orvosi leleplezes a gyogyszerekrol,....cenzurazott egeszseg...

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
A cékla, különösen télen az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk. A jellegzetes színű, a répafélék családjába tartozó növény Dél- és Közép-Európában őshonos, de ma már jóformán mindenütt a világon megtalálható.
A cékla (Beta vulgaris):
A cékla és közeli rokonai mind a Beta maritimá-tól származnak, amely egy mediterrán tengerparti növény. Ősidők óta ismeri és használja az emberiség. A növény legrégebbi archeológiai lelete egy újkőkorszaki (i.e. 4000) településről származik. Az i.e. második évezredben már a babilóniaiak és a föníciaiak nagy mennyiségben termesztették.
Európa északi területeire a rómaiak juttatták el. Évszázadokkal később, a már kereszténnyé vált germán birodalomban a dinasztiaalapító Nagy Károly rendelte el a cékla termesztését.
A régi időkben csak a cékla levét fogyasztották, gyökerét kizárólag gyógyításra használták, pl. fog- és fejfájást kezeltek vele. A céklát ma a világon sokfelé termesztik és sokféle formában fogyasszák, főként salátaként, savanyúságként és céklaléként.
A cékla konyhai felhasználási formái:
- a főtt vagy sült céklát tálalhatjuk forrón, vagy lehűtve, pl. köretként, savanyítva és konzervként

- nyersen, salátába reszelve, díszítésre

- a cékla elterjedt salátazöldség, a klasszikus orosz „borscs"-leves egyik alapanyaga

- Amerikában a narancslében tálalt apró céklákat Yala-céklának, az édes-savanyú szószba tálaltakat Harvard-céklának nevezik
A cékla felhasználása a gyógyászatban - hagyományos medicina, alternatív terápiák, illetve népi gyógyászat:

- a mélyvörös színű zöldség késlelteti az öregedés romboló folyamatait, mert gazdag antioxidáns vitaminokban, pl. A-, C- és B-vitaminokban

- serkenti az immunrendszert és természetes rákellenes anyagokat tartalmaz, vörös festékanyaga - a betain - tumorellenes hatású

- céklalé segíti a vörösvérsejtek regenerálását és szaporodását

- a céklából készült ital segít leküzdeni a megfázást. Uborkalével, egy evőkanál élőflórás joghurttal és citromlével kitűnő influenza elleni turmixot alkot

- egyes alternatív rákellenes diétákban, pl. Gerson diéta, illetve a különböző léböjtkúrákban, a frissen préselt céklalének nagy jelentőséget tulajdonítanak

- a lila, sárga és zöld színű zöldségekben, így például a céklában lévő flavonoidok az ekcéma ellen is hatnak, de a pattanásosodásra hajlamos bőrt szintén gyógyítja

- a cékla várandós anyáknak is javasolt, hiszen leve folsavat tartalmaz, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos

- a sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb "gyógyító növény" a zöldségek között, gyakran szerepel más zöldséglével, így a sárgarépáéval vagy az uborkáéval együtt

- a céklalé sárgarépalével keverve májtisztító hatású, főként a zsír lebontását segíti elő

- a zöldség leve hatékony vízhajtó

- enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben is ajánlható

- a céklában lévő cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrás a szervezetnek
Érdekességek:
- nagyiparilag a betaciánt a céklából vonják ki, és belőle készítik a céklavörös (E 162) nevű, széles körben elterjedt élelmiszer-színezéket, amelyet a legkülönfélébb élelmiszeripari termékekhez használnak, pl. fagylalt, baconos chips, kekszek, szörpök

- a cékla föld feletti részét, azaz a levelét, amely béta-karotint, kalciumot és vasat tartalmaz, ugyanúgy el lehet készíteni mint a parajt
 

nucyka

Állandó Tag
Állandó Tag
köszönöm
teljesen egyetértek a leírtakkal bár leginkább szerintem akkor jó ha megveszed a piacon és kicentrifugázod a levét

vagy te hogyan tervezted??
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Én gyakran készítek céklasalátát, mert a szüleimnél terem a kertben. De kerestem néhány céklás receptet, azokat is felraktam a Fogyizzunk együtt topikba.
Ártani nem árt akármennyit eszünk is belőle?
 

nucyka

Állandó Tag
Állandó Tag
a zöldégekból szerintem nem tudsz annyit enni hogy az ártsom úgymond mert hamar laktatnak a rosttartalmuk miatt átlagember meg nem céklát eszik egész nap és nyersen finom a céklasaláta?? ?ihez lehet hasonlítani?? Én csak savanyúságként ettem eddig
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Én is megfőzöm. Az új receptek között van nyersen készített is, állítólag almával nagyon finom.
 

Spanky

Állandó Tag
Állandó Tag
Én gyakran készítek céklasalátát, mert a szüleimnél terem a kertben. De kerestem néhány céklás receptet, azokat is felraktam a Fogyizzunk együtt topikba.
Ártani nem árt akármennyit eszünk is belőle?

Reszemrol nem vagyok nagy ceklas, de par hete a parom vett feher ceklat.
Megpucolta, feldarabolta, oliva olajal megkente majd tengeri soval meghintette.
Be a sutobe kb. 35 percig 200 C. fokon.
Isteni volt. :p
 

Spanky

Állandó Tag
Állandó Tag
Amikor az ember rá van kényszerítve, sok mindent megtanul. Hónapokat kórházban tölteni a gyerekeddel, észnél lenni és villámgyorsan cselekedni, amikor az éjszaka közepén fullad... Örülj neki, hogy nem így kellett megtudnod, amiket leírtam.

Orulok is.
Hala a teremtonek, nem volt ilyen problemam.
 

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Én gyakran készítek céklasalátát, mert a szüleimnél terem a kertben. De kerestem néhány céklás receptet, azokat is felraktam a Fogyizzunk együtt topikba.
Ártani nem árt akármennyit eszünk is belőle?

Kedves Bea!
Én nagyon szeretem a céklát nyersen, sárgarépával egybereszelve. Megfűszerezve nagyon finom, és úgy is használható, mint a saláták az ételek mellé.
És ráadául még a tartalma sem sérül.
Nagyon sok szeretettel Erzsi.kiss
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Köszi a céklás tippet, ma hozok anyukáméktól és kipróbálom. Az vegyszer és permetszer- mentes cékla és sárgarépa.
 

mézesmaci

Kitiltott (BANned)
köszönöm
teljesen egyetértek a leírtakkal bár leginkább szerintem akkor jó ha megveszed a piacon és kicentrifugázod a levét



De !!!Itt bocsánatot kérek hogy bele kotyogom,nem mindenkinek ajánlott hogy deciliter számra kezdje fogyasztani.
Tudni illik daganatos beteg lévén,én minden természetes gyógy módot meg próbálok,ezek közé tartozik a céklalé.Amelyet kizárólag a gasztroendrológus úgy ajánl mindenkinek,nekem is így mondta ,hogy csak szakaszosan emelni a napi adagot.
Elöször három centet és azt higítsamm vízzel fel hogy fél deci leygen,majdd fél decit azt már tisztán,és max egy decit egy nap 1hétig,és útána ajánlotta hogy napi 2x1 dcl,ennél többet nem.;)
Nagyon egészséges az biztos és répával centrizve még hatásosabb.
tongue.gif
omg.gif


Én is szeretnék hozzászólni a vitamin témához. Hamarosan gyógyszerész leszek (legalább is remélem) :) Nyilván most mindenki azt várja, hogy azt írom vesszen lenkei és éljen a gyógyszeripar. Én az aranyközép út híve vagyok. Gyógyszerre igen is szükség van és nagyon sok terápiában első helyet foglal el. HA nem lenne rá szükség nem virágzana a gyógyszeripar és nem tartana ott ahol tart. és valljuk be az emberek többsége orvoshoz megy és nem a lenkei boltba mai napig. DE: Ha sok ember nem csak ezt használná hanem az úgynevezett alternatív medicinát is könnyebbé tehetné az életét és gyorsabbá a gyógyulását.
A vitaminokról annyit: Azt egyetemen a vitaminokról nem szól a fáma. Egyéni olvasataim és gondolkodásmódom szerint több vitaminra van szükségünk mint amennyi a gyógyszertárban kaphatóakban van, de nem annyira mint amennyire mondjuk a lenkeiben van az túlzás. (kivéve ugye metabolizációs és egyéb betegségek).
Ha ésszerűen gondolkodunk mennyi zöldséget és gyümölcsöt kellene ahhoz enni, hogy a lenkei vitamintartalmát bevigyük. Az ősember vagy akár dédnagyanyáink is tökéletesen egészségesek voltak pedig csak az általuk termelt növényeket ették. Egy szó mint száz: Két dolgot tehetünk vagy egészségesen táplálkozunk zöldség gyümölcs főként növény táplálkozás és kiegészítésként gyógyszertári vitaminok (még akkor is ha a növényeink vitamintartalma már nem a olyan mint a régen vagy bevesszünk a lenkeit mondjuk minden másnap. Azért mertem ezeket a gondolatokat leírni mert a lenkeit is szedtem több hónapon át meg közönséges gyógyszertárit is. Nekem a lenkei sem volt jobb mint a gyógyszertári nekem személy szerint az eurovit jön be. (pedig a többi gyógyszertárit is kipróbáltam.


No és nem utolsó sorban,nem drága vitamin az Eurovit.
Mert sokan azt hiszik az a jó csak ami drága,ez így nem igaz.;)
 

nucyka

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Mézesmaci!!! Valóban nem drága és tényleg nagyon jó a többi ilyen jellegű vitaminhoz viszonyítva. Bár meg kell jegyezzem azért daganatos betegnek én személy szerint biztos hogy nagy dózisú vitamint ajánlanék. (ha meg tudja fizetni)
Megtisztelnél ha megírnád milyen módszerekkel próbálod gyógyítani magad a daganatos betegségedből. (rengeteget kutatok a daganatos betegek orvosláson kívüli terápiájáról) szerintem sokat tudnál nekem segíteni !!! Előre is köszönöm!!!

Ja és ha már az eurovit családnál tartunk a multivitaminon kívül szedett már valami más készítményét pl q10?? Érdekelnének a tapasztalatok!!4 Köszönöm!!! :)
 

mézesmaci

Kitiltott (BANned)
Ja és ha már az eurovit családnál tartunk a multivitaminon kívül szedett már valami más készítményét pl q10?? Érdekelnének a tapasztalatok!!4 Köszönöm!!! :)


Személy szerint a Pharmanord Bio Q10 készítményét szedtem,de három hónap után sem volt nálam semmi lényeges javulás és abba hagytam.
Egyébként sztem a Pharmanord készítmények többnyire jók.;)
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
Mézesmaci nagyon köszönöm!!! Igazán kedves vagy!! Egyértelmű hogy privátban gondoltam, hogy írj!! Cserébe én is írok neked gyulladásgátlót mejd priviben én tudok eegy nagyon tutit :D:D
Azt mondtad, hogy gyógyszerész leszel, nem orvos?! Ismered Mézesmacit? Tudod, milyen mellékhatások károsak neki? Tudod milyen gyógyszereket szed rendszeresen?
Ha ezt a szomszédasszony mondja így, ahogy te, akkor azt mondom, nem tudja mit beszél. Ha te mondod, éppen, mert a szakmád (lesz), annak súlya van. Tessék odafigyelni!
 

nucyka

Állandó Tag
Állandó Tag
Ne hülyéskedjél már velem kedves Bp!! Már amennyi mindent megírt hogy szed pl q 10 stb (és szerintem ezen kiegészítőknek is köszönheti a jobb állapotát) ezek mind természetes anyagok nem gondolod hogy majd én gyógyszerest fogok javasolni??? Nem vagyok idióta felelőtlen ember. Olyat írok neki ami teljesen természetes és nyílván megírom az adagolást is. Utánna olvastam rengeteg honlapon és bátran szedhető. A gyógyszeres interakció valóban létező dolog csak hangsúlyoznám hogy pédául az édasanyám esetében sem veszik figyelembe hiába mondom és mégis él és nincs rosszul a keresztbe kasba írt gyógyszerektől .
Szóval kérlek előbb kérdezz mielőtt szakmailag vádaskodsz, mert ha valaki akkor azt gondolom, hogy nagyon lelkiismeretesen járok el és nem csak a gyógyszerek oldaláról hanem ahogy a legjobbnak ítélem az adott ember szempontjából és a mostani legjobb tudásom szerint.
Van egy elmélet amit megtanítanak az egyetemen és van egy gyakorlat amit a beteg érdekében alkalmaznak hogy az neki a legjobb legyen.
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
Ne hülyéskedjél már velem kedves Bp!! Már amennyi mindent megírt hogy szed pl q 10 stb (és szerintem ezen kiegészítőknek is köszönheti a jobb állapotát) ezek mind természetes anyagok nem gondolod hogy majd én gyógyszerest fogok javasolni??? Nem vagyok idióta felelőtlen ember. Olyat írok neki ami teljesen természetes és nyílván megírom az adagolást is. Utánna olvastam rengeteg honlapon és bátran szedhető. A gyógyszeres interakció valóban létező dolog csak hangsúlyoznám hogy pédául az édasanyám esetében sem veszik figyelembe hiába mondom és mégis él és nincs rosszul a keresztbe kasba írt gyógyszerektől .
Szóval kérlek előbb kérdezz mielőtt szakmailag vádaskodsz, mert ha valaki akkor azt gondolom, hogy nagyon lelkiismeretesen járok el és nem csak a gyógyszerek oldaláról hanem ahogy a legjobbnak ítélem az adott ember szempontjából és a mostani legjobb tudásom szerint.
Van egy elmélet amit megtanítanak az egyetemen és van egy gyakorlat amit a beteg érdekében alkalmaznak hogy az neki a legjobb legyen.

Nem hülyéskedem, csak nem túl ügyesen és nem elég tapintatosan sikerült figyelmeztetnem. Elnézést kérek.
 

smuku

Állandó Tag
Állandó Tag
A C-vitamin antioxidáns. Egyébként ha van lehetőséged változatosan táplálkozni, nem kell mindenféle hülyeséget beszedni. Ha 3-nál több gyógyszert szedsz naponta, abból kettő biztosan üti egymást!
 

nucyka

Állandó Tag
Állandó Tag
Szép napot mindenkinek!! Azt hittem hazajövök és nem fogom győzni olvasni a hozzászólásokat!!! Kicsit elkeseredtem, hogy az én hozzászólásom volt az utolsó.
Most vettem egy eurovit vitamint 500 forinttal olcsóbban mint tavaly. :)
Most sem csalódtam azonnal hatott. Mindenkinek ilyen jó a véleménye róla vagy csak én vagyok elfogult??
Mézesmaci nem kaptam meg azt a szép hosszú privit amit ígértél. :)
 

Kijuma

Állandó Tag
Állandó Tag
Szép napot mindenkinek!! Azt hittem hazajövök és nem fogom győzni olvasni a hozzászólásokat!!! Kicsit elkeseredtem, hogy az én hozzászólásom volt az utolsó.
Most vettem egy eurovit vitamint 500 forinttal olcsóbban mint tavaly. :)
Most sem csalódtam azonnal hatott. Mindenkinek ilyen jó a véleménye róla vagy csak én vagyok elfogult??
Mézesmaci nem kaptam meg azt a szép hosszú privit amit ígértél. :)
Szia nucyka:)
Nem felejtettem el a süti recepteket, csak elraktam a címed és nem találom...:( De tuti megvan! Igyekszem pótolni az elmaradásom, ne haragudj.
Az eurovit vitaminok nagyon jók szerintem is. Van egy, az a neve, hogy Multivitamin 50 éven felülieknek. Nem baj, hogy nem vagy 50 éves, tuti jó:) Betegség esetén 2x1 tbl,ha javul a helyzet elég napi 1 tbl, és az ára is szuper!
 

mézesmaci

Kitiltott (BANned)
Szép napot mindenkinek!! Azt hittem hazajövök és nem fogom győzni olvasni a hozzászólásokat!!! Kicsit elkeseredtem, hogy az én hozzászólásom volt az utolsó.
Most vettem egy eurovit vitamint 500 forinttal olcsóbban mint tavaly. :)
Most sem csalódtam azonnal hatott. Mindenkinek ilyen jó a véleménye róla vagy csak én vagyok elfogult??
Mézesmaci nem kaptam meg azt a szép hosszú privit amit ígértél. :)


Pedig írtam kedden mert hétfőn kezelésre járok és had ne mondjam hogy érzem magam utána.;)
 
Oldal tetejére