végűl rájössz, hogy az etalont tanulmányozod. Ez az ajándék.
Penszlek, Svájc, csak egy picike epizód a történelem szempontjából. Érdekes, de nem lényeges. Persze egy leszakadt mini hun csoportról van szó.
Kiszely esetleg önkibenevezett (III/III-as volt) professzor. A valóságban nem hiszem hogy az, mindenesetre földrajz-biológia tanár.
Fehér hunok. Hát szóval a hunok még vagy már nagyon régen kétfelé szakadtak, ezt pontosan leírja az Arvisura, mármint azt, hogy kik a fehérek és mellyek a feketék,.. De dr Aradi Éva is ír róluk, bár ez az írás igen jó, mégis talán nem elég határozott...közsimert ilyen körökben, hogy az Indusnál sok fehér hun élt/él. Ebben semmi különös nincsen. Hogy kik a fehérek és kik a feketék az Arvisura részletezi., felsorolja. De ez nem vezet messzire igazán és nem túl lényeges. Ma az országunkban mindkettő jelen van...mármint az utódok, bennünk. A hunok törzsekre bomlása még Góg és a fia Magóg idején -sokezer éve- kezdődött el, mert szaporodtak..Góg ill.a fia egy rendkívűl érdekes helyen éltek a jégkorban. Közös fővárosuk neve Dorozsma volt és egy távoli Pusztaszeren rendezték lovasversenyeiket (a neveket a hunfajúak magukkal cipelték, Pusztaszer pl még Marinában (É-Mezopotámia) is volt.
Nagy Karcsi: avar testvéreinket ( ma bennünk élnek főleg) tulajdonképpen becsapta, mert nem tudott semmiféle csatában győzni az avarokon. Hiába kapacitálta erre a pápa. De az atlantiszi népek ravaszak és - ha lehet- becsapják az idegeneket vagy -akár- testvérnépeiket. Általánosságokon túllépve, amikor Bős Tudunt -avar fejedelmet- Kalágéban (Klágenfurt) meggyilkoták az egyik lánya esküvőjén ...MERT NAIV VOLT, AMI A FAJTÁNKA JELLEMZŐ (MA IS?) szóval ott kezdődött a baj, attól kezdve rabolták ki az avar templomokat is a nyugatiak, ebből a pápa őex. is részesűlt. Ebből épült az aacheni dóm, a kölni dóm ...stb. A kincsvisszaszerzések Árpádhoz kötődnek és nyugat rabló-kalandozásoknak nevezi ezeket--A bátok (avar papok) pontos feljegyzéseket vezettek az elrabolt kincsekről...(mit gondolsz mit jelent/ jelez a Báta, Bátaszék, Százhalombatta...? Az utóbbi különösen érdekes.)
Szóval vagy elolvasod a könyvet, vagy kimarad az életedből az ilyesmi, ami nem biztos hogy nagy nélkűlözést jelent majd. De a tisztánlátás hiányát igen. Morzsákból pedig sohasem áll össze a hunfajúak történelme...mintahogy most csinálják. Szegény László Gyula a kettős honfoglalásával (több volt) ...és avarkodásaival...Mi 12-15 hunfajú nép keverékeuii vagyunk, ezt elkell fogadni, vagy nem értett meg semmit a történelemből az ezzel vacakoló..Az egészet ismerni kell nagyjából..a kicsikk ugyanis nem rakhatóak össze, ez nem tégla.
Még egy dolog: az ókor hunfajú népeinel bekell vésni, hogy ennek a kornak a végén pl a jászok minimum két helyen éltek (Késpi és a Jászság) az avarok dettó, kinnt ismaradt belőlük sok...nem beszélve -az egyidőben- a tíz helyen élő szkítákról, besenyőkről stb...Sarolt pl besenyő lány volt, Réka is, Réka bírtokai pl a mai Békésben voltak..és a daha (nem a románok elődnépe ez!) fejedelmehez ment Atilla halála után hozzá...apropó: hogyhogy megnősült Atilla (így!) amikor Réka létezett? Atilla temetése hogyan is zajlott? Hol lehet most? Nagyvezér volt, vagy a kor színvonalán átlagos? Volt másik szellemi vezető is mellette, mondjuk Buda vagy Nekese?
Ilyesmikben szerezhetsz jártasságot ...
 

Csörcsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Maximálisan egyetértek amit írtál.Erről nagyon sokat lehetne beszélni.

Valóban sok igazság van benne,mert Árpád vezér a harmadik honfoglaló volt.

Sok igazat irtál a Magyar történelmet átírták megváltoztatták.
 

oposur

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen Csörcsi!
Több honfoglalás volt, de miért jöttek és jöttek ide a hunfajúak a Kárpátmedencébe? A jégkor után? Ez nem a "kis kérdések" közé tartozik és messzi mult őrzi ennek titkát. Meg Paál Zoltán könyve, ha éretelmezed.
Az atlantiszi történelem marhaságokat írogat akkor (atlantisziaktól kritika nélkűli átvétel a miénk...) amikor akár az avarokról vagy a korábbi -bennünk élő- rokonainkról Atilla unjairól írogat..zöldségeket. Ezeken persze jókat "tódítottak" is az atlantisziak...persze rosszindulatúan, ledegradálva eleinket.. pedig csak hiszékenyek voltak.
Máig érthetetlen, hogy Vajk István miért írtotta, kínoztatta -elrettentésűl- 12 rokonát...Vazul pl a nagybátyja volt, Koppány dettó...és miért engedte a tiszai révnél Ajtonyt lefejezni -feleségestől- a NÉMET "LOVAGOK" ÁLTAL...UGYANIS Ő AZT MONDTA A VALLÁSFELVÉTELLEL KAPCSOLATAN (a királyi tanácsban) , HOGY "SÜLLYEDJEK EL" HA FELVESZEM A RÓMAI VALLÁST..EZÉRT ÁSTAK -Tisza jaku sámán folyójánál a révnél- GÖDRÖT NEKIK ÉS ŐKET EBBE TÉVE LEVÁGTÁK FEJEIKET A MŰVELET KICSODÁK...
Persze a kérdés, hogy mért? Akár elvezet ahhoz is, hogy mit akartak itt a mongolok ("tatárok") és a törökök...nem biztos, hogy Vámbéry nagyot vagy kicsit tévedett a török-magyar rokonsággal kapcsolatbnan...
 

petzso

Állandó Tag
Állandó Tag
A pártusok és magyarok rokonságára, illetve azonosságára már Horvát István is felhívta a figyelmet 1825-ben kiadott könyvében (Rajzolatok a magyar nemzet legrégibb történeteiből). Egyes nyugati forrásokban a magyarokat Par thinak, azaz párthusoknak nevezték (például Carmen de bello Saxonico, XV p. 1230.) .Érdekes, hogy a párthus uralkodó dinasztia (az Arsak v Arsag, vö. Ország, Uruzag) megalapítója dák-szkíta (daha/szaka) volt. Az egykor a Kaszpi-tenger délkeleti oldalán élt daha/szaka nép egyik ága Erdélybe telepedett be több mint 2000 évvel ezelőtt. Az erdélyi dákok magyarnyelvűségére, a székelyekkel való rokonságára komoly bizonyítékok sorakoztathatók fel.(30) Felettébb érdekes az a tény is, hogy Josephus Flavius, az ókori zsidó történetíró az esszénusokat a dákokhoz (!) hasonlítja. (A zsidók története, XVIIL, 1, 5.) E megjegyzését érthetetlennek tartják, pedig mélyebb értelem is rejtőzhet benne. <o>:p></o>:p> Tehát a János Jelenéseiben két helyen említett fehér ló egyrészt a párthus (-magyar) harcosok, másrészt a visszatérő ítélő Krisztus (aki szintén harcol és győz!) közös jelképeként jelenik meg, ami aligha véletlen: rejtett utalás ez is Jézus magyar származására.



„Múltadban nincs öröm…” - Szentkatolnai Bálint Gábor

Budenz és Hunfalvy-kitalálta finnugor elméletet. 1877-ben ugyanis Trefort Ágoston kultuszminiszter (a budapesti gimnázium névadója) kiadta az ukázt: „A külső tekintély szempontjából előnyösebb finnugor származás princípiumát fogadom el, mert nekünk nem ázsiai, hanem európai rokonokra van szükségünk. A kormány a jövőben csakis azokat a tudósokat fogja támogatni, akik a finnugor eredet mellett törnek lándzsát.” Függetlenül ennek tudományosan megindokolható igazságától, ma is ez a szellem él és virul a tudomány fellegváraiban.

Szentkatolnai kimondta:„Az egész suomi rokonság csak arra jó, hogy a dicső németségbe olvadást tekintsük az egyedüli magasztos dolognak.” Nem csoda, hogy fennmaradt műveit máig rejtegetik a Széchenyi könyvtárban.

Bálint Gábor: egy harmadik elmélet bizonyításának szentelte életét. Első, kaukázusi útján a cseremisz nyelvet sajátította el és megállapította, hogy ez nem csak hasonló a magyarhoz, hanem nélküle a magyar nyelv több jelensége sem érthető. A cseremisz kérdés a hunokig visz, a hun kérdés pedig összefügg a bolgárkazar- székely kérdéssel, fejti ki 1901-ben megjelent A honfoglalás revíziója című könyvében.

1877 és 1880 között Széchenyi Béla nagy expedíciót vezetett Ázsiába, a felfedezőútról szóló tanulmányokat szintén a Széchenyi könyvtár őrzi három vaskos kötetben. Ezzel az expedícióval jutott Bálint Gábor a dél-indiai Bangalore-ba, ahol két hónap alatt megtanult tamilul. Ezután két évtizedet szentelt tamil kutatásainak, amelynek eredményeként megjelent Tamul (dravida) tanulmányok című könyve, és amivel végképp kiérdemelte az Akadémia minden ellenszenvét.

Ebben ugyanis nem állít kevesebbet, mint hogy a tamil nyelv a turánság legrégibb írott okmánya, s a tamil-féle nyelvek a magyarral jóval szorosabban összefüggnek, mint amelyeket a finnugristák ránk akarnak erőszakolni. Kimondja, hogy hangtanilag, szótanilag, alaktanilag a magyar áll a legközelebb a turáni nyelvekhez, főleg a tamilhoz. A még ma is hivatalosnak számító, finnugor emlőkön felnőtt nemzedék természetesen nem hallott a turáni nyelvekről.

Tudósunk tanulmányai alapján egy másik tudós is kutatott Ázsiában: Baráthosi-Balogh Benedek. 1930-ban jelentette meg Déli turánok című könyvét. Ebben megemlíti, hogy az indiai turáni és turáni keveredésű népekről az angol irodalomban egy egész könyvtárra való van már összeírva… Ha egy képzett magyar nyelvész ezeket ellenőrizné, hiányaikat kipótolná, olyan szolgálatot tenne a nyelvtudománynak, amilyent még kevesen tettek. Kötetét pedig ezzel zárja: „…reá mutattam minden valószínűségére annak, hogy a magyarság a turáni fajnak nem a legutolsójából került ki, s hogy nem lesz mindig csalóka délibáb az, hogy a 7000 éves kultúrájú turáni fajban népem történelmét is legalább 3000 éves múltra vihetjük vissza.”

A tisztelt akadémiának ideje lenne Szécsényi eszméihez hűen, a Magyarság kialakulásának valódi okait kutatni és nem lehorgonyozni egy kitalált FU. elmélet mellet.

Érdemes elolvasni:

BIG_0005899018.jpg
 

oposur

Állandó Tag
Állandó Tag
A dahák az ókorban és a kora középkorban jelentek meg Europában. Egy darabig Erdélyben is vezető náció voltak. Ezt kihasználva mondanak róluk érdekeseket a románok, persze mint dákokról..na, de arrafelé ez így szokásos. TÖRTÉNETÜK HOSSZÚ ÉS BONYOLULT, igazán nem is jól megkutatott, elemzett.
Paál Zoltán kaukázusi népnek aposzrofálja őket és nem a Káspinál lakóknak. A Káspi melletti népekről -a jászokról, avarokról, kazahunokról,kazárokról, szkítákról.. -ezer oldalas könyvet lehetne írni..A nyugat felé vándorló hunfajú népek alapították mindenesetre a Káspi Birodalmát, méghozzá Káspiros asszony idején (ie. 1700 körűl úgyemlékszem). De erről Paál Zoltán részletesen ír. Ez volt az első nagy hulláma a hunoknak, akik ide érkeztek...ugyanis a kínaiak..szóval szaporodtak és eléggé agresszívak voltak, ott a Sárga folyónál. . A Nagyfal meséje pedig érdekes, de nem mindíg igaz. Kína bölcsője is Ordoszban ringott, azonban ez a bölcső jóval később készűlt mint a hunoké. A kínaiaknak több hunszármazásu fejdelme is volt, csak az utolsót, Kubilájt említem, akinek úz anyja volt , a sámániskolát végzett Ungika és Temüdzsin unokája volt apja révén aki Dzsingisz legifjabb fiaként jött a világra.Ezt is sikeresen elhallgatják. Kubiláj alapította igazán Kambalukot (Peking) a fővárost és négyzetesítette a belső részeit...ahol ma a tiltott város van, valahol ott..
Ungika és a mongolok szónélkűli és hírtelen magyarországi elvonulása között szoros kapcsolat van...továbbá a mongoljárás okának megfejtése sem közismert..pedig lehetne..Szeretik a gyors elvonulás okát találgatni, olyan ez mint az atlantiszi legendagyártások..természetesen a soha megnem oldódó kérdések kategórijába sorolva.
 

petzso

Állandó Tag
Állandó Tag
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"><meta name="ProgId" content="Word.Document"><meta name="Generator" content="Microsoft Word 12"><meta name="Originator" content="Microsoft Word 12"><link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CTULAJD%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtmlclip1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><link rel="themeData" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CTULAJD%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtmlclip1%5C01%5Cclip_themedata.thmx"><link rel="colorSchemeMapping" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CTULAJD%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtmlclip1%5C01%5Cclip_colorschememapping.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:TrackMoves/> <w:TrackFormatting/> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:DoNotPromoteQF/> <w:LidThemeOther>HU</w:LidThemeOther> <w:LidThemeAsian>X-NONE</w:LidThemeAsian> <w:LidThemeComplexScript>X-NONE</w:LidThemeComplexScript> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> <w:SplitPgBreakAndParaMark/> <w:DontVertAlignCellWithSp/> <w:DontBreakConstrainedForcedTables/> <w:DontVertAlignInTxbx/> <w:Word11KerningPairs/> <w:CachedColBalance/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> <m:mathPr> <m:mathFont m:val="Cambria Math"/> <m:brkBin m:val="before"/> <m:brkBinSub m:val="--"/> <m:smallFrac m:val="off"/> <m:dispDef/> <m:lMargin m:val="0"/> <m:rMargin m:val="0"/> <m:defJc m:val="centerGroup"/> <m:wrapIndent m:val="1440"/> <m:intLim m:val="subSup"/> <m:naryLim m:val="undOvr"/> </m:mathPr></w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" DefUnhideWhenUsed="true" DefSemiHidden="true" DefQFormat="false" DefPriority="99" LatentStyleCount="267"> <w:LsdException Locked="false" Priority="0" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Normal"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="heading 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 7"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 8"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 9"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 7"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 8"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 9"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="35" QFormat="true" Name="caption"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="10" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Title"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="1" Name="Default Paragraph Font"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="11" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Subtitle"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="22" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Strong"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="20" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Emphasis"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="59" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Table Grid"/> <w:LsdException Locked="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Placeholder Text"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="1" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="No Spacing"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Revision"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="34" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="List Paragraph"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="29" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Quote"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="30" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Intense Quote"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="19" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Subtle Emphasis"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="21" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Intense Emphasis"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="31" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Subtle Reference"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="32" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Intense Reference"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="33" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Book Title"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="37" Name="Bibliography"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" QFormat="true" Name="TOC Heading"/> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;} @font-face {font-family:"Adobe Garamond Pro"; panose-1:0 0 0 0 0 0 0 0 0 0; mso-font-alt:"Times New Roman"; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-format:other; mso-font-pitch:auto; mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;} @font-face {font-family:"Adobe Garamond Pro CE"; panose-1:0 0 0 0 0 0 0 0 0 0; mso-font-alt:"Times New Roman"; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-format:other; mso-font-pitch:auto; mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} a:link, span.MsoHyperlink {mso-style-priority:99; color:blue; mso-themecolor:hyperlink; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; color:purple; mso-themecolor:followedhyperlink; text-decoration:underline; text-underline:single;} p {mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-margin-top-alt:auto; margin-right:0cm; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman","serif"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoPapDefault {mso-style-type:export-only; margin-bottom:10.0pt; line-height:115%;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} </style> <![endif]--> [FONT=&quot]Külön tanulságot kínál a kora középkori Kárpát-medence, illetve Magyarországnagyonsokféle eredet[/FONT][FONT=&quot]ű[/FONT][FONT=&quot] és nyelv[/FONT][FONT=&quot]ű[/FONT][FONT=&quot] népeinek futó számbavétele: 1–4. század: szarmaták, alánok, jazigok, markomannok, kvádok, dákok, Pannónia romanizált lakói; 5. század: keleti gótok, vizigótok, herulok, szkírek, gepidák, hunok, vandálok; 6. század: langobárdok; 6–8. század: avarok (+ a betelepített európai foglyaik!); 9. század: bajorok, keleti, nyugati és déli szlávok; 10. század: honfoglaló magyarok (+ a betelepített európai foglyaik!), 11–13. század: beseny[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]k, uzok, kunok, jászok, svábok, frankok. Mindezek leszármazottaihoz a középkor és az újkor folyamán újabb, egymástól is mindig eltér[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot] germán, szláv és latin elemek járultak – a mai „magyar” genetikai minták e népek jócskán összekeveredett utódaitól valók! Egy másik finnugor (nyelv[/FONT][FONT=&quot]ű[/FONT][FONT=&quot]) népt[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]l vett példa: a mai észtek [/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]sei a Szovjetunióba történt bekebeleztetésük el[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]tt finnekkel, dánokkal, svédekkel, németekkel, hollandokkal és skótokkal keveredtek. Illúzió a mai nyelvi állapotok és a regionális genetikai sajátosságok között történeti összefüggést keresni.[/FONT]
[FONT=&quot]ii: Történeti antropológiaiak: az europid és a mongolid nagyrassz közti keveredés talán már a paleolitikum, legkés[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]bb a mezolitikum végén (Kr. e. 5–4. ezred) elkezd[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]dött. Mint a szenzációs Tarim-medencei mumifikálódott tetemek mutatják, ez Bels[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]-Ázsiában már Kr. e. 1800–200 körül is realitás, és a két éve Mongóliában feltárt szkíta „király” is sz[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]ke volt – mindez pedig a török és mongol népek [/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]shazája szomszédságában! [/FONT]
[FONT=&quot]iii: Genetikaiak: a Kazakisztán területén feltárt Kr. e. 13–7. századi mtDNS<sup>2</sup>-minták európai kapcsolatot mutatnak, egy a Krisztus születése körüli id[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]b[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]l származó mongóliai hiung-nu (ázsiai hun) temet[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot] halottainak 11 %-át is európai gének jellemzik.[/FONT]
[FONT=&quot]honfoglalás nem 896-ban, hanem 895-ben történt meg. A genetikai vizsgálataik történeti relevanciája iránt kétségünk támad, hogy a „szláv” (?) palócok, az „[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]si” (?) [/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]rségiek és a (valóban!) török eredet[/FONT][FONT=&quot]ű[/FONT][FONT=&quot] nagykunok a számításaik alapján „egymás mellé” kerülhettek. Szerintük az „irániak” látszanak a legtöbb magyar népcsoport legvalószín[/FONT][FONT=&quot]ű[/FONT][FONT=&quot]bb rokonának, de még a „kunokénak” is, ami tisztán történeti szempontból elfogadhatatlan. Az nem is kelt nagy meglepetést, hogy genetikai szempontból nem a finnugorok a magyarok legközelebbi rokonai; ennek itthon néhányan kifejezetten örülni fognak. Az viszont magyarázatra vár, hogy miért éppen az „irániak” állnak hozzánk genetikailag a legközelebb, és nem 1.) a törökök (akiknek különféle népi és nyelvi csoportjaival jócskán keveredtek a honfoglalás el[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]tt és a középkorban egyaránt), 2.) a szerz[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]k e helyen téves szóhasználata szerinti „germánok”,<sup>8</sup> akikkel már a honfoglalás óta éltek együtt a magyarok, 3.) a szlávok (akikkel pedig még nagyobb mérték[/FONT][FONT=&quot]ű[/FONT][FONT=&quot] és több mint ezer éve tartó a keveredés)?! Ha azonban nem népekben s f[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]ként nem a maiakban gondolkodunk, hanem Európa egészének népesedéstörténetében, és egyszer rendelkezésünkre áll majd egy sorozat genetikai minta a Kárpát-medence sok-sok népét[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]l, az iráni nyelv[/FONT][FONT=&quot]ű[/FONT][FONT=&quot] szarmatáktól kezdve, akkor majd lehetséges lesz reális értelmezést keresni ezekre az „iráni” kapcsolatokra (lásd alább). [/FONT]
[FONT=&quot]Béres Judit a szerz[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]társa egy másik történeti genetikai cikknek is, amely a „magyarok” mtDNS-összetételével foglalkozik; ez a nyert szekvenciákat két lapp és egy mordvin népcsoportéval hasonlítja össze (Lahermo et al., 2000). (A honfoglalás dátuma itt helyesen szerepel.) Ebben az említettek finnugor nyelv[/FONT][FONT=&quot]ű[/FONT][FONT=&quot] populációként szerepelnek, ami tényszer[/FONT][FONT=&quot]ű[/FONT][FONT=&quot]en helyes, de történetileg nem. Bármely kézikönyvb[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]l kideríthet[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot] ui., hogy a lappok nem finnugor eredet[/FONT][FONT=&quot]ű[/FONT][FONT=&quot]ek, a nyelvükhöz nyelvcsere útján jutottak – ezzel kell összevetni azt a körülményt, hogy a genetikai összetételük európai eredetet mutat! (Meg azt is, hogy mind történeti embertani, mind genetikai szempontból nézve e nép nem egységes.) A csángók eredetével kapcsolatban változatlanul a romantikus nézet („Etelközben visszamaradtak leszármazottai”) mellett teszik le a voksot, miközben a saját vizsgálataik is a csángók székely eredetét valló történeti hipotézist er[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]sítették meg. Alapvet[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot] módszertani hiba volt egy, a magyarság egészét[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]l eltér[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]ként [/FONT][FONT=&quot]bemutatott népcsoportot a magyarság egészét reprezentálni kívánó együttesben tárgyalni: mindenekel[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]tt megvizsgálandó ui. az el[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]bbinek a referenciacsoporthoz való viszonya, s majd ha az elemzés után sem mutatkoznék közöttük számottev[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot] eltérés, akkor célszer[/FONT][FONT=&quot]ű[/FONT][FONT=&quot] lesz a „csángó” mintákat mindenekel[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]tt az erdélyi csángókéval összehasonlítani. (Az utóbbiakról, valamint az Árpád-kori Magyarországon többfelé élt székelyekr[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]l a szerz[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]k nem tudnak.) Vitathatatlan érdemük, hogy adatokat tesznek közzé Magyarországról, a legkeletibb magyar népcsoporttól, és a genetikus olvasókkal érzékeltetik: a mai magyarság sokféle népb[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]l tev[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]dött össze[/FONT][FONT=&quot]. [/FONT]
<o:p> </o:p>
<o:p> </o:p>
<o:p> </o:p>
[FONT=&quot]A recens minták azt mutatják, hogy a 132 magyarországi és 99 székelyföldi férfitól, valamint ugyanolyan 113, illetve 84 n[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]t[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]l nyert minta összetétele nem különbözik egymástól, és valamennyiüknek jó kilenctizede az európai [/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]slakosságéval egyezik meg. Ez egyértelm[/FONT][FONT=&quot]ű[/FONT][FONT=&quot]en a mai magyarság genetikailag európai eredetét jelzi.[/FONT]
[FONT=&quot]Van a mai minták között egy közép-ázsiai eredet[/FONT][FONT=&quot]ű[/FONT][FONT=&quot] mutáció (M45) is, de ez senkit se indítson elsietett [/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]störténeti következtetésekre! Még rengeteg dolgot nem tudunk:[/FONT]
[FONT=&quot]a „közép-ázsiai”, „balkáni”, „szteppei” stb. jelz[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]k a genetikában regionális és nem etnikai tartalmúak. A közép-ázsiai eredet[/FONT][FONT=&quot]ű[/FONT][FONT=&quot] kifejezés nem szükségszer[/FONT][FONT=&quot]ű[/FONT][FONT=&quot]en jelenti a honfoglalók török eredetét, vagy valamilyen iráni (nyelv[/FONT][FONT=&quot]ű[/FONT][FONT=&quot]) népcsoport csatlakozását, s[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]t: hogy mindenki, aki ilyet hordoz(ott), az maga is Közép-Ázsiából származnék,[/FONT]
[FONT=&quot]nem tudjuk, hogy mikor került bele a 20. századi magyarokba: a.) az 1100 éves Kárpát-medencei történelmünk során-e, b.) a honfoglalóktól vagy c.) az akkor itt talált népességt[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]l származik-e? [/FONT]
[FONT=&quot]még ha igazolódik is a honfoglalás kori eredete, akkor is egy óriási problémakör vár tisztázásra: hol és mikor terjedt el Eurázsiában ez a mutáció? [/FONT]
[FONT=&quot]Raskó István és munkatársai a 10–11. századi minták között is kimutatták a fentebb már említett, egész Kelet-Európában megfigyelt „szteppei” haplocsoportot (EU19, illetve R1a1), ami a mai lengyelországi és ukrajnai népesség 54–60 %-át teszi ki. Feltételezés szerint ez a kelet-európai szteppén kb. 15 ezer éve alakult ki. Jelenléte a 10–11. századi Magyarországon mindössze arra enged következtetni, hogy a lakosságban akadtak olyanok, akik a kelet-európai [/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]slakosság leszármazottai. Ez pedig egyáltalán nem meglep[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot], hiszen az [/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]smagyarok a honfoglalás el[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]tt legalább félezer éven át Kelet-Európában éltek.[/FONT]
[FONT=&quot]E pontra érve emlékeztetnünk kell azon történeti embertani megfigyelésekre, amelyekre annak idején Magyarországon értetlenséggel vagy elhallgatással reagáltak. Tóth Tibor és Éry Kinga – más-másféle megközelítésb[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]l! – mutatott rá arra, hogy a 10. századi magyarságon belül van egy olyan komponens, amelyik a kelet-európai szteppe nem török, valószín[/FONT][FONT=&quot]ű[/FONT][FONT=&quot]leg iráni eredet[/FONT][FONT=&quot]ű[/FONT][FONT=&quot] lakosságával állhat kapcsolatban; ugyanezt feltételezi Mende Balázs Gusztáv is (lásd cikkét az 1188. oldalon). Ha nem „népekben”, hanem populációkban gondolkodunk, akkor válik érthet[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]vé az az „iráni kapcsolat”, amit Carmela Guglielmino kutatócsoportja a Kárpát-medence különféle eredet[/FONT][FONT=&quot]ű[/FONT][FONT=&quot] népeinél megfigyelt: tehát nem „a palócok”, „a kunok” stb., a 10. századi magyaroknál az R1a1 haplocsoporthoz tartozók, s nem „az ukránok” és „a lengyelek” stb. a „szteppei” eredet[/FONT][FONT=&quot]ű[/FONT][FONT=&quot]ek, hanem fordítva: Kelet-Európa különféle népeinek az [/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]sei voltak azok, akik összekeveredtek a kelet-európai szteppe [/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]slakosságával, akik a k[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]korban, legkés[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]bb a bronzkor elején költöztek oda, majd a vaskorban és az ókorban tovább keveredtek (más) iráni nyelv[/FONT][FONT=&quot]ű[/FONT][FONT=&quot] népekkel (szkíták, szarmaták, alánok).[/FONT]
[FONT=&quot]Súlyos történeti következtetést készít el[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot] a körülmény, hogy a Raskó és csoportja által sikeresen izolált 27 db 10–11. sz.-i genetikai mintán belül az egyik legjelent[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]sebb csoportot az európai lakosság leg[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]sibb rétegére utaló markerek jelentik, s mindössze két egyéné mutat ázsiai eredetet. Ez is összhangban van a történeti embertan területén nyert megfigyelésekkel: Lipták Pálnak köszönhet[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]en közel fél évszázada tudjuk, hogy a 10. sz.-i embercsontoknak csak 16,7 %-a tartozik a mongolid és az europo-mongolid rasszhoz. Tehát a mai magyarság szerológiai, és genetikai összetételében egyértelm[/FONT][FONT=&quot]ű[/FONT][FONT=&quot]en kimutatott európai jelleg, ugyanakkor az ázsiainak hiánya nem egyedül az eltelt ezer év keveredéseinek köszönhet[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot], hanem már a honfoglalás- és Szent István-kori Magyarország lakossága is szinte kizárólag biológiailag európai eredet[/FONT][FONT=&quot]ű[/FONT][FONT=&quot]ekb[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]l állt.[/FONT]
[FONT=&quot]A mintavételre történ[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot] kijelölés során ügyeltünk arra, hogy a 10–11. századi sírok között régészetileg mintegy száz éve elkülönített két csoport a leletek jellege, az azokban való gazdagság, a temetkezések típusa és a területi elterjedés alapján lehet[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]leg egyenletesen legyen képviselve (Bálint – Langó, 2008). E két csoport eltérését a genetika is meger[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]síti, egyben súlyos, egyel[/FONT][FONT=&quot]ő[/FONT][FONT=&quot]re megoldhatatlan történeti problémákat vet föl:<sup>9</sup>[/FONT]
http://www.matud.iif.hu/08okt/02.html
 

petzso

Állandó Tag
Állandó Tag
Does the Tat polymorphism originate in northern Mongolia?
C. Keyser-Tracqui a, , , P. Blandin a, F. X. Ricaut b, E. Petkovski a, E. Crubézy b and B. Ludes a, b
a Laboratoire d'Anthropologie Moléculaire, Institut de Médecine Légale, 11, rue Humann, 67000, Strasbourg, France
b Anthropobiologie, CNRS, UMR 8555, Université Paul Sabatier, Toulouse, France

Available online 12 April 2004.

It has been suggested that the Y-chromosomal T→C transition arose in Mongolia ˜2400–4000 years ago. To test this hypothesis, we screened 2300-year-old Xiongnu male specimens ... . Our results demonstrate that the mutation was present in Asia 2300 years ago.
Author Keywords: Tat polymorphism; Xiongnu; Yakuts; Ancient DNA
 

oposur

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha és amennyiben veszi a fárdatságot az ilyen embertani kérdésekkel foglalkozó kutató, akkor messze eljuthat a hunfajú népekkel, rokonsági viszonyaikkal és őshazájukkal, közbenső hajájukkal, végleges hazájukkal kapcsolatban is.
Mindenesetre a jégkor végéig elkell -amennyire lehet- utazni az időben.
Hatezer éve Ázsiában kialakult a Hun Törzsszövetség, 24 hunfajú népből (ezeket nem sorolom fel most). Ezt permanensen nem veszik figyelembe a kutatók, vagy nem is tudják. A törzsek szaporodása és a kiszáradás, a kínaiak, földrengések, az állatállomány növekedése stb..okán azonban kb Atilla (!) korára a törzsszöv. népei szétszóródtak, nyugat felé történő vándorlásukkor.
Próbáltam leírni már P.Z. könyve szerint, hogy a Magyar Törzsszövetség iu. 181-ben az Uralnál lalakult ki, két népből: kabarból és a manysiból. Később -ennek okait is leírtam- már kb 15 hunfajú népcsoport jelenlétét lehet bennünk kimutatni, Álmos idejétől.
A petzso által felett anyagban -ami igen érdekes- látszik, hogy ennek írója P.Z. könyvével még nem foglalkozott. Különben tudná, hogy iu. 15 körűl ide nagylétszámú jász törzsek érkeztek a Káspitól, ezek: Jászok, jazigok, szarmaták. A Jász síkságra telepedtek le. Talán alánok nem érkeztek, ők kinntmaradt jász törzs voltak.
A hunok pedig ma szintén a magyarokban "továbbélő" népcsoport, az avarokkal megintcsak így van. Persze hunok még Indiában is vannak. Nem is értem, hogy miért választják el és különítik el tőlünk őket, nemsok értelme van. A dákokkal megint sok a bonyodalom, ők egy kaukázusi nép, akik egyidőben megjelentek Európában, majd visszamentek. A hiungnu nem ázsiai hun, hanem csak hun.
A Tarim medence...hát igen, ez is az egyik HUN TÖRZSSZÖVETSÉGHEZ TARTOZÓ TERÜLET VOLT A SZÖVETSÉG ALAKULÁSA KÖRŰL ÉS MÉG KÉSŐBB IS.
A kunok és a törökök is hunfajú népek. Az ilyen egymásközötti keveredés egészen természetes volt.
Sok népcsoportot elneveztek Európában mindenhogy, ez azonban nem egyezik az ő nevükkel. Például a kvádok egy bizonyos helyen élő kabar népcsop. ilyen neve. Nagyon misztikus viszont ha ilyesmiről beszélünk.
Jó lenne tudni, hogy mit ért a szerző európai őslakoson? Európába a népek döntő része az Atlantiszról érkezett, ez talán már közhely is. Ők hazát kerestek itt és sokat vándoroltak.
Mi a helyzet a baszkokkal? Kik Ők?
Az avarok birodalma a mai Lengyelországra is kiterjedt (Krakkó-Lemberg).
A Kárpátmedencébe érkező germán vagy szláv elemek jórésze eltávozptt innen, de a kelták is ezt tették. Ezért van ma Irország..
 

petzso

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Oposur, most eljutottunk odáig, hogy érdemes lenne megvizsgálni, hogy kik is voltak azok a szkiták. sumirok, esetleg Mu népe..stb.
Ha a visocoi piramis leletei felszínre kerülnek, akkor nézetem szerint az egész igazság napvilágra kerül.
Nézd meg a régi koronázási címerünket amelyen három piramis van a háttérben. Tán a véletlen műve?
 

petzso

Állandó Tag
Állandó Tag
<table style="width: 100%;" border="0" cellpadding="0" width="100%"><tbody><tr><td style="padding: 0.75pt; width: 7.5pt;" width="10"> <!--[endif]-->[FONT=&quot]<o:p></o:p>[/FONT]
</td> <td style="padding: 0.75pt;"> Egyes állítások szerint a párizsi Sorbonne nyelvészei keresték a világ nyelveiben fellelhető közös ősi szógyököket, etimomokat. Ennek alapján megállapították, hogy: [FONT=&quot]<o:p></o:p>[/FONT]
</td> </tr> </tbody></table>
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o:p></o:p>
<table style="width: 100%;" border="0" cellpadding="0" width="100%"> <tbody><tr> <td style="padding: 0.75pt; width: 50%;" width="50%">
mai angol nyelv 4%
latin 5%
héber 5%
csendes - óceáni nyelvek 7%
indiai munda-khol 9%
tibeti, szanszkrit 12%
ős-török, türkmén 26%
mai magyar nyelv 68%
ős etimont tartalmaz
[FONT=&quot]<o:p></o:p>[/FONT]
</td> <td style="padding: 0.75pt; width: 50%;" valign="top" width="50%"> <!--[if gte vml 1]><v:shape id="_x0000_i1027" type="#_x0000_t75" alt="" style='width:337.5pt;height:129pt'> <v:imagedata src="./sumer_elemei/image003.gif" o:href="http://www.maghar.hu/nyelv/sumagyar/kep/diagram5.gif"/> </v:shape><![endif]--><!--[if !vml]-->
image003.gif
<!--[endif]-->
[FONT=&quot]<o:p></o:p>[/FONT]
</td> </tr> </tbody></table>​
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o:p></o:p>
<table style="width: 100%;" border="0" cellpadding="0" width="100%"> <tbody><tr> <td style="padding: 0.75pt;"> A magyar nyelvnek közvetlen kapcsolata van a sumérral. A magyar nyelv ugyanis jóval előbb élt és létezett, mint a magyar nemzet, pontosabban mint ahogy a kárpát-medencei magyar birodalom a magyaroknak nevezett népek hazája lett. A magyar ősnyelv ennél sokkal, de sokkal ősibb.Valójában ezen a területen is (Kárpát-Medence) már régóta magyar kultúrájú népek éltek, amikor a jelen korunkig fennálló magyar államiságot megalapító magyar ősök Árpád fejedelem vezetésével ide érkeztek. [FONT=&quot]<o:p></o:p>[/FONT]
</td> </tr> </tbody></table>​
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o:p></o:p>
<table style="width: 100%;" border="0" cellpadding="0" width="100%"> <tbody><tr> <td style="padding: 0.75pt; width: 50%;" width="50%"> <!--[if gte vml 1]><v:shape id="_x0000_i1028" type="#_x0000_t75" alt="" style='width:252pt;height:210.75pt'> <v:imagedata src="./sumer_elemei/image004.gif" o:href="http://www.maghar.hu/nyelv/sumagyar/kep/ekirtabla1.gif"/> </v:shape><![endif]--><!--[if !vml]-->
image004.gif
<!--[endif]-->
[FONT=&quot]<o:p></o:p>[/FONT]
</td> <td style="padding: 0.75pt; width: 50%;" valign="top" width="50%"> A sumer ékiratos anyag bizonyítja, hogy a kr.e. 4. évezredben a Kárpát-medence - Kaspi -Aral térség és a Tigris-Eufrátesz deltavidék által egybefoglalt háromszögben egynyelvűség volt (a természetes dialektus változatokkal.) Tehát ez is bizonyíték arra nézve, hogy a magyarság sumér és pre-sumér eredetű nép, nem pedig finn-ugor eredetű. ( Egyes nehezen ellenőrízhető források mint pl. Oera Linda fríz hősköltemény szerint, egy magar -sumér papfejedelem nem magar katonai szolgáló néppel i.e. 2000 évvel ezelőtt a gyéren lakott mai Skandinávnak nevezett területre vezette alattvalóit, ennek alapján esetleg kimutatható egy finn- magyar kapcsolat, de ez is inkább a sumér-magar gyökerekre utal vissza.

<!--[if gte vml 1]><v:shape id="_x0000_i1029" type="#_x0000_t75" alt="" style='width:262.5pt;height:51.75pt'> <v:imagedata src="./sumer_elemei/image005.gif" o:href="http://www.maghar.hu/nyelv/sumagyar/kep/mahgarekir.gif"/> </v:shape><![endif]--><!--[if !vml]-->
image005.gif
<!--[endif]-->
[FONT=&quot]<o:p></o:p>[/FONT]
</td> </tr> </tbody></table>​
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]--><o:p></o:p>
A sok ezer évig egy területen élő ősnépek nyelve megőrizte az eredeti rokonságot. A nyelvi kövületek előttünk és közöttünk vannak, csak fel kell ismerni és meg kell fejteni. A magyar-magyari nyelv "őskövületei" pedig még olyan helyeken is mindenütt ott vannak, ahol kelta-keleti népek élnek egész Európában.
 

petzso

Állandó Tag
Állandó Tag
Kik is azok a Párthusok? Esetleg szkiták?

A scytha" szó. A szóval szembeni kétkedés azonban már 2500 éves és Herodotosszal elkezdődött, akinek a Kr. e. 5. szd.-ban feltűnt, hogy ez a szó Elő- Ázsia elsejében ismeretlen, a perzsák pl. más néven nevezik ereket a népeket, s a perzsák ezeknek közvetlen szomszédaik. "Persae cunctos Scythae vocant Sacas" írja tűnődve (3) Strabo panaszkodik az előtte élt görög írókra, akik ezekről a népekről semmi bizonyosat nem közölnek (4). Plinius is zavarban van "Ultra Oxum sunt Scytharum populi. Persae illos Sacas in universum appellavere a proxima gentes" (5). Curtius, aki Nagy Sándorról s annak hadjáratáról írt könyvet a Kr. u. első században már még többet tud: "Sogdiani, Dahae, Massagetae, Sacae eiusdem nationis sunt" (6). Ezzel egyébként már Strabo is tisztában van: "Scythae a Caspio mari incipientes magna ex parte Dahae appellantur, qui orientariores sunt, Massagetae dicuntur et Sacae et alii communiter Scythae privatim vero aliter atque aliter" (7). Lassan arra is rájöttek, hogy a "parthusok" és a "scythák" lényegében ugyanaz a nép. "Parthiaci gens olim Scythica" írja Stephanus Byzantinus (8). Justinus meg már azt is tudni véli, amin a megkülönböztetés alapul: "Parthi Scytharum exules fuere. Hoc etiam ipsorum vocabulo manifestatur, nam Scythico sermone Parthi exules dicuntur" (9). (Az állítás talán azon alapul, hogy a hunok szorították az avarokat keletebbre). A kép lassan még tovább tisztul. Procopius, aki Justiniánus bizánci császár vandálok elleni háborújában császári követként a szövetséges "massagétákat" felkereste, már kimondja, hogy ezek tulajdonképpen húnok, amikor azt írja: "Massagétas génos ons nun Hunnous kalousin" (10) és megismétli ezt a bizánci-perzsa háborúról adott beszámolójában is : "Massagetae, quos nunc Hunnae apellamus", viszont egy más helyen Attila hunjait nevezi massagetáknak "Attilam Massagetarum Scytharumque exercitu armatum adversus Aetium processisse". Menander a 6. szd.-ban már a "turk" néppel azonosítja az ókori "szakákat" ("Turci, qui, antiquitus Sacae vocabantur"), Theophanes pedig a 8. szd. jól tájékozott bizánci írója így ír: "In Oriente ad Tanaim (Don) Turci tegunt, qui Massagetoe antiquitus dicti sunt".

3. Herodotos Historiarum. Liber VII.

4. Strabo: De situ orbis, Lib. XI.

5. Plinius (Maior) : Historia Naturalis, Lib. VI.

6. Curtius: Historia Alexandri Magni Lib. VI. c. 3.

7. Strabo: i m. Lib. XI.

8. De Urbibus etc.

9. Justinus: Epitome Historiarum Lib. XLI. c: 1.

10. Procopius: De Bello Vandalico. (Procopius azt is tudja, hogy a hun népnek két nagy ága van.)

aligha járunk messze az igazságtól, ha az ókori kelet-európai "szarmata népek" magját és irányítóját jelentő lovas-népben a dákokat sejtjük. Mindenesetre az út a káspin-túli térből a déloroszországi síkságra olyan közvetlen és olyan egyenes, hogy ezer éven keresztül minden "turáni" nép ezt használta.

A földrajzi elhelyezkedés tanúbizonysága szerint a Káspi-mediterráneumba érkező második szumir-fajú hullám az a vándorló csoport volt, amelyet ma legáltalánosabban "avar" névvel jelölnek.

Ezekről már - különösen a Kr. e. 5. évszázadtól - vaskos köteteket megtöltő adatunk van. A káspi-mediterráneum ókori népei közül ezek teremtették meg a legmagasabb civilizációt. Előbb a Káspi-tenger déli partvidékének régiójában helyezkedtek el, majd a későbbi hullámok keletebbre szorították ezeket is, és az Aral-tó déli térségében, a két nagy folyó, az Oxus (Szír-Darja) és a Jaraxes (Amu-Darja) "Etelközében", egy második "Mezopotámiában" (13) alapították meg híres birodalmukat, az "ezer városú" Baktriátl' (14).

Nevük kétségtelenül szumir bázison nyugszik ("ab" annyit jelent, mint "építő", "ur" pedig "vár", erőd, katona), városépítő civilizációjuk a Káspin-túli tér klasszikusan lovas-állattenyésztő, belső-kontinentális világába szinte egyedülálló, civilizációjuk tipikus "parti"-civilizáció.

Az "építő" nép neve fantasztikus torzításokban és változatokban jelenik meg másfélezer év adatainak tömegében. Nevezik őket "abaroknak", "abaorteknek", "obares"nek, "ibaroknak", "obor"-nak, "oborden"-nek, "obernita"nak, "hobordanae"-nak, "var"-nak, "aparni"-nak, "parni" nak, "par"-nak, de a legfantasztikusabb torzítása a nevüknek a rónaiaktól eredő "parthus" elnevezés.

14. A "Baktria" nevet természetesen később adják ennek a birodalomnak idegenek, annak Baktra nevű fővárosáról, melynek eredeti ősi avar neve "Zarasz"-ba volt. (Az Oxus hasonló nevű mellékfolyója partján, a hasonló nevű hegy közelében épült). Egy másik sokat emlegetett városa Bálk, Baalkh volt (ez volt a napimádás kultikus központja), de volt pl. "Derbent" nevű (Vaskapu) erődrendszerű itt is, mint a Kaukázus keleti végén.
 

Magam la

Állandó Tag
Állandó Tag
Kik is azok a Párthusok? Esetleg szkiták?

A földrajzi elhelyezkedés tanúbizonysága szerint a Káspi-mediterráneumba érkező második szumir-fajú hullám az a vándorló csoport volt, amelyet ma legáltalánosabban "avar" névvel jelölnek.

Ezekről már - különösen a Kr. e. 5. évszázadtól - vaskos köteteket megtöltő adatunk van. A káspi-mediterráneum ókori népei közül ezek teremtették meg a legmagasabb civilizációt. Előbb a Káspi-tenger déli partvidékének régiójában helyezkedtek el, majd a későbbi hullámok keletebbre szorították ezeket is, és az Aral-tó déli térségében, a két nagy folyó, az Oxus (Szír-Darja) és a Jaraxes (Amu-Darja) "Etelközében", egy második "Mezopotámiában" (13) alapították meg híres birodalmukat, az "ezer városú" Baktriátl' (14).

Az "építő" nép neve fantasztikus torzításokban és változatokban jelenik meg másfélezer év adatainak tömegében. Nevezik őket "abaroknak", "abaorteknek", "obares"nek, "ibaroknak", "obor"-nak, "oborden"-nek, "obernita"nak, "hobordanae"-nak, "var"-nak, "aparni"-nak, "parni" nak, "par"-nak, de a legfantasztikusabb torzítása a nevüknek a rónaiaktól eredő "parthus" elnevezés.

Tehát az avarokat semmiképp sem lehet a Kínaiak Zsuan-zsuan nevű szomszédjával, vagy egyéb belső-ázsiai néppel azonosítani!
 

Magam la

Állandó Tag
Állandó Tag
Az "építő" nép neve fantasztikus torzításokban és változatokban jelenik meg másfélezer év adatainak tömegében. Nevezik őket "abaroknak", "abaorteknek", "obares"nek, "ibaroknak", "obor"-nak, "oborden"-nek, "obernita"nak, "hobordanae"-nak, "var"-nak, "aparni"-nak, "parni" nak, "par"-nak, de a legfantasztikusabb torzítása a nevüknek a rónaiaktól eredő "parthus" elnevezés.

Viszont a "török" névvel vigyázni kell, mivel:
: „..A forrásokban olvasható népnevek valódi etnikai tartalmának feltárása speciális felkészültséget igényel: például Maurikios császár alatt (582–602) készült egy hadászati kézikönyv (Stratégikon), amelyben összekeveredtek a belső-ázsiai türkökre és a Kárpát-medencei avarokra vonatkozó leírások. Ezt nagyban fölhasználta Bölcs Leó császár, amikor 902-ben maga is írt egy kézikönyvet (Taktika), de abba már olyan adatokat is beépített, amelyek a Kárpát-medencei magyarokkal kapcsolatosak – s e három nép a forrásban egyazon népnév („türk”) alatt szerepel! Hogy melyik név éppen melyikre vonatkozik, ahhoz nem elég középgörögül olvasni tudni (az sem könnyű!); bizantinológusnak kell lenni.” (Magyar Tudomány, 2008.X.)
 

estfen

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha idegen nyelven beszélők az avar-t abar,apar esetleg afar-nak a parthus -t bardousnak hallják,írják ezt természetesnek vehetjük.Nehezebben érthető,ha magyarok akaratlanul,vagy tudatosan csúsztatnak.Arvisúra első kiadás cím:Arvisura-Igazszólás. Mondák, regék, népi hagyományok a palóc kézművesek világából I-II. kötet.Következő kiadás:Arvisura - Igazszólás I-II. - Regék a hun és a magyar - törzsszövetség rovásírásos krónikájából.Részlet a bevezetőből:Ezért történetírásuknak az arvisúra-igazszólás nevet adták.A szöveget aranylemezekre rótták,hogy az idő foga el ne pusztítsa őket.Ennyiben lehet röviden összefoglalni az előtörténetet.Innenkezdve szóljanak eredetiben az ősi írások.Nyelvük az az évezredek alatt aligváltozott úz nyelv,melyet ma magyarnak nevezünk.Piroska betette nekünk az-Arvisúra és minden ami hozzá kapcsolható topicba Varga Csaba videóját az ősnyelvről.Ő is azt mondja az ősnyelv,amit ma magyarnak nevezünk.Azt is mondja,hogy nem tudjuk,hogyan ejtettek ki bizonyos szavakat.

Mit nevezünk ma magyarnak?A nyelvújított,helyesírással,mondattannal,szabályokkal behatárolt irodalmi nyelvet.Az Arvisúrát ezen a nyelven olvashatjuk,nem eredetiben. Eredetiben úzul,jobban mondva palócul kellene olvasni.Ezzel bizony lenne egy kis probléma.

A magyar nyelv alatt az irodalmi nyelvet,a már nem használt régi szavakat és a tájnyelveink összes kifejezését kellene érteni,főleg akkor, ha valamelyik kifejezést értelmezni akarjuk.

Nyelvszakértők azt mondják a magyar nyelv a szó elején hangsúlyos.Ezt a palóc nyelvjárás rögtön cáfolja:hangsúlytalan,hansúlyos.Példa:Anyáum a zuccáun beszeéget. Idegeneknek így lett az íjáusz-ból jász,meg nekünk is.Az angoloknál a lándzsa-lance -régiesen eélenc,mert mindenütt éle van.Lancelot -ról azt írják lándzsával szeretett harcolni,a neve eredetiben talán Eélence-öt.Ma úgy mondanánk Élencel ölt.

A végén csak halkan kérdezem:Miért maradt ki az Arvisúra címéből a palóc?Miért nem akarja Varga Csaba tájnyelvekből magyarázni az ősnyelvet?Miért mondja a szaki,hogy a hunzák Ultárja szaknyelven Oltár? Lehetne estleg oultaaur,vagy outáur,netán nagyon palócosan áutáur.Nagyon messze vagyunk még a szkíták nyelvétől.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére