Magyar térrendezés

pufcika

Állandó Tag
Állandó Tag
Magyar építészetnél kérdeztem rá a térrendezésre. Ideirányítottak, aminek nagyon örülök.
Igaz, hogy a magyar térrendezési elvek régebbi időkre nyúlnak vissza, mint a Feng Shui?
Szerintem az építészetre is igaz az az elv, ami a táplálkozásra, hogy a helyi dolgokat helyezzük előtérbe. A helyben termett ételek egészségesebbek, a helyi hagyományos térrendezés jobban illeszkedik az emberekhez.
 

rutu

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Akkor lényegében a tájolás megegyezik a vaszati általt jelölt jó és rossz oldalnak? Csak a belső tárgyaink azok amik eltérnek ettől?
 

Németné W. Gabi

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Akkor lényegében a tájolás megegyezik a vaszati általt jelölt jó és rossz oldalnak? Csak a belső tárgyaink azok amik eltérnek ettől?

Kedves Rutu!

Nem egyezik meg a tájolás a Magyar Térrendezés és a Vaszati elvei szerint.

A Magyar Térrendezés és a Vaszati - Égtájak összehasonlítása

A Vaszati szerint az északi energia nőnemű, gyógyító és építő tulajdonságokkal rendelkezik, míg a Magyar Térrendezés szerint északról megbetegítő energiák érkeznek, ezért zártak a magyar házak észak felé.

A Vaszati második energetikai törvénye szerint délről és nyugatról nem érkeznek életenergiák. A magyar térrendezés minden egyes égtájhoz különböző energiaminőségek taroznak, tehát minden irányból érkeznek energiák. A déli energiák a magyar ember számára kifejezetten fontosak, az életerő, a kibontakozás energiái tartoznak ide. És a nyugati energiákra is szükség van ahhoz, hogy megnyugodjunk, pihenjünk. (A Magyar Térrendezés az egyes életkorokhoz különböző égtájakat sorol. pl.: egy idős ember nagyon szépen tud élni egy nyugat felé nyitott otthonban, míg ez egy fiatal embertársának nem éppen kedvező.)


Végre egy hasonlóság: Kelet mindkét térrendezés elv szerint fontos, a magyar térrendezés a legfontosabb, hogy kelet felé nyitott legyen otthonunk.


Üdvözlettel
Gabi
 

bogdana

Új tag
Szia Gabi,
Több feng-shui könyvet is, sajnos nem tudtam hasznosítani - sok kérdést vetett fel bennem, de megnyugtatott,amikor elolvastam " A magyar ház mágikus titka " könyvecskét ... lehet, ismered már ?

üdv
 

rutu

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönöm Gabi, de most egy kicsit elbizonytalanítottál, mertz nem igazán tudom, hogy Feng Shui, Vaszati, vagy a Magyar térrrendezés szerint alakítsam otthonom.
 

josita

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon szeretném tudni, hogy hogyan kéne elrendezzem a szobáűmban a bútorokat.
Kár, hogy nem vagyk vele tisztába
 

Németné W. Gabi

Állandó Tag
Állandó Tag
Hány óra van a lakásban? Megmutatja személyiséged!

spacer.gif

Az ember személyiségének a tükre a lakása, azaz a tárgyi környezet jeleiből következtethetünk az ember tulajdonságaira. Az órákkal kapcsolatban is igaz a mondás, hogy "ahány ház annyi szokás". Van, akinek az életterében egyáltalán nincsen óra, van, akinél viszont a lakás minden egyes helyiségében van óra, annak is a legkülönbözőbb változatai. Az órák mennyisége, elhelyezése, működése utal tulajdonosainak az időhöz való viszonyára. Minden falon vagy egy darab se? Siet, késik, hibás, rossz, régi? Órák, személyiségek. Idő és térrendezés. Teszteld magad!

Rohan az idő - Időérzékelés
A mindennapi életünkben egyes helyzetekben másképpen érzékeljük az időt. Amíg az emberek a természettel összhangban éltek közelebb állt az időérzékelése az idő természetes haladásával. Ez arra vezethető vissza, hogy a nap számukra a napfelkeltével kezdődött és napnyugtakor lett vége és az egyes munkafolyamatok meghatározott sorrendben történtek. Mivel az évkör rendjével harmóniában élt az ember, az időhöz való hozzáállása is természetesebb volt.

Az évszakok váltakozása is befolyásolja az időérzékelést, a tavaszi időszak a lendület, a gyors kezdetek ideje, nyáron repül az idő, ősszel lelassul, míg télen olyan érzésünk lehet, hogy megáll az idő. Ezt a városi ember már kevésbé érzi, mivel életét nem a természet ritmusa határozza meg.

01.jpg


Pszichológusok is foglalkoztak azzal, hogy miért eltérő az emberek időérzékelése. Miért van az, hogy olykor úgy érezzük, hogy repül az idő, máskor pedig azt érezzük, hogy nagyon lassan telik, vagy éppen áll az idő. Az érzelmi állapotunktól és az adott történéshez való viszonyulásunktól függ. Ha egy helyzetben jól érezzük magunkat, érdekesnek, izgalmasnak találjuk, akkor az idő múlását gyorsabbnak érezzük. Ha pedig egy kellemetlen helyzetben vagyunk vagy várunk valamit, valakire, ennek éppen az ellenkezőjét tapasztaljuk és azt érezzük, hogy lassan telik az idő.
Személyiségünkből fakad, hogy eltérő az időérzékelésünk, vannak pontos, késő ill. kevert típusok. A környezethez való alkalmazkodás is kiválthatja azt, hogy az embernek megváltozzon az időhöz való viszonya.
Az időérzékelés a korral is összefügg. A gyermekeknek hét éves korig nem számít az idő, nem is értik, hogy mi az, majd amikor iskolába kerülnek megváltozik ez a helyzet. Az idősebb korosztály számára sem olyan fontos az idő, mivel idejük nagy részét otthon töltik és nincsenek annyira időhöz kötve, mint a dolgozó emberek.

Hány óra van a lakásban?
Az órák száma és az idő fontossága egyenes arányosságban vannak egymással. Vannak olyan óramániás emberek, akik gyűjtik az órákat. Ők valószínűleg pontos emberek, akiknek fontos életükben a rendszeresség, a megbízhatóság.

Itt az ideje…
Amikor egy házban, lakásban még nincs egyetlen falióra sem, akkor egyfajta időtlenséget érezhetünk. Ha feltesszük az első órát a falra, akkor megmozgatjuk az energiákat az adott életterületen.
Új párkapcsolatom elején tettük fel az első órát a lakás középső részére. A korábbi párkapcsolatomban nem volt óra a lakásban, hiányzott.” Dóra

Nem jól működnek az órák a lakásban?
Elképzelhető olyan eset, hogy egy lakásban, ahány óra, annyiféle időt mutat, azaz nem pontosan járnak. Ez utalhat arra, hogy nem megfelelő az időhöz való hozzáállásunk, sokszor időzavarral küszködünk. Ebben az esetben nincs harmónia az elvégzendő munka és a rendelkezésre álló idő között.

Siet? Késik? Áll az óra?
Azoknál az embereknél, akiknél álló óra (nem működő) van a lakásban, valószínűsíthető, hogy „megállt az idő” valamelyik életterületen. Az idő analógiába vonható a haladással, a változással, a fejlődéssel. Az óra mozgása az idő folyamatosságát mutatja.
Azokban a lakásokban, ahol nincsen falióra vagy csörgőóra egyfajta időtlenséget élhetünk meg. Az ilyen otthonban lakóknak valószínűleg nem szokványos az időhöz való viszonyulásuk.
A siető órák valamiféle kapkodás, keresés, sietést mutatnak éppen azon az életterületen, ahol ketyegnek.
Mindegyik óra a lakásban siet. Amikor készülődünk valahova, akkor az utolsó pár perc mindig rohangálós, mintha kéne az az idő, amennyivel előbbre vannak az órák.” Éva
A késő órák valamiféle lassúságra utalnak, azaz egy kényelmes hozzáállásra, amikor azt hisszük, hogy ráérünk, van még időnk, pedig lehet, hogy már elkéstünk. Azok az emberek, akiknek rendszeresen késik az órájuk, lehet, hogy az életben is lekésnek a lehetőségekről, elszalajtják azokat.

Ketyeg, kattog, hangosan üt az óra….
Idegesít vagy szereted? Megmutatja, hogy mennyire fogadod el az idő múlását ill. következtetni lehet arra is, hogy melyik életterület az, ahol zavar az idő múlása. Ha megnyugtat a ketyegés, akkor békességet sugall, lelassíthatja az elme pörgését, szimbolizálva, hogy alkalmazkodunk az idő haladásához.


02.jpg



Hatékony vagy az időszervezésben? Be tudod osztani az idődet?
Sok ember küzd olyan problémákkal, hogy úgy érzi, hogy nem elegendő semmire az ideje. Ez a mai felgyorsult világban jellemző tendencia, hogy úgy érezzük, hogy mindig kevés az idő.
Az is előfordul, hogy túl sok a célunk, tervünk és mindenbe belekezdünk, majd nem marad időnk (energiánk), hogy befejezzük.

Hogyan segít az órák tudatos elhelyezése?
Amikor az ember harmóniában van a természettel ösztönösen tudja, hogy melyik napszakban „mit kell tennie”. Azaz nem csinál az éjszakából nappalt stb. Tehát az idejét egyfajta rend jellemzi, ami mindig iránytű számára. Életében jelen van a folyamatos változás, megújulás, a kemény munka, az erőfeszítések, a számvetés, megnyugvás és a pihenés is. Amibe belekezd, azt be is fejezi, mert ez az élet rendje.

Tippek az óra elhelyezéséhez:
Nézzük az égtájak energiáit figyelembe véve, hogyan serkenthető ez a természetes körforgás a magyar térrendezés elvei szerint.

Keleti helyiségben lévő ill. keleti falra helyezett óra:
Erősíti a változást, tegyük ide az órát, ha szeretnénk megújulni. Lendületet ad, gyorsabbnak érezhetjük az idő múlását a hatására. Segíti az átalakulást, az új dolgok beindulását.

Déli helyiségekben lévő ill. déli falra helyezett óra:
A kibontakozásban segít. Aktivizálja az energiákat, pörgeti az időt. Ha úgy érezzük, hogy gyorsítanunk kell, akkor tegyük délre az órát.

Nyugati helyiségekbe helyezett ill. a nyugati falra akasztott óra:
Segít az összegzésben, a lezárásban. Azoknak, akiknek nehezére esik a dolgaikat lezárni, befejezni mindenképpen javasolt egy pontos óra a nyugati részen.

Északi helyiségekben lévő ill. az északi falra akasztott óra:
Ha pihenésre, visszavonulásra vágyunk, tegyük az órát északra. Azok az emberek, akiknél az északi falon van az óra, nem érzékelik annyira az idő múlását, lassabbnak érzik azt.

Az órák megfelelő elhelyezésével, karbantartásával energiákat mozgathatunk, azaz az időhöz való hozzáállásunk is változhat.
Sok sikert kívánok hozzá!
Németné Wéber Gabriella


Várom hozzászólásaitokat óra-idő-térrendezés témában:)
 

Németné W. Gabi

Állandó Tag
Állandó Tag
NŐNAPRA SOK SZERETETTEL:


Tulipán, mint női szimbólum
Hová tegyük a lakásban? Mit erősíthetünk vele?


Azt gondolom, hogy a tulipán a kertben a legszebb, amikor a nap rásüt és gyönyörűen pompázik a természetes környezetben. Ha nincsen kiskertünk vagy teraszunk, akkor is behozhatjuk a lakásba ezt a szép virágot, de ha éppen elvirágzik sem kell elkeserednünk, mert díszíthetjük vele lakásunkat más formában is. Rajzolhatjuk, festhetjük, hímezhetjük, faraghatjuk az egyes tárgyakra, de ha éppen ékszert szeretnénk készíteni, azt is díszíthetjük ezzel a motívummal. A következő cikkből megtudhatjuk, hogy az egyes változatokat hová érdemes elhelyezni, hogy a megfelelő hatást érjünk el.

Mit jelképez a tulipán?

A tulipán mint női szimbólum többféle jelentéstartalommal bír. A színe a magyar népművészetben jellemzően piros, ami az érzékiségre, a szerelemre is utal. Mint termékenységszimbólum gonoszelhárító szerepe van, azért is faragták régen kapukra.

A használati tárgyakra is faragták, mint pl.: a ládára, továbbá hímezték terítőkre, ágyneműkre, ruhákra. Karpereceket, ővveretek és szíjvégek kedvelt díszítő motívuma. Edényeken is találkozhatunk ezzel a virággal, a korondi fazekasság fő díszítő eleme is a tulipán.

A nőiséget jelképezve a születéssel van kapcsolatban, „a tulipán lényegében a két széttárt combnak és az élet kapujának ikonikus ábrázolása” Jankovich Marcell: Jelképtár


A tulipánt gyakran ábrázolják fordított szívvel együtt, ami a férfi és a nő egységének a jelképe

Nem véletlen tehát, hogy éppen egy női bútorra került rá ez a virág: a tulipánosládára. A mennyasszony ebben a ládában gyűjtötte ruháját, ágyneműjét, amit a házasságba magával vitt. A ládára festett tulipán jelképezhette a mennyasszony elvesztett szüzességét is.

Tulipános láda Erdélyből

Forma, alak, szín, méret…

A különböző méretű, formájú és színű tulipánokkal a nők különböző életszakaszait lehet megidézni. Eszerint eldönthetjük, hogy éppen melyik élethelyzetet szeretnénk erősíteni ezzel a jelképpel.

Bimbó: kislánykákat jelöl, akik még ártatlanok, szűzek. A világosabb árnyalatok jellemzőek. Kislányok szobájába ill. nekik szánt ajándékokra gyönyörű lehet a bimbós tulipán motívum.

Nyíló tulipánok: a fiatal lányokat jelképezi, akiknek már udvarolnak, eladósorban vannak. A pubertáskorban lévő lányok szobájába megfelelő ill. a nekik szánt ajándékokra.

Kinyílt virág: megházasodott asszonyokat jelöl. A konyhába helyezzük el.

Tulipán ábrázolás fordított szívvel: nő és a férfi szexuális együttlétét jelképezi. Hálószobába érdemes feltenni ezt a szimbólumot. (piros legyen)

Fias tulipán: A tulipán kelyhének belsejében egy magocska vagy egy másik tulipán van. Ez a szimbólum az áldott állapotban lévő asszonyokat jelöli, akik szívük alatt hordják magzatukat. A lakás középső részére helyezzük el. Továbbá kiváló díszítés lehet kismamáknak szánt ajándékokra.

Visszazáródó tulipán: az idősebb asszonyok jelképe, akik már nem szülőképesek. A konyhába érdemes elhelyezni. Ha gyermeket szeretnénk véletlenül se helyezzük el otthonunkban ezt a tulipánváltozatot. A tulipán levelei egymást keresztezik, így ez a „tulipán” meddő, azaz már nem tudja befogadni az új életet.

Égtájak szerint is elhelyezhetjük a tulipános díszítésű tárgyakat otthonunkban aszerint, hogy mit szeretnénk erősíteni ezzel a szimbólummal. Figyeljük azt, hogy a fenti leírásnak megfelelő változattal díszítsünk.

Kelet: Ide tegyük, ha szeretnénk megújulni nőiességünkben. Ha még nem találtuk meg életünk párját vagy éppen az udvarlási fázisban vagyunk. Azoknak a hölgyeknek is ide ajánljuk, akik gyermeket szeretnének.

Dél: Ha már házasságban élünk és családanyaként kell megállnunk a helyünket. Erősíthetjük párkapcsolatunkat, szexuális életünket is erősítheti ez a szimbólum.

Nyugat: A női összetartó erőt serkenthetjük, ha életterünk nyugati részére helyezzük ezt a szimbólumot.

Észak: A visszavonulás, megpihenés energiáit serkenti. Ha egy kis magányra vágyunk…

Közép: Család, egészség területe, ahol a szívből futó tulipán erősíti a szeretetet, a harmóniát a családtagok között. A vázában lévő tulipán szimbólumhoz kapcsolódik a víz, ami minden élet alapja, forrása.

A szimbólumokkal való gyógyítás, energetizálás akkor a leghatásosabb, ha magunk rajzoljuk, festjük, hímezzük meg a gyógyító jelképeket és ezáltal saját lelkünk pozitív kívánságait vetítjük bele. Higgyük el a befektetett energia megtérül.



 

dublinimiskola

Állandó Tag
Állandó Tag
Külföldön használható?

Sziasztok! Kedves Gabi!
Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, köszönöm a sok információt. Még át kell olvasgatnom az oldalakat, amiket ajánlottatok, de már most úgy érzem, erre szükségem volt. Megtaláltam valami olyasmit, amit már régen kerestem.
A kérdésem a következő: mi külföldön élünk, a felhasználó nevem alapján könnyen kitalálható merre :) , és itt használható-e minden ebből? Mi magyar család vagyunk, tehát a férjem is magyar, 2-2,5 éve költöztünk ide, ahol egyébként igazán jól érezzük magukankat. A természeti környezet, levegő nagyon jó, mindennap a tenger közelségét érezhetjük, szóval mesés.
Épp most fogunk átköltözni egy új albérletbe, ahol szeretném hasznosítani az itt található ötleteket és ajánlásokat.
Köszönöm előre is a tanácsokat:
Ági
 

Németné W. Gabi

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Kedves Gabi!
Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, köszönöm a sok információt. Még át kell olvasgatnom az oldalakat, amiket ajánlottatok, de már most úgy érzem, erre szükségem volt. Megtaláltam valami olyasmit, amit már régen kerestem.
A kérdésem a következő: mi külföldön élünk, a felhasználó nevem alapján könnyen kitalálható merre :) , és itt használható-e minden ebből? Mi magyar család vagyunk, tehát a férjem is magyar, 2-2,5 éve költöztünk ide, ahol egyébként igazán jól érezzük magukankat. A természeti környezet, levegő nagyon jó, mindennap a tenger közelségét érezhetjük, szóval mesés.
Épp most fogunk átköltözni egy új albérletbe, ahol szeretném hasznosítani az itt található ötleteket és ajánlásokat.
Köszönöm előre is a tanácsokat:
Ági

Kedves Ági!

Örülök, hogy téged is lelkesít a magyar térrendezés. Én azt gondolom, hogy szinte minden elvet lehet használni külföldön is. Az égtájak szerinti tájolásnál természetesen (mivel nem a Kárpát medencében vagytok) figyelembe kell venni a hely adottságait.

A jelképeket, szimbólumokat különösen ajánlom, mert minden magyar emberre ugyanolyan erősen hatnak lakhelytől függetlenül.

Ha konkrét kérdésed van az új albérlet berendezésével kapcsolatban, írj e-mail-t és szívesen segítek:
[email protected]

Szép napot
Gabi
 

Németné W. Gabi

Állandó Tag
Állandó Tag
A költözés lélektana 2010. március 19. 07:02
- Németné Wéber Gabriella,

spacer.gif

A költözés a régiek világában egyszerűbb volt, mint manapság. Az élet rendje szerint a fiatalok megházasodtak és több generáció élt közösen a szülői házban. Ritka szerencsés esetben tudtak csak építkezni, általában a szülői háztól nem messze. Sok esetben ugyanazon a településen élték le az emberek egész életüket, nem távolodtak el gyökereiktől. Ma más világban élünk.

Manapság egészen más a helyzet, ritka az az ember, aki ugyanabban a faluban, városban él, ahol gyermekkorát töltötte és az emberek életükben több alkalommal is költöznek. Aki sokszor költözik, nem találja önmagát ill. keresi önmagát. Ennek a tendenciának is a hatása, hogy egyre több ember nem érzi magát biztonságban és nincsen valódi otthona, mert a gyökerei hiányoznak.

„Az ősi ház, az ősi föld éppoly elválaszthatatlan tőlünk, mint testünk valamely tagja, mint lelkünk valamely része. Ha meg kell válnunk tőle, nyomorékok vagyunk mindholtunkig.”
Gárdonyi Géza

Néhány tipikus élethelyzet, amikor költözünk:
  • Házasságkötés után,
  • Ha bővül a család, gyermek születik,
  • Válás következtében,
  • Munkahely, iskola miatt,
  • Haláleset,
  • Megváltozott igények miatt pl.: időskorban kisebb lakásba vagy városból vidékre stb.

Örömöt vagy bánatot okoz maga a költözés ténye?
A költözés oka nagymértékben befolyásolja hozzáállásunkat. Vágyunk rá vagy kényszerűségből kell elköltöznünk? A félelem a változástól az a tényező, ami leginkább hátráltathatja az embert abban, hogy lépjen. Az otthon nyújtja az ember számára az állandóságot, a biztonságot, a menedéket, ahová visszahúzódhat a külvilág elől. Amikor költözünk, meginoghat a biztonságérzetünk.
"Semmi sem állandó csak a változás maga."- Héraklitosz

Gondoljuk végig ezt a folyamatot, azzal, hogy elengedjük a régit, teret engedünk az újnak. A költözködés mindenképpen egy átmeneti állapot, amikor már nem lakunk a régiben, de még az új házban, új lakásban sem. Az összevisszaság rendezetlenné teheti az ember lelkét. Nemcsak fizikailag fárasztó, hanem lelkünknek is idő kell, ahhoz, hogy rendeződjön.

Idő és költözés
Megérett az idő a költözésre? – tehetjük fel magunknak a kérdést. Kiegyensúlyozott esetben az embernek nyugodtan van ideje összepakolni, „kivonni” energiáit a régi otthonból és „átvinni” azokat az új otthonába. Ha nem hirtelen kell összepakolni és gyorsan, kapkodva költözni, akkor az ember könnyebben felkészíti a lelkét erre a változásra. Szól a közmondás, hogy „a jó munkához idő kell”.

Az ember életkora is befolyásolhatja a költözéshez való hozzáállást. A csecsemőknél, tipegő kisgyermekek még nem kötődnek olyan erősen otthonukhoz (mert nem olyan erősek a gyökereik), mint az óvodáskorú és az iskolás gyermekek. A gyerekeket megviselheti, ha kiszakítják őket a megszokott közösségből. A fiatalabb generáció könnyebben változtat otthont, rugalmasabb, viszont az idősebb korosztály ragaszkodik a legjobban otthonához, emiatt ők nehezebben változtatnak lakhelyet. „Öreg fát nehéz átültetni” – mondja a népi megfigyelés.

Az ember, aki a saját házát építi…
Ha az ember maga építheti a házát, akkor részese annak a hosszú folyamatnak, amíg egy ház elkészül. Az alap kiásásától kezdve látja az egyes részek felépülését és tudja, hogy mennyi munka van benne. A legtöbb esetben, mire a ház felépül már annyira várja, hogy beköltözhessen, hogy nem számít neki a régi, ahonnan kiköltözik.

Új otthon - új élet - új lehetőségek
A költözés kiváló alkalom arra, hogy valóban változzunk, változtassunk életszemléletünkön, életmódunkon és megújuljunk. Már azzal, hogy átválogatjuk tárgyainkat, rendezzük gondolatainkat. Környezetünk lelkünk folytatása és minden tárgy, amit őrzünk utal lelki állapotunkra.

El tudom –e engedni a múltat?


A fogyasztói társadalomban hajlamosak vagyunk a felhalmozásra. Nem is vesszük észre, hogy mennyi felesleges tárgyunk van, csak akkor, amikor be kell dobozolnunk dolgainkat és az új helyre kell szállítani. A költözködés során az is kiderül, hogy mennyire ragaszkodunk régi emlékeinket, túl tudunk–e lépni azokon vagy visszük magunkkal tovább. A rendetlen emberek is kapnak egy új lehetőséget, mivel minden holmit át lehet válogatni és rendezetten lehet továbbvinni azokat. Régi szerelmes levelek, naplók, emléktárgyak, kinőtt, divatjamúlt ruhák, nem használt elektromos berendezések…és még sorolhatnám.

Amikor a fiatalok kirepülnek a szülői házból sok esetben hagynak ott holmikat. A régi emléktárgyak, nem használt cuccok energiaelakadást okoznak és ezzel a szülők megújulását hátráltatják. Olyannal is találkozhatunk, hogy a gyermek már sok-sok éve elköltözött a szüleitől és még mindig érintetlen a szobája, ugyanúgy van minden, ahogy otthagyta. Ilyenkor érdemes megvizsgálni, hogy mennyire kötődik szüleihez ill. a szülők hozzá. (Ki nem tudja elengedni a másikat?) Normális esetben, amikor elköltözik az ember a szülői házból, szétválogatja dolgait és amire nincs szüksége azt nem hagyja „szülei nyakára”.

Tudatos költözés

A költözködés nyugodtabban zajlik le, ha sikerül tudatosan kezelni és elfogadjuk ezt a változást életünkben. Maradjunk a jelenben, ne rágódjunk a múlton és ne aggódjunk a jövő miatt. A költözés egy olyan élethelyzet változás, ami legtöbb esetben stresszt okoz, ezért nagyon fontos, hogy lelkileg is ráhangolódjunk. Aki lélekben rugalmas és könnyen alkalmazkodó típus, azt a költözéssel járó változás sem viseli meg annyira.

„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” - Tamási Áron

Némethné Wéber Gabriella


http://www.harmonet.hu
 

Ica48

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Gabi,
A "Hány óra van a lakásban" c. cikkedben foglaltak nagyon elgondolkoztatóak. A mi lakásunkban több óra van, szinte minden szobában van fali, asztali, stb...
Van azonban egy örökölt gyönyörű míves falióránk, ami sajnos nem működik. A nappalink délkeleti falán van és sajnos csak gyönyörködni tudunk benne, az időt nem mutatja.
A kérdésem az lenne, hogy befolyásolja-e ez a helyzet a mi életünket, esetleg leállhatott-e valamilyen folyamat férjem és az én életemben amiatt, hogy ez az óra nem működik.
Válaszodat előre is köszönöm: Ica
 

Németné W. Gabi

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Gabi,
A "Hány óra van a lakásban" c. cikkedben foglaltak nagyon elgondolkoztatóak. A mi lakásunkban több óra van, szinte minden szobában van fali, asztali, stb...
Van azonban egy örökölt gyönyörű míves falióránk, ami sajnos nem működik. A nappalink délkeleti falán van és sajnos csak gyönyörködni tudunk benne, az időt nem mutatja.
A kérdésem az lenne, hogy befolyásolja-e ez a helyzet a mi életünket, esetleg leállhatott-e valamilyen folyamat férjem és az én életemben amiatt, hogy ez az óra nem működik.
Válaszodat előre is köszönöm: Ica

Kedves Ica!

Köszönöm kérdésedet. Leveledben írod, hogy a lakásban több óra is van, ami azt mutatja, hogy fontos lehet számotokra az idő. A nem működő óra valóban nem lehet jó hatással az életetekre. Mivel a nappaliban van ez az óra, így központi helyen lehetnek életetekben olyan dolgok, amin nem tudtok túllépni, ahol megállt az idő. pl.: rendezetlen, befejezetlen ügyek. Ha a nappalitok a lakás középső részén van, akkor ez utalhat arra is, hogy érzelmi területen van valamiféle blokk. Mivel a délkeleti falon van ez az óra, így a megújulást hátráltathatja életetekben.

Mivel azt írod, hogy gyönyörködtök ebben az órában, valószínűsítem, hogy szeretitek és nem szeretnétek elajándokozni, eladni.

Nézzük mit lehet tenni:
- megcsináltatni a régi órát (legjobb megoldás)
- a mutatókat a 12-es pozícíóba beállítani
A 12-es állás egy mágikus időt mutat (se nem éjfél, se nem dél), egy az időtlenség állapotát idézi. Így tompíthatjuk a kedvezőtlen hatást.

Szép napot
Gabi
 

Németné W. Gabi

Állandó Tag
Állandó Tag
Lelki megújulás a tavaszi nagytakarítással
2010.04.01. 11:05 | nwg

„Rend a lelke mindennek”- szól a közmondás. A tavaszi nagytakarítás egy rituális cselekedet. Mivel a magyar térrendezés szerint a ház az embert jelképezi, így a háza, otthona utal testi, lelki, szellemi állapotára. Ahhoz, hogy valóban lélekben is felkészüljünk az ünnepre meg kell tisztítani otthonunkat és saját magunkat is. Ez igazán akkor lesz hatásos, ha áldozatot hozunk és böjtölünk, méregtelenítünk. A megújulást csak így kapjuk meg a feltámadás ünnepén. Amikor az ember böjtöl nemcsak a teste tisztul meg, hanem a gondolatai is. A mértékletes táplálkozás, esetleg léböjt csodát tesz a szervezettel. A lelki nagytakaritás segít abban, hogy megérző-képességünk kifinomulttá váljon, fogékonyabbá válhatunk a szellemi energiákra.

Mielőtt belefognánk a takarításba kezdjünk a lomtalanítással. Tegyük ki, ajándékozzuk el a nem használt holmikat. Nézzük át a szerkényeket, a szerkény tetejét, a lépcső alját, gardróbot, spejzt, pincét, garázst. Biztosan találunk olyan dolgokat, amik már nem működnek ill. amire nincs szükségünk. Ilyen lehet pl.: a nem használt kondigép, elromlott lemezjátszó, kinőtt ruhák, videókazetták, bakelit lemezek, romlott befőttek stb. Ahhoz, hogy a változás energiáját be tudjuk engedni az életünkbe, el kell engednünk a régit és teret kell engednünk az újnak.

Alapos takarítás, lemosás, azaz a fizikai szennyeződések eltávolítása nélkülözhetetlen tavasszal. Ahhoz, hogy lakásunk is megújuljon a víz tisztító erejével fel kell frissíteni. Olyan helyeken is ki kell takarítani, amire a szokásos heti takarításnál általában nem jut időnk. Így a garázs, pince, gardrób, spejz, padlás stb. Tehát mindazok a helyiségek, amiket hajlamosak vagyunk elhanyagolni egy-egy gyors takarításnál. A pókhálók eltávolítása is serkenti szellemi energiáinkat.

Festés, átalakítás: tavasszal, ahogy a természet beindul, úgy az ember is sokkal több erőt érez magában, hogy változtasson, terveit véghez vigye. Egy lakásfestés, átalakítás hatalmas munka, de amikor elkészül és élvezhetjük a tisztaságot, frissességet, amit ad, akkor elégedettség tölti el a legtöbb embert. Megéri a fáradtságot.

Szellőztetés nélkül nincs takarítás. Amikor a tavaszi szellő befúj az ablakon és kicseréli az állott levegőt, csodálatos energiák szabadulnak fel. Érdemes ilyenkor a szőnyegeket is alaposan kiporolni és az ágyneműt is kitenni a napra.

Miért olyan fontos az ablakpucolás? Az ablakok szimbolizálják a szemeket. A téli sötét napokon az ember gondolatai is sokszor borongósak, szürkének látja a világot, a hideg ellen az ember bemenekül otthonába, visszahúzódik. Ahhoz, hogy újra meglássuk a szépet és érezzük, hogy kaptunk újra egy lehetőséget, ismét jön a tavasz, meg kell tisztítani látásunkat. A függönyöket is érdemes kimosni ebben az időszakban. A nap újra besüt az ablakokon, ha engedjük…

A virágok, a szobanövények gondozása is a tavaszi feladatok közé tartozik. Érdemes kivinni a virágokat az esőre, ha van rá lehetőség. Ez az időszak a legalkalmasabb az átültetésre, új növények ültetésére. A növények a lakásban a fa elemet erősítik, ami a gyógyulást, megújulást hozza életünkbe.

Forrás: http://www.magyarterrendezes.hu/start.php?cikk=40&page=2&begin=1

 

timeless

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia GAbi !

Az Isten aldja az Igaz Emberek- ert, de mivel Magyarorszagon, a csodalatos Karpat medenceben tevkenykedsz testvereink megudvozulese erdekeben tett valodi cselekedeteket!!!
Tudod en es a barataim, akik otthon elnek egyeszeru emberek. De egy dolog biztos, hogy nagy szeretettel (vagy nem) rendeznek a CSODALATOS MAGYAR honban ter- rend- edzeseket...ja bocs, ez olyan, mintha harcmuveszek keresnenek teret REND- ezni!!!
Koszonjuk a magyarsag epiteseben tett lepeseket minden IGAZ embertlol!:cool:

blessing
timeless
 

Németné W. Gabi

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Gabi!

Mesélnél nekem a térpszichológiáról? Érdekelne ez a téma...

Kedves Ganga!

Nagyon örülök annak, hogy téged is érdekel ez a téma:D

A térpszichológia azzal foglalkozik, hogyan hat az ember lelkére az épített környezet. Azáltal, hogy az ember ma már eltávolódott a természettől és főként városi környezetben sok időt tartózkodik "mesterséges környezetben" ( lakásban, irodában stb.) egyre inkább szükségessé válik, hogy megvizsgáljuk azt, hogyan befolyásolja érzelmeinket, hangulatunkat, gondolatainkat, viselkedésünket a tér, amiben tartózkodunk.

Olyan tényezők befolyásolják az embert az épített környezetben, mint pl.: a helyiségek mérete, fekvése, a fény mennyisége, minősége, az ablakok mérete, elhelyezkedése (mire látunk rá az ablakból kinézve), a mennyezet magassága, a színek, a berendezési tárgyak stb.

Ha az ember megfelelő környezetben él, dolgozik, akkor tudja a legtöbbet kihozni önmagából és testileg, lelkileg, szellemileg teljes tud élni EGÉSZ-SÉGESEN.

Láttam, hogy Te is olyan szerencsés vagy, hogy a Pilisben élsz ( én is), így valószínűleg a természettől kapod azokat az energiákat, amire minden élőlénynek szüksége van:D

A www.terrendezes.lap.hu oldalon találsz érdekes cikkeket a térpszichológiáról.

Szép napot kívánok
GAbi
 

airam

Kitiltott (BANned)
Sziasztok! Én pár héttel ezelőtt találtam rá erre a témára - igen érdekesnek találom. A feng shui-val az a bajom, hogy idegennek érzem a jelrendszerét. Nem magyar és nem európai. Amióta idetaláltam, elolvastam Színia: A magyar ház mágikus titka c. könyvét és ez inkább közelebb áll a szívemhez és lelkemhez. Pár hónapja kezdtem el újra népmeséket olvasni és ilyenkor ujra rájön az ember arra, hogy minden az orra előtt van, csak annyira nyilvánvaló, hogy nem veszi észre. Köszönöm Gabi, hogy rátalálhattam ezekre a lehetőségekre.
 
Oldal tetejére