Magyar őstörténet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

najahuha

Állandó Tag
Állandó Tag
Ki tud latinul?

Valaki lefordítaná nekem?

Inter Germaniam et Meotides paludes ab oriente Wandalorum
gens ferocissima habitat, inter quam et paludes Meotides Sarmate habitant, a quibus mare Sarmaticum dicitur, quod a fluvio Sarmatico et Wandalo, flumine Wandalorum, et Danubio versus orientem impletur.

És ezt!

Porro inter Alpes Huniae et Oceanum est Polonia, sic dicta in eorum idiomate, quasi campania, quae a Vandalo flumine suo terra dicitur, ut ab ipsis indigenis accepi, Vandalorum.


Kedves petzso !

Hevenyészett fordításban, az én olvasatomban:

A germánok és a Meotiszi mocsarak között a Vandáloktól keletre vad törzsek élnek, kik között a Meotiszi mocsárnál élnek a SZARMATÁK, akikről a SZARMATA tengert nevezték, mivel a folyó neve Szarmata és Vandál , a Vandálok folyója, tudniillik a DANUBIO ( === DON ??) mellékéről származnak.

---


A Hunok magashegyei és az óceán között létezik Lengyelország, így azok nyelve szerint neveződtek, mintegy társaság, akik mint Vandál folyóról , ahogy a földet nevezték, kapták a nevüket: Vandálország. ( ---> VENDELEK ????)
 

petzso

Állandó Tag
Állandó Tag

Kedves petzso !

Hevenyészett fordításban, az én olvasatomban:

A germánok és a Meotiszi mocsarak között a Vandáloktól keletre vad törzsek élnek, kik között a Meotiszi mocsárnál élnek a SZARMATÁK, akikről a SZARMATA tengert nevezték, mivel a folyó neve Szarmata és Vandál , a Vandálok folyója, tudniillik a DANUBIO ( === DON ??) mellékéről származnak.

---



A Hunok magashegyei és az óceán között létezik Lengyelország, így azok nyelve szerint neveződtek, mintegy társaság, akik mint Vandál folyóról , ahogy a földet nevezték, kapták a nevüket: Vandálország. ( ---> VENDELEK ????)

Köszönöm kedves Najahuha!:D
 

kótyag

Állandó Tag
Állandó Tag
Új őstörténet?

Kedves Barna! A 2003-ban kiadottat ajánlom, mellyet Püski adott ki.
Sajnos a felsoroltak között vannak olyan értékes könyvek is (pl a Torma Zsófiáé) mellyekkel a kezdő érdeklődő nem tud mit kezdeni. Nem érti miért találtak a Maros felső folyásánál, Tordoson olyan többezer éves cserepeket mellyek ákom-bákomjai a magyar rovásírással kibogozhatóak többnyire. Az első magyar régésznő bizony az "életét tette fel" a cserepekre és a kortárs- értetlenek meggyőzésére...valószínű. De legyen ez a nyomozás annak a dolga, aki Torma leleteinek mikéntjét makacsúl megakarja fejteni. Mellesleg jólteszi. Ezek a leletek nemsokkal lehetnek fiatalabbak a tatárlaki korongnál, mely -úgytudom- 6000 éves. Kár, hogy ez a kolozsvári múzeumból "véletlenűl" eltünt és jó, hogy lefotózták, mert mégis megvan és bizonyság.

Talán eza cikk összefügghet Torma Zsófia kutatásával.
:cool::cool:
A magyar Európa legősibb népe? - Interjú Michelangelo Naddeo-val

Michelangelo Naddeo itáliai kutató vallja, hogy Európa első kultúrateremtő nemzete már a neolitikumban megjelent, a Kárpát-medence őslakos népe, a magyarság volt.

- Olasz származása ellenére már évtizedek óta foglalkozik a magyar történelemmel. Miért pont Európa egyik legismeretlenebb országa lett kutatásainak tárgya?

- Bár Olaszországban születtem, szokatlan családnevem és kinézetem alapján már fiatalkorom óta kételkedtem abban, hogy valóban minden felmenőm olasz származású volna. Ekkor határoztam el, hogy megpróbálok életem során minél több kultúrát és népet megismerni, hogy megérthessem, kik voltak az európaiak ősei és hogy én honnan jöttem. Emiatt fordult érdeklődésem az ókor felé. A régészet és a történelem pedig mindig is a hobbijaim közé tartozott. A bronzkori Európa története mindig vonzott. Főképp, mert úgy gondoltam, hogy a földrész az indoeurópaiak érkezése előtt sem volt lakatlan, ahogy továbbvezettem ezt a gondolatot, egy idő után eljutottam az egykori Pannóniáig és annak lakóiig.

- Az indoeurópai nemzetek valószínűleg megrökönyödéssel fogadják még a gondolatát is annak, hogy megkérdőjelezi közös történelmünket. Hogyan jutott el addig a gondolatig, ami valószínűleg meghökkenti majd hazánk lakóit? Nemsokára megjelenő könyvében ugyanis nem kevesebbet állít, mint hogy mi lennénk Európa őshonos nemzete...

- A Honfoglalás.. . a magyarok visszatérése európai hazájukba című könyvemben mintegy ötven olyan kulturális markert soroltam fel, melyek Közép-Európából KözépÁzsiába "vándoroltak" , majd visszatértek a magyarokkal a honfoglalás idején. Ezek közül kiválasztottam kettőt, a művészetet és a vallást, majd további kutatásokat végeztem régészeti leletek tanulmányozásával. Több ezer olyan képet gyűjtöttem össze régészeti leletekről, amelyek bizonyítják, hogy számos, indoeurópaiak előtti motívum és szakrális szimbólum a kalkolitikumi- bronzkori Kárpát-medencébő l és környékéről származott, majd a korai bronzkorban az általam Agglutiniának elnevezett területen is elterjedt. A bronzkor közepén ezek a szimbólumok végig fennmaradtak Pannóniában, a korszak végén pedig ismét elterjedtek Magna Pannonia területén. Ugyanezeket a motívumokat és szakrális szimbólumokat találták meg az Altaj hegységi Pazyrikben, melyek az időszámításunk előtti első évezred elejéről származnak. Később a Tarim-medencé be "vándoroltak" , végül pedig a honfoglalás idején visszatértek a Kárpát-medencébe. Más szóval a Kárpát-medencében talált bronzkori régészeti leletek azonosak vagy nagyon hasonlóak a Tarim-medencé ben Stein Aurél által talált leletekkel, illetve a Kárpát-medencében feltárt későbbi, honfoglalás kori leletekkel. Ezenkívül jómagam is készítettem Magyarországon és egyéb helyeken több tucat fotót olyan szimbólumokról és alakzatokról, amelyek bronzkori szakrális szimbólumok voltak, és amelyeket a mai napig használnak modern épületek díszítésében, noha már elveszítették ősi, szakrális jelentésüket.

- Tehát ezek az ábrázolási formák a mai napig élőként jelennek meg a művészetünkben?

- Még a Szent Koronán is található tizennyolc olyan, pogánynak tartott szimbólum, melyek a bronzkori Pannóniától a Tarimmedencén át a honfoglalás kori Magyarországig nyomon követhetők. A honfoglalás idején a magyarok ugyanazzal a szimbolikus művészettel és ugyanazzal az anyaistennővel tértek vissza a Kárpát-medencébe, mint amilyet korábban, a bronzkori Európában használtak, az anyaistennőt szülés közben ábrázolva. Ezek azok az úgynevezett híres magyar "tulipánok", melyek Magyarországon mindenhol megtalálhatók. Egy olyan bronzkori mintából alakultak ki, amely a várandós anyaistennő szimbolikus ábrázolása volt. Az etruszk művészet már jóval azelőtt ezeket a tulipánmotívumokat használta, hogy a tulipán megjelent volna Európában. Az idők során, ahogy elvesztette szent emlékét, úgy változott át liliommá az európai kultúrában mind az egykori etruszkok, mind az amoricaiak - Anjouk - egykori tulipánja. Noha nem tudatosan, de az etruszkok, a magyarok és az ainuk leszármazottai is, illetve Közép-Ázsia legtöbb népcsoportja a mai napig ugyanabban a formában ábrázolják az anyaistennőt díszítőmotívumként. Ennek alapján pedig ki lehet jelenteni, hogy a magyarok kulturális DNS-e öt évezreden át változatlan maradt!

- Miként tudja elméleteit bizonyítani?

- A régészek az ókori világot több ezer különböző kultúrára osztják fel. Gondolkodásuk szerint egy kultúra különbözik a másiktól, ha azonos ugyan a két kultúra, de az egyik kultúrához tartozó néhány cserépdarab színben, méretben, alakban vagy egyéb jellemzőben eltér a másik kultúra cseréptöredékeitő l. Gyakran akkor is különbözőnek tartanak kultúrákat, ha teljesen azonosak cseréptöredékeik, de azok egy politikai határ eltérő oldalain helyezkednek el. A kutatásaimban ezzel pont ellentétes módszert alkalmazok - különböző kultúrákat csoportosítok egyetlen civilizációba, amennyiben elegendő közös vonásuk volt. Például az ukránok nagyon jól gondolkoztak, amikor azt állították, hogy a Tripolje civilizáció Nyugat-Ukrajná tól Kelet-Olaszorszá gig terjedt, azaz az "arany bálvány civilizáció" területén volt jelen. Ugyanakkor helytelenül jártak el, amikor kitalálták a "Stanovó kultúrát". A térképen képtelen voltam megtalálni ezt a Stanovót, de rájöttem, hogy csak pár kilométerre van Magyarország mai keleti határától. Ennek a kultúrának a leghíresebb leletei azonosak a Kárpát-medencében feltárt bizonyos leletekkel. Ezért úgy vélem, a Stanovó kultúra a bronzkori Pannonico civilizáció része volt. Ha az én megközelítésem szerint haladunk, akkor kiderül, hogy az indoeurópaiak előtti európai kultúra Közép-Európából származik, az "arany bálvány civilizáció" területéről, majd az agglutiniai civilizációvá fejlődött, fennmaradt Pannóniában, elterjedt Magna Pannonia területén. Végül pedig az időszámításunk előtti első évezred közepén, és ennél nem korábban az újonnan érkezők, azaz az indoeurópaiak kultúrája lépett a helyébe.

- Kik azok az indoeurópaiak?

- Az indoeurópaiak egy "szellemnép". Ha egy genetikust kérdezünk, ismer-e olyan gént, ami az indoeurópaiakkal társítható, azt mondaná, nem tud erre érdemi választ adni. Ha egy nyelvészt kérünk meg az indoeurópaiak meghatározására, azt mondaná, indoeurópai az, aki az indoeurópai nyelvjárást beszéli. Más szavakkal élve, egy Hongkongban élő kínai is lehet indoeurópai. Ha egy történészt kérdezünk meg arról, honnan jöttek az indoeurópaiak, felsorolna néhány tucat eurázsiai helységnevet, amit az indoeurópaiak származási helyeként, őshazájaként jelöltek meg. A legjobb meghatározás, amit az indoeurópaiakra használtak, Francisco Villar definíciója, mely szerint nomád, hadviselő pásztorok voltak. Az indoeurópaiaknak nem volt civilizációjuk, nem volt művészetük, nem volt vallásuk vagy bármiféle technológiájuk. Ha lett volna, akkor könnyen fel tudták volna deríteni az eredetüket. Nekik csak nyelvük volt. Az "indoeurópaizmus" egy szent nyelv tanulásának vallásos rítusát jelenti. Az indoeurópaiakat arról lehet tehát felismerni Európában, hogy ők honosították meg a hamvasztást, az ő hatásukra váltottak az európai társadalmak matriarchátusró l patriarchátusra, béke helyett hadviselésre, továbbá az ő hatásukra váltotta fel a demokráciát a tirannizmus, az egyenjogúságot a rabszolgaság, a szolidaritást az agresszív versenyszellem, illetve a védelmező anyaistennőket az apai vezetők. Abban az időben, a Kr. előtti I. évezred közepén, az európai szimbolikus művészet átment figurálisba, a magyar istenábrázolások emberszerűek lettek, és állandó lett a háború. A magyarok művészete csak akkor lett figurális, amikor áttértek a kereszténységre, istenábrázolásaik is csak ekkortól lettek emberszerűek.

- Az indoeurópai bevándorlás után mi történt az őskultúrával?

- Az ősi európai civilizációt a Kr. e. 1000 körül a Tarim-medencé be vándorló magyarok hatalmas területen terjesztették el, a selyemút északi ága mentén, amerre vándoroltak. Ez magyarázatot ad arra, hogy miért volt sok ősi ázsiai népnek hasonló a kultúrája a magyarokéhoz: a magyarok kultúrájához asszimilálódtak az ainuk, a koreaiak, a pártusok, a kusánok, az avarok, a hunok, a szasszanidák, a kunok és a törökök, majd valószínűleg keveredtek is velük.

- Stein Aurél korábban hasonló megállapításokra jutott, mint ön.

- Stein Aurél a magyar őshazát keresve bukkant rá a kalashokra. A Honfoglalás.. . a magyarok visszatérése európai hazájukba című könyvemben a kalashokat matriarchális, egyenlőségelvű, békeszerető és szőke hajú népcsoportnak írtam le. Csúcsos süveget viselnek, a vallásuk a mai napig animisztikus. Szintén Stein Aurél volt az, aki szállásterületeik közelében rábukkant egy ősi magyar épületre. Az épület a magyar népművészet és az ősi pannonici művészet szinte minden jegyét magán viseli. Talán ebben az épületben tartották a kurultájt. Ez a terület pedig, amely az ősi selyemútvonal egyik ága mentén halad a Tarim-medencé ben fekvő Kashitól Pesávárig, annak idején a magyarok ellenőrzése alatt állt. Elméletemnek, miszerint a Tarim-medence, illetve annak hegyszorosai egykoron a magyarok ellenőrzése alatt álltak, Stein kutatásai is megfelelnek.

- A magyar történelemoktatá s jelen állása szerint a magyar nyelv és kultúra a finnektől származik, azonban a kutatók egy csoportja évtizedek óta próbálja a hivatalos fórumokon is megcáfolni ezt a rokonságot. Kutatásai során foglalkozott a finn-magyar rokonság kérdésével?

- A magyarok elutasítják a finnugor elméletet - nem tudományos, inkább érzelmi okok miatt. Valószínűleg mindez abból fakad, hogy a finnugor tézist korábban politikai okok miatt használták fel ellenük. Az emberiség hálás Nobelnek, amiért feltalálta a dinamitot, de nem találja őt felelősnek azokért a mészárlásokért, amelyeket más emberek okoztak a dinamit háborúban történő felhasználásával. Ha a finnugor elmélet bomba lenne, akkor a magyaroknak nem a bombát kellene gyűlölniük, csak azt, aki rájuk dobta. Továbbá a Magyarországon kívüli tudományos világban - kivéve Angela Marcantoniót - nincsenek kétségek a finnugor elméletet illetően. Egyes amerikai egyetemeken a finn és a magyar tanulmányokat ugyanazon a tanszéken oktatják: a közép-ázsiai tanulmányok tanszékén! Véleményem szerint a finnek azoknak a "kalandor" magyaroknak a leszármazottai, akik - a New York-i Metropolitan Museum szerint - a Krisztus előtti 2. évezred közepén elvitték a bronzkészítés technikáját Dániába és Skandináviába. A régészeti kutatások során Észak-Európában olyan, az első évezredből származó leleteket találtak, amelyek néhány esetben azonosak, de legalábbis nagy hasonlóságot mutatnak a magyar bronzkori leletekkel. A finnek Y-kromoszómái jelentős számú keveredést mutatnak, így akár az ősi finnek az önök vértestvérei is lehettek, kulturális szempontból vizsgálva azonban egészen biztosan a magyarok rokonai voltak.

- A magyar revizionista nyelvészek állandóan visszatérő kiindulópontja a sumer-magyar nyelvrokonság. Hogyan vélekedik erről?

- Úgy vélem, a sumer nyelv rokonságban áll az összes ragozó nyelvvel, különösen a finnugor nyelvekkel. Simo Parpola, a Helsinki Egyetem kutatója 2007 júliusában, a Moszkvában tartott LIII. Asszirológiai Kongresszuson azt állította, hogy a sumer nyelv teljes alapszókincse - több mint 1700 alapszó és morféma - párba állítható az uráli szótövekkel. Egyelőre az nem világos számomra, hogy a sumerok vándoroltak-e Európába, vagy a magyarok vándoroltak Mezopotámiába. Egy biztos, nevezetesen hogy Puabi sumer hercegnő olyan fülbevalót, csúcsos és kettős spirál formájú bálványtárgyakat viselt, amelyek halálakor már több mint két évezrede népszerűek voltak Európában.

- Visszatérve a magyarok kényszerű elvándorlására: hol és mikor bukkant fel az az idegen kultúra, amely végül hosszú időre eltüntette Európa ősi kultúráját?

- Az első nyomok, amik egy idegen nép jelenlétére engedték következtetni a régészeket Európában, az első urnamezők, az első hamvasztásos temetkezések nyomai voltak a Balkánon. Az első nyomok a Krisztus előtti III. évezred elejére vezetnek, a nyelvészek tündérmeséitől függetlenül. Ezek a népek vezették be Európában a hamvasztást, ugyanis nem hittek a halál utáni életben. Ők voltak az indoeurópai kelták. Több mint kétezer évig tartott, amíg a gazdálkodási és fémmegmunkáló technológiáikban utolérték a magyarokat, ebből az időből kulturális életüknek semmiféle jele nem maradt fenn. Kezdetben a kelták asszimilálódtak a magyarok kultúrájához, míg végül az időszámítás előtti I. évezred elejére néhány magyar nemzetség elkezdett vegyülni a keltákkal. Belőlük nőtte ki magát a Krisztus előtti I. évezred közepére a vezető harcos elit. Csak ekkor, vagyis a Krisztus előtti I. évezred közepén tűntek fel az első indoeurópai kulturális jelek, harci eszközök, figurális művészet, ember alakú istenek Közép-Európa, Etruria és Görögország régészeti leletei között. Valójában a Krisztus előtti I. évezred első feléből származó leleteket nem nevezhetjük keltáknak, a magyaroknak kell tulajdonítani őket, mivel egybevágnak az előző évezredek magyar művészetével. A hagyományos magyar mintáktól eltérő mintájú leletek csak a Krisztus előtti I. évezred közepétől tűntek fel Európában. Manapság végre már senki nem kérdőjelezi meg, hogy Trója nem indoeurópai volt, de a valóság az, hogy a mükénéi szakrális szimbólumok is ugyanolyanok voltak, mint a Magna Pannonia egyéb területeiről származók. Az első Kárpát-medencébe érkező indoeurópaiak, akiknek műveltsége meghaladta a magyarokét, a rómaiak voltak. Meg kellett küzdeniük Decebállal, aki magyar volt és csúcsos fejfedőt viselt, és aki végül egy ősi magyar rítus szerint öngyilkos lett, amikor vereséget szenvedett és nem tudta megőrizni népe szabadságát.

- Mi lehet az oka, hogy eddig még egyetlen kutató sem jutott el odáig, hogy összegezze valahogy Európa történetét?

- Sajnos Európa történelmét az indoeurópaiak írták, mialatt a finnek és a magyarok a finnugor elméleten vitatkoztak, és képtelenek voltak rekonstruálni a múltjukat. Gimbutas már mondott valami hozzám hasonlót, de a halála után az indoeurópaiak megpróbálták a felfedezéseit a saját érdekük szerint elferdíteni. Sajnos Európának még nincs meg a saját és közös régészeti tudatossága. Minden, amit Németországban találnak, az a germánoktól származik. Amit Oroszországban találnak, az orosz. Amire semmiképpen nem tudják ráhúzni az indoeurópai jelzőt, azt elfelejtik. És minden, ami feledésbe merült, az indoeurópaiak előtti európai civilizációhoz tartozik. Az európai nemzetek sovinizmusa az oka, hogy ugyanazt az ősi, európai arany bálvány civilizációt Ukrajnában Tripolje kultúrának, Romániában Cucuteni kultúrának, Magyarországon tiszai kultúrának, Jugoszlávia területén pedig Vinca kultúrának hívják. Az Égei-tenger partján még nevet sem adnak neki, mert az indoeurópaiak kitartóan azt állítják, hogy ők már ott voltak, ezért bármit találnak ott, az egyszerűen görög, protogörög vagy pregörög, de mindenképpen görög! Mi több, a románok erdélyi ásatásaik során tonnányi bronzleletet találtak, amik teljes mértékben megegyeznek a Tisza völgyében talált leletekkel. Ezeket a leleteket a románok az "északi trákoknak" tulajdonítják. Így jön létre egy újabb szellemnép, amit ráadásul csak a román tudósok ismernek. A Tisza völgyében találtaknak viszont nem tulajdonítanak nagy jelentőséget Magyarországon, ezek a tárgyak nem tartoznak a magyarokhoz.

- Mi lehet az oka annak, hogy ennyire nem merünk hinni a múltunkban?

- A magyaroknak azt mondták, hogy ők egy barbár nép leszármazottai, akik abban az időben Jugriában tartózkodtak. Az általam végzett kutatómunkát a kutatással foglalkozó magyar intézményeknek kellett volna elvégezniük, melyeket egyébként a Natio nal Geographic gyenge kvalitásúnak ítélt. A többi kutató pedig túlzottan el volt foglalva azzal, hogy bebizonyítsák, a magyarok egy nagy, dicsőséges birodalom leszármazottai voltak, legyen az a Török Birodalom, a Hun Birodalom vagy a Turáni Birodalom. Ha valaha Európa egységes ország lesz, és a finnugorok valaha is felismerik közös múltjukat, Európa ősi történetét átírnák úgy, ahogyan azt itt megpróbáltam bemutatni. Eddig Európa történelmét az indoeurópai birodalmak történelmeként írták le. Remélem, hogy egy nap Európa történelme az összes európai nép történelmét jelenti majd, azokét az európai népekét, akik mindannyian hozzájárultak Európa örökségéhez.

- Kapott valaha bármiféle segítséget a munkájához?

- Életem jó néhány évét a kutatásnak szenteltem, de azért, mert élveztem azt és arra gondoltam, hogy érdemben hozzá tudok járulni az európai civilizáció eredetének történelmi kutatásaihoz. Éppen ezért nem is vártam hozzá támogatást. Sok magyartól kaptam segítséget, könyveket küldtek, hozzájárultak a munkámhoz a magyar kultúra területén szerzett tudásukkal, Isten áldását kérték rám. De csak a civilek. A magyar intézményeket nem érdekli a magyarok múltja. Szégyenteljes, hogy még az ősi magyar írás, a rovásírás Unicode-kódolá sát sem támogatták, így az most egy olyan idegen kezében van, aki még magyarul sem beszél, tévesen idézi Gimbutast, hogy saját nézeteit igazolja. Nem lehet jövője egy olyan országnak, amely nem becsüli a múltját.

- Hogyan juthatunk el odáig, hogy egyáltalán elkezdjük keresni európai gyökereinket?

- Egyesek, úgy tűnik, nem akarják tudomásul venni, hogy az országban többé nem a kommunizmus uralkodik. Mások meg úgy vélik, hogy nem európaiak. Pedig az igazság az, hogy a magyarok Európa őskövületei, a kontinens legősibb népe. Ebből a szempontból leginkább a fiatalabb generációkkal szimpatizálok, akiket nem befolyásolnak a múlt század ideológiái. Ők azok, akik újból jelentős szerephez juttathatják Magyarországot Európán belül a jövőben.

------------ -----

MICHELANGELO NADDEO

1943-ban született a Róma közeli Ceccanóban. Klasszikus gimnáziumban végezte tanulmányait, filozófiát, történelmet, ókori nyelveket és képzőművészetet tanult, majd a Római Egyetemen szerzett villamosmérnöki diplomát.
1965-1975 között az olasz légvédelem tisztje.
2000-ben vonult nyugdíjba, azóta kutatásainak él.
Nyolc nyelven beszél, köztük latinul és ógörögül.
Főbb művei: A germán rúnák - egy finn ábécé! (2006), Honfoglalás - a magyarok visszatérése európai hazájukba (2007), Az ugariti abjad - rovás ábécé (2007), Ősi magyar művészet és vallás (kiadás alatt).

(Demokrata):cool:
 

estfen

Állandó Tag
Állandó Tag
Dr.Zakar András:Az írás bölcsőjénél

A sumér témáról se feledkezzünk el,ez is egy érdekes dolog,mivel ez ellen is tiltakozik az MTA gárda,akkor biztosan érdemes tanulmányozgatni.Itt egy kis részlet a tanulmányból,ahol arról van szó,hogy a sumér előtti rétegben már letelepedett lakosság élt a területen.Ez igazolja najahuha véleményét is,hogy a populációk egyrésze mindig maradt,a másik az vándorolt,s nekünk mindig ez a vándor réteg érdekes a történelem folyamán,mert ez okozza az összetűzéseket.Ez a mai napig érvényes,probléma van az USA-ban,Németországban stb.Mo-on ez is egy olyan tabu téma ,pedig érdekes lenne tudni a betelepülők összetételét.A részletben van még egy érdekes megjegyzés,ami fölött általában elsiklanak.Mit találtak?Anya-Isten szobrokat a legrégebbi rétegekben,ami arra mutat,hogy ebben az időben még nem volt olyan egyértelműen kiemelt helyen a patriarchális rend,mint ma.

Részlet:WOOLLEY angol régész, aki Ur városát Mezopotámiában 1922-1929 között teljesen feltárta, a sumér főváros alsóbb rétegeiben a sumér korszak előtti évezredekből is állandóan letelepedett lakosság nyomaira bukkant (festett kerámia, anya-isten szobrocskák, rézedények stb.) Más környékbeli területek (El-Obeid, Eridu, Kis stb. )folytatott kutatások hasonló jellegű leleteket hoztak felszínre. K.e.3500 körülkezdődik Sumér előtörténete, 300 körül pedig az úri vízözön hordalékrétegei fölött megjelennek az Ur I. történelmi dinasztia emlékei: nyakék, pecsét képirásos(piktografikus) táblák stb.
"Az első dinasztia megalapításával Ur-ban olyan korszak zárul le,melynek időtartalmát az évek ezreivel kell számolni." - írja WOOLEY. Az egyiptomiak történelmük legkorábbi kezdeteit Ménesre vezetik vissza, aki 3300 körül egyesítette a sumér és egyiptomi királyságot. Sumerban viszont az első királysírok 3500 körüli időkből származnak. Egyiptomban 3300 előtt "sötétség" volt a művelődés terén. A régészeti felfedezések ezt a tényt megerősítették. A sumér királysírokban a régi,ha
nem már egy abban az időben széthulló művelődési kör emlékeit találjuk. Semmi sem áll itt meg a kísérletezés fokán " . Ellenkezőleg, a művészet már alá van vetve a szokásnak - mondja: WOOLEY - annyira, hogy olyan tárgyak, melyek egymástól bizonyíthatóan évszázadokra távol vannak időben,nem különböztethetőek meg.
 

estfen

Állandó Tag
Állandó Tag
Dr.Gosztonyi Kálmán:Öszehasonlító szumér nyelvtan

Dr. Zakar András hivatkozik dr.Gosztonyi tanulmányára,amiben szintén van egy érdekes bemutatás.Nem fejleszti tovább,pedig ha alkalmazzuk más régi nyelvek mondatainál,kifejezéseinél,akkor kapjuk az érdekes egyezéséket,amelyeket itt ott már próbáltam megmutatni a topicban.

Részlet:/R.Jestin,Abrégéé 103/....lag-a-a-gurud-da-gim-bi-iz-za-na-ğe-gul= egy rög a vízbe vetve a felbomlásában hadd pusztuljon /hangtanilag is hasonlít a magyarhoz/ :/a/ rög ár-ba gur-ít-va- /ak/ként,ízé-re /válva/ hadd hull -/jon el/.-- /E.I.Gordon,Szumér közmondások,79 /

Amit itt látunk a purpur,a nyugati nyelv hangzósítása szerinti átirat.Gosztonyi a kék, ezt egyenesen irodalmi magyarra módosíttotta.Palócosan nagyobb a hasonlóság "/a/ RaeG au/R/Ba GuRíDVa aG/K/eiM/P/ B/V/á iZeiNeG/K/é H/G/uL.Ez pedig itt azt jelenti,ha rendesen odafigyelünk ismerve a régi tájnyelveinket,akkor a szumér szövegeket pontosíthatnánk magyarul,esetleg egyenesen értelmezhetnénk.Ilyenkor biztosan megemelkedik az MTA tudósainak a vérmyomása.Vajon nem ezért van az a hatalmas tiltakozás a szumér -magyar nyelvrokonság ellen?Ez indokolja azt is,miért sorvasztották el a magyar tájnyelvek közéleti használatát.Ha csak az irodalmi nyelvet ismered nehezebben veszed észre a hasonlóságokat.
 

najahuha

Állandó Tag
Állandó Tag
Talán eza cikk összefügghet Torma Zsófia kutatásával.
:cool::cool:
A magyar Európa legősibb népe? - Interjú Michelangelo Naddeo-val

--....
- Az indoeurópaiak egy "szellemnép". Ha egy genetikust kérdezünk, ismer-e olyan gént, ami az indoeurópaiakkal társítható, azt mondaná, nem tud erre érdemi választ adni. Ha egy nyelvészt kérünk meg az indoeurópaiak meghatározására, azt mondaná, indoeurópai az, aki az indoeurópai nyelvjárást beszéli. Más szavakkal élve, egy Hongkongban élő kínai is lehet indoeurópai. Ha egy történészt kérdezünk meg arról, honnan jöttek az indoeurópaiak, felsorolna néhány tucat eurázsiai helységnevet, amit az indoeurópaiak származási helyeként, őshazájaként jelöltek meg. A legjobb meghatározás, amit az indoeurópaiakra használtak, Francisco Villar definíciója, mely szerint nomád, hadviselő pásztorok voltak. Az indoeurópaiaknak nem volt civilizációjuk, nem volt művészetük, nem volt vallásuk vagy bármiféle technológiájuk. Ha lett volna, akkor könnyen fel tudták volna deríteni az eredetüket. Nekik csak nyelvük volt. Az "indoeurópaizmus" egy szent nyelv tanulásának vallásos rítusát jelenti. Az indoeurópaiakat arról lehet tehát felismerni Európában, hogy ők honosították meg a hamvasztást, az ő hatásukra váltottak az európai társadalmak matriarchátusró l patriarchátusra, béke helyett hadviselésre, továbbá az ő hatásukra váltotta fel a demokráciát a tirannizmus, az egyenjogúságot a rabszolgaság, a szolidaritást az agresszív versenyszellem, illetve a védelmező anyaistennőket az apai vezetők. Abban az időben, a Kr. előtti I. évezred közepén, az európai szimbolikus művészet átment figurálisba, a magyar istenábrázolások emberszerűek lettek, és állandó lett a háború. A magyarok művészete csak akkor lett figurális, amikor áttértek a kereszténységre, istenábrázolásaik is csak ekkortól lettek emberszerűek.

- Az indoeurópai bevándorlás után mi történt az őskultúrával?

- Az ősi európai civilizációt a Kr. e. 1000 körül a Tarim-medencébe vándorló magyarok hatalmas területen terjesztették el, a selyemút északi ága mentén, amerre vándoroltak. Ez magyarázatot ad arra, hogy miért volt sok ősi ázsiai népnek hasonló a kultúrája a magyarokéhoz: a magyarok kultúrájához asszimilálódtak az ainuk, a koreaiak, a pártusok, a kusánok, az avarok, a hunok, a szasszanidák, a kunok és a törökök, majd valószínűleg keveredtek is velük.

- Stein Aurél korábban hasonló megállapításokra jutott, mint ön.

- Stein Aurél a magyar őshazát keresve bukkant rá a kalashokra. A Honfoglalás.. . a magyarok visszatérése európai hazájukba című könyvemben a kalashokat matriarchális, egyenlőségelvű, békeszerető és szőke hajú népcsoportnak írtam le. Csúcsos süveget viselnek, a vallásuk a mai napig animisztikus. Szintén Stein Aurél volt az, aki szállásterületeik közelében rábukkant egy ősi magyar épületre. Az épület a magyar népművészet és az ősi pannonici művészet szinte minden jegyét magán viseli. Talán ebben az épületben tartották a kurultájt. Ez a terület pedig, amely az ősi selyemútvonal egyik ága mentén halad a Tarim-medencé ben fekvő Kashitól Pesávárig, annak idején a magyarok ellenőrzése alatt állt. Elméletemnek, miszerint a Tarim-medence, illetve annak hegyszorosai egykoron a magyarok ellenőrzése alatt álltak, Stein kutatásai is megfelelnek.

-
- Visszatérve a magyarok kényszerű elvándorlására: hol és mikor bukkant fel az az idegen kultúra, amely végül hosszú időre eltüntette Európa ősi kultúráját?

- Az első nyomok, amik egy idegen nép jelenlétére engedték következtetni a régészeket Európában, az első urnamezők, az első hamvasztásos temetkezések nyomai voltak a Balkánon. Az első nyomok a Krisztus előtti III. évezred elejére vezetnek, a nyelvészek tündérmeséitől függetlenül. Ezek a népek vezették be Európában a hamvasztást, ugyanis nem hittek a halál utáni életben. Ők voltak az indoeurópai kelták. Több mint kétezer évig tartott, amíg a gazdálkodási és fémmegmunkáló technológiáikban utolérték a magyarokat, ebből az időből kulturális életüknek semmiféle jele nem maradt fenn. Kezdetben a kelták asszimilálódtak a magyarok kultúrájához, míg végül az időszámítás előtti I. évezred elejére néhány magyar nemzetség elkezdett vegyülni a keltákkal. Belőlük nőtte ki magát a Krisztus előtti I. évezred közepére a vezető harcos elit. Csak ekkor, vagyis a Krisztus előtti I. évezred közepén tűntek fel az első indoeurópai kulturális jelek, harci eszközök, figurális művészet, ember alakú istenek Közép-Európa, Etruria és Görögország régészeti leletei között. Valójában a Krisztus előtti I. évezred első feléből származó leleteket nem nevezhetjük keltáknak, a magyaroknak kell tulajdonítani őket, mivel egybevágnak az előző évezredek magyar művészetével. A hagyományos magyar mintáktól eltérő mintájú leletek csak a Krisztus előtti I. évezred közepétől tűntek fel Európában. Manapság végre már senki nem kérdőjelezi meg, hogy Trója nem indoeurópai volt, de a valóság az, hogy a mükénéi szakrális szimbólumok is ugyanolyanok voltak, mint a Magna Pannonia egyéb területeiről származók. Az első Kárpát-medencébe érkező indoeurópaiak, akiknek műveltsége meghaladta a magyarokét, a rómaiak voltak. Meg kellett küzdeniük Decebállal, aki magyar volt és csúcsos fejfedőt viselt, és aki végül egy ősi magyar rítus szerint öngyilkos lett, amikor vereséget szenvedett és nem tudta megőrizni népe szabadságát.
..................
-
(Demokrata):cool:



Kedves kótyag !


Ez egyáltalán nem egy "kótyagos" beírás !!! (sic!)
Köszönöm.
Részemről ismerem, de soha nem lehet elégszer NADDEO-t idézni, mert a hivatalosság a jól bevált , ámbár tudománytalan és erkölcstelen ELHALLGATÁS , a LEVEGŐNEK NÉZÉS és az ÖSSZEMOSÁS módszerét választja ilyenkor.

Számos helyen nagyon sok kutató is ugyanazon az állásponton van, hogy a népeket nem lehet ilyen határozott vonallal INDOEURÓPAINAK és "ahhoz képest MINDEN MÁSNAK" meghatározni. Ez önmagában mutatja az INDOEURÓPAI felsőbbrendűségi szemlélet (ÜBERMENSCH) nyilvánvalóságát, amit a leghatározottabban vissza kell utasítani, és a történelmet a valódi objektivitásán keresztül szükséges szemlélni.

Leghatározottabban MARIA GIMBUTAS munkásságát kell górcső alá venni, mert vele indult el az a folyamat, amikor a kimmereket, a szkítákat, és a szkíta típusú korai népeket mind az indoeurópaiságba vonta önhatalmúlag, azzal az indokkal, hogy magas kultúrát , komoly eszközhasználatot és fejlett társadalmat csak az indoeurópaiak hoztak létre. Mindennek indítéka ezen népek kiemelkedő régészeti és kulturális hagyatéka volt.
 

najahuha

Állandó Tag
Állandó Tag
A sumér témáról se feledkezzünk el,ez is egy érdekes dolog,mivel ez ellen is tiltakozik az MTA gárda,akkor biztosan érdemes tanulmányozgatni.Itt egy kis részlet a tanulmányból,ahol arról van szó,hogy a sumér előtti rétegben már letelepedett lakosság élt a területen.Ez igazolja najahuha véleményét is,hogy a populációk egyrésze mindig maradt,a másik az vándorolt,s nekünk mindig ez a vándor réteg érdekes a történelem folyamán,mert ez okozza az összetűzéseket.Ez a mai napig érvényes,probléma van az USA-ban,Németországban stb.Mo-on ez is egy olyan tabu téma ,pedig érdekes lenne tudni a betelepülők összetételét.A részletben van még egy érdekes megjegyzés,ami fölött általában elsiklanak.Mit találtak?Anya-Isten szobrokat a legrégebbi rétegekben,ami arra mutat,hogy ebben az időben még nem volt olyan egyértelműen kiemelt helyen a patriarchális rend,mint ma.

Részlet:WOOLLEY angol régész, aki Ur városát Mezopotámiában 1922-1929 között teljesen feltárta, a sumér főváros alsóbb rétegeiben a sumér korszak előtti évezredekből is állandóan letelepedett lakosság nyomaira bukkant (festett kerámia, anya-isten szobrocskák, rézedények stb.) Más környékbeli területek (El-Obeid, Eridu, Kis stb. )folytatott kutatások hasonló jellegű leleteket hoztak felszínre. K.e.3500 körülkezdődik Sumér előtörténete, 300 körül pedig az úri vízözön hordalékrétegei fölött megjelennek az Ur I. történelmi dinasztia emlékei: nyakék, pecsét képirásos(piktografikus) táblák stb.
"Az első dinasztia megalapításával Ur-ban olyan korszak zárul le,melynek időtartalmát az évek ezreivel kell számolni." - írja WOOLEY. Az egyiptomiak történelmük legkorábbi kezdeteit Ménesre vezetik vissza, aki 3300 körül egyesítette a sumér és egyiptomi királyságot. Sumerban viszont az első királysírok 3500 körüli időkből származnak. Egyiptomban 3300 előtt "sötétség" volt a művelődés terén. A régészeti felfedezések ezt a tényt megerősítették. A sumér királysírokban a régi,ha
nem már egy abban az időben széthulló művelődési kör emlékeit találjuk. Semmi sem áll itt meg a kísérletezés fokán " . Ellenkezőleg, a művészet már alá van vetve a szokásnak - mondja: WOOLEY - annyira, hogy olyan tárgyak, melyek egymástól bizonyíthatóan évszázadokra távol vannak időben,nem különböztethetőek meg.


Kedves estfen !

ZAKAR és GOSZTONYI már csak azért is kifogyhatatlan, mert mint írod Magad is, száműzöttek és elhallgattak voltak itthon.

Munkásságukra azért is kell hangsúlyt helyezni, mert a szemitológia-asszírológia egész egyszerűen kisajátította a SUMÉR hagyatékot, hogy az ő szemüvegükön keresztül olyan hatása van, mintha egy világ életében szláv (azon belül is mondjuk szlovák) anyanyelvűnek lenne joga a magyar nyelvet kutatni és arról "hitelesen" értekezni.
Mi lenne nyilvánvaló ? Először is a rosszhiszeműség és a gyűlölet.... Aztán persze minden, ami ezekből következik....

Nos voltaképpen a asszír-szemita világ is valahogy ekként viszonyult a sumérokhoz.
Másrészről: Hogyan lehetne olyan nyelvi környezeten --- szűrőn -- keresztül a világ elé tárni dolgokat, ahol az önmaga kizárólagosságát hirdető közvetítőnek nincsenek meg azok a HANGZÓI (főleg magánhangzói) , amelyekkel az ősi nyelv ebbéli hangzóit be kellene mutatnia ???

Már a KOMORÓCZY-BADINY vitában is jelzi BADINY: a szemita-asszír kutatás azért nem feltételezi, hogy a sumér nyelvben létezett az "O" hang, mert az asszírban sem volt... Ezért aztán ami föltehetően "DOB" olvasatú /és megfelel a magyar "DOB"-nak /, az az asszírológusok számára "DUB", így rendszerint aztán ugyanazon kiejtéssel tucatnyi jelentést kénytelenek lejegyezni, holott a GYÖKelmélet, és a magánhangzók árnyalatmódosító szerepe majd kiveri a szemüket, még sem alkalmazzák.

Gimbutas és Naddeo kapcsán még egy fontos dolog.

GIMBUTAS írja a következőket

Az utolsó könyvében, a „The Living Goddessess” (Az élő istennők) című munkájában, ami a halála után (bizonyos értelemben az utolsó akarataként) 1999-ben Los Angeles-ben jelent meg, a 2. fejezet kizárólag az „európai rovásírással" foglalkozik.



Néhány mondat a könyvéből:

„Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a jelek tényleg írásjeleket ábrázolnak” (85. oldal)

„Az európai rovásírás nem „ősírás”, ahogy Shan M. Winn állította, hanem valódi írásrendszer, épp úgy, mint a kínai, a sumer, a hindi…” (86. oldal)

„…2000 évvel korábbról származik, mint a sumer rovásírás…” (86. oldal)

„Ez az írás (az európai rovásírás) nem tartható „ősírásnak”, hanem lineáris írás…” (93. oldal)

Végül pedig azt reméli, hogy egy napon találnak majd „egy rosette-i követ”, aminek a segítségével megfejthető lesz ez az írás.


( Mindezt NADDEO kivonatolta EVERSON-nak írt levelében.)

Érdekes Gimbutas hozzáállása, számomra már nem is annyira meglepő. Ugyanakkor érdemes lenne a pszichikai vizsgálata a jelenségnek: miért van az, hogy a kutatók zöme a halála előtti rövid időszakban világosodik meg, jut legközelebb a valóságos múlthoz, akár meghazudtolva egész addigi önmagát, és ezek a gondolatai már csak halála után kelnek szárnyra.

 

najahuha

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy nemrégiben lezárt--- hason nevű --- témafolyamban írta

primi-genius fórumtársunk:




2010-03-07, 05:37 PM

Ajánlanám az alábbi cikket mindazok figyelmébe, akik behatóbban szeretnének foglalkozni a magyarság őstörténetével!

A történeti genetika és az eredetkérdés(ek) (A közös kutatás szükségessége és lehetőségei)


Bálint Csanád



Kedves primi-genius !

A magam részéről köszönöm, ismerem a jelzett témakört.

Sajnos számos helyen BÁLINT CSANÁD egész egyszerűen következetlen, illetve amit önmaga állításához elfogad, ugyanolyan érvet már nem tart elégségesnek az éppen ellentmondó állítás bizonyításához.

A jelzett genetikai tanulmányok recenzióit hamarosan közzétesszük.
 

estfen

Állandó Tag
Állandó Tag
.

Czeglédi Katalin : Hunok-e a volgai bolgárok?

"..... Jelen dolgozat bizonyságul szolgál abban a tekintetben is, hogy a Volga-Urál vidéke, a Kaukázus és a Kárpát-medence földrajzi neveinek névadó népe és nyelve között rokonsági kapcsolat van. Ugyanazon kultúrájú nép.........
........ Mindebből következik, hogy annak az akadémiai álláspontnak - amelyet a politika irányított és határozott meg - a képviselője, Róna-Tas András szerint „Ezt így nem lehet csinálni” azt jelentette, hogy a volgai bolgárokat nem tartotta hun eredetűnek.
Vele ellentétben a hun származást igazolják a fenti tanulmányok, a földrajzi névi és egyéb kutatási eredményeink is. ..."

.federatio.org/mi_per/Mikes_Interna...s kölcsönözhetünk a csuvasok,böszörményektől?
 

estfen

Állandó Tag
Állandó Tag


Érdekes Gimbutas hozzáállása, számomra már nem is annyira meglepő. Ugyanakkor érdemes lenne a pszichikai vizsgálata a jelenségnek: miért van az, hogy a kutatók zöme a halála előtti rövid időszakban világosodik meg, jut legközelebb a valóságos múlthoz, akár meghazudtolva egész addigi önmagát, és ezek a gondolatai már csak halála után kelnek szárnyra.


Kedves najahuha!

A tudósok is emberek,akikkel tanítottak valamit az elődeik,ezt ismételgetik. Sajnos a tudományban is a pénz lett az úr.Nem az igazság a fő,hanem a megélhetés.Ha belépnek a farkasok közé,akkor addig,amíg nincs önálló megélhetésük,addig velük együtt kell üvölteni.Másik dolog a tudósok hiúsága.Ismertségre,kitüntetésekre vágynak,s úgy néz ki,hogy ez a tulajdonságuk,csak nagyon öreg korukra,vagy csak haláluk előtt veszik el,már akinek.Ekkor már mindegy,mit állítanak róluk,elmondják az igazabb tudásukat.Ezt a tudást megint csak idősebbek fejleszthetik tovább,mert a fiatalnak,ha élni akar,szolgálni kell a pénzuralmat.Nehéz ebből a körből kilépni,de majd csak összeomlik végre, ez a rendszer is.
 

najahuha

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves najahuha!

Egy régebbi hozzászólásodban azt írtad,hogy a hivatalosaknak mindig tudtukra kell adni,ha ellentmondásokat találunk a munkáikban.Annál inkább így van ez,ha ezeket még az alternatív történelem és magyar nyelvvel foglalkozóknak is ajánljuk,sőt ezt a Mikes International is népszerűsíti.Ez a részlet a tanulmányt számomra túlságosan kedvező fényben tünteti fel.Elég csak egy keveset beleolvasni a tanulmányba és láthatjuk, igaz Práczkinak Istvánnak a megjegyzése,hogy az összehasonlító nyelvészek nehezen jutnak a dolgok értelmezéséhez.

Idézet a tanulmányból:
A csuv. kukli ’sütemény, húsos tekercs’ képzett szó: kuk: szótő + -li: képző. A szótőnek rokona a magy. kókad (kóka: szótő + -d) töve, a kankó, kákó ’kampó, elágazós fa’,.......


-................

odaírta volna.Marad a tó-é,árok,patak,szakadék-é értelmezés, ez pedig kevés.Nézzük meg magyar palócos paraszt kiejtéssel.Naa + Szeeë + aaRoKKaa + KeLLőü + SuRMa.Ma ez lehetne:Na/Gy/ + Szé/L/e/S/ + áRoKKá + KeLő + CsuRaM /érthetőbben CseRMeLy/.Ahol az áRoKKá-ból „k-g” változattal, "folyó" kifejezést kapunk, áRaG-Gá.

Mennyi mindent tanulhatunk és kölcsönözhetünk a csuvasok,böszörményektől?


Kedves estfen !

Mélységesen egyetértek.

Magam is 2009-ben foglalkoztam recenziók kapcsán ezekkel.

".....Bizonyos szempontból elgondolkodtatóak és vitathatóak azon állítások, hogy a változások folyamatosan széttartóak. Ha a PIE hangsor esetén CVC-CcV, majd ebből szláv: CCV-CV, miközben a magyar eleitől fogva CVC-CV, akkor azt mondhatjuk, nagy általánosságban a magyar változás nélkül magában hordozta a PIE hangképet, szemben azokkal, akik azt állítják, hogy tömegével vettük volna át a szláv szavakat. - Hogy aztán „egészen véletlenül” majdhogynem az eredeti PIE hangsorrá visszaalakítsuk......
(Nethem/Rédei-X02.) / Nagy munka, de ildomos lesz elkészíteni egy U-FU-PIE-A (urali-finnugor-proto-indoeurópai-altaji) szóösszehasonlítást, kiélezve a magyarra, aholis elsőre kitűnhetnének a fentebb említettek. (Egy rövidke példa: a TESZ kalács1, kalács2 kalács3 problematikája: alapértelmük összefügg, de TESZ-beli levezetésük hibás, komplexitás mentes (szláv őseredetiként a *кoлo szót, majd a кoлoчъ szót jelöli, ősszlávként a „*kolačъ”-ot. Meglátásom szerint a „cs” képzés inkább magyar, lásd: gyutacs, dugacs, szivacs, tömecs stb. Tehát a kalács eredőbb értelműje a magas hangrendű „kelécs” a „kel” felemelkedik, megdagad, kidomborodik, igei értelméből. Aztán a „kalász” eredete, (ez is a „kelécs” pontosító jelentésváltozata „kelész” formában...) ami a TESZ szerint vagy délszláv vagy szlovák [!!], náluk jobbára „клаc”, szláv előzményeként a кoлъ (cölöp, karó értelmű) szót adja meg. Mint láthatjuk, a szláv – de nem mindenkor és nem mindegyik ! - a „saját” ősi szavaiból meg nem kutatott okból mássalhangzótorlódott szavakat csinál, hogy aztán majd a magyar nyelv ebből újra az eredetihez jóval közelebbi, vagy azzal azonos formát alkosson, meg sem említvén most azt, hogy a magyar gyökrendszer szerint e két (de jóval több jelentésű) szó is azonos ősértelemmel bírt, ezért egyező a gyökük. Vonatkozóan még a KALLÓdik és a KALODA alapjelentése is összefüggő, ellentétben a TESZ állításaival – ugyanakkor „Kallantyú” > forgással, csavarással kapcsolatos szócsalád. Még a TESZ is megemlíti. A JÁR-KEL „kel” szava ugyanilyen értelemben, továbbá TÉR-ÜL---FOR-D-UL.....Majd egy másik tanulmányban fogok részletesebben kitérni a KAP, KAPA, KAPACS, KAPAR és társai finnugor eredetmagyarázatainak „ziláltságára”, a „karácsony” szláv átvételére, amikor ősszláv „*korčunъ” , „lépő, átlépő, fordulónap” a magyar „K#R” gyökrendszerbe minden további nélkül illeszkedik, szintúgy a „karám” erőltetett szlovák átvétele (Sumerben KAR-Á-AM = erős, bekerített terület, erős védelem). A szlávban nem magyarázható meg, a „kalács” miért maradt CVCV, a „karácsony”, „korcsuny” ősű miért lett „kracsuny” CCVCVC stb.. )
Ugyanígy a SZERDA esete. Ősszláv „*serda” > ószl. „srĕda” > „sreda” / „среда ”, amit átvesz a magyar, hogy újra „*szereda” > „szerda”-t csináljon belőle. (De hogy még a „SZER” (mint KÖZ és KÖZép !) ülés se kerüljön megemlítés szintjén sem elő, az meglehetős szemellenzősségről vall) Nincs olyan példa a világból, ami azt mutatná, hogy bármely nép is a hét napjainak megnevezését 3 különböző nyelvből szedné össze.
E dolog abszurditása magáért beszél, beleillik a szláv jövevényesítő kényszerbe. (= Ha a szlávban létezik, onnan jött a magyarba.) (Maticsák Sándor: Vándorló napok - A hét napjainak elnevezése az európai nyelvekben , Debrecen, 2006.)...." ( Nethem/Csúcs:X21.)

 

najahuha

Állandó Tag
Állandó Tag
.


Még annyit tennék kiemelve az előző http://canadahun.com/forum/showpost.php?p=2148937&postcount=3141

hozzászólásomhoz, ha megfigyeljük a magyarba jövevényesített szláv szavakat, gyakorlatilag MINDben ott található az "R" és az "L" , ami a szláv történeti nyelvkutatásban az újabb szintézisek szerint a LEGNAGYOBB BIZONYTALANSÁGI tényező, mert hangváltozásai egyáltalán nem igazolhatóak a szlávban.

Ebből kifolyólag egyértelműen kijelenthető, hogy ha a SZLÁV alap sem meggyőzően bizonyított, sőt ma kétségesebb, mint valaha, akkor az ebbéli magyar eredeztetést is sorban meg kell kérdőjelezni, és új alapokra helyezni.


További javaslatom az összes szlávból jövevényesített szavak ebbéli megvizsgálása, tartalmazzák-e a kétségesítő "R" és az "L"
hangokat ?

csak futólag párat:

ABLAK

ABRAK

ÁBRA


ABROSZ

ABRONCS

BARÁT

BARLANG

stb....


Nos, mint látható, ott van az "R" és némelyikben az "L", sőt van, amelyikben egyszerre mindkettő.....
 

estfen

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves estfen !

Mélységesen egyetértek.

Magam is 2009-ben foglalkoztam recenziók kapcsán ezekkel.

".....Bizonyos szempontból elgondolkodtatóak és vitathatóak azon állítások, hogy a változások folyamatosan széttartóak. Ha a PIE hangsor esetén CVC-CcV, majd ebből szláv: CCV-CV, miközben a magyar eleitől fogva CVC-CV, akkor azt mondhatjuk, nagy általánosságban a magyar változás nélkül magában hordozta a PIE hangképet, szemben azokkal, akik azt állítják, hogy tömegével vettük volna át a szláv szavakat. - Hogy aztán „egészen véletlenül” majdhogynem az eredeti PIE hangsorrá visszaalakítsuk......
(Nethem/Rédei-X02.) / Nagy munka, de ildomos lesz elkészíteni egy U-FU-PIE-A (urali-finnugor-proto-indoeurópai-altaji) szóösszehasonlítást, kiélezve a magyarra, aholis elsőre kitűnhetnének a fentebb említettek. (Egy rövidke példa: a TESZ kalács1, kalács2 kalács3 problematikája: alapértelmük összefügg, de TESZ-beli levezetésük hibás, komplexitás mentes (szláv őseredetiként a *кoлo szót, majd a кoлoчъ szót jelöli, ősszlávként a „*kolačъ”-ot. Meglátásom szerint a „cs” képzés inkább magyar, lásd: gyutacs, dugacs, szivacs, tömecs stb. Tehát a kalács eredőbb értelműje a magas hangrendű „kelécs” a „kel” felemelkedik, megdagad, kidomborodik, igei értelméből. Aztán a „kalász” eredete, (ez is a „kelécs” pontosító jelentésváltozata „kelész” formában...) ami a TESZ szerint vagy délszláv vagy szlovák [!!], náluk jobbára „клаc”, szláv előzményeként a кoлъ (cölöp, karó értelmű) szót adja meg. Mint láthatjuk, a szláv – de nem mindenkor és nem mindegyik ! - a „saját” ősi szavaiból meg nem kutatott okból mássalhangzótorlódott szavakat csinál, hogy aztán majd a magyar nyelv ebből újra az eredetihez jóval közelebbi, vagy azzal azonos formát alkosson, meg sem említvén most azt, hogy a magyar gyökrendszer szerint e két (de jóval több jelentésű) szó is azonos ősértelemmel bírt, ezért egyező a gyökük. Vonatkozóan még a KALLÓdik és a KALODA alapjelentése is összefüggő, ellentétben a TESZ állításaival – ugyanakkor „Kallantyú” > forgással, csavarással kapcsolatos szócsalád. Még a TESZ is megemlíti. A JÁR-KEL „kel” szava ugyanilyen értelemben, továbbá TÉR-ÜL---FOR-D-UL.....Majd egy másik tanulmányban fogok részletesebben kitérni a KAP, KAPA, KAPACS, KAPAR és társai finnugor eredetmagyarázatainak „ziláltságára”, a „karácsony” szláv átvételére, amikor ősszláv „*korčunъ” , „lépő, átlépő, fordulónap” a magyar „K#R” gyökrendszerbe minden további nélkül illeszkedik, szintúgy a „karám” erőltetett szlovák átvétele (Sumerben KAR-Á-AM = erős, bekerített terület, erős védelem). A szlávban nem magyarázható meg, a „kalács” miért maradt CVCV, a „karácsony”, „korcsuny” ősű miért lett „kracsuny” CCVCVC stb.. )
Ugyanígy a SZERDA esete. Ősszláv „*serda” > ószl. „srĕda” > „sreda” / „среда ”, amit átvesz a magyar, hogy újra „*szereda” > „szerda”-t csináljon belőle. (De hogy még a „SZER” (mint KÖZ és KÖZép !) ülés se kerüljön megemlítés szintjén sem elő, az meglehetős szemellenzősségről vall) Nincs olyan példa a világból, ami azt mutatná, hogy bármely nép is a hét napjainak megnevezését 3 különböző nyelvből szedné össze.
E dolog abszurditása magáért beszél, beleillik a szláv jövevényesítő kényszerbe. (= Ha a szlávban létezik, onnan jött a magyarba.) (Maticsák Sándor: Vándorló napok - A hét napjainak elnevezése az európai nyelvekben , Debrecen, 2006.)...." ( Nethem/Csúcs:X21.)


Kedves najahuha!

Itt lehet utólérni azt,amit írtam a Maria Gimbutas pszihológiai jelenségre.Ezeket a kalácsról,kalászról,karácsonyról szóló magyarázatokat egy bizonyos érdekcsoport készíti a magyarok számára.Egy idősebb korosztály Varga Csaba,Pap Gábor,Molnár József és a többiek próbálják a nézeteket ellensúlyozni, helyesebb mederbe terelni.A környező országoknál teljesen érthető,hogy mindenki a saját nyelvéből próbálja értelmezni a kifejezéseit.A magyaroknál teljesen érthetetlen módon minden kifejezést az idegen nyelvekből vezetnek le.Ez már tényleg szemet szúrhatna a fiatalabbaknak is,hogy ez nincs meg,csak két magyarázata lehet,mind a kettő kedvezőtlen.Az első,hogy megfizetik őket a félremagyarázásért,akkor csak becstelenek,még megváltozhatnak,jobb lenne ha nem a haláluk előtt tennék.Ebben az esetben fel kellene tenni a kérdést,amit nem szabad:Kinek az érdekében áll a butítás? /ha a világban lezajló történéseket figyeljük,akkor világosnak kellene lenni,ha az ide tartozó kifejezéseket magyarul értelmeznénk,akkor teljesen egyértelmű lenne a dolog,de ezt itt inkább ne firtassuk/ A másik magyarázat még súlyosabb,mert ha a magyar szak-tudományos elit annyira lebutult,hogy ezeket a magyarázatokat komolyan gondolja,akkor ezen már nagyon nehéz lesz segíteni.

Nézzük inkább a kifejezéseket,bár úgy tűnhet nem történelem,de nagyon fontos,milyen nyelvből indulunk ki olyan elnevezések értelmezésében,mint a szláv,szkíta,szarmata, gepida,longobárd,dák stb

TESZ kalács1, kalács2 kalács3 problematikája: alapértelmük összefügg, de TESZ-beli levezetésük hibás, komplexitás mentes (szláv őseredetiként a *кoлo szót, majd a кoлoчъ szót jelöli, ősszlávként a „*kolačъ”-ot. Meglátásom szerint a „cs” képzés inkább magyar, lásd: gyutacs, dugacs, szivacs, tömecs stb. Tehát a kalács eredőbb értelműje a magas hangrendű „kelécs” a „kel” felemelkedik, megdagad, kidomborodik, igei értelméből.

A „кoлo“ mai jelentése többértelmű, KeRéK,( parasztosan kerei/j/k,ö-zősen köröi/j/k,gyerekesen sejpítva,lágyan kelei/j/k,kölöi/j/k és még folytathatnánk tovább a kiejtési formáinkat),a másik a KöR(köür,sejpítve köül/ha nincsen ö-betűm,mint a latinnak,akkor ott a koul,kolo,kulo/.
A „кoлoчъ“ és „кoлaчъ“ általuk megadott értelmét jó lenne tudni,mert mára a szerbeknél maradt fenn a slavski kolač (славски колач), koljivo (кољиво) kifejezés,amely már a ъ- tvjordüj znak, kemény jel nélkül szerepel.Ennek a szlavszkij kolacs-nak a másik neve koljivo (кољиво).A cirili leírásban van egy érdekesség a „љ“ –jel amelyik a „л“ és a „ь“-mekkij znak,lágy jel-nek az összerovása.Ciril görögösítette a rovást,de az összerovás elemeit alkalmazta.
Ezeknek a jeleknek az olvasásával vannak problémái a mai tudósoknak.

ђ (serbian)= d+j (...sounds like italian Giacomo, Guisepe )
љ (serbian) = l+j (..sounds like Andreas said)
њ (serbian)= n+j or n+i ( sounds like N in New York)
ћ (serbian) = t+j ( sounds more softly than ch..but very similar)
џ(serbian) = d+zh (sounds like G i Georgia in english)

A kemény „ъ“ és lágy jeleket“ ь“ csak úgy kihagyták,pedig azok nagyon érdekes helyeken is voltak jelölve.Erre nem nagyon gondol senki,pedig ha Ciril odaírta,akkor az valamit jelentett is.
Erről ír Timkovič „A cirilika öregebb,mint a hlaholika”- című könyvében.......
folytatás a csatolásban
 

estfen

Állandó Tag
Állandó Tag
Michelangelo Naddeo:Mother Isten

Naddeo az Anyaistennel kapcsolatos gyűjteményét tartalmazza a kövezkező oldal: .michelangelo.cn/download/MOTHER%20ISTEN%20ING.pdf
 

najahuha

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves najahuha!

Itt lehet utólérni azt,amit írtam a Maria Gimbutas pszihológiai jelenségre.Ezeket a kalácsról,kalászról,karácsonyról szóló magyarázatokat egy bizonyos érdekcsoport készíti a magyarok számára.Egy idősebb korosztály Varga Csaba,Pap Gábor,Molnár József és a többiek próbálják a nézeteket ellensúlyozni, helyesebb mederbe terelni.A környező országoknál teljesen érthető,hogy mindenki a saját nyelvéből próbálja értelmezni a kifejezéseit.A magyaroknál teljesen érthetetlen módon minden kifejezést az idegen nyelvekből vezetnek le.Ez már tényleg szemet szúrhatna a fiatalabbaknak is,hogy ez nincs meg,csak két magyarázata lehet,mind a kettő kedvezőtlen.Az első,hogy megfizetik őket a félremagyarázásért,akkor csak becstelenek,még megváltozhatnak,jobb lenne ha nem a haláluk előtt tennék.Ebben az esetben fel kellene tenni a kérdést,amit nem szabad:Kinek az érdekében áll a butítás? /ha a világban lezajló történéseket figyeljük,akkor világosnak kellene lenni,ha az ide tartozó kifejezéseket magyarul értelmeznénk,akkor teljesen egyértelmű lenne a dolog,de ezt itt inkább ne firtassuk/ A másik magyarázat még súlyosabb,mert ha a magyar szak-tudományos elit annyira lebutult,hogy ezeket a magyarázatokat komolyan gondolja,akkor ezen már nagyon nehéz lesz segíteni.

Nézzük inkább a kifejezéseket,bár úgy tűnhet nem történelem,de nagyon fontos,milyen nyelvből indulunk ki olyan elnevezések értelmezésében,mint a szláv,szkíta,szarmata, gepida,longobárd,dák stb

TESZ kalács1, kalács2 kalács3 problematikája: alapértelmük összefügg, de TESZ-beli levezetésük hibás, komplexitás mentes (szláv őseredetiként a *кoлo szót, majd a кoлoчъ szót jelöli, ősszlávként a „*kolačъ”-ot. Meglátásom szerint a „cs” képzés inkább magyar, lásd: gyutacs, dugacs, szivacs, tömecs stb. Tehát a kalács eredőbb értelműje a magas hangrendű „kelécs” a „kel” felemelkedik, megdagad, kidomborodik, igei értelméből.

A „кoлo“ mai jelentése többértelmű, KeRéK,( parasztosan kerei/j/k,ö-zősen köröi/j/k,gyerekesen sejpítva,lágyan kelei/j/k,kölöi/j/k és még folytathatnánk tovább a kiejtési formáinkat),a másik a KöR(köür,sejpítve köül/ha nincsen ö-betűm,mint a latinnak,akkor ott a koul,kolo,kulo/.
A „кoлoчъ“ és „кoлaчъ“ általuk megadott értelmét jó lenne tudni,mert mára a szerbeknél maradt fenn a slavski kolač (славски колач), koljivo (кољиво) kifejezés,amely már a ъ- tvjordüj znak, kemény jel nélkül szerepel.Ennek a szlavszkij kolacs-nak a másik neve koljivo (кољиво).A cirili leírásban van egy érdekesség a „љ“ –jel amelyik a „л“ és a „ь“-mekkij znak,lágy jel-nek az összerovása.Ciril görögösítette a rovást,de az összerovás elemeit alkalmazta.
Ezeknek a jeleknek az olvasásával vannak problémái a mai tudósoknak.

ђ (serbian)= d+j (...sounds like italian Giacomo, Guisepe )
љ (serbian) = l+j (..sounds like Andreas said)
њ (serbian)= n+j or n+i ( sounds like N in New York)
ћ (serbian) = t+j ( sounds more softly than ch..but very similar)
џ(serbian) = d+zh (sounds like G i Georgia in english)

A kemény „ъ“ és lágy jeleket“ ь“ csak úgy kihagyták,pedig azok nagyon érdekes helyeken is voltak jelölve.Erre nem nagyon gondol senki,pedig ha Ciril odaírta,akkor az valamit jelentett is.
Erről ír Timkovič „A cirilika öregebb,mint a hlaholika”- című könyvében.......
folytatás a csatolásban


Kedves estfen !


Hálásan köszönöm a gondolatokat és a csatolmányt.
Szerfölött figyelemreméltóak !

 

estfen

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Universum 21!

A figyelem felkeltésed jó volt!Így talán itt marad:

Kedves Estfen!
Magyarországról írók és szeretném jelezni számotokra a Magyar Őstörténettel kapcsolatban meglévő következő filmeket:

Ősiségünk:
.youtube.com/user/aranyalma999

Sumér üzen nekünk

.youtube.com/watch?v=wKRdc...layer_embedded

A Sumer múlt magyar bizonyossága
.youtube.com/watch?v=5Grll...layer_embedded

A Nap vallás szimbóliumai
.youtube.com/watch?v=QgW_u...eature=related

A Hun Királylista
.youtube.com/watch?v=rrwjv...eature=related

A Mágusok Cseke Zsuzsa előadása
.youtube.com/watch?v=49CyT...eature=related

Ujgur történelem
.youtube.com/watch?v=49f_k...eature=related

Párthusok ma Iránba
.youtube.com/watch?v=v1hFy...eature=related




Görög kultúra Scita gyökerei
.youtube.com/watch?v=G9lXU...eature=related



forrás:.naptemplom.eoldal.hu/cikkek/osisegunk

Továbbá Kozsdi Tamás honlapját a Tér-Híradót ahol további magyar vonatkozások is találhatóak. Kozsdi Tamás magyar világképkutató, Arvisurában jártas! Elérhetősége: info [email protected]!
Üdv: Univerzum 21!
 

Juilanna

Állandó Tag
Állandó Tag
Az Anyaisten témával kapcsolható a csatolásban található írás.Eredeti itt: .leventevezer.extra.hu/Orion.pdf

Annyira érdekes, hogy milyen mélyen él az emberiség különböző népei között az Orion misztérium. Persze bennünket leginkább a saját hagyományaink érintenek meg. Vannak egészen elképesztő és hihetetlen elképzelések is csillag-származásunkkal kapcsolatosan is, amiket az ember nemigen vesz komolyan, de a minap egy olyan érdekes dolgot olvastam, ami szöget ütött a fejemben. Most megosztom veletek, bár látom ti nem vagytok éppen valóságtól elrugaszkodott fantazy-kedvelő közösség, de azért nem árt ha tudjátok ki mindenki mit mond rólunk, magyarokról. :D

Élt egy bolgár látnok, akit "Vanga néninek hívtak". Gyermekként elvesztette szeme világát, ám - mint később gyakran mondogatta - kárpótlásul csodálatos ajándékot kapott a sorstól: attól kezdve többet látott, mint azok, akiknek jó a szemük és látónak hívják hiszik önmagukat...

Vanga háza előtt sok évtizeden át valóságos tömeg gyülekezett mindennap. Fogadta korának nagyon híres - és nem csupán bolgár - személyiségeit is. De akadtak olyanok, akikkel nem akart szóba állni, azokat határozottan kidobta a házából.

Vanga sem gazdagodott meg a tudományából, mert a neki hozott ajándékokat és pénzt hol a helybeli görögkeleti templom építésére, hol valamelyik új árvaháznak adományozta. Később az állam is beszállt ebbe a soha véget nem érő üzletbe, és alaposan leszedte róla a sápot. A dolgok odáig fejlődtek, hogy állami szerv árulta a "jegyet" (utalványt) azoknak, akik Vangát látni, hallani akarták. A külföldiek természetesen csak valutáért kaphatták ezt is. Bizony olykor féléves várakozási idő is előfordult, olyan tömegek érkeztek Vangához.

1940-ben megjósolta, hogy hazájában a háború egy év múlva tör ki. Akkor ugyanis az a falu, amelyben lakott, Jugoszlávia része volt, és Jugoszláviát csakugyan 1941-ben támadták meg a németek. Vanga 1942 áprilisában figyelmeztette III. Borisz bolgár cárt, hogy vigyázzon augusztus 26-án minden esztendőben. Boriszt a következő évben, 1943. augusztus 26-án ölték meg a merénylők...

Vanga nemcsak jóslással foglalkozott, egyéb paraképességei is voltak. Beszélt minden élőlényhez, állathoz és növényhez is. Olykor pedig a szellemekkel társalgott, a körülötte lévők számára érthetetlen nyelven és módon. Sokan állították, hogy amikor Vanga közelében voltak, hallották rég elhunyt családtagjuk szavait.

És ami miatt leírtam ide ezt az egészet: a 60-as években azt jósolta, hogy 200 éven belül az emberiség kapcsolatba kerül "kozmikus lényekkel" és nyelvüket a magyarok közvetítésével lesznek képesek megfejteni az emberek.

Nagyon egyszerű parasztasszony volt, nem hiszem, hogy ismerte az Arvisurát. :p
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére