Minden ami sport

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
A búvárkodás szerelmesei

<table style="width: 680px;" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0"><tbody><tr><td style="vertical-align: top;" align="center"><table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0"><tbody><tr style="height: 20px;"><td>
</td> </tr> </tbody></table> </td> </tr> <tr style="height: 15px;"> <td></td> </tr> <tr> <td> <table style="width: 680px;" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0"> <tbody><tr> <td style="width: 100px;">
buvar.jpg
</td> <td style="width: 10px;">
</td><td style="vertical-align: top; width: 570px;" class="leadszoveg">Vajon szoktak-e gondolkodni azon a búvárkodás szerelmesei, amikor alámerülnek a kéklő habokba, gyönyörködnek a színpompás korallokban és tengeri élőlényekben, hogyan is kezdődött ez az egyre népszerűbb sport és szabadidős elfoglaltsága? Szinte hihetetlen, hogy több ezer évvel ezelőtt már foglalkoztatta az embereket a víz alatti úszás ilyen formája.</td> </tr> </tbody></table> </td> </tr> <tr style="height: 10px;"> <td>
</td> </tr> <tr> <td class="cikkszoveg"> Fennmaradt egy asszír dombormű, amin jól látszik, hogy levegővel töltött zsákokkal keltek át az Eufráteszen i.e. 885-ben. Az első hitelesnek tekinthető búvárúszás leírása Hérodotosztól származik, aki egy Szküllisz nevű búvár történetét jegyezte le, akit Xerxesz perzsa király bízott meg víz alatti kincsek felkutatásával az i.e. V. században. Ebből is látszik, hogy nemcsak a vadászszenvedély vezérelte az embert e veszélyes újdonság kipróbálására, hanem a kincskeresésé, majd később katonai célok is. Így Nagy Sándor, aki azért alkalmazott búvárokat, hogy az ellenség által felállított víz alatti akadályokat eltávolítsa Türosz kikötőjében.

buvar2.jpg
2000 évvel ezelőtt már olyan elterjedt és fontos munka volt, hogy a búvárok fizetését törvény szabályozta a merülés mélységétől függően. Pontos leírás maradt fenn arról is, hogyan történt a búvárkodás. Akkoriban a merüléshez vissza kellett tartani a lélegzetet. A felkészülés már gyerekkorban elkezdődött. Segédeszközként lapos követ használtak merülősúlyként, ami egyúttal a kormányzást segítette. A derékra kötött kötéllel pedig 25-30 méterről is könnyen felhúzták a búvárt, ha elvégezte a feladatát. Az emberi tüdő kapacitása azonban véges, előbb-utóbb technikai eszközök feltalálása és használata is szükséges volt.

Nekünk, magyaroknak is van híres búvárunk. Az, hogy valóban élt-e Búvár Kund, nem tudjuk biztosan, de a legenda nagyon szép. Magyarországot 1051-ben megtámadta III. Henrik, német-római császár. Hajóhadai hosszan ostromolták Pozsonyt. Ekkor I. András magyar király a seregében szolgáló Zotmund nevű katonáját megbízta a hajók elsüllyesztésével. A Képes Krónika 300 évvel később így számolt be a történtekről: Ekkor a várbéli magyarok találtak egy Zothmund nevű, úszni igen jól tudó férfit, akit elküldtek az éj csendjében a császár hajóihoz. A víz alatt jutott oda, megfúrta az összes hajót, és ezek hirtelen megteltek vízze� Történelmi tény, hogy a császár hajói valóban váratlanul elsüllyedtek, utánpótlása megszűnt, és kénytelen volt kivonulni Magyarországról.

Természetesen Leonardo da Vinci is foglalkozott a búvárkodás műszaki megoldásával. Az alapötletet a gyöngyhalászok adták, akik bőrből készült, gyűrűs ruhát használtak, búvárszemüveget, vértet, aminek kiálló szögei megvédték az embert a nagy halaktól. A Leonardo által elképzelt búvárruha és lélegző készülék nagyon is hasonlít a maihoz, mindezt megálmodva 500 évvel ezelőtt.

Nagy előrelépést jelentett a megoldás felé a XVI. század közepén egy új találmány: a búvárharang, vagyis egy függőlegesen lesüllyesztett harang melynek a belsejében a levegő megmaradt. Ezt fejlesztették a későbbiekben úgy, hogy a levegő utánpótlásáról is gondoskodtak. Bár egyre hosszabb ideig tudtak így a búvárok a mélyben maradni, változatlanul gond volt, hogy nem tudták kormányozni magukat, a levegő folyamatos biztosítása is megoldatlan volt, és további mélységeket szerettek volna meghódítani.

A XIX. század első évtizedei gyors fejlődést hoztak: új öltözék, ami védett a hideg ellen, sisak és vízhatlan hosszú kabát, majd teljes ruha, néhány évtizeddel később pedig a levegőadagolós légzőkészülék. A XIX. század végén már 6-7 órát is tudtak a víz alatt, akár 18-21 méter mélységben is dolgozni. Hamarosan megoldódott a dekompressziós betegség elkerülése is, de 40 méter alatt bekövetkezett egy újabb, a mélységi mámor néven ismertté vált tünetegyüttes. Minden bizonnyal sokan látták Luc Besson, A nagy kékség című filmjét, ami sokakat megnyert a búvárkodás mámorító élvezetének.

Természetesen a hobbi vagy amatőr búvárokat a mélység titkai vonzzák, s ahhoz, hogy lássák a víz alatti rejtett világot, nemcsak technikailag kitűnő felszerelés szükséges, hanem felkészültség, felelősségérzet is, a vizek pontos ismeretet, számtalan előírás és szabály. Az nyilvánvaló, hogy a búvárruha, a technikai eszközök és a számtalan kiegészítő rendkívül fontos a biztonságos merüléshez. Azt azonban már kevesebben tudhatják, hogy a víz alatti üzenetváltáshoz el kell sajátítani bizonyos kézjeleket. Ezek egy része a földön is egyértelmű, mások speciálisan fejezik ki a veszélyt, a levegőhiányt, a különböző utasításokat.

Különösen a kezdő búvárok hajlamosak arra, hogy a látvány elvonja a figyelmüket, s így könnyen eltévednek a víz alatt. A búvárnak mindig tisztában kell lennie azzal, hol tartózkodik, különösen akkor, ha rosszak a látási viszonyok, vagy gyorsan megváltozik a víz alatti világ, a hullámok játéka. A búvárbalesetek szinte mindegyikét emberi felelőtlenség okozza. Az előírások be nem tartása, rossz egészségügyi állapot, a vízi világ elégtelen ismerete mind-mind oka lehet a szomorú történeteknek.

A víz alatti kalandozások egyre több embert vonzanak. Sokuk példaképe Jacques-Yves Cousteau, oceanográfus. A markáns arcú, szikár kapitány nemcsak Franciaország egyik legnépszerűbb embere volt, de ismerték és nagyra becsülték az egész világon. Polihisztor volt, aki a tengerkutatásai során mérnökökkel, kutatókkal, búvárokkal együttműködve valósította meg számtalan zseniális ötletét, találmányát. Még 1936-ban kezdett el búvárkodni, és egy életre szerelmese lett a víz alatti világnak. 1942-ben forgatta első kisfilmjét, amelyet további 120 követett, elsősorban a televíziók számára. 1943-ban született első nagy felfedezése, az automatikus működésű sűrítettlevegős könnyűbúvár légzőkészülék, amely elterjedt az egész világon. Számtalan különleges szerkezet következett: merülő csészealjak, mélytengeri fényképezőgép, úszó laboratórium. 1950-ben korvettkapitányi rangban leszerelt a haditengerészettől, innen a kapitány elnevezés, egy angol mecénás önzetlen adományaként megkapta a Calypso hajót. Azt követően e legendássá vált kutatóhajón töltötte élete közel egyharmadát, többéves expedíciókon járva be a világ tengereit. Az óceánok élővilágának kutatása és megörökítése mellett foglalkozott a tenger alatti régészettel, az utolsó évtizedeit elsősorban a környezet védelemnek szentelte. 1997-ben 87 éves korában tért meg a csend világába, ahogyan a cannesi nagydíjas dokumentumfilmje nevezte élete fő színterét, a tengert.

Elbűvölő világ, lélegzetelállító látvány, páratlan színkavalkád a búvárkodás szerelmesei így nevezik természet csodáit. Aki már egyszer látta a víz alatti világ gyönyörűségeit, gazdagságát, az ott élő állatok játékosságát, a színpompás és buja tengeri növényvilágot, az örökké vissza fog vágyni. Nemcsak a látottak miatt, hanem azért is, mert a lemerülő ember lelke kitisztul, teste-szelleme felfrissül.
</td></tr></tbody></table>
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Az örök foci - amihez mindenki ért.

<table style="width: 680px;" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0"><tbody><tr><td style="vertical-align: top;" align="center"><table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0"><tbody><tr style="height: 20px;"><td>
</td> </tr> </tbody></table> </td> </tr> <tr style="height: 15px;"> <td>
</td> </tr> <tr> <td> <table style="width: 680px;" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0"> <tbody><tr> <td style="width: 100px;">
foci.jpg
</td> <td style="width: 10px;">
</td><td style="vertical-align: top; width: 570px;" class="leadszoveg">A gyerekek 99%-a focista akar lenni, aztán sörhasú felnőttként rekedtre kiabálja magát a futballpálya nézőteréről. A legelőkelőbb férfitársaságban is előbb-utóbb téma lesz a labdarúgás, nálunk évtizedek óta találgatják, miért rossz a magyar foci. Először i.e. 2000 körül található említés a labdarúgásról - Kínában. </td> </tr> </tbody></table> </td> </tr> <tr style="height: 10px;"> <td>
</td> </tr> <tr> <td class="cikkszoveg">
foci1.jpg
Állítólag a császár úgy erősítette a katonái lábizmát, hogy kőlabdával játszatta őket. Valójában a gyalogos katonák kiképzésében a gyorsaság, az ügyesség és a találékonyság fejlesztésére szolgáló kiegészítő mozgás volt a csu-küh, szó szerint rúgni labdát. Meghatározott területű játéktér közepére, egymástól 4 méter távolságra két, szintén 4 méter magas bambuszrudat szúrtak, közéjük hálót feszítettek. A háló felső részébe pedig egy 60 cm átmérőjű nyílást vágtak. Ez volt a kapu. A labdát a hálókét oldaláról rúgással és öklözéssel továbbították egymásnak. Lehetett fejjel, háttal és mellel is érinteni, de nyitott tenyérrel nem. Magát a labdát nyolc bőrdarabból varrták össze, tollal és szőrrel tömték ki. Kínai mintára Japánban is megjelent e sport őse kemari néven kb. 1400 évvel ezelőtt. Bár jelentős különbség, hogy itt kultikus szerepet játszott, kezdetben csak a főnemesség kiváltsága volt a játék, majd a miniszteri rangú hivatalnokok is részt vehettek benne.

A szabályok szerint 4-6 játékos kimonóban körbeállt a pályán, a feladat az volt, hogy a labdát lábbal minél tovább a levegőben tartsák. A görögöknél és a rómaiaknál is találunk utalásokat labdajátékokra, ez utóbbiak egy harpastum nevű játékot játszottak, ami a mai rögbi elődje lehetett, s így rokona s labdarúgásnak.

Évszázadokkal ezelőtt az angolok a dánok feletti győzelmet úgy ünnepelték, hogy egy legyőzött ellenfél fejével játszottak. Van miből meríteniük a mai angol szurkolóknak. Angliában már a XI. században játszották a football-t. A ma gólra menő tömegsporttá modernizálódott népszerű játék eredete rontásűző mágia pogány szokásaiban gyökerezett. A rítus lényegét az a hiedelem képezte, hogy egy-egy meghatározott télutói vagy tavaszi napon a különféle megrontásból származó veszedelmeket el lehet távolítani, ha azokat megfelelő szertartás közepette egy bőrbatyuba (bendőbe) gyömöszölik és kirugdossák a faluból. Ezért készített labdákat a farsang végén vagy a virágvasárnapi mise után a falvak apraja-nagyja, s kergette a település határáig.

foci2.jpg
Természetesen ott már várták őket a hasonlóképpen gondolkodó szomszéd község lakói. S az így kialakult ádáz tusában az volt a tét, hogy a labdában megtestesült gonoszságot földjükről minél távolabbra juttassák. A résztvevők személyes buzgalmát az a feltételezés sarkallta, hogy aki a legtöbbet árt a labdának, azt elkerüli a baj, a betegség. Egy idő után már kapura játszottak, vagyis a város piacteréről messzebb lévő terek voltak a célpontok, vagyis a kapuk.

1175-ből fennmaradt egy krónika, ami megörökítette a londoni ifjúság egyik kedvelt játékát: a diákok és a kézműves-legények első egymás elleni labdarúgó viadalát. Szabályok alig voltak, a korpával vagy szalmával töltött labdát lehetett ütni, rúgni, gurítani, és cipelni. A mérkőzés nem gólokért, hanem a labda bizonyos határvonalon túlra juttatásáért folyt. A játékosság mellet a küzdelem is fontos volt, a tömegdulakodások komoly veszéllyel jártak. Erre már születtek tilalmak Londonon kívül Nürnbergben, Párizsban is, amellyel az elöljárók a játékosok buzgalmát mérsékelni igyekeztek. A XIV. század elején Angliában és Franciaországban is betiltották a játékot durvasága miatt, gyakran nevezték ördögi mulatságnak, büntetésként pedig börtönnel fenyegették a futballozókat.

A XIII. században a grúz hegyi falvak lakói körében nagy népszerűségnek örvendett egy lelo-burti nevű játék, amely elnevezés megőrizte a határ- labdázás kifejezést (lelo=határvonal, burti=labda). A nyugat-európaiak babonás hiedelemvilágával összefonódó tömeg-futball játékkal ellentétben a lelo-burti inkább a zsákmányszerzés szelídített változatásból nyerte eredetét.

A labdajáték továbbfejlesztése az olasz reneszánszhoz kötődik. A XIV. század elején Firenzében már körülhatárolt városi pályán zajlott a calcio, mérkőzésvezető irányította, és igazi csapatjáték volt, 27 főből állt egy-egy csapat: voltak csatárok, fedezet, védők és kapus. A győzelmet az a fél szerezte meg, amelyik a másik csapat várát jelképező sátorba több labdát lőtt be. 1555-ben jelent meg az első olyan mű, amely ismertette a játékot, egészségügyi és pedagógiai vonatkozásait elemezte, valamint a játékszabályokat foglalta össze. Érdemes lenne ma is kötelező olvasmánnyá tenni, mivel máig érvényes kijelentések állnak benne: akik jó labdajátékos hírnévre vágyakoznak, egész évben változatos tartalmú és intenzitású edzésmunkát kell végezniük. Évszakokra bontotta a felkészülést, nyárra például kiegészítő mozgásként az úszást, őszre a lovaglást, télire a birkózást javasolta.

Angliában - minden tiltás és büntetés ellenére - a XVI. században virágzott a labdarúgás. Kezdetben nem voltak szabályok, nem volt bíró, a játék inkább szilaj duhajkodás volt, később azonban határozott figyelmeztetés kellett ahhoz, hogy némi előírást elfogadjanak a játékosok. Még két évszázaddal később is a gyerekek rossz környezetéből fakadó renitenskedései közé sorolták. Népszerűsége azonban folyamatosan nőtt, így Cambridge diákjai 1846-ban (ők már 11 fővel vonultak a pályára) határozatba foglalták, hogy ragaszkodnak a tisztán lábbal játszott football ősi hagyományaihoz. Ebben az időben alakultak az olyan iskolai alkalmi társaságok, amelyek játéka már a mai labdarúgáshoz hasonlított. Még néhány év, és a sheffieldi college-ban végzett fiatalok megalakították az első labdarúgó-egyesületet. Ők voltak azok is, akik 1866-ban London ellen első ízben játszottak válogatott mérkőzést. A korábbi szabályok tovább bővültek, a századfordulóra kialakult a napjainkig érvényes hivatalos játékszabály-rendszer alapja.

foci3.jpg
A futballt a britek terjesztették el a világon. Tengerészek, katonák, kereskedők, mérnökök magukkal vitték kedvenc sportjukat, és ahol labdát láttak, azonnal játszani kezdtek, bevonva az őslakosokat is.

Magyarországon a labdarúgás hosszabb ideje virágzik, mint sok más európai országban. 1879-ből maradt fenn egy tankönyv, ami először említi a futballt, vagyis az angol rúgósdit. Az első írásosos utalás 1893-ből származik. A főgimnázium tornatanára Londonból hozatta az első labdát, más értesülések szerint egy Angliában végzett magyar diák hozta haza magával. Mindaddig kézzel játszották, amíg le nem fordították magyarra a szabálygyűjteményt, amiből kiderült, hogy a labdát rúgni kell. Alig egy évvel később már nézői is voltak a budai fiú gimnázium mérkőzéseinek. Az első összecsapás állítólag alig negyed óráig tartott, mert addigra többen eltörték a lábukat. Két évvel később már a Berlinben vásárolt dresszekben játszottak, s hamarosan megalakultak a hivatalos klubok is, ahol kezdetben két angol úriember is rúgta a labdát. A XX. század elején már bajnokságokat szerveztek, akkoriban az MTK és az FTC voltak felváltva a bajnokok. A Magyar Kupa sporttörténeti első mérkőzésre 1909 novemberében került sor. A stadionok megépülése is lehetővé tette, hogy egyre többe látogassák a mérkőzéseket, a pesti kispolgárok számára kellemes időtöltés volt a vasárnapi futball-meccs. A 20-as években már külföldi mérkőzéseket is játszottak, sorra nyerve azokat. Dél-Amerikától Genfig mindenütt győztek.

1950-ben indult a legendás Aranycsapat sikersorozata. 1953. novmeber 25-én a labdarúgás szentélyében, a híres Wembley Stadionban kerül sor az angol-magyar találkozóra, az évszázad mérkőzésére. A 6:3-as győzelem után a vesztes angol játékosok átölelve gratuláltak a magyaroknak, a százezres tömeg pedig tapsviharral ünnepelte a magyar válogatottat. Akkor és azóta is Magyarország egyik legjobban csengő védjegye Puskás Ferenc neve.

Puskás Öcsi apja a Kispest játékosa, később edzője lett, így magától értetődő volt, hogy fia 16 évesen már a csapat rendes tagjaként rettegésben tartotta az ellenfél kapusait lövései erejével és pontosságával. 18 éves korában lett a válogatott tagja. Kiváló képességei, taktikai bravúrjai, a bűvös bal láb alapozták meg a magyar csapat évekig tartó verhetetlenségét. A közel 80 éves, nagyszerű játékos tiszteletére nevezték el az ország legnagyobb stadionját.

És egy férfi Brazíliából, akinek a neve összeforrt a XX. századi labdarúgás történetével: Edson Arantes do Nascimento, azaz Pelé. Már tíz éves korában, 1950-ben játszani kezdett, 16 évesen válogatott volt, 17 évesen pedig világbajnok lett. A következő 20 évben a legkiválóbb labdarúgó és a legnépszerűbb sportember volt a világon. Tehetsége, sportszerűsége, egyedi technikai felkészültsége ma is sok fiatal labdarúgó palánta példaképévé teszi.

Már a XIX. században is az emberek szerettek focit nézni, hamar a legnézettebb sporttá vált. A labdarúgást a múlt század legnagyobb részében a munkásosztály játékának tartották, annak ellenére, hogy korábban az egyetemekről, a magániskolákból került ki. Kikapcsolódást nyújtott, élvezetes látványosság volt, a hétvége fénypontja az egész heti megfeszített munka után. A férfiak sportja volt, a tribünök találkozóhellyé is váltak, a szurkolók csapatokba verődve drukkoltak kedvenceiknek. A férfiak magukkal vitték fiaikat a lelátókra, csípős humorral véleményezték a látottakat, a vendégcsapatokat pedig sportszerűen kezelték. Ez a fajta futball - kultúráltság elveszni látszik. Az elmúlt évtizedek tapasztalata sok szempontból elég rémisztő, ahogyan egyéb területeken is erőszakosabbá, vadabbá vált a viselkedés, úgy itt is számtalan kínos, méltatlan, sőt drámai esemény történt. Holott a versengés, a szép játék öröme, a tehetséges sportolok sikere újra - a szó valódi értelmében - férfias sporttá emelhetné a labdarúgást.
</td></tr></tbody></table>
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Vitorlázás

<table style="width: 680px;" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0"><tbody><tr><td style="vertical-align: top;" align="center"><table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0"><tbody><tr style="height: 20px;"><td>
</td> </tr> </tbody></table> </td> </tr> <tr style="height: 15px;"> <td></td> </tr> <tr> <td> <table style="width: 680px;" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0"> <tbody><tr> <td style="width: 100px;">
vitor.jpg
</td> <td style="width: 10px;">
</td><td style="vertical-align: top; width: 570px;" class="leadszoveg">A határtalan víz mindig is vonzotta a férfiakat. Az ismeretlen, meghódításra váró világ hajóra parancsolta a legbátrabbakat, s többnyire hősként is tértek vissza a messzi tájakról. Sokszor nemcsak a megzabolázhatatlan természeti erőket győzték le ezek a férfiak, de számtalan újítást, műszaki-technikai csodát fedeztek fel hosszú, akár évekig tartó útjaik során.</td> </tr> </tbody></table> </td> </tr> <tr style="height: 10px;"> <td>
</td> </tr> <tr> <td class="cikkszoveg">A hobbivitorlázás a modern férfiak ősi vágyát elégíti ki: uralkodnak a technika felett, fizikai erejükkel, felkészültségükkel irányítják azt, a természet törvényeit megismerve kedvtelésükre használják, miközben élvezik a környezet szépségeit. A vitorlázás - bár igen költséges sport, szabad idős elfoglaltság - a szabadságot, a természethez való visszatérést, a férfias erőpróbát jelenti sokak számára.

vitor1.jpg
A vitorlázás úttörői a polinézek voltak: évezredekkel ezelőtt fatörzsből kivájt csónakjaikon nemcsak a parti öblöket járták be, hanem kimerészkedtek a nyílt vizekre is. Ebben az időben már a kínaiak is vitorláztak dzsunkáikon. Bizonyos feltételezések szerint akár Alaszkáig is eljutottak. A vikingek is igen fejlett hajókat használtak. Egyetlen négyzet alakú vitorla segítségével már képesek voltak félszélben is vitorlázni. Szinte hihetetlen, hogy Amerikát is látták Kolumbusz előtt. Az arabok kifejlesztették a híres dhau hajókat, melyekkel rendszeresen kereskedtek az Indiai-óceánon. A Földközi-tengeren, főleg az egyiptomiak felukkákat használtak. Kezdetben kizárólag hátszélben tudtak haladni az első vitorlások, ezért ha széllel szemben akartak haladni, még mindig evezni kellett. A megoldás először keleten született meg, a kínai dzsunkákat gyékényből készült vitorlákkal szerelték fel. Ezeket ún. merevítőlécekkel erősítették meg, majd kötelekkel szabályozták a vitorla formáját. Ez a felfedezés tette lehetővé, hogy ki tudták használni a szél erejét, és szinte repültek a habokon. Hasonló módszert alkalmaztak az arab- vagy latinvitorlák is. A széllel szembeni előre jutást évszázadokon keresztül fejlesztették. A XV. századi spanyol és portugál felfedezők főleg keresztvitorlákat használtak, melyeket a szél irányának megfelelő szögben forgattak. De ez sem volt tökéletes megoldás, ezért a korai világjáró európai hajósok a kereskedelmi útvonalat az általános időjárási rendszerekhez igazították. A hosszvitorlázás áttörést jelentett a szél felé való vitorlázásban.

Hosszú századokon át a tengeri kereskedelem volt az összekötő kapocs a földrajzilag is távoli kultúrák között. Az új földrészek felfedezése, a világ megismerése lehetetlen lett volna a vitorlázás, a hajózás folyamatos fejlődése nélkül. Miközben - mintegy mellékesen - számtalan dolgot fedeztek fel, egyebek mellett a térképészet, az időjárás változásainak megfigyelése, a pontos navigáció, az egészséget óvó táplálkozás rohamos fejlődésnek indult.

Kedvtelésből már igen korán vitorláztak az emberek. A jacht szó valószínűleg Hollandiából származik, a mai változat elődje a jaght, ami vadászatot jelent. A kezdeti vízi alkalmatosságok a nagy tengerjáró hajók kisebb változatai voltak, és a mai fogalmaink szerint meglehetősen nagyok.

II. Károly angol uralkodó volt az első, aki sportként is tekintett a vitorlázásra.
A fiatal Károly herceget Hollandiába száműzték, majd amikor 1660-ban végleg hazatérhetett Angliába, a hollandok búcsúzóul egy jachttal lepték meg. Testvérével gyakran versenyeztek egymással, az udvar nagy örömére. A tehetősebb emberek a XVIII. században kezdtek saját örömükre vitorlázni. Ezeket a hajókat, vitorlázatuktól függetlenül, egyöntetűen jachtnak nevezték. Eredetileg vízen tartott fényűző ünnepi ceremóniák szereplői voltak. Talán emiatt gondolják sokan még ma is arisztokratikus sportnak a vitorlázást.

Írországban már 1720-ból maradtak írásos feljegyzések, sőt már jacht klubok is léteztek. Angliában 1775-ben alapították meg az első jachtklubot, melynek tagjai 100 évvel később már rendszeresen szerveztek vitorlásversenyeket a Temzén.

A hollandok, majd a britek dolgoztak sokat azért, hogy biztonságosabb, stabilabb hajók készüljenek. A XIX. századi amerikai halász-szkúnereken már megfigyelhető, hogy milyen magas fejlettségi fokot ért el az Újvilágban a lapos, könnyű testű széles fedélzetű szállítóhajók építése. Számtalan műszaki finomítás, modern technikai újítás, vállalkozó szellemű szakemberek. és a vitorlázás szerelmesei szlup-okon, kutter-eken, yawl-okon hajózhatják a tengereket és az óceánokat.

A XX. század előtt a vitorlázás jórészt a gazdagok kiváltsága volt. A kishajóz vitorlázás azonban óriási fejlődésnek indult, így ezt a sportot is sokak számára elérhetővé tette. A jolle vonzotta legjobban a vízre vágyókat, viszonylagos olcsóságuk és könnyű irányíthatóságuk miatt is. Hamarosan már versenyeket is szerveztek a számukra. A hosszú tengeri utazások egyre elterjedtebbé váltak, így elkezdődött a jachttal végrehajtott egyszemélyes földkörüli vitorlázás időszaka is. Joshua Slocum, kanadai hajóskapitány, egyben nagyszerű sportember volt az, aki egyedül vitorlázta körül a földet 1895-ben. Számos követője akadt, többek között Fa Nándor, aki egyedül, első magyarként kerülte meg a Földet. Előtte mintegy bevezetőként 1981-84 között Gál Józseffel megépítették a Szent Jupát nevű vitorlás hajót, majd a következő évben elindultak 717 napos, 70 ezer km-es útjukra. 1991-ben a szóló-földkerülő versenyen, ahol 11. lett, Fa Nándor kapta a Spirit of the BOC Challenge Award különdíjat. Végre elérkezett a legnagyobb kihívás, a Vendée Globe, az egyszemélyes non-stop földkerülő verseny. A legnagyobb megpróbáltatás a déli félteke óceánjainak hajózása, félelmetes és óriási szelekkel, jéghegyekkel. 1992-ben indult, és 128 nap után, már 1993-ban ért célba a legjobbak között, 5. lett a világ legnehezebbnek tartott vitorlás versenyén. Ez a nagyszerű sportteljesítmény is azt bizonyítja: a gyerekkori álmok a férfi megvalósult büszkeségévé válhatnak, csak kitartás, kockázatvállalás, önbizalom, tettrekészség, bátorság, vagyis igaz férfiasság kell hozzá. Érdekesség persze, hogy egyre több nő is részt vesz vitorlás versenyeken, és kiváló eredményeket érnek el.

A mai vitorlások bizonyos szempontból ugyanúgy fejlődtek, mint az egyéb technikai sportok eszközei: minél könnyebbek, minél több erő van bennük, annál gyorsabbak. A modern hajók azonban nemcsak könnyebbek, hanem szélesebbek, testük vonala laposabb, így stabilabbak is.

A vitorlázás olyan sport, amelyben bárki kiélheti hajós vágyait. A vágyaktól függ, hogy csak alaptudást szerez valaki, ami elég ahhoz, hogy szórakozásból vitorlázzon bárki is, vagy elmélyült szaktudásra törekszik, hogy akár versenyeken is indulhasson. A vitorlázás egyik vonzereje, hogy már gyermekkorban, akár nyolc évesen elkezdhető, aztán egyre komolyabb és technikásabb gépekre szállhat, majd hatvan évesen is kormányozhat akár egy tengeri versenyhajót is.

Milyen a jó hajós? Aki csak a partról nézi a vitorlázókat, nem biztos, hogy tudja, komoly fizikai és szellemi felkészültségre van szükség egy kellemes és biztonságos hajókázáshoz is. Kiválóan kell ismerni - többek között - a hajó felépítését, működését, a navigációhoz szükséges eszközöket, a tengeri térképek használatát, tudni kell elemezni az időjárás-jelentés és a hirtelen időváltozást. Természetesen ma már rendkívül korszerű technika áll a hajósok rendelkezésére, de mint minden ember alkotta eszköz, ezek is elromolhatnak. S akkor maradnak az ősi tájékozódási eszközök. Rendkívül fontos, hogy a hajós maga is alkalmassá váljon a nem mindennapi feladatra. A vitorlázó gyors helyzetfelismerő, a bonyolult manővereket is könnyedén hajtja végre, pontosan és egyértelműen irányítja a legénységet. Jól ismeri és alkalmazza a vízi közlekedés szabályait, precíz egészségügyi ismeretei akár életet is menthetnek, vészhelyzetben higgadtan és körültekintően dönt.

Ahhoz, hogy valaki jó vitorlázó legyen, a kezdetektől fogva észben kell tartania azt az alapszabályt, hogy mindig önállóságra kell törekednie. Az igazi hajós mindig előre gondolkodik, elébe megy a problémáknak, és meg is oldja azokat.

Egyre többen merészkednek ki túrázni a tengerekre és az óceánokra. Felejthetetlen utak, emlékezetes látnivalók, hihetetlen kalandokat élhetnek meg jachtjaikon a vállalkozó szelleműek. Híres párosok, köztük a máig népszerű Hiscock házaspár adta meg írásaikkal a végső lökést a tengerre vágyó embereknek, hogy bátran, de felkészülten induljanak el túravitorlás körútjaikra. Ők voltak azok, akik az amatőr vitorlázók sokaságának adtak bátorítást, bárki részese lehet annak a misztériumnak, amit a végtelen vizek kínálnak az embereknek.

A vitorlás hajó - szerelmesei szerint - szinte tökéletes szerkezet. Az ember a megzabolázhatatlannak tűnő természetet, a szelet és a víz erejét használja fel arra, hogy szellemi és fizikai kiválóságát érezze és élvezze.
</td></tr></tbody></table>
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
T-Mobile- LG Mobile 39. Kékszalag Nemzetközi Távolsági Vitorlásverseny

Az idei T-Mobile- LG Mobile 39. Kékszalag Nemzetközi Távolsági Vitorlásverseny rajtja július 6-án, pénteken délelőtt 9.00-kor lesz a Balatonfüredi móló előtti vízterületen - ez a legnépszerűbb, a legizgalmasabb, a leghosszabb távú és a legrégebbi tókerülő vitorlásverseny a Balatonon.
A verseny sajtótájékoztatóján - június 28-án az Operház impozáns Székely Bertalan termében, Wossala György (MVSZ társelnöke), Kerekes Kázmér (MVSZ főtitkár), Varga Kornélia (T-Mobile), Nagy Zsolt, Sidló Noémi (LG Mobile) és Pártay Lucia (eumet) tájékoztatta a sajtó képviselőit az idei verseny részleteiről, újdonságairól.
2007-ben a szabályok szerint egytestű, trapéz nélküli - azaz a hagyományos tervezési elveknek megfelelő hajók indulhatnak. A szigorú szabályok adta lehetőségek minél jobb kihasználása meglódította a hazai hajóépítők, vitorlázók fantáziáját: talán soha nem volt ilyen kiegyensúlyozott az élmezőny.
A Kékszalag verseny hangulatát idén a legfiatalabbak is átélhetik - az ifjúságiak számára csütörtökön megrendezésre kerül a Kékpántlika verseny a füredi öbölben.
A Kékszalag az idén nyit a nagyközönség, a nyaralók, a sportszerető közönség felé.
A verseny legfontosabb eseményei nem zárt kikötőkben, hanem a balatonfüredi mólón és környékén lesznek. A rajt, a verseny, a célba futás legizgalmasabb pillanatait bárki átélheti - a versenyt kísérő Kékszalag fesztivál egyéb közönségcsalogató programjai mellett.
A Kékszalag a legrégebbi, legnagyobb hagyományokkal rendelkező, valamint a leghosszabb távú tókerülő verseny Európában. 1934-ben rendezték meg először, a tengeri sebességi versenyek mintájára.
A nagyhajós távverseny a Balatonfüred - Balatonkenese - Siófok - Keszthely - Tihany -Balatonfüred útvonalon zajlik minden évben. A verseny hossza légvonalban: 145 km.
A versenyen résztvevő hajók száma évről évre rekordokat dönt: 2005-ben 432 vitorlás indult, 2006-ban 479 hajó, közel 2500 versenyzővel állt a rajthoz. Elképzelhető, hogy az idén eléri a félezret az induló vitorláshajók száma.
Bár a verseny nem időre megy - tehát időeredményétől függetlenül, a Balatont leggyorsabban megkerülő vitorlás lesz az abszolút első - mégis minden évben ott lebeg a versenyzők előtt az érvényes Kékszalag időrekord megdöntése is. 1955-ben 10 óra 40 perces időt futott a Nemere II. nevű 75-ös cirkáló, Németh Istvánnal a kormánynál.

KÉKSZALAG - EGY IGAZI KIHÍVÁS

A verseny páratlan sikerét, az évről-évre növekvő érdeklődést már sokan próbálták megmagyarázni. A titok talán abban rejlik, hogy sokféle ambíciónak, igénynek megfelel ez az esemény.
Az élen vitorlázóknak, a magyar vitorlássport legkiemelkedőbb személyiségeinek lehetőség arra, hogy megmutassák - ők a legjobbak. Az abszolút elsőségen túl a 22 induló hajóosztályon belül is hirdetnek győztest, a csoportokon belül is roppant kiélezett és izgalmas a küzdelem.
Megannyi túravitorlázó csak ezen az egy versenyen indul el egész évben. Számukra a Balaton megkerülése, a verseny érvényes befejezése a vitorlásidény legnagyobb kihívása.
Sok hajó két napnál is több időt tölt vízen, a legénység a családból, a barátokból áll, számukra felejthetetlen élmény a Kékszalag.
A támogatók számára a vitorlázás, ez az exkluzív sport páratlan lehetőség, különösen az év legnagyobb médiaérdeklődésével kísért versenyén.
Az új iránt fogékony, a sportot arculatukba illesztő, színvonalas ügyfélkört elérni kívánó cégek lógói és nevei is feltűnnek a hajókon. Magyarország legnagyobb mobilszolgáltatója a T-Mobile hosszú évek óta a Kékszalag támogatója.
Idén főtámogatóként csatlakozott hozzá az LG Mobile is. Az LG az elektronikai, informatikai és kommunikációs termékek egyik legnagyobb technológiai innovátora. A multinacionális vállalat 2002 óta nagy hangsúlyt fektet mobilüzletágának fejlesztésébe és kiemelkedő sportesemények támogatásába. Az LG Mobile támogatott sporteseményeivel idén földön, vizen és levegőben is megtalálható lesz. Az LG Mobile mottója, hogy a legújabb, leginnovatívabb mobiltechnológia biztosítja a kapcsolatot a világ minden részével.
A Kékszalag másik főtámogatója, a T-Mobile természetesen kihasználja saját lehetőségeit. A verseny állásáról percre kész híradás olvasható a t-zones WAP-on, az időjárás változásról, az esetleges viharveszélyről pedig kör SMS-ben értesítik a résztvevő hajók kormányosait.
A sporton kívül társasági, üzleti esemény is a Kékszalag.
Idén pedig a Kékszalag fesztivál a nagyközönséghez is eljuttatja a verseny élményét, a Kékpántlika ifjúsági verseny pedig már a jövő Kékszalagjainak a sztárjaira gondol.
Forrás: www.yacht-magazin.hu

Csatolok néhány képet a 2005.07.23-án merendezett Kékszalag vitorlásversenyről.​
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
39. Kékszalag Nemzetközi Távolsági Vitorlásverseny - ESÉLYLATOLGATÁS

AXA-BROKERNET

Litkey Farkas kormányos, címvédő, hatszoros Kékszalag győztes: "Néhány helyen változtatunk csak - igaz, nem apróságokat. Kap a hajó egy másfél méterrel hosszabb karbon árbocot, ami a Pauger műhelyben készül.
Ehhez persze több új vitorla is kell. Megszélesítettük a hajót - a szabályok lehetőségeit kihasználva - öt méteresre. Gyenese Balázs lesz mellettem a taktikus. Az esélyekről idén elég nehéz beszélni.
A Sopi (Soponyai Géza) új hajóját és a Király Zsolt-féle hajót még nem láttuk, de úgy érzem, gyengébb szélben van ellenünk esélyük. Mi allround hajó vagyunk. Ha valaki kockáztat, és flautéra készülve nem rak fel elég tőkesúlyt, akkor az ellen nehéz bármit is tenni." Kiérlelt technika, tapasztalt kormányos és csapat - mindenki tőlük várja a győzelmet. Ezért lesz talán épp nekik a legnehezebb.
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
39. Kékszalag Nemzetközi Távolsági Vitorlásverseny - ESÉLYLATOLGATÁS

DIEGO

Ez a hajó 2005-ben, az előző nem trapézos Kékszalagon második lett - nem sokkal jött be a győztes után. Kormányosuk a többszörös magyar bajnok Rauschenberger Miklós lesz, a legénység pedig egy kifejezetten dinamikus, sportos, fiatal BYC-es csapat - 470-esekről és 49er szkiffekről verbuválódott a kemény mag. Az idei tapasztalatok alapján frissebb szélben van elsősorban esélyük - még az utolsó hetekben is rengeteget dolgozik a legénység azon, hogy gyenge szélben is gyorsítsanak a hajón. A Pannon Sails műhelyében készül számukra a Balaton talán legnagyobb ultrakönnyű bőszeles vitorlája. Ugyancsak bevált, kipróbált hajó - egy rakás győzelemre éhes fiatallal a fedélzeten.
Sokak szerint ez a létező legjobb kombináció.
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
39. Kékszalag Nemzetközi Távolsági Vitorlásverseny - ESÉLYLATOLGATÁS

MÉDIACONTACT-AVATAR

Gyakorlatilag az utolsó percben lett kész Soponyai Géza új hajója. A karbon merevítésű héj és fedélzet az utolsó szögig a sebességet szolgálja. A test súlya 700 kg, alatta majdnem másfél tonna tőkesúly gondoskodik a stabilitásról. Bőszélben akár 360 m2 vitorla is felhúzható a 20 méteres árbocra. A kormányost az olimpiai bronzérmes Detre fivérek is segítik a verseny során.
A hajó előnye ugyanaz mint a hátránya: az, hogy vadonatúj, innovatív - de néhány elemében kipróbálatlan konstrukció.
Ha minden működik, ennek a csapatnak már jár egy győzelem.
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
39. Kékszalag Nemzetközi Távolsági Vitorlásverseny - ESÉLYLATOLGATÁS

SPONSOR WANTED

A hajó neve is sejtetni engedi - a fűzfői Király Zsolt és csapata gazdálkodik a legkevesebb pénzből - de talán a legtöbb kreativiással. Soponyai Géza műhelyéből vettek egy üres héjat - és ezt építik be, öltöztetik fel saját lehetőségeik szerint. A csapat rendelkezésére álló trapézos Liberából átemelik az átalakított 4 szálingos 22 m magas árbocot, a vitorlázat is innen ismerős. A méretek lenyűgözőek. Az esélyes hajók között a legnagyobb vitorlafelülettel ők rendelkeznek. A hírek szerint merészen kockáztatnak majd. Azaz gyenge szélre számítva jócskán könnyítenek a két méterre merülő tőkesúlyon. Dupla vagy semmi? (Kép nélkül)
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
39. Kékszalag Nemzetközi Távolsági Vitorlásverseny

TOVÁBBI RÉSZLETEK

KÉKPÁNTLIKA - a verseny ifjúsági verziója

A Kékszalag "nulladik" napján, csütörtökön a Kékpántlika verseny kerül megrendezésre, a Kékszalag Junior változata, Ifjúsági és Serdülő túraverseny, 49er, 420-as osztályokban, Balatonfüred előtti vízterületen.
A verseny célja, a Kékszalag tradícióinak és a túra vitorlázás szépségeinek megismertetése az ifjú vitorlázókkal, ahol szülők, ismerősök, barátok is végig kísérhetik a verseny izgalmait, az ünnepélyes Díjkiosztó során pedig együtt örülhetnek a gyerekek sikereinek.

KÉKSZALAG - FESZTIVÁL

A jól ismert vitorlás telep "kiköltözik" Balatonfüred centrumába. A verseny eseményei a nagy mólón, a Vitorlás tér kis és nagyszínpadán, valamint telepített rendezvény sátorban zajlanak. A kapcsolódó Tagore sétány pedig a rendezvény alkalmából kitelepülő kirakodó vásárosoknak ad helyet. A verseny közel két napig egyfolytában tart a vízen.
Az érdeklődők a parton és vízen egyaránt nyomon követhetik a Kékszalag legizgalmasabb pillanatait:
- Nézőhajók indulnak a Balaton több pontjáról
- Vitorlás téren két óriás kivetítőn folyamatosan láthatóak a verseny történései

BIZTONSÁG

Az idei szeszélyes nyár könnyen próbára teheti a Kékszalag mezőnyét - ráadásul egy félezer hajóból álló mezőnyben nem lehet mindenki mellé mentőmotorost állítani. A verseny sajátossága, hogy azt még viharos szél esetén sem szakítják félbe. Ezért minden induló vitorláson kötelező a mobiltelefon, amelyen nem csak segítséget kérhetnek a hajósok, hanem viharveszély esetén a rendezőség SMS-ben is figyelmezteti a versenyzőket. Ajánlott felszerelés a műholdas helymeghatározó - hogy baj esetén egy-egy hajó a pontos pozícióját is közölhesse a mentőhajókkal. Új szabály, hogy bármilyen fokozatú viharjelzés esetén kötelező a mentőmellény viselése a teljes legénység számára.

Forrás: www.yacht-magazin.hu
<embed src="http://index.hu/img/assets/video/playere.swf?file=/kult/bujtor" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" height="341" width="420">
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Látnivaló?

Igen, a 39. Kékszalag tókerülő vitorlás verseny igazi látványosság. Ha a sportág valamelyik hazai eseménye átütheti a médiumok nem túl szenzitív ingerküszöbét, akkor az csak a Kékszalag lehet, hiszen itt nincsenek speciális pályák, külön rajtoló keveredő osztályok. A félezres mezőnyben több mint 2000 versenyző vág neki Európa leghosszabb tókerülésének, így nem csoda, hogy a családtagok ismerősök, és az érdeklődők köre is meghaladhatja a 10000-et. Őket is ki kell szolgálni, mert ez az egész vitorlás sport megítélésének, presztízsének kulcskérdése. Ennek a körnek teljesen mindegy, hogy milyen celebritások üldögélnek az esélyes hajók fedélzetén, őket a verseny, a baráti csapat eredménye, küzdelme érdekli.

A korábbi években hála a GPS rendszer által kínált lehetőségnek több mint 100 hajó viselt követő eszközt, vált mindenki számára „láthatóvá“, követhetővé. Idén sajnos úgy tűnik a rendezők nem tartották fontosnak az internetes tájékoztatást, mert a követést 40 hajóra korlátozták, és a szolgáltatást pályáztatás nélkül egy új, komoly referenciával nem rendelkező cégre bízták. A döntés furcsasága, hogy eddig 3 vállalkozás biztosított követést minden ellenszolgáltatás nélkül, mégsem kaptak megbízást, de még megkeresést sem, pedig a hajós referenciákon túl van köztük olyan, amelyik több mint 5000 jármű folyamatos követését biztosítja nap mint nap.
Csak remélni tudjuk, hogy az új szereplő bár alacsonyabbra tették számára a lécet – nem veri le azt – és a 40 hajó követését kifogástalanul, elődeihez hasonlóan real time üzemmódban is képes lesz biztosítani. A kiírásban megjelenő kauciós igény új elem, ilyet eddíg senki nem kért, ugye a szolgáltatás már nem kerül pénzbe?

Az első képen: A[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]z abszolút első helyezést szerzett Brokernet-Winterthur I. (kormányos: Litkey Farkas) útvonala
A második képen: [/FONT]
[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]A J-24-es hajóosztályban 2. helyet szerzett Hedda (kormányos: Lettner Adorján) az abszolút listán 140. lett.[/FONT]



 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Az AXA-Brokernet nyerte a Kékszalagot Litkey Farkassal a kormánynál

Ami megtörtént tavaly, az megtörtént idén is. Litkey Farkas csapata és hajója, az Axa-Brokernet az idei, 39. Kékszalagot is megnyerte. A reggeli és délelőtti élénkebb szél estére leállt, de így is Libera nyerte az idei versenyt is. Reggel 9-kor 508 hajó állt a startnál 4000 vitorlázóval. Összefoglaló a versenyről.
  • Alig telik el 45 perc, az élboly máris eléri a kenesei bóját. Itt elsőként az Axa-Brokernet, majd az Avatar, majd pedig a Diego fordul.
  • 10 és 11 óra között a Sponsor Wanted megelőzi a Diegót, így a harmadik helyre jön fel, az előnye viszont nem túl meggyőző, még sokáig fej-fej mellett haladnak. Jó 5-ös szél fúj, ami az elmúlt évek versenyéhez képest erős, így egyrészt talán megdőlhet a tókerülő rekord, másrészt több hajótípusnak is lehet esélye a Liberák mellett.
  • 13 óra előtt nem sokkal hagyja el a tihanyi csövet a nyugati medence felé elsőként az Axa-Brokernet, utána az Avatar, majd a Diego, a Sponsor Wanted tehát visszaesett a negyedik helyre.
  • Az élboly sorrendje marad, 16 óra után nem sokkal a keszthelyi bóját megkerüli az Axa-Brokernet, akik kissé elhúztak, hiszen „csak” másfél km-rel mögöttük érkezik az Avatar, utánuk a Diego, negyedik helyen a Sirocco, majd a többi 70-es cirkáló.
  • 18 óra felé szép fokozatosan szinte teljesen leáll a szél, az élboly Fonyód magasságában jár. Ez a gyenge szél leginkább a Sponsor Wanted-nek kedvez.
  • Az Avatar már több mint 5 km-rel van lemaradva az Axa-Brokernet mögött Boglár-Öszöd vonalában, a szél kissé erősödik 10-11 km/h-ra, de úgy tűnik, ez így is kevés lesz a második helyezett Avatarnak.
  • 20:30 után nem sokkal az első helyen álló Axa-Brokernet átjött a tihanyi csövön, már nincs sok hátra....
  • 21:17-kor befut az Axa-Brokernet! 12 óra 16 perc alatt teljesitették a 145 km-es távot, ez Litkey Farkas és csapata 7.Kékszalag győzelme.

  • Ha az Avatar nem hibázik nagyot, akkor ők lesznek másodikak, de a Sponsor Wanted a harmadik Diego nyomában halad szorosan, így a harmadik helyért még várható küzdelem.
  • 22 órára már a mezőny fele már megkerülte a keszthelyi bóját.
  • 22:15 felé a jóslatoknak megfelelően befut a második helyen az Avatar is, 22:30-kor pedig végül a Diego harmadikként, a Sponsor Wanted pedig negyedikként. Ezzel lényegében közel állandó volt a sorrend végig a verseny folyamán..
  • 23:30 után nem sokkal a Capella befut ötödikként, a Sirocco hatodikként
  • hetedik lett a Nemere, nyolcadik az Irokéz, kilencedik az Anna, tizedik az Orpheus
<embed width="420" height="341" src="http://index.hu/img/assets/video/playere.swf?file=/sport/kekszalag_2007" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent"></embed>
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Motorosok

Hali! Szerintem a csatolt rövid "film" inkább Ebbe a Témába való.
Fergeteges!!! Ezt látni kell!!! Üdv. M.T.E.:..:
 

ottó72

Állandó Tag
Állandó Tag
Remélem ebbe a mindenbe belefér az erőemelés testépítés is. Ha valakit érdekel a téma szivesen szót váltanék vele.
 

Kiss Erika

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Én inkább a fitness rajongója vagyok: egészséges életmód, megfelelő mozgás kardio és kondi gépeken, vagy éppen egy taekwon-do edzésen.
Szerintem ez hatásos... négy gyerek után szükséges is...
 

antal.barbara

Állandó Tag
Állandó Tag
Hali.Én szeretem a teniszt és az uszást amikor tudok mindig megyek ha nincs persze sok házi.Az osztállyal is jártam hetente úszni.Télen szoktam teniszezni a legtöbször mert akkor nincs olyan meleg:)
 

2003mte

Állandó Tag
Állandó Tag
Red Bull: Besenyei a negyedik

Besenyei Péter a negyedik helyen végzett a Red Bull Air Race műrepülőverseny portói állomásán, a viadalt - idénybeli első sikerét aratva - a brit Steve Jones nyerte.

<!------ END SENDBYEMAIL ------> <!------ END PRINTPAGE ------> <!-- Adserver zone (write): 35310, Adverticum_Billboard_stop_45 --> <script type="text/javascript">if(!window.goA)document.write('<sc'+'ript src="http://imgs.adverticum.net/scripts/gwloader.js?ord='+Math.floor(Math.random()*1000000000)+'" type="text/javascript"><\/sc'+'ript>');</script><script type="text/javascript">if(window.goA)goA.addZone(35310,{displayOptions:{bannerhome:'http://ad.adverticum.net'}});</script><script charset="iso-8859-2" src="http://ad.adverticum.net/js.prm?zona=35310&ord=m7Hi3Xu6Sv4Fe4Kk3T&re=http://www.stop.hu/articles/?subcategory=sport"></script> <noscript> Kattintson a hirdetésre!" /></noscript>
<!------ PRINTPAGE ------><!------ SENDBYEMAIL ------><!------ END SENDBYEMAIL ------><!------ END PRINTPAGE ------><!------ kapcsolodo cikkek start ------><!------ kapcsolodo cikkek end ------><!------ PRINTPAGE ------><!------ SENDBYEMAIL ------> A szigetországi versenyző - a viadal honlapja szerint 600 ezer néző előtt - a fináléban 0.38 mp-cel előzte meg az amerikai Mike Mangoldot.
A kisdöntő, a harmadik helyért rendezett párharc szintén brit győzelmet hozott: Paul Bonhomme Besenyeinél bizonyult gyorsabbnak.

Összetettben továbbra is Mangold vezet 41 ponttal Bonhomme (39) és Besenyei (30) előtt.
A következő viadalra szeptember 22-én kerül sor San Diegóban, a záróversenyt pedig november negyedikén rendezik Perthben.

Forrás: www.stop.hu

G R A T U L Á L U N K !!!

Az alábbi csatol képek forrása: www.redbullairrace.com
 
Oldal tetejére