Történelemmel kapcsolatos könyvek II.

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Juliet Grey - A fényűzés napjai

1701120128232.png


Franciaország tragikus sorsú és fényűző életviteléről elhíresült királynéjának tizenöt évnyi uralkodásáról szól ez a lebilincselően és történelmileg hitelesen megírt regény, amely a Mária Antónia életét megörökítő trilógia második kötete.
2013
 

Csatolások

  • Juliet Grey - A fényűzés napjai.pdf
    2.3 MB · Olvasás: 89

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Juliet Grey - Királyné lettem

1701120637300.png

Gondtalanul telnek napjai a serdülő Mária Antóniának, becenevén Toinette-nek. Ám a napsütötte bécsi időszakot beárnyékolja a tudat, hogy hamarosan ennek az idillnek vége szakad. Toinette tisztában van vele, hogy anyjuk, Mária Terézia osztrák császárné milyen sorsot szán neki: Ausztria politikai érdekeinek megfelelően férjhez kell mennie Franciaország leendő királyához, a szintén kamasz XVI. Lajoshoz. A mindössze tizennégy éves hercegnő elszigetelten érzi magát a francia királyi udvarban. Versailles gyönyörű, de velejéig romlott: minden zugba befészkelte magát az intrika és az ármány. Mária Antónia nem boldog, hiába a fényűző élet, a léha udvari szórakozások, a kártya és a tánc. Juliet Grey történelmi regénye élethű képet rajzol a forradalom küszöbén álló Franciaország királyi udvaráról. A színes részletekben bővelkedő leírásoknak köszönhetően szinte magunk előtt látjuk a pazar selyemruhákat és a csillogó ékszereket, halljuk a táncra csábító muzsikát és pletykálkodó úrhölgyek suttogását. Franciaország legtragikusabb sorsú királynőjének életét megörökítő trilógia első kötete nagy sikert aratott az Egyesült Államokban, és több európai országban is megjelent. – Juliet Grey jó ismerője az európai, és kiváltképp a francia történelemnek. Történelmi témájú regényein kívül más műfajokban is alkot, emellett újságíró és színházi színésznő. Férjével New Yorkban él.
2012
 

Csatolások

  • Juliet Grey - Királyné lettem.pdf
    2.4 MB · Olvasás: 94

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Csaplár-Degovics Krisztián - "Nekünk nincsenek gyarmataink és hódítási szándékaink"

1701332713952.png


Csaplár-Degovics Krisztián 1995 és 2008 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán folytatta történelmi, levéltáros és doktori tanulmányait. Többéves külföldi tanulmányút és kutatómunka után lett ugyanitt oktató a Kelet-Európa Története Tanszéken, ahol a Balkán és Ausztria-Magyarország történelmét oktatta. Jelenleg a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, és ugyanitt a Délkelet-Európa Története Osztály vezetője. Kutatási területe kiterjed Ausztria-Magyarország történetére, különös tekintettel a közös birodalom Balkán-politikájára, a délkelet-európai nemzetté válásokra és államalapításokra, illetve az albánok és Albánia történelmére. Mindezen témákat felölelve jelen kötet azt mutatja be, hogy a dualista kori Magyarország nem passzív, hanem politikusain és állampolgárain keresztül aktív részese volt a Monarchia balkáni imperialista és koloniális politikájának. A bosznia-hercegovinai események elemzése során Kállay Benjámin tevékenységét és annak hatásait állítja a középpontba. Az Albániát érintő elképzeléseket és diplomáciai tevékenységet Nopcsa Ferenc személyén keresztül vizsgálja.
2022
 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Kovács Nándor Erik - Nehogy ismét panaszt kelljen tenniük!

1701381466823.png


Kovács Nándor Erik 1980-ban született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem történelem és történelemtanár szakán 2005-ben, török szakán 2006-ban végzett. Ugyanebben az évben kezdte meg doktori tanulmányait az ELTE Történelemtudományi Doktori Iskola oszmanisztikai programjában. A PhD-fokozatot 2013-ban szerezte meg. 2005-től kezdve az MTA Könyvtára Keleti Gyűjteményének török kéziratokért felelős kurátora, 2007-től az ELTE Török Tanszékének oktatója. 2014-től adjunktusként elsősorban oszmán-török forrásismereti, szövegelemzési kurzusokat vezet.
Főbb kutatási területei az Oszmán Birodalom 16-17. századi politika-, társadalom- és eszmetörténetét érintik. Ezeken belül az utóbbi években érdeklődése két főbb témakörre, a muszlim- keresztény polemikus irodalom újkori oszmán emlékeire, illetőleg a birodalom 17. században kiteljesedő válságának fejleményeire, társadalmi vonatkozásaira összpontosult. Jelen kötet, amely döntően a szerző doktori tanulmányaira épül, ez utóbbi területen végzett kutatásainak eredményeit összegzi.
A szultáni tanács panaszjegyzőkönyvein keresztül a 17. századi Oszmán Birodalom igazságszolgáltatási rendszerének bürokratikus útvesztői és az azokban bolyongó legkülönbözőbb rendű és rangú alattvalók hétköznapi küzdelmei elevenednek meg.

2019
 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyarmati György - Az emlékezet metamorfózisa ünnepeken, hétköznapokon

1701382414281.png

Jelen kötet útikalauz arról, hogy Március 15., Augusztus 20., vagy legutóbb Október 23. mikor, s hogyan konfirmáltattak nemzeti ünneppé. Ennek jellemzője volt és maradt a verbális és szimbolikus megosztottság. A társadalom, illetve a rendszerkormányosok emlékezetében rendre más volt ’48 olvasata. „Ő császári és királyi felsége” , Ferenc József uralkodása idején látványosan bontakozott ugyan Kossuth Lajos kultusza, de csak mint társadalmi-közéleti ajzószer. Állami legitimálása mindvégig tiltatott. A Horthy-korszakban idővel egyszerre „törvényesítették” Március és Kossuth emlékét. Utóbbi arra szolgált, hogy az aktuális kormányzót iktathassák az ünnepi szónoklatok „a magyarok Mózese” helyébe. Egy újabb rendszer- és korszakváltás nyomán ugyanezen „Kossuth apánk” titulust kapta születésnapi ajándékul Rákosi Mátyás. Ez passzolt a vehemens kultuszgyártáshoz. A rákövetkező Kádár-korszakban – mert Március 12 pontja és a Kossuth-címer látványosan újrahasznosultak 1956 októberében – a forró őszi napokat ellenforradalommá hivatalosították. Októbert próbálták „kiradírozni” a históriából, rá forradalomként emlékezni büntetendő cselekménynek számított. A kényszeredetten megült márciusi emléknapokon viszont rendre azt ismételték a vezérszónoklatok, hogy aktuálisan – még a hétköznapokban is – éppen beteljesülnek, megvalósulnak a ’48-as eszmék.
2023. március 31.
 

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Daniel Tudor - Kérdezz meg egy észak-koreait!

1701915208433.png


Ki vezethet autót Észak-Koreában? Mit tud az átlagember a fogolytáborokról? Utazhatnak, nyaralhatnak az észak-koreaiak? Kritizálják-e a Kimeket a zárt ajtók mögött?

A napi hírek alapján Észak-Koreáról éhező szegények, állami propaganda, munkatáborok és a személyi kultusz jut eszünkbe. Daniel Tudor, a The Economist újságírója disszidensekkel készített interjúk alapján mutatja be, hogyan élnek, dolgoznak, szeretnek és tanulnak a hétköznapi emberek. Anélkül, hogy mentséget keresne a rezsim zsarnokságára, a Kérdezz meg egy észak-koreait! rávilágít arra, hogy a diktatúra elnyomása ellenére az észak-koreaiak megpróbálják éppúgy élni mindennapi életüket, mint mindenki más bárhol a világon.
Hiteles és őszinte vallomások az észak-koreai életkörülményekről – maguktól az észak-koreaiaktól.
2020
 

Csatolások

  • Daniel Tudor - Kérdezz meg egy észak-koreait!.pdf
    5.2 MB · Olvasás: 179

Mmm1936

Állandó Tag
Állandó Tag
Szántó László : Földi rejtélyek
Közel 100 titokzatos, talányos természet alkotta vagy éppen emberkéz formálta, mítoszok, legendák övezte magasztos hely, esemény,jelenség a piramisoktól kezdve az állatszörnyeken át egészen a szellemvilágig. Nem mindennapi időutazás a Kék-bolygó körül....
 

Csatolások

  • Screenshot_20231207_180023.jpg
    Screenshot_20231207_180023.jpg
    555.5 KB · Olvasás: 29
  • fldi-rejtelyek.pdf
    1.8 MB · Olvasás: 138

Mmm1936

Állandó Tag
Állandó Tag
Miskolczy Ambrus : "A sátán jegyében" avagy a történelem terrorrja - Románia 1918-1945
Románia 1918-1945 közötti történelméről II. Károly, az ország 1940 szeptemberében elűzött királya A Sátán jegyében címmel írt könyvet - részben, hogy "megvonja az események mérlegét", részben, hogy "tisztázza magát a történelem ítélőszéke előtt." Közben - Mircea Eliade kifejezésével élve - elszabadult a "történelem terrorja". Túlzóak ezek a megfogalmazások? Miskolczy Ambrus könyvét olvasva úgy érezhetjük, egyáltalán nem. "Az önpusztító háborút önpusztító béke követte, amely megalapozta az újabb önpusztító háborút" - a szerző lakonikus leírása pontos jellemzés Nagy Románia születése és a második világháború között az ország történetének alakulásáról. A Vasgárda megalakulása és működése, a romániai zsidóság sorsa, fasiszta és kommunista csoportok szerveződése, az uralkodó botrányai és elűzetése: csak néhány azok közül a témák közül, amelyek elemzésére Miskolczy vállalkozik. A jelen könyv szerzője nem ítélkezik, történelmünk összetettségére hívja fel a figyelmet, arra, hogy annak a Romániának, amely az első világháború legnagyobb nyertese lett, milyen belső és külső problémákkal kellett megküzdenie.
 

Csatolások

  • 6099296_4.jpg
    6099296_4.jpg
    20.5 KB · Olvasás: 14
  • a-satan-jegyeben-avagy-a-trtenelem-terrorja-romania-19181945.pdf
    967.6 KB · Olvasás: 91

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Földes Attila - UFOK építették a piramisokat?

1702402054259.jpeg

Az író előző könyve a Marson elhelyezett üzenetről szól. A hihetetlen bravúrral megfejtett üzenet kulcsával a szerző most felnyitotta és elénk tárja az egyiptomi piramisok elhelyezésének titkait. Megfejtette az UFOnauták beszélt és írott nyelvét, hatalmas szemük szerkezetét. Ír az UFO hajtóművekről, melyek első földi létrehozásában részt vesz. Magyarázatot ad a jelenlegi UFO invázió lehetséges okáról. Bepillantást enged műhelyébe, megmutatja azt az utat, amely a felismerésekhez elvezetett.
1992
 

Csatolások

  • Földes Attila - UFOK építették a piramisokat-1.pdf
    10.8 MB · Olvasás: 99

Mmm1936

Állandó Tag
Állandó Tag
Dr. Celler Tibor : "Nekünk mégis Mohács kell" - II. Lajos király rejtélyes halála és különböző temetései
A mohácsi csata 400. évfordulóján kiadott Mohácsi Emlékkönyv 1526. című válogatásban olvasható kiváló hadtörténészünk, Gyalókay Jenő akadémikus és első világháborús tüzérezredes precíz könyvfejezete a mohácsi csatáról és helyzetértékelő jelentése II. Lajos király holttestének megtalálásának körülményeiről és azzal kapcsolatban felmerült kétségekről, ellentmondásokról. A király holttestét ugyanis nem főurak, hanem a Mária királyné által kirendelt Czettritz Ulrik cseh-sziléziai származású udvari kamarás és a katonai kíséretet biztosító Sárffy Ferenc győri várkapitány találta meg. Czettritz a vízbefúlás egyetlen szemtanújaként jól ismerte a baleset helyszínét, ezért könnyen felfedezték a keresett mocsaras területet. A holttestet azonban nem a vízben, hanem attól nem messze, koporsó nélkül a földbe eltemetve találták meg 1526. október közepén. A kutatásról és annak eredményéről Sárffy 1526. okt. 19-én latinul írt levélben számolt be Brodarics István kancellárnak. Ebből a levélből ismerjük a történéseket és idézzük az alábbi mondatokat, melyek az alapvető ellentmondásokat tartalmazzák.
 

Csatolások

  • Screenshot_20231212_183438.jpg
    Screenshot_20231212_183438.jpg
    392.2 KB · Olvasás: 17
  • Celler Tibor - Nekünk Mohács kell .pdf
    1.6 MB · Olvasás: 87

Mmm1936

Állandó Tag
Állandó Tag
Bookazine magazin - Merényletek
Összeállításunkban a történelem leghíresebb merényleteiről olvashat.
Vannak olyan események, amelyek megrázzák a világot, és vannak olyanok is, amelyek egyszer és mindenkorra megváltoztatják az emberi történelmet. Merüljön el leghírhedtebb gyilkosságok mögötti puccsok, konspirációk és elvakult cselszövések mocsaras világában! Legyenek bár nagy hatású vezetők, az állam ellenségei, őszinte aktivisták vagy híres celebek az áldozatok, haláluk, mely erőszakos, váratlan és sokszor a teljes nyilvánosság előtt zajlik, nyomot hagy a kollektív tudatban.
Sokan még arra is emlékeznek, hol voltak akkor éppen, amikor először hallották például JFK vagy Martin Luther King halálhírét, a férfiakét, akiket az egész világ nagyra tartott, és akiket egy erőszakos tett idő előtt fosztott meg az élettől. Ha az ember elveszíti egy példaképét, különösen, ha nagy hatású, komoly változásokat előidézni képes illetőről van szó, úgy érezheti, megfosztották egy jobb jövő ígéretétől is.
Bár sok merénylet felháborodást vált ki és gyász követi az egész világon, nem mindig ez a helyzet. Előfordulhat, hogy egy magas posztot betöltő célpont levadászása fordít a terror háborújának lefolyásán. Sok titokban szőtt merényletet – mint például Reinhard Heydrich náci tiszt vagy Oszáma bin Láden Al-Kaida-vezető megölését –, úgy is fel lehet fogni, mint egy olyan gonosz tettet, melyet a jobb jövő érdekében követtek el.
Olvasson tovább, és vizsgálja meg több mint 25 hírhedt merénylet beszámolóját, bizonyítékait és ezen tettek hatásait, és ismerkedjen meg azokkal a merényteleket is, melyek, ha nem dőlnek dugába, teljesen más útra terelik a történelmet.
 

Csatolások

  • merenyletek_cimoldal_cover.jpg
    merenyletek_cimoldal_cover.jpg
    176.3 KB · Olvasás: 14
  • Merényletek (Variable)_compressed.pdf
    26.4 MB · Olvasás: 163

Mmm1936

Állandó Tag
Állandó Tag
Bookazine magazin - A legnagyobb úttörők
Ahogy a körülöttünk lévő világ egyre bonyolultabbá válik, ragyogó találmányok és előremutató ötletek tűnnek fel nap mint nap, életünk gazdagabbá válik. Olyan időszakban élünk, amikor a legkorszerűbb orvosi kezelés viszonylag könnyen elérhető, a legújabb kütyük segítségével még a kisujjunkat sem kell mozdítanunk, és nagyon kevés alkotóelemből is szép dolgokat tudunk készíteni. De az élet nem volt mindig ilyen. Bookazine Plusz sorozatunk legújabb kiadványában bemutatunk néhány nagyra becsült férfit és nőt, akiknek korszakalkotó újításai jobbá tették a világot. Ezek azok az emberek, akik építették a jövőt - akár csodálatos felfedezések, akár a kultúrára és a művészetekre gyakorolt befolyásuk révén, vagy akár úgy, hogy úttörő szerepet játszottak a politikai szférában. Csatlakozzon hozzánk, amikor találkozunk a történelem közel 100 legnagyszerűbb koponyájával! Üdvözöljük a Legnagyobb úttörők világában!
 

Csatolások

  • BK24-196950-0.png
    BK24-196950-0.png
    175.4 KB · Olvasás: 14
  • A legnagyobb úttörők (Variable)_compressed.pdf
    22.9 MB · Olvasás: 140

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagy Levente - A király, a zsarnok és a propaganda

1702723555376.jpeg

Az 1460-as évektől a 16. közepéig, majd másfél évszázadig, Drakula, alias Vlad Țepeș havasalföldi vajda a korabeli tömegtájékoztatás sztárja volt. E szokatlan publicisztikai karriert az váltotta ki, hogy 1462 őszén Mátyás király letartóztatta őt, és több mint tíz évig fogságban/házi őrizetben tartotta maga mellett Budán és Visegrádon. Letartóztatásának okát még a kortársak sem tudták pontosan, de Mátyás tette megragadta a korabeli írók fantáziáját. 1463–1500 között nyolc kézirat és hét nyomtatvány adta hírül a nyugat-európai, valamint az orosz olvasóközönségnek a kegyetlen zsarnok rémtetteit. Drakula irodalmi karrierjével párhuzamosan haladt képzőművészeti sikere is: számos festmény, metszet és oltárkép készült róla. Nagy Levente könyve ezt a Drakula-jelenséget mutatja be a tudományos ismeretterjesztő esszéírás módszereivel. Különösen fontos a higgadt értelmezés ma, amikor a tudomány a fantáziáló dilettantizmusban olyan versenytársat talált, amilyet még soha.
2021
 

Csatolások

  • Nagy Levente - A ​király, a zsarnok és a propaganda.pdf
    19.7 MB · Olvasás: 84

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Mészáros Tamás - A rhamnusi Antiphón

1702723841861.jpeg


A perzsa háborúk korában született, és élete egészen a demokrácia négyszázak által történt megdöntéséig tartott, melyben, úgy tűnik, tevékeny szerepet vállalt. A négyszázak bukása után hazaárulásért feljelentették, elítélték, és miután az árulóknak kijáró büntetéssel sújtották, temetetlenül kivetették, és leszármazottaival együtt jogfosztottá nyilvánították.
2011



 

Csatolások

  • Mészáros Tamás - A ​rhamnusi Antiphón.pdf
    15.3 MB · Olvasás: 85

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Zsoldos Attila - A Druget-tartomány története 1315-1342

1702727472184.jpeg


Zsoldos Attila 1986-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett diplomát. 1987–1994-ben tudományos továbbképzési ösztöndíjasként, majd egyetemi tanársegédként az Eötvös Loránd Tudományegyetemen dolgozott. 1994-től a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének (2012-től: a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Történettudományi Intézetének) munkatársa, 2010-től mint kutatóprofesszor. 1993-ban kandidátusi fokozatot, 2014-ben MTA doktora címet szerzett. 2007-től az Eötvös Loránd Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára. 2010-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2016-ban rendes tagjává választották. Kutatási területe az Árpád- és az Anjou-kor története. Főbb munkái: Az Árpádok és alattvalóik. Magyarország története 1301-ig (1997), A szent király szabadjai. Fejezetek a várjobbágyság történetéből (1999), Az Árpádok és asszonyaik. A királynéi intézmény az Árpádok korában (2005), Családi ügy. IV. Béla és István ifjabb király viszálya az 1260-as években (2007), Magyarország világi archontológiája 1000–1301 (2011), Székesfehérvár története az Árpád-korban [Kiss Gergely és Thoroczkay Gábor társszerzőkkel (2016)].
2017
 

Csatolások

  • Zsoldos Attila - A _Druget-tartomány története 1315–1342c.pdf
    24.4 MB · Olvasás: 75

dzsefff

Állandó Tag
Állandó Tag
Joshua Trachtenberg - Az ördög és a zsidók

1702737468448.png


Joshua Trachtenberg, amerikában élő német emigráns rabbi é störténettudós immár klasszikussá vált műve, amelynek első kiadása 1943-banjelent meg. Mi a zsidókkal szemben hangoztatott vádak valódi értelme? Akár internacionalista kommunista, akár nemzetközi kapitalista, vagy akár egyszerre mindkettő, a zsidó a nyugati civilizáció főellensége. Olyan idegen, aki nem ebben vagy abban az országban az, hanem az egész nyugati társadalomban idegen a szokásaiban, a tevékenységében, az érdekeiben, a jellemében, még a vérében is. Bárhol is él, különálló lény. Ő a világ fő korcsa, aki megfertőzi az irodalmat, a művészetet, a zenét, a politikát és a gazdaságot csalárd befolyásának finom mérgével, kövenként lerombolva a társadalom erkölcsi alapját, míg az menthetetlenül a kezébe nem hullik. Ez a végső célja: a világ meghódítása, átformálása saját kapzsi képére, a világot saját idegen céljainak rabszolgájává tenni. A zsidó középkori képe e tanulmány témája. Viszonylag hosszan kell tanulmányoznunk, mivel annyira idegen a mi modern nézőpontunktól, sokak számára kétségkívül annyira hihetetlen, hogy csak hosszas bizonyítás győzhet meg minket arról, hogy valóban és szó szerint igaz és még ma is számolni kell vele.
2014
 

Csatolások

  • Joshua Trachtenberg - Az _ördög és a zsidók.pdf
    28.1 MB · Olvasás: 114

Mmm1936

Állandó Tag
Állandó Tag
Gaál Mózes : Széchenyi István vagy Magyarország újjászületése
…ha feltámadna halottaiból a nagy Széchenyi, s végigjárná ezt az országot! Ha látná a fényes fővárost, melynek Európa világvárosaitól nem kell szégyenkeznie, a Duna hátán tovasikló gőzhajók raját, a palotasorokat, melyek félszázad alatt mintegy varázsütésre szegélyezték a széles utcákat, a Vaskapu sziklamedrében biztosan közlekedő hajókat… a gyárak füstölgő kéményeit: hogy feldobogna a szíve a büszke örömtől…
– Nem voltam rossz prófétája hazámnak, nem voltam rossz napszámosa a nemzetnek. Teljesedett mindaz, amit előre hirdettem a kétségbeesés napjában, bár okulnál belőle én édes nemzetem, tanuld meg belőle a munka, a kitartás mindenható erejét!
Az ércszobor, mely ott áll a Lánchíd előtt, néma és komoly; de az a Széchenyi, kinek szelleme lebeg a haza felett, s ott él az elmék és szívek redőiben, olyan beszédes. Lelkesít minden szava, drága oktatás minden igéje.
Az éltető eszme Széchenyi hazaszeretete, mely henye szó helyett tettben nyilatkozott.
„Csak a gyenge szereti önmagát, az erős egész nemzeteket hordoz szívében.”
 

Csatolások

  • covers_454051.jpg
    covers_454051.jpg
    7.2 KB · Olvasás: 13
  • szechenyi-istvan-grof-vagy-magyarorszag-ujjaszletese.pdf
    361.9 KB · Olvasás: 64
Oldal tetejére