Történelemmel kapcsolatos könyvek II.

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Csunderlik Péter - Radikálisok, szabadgondolkodók, ateisták
A Galilei Kör története (1908-1919)

1696035232148.png


Ha áthaladunk az Anker közön, a 2. szám kapualja előtt, ma már nyomát sem találjuk annak, hogy 1910 és 1919 között itt működött a híres-hírhedt szabadgondolkodó, ateista-materialista diákegyesület, a Galilei Kör. 1990-ben kalapáccsal verték le a Galilei Kör Anker közi emléktábláját – ma már csak az egykori második emeleti klubhelyiséget jelző, belső emléktábla látható. Mindez szokatlan indulat egy diákegyesülettel kapcsolatban.

Miért? 1919 után a radikális szabadkőműves páholyok támogatását élvező diákegyesületre elsősorban a Tanácsköztársaság funkcionáriusainak „keltetőjeként” emlékeztek, és bár a Galilei Körből valóban kikerültek népbiztosok, népbiztos-helyettesek és népbiztossági funkcionáriusok, de a diákegyesület 1908-as alapításakor mint hangsúlyozottan apolitikus, szabadgondolkodó, az önképzésre és a tudományra esküdő társaság indult útjára, amely az oktatás világiasodásáért és korszerűsítéséért állt ki.
Ady Endre a „Láznak ifjú serege” címmel illette a galileistákat, és versek sorát dedikálta a Galilei Körnek, Jászi Oszkár pedig abban bízott, hogy ők vezethetik át Magyarországot a „Balkánból Nyugat-Európába”. A kör jelentősége ellenére azonban 1960 óta lényegében nem jelent meg tudományos monográfia a nemzetközi hírű tudósok sorát adó diákegyesület történetéről.
Csunderlik Péter levéltári anyagokra, kiadott és kiadatlan visszaemlékezésekre, a Galilei Kör kiadványaira és a korabeli sajtóanyagra építő munkája ezt a hiányt kívánja betölteni, elsősorban a diákegyesület történetének 1908–1914 közötti „nagy korszakára” koncentrálva, de ismertetve a galileisták 1914 utáni, a Galilei Kör 1918. januári bezárásához vezető antimilitarista tevékenységét is. A galileisták 1918–1919-es eseményekben játszott szerepéről tudottakat is eddig nem ismert részletekkel gazdagítja a diákegyesület történetének feldolgozása.
2017
 

Csatolások

  • Csunderlik Péter - Radikálisok, szabadgondolkodók, ateisták.epub
    815.9 KB · Olvasás: 126

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Pogátsa Zoltán - Válság és infláció

1696037371845.png

Milyen a globalizált gazdaság pénzügyi rendszere? Hasznosak-e a jegybankok, vagy az állami elnyomás eszközei? Tényleg stabilitást ad-e, ha az aranyhoz kötjük a valutáinkat? Hogyan alakult ki a dollár egyeduralma a világgazdaságban? Milyen előnyöket biztosít ez az Egyesült Államoknak? Meddig marad fenn? Lesz-e egyeduralkodó a kínai jüan? Melyek az eurózóna súlyos belső szerkezeti problémái? Kinek előnyös az euró, és kinek nem? Mi a Modern monetáris elmélet? Képes-e az állam pénzteremtésből finanszírozni a kiadásait? Hogyan károsítja meg a világgazdaságot az offshore, és hogyan lehet felszámolni? A kriptovaluta tényleg az államtól független szabadság záloga? Pénz egyáltalán, vagy egy végiggondolatlan spekulatív eszköz? Hogyan változtatja meg a digitális jegybankpénz és a fintech a pénzügyi rendszer jövőjét? Meddig lesznek még bankok?
2022. november 24.
 

Csatolások

  • pogatsa-zoltan-valsag-es-inflacio.epub
    1 MB · Olvasás: 185

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Hargittai István - Jeremiás nyomában

1696479578700.png

„Szokás mondani, minden élettörténet egy regény. Azaz mindenkinek megvan a maga regénye, Komoróczy Gézáé egy korszakos, iskolateremtő tudós története. Nagyszabású életregénye reprezentatív szereplőkkel élesen látja és láttatja a valóságot, saját, páratlan személyiségének tapasztalatain keresztül idézi elénk a család és a tudomány történetét a nemzeti történelemről és emlékezetről, a személyes identitásról, judaisztikáról, zsidóságról vallott nézeteiről, s mindezt úgy, ahogy senki más nem tudja: egy kivételesen formátumos és kivételesen autonóm személyiség hitelével. Visszaemlékezése, beszélgetése a nála nem kevésbé jelentékeny tudóssal, Hargittai Istvánnal nem remélt ajándék egész Magyarország számára.” (Heisler András)
2021
 

Csatolások

  • Hargittai István - Jeremiás nyomában.epub
    4.6 MB · Olvasás: 138

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Vida István Kornél - Világostól Appomatoxig

1697356212579.png

Az 1848-49-es szabadságharc bukását követően a magyar katonai és politikai vezetés színe-java követte Kossuth Lajost a száműzetésbe, és sokan közülük – bár Kossuth maga nem – az Egyesült Államokba emigráltak. A szakirodalomban eddig szinte semmilyen figyelmet nem szenteltek az Amerikába irányuló kivándorlás ezen első hullámának. Könyvünk azt vizsgálja, miért választotta több mint kétezer magyar politikai menekült éppen az Egyesült Államokat második otthonának, továbbá az első tengerentúli magyar diaszpóra tagjainak életkörülményeit, integrációs lehetőségeit tanulmányozva arra keresi a választ, miért döntött úgy mintegy száz magyar katona, hogy fegyvert ragad Észak és Dél véres polgárháborújában.
A kötet részletesen elemzi a magyarok részvételét a konfliktusban mind az Unió, mind a Konföderáció hadseregében, objektíven vizsgálja a legismertebb magyar tisztek amerikai katonai pályafutását, foglalkozik a rabszolga-felszabadításhoz és az afro-amerikaiakhoz fűződő viszonyukkal. Külön fejezet foglalkozik a téma irodalmi, képzőművészeti és filmes feldolgozásaival, illetve azzal, hogyan ápolják a résztvevők emlékét Magyarországon és az Egyesült Államokban. A kötet eddig zömmel ismeretlen források alapján minden magyar résztvevőről pontosan dokumentált részletes életrajzot közöl, illetve a könyvet számos korabeli fénykép illusztrálja.
A szerző, Vida István Kornél a Debreceni Egyetem Angol–Amerikai Intézete Észak-amerikai Tanszékének adjunktusa, az észak-amerikai történelem és az amerikai–magyar kapcsolatok avatott ismerője. Főbb kutatási területei a nemzetközi migrációtörténet, az Egyesült Államokba irányuló kivándorlás, a magyar–amerikai kapcsolatok és az Egyesült Államok 19. századi történelme. Számos tudományos cikk szerzője itthon és külföldön egyaránt. 2003–2004-ben a J. William Fulbright Alapítvány támogatásával a University of Maryland kutatói ösztöndíjasa, 2009-től pedig az Alexander von Humboldt Alapítvány posztdoktori ösztöndíjával a berlini Freie Universität John F. Kennedy Intézetében végez migrációtörténeti kutatásokat.
2011
 

Csatolások

  • Vida István Kornél - Világostól Appomatoxig.epub
    2.3 MB · Olvasás: 75
  • Vida István Kornél - Világostól Appomatoxig.pdf
    4.6 MB · Olvasás: 92

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Ablonczy Balázs (szerk) - Úton
Menekülés, mobilitás, integráció Közép-Európában és Magyarországon az első világháború után


1697686672222.png

Kötetünk az első kísérlet arra, hogy összegezze a magyar történettudomány kutatásainak jelen állását az első világháború és a Trianon utáni menekültkérdéssel kapcsolatban. A kötetben foglalt tanulmányok számos oldalról igyekeznek megvilágítani ezt a fontos és fájdalmas kérdéskört: az 1918 és 1924 között Magyarországra menekült 400-500 ezer ember történetének megismertetésében nem hiányozhat a közép-európai kitekintés, az utódállamok állampolgársági politikáinak vizsgálata, az intézményi, állami döntési mechanizmusok bemutatása, a probléma demográfiai oldala és az egyéni életpályák felvillantása. A kötet tíz tanulmánya kitér a korszak társadalmi mozgásainak egy eddig elhanyagolt mozzanatára, a húszas évek első felében kezdeményezett, csaknem hatvanezer embert érintő nyugat-európai gyermekvonatok ügyére is. A menekülés és az integráció, a mobilitás problémája az első világégés utáni magyar történelem egyik kulcskérdése, és a 20. század története is alig érthető meg az elszakított területekről érkező egyének és csoportok története nélkül.
2020

 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Bagi Zoltán Péter - Türkenlouis
Bádeni Lajos (1655–1707) élete

1697687427444.png

Az utókor hálátlanságának bizonyítéka Lajos Vilmos (1655–1707) – a magyar olvasóknak csak Bádeni Lajos – baden-badeni őrgróf elfeledett emléke. Kortársai rajongtak a 17. század második felének e kiváló katonájáért és hadvezéréért, aki győzelmet győzelemre halmozott a nagy török háborúban és a rajnai fronton. Csodálatuk jeleként több hízelgő nevet is adtak hősüknek. Hívták a Birodalom pajzsának (Schild des Reichs), majd Bécs ostroma után a Habsburg propaganda Török Lajos néven (Der Türkenlouis) emlegette. Oszmán ellenfelei Vörös királyként (Roter King) rettegték a harcmezőn viselt jellegzetes vörös zubbonya miatt. Hiába azonban a számos kitüntető jelző, halála után emléke lassan elhalványult. Bár Ferenc József még felállíttatta embernagyságú márványszobrát a Bécsi Hadtörténeti Intézetben, a 20. században egyre kevesebbszer említették a nevét. Éppen ezért hiánypótló ez a mű, amely magyar nyelven először mutatja be az őrgróf pályafutását, származását és neveltetését, az Oszmán Birodalom, valamint a Francia Királyság ellen vívott háborúkban elért sikereit a magyarországi és balkáni, illetve a felső-rajnai hadszíntéren. Láthatjuk meredeken ívelő katonai karrierjét, hadvezéri, diplomáciai és uralkodói kvalitásait, az ezek hátterében meghúzódó motivációit, s nem utolsósorban személyiségét és családi kapcsolatait. Mindezt a kötet európai kontextusba ágyazva szemlélteti, egységként mutatva be azt az egykor oly hatalmas területet, amelyet a Habsburgok uraltak.
2019



 

Csatolások

  • Bagi Zoltán Péter - Türkenlouis.pdf
    9.9 MB · Olvasás: 99

braco

Állandó Tag
Állandó Tag
Balázs Judit
Törökország Kelet és Nyugat között
Előszó
Mohamed ante portas? Napjaink egyik aktuális kérdése az iménti. Milyen kiismerhetetlen útvesztőbe vezetnek a Próféta ösvényei, képes-e együtt élni az iszlám törvények által irányított társadalom a technikai, tudományos fejlődéssel? Európa számára természetesen Törökország jövője a kérdések kérdése. A török állam kétségtelenül az iszlám világ modernizációjának legcsillogóbb kirakata, egyúttal azonban a legvonzóbb kihívás a fundamentalisták számára. Nem mindegy tehát, hogyan válaszol Törökország a modern, globalizálódó világ és Európa által neki feltett kérdésekre.
 

Csatolások

  • Balázs Judit-Törökország Kelet és Nyugat között .pdf
    2.4 MB · Olvasás: 88

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Uhrman Iván - A pogrom prototípusa
Alexandria Kr. u. 38-ban

1698043585434.png

A Római Birodalomhoz tartozó Alexandriában Kr. u. 38-ban drámai események zajlottak le a helyi zsidó közösség és a város vezetése, illetve a lakosság egy része között. A szerző a korabeli forrásokra, főként Alexandriai Philon műveire támaszkodva azt vizsgálja, lehet-e „modern értelemben” véve pogromnak minősítnei a történteket.
2021
 

Csatolások

  • Uhrman Iván - A ​pogrom prototípusa.pdf
    11.5 MB · Olvasás: 100

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Váradi Péter Pál, Lőwey Lilla - Erdély Székelyföld képi autonómiája

1698205859173.png


Kiadványunkkal virtuálisan létre hoztuk Székelyföld „képi autonómiáját”. Történelmi székenként, térképek segítségével mutatjuk be a Székelyföld tájait, pillanatait. E munka húszegynéhány éves Erdély-járásunk eredménye, több tízezer fénykép „színe virágából” összeválogatott alkotás, olyan album, amelynek lapjai és oldalai Székelyföld testét-lelkét egyszerre szeretnék felmutatni. Az itt látható anyag tartalmazza annak az eddig kiadott, egyenként 260-360 színes fotóval illusztrált, 28 honismereti fotóalbumnak a javarészét is, amely Székelyfölddel és népével való azonosulás hiteles fotóművészeti lenyomata. Rendszeres terepbejárásokkal, művészi fotózással és a bőséges irodalmi anyag albumokba válogatásával a művészi élmény mellé az oktatás és képzés lehetőségét is kínáljuk.
Bízunk abban, hogy a mellékelt térképek útjait járva, a képeket vagy annak valóságos mását szemlélve az lesz az érzése az érdeklődőknek, hogy milyen jó magyar embernek lenni a végeket jelentő Székelyföldön.
2010
 

Csatolások

  • Váradi Péter Pál, Lőwey Lilla - Erdély Székelyföld képi autonómiája (1).pdf
    19 MB · Olvasás: 119

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Nemere István - Magyar őstörténet

1698729754716.png


A könyv a magyarság sokat vitatott kezdeteiről, származásáról, vándorlásairól és letelepedéséről szól. A szerző igyekszik leszámolni a hiteltelen, „tudományos” vagy annak látszó eredet-történetekkel és legendákkal. Hiteles krónikások, régészeti adatok és más kutatások fényében, röviden és élvezetes stílusban ismerteti őseink hosszú vándorlását.

2006
 

Csatolások

  • Nemere István - Magyar őstörténet (1).pdf
    13.6 MB · Olvasás: 191

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Tótfalusi István - Barátaink Európában

1698828611074.png


Arccal Európa felé! – mondanánk, ha a háború utáni évek jelszavai ma is divatban lennének. Utunk Európába vezet, mondjuk ma inkább. Azaz vissza Európába, ahonnan vagy fél évszázada kirekesztett minket a történelem balszerencsés fordulata. De milyen ez az Európa, amely felé igyekszünk? Ismerjük-e mind a negyvennyolc államát, azok arculatát, történelmét, népét, nap életét, városait, műveltségét? Ilyesmikről ír a könyv felső tagozatos iskolásoknak. Bőven, adatgazdagon, de azért érdekesen, olvasmányosan. Nem csak Európa múltját, kialakulását kíséri végig, külön ír minden országról; bemutatja azokat a népeket is, a lappoktól és baszkoktól az abházokig, akiknek nincsen önálló államuk, mégis hozzátartoznak Európához. Végül megismerjük az Egyesült Európa gondolatát valamint a közelmúlt meg a jelen törekvéseit, szervezeteit és intézményeit, amelyek ezért munkálkodnak. A kötetet Sajdik Ferenc informatív s egyben jó kedélyű rajzai illusztrálják.

1996
 

Csatolások

  • Tótfalusi István - Barátaink Európában (1).pdf
    16.5 MB · Olvasás: 96

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Batizfalvi István - Magyar Vezérek És Királyok Arcképcsarnoka

1699000413574.png


Batizfalvi István Magyar vezérek és királyok arczképcsarnoka című könyve 1863-ban jelent meg Pesten. A könyv illusztrációját a korszak jelentős grafikusa Vízkelety Béla készítette.
A könyv rövid életrajzokban mutatja be Attilától-V. Ferdinándig a magyar vezéreket és királyokat. Végigjárva a magyar történelem több mint ezer éves időszakát és időrendi sorrendben bemutatva uralkodóinkat, kik az egykor oly hatalmas királyságot irányították.
1863
 

Csatolások

  • Magyar-Vezerek-Es-Kiralyok-Arckepcsarnoka_11zon.pdf
    11.5 MB · Olvasás: 124

imbusz

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok,
az alábbi könyvet keresem:

Guglielmo Cavallo · Roger Chartier
Az olvasás kultúrtörténete a nyugati világban
Balassi, Budapest, 2000

Nagyon köszönöm!
Guglielmo Cavallo és Roger Chartier szerk.: Az olvasás kultúrtörténete a nyugati világban

formátum: pdf
méret: 36 MB
Balassi Kiadó, 2000

(vannak benne aláhúzgált oldalak, csak ilyet tudtam szerezni)

151698.jpg
https://mega.nz/file/MLYmBazJ#fPMBZEMowYxGi8ENSW-tYjAuCVh1d61WDX2mlrBiOI8
 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Veresegyházi Béla - Magyar csatahelyek kisenciklopédiája

1699443489909.png

Ez a kisenciklopédia történeti–földrajzi munkáim sorába illeszkedik. Mint a többieket is – ezt is elsősorban a diákoknak, tanáraiknak, de természetesen az érdeklődő közönségnek is szánom. Munkám alatt, tanárként sokszor tapasztaltam efféle összefoglalás hiányát, amelyet csak fáradtságos többletmunkával tudtam pótolni. Ez a kötet segíteni szeretne a hozzám hasonló helyzetben lévőkön.
A kötet első részében a magyar csaták alfabetikus sorrendje helyezkedik el a kezdetektől 1849. augusztus 13-ig. Ezek az ütközetek, csaták többnyire benne vannak történelemkönyveinkben, csak néhány unikum.
A második részben az 1849–1918 közötti korszak ütközeteit már összefoglalóan és alfabetikus rendben is leírtam. Itt már nehezebbé vált a feladatom, hiszen a magyar hadsereg szinte mindig az osztrákkal karöltve harcolt, s vett részt például az első világháborúban.
Külön kis fejezet szól a tanácshatalom harcairól, csakúgy, mint a II. világháború magyar részvételéről. Ezeket a részeket szintén olvasmányosan, enciklopédikusan írtam le.
Az utolsó részben – híven pedagógus mivoltomhoz – az általam kiválasztott néhány csata leírása következik, amely talán azért lesz használható, mert szöveggyűjteményeinkben eléggé elhanyagolt ez a terület.
A kötetet a szereplők alfabetikus sorrendje zárja. Remélem, hogy a korábbi könyveimhez hasonlóan segíteni fogok a történelem tanítását színesebbé, pontosabbá és megbízhatóbbá tenni.
 

Csatolások

  • Veresegyhazi.Bela-Magyar.Csatahelyek.Kisenciklopediaja.eBook-HST_11zon.pdf
    7 MB · Olvasás: 130

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Fábián Máté - Egy fajvédő főispán a Horthy-korszakban

1700113114721.png


Vitéz lévai Borbély-Maczky Emil a két világháború közötti magyar politikai élet egyik jellegzetes, ám jórészt elfeledett, a történeti irodalomban is keveset idézett alakja. Ennek fő oka talán arra vezethető vissza, hogy országos közéleti szerepvállalásának jelentősége elsősorban nem képviselőházi tevékenységében realizálódott. Holott sikeres katona, országosan ismert és elismert politikus, Gömbös Gyula miniszterelnök egyik bizalmasa és barátja, valamint a fajvédő szervezkedés egyik vezető egyénisége volt, továbbá két részletben bő másfél évtizedig vezette az ország egyik nagy közigazgatási egységét, Borsod, Gömör(-Kishont) vármegyéket. Politikai pályafutása szinte napra pontosan lefedi Horthy Miklós kormányzóságának 25 esztendejét. Életpályája az ország történetének olyan időszakában bontakozott ki és – egy máig felderítetlen gyilkosság által – ért tragikus véget, amikor számtalan, a nemzet sorsát alapjaiban megváltoztató esemény történt. Egy Horthy-korszakbeli politizáló főispán, vármegyei vezér, szociálisan érzékeny és aktív közéleti szereplő életrajza révén a fajvédő mozgalom gyakorlati működése mellett képet kaphatunk a helyi és országos politika egymásra hatásáról, az országos politikai programok lokális megvalósításának menetéről, lehetőségeiről és nehézségeiről, a korabeli magyar politikai és gazdasági élet főszereplőinek és a társadalom egyes elemeinek erre adott reakcióiról, rövid és hosszú távú (1945 után is ható) következményeiről. – Fábián Máté (1991) PhD, történész, az Eszterházy Károly Egyetem egyetemi adjunktusa. Fő kutatási területe a Horthy-korszak politika- és társadalomtörténete, valamint az életrajzírás módszertani kérdései. Ez az első önálló kötete.
2020
 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Dominic Sandbrook - Nagy Sándor

1700627975016.png

A Kalandozások a történelemben sorozat kötetei múltunk egy-egy korszakának eseményeit mutatják be, valós szereplők lélegzetelállító és olykor hátborzongató kalandjain keresztül. Alig hinnéd, hogy a történelem ilyen kalandos és izgalmas is lehet!
III. Alexandrosz, vagy ahogy mi ismerjük, Nagy Sándor makedón király alakja és tettei kétezer éve élénken foglalkoztatják az emberek képzeletét. Ez a rendkívül jó képességű fiatalember 30 éves korára meghódította az akkor ismert világ nagy részét, és a valaha volt egyik legnagyobb birodalom uralkodója lett.
Nem volt még olyan hőse a történelemnek, aki annyi mű szereplője lett volna, mint ő. Ez a könyv azonban különbözik a többitől. Dominic Sandbrook nemcsak a csatákról és a hódításokról ír, hanem a bátorságról, a kitartásról, a szenvedélyről, a hűségről, az igaz barátságról – és persze arról is, milyen következményekkel járhat, ha egy ember teljes hatalmat szerez más földi halandók felett.
A Kalandozások a történelemben sorozat a 21. századi gyerekek számára eleveníti meg a múltat. A történetek minden részletükben legalább olyan rettenetesen izgalmasak, mint Harry Potter kalandjai. A különbség csak annyi, hogy ezek az események valóban megtörténtek…
Dominic Sandbrook történész és számos történelmi könyv szerzője ezúttal új, nagysikerű gyerekkönyvsorozatot indított.
2022
 

Csatolások

  • Dominic Sandbrook - Nagy Sándor.epub
    1.3 MB · Olvasás: 92
Sziasztok!

Keresném az alábbi könyveket:
Tulard: Napóleon
Alan Schom: Bonaparte Napóleon.
Schama: Polgártársak
Előre is köszönöm.
 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Juliet Grey - A forradalom napjai

1701119979237.png

1789, Versailles. A lázadó nép már közeledik a királyi palota kapuihoz. Mária Antónia békés és fényűző élete fenekestül felfordul. Akik nemrégen még a királyi család hű alattvalói voltak, most az életére törnek.
A politikai és személyes fenyegetések ellenére Mária Antónia mindvégig odaadó feleség és anya marad, rendületlenül kiáll férje, XVI. Lajos mellett. És bár a királyné titkos tervet dolgoz ki a család megszöktetésére, nem sikerül kitörniük a forradalom karmaiból.
Mária Antónia nem menekül szörnyű sorsa elől.
A tragikus sorsú és fényűző életviteléről elhíresült királyné életét megörökítő trilógia utolsó kötete az előző részekhez hasonlóan valóságos történelmi tényeken alapul.
2015
 

Csatolások

  • Juliet Grey - A forradalom napjai.pdf
    2.5 MB · Olvasás: 83
Oldal tetejére