Pilates

kirola témája a 'Toronto és környéke' fórumban , 2007 Május 18.

 1. kirola

  kirola Új tag

  Sziasztok
  Május 28án indul (indulna) egy pilates oktatói tanfolyam Torontóban a
  StottPilates központban.
  Sajnos én az előző kurzusra nem fértem már be, ez
  viszont,most úgy tűnik mégsem fog elindulni, mert még 1
  ember hiányzik a minimális létszám eléréséhez.
  Ha valakit érdekel, kérem jelentkezzen az
  [email protected] cimen.
  Illetve nézzétek meg a http://www.stottpilates.com
  weboldalt, láthatjátok, hogy jelenleg is keresnek
  oktatókat, valamint,azt is, hogy milyen jól lehet pilates
  oktatóként keresni.
  Üdv
  Kriszta
   
 2. Abigel573

  Abigel573 Állandó Tag

  Egy újszülöttnek ....
  Mi az a pilates?
   
 3. Spanky

  Spanky Állandó Tag

  Egy torna fajta.
  Nagyon jo.
   
 4. angelvictory

  angelvictory Állandó Tag

  egy kicsit a témáról

  Ha már ilyen régóta nem írt senki sem :D

  [​IMG]

  A pilates vagy pilátesz fitnessz módszert a német Joseph Pilates alapította a huszadik század elején.<sup id="cite_ref-Pilates_1945_.E2.80.93_Re-released_1998_0-0" class="reference">[1]</sup> 2010-ben 11 millió gyakorlója és 14 000 oktatója volt az USA-ban.<sup id="cite_ref-1" class="reference">[2]</sup> A Pilates olyan komplex mozgásforma, amely ötvözi a "nyugati" világ anatómiai ismereteit a "keleti" mozgáskultúra egyes eszközeivel. Gyakorlásában nagy szerepet kapnak a gerinc stabilizáló izmai (mélyizmok) illetve a speciális légzéstechnika.

  A Pilates módszer nevét megalkotója, Joseph Hubertus Pilates után kapta, aki Németországban, Düsseldorf mellett született 1883-ban. Születése óta angolkórban, asztmában és izületi fájdalmakban szenvedett. Ennek hatására életét már egészen korán a sportolásnak és az egészséges test kialakításának szentelte: gimnasztikázott, testépített, jógázott - ennek az eltökéltségnek az eredményeképpen már 14 évesen anatómiai rajzokhoz állt modellt.
  1912-ben Angliába költözött, bokszolóként, cirkuszi előadóként és önvédelmi sport oktatóként dolgozott. A világháború kirobbanásakor a német állampolgárokat, így Pilatest is, internálták, és ezalatt, a Man-szigeten kezdte el kialakítani módszerét. Honfitársai, akiken "gyakorolt", a testedzésnek köszönhetően megerősödtek fizikailag, és elkerülték azt az irtózatos influenzajárványt, amely ezreket ölt meg.
  1926-ban az USA-ba költözött, az oda tartó hajóúton ismerkedett meg későbbi társával, Clarával, akinek segítségével kialakította a "Contrology"-nak (=kontroll) nevezett módszerét, és megnyitotta fitness termét a New York-i Balett épületében. Kora legnagyobb táncosai és táncoktatói jártak hozzá, hogy a "Contrology" módszer segítségével szép alakra és hihetetlen ruganyosságra tegyenek szert. Ezután 40 év "aranykor" következett Pilates életében és munkásságában. Haláláig fejlesztette módszerét, összeállított többszáz ma is használt gyakorlatot (melyek gyűjteménye Pilates "basic" vagy "true" irányzat éven ismert), és számos gépet alkotott meg. 87 évesen hunyt el.  Gyakorlói szerint a pilates fő célja a test és a lélek egységének megteremtése olyan módon, hogy az elme ne legyen lekötve és a test kecsesen, egyensúlyban mozogjon.
  Joseph Pilates 6 alapelvet alkotott meg módszeréhez.
  1. koncentráció (concentration) A tudatos mozgás kulcsa, hogy odafigyeléssel, a figyelem fókuszával végzik a a gyakorlatokat.
  2. irányítás (control) Szellemi és fizikai irányítás. Az izmok irányítása, a mozgás összekoordinálása, a légzés koordinálása. (Pilates a módszerét nem magáról nevezte el, hanem Controll-nak.)
  3. központosítás (centering) A módszert azon alapvetésre épül, hogy minden mozdulat az úgynevezett powerhouse-ból (erőközpont) indul ki, azaz a has-alsó háti szakasz-csípő-fenék központi területből, amely körülveszi a létfontosságú szervek nagy részét, magába foglalja a gerincet, a test középpontját alkotva.
  4. légzés (breathing) A megfelelő légzéstechika a kulcs a minél tökéletesebb mozgás kivitelezéséhez. Minden gyakorlat mozdulataihoz adott ki-és belégzésütem tartozik.
  5. áramlás (flowing movement) Minden gyakorlatnak saját üteme van, ezáltal a gyakorlatok "áramló" mozgással állnak össze egésszé.
  6. precizitás (precision) A gyakorlatok helyes kivitelezése a legfontosabb, inkább kevesebb ismétlésszámmal, de a lehető legtökéletesebben végrehajtva kell dolgozni.
   
 5. bunny17

  bunny17 Állandó Tag

  a legjobb ! sokféle mozgásformát kipróbáltam már,de ez jött be legjobban.Fejfájásra,relaxációra,átmozgatásra,derékproblémákra- nekem segit ^^
   
 6. pilma

  pilma Állandó Tag

  Szeretném megosztani Veletek Joseph Pilates egyik jelentős gondolatát, amely közelebb vihet a mozgásforma lényegének megértéséhet is.

  Tehát: "Az élet csodái csak azon kevés szerencsés számára vannak fenntartva, akik jó egészségnek örvendenek - ami a te veleszületett jogod is!"
   

Megosztás