Történelemmel kapcsolatos könyvek I.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Helmut Kohl - Aggodalom Európáért

1677777312583.png


Szenvedélyes hangvételű esszéjében az Európai Unió legnagyobb építőmestereinek egyike kiáll mindannyiunk Európájáért. Helmut Kohl meggyőzően érvel a mellett, hogy Európa miért tekintendő ma is a béke és szabadság nélkülözhetetlen biztosítékának. Egyúttal aggodalmát fejezi ki az európai egyesüléssel és a közös jövőnkkel kapcsolatosan.
Közérthetően fogalmazott, személyes hangvételű könyvében a volt kancellár elmeséli az egyesülés alaptörténeteit: hogyan született meg az európai eszme, milyen nagy utat tett meg Európa 1945-től napjainkig, valamint miért volt és marad létfontosságú a közös valuta, az euró bevezetése. Írásában Helmut Kohl a kényes témákat sem kerüli. Kitér az Euro 1999-es bevezetését követő hibákra, elítéli azt a rövidlátást, amely az ezredforduló óta az európai eszme körüli diskurzust övezi, és sorra veszi a téves politikai döntések Európa határain messze túlnyúló következményeit. Sorait azzal az alapvető meggyőződéssel zárja, miszerint Európa a jövőnk. A közös jövő pedig kötelességekkel és felelősséggel jár.
A könyvet Helmut Kohl magyar olvasóknak szánt előszava, valamint Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének a kancellár felkérésére írt bevezetője teszi teljessé. A volt kancellár előszavában nélkülözhetetlennek nevezi Magyarország hozzájárulását Európához, a jelenlegi menekültválság körüli vitáról pedig egyértelmű véleményt mond. Mindenekelőtt arra figyelmeztet: a nemzeti különutas politika a huszonegyedik században nem opció többé.
Dr. Helmut Kohl 1930. április 3-án született a Rajna-menti Ludwigshafenben, Németországban. A Frankfurt am Main-i és a Heidelbergi Egyetemen történelmet és jogot tanult, majd történelem szakon doktori címet szerzett 1958-ban. 1947 óta tagja a CDU-nak, azaz a német Kereszténydemokrata Uniónak. 1959-től 1976-ig Rajna-vidék-Pfalz tartományi parlamentjének képviselője. 1969-től 1976-ig Rajna-vidék-Pfalz tartomány miniszterelnöke. 1973-tól 1998-ig a CDU szövetségi elnöke. 1976-tól 2002-ig a Német Szövetségi Gyűlés, a Bundestag képviselője. 1982. október 1-től 1998. október 27-ig a Németországi Szövetségi Köztársaság szövetségi kancellárja. Helmut Kohl tizenhat éven keresztül vezette a szövetségi kormányt, és ezzel mind a mai napig a leghosszabb ideig hivatalban lévő német szövetségi kancellár. Ő volt a Szövetségi Köztársaság hatodik és az újraegyesült Németország első kancellárja.
A volt kancellár számos díj és kitüntetés tulajdonosa: 1992-ben többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét, 1998-ban pedig az Európa Díszpolgára címet adományozták neki. Helmut Kohl feleségével, Dr. Maike Kohl-Richter asszonnyal a szülővárosában, Ludwigshafenben él.
2016
 

Csatolások

  • Helmut Kohl - Aggodalom Európáért.pdf
    2.8 MB · Olvasás: 128

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Ujváry Gábor - „Egy európai formátumú államférfi”
Klebelsberg Kuno (1875-1932)

1677777578891.png


Napjainkban a két világháború közötti Magyarország politikusai közül Horthy Miklós kormányzó, Bethlen István, Teleki Pál és Gömbös Gyula mellett valószínűleg Klebelsberg Kuno kerül a legtöbbször szóba a magyar sajtóban és közbeszédben. A vele való – sajnos inkább felszínes – foglalkozásnak igazi reneszánszát éljük. Az utóbbi években számos intézményt is elneveztek róla, szinte kultikus figurává vált, ám kultusza nemegyszer gyakori és fölösleges túlzásokba esik. Az elmúlt évtizedekben sokan elemezték munkásságát, többnyire azonban csak részletkérdésekre koncentráltak. 1942 után első ízben jelen kötet tesz kísérletet az egész életpálya összefoglalására, megmutatva: mi az, ami pályafutásáról és annak nagyszerű teljesítményeiről – s néhány megvalósítatlan vagy torzóban maradt tervéről – viszonylag már ismert, feltárt és tudományosan is megalapozott eredményeket hozott. Ám egyben kijelöli a Klebelsbergre vonatkozó kutatások újabb irányát is: nevezetesen a vallás- és közoktatásügyi minisztersége előtti, már későbbi önmagát építő, eddig kevésbé ismert életszakasz jelentőségét.
„Bízom benne, hogy a szándékaim szerint olvasmányos stílusú, ám kellő szakmai háttérrel és alázattal bíró, Klebelsberg számos írásából és azok visszhangjaiból gyakran idéző könyvemmel hozzájárulhatok ahhoz, hogy hősöm alakját a jövőben megérdemelten tiszteljék, hiszen valódi államférfiként igazán rászolgált erre. Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy megpróbáljuk őt és munkásságát tárgyilagosan értékelni, és ne félistenként, hanem emberként, politikusként tekintsünk rá. Bármennyire kiváló, mégis esendő emberként olykor ő is vétett hibákat, néha rosszul ismerte fel saját és országa lehetőségeit. Mindez azonban semmit sem von le nagyságából, sőt inkább erősíti azt, hiszen ezáltal tudunk közelebb kerülni hozzá.”
Ujváry Gábor
2016
 

Csatolások

  • Ujváry Gábor - Klesberg Kuno.pdf
    13.6 MB · Olvasás: 138

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Zolnay Vilmos - Gedényi Mihály - A régi Budapest a fattyúnyelvben

1677922683745.png


Ez a könyv a főváros sajátos históriáját vázolja fel a nyelvészet eszközével. Mivel anyagát a fattyúnyelvből, a szlengből meríti, a kirajzolódó képből a 19-20. század fordulójának és a 20. század első felének nem hivatalos Budapest-történetével ismerkedhet meg az olvasó.

2008
 

Csatolások

  • A-regi-Budapest-a-fattyunyelvben.pdf
    384.5 KB · Olvasás: 127

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Németh István - Katyń, 1940

1678075918989.png


A kötet egyedülálló érdeme, hogy a módszeresen elkövetett katyńi tömeggyilkosságokat történeti hátterükbe helyezi, érvelését a legújabb nemzetközi kutatási eredményekre alapozza, s először közli e témakör legfontosabb dokumentumait. Így egyfajta sajátos történelmi narratívát kínál.
Az 1918 végén függetlenné vált Lengyelország az 1930-as évek végén német-szovjet harapófogóba került. A két hatalom 1939. augusztus 23-án tíz évre szóló megnemtámadási egyezményt kötött, amelynek titkos kiegészítő jegyzékében felosztották egymás között Közép- és Kelet-Európát, összesen hat országot. Szeptember folyamán együttesen szétzúzták Lengyelországot, majd határ- és barátsági egyezményt kötöttek. Nagy-Britannia és Franciaország a Lengyelországnak adott függetlenségi garanciája nyomán hadat üzent Németországnak, s ezzel megkezdődött a második világháború.
1940. április 3. és május 19. között a szovjet titkosszolgálat, az NKVD 14 552 lengyel tisztet mészárolt le. Sztálin 1941-ben Sikorski lengyel miniszterelnöknek azt válaszolta, hogy a tisztek minden bizonnyal Mandzsúriába szöktek. A lengyelek azonban hiába kutattak utánuk. A szovjet hatóságok dezinformálták őket,sőt 1990-ig nagyrészt a nemzetközi közvéleményt is.
A lengyel értelmiség szisztematikus kiirtása s vele a lengyel függetlenség esetleges visszaállításának megakadályozása a szovjet és német félnek egyaránt érdekében állt. A szovjetek által elkövetett katyńi mészárlás Kelet Golgotájának szimbóluma, amely büntetlen maradt.
2013

 

Csatolások

  • Németh István - Katyń, ​1940.pdf
    11.7 MB · Olvasás: 151

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Oplatka András - Németh Miklós

1678076659851.png

„Hogy teheti meg, hogy közvetlenül a választások előtt minden osztogatás és ígéret nélkül ily szigorúan takarékos költségvetést tervez? Ártani akar saját pártjának?” –kérdezte 1989 decemberében Theo Waigel nyugatnémet pénzügyminiszter Németh Miklós kormányfőtől. „Ez az ország érdeke – hangzott a válasz –, és ez minden pártszempontot felülír.”

Németh Miklós 1988 novemberétől 1990 májusáig állt a kormány élén. Kezdetben csak a rendszer tágítására törekedhetett, ám 1989 viharos eseményei során a cél már hamarosan úgy fogalmazódott meg, hogy biztosítani kell békés körülmények között az átmenetet, és le kell rakni az eljövendő jogállam alapjait. Németh és miniszterei – a pártállamról leválva, egyedül az ország érdekét szem előtt tartva – vállalták a feladatot. Így a kormányfő 1990 tavaszán, az immár szabadon választott országgyűlés előtt elmondhatta, saját munkájuk gyümölcseként nem keserű, hanem édes szájízzel nyújthatja be kormánya lemondását. A magyarországi emlékezetben megmaradt a „szakértő kormány” képe, ugyanakkor a Németh-kabinetet utólag csak kevesen tartják számon a rendszerváltás aktív, az eseményeket formáló elemeként. Ennek egyik oka bizonyára az is, hogy Németh, számos kortársával ellentétben, leköszönése óta alig-alig szólalt meg az utóbbi 25 esztendőben.

E könyvben most Németh Miklós beszél életéről, a rendszerváltásról s annak ismeretlen részleteiről. Mondanivalóját kiegészítik mások, akik pályáján találkoztak vele.

A kötet szerzője Oplatka András történész, újságíró, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Évtizedeken keresztül volt állandó szerkesztője, külpolitikai szakírója a tekintélyes Neue Zürcher Zeitungnak. Számos könyve jelent meg német és magyar nyelven.
2014
 

Csatolások

  • Oplatka András - Németh ​Miklós.pdf
    19.4 MB · Olvasás: 132

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyurgyák János (szerk.)- Magyarország története képekben-A két világháború között
a5262ec9de1e1826ae161cd7ba2accd5.jpg


pdf 240mb

Kód:
https://data.hu/get/13658778/MATORKEPPDF.part1.rar
https://data.hu/get/13658786/MATORKEPPDF.part2.rar
 

alapember71

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyurgyák János (szerk.)- Magyarország története képekben-A dualizmus kora
eb1a5c1d2cf68d886514870d085c3b52.jpg

A szerző az elmúlt évben végigkutatta a Kárpát-medencei múzeumok (Kassa, Marosvásárhely, Kolozsvár, Pozsony, Debrecen, Keszthely, Budapest kisebb és nagyobb múzeumai stb.) anyagát (fényképek, plakátok, karikatúrák, képeslapok, térképek és egyéb kisnyomtatványok). A képeskönyv újdonsága – a történeti feltárás mélysége mellett –, hogy a hagyományos politikai eseménytörténet mellett hangsúlyos szerepet kapott a magyar társadalomtörténet képi bemutatása. A díszdobozban megjelenő könyv három önálló kötetet tartalmaz: A dualizmus kora; Magyarország a két világháború között; Szocializmus és rendszerváltás Magyarországon. A három kötet mintegy 2500 képi dokumentumot közöl igényes kidolgozásban, azaz a képek alkalmasak arra, hogy történeti forrásokként használjuk őket. A képi dokumentumokat korabeli szövegek egészítik ki. pdf 431mb

Kód:
https://data.hu/get/13648782/DUALIZPDF.part1.rar
https://data.hu/get/13648834/DUALIZPDF.part2.rar
https://data.hu/get/13648859/DUALIZPDF.part3.rar
Szia! A másik két részt nem tudod feltölteni?
 

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
Kérésre újra....
Bánhegyi Ferenc - A Hunyadiak Dicsősége
covers_236715.jpg

A magyar nép legcsodálatosabb kincse a nemzet emlékezete. Ez különleges bölcsességet jelent, mert értékeli a történelmi évszázadok szereplőit, és egyes személyeket átad a felejtésnek, míg másokat megőriz, és örök időre elhelyez a nemzet panteonjába. Így a földi halandó is megérheti a halhatatlanságot, ha méltó életművet is alkot. Különösen igaz mindez Hunyadi Mátyásra: 2008-ban ünnepeljük (ünnepeltük) születésének 565., királlyá választásának 550. évfoldulóját.

Kód:
http://data.hu/get/9982358/BAFEHUDIPDF.rar
 

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
Kérésre újra....
Plihál Katalin - Térképkülönlegességek
8955149-nagy.jpg

„A történelemnek két szeme van - az idő és a tér" - írta a jezsuita hittudós Petavius a XVII. században. És valóban: az emberek körül történő vagy korábban - olykor évszázadokkal régebben - történt események megjelenítésére gyakorta használták fel a térképek kínálta képi információközlés lehetőségét. A készítők között egyaránt volt tudós és prédikátor, hajós és kalandor, utazó és felfedező. A XVI. századtól kezdve egyre jelentősebb tájékoztatási szerephez jutó térképek a XIX. században már a politika és a könnyen befogadható propaganda eszközeivé is váltak. A térképek hűen tükrözik készítőik világképét, ismeretét szűkebb és tágabb környezetükről. Magukon viselik a szerzők tévedéseit, hamis illúzióit, szándékos torzításait. Díszítőelemeikben olyan eseményekről, tárgyakról és helyszínekről tudósítanak, amelyek írásos említése talán nem is maradt az utókorra. Miként nézett ki a Paradicsom, El Dorado vagy Utópia városa? Hogyan temetkeztek a kirgizek? Milyen lehetett a vitorlás kocsi? Milyen helyszíneken zajlott az Exodus? Hol és hányféle nyelven mondják el a miatyánkat Európában? Tényleg van-e fekete szikla az Északi-sarkon? Merre keressük János pap országát? Hogyan kívánták megszabni az új európai határokat a XX. század elején a német, angol vagy éppen az orosz politikusok? - A kötet szerzője 31 térképetűdben mutatja be az elmúlt évszázadok térképalkotásainak különös, különleges darabjait. Dr. Plihál Katalin a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem történelem-földrajz, majd a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem földrajz-könyvtár szakán folytatta tanulmányait, 1982-ben doktori címet, 1998-ban PhD fokozatot szerzett. 1971-től dolgozik az Országos Széchényi Könyvtár Térképtárában, amelynek 1995 óta osztályvezetője. Fő kutatási területe a XVI-XVII. századi térképek története.

pdf 150mb data.hu

Kód:
http://data.hu/get/9959099/TERKEPPDF.rar
 

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
Kérésre újra...
Raffay Ernő - Politizáló szabadkőművesség
6692397049b77a5eb63528a8d88267c0.jpg

Raffay Ernő szabadkőműves témakörben megjelenő harmadik, talán az eddigi leginkább érdekfeszítő kötetét tartja kézben az olvasó. A szerző – folytatva korábbi gyakorlatát – egyedülálló levéltári kutatásaival nemcsak a magyarországi titkos társaság szándékait és célrendszerét tárja fel, hanem új megvilágításba helyezi a 20. század első két évtizede Magyarországának történetét. Nem túlzás azt állítani, hogy munkája teljesen átrajzolja a Trianont megelőző időszakról kialakult képet.

A Politizáló szabadkőművesség című új kötetből megismerhetjük a magyarországi szabadkőművesség radikalizálódásának következő állomását, a Jászi Oszkár nevével fémjelzett Martinovics páholy létrejöttét és tevékenységét, s hosszú oldalakon át olvashatjuk ama súlyos állítás bizonyítékait, mely szerint: a baloldali radikálisok célja nem volt más, mint a magyar keresztény nemzetállam megdöntése. A könyv nemcsak az eszme- és politikatörténeti folyamatokat mutatja be, hanem a radikális vonal elfogadott és meghatározó személyiségeit is, akik politikai szerephez Károlyi Mihály kormányában, illetve az azt követő kommunista diktatúrában jutottak. Feltárul szemünk előtt, hogy a Tanácsköztársaság szellemi előkészítése éveken keresztül folyt, az nem „a semmiből ugrott elő” 1919. március 21-én. A titkos társaság tevékenységével akarva-akaratlanul hozzájárult a vörösterrorhoz és bizony a Magyar Királyság széthullásához is.

pdf 71mb

Kód:
https://data.hu/get/10712302/SZABADKOMUVESSEGPDF.rar
 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Svachulay Sándor - Repülőéletem

1678533854391.png


Nem életrajz ez a könyv, inkább 50 év kortörténete a repülés fejlődésének különböző állomásain keresztül.
Svachulay Sándor ötven éve áll a magyar repülés ügyének szolgálatában. Munkásságát jóval a legendás rákosi idők előtt kezdte. Végigszenvedte az úttörők minden szenvedését; a feltalálókkal szemben mindenütt; megnyilvánuló bizalmatlanság fájó érzéseit, s a magárahagyatottság minden kínját, gyötrődését.
Néha fel-felcsillant életében egy-egy reménysugár, hogy terveit teljes egészében megvalósíthatja, azután ismét elhagyta az annyira óhajtott megértés és repülőszerencse.
Voltak sikerei, repülőszerkezetei egyedülállók voltak a maguk idejében és nemében, megoldásai pedig az akkori kort jóval megelőzték, mégis a teljes siker másoknak jutott osztályrészül.
Igazi úttörő és magyar sors Svachulay Sándoré. Ha könyvét olvassuk, láthatjuk, hogy nemcsak mint feltaláló és repülőgépszerkesztő volt tehetséges, hanem a tollat is ügyesen forgatja s mondanivalóját lebilincselő érdekességgel adja elő.
Bátran odaállíthatjuk Svachulay Sándort is azok közé az értékes, sokszor sorsüldözött magyar értékek közé, akiket teljes mértékben csak az utánunk következő nemzedék tud értékelni és megbecsülni!
1942
 

Csatolások

  • Svachulay Sándor - Repülőéletem.epub
    1.8 MB · Olvasás: 86

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Hegedűs Sándor - A tiszaeszlári vérvád

1678534439855.png


A tiszaeszlári vérvád vagy egyszerűen tiszaeszlári per az 1882-1883 között Tiszaeszláron, majd Nyíregyházán lezajlott per és az ahhoz kapcsolódó politikai és közéleti viták összefoglaló neve. A vérvád, amelyben a tiszaeszlári zsidókat egy keresztény lány, Solymosi Eszter rituális meggyilkolásával gyanúsították meg, rövidesen a magyar politikai erők összecsapásának terepévé vált, Európa-szerte nagy figyelmet kapott, és nagy hatással volt a magyarországi antiszemitizmus későbbi alakulására. A vérvád elnevezés a történelem során szokásos elnevezése a zsidók ellen emelt azon vádnak, hogy keresztény gyermekeket meggyilkolnak és rituális célokra, különösen a húsvéti (pészah) kovásztalan kenyér (mácah vagy macesz) sütésére felhasználják. Solymosi Eszter (Ábrányi Lajos grafikus rekonstrukciója nyomán) Az 1882-ben a falubeli zsidók és számos társuk ellen megindult eljárás, majd az 1883-ban lezajlott, a koncepciós perek vonásait magán viselő per - amelyben Eötvös Károly és védőtársai vállalták magukra a zsidók védelmét - végül a vádlottak felmentésével végződött.

1966
 

Csatolások

  • Hegedűs Sándor - A ​tiszaeszlári vérvád.epub
    212.9 KB · Olvasás: 119

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Robert Service - Lenin

1679297574854.png

Lenint mindmáig a 20. századi történelem kiemelkedő hatású alakjai között tartjuk számon. A közelmúltban megnyílt orosz pártarchívumokból számos, eleddig ismeretlen irat került elő, amelyek Lenin politikai szerepének megítélését is sokban módosították. Robert Service brit történész, Oroszország-specialista az elsők között tanulmányozhatta a Leninnel kapcsolatos dossziékat. Páratlanul fontos forrásokhoz jutott hozzá, ezek ismeretében írta meg a gyalázott és magasztalt forradalmár, a fáradhatatlan gondolkodó életrajzát. Felvázolja azt az összetett történelmi személyiséget, akinek Marx- és Engels-értelmezése hivatalos dogmává vált, képet ad a pártvezérről és államférfiról, akiből ellentmondást nem tűrő kegyetlenségei ellenére szentképet faragtak, és az emberről, akit egyaránt jellemzett a szigorú önuralom és a fékezhetetlenség.
2013
 

Csatolások

  • Robert Service - Lenin.epub
    980.5 KB · Olvasás: 141

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Richard Pipes - Az ismeretlen Lenin

1679297728375.png

Lenin – az ember, a forradalmár és a nagy történelmi személyiség – még ma is csupa rejtély: részben mítosz, amely az orosz forradalom zűrzavarából emelkedett ki, részben pedig olyan bálványkép, amelyre gondosan vigyáztak majdnem hetven éven keresztül a Szovjetúnió vezetői és a külföldi szimpatizánsok. A szovjet archívumok mélyén sokáig rejtegetett dokumentumokat tartalmazó Az ismeretlen Lenin segít revideálni a mítoszt, és a másik oldaláról is szemügyre veszi ezt a bálványképet. Ebben a könyvben egy kegyetlen, ravaszul manipuláló Lenin jelenik meg, aki céljai elérése érdekében gátlástalanul alkalmazta a tömeggyilkosságot, a felforgatást és az emberek terrorizálását. Richard Pipes a Harvard Egyetem történelemprofesszora. A Nemzetbiztonsági Tanácsban (USA) a kelet-európai és szovjet ügyek igazgatója volt, s több könyvet és nagyszámú tanulmányt írt Oroszországról.
2002
 

Csatolások

  • Richard Pipes - Az ismeretlen Lenin.pdf
    1.4 MB · Olvasás: 151
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére