papagájokról

TipeTupa

Állandó Tag
Állandó Tag
Nesszi! De jó, hogy ismét itt vagy. <o></o>
Végül mi lett a papikkal? A legutolsó hir, amire emlékszem, hogy meg kellett válni tőlük allergia miatt.<o></o>
<o></o>
Terveztem egy papi-játszóteret. Talán jövő hétre meglesz a kivitelezés is. Ha beválik lefotózom.<o></o>
<o></o>
Nem tudom hogy ki hogy van vele, szerintem szépek, aranyosak, csak az a baj velül, hogy kiabálnak meg szemetelnek. nekem sohasem volt semmilyen madaram jobban szeretem a halakat, azok csendben vannak.
<o></o>
Ehhez csak egy hozzáfűznivalóm van – ne beszéljünk az állatokról (függetlenül, hogy mi az) mert igaz, hogy álatlában szemetelnek és zajosak. De mi a helyzet az emberekkel? Talán velüknincs baj? Nem kiabálnak, nem szemetelnek? Ráadásul némely büdösebb is mint egy állat… Ez egy ilyen világ… Persze beszélgethetünk még a gondoskodásról és a rendszeres tisztántartásról…
<o></o>
Üdv.
Valaki megtudná mondani mit tegyek ha a hullámos papagájom csőre varas? Enni sem hajlandó szegény.
Köszi
<o></o>
Fogd meg, eressz langyos vizet és a nedves kezeddel óvatosan töröld le a csőrét. Vegyél szépiacsontot és egyébb csőrkoptatót, hogy legyen amihez odafenje a csőrét és kopotassa.
Nem lehet, hogy gombás a csőre?A csőr felső részén, a szélén, van egy barnás folt, ami esetleg növekszik?
Ha nem akar enni, lehet hogy beteg. Etess vele fürtöskölest.
<o></o>

Hülye vicc. Ennek a gazdinak a t*két egy kicsit megszorongatnám… :fuck: Afca, lécci kimélj meg az ilyen képektől a lelki nyugalmam érdekében... :p
 

afca

Kitiltott (BANned)
SEGÍTSÉG-VEDLIK A MADARAM!!!!

A vedléssel a madár régi tollazatát cseréli újra. Nem olyan jellegű vedlésről van szó, mint a kutyák vagy macskák esetében, bár alapjában véve hasonló a dolog, mivel a régi tollak kihullanak és helyükön újak nőnek. Első látásra kissé meglepő, de teljesen normális folyamat.

Repülni azért még tudnak


A vedlés minden madárfajtánál más és más módon zajlik, sőt még az azonos fajtán belüli egyedeknél is eltérő lehet.


Az év adott időszaka, a környezet hőmérséklete, az állat étrendje, valamint a tojásrakás mind-mind jelentős szerepet játszanak abban, mikor fog a madár vedleni és mennyi ideig fog tartani a tollcsere. Minden madár kivétel nélkül legalább évente egyszer vedlik, ami a repülési képességét természetesen nem érinti. Egyes madarak évente akár háromszor is újratollasodhatnak. Bizonyos éghajlatok alatt a vedlés folyamatos, egész éven át tartó folyamat.


Először a begyén és a fején kopaszodik


ved1.jpg
A vedlési ciklus általában a költési időszak után, nyár végén kezdődik, és a pajzsmirigy vagy hipofízis működésének megváltozása váltja ki. Egyes verébféléknél, mint például a kanárik, a vedlés tavasszal kezdődik és egész nyáron át tart. Először általában a madár begyén és fején cserélődnek le a tollak. Ezt követően a tollazat többi része is megújul, a folyamat a fark- és szárnytollak cseréjével fejeződik be. A procedúra két-három hétig tart, ennek végére valamennyi régi tollat új vált fel. A vedlés alatt megnő a madár étvágya, ezt figyelembe véve kell táplálását megoldanunk. A madarak számára ez megterhelő, stresszes időszak, a betegségekkel szemben is kevésbé ellenállóak ilyenkor.



Mikor forduljunk állatorvoshoz?


Egyes madárfajtáknál tapasztalható a "francia vedlés". Nevét onnan kapta, hogy Franciaországban írták le először ezt a fajta abnormális vedlési folyamatot. Általában hullámos papagájoknál, nimfapapagájoknál és afrikai törpe papagájoknál figyelhető meg. Mindeddig nem ismert, más fajták miért nem hajlamosak a francia vedlésre.


ved02.jpg
ved3.jpg
A francia vedlés során az elvesztett tollak cseréje hosszan elhúzódik és általában csak a repülőtollak legnagyobb részének hirtelen kihullása után kezdődik meg.



Feltételezések szerint ezt a fajta vedlést okozhatja vírus, környezetváltozás, örökletes betegség, parazita vagy táplálási probléma. Ha kopasz foltot veszünk észre a madár testén vagy úgy véljük, a vedlés nem a szokásos módon zajlik, keressük fel az állatorvost.

A vedlés gyengíti a madár szervezetének védekező rendszerét, így a betegségeknek is könnyebben áldozatul eshet. Minél előbb sikerül a betegséget diagnosztizálni és kezelni, annál nagyobb az esély a madár felépülésére.



ved2.jpg
 

afca

Kitiltott (BANned)
Hány éves a madaram?

Már csak napjai vannak hátra, vagy túléli az unokánkat is? Nézzük meg a tollazatát, vizsgáljuk meg a csőrét, majd nézzünk mélyen a szemébe a kormeghatározáshoz!
hany-eves-a-madaram.jpeg

Nagyon sok ember vásárol madarat anélkül, hogy pontosan tudná annak életkorát. A madár életkorának ismerete nagy segítséget nyújthat az állatorvosnak abban, hogy felkészüljön az adott életkorban fellépő rendellenességek és betegségek kivédésére. Útmutatóul:

Tollak

A fiatal papagájok tollai általában fakó színűek. Briliáns színezetű tollazatot a fajok érett korban fejlesztenek. Azoknak a fajoknak, melyek fiatalkori színezete megegyezik az idősebb korival, megkülönböztető jellegzetességük, hogy a fiatalabb madarak farktollai mindig rövidebbek mint az idősebbeké.

A csőr színe

sandorpap.jpg
Néhány fajnál a csőr színe változik az évek során. Ha a felnőtt madár csőre sötét, általában a fiatalnak világos színű a csőre. Azoknak a madaraknak, melyek csőre világos felnőtt korban, azok csőre viszont sötét, vagy egy sötét sáv található a csőr alapi részén fiatal korban.

Az írisz színe

Ezt szintén használhatjuk a kor meghatározásához. A legtöbb papagájnál, az írisz színe is változik a korral, a nagyon fiataloknál barna vagy a sötét szín jellemző, ez a szín szürkévé alakul át még 1 éves koruk előtt.
Majd 1 és 3 éves koruk között az írisz színe fehérre vált és a madár 3 éves kora után már a sárga szín lesz jellemző. Néhány Amazona nemzetségbe tartozó papagájnál az írisz színe pirosas-narancs színűre vált felnőtt korban. A jákópapagáj írisze barnából szürkébe vált majd fehérbe amint a papagáj elérte a felnőtt kort.
lori.jpg
 

vazulneni8

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Afca,tök jó,hogy betetted ezeket az információkat!!!
Az én hullámosom most 5 éves,és állandóan túlnő a csőre,amit rendszeresen rendbe kell hoznom.Olvastam egy oldalon,hogy ez azért van,mert nem zár pontosan az alsó és a felső csőr,ezért nem tudja az alsó csőr visszafogni a felső növését.
Enni tud,a csőrkoptatót is használja a papim,de nem sok sikerrel.
Hoztam egy képet is nektek,saját ötlet alapján fűztem egy kalitkát,benne egy hintán ülő papagájjal.
Na ez biztosan nem szemetel és csöndben is van!!!!:-D
 

afca

Kitiltott (BANned)
Katalin papagáj (Bolborhynchus lineola)

<TABLE align=center border=0><TBODY><TR><TD vAlign=top width=300 height=225>
katalin_papagaj.jpg
</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

afca

Kitiltott (BANned)
A madarak anatómiája

(az élőlények alkatával, testük felépítésével foglalkozó tudományág)​
A madarak életben maradásának kulcsa, hogy tudnak repülni. A minél kisebb testsúly számukra létkérdés, így nem csoda, hogy csontvázuk jóval könnyebb, mint az emlősöké. Ennek természetesen ára is van; a madárkoponya például igen vékony és törékeny szerkezet. A madárröpdék legkényesebb lakói éppen a leggyorsabb röptű ausztráliai törpepapagájok, melyek könnyen nekiütközhetnek a rácsoknak vagy az üvegnek, s az ijedős fürjek, melyek, ha megriadnak, hatalmas lendülettel, függőlegesen rebbennek a magasba.
A szükséges tolóerő kifejtése érdekében a szárny csontjainak együtt kell mozogniuk. A repülést szolgáló mellizmok elsősorban a felkarcsonthoz tapadnak. A szárnyak lecsapódásakor különleges csontok védik a mellkas épségét. A szárnycsapások lökései a lapockákra is áttevődnek. A hollóorrcsont és a villacsont merevíti a törzset. A hatalmas mellizmok a hollóorrcsonthoz csatlakozó szegycsont széles taraján erednek.

csont.jpg
A madár fejének további vizsgálatakor észrevesszük, hogy hiányoznak a fogak, s velük együtt az erőteljes rágóizmok is. A koponyán a szemüregek hatalmas helyet foglalnak el. A madarak legfontosabb érzéke a látás; ennek megfelelően szemük jócskán megnövekedett. A szem középső, sötét részét - a pupillát - nem egy fajnál színpompás szivárványhártya veszi körül.
Erős testfelépítés A madarak gerincoszlopa sokkal változatosabb, megoldásokat mutat, mint az emlősöké. Egyes csigolyák egybeolvadása - főleg a bordáknál és a medencetájon - fokozza a törzs szilárdságát, mechanikai ellenálló képességét, és elősegíti azt, hogy járáskor a testsúly egyenletesebben oszoljon meg a gerinc teljes hossza mentén.
Elméletileg a madárnak mind járáskor, mind pedig repüléskor komoly nehézségeket okoz testének tömegeloszlása és súlypontjának nem túl szerencsés helyzete. A test elvben hajlamos az előrebukásra, ám a kétféle helyváltoztatást (járás és repülés) megkönnyítik bizonyos medencetáji módosulások. A madarak csípőízülete alapjában ugyanolyan, mint az emlősöké, ahol a combcsont felső gömbje a medencén elhelyezkedő vápába illeszkedik, van azonban egy igen lényeges különbség: a combcsont egyenesen előrefelé áll, és erős izmok tartják egészen mereven a törzs mellett. Ennek eredményeként a comb jóval kevésbé mozog szabadon, mint az emlősök esetében, ellenben a test felfüggesztési pontja közelebb kerül a súlyponthoz.
A madár lábának hajlíthatósága, mozgékonysága tehát csak a voltaképpeni térdízülettől lefelé kezdődik. Ezután jön a mi bokaízületünknek megfelelő rész, ahol a sípcsont csatlakozik a lábtőhöz és lábközéphez. Ez az ízület a madárlábon jócskán megnyúlt, egészen a karmokban végződő ujjakig tart.
Nem különösebben meglepő, hogy az emlősök csontvázához képest a mellső végtag mutatja a legnagyobb eltérést. Minthogy ez egyedül a helyváltoztatást szolgálja, az ujjak eltűntek; csak a második, harmadik és negyedik ujj maradványait találjuk meg. Ez a fejlődési irány már az Archaeopteryxnél is felismerhető
A kéztő- és kézközépcsontok összeolvadtak, és szilárd csatlakozási felületet nyújtanak az elsődleges evezőtollaknak. A különböző fajok szárnyának csontozata nem túl változatos, de a tollak formája az adott faj röpképességétől függően nagyon is különböző.
A mellkast különleges bordaszerkezet erősíti. Az egyes bordák hátrafelé álló nyúlványai rálapolódnak a mögöttes bordára, s ezzel - főleg a búvármadarak esetében - igen ellenálló struktúrát alkotnak.
Minthogy a szárny meglehetősen merev, formájának kialakításához nincs szükség külön izmokra, és hatékonysága is megfelelő. A csontok rendkívül könnyűek és szivacsos szerkezetűek, hogy a szegycsonton eredő, s a testsúlynak akár a felét is kitevő hatalmas repülőizmoknak minél kisebb tömeget kelljen mozgatniuk.
uregescsont.jpg
Üreges csontok. Minél könnyebb a test, annál jobban hasznosul a repülésbe fektetett energia; a madár csontjai üreges, szivacsos szerkezetűek.

aracsont.jpg
Zöldszárnyú ara csontváza: Elsőként a hatalmas csőr tűnik fel. A madarak gerince áltatában 40-60 csigolyából áll, melyek jó része mereven kapcsolódik szomszédaihoz, sokuk össze is forrt, hogy a törzs még erősebb, merevebb lehessen. A csontváz ott a legerősebb, akol a végtagok a törzshöz csatlakoznak, hiszen a szárnyak és a lábak hordozzák a teljes test súlyát, amikor az állat lépked, illetve repül. Az erős mellizmok a jócskán megnagyobbodott szegycsonthoz tapadnak.

csontfej.jpg
A papagájok csípésre nemcsak az állkapcsukat (1) használják, hanem a felső kávájuk mögött egy külön izületük (2) is van, melyet erős izmok és szalagok (3) segítségével hatékony áttétellel működtetnek.

seregelycsont.jpg
A légzőrendszer

A madarak és az emlősök légzőrendszere között lényeges különbségek vannak. A madarak tüdeje viszonylag merev, ám testükben számos légzsák található, melyek még a nagyobb csontok, például a felkarcsont belsejébe is benyúlnak.
legzoszerv.jpg

Madár légzőszervei vázlatosan. Légcső (1), főhörgők (2), tüdő (3), légzsákok (4), egy kis hörgő kinagyítva (5), mely további kis hörgőcskékre (6) oszlik, melyek újra hörgőkben egyesülnek és a légzsákokba vezetnek. A légzsákok nemcsak a testüregben, hanem a csontokban (7) is megtalálhatók. Oxigénigény

A repülés nagy erőfeszítéssel és hatalmas oxigénfelvétellel jár. A madarak tüdőlebenyei jóval kisebbek az emlősökéinél, ám működésük hatékonyabb, és független a tengerszint feletti magasságtól.
A gázcsere a tüdő hajszálereinek falán át megy végbe, ahol a vörösvérsejtek felveszik az oxigént s leadják a széndioxidot. A légzsákok közvetlenül nem vesznek részt a gázcserében, szerepük mégis igen fontos, mert sajátos fújtatókként javítják a folyamat hatékonyságát. Amikor a madár lélegzetet vesz, a levegő a hátsó hasi légzsákba jut, majd a kilégzéskor a tüdőn és az elülső hasi légzsákon át távozik.
A légzés feladatait két külön izomcsoport látja el. A madaraknak - az emlősöktől eltérően nincs rekeszizmuk, mely nyomáskülönbséget hozna létre a mellkas és a hasüreg között. Ennek hiányában a belégzés munkáját a bordaközi izmok végzik azáltal, hogy kitágítják a madár mellkasát, melyet kilégzéskor a hasi izomzat présel össze. Repüléskor a helyzet kissé megváltozik: a megfeszülő és elernyedő mellizmok a szegycsontot megemelik, majd eltávolítják a csigolyáktól.
A madarak légzőrendszerének nagy előnye, hogy a tüdőbe mindig tökéletesen friss levegő kerül, míg az emlősök tüdejében mindig marad valamennyi az elhasznált, oxigénszegény levegőből. A vérerek elrendeződése is hozzájárul az oxigén hatékony felvételéhez. A tüdőbe visszatérő vér elsőként az onnan éppen távozó levegővel találkozik, melynek kevéske oxigénje a vérbe jutva elősegíti a szén-dioxid kiválását. Amint pedig a vér közelebb jut a tüdőhöz, egyre több oxigénnel találkozik, s azt egyre nagyobb mértékben képes felvenni és továbbszállítani.
A légzésben játszott fontos szerepük mellett a légzsákok egyes fajoknál például a fregattmadaraknál (Fregatafajok) a vetélkedés és hivalkodás céljait is szolgálják. A hímek feszesre fújt, élénkvörös torokzacskóikkal kérkednek, megpróbálják elkápráztatni a tojókat
legzsakok.JPG

A madár légzőrendszere: a légzésben fontos szerep jut a levegő áramlását elősegítő kilenc légzsáknak. Az emésztőrendszer

A különféle madarak emésztőrendszerének felépítése alapjában igen hasonló, s nemigen függ az egyes fajok táplálkozási szokásaitól. A magvakat csőrükkel feltörik, s többnyire csak a belsejüket nyelik le, a többi táplálékot is általában felaprítják. A galambok és gerlék kivételek ez alól, ők ugyanis héjastul nyelik le a magokat.
A csőrből a táplálék a nyelőcsövön át a begybe jut. A begy elsősorban raktározásra szolgál, s ha a madár egy ideje nem evett, a táplálék gyorsan továbbkerül az emésztőcsatorna következő szakaszába. Egyes madárfajoknál, nevezetesen a gerléknél és galamboknál a költési időszakban a begy belső felszíne a prolaktin nevű hormon hatására megváltozik, és egy sajátos, zsírokban és fehérjékben gazdag, fehér váladékot - úgynevezett begytejet - kezd termelni; a tojásból kikelt fiókák az első napokban ezzel táplálkoznak.
A begynek az emésztési folyamatban nincs különösebben fontos szerepe, a bizarr hoacin azonban ebből a szempontból is kivételt képez.
Ez a madár szinte kizárólag növényi anyagokkal táplálkozik, melyekből hatalmas mennyiséget kell elfogyasztania, hogy kielégítse szervezetének energiaigényét. A hoacinnál az emésztés már a begyben megkezdődik.
emesztorendszer.JPG
A papagáj emésztőrendszere: A papagájok rendszerint kora reggel és sötétedés előtt esznek; ilyenkor teletöltik begyüket. Amikor fiókáikat táplálják, napközben is többször táplálkoznak.
A begyből a táplálék az előgyomorba (vagy mirigyes gyomorba) jut, ahol nyállal, sósavval és a fehérjéket lebontó pepszinnel elegyedik.
Maga a gyomor az emésztőcsatorna izmos falú szakasza, ahol a magvak végül felaprítódnak. A gyomorfal izomzatának fejlettsége és ereje a madár táplálkozásától függ. A papagájok többsége száraz, kemény magvakkal táplálkozik, ezért gyomorfaluk meglehetősen vastag, míg a nektárevő fajok, például a lórik gyomra viszonylag vékony falú.
A magevő madarak általában kavicsokat is nyelnek, melyek a zúzában a csőrből hiányzó fogak feladatát látják el. A kavicsok élei felaprítják, megőrlik a magvakat, s egyben azt is megakadályozzák, hogy a táplálék csomókba összeállva eltorlaszolja az emésztőcsatornát.
A madarak bélrendszere nem olyan fejlett, mint az emlősöké. A hasnyálmirigy és a máj a nyombélhez kapcsolódik. A hasnyál fontos szerepet játszik az emésztési folyamatban, mert enzimjei segítenek lebontani s a szervezet számára hozzáférhetővé tenni a táplálékot.
Az emésztőcsatorna alsóbb szakaszán vakon végződő csövecskéket találunk, melyek a növényevő madaraknál a legfejlettebbek: az itt tenyésző baktériumok a cellulózt emészthető anyagokká bontják le. A papagájoknál ezek a járatok hiányoznak; néhány más fajnál, például a kolibriknél pedig csökevényesek.
A végbél, az emésztőcsatorna utolsó szakasza a húgyutakkal és a nemi szervekkel együtt a kloákába torkollik. A madarak veséi a gerincoszlop két oldalán, a keresztcsont közelében helyezkednek el. Vizeletük fő alkotórésze legtöbbször húgysav, a madárpiszok fehéres folyadéka; ritkábban az emlősökre jellemző karbamid. A madaraknak - a strucc kivételével - nincs húgyhólyagjuk, ezért vizeletük közvetlenül a kloákába jut, ahonnan víztartalma ismét felszívódik a madár testébe, s csak maga a besűrűsödött húgysav ürül ki.
A madarak szájnyílása a csőr

A madarak testfelépítése és életmódja között soros kapcsolat van. Ez feltűnően megmutatkozik a a csőr alakján, nagyságán. Csőrük a táplálkozásuknak megfelelő alakú és szerkezetű és a táplálkozási szokásaikra utal.
A nektárt evők csőre -- mint például a kolibriké - keskeny, hegyes és hosszú, hogy könnyen hozzáférjenek a virágok kelyhében lévő táplálékhoz.
A magevő pintyféléké rövid és vaskos, ( itt is különválik a fű és gabonaféléket evők és a keményebb magot kedvelők csőrformája, illetve annak nagysága Pl. amandinák, vagy a meggyvágó csőre )hogy megbirkózzon a magot védő kemény héjjal.
A lágyevők csőre eltér a magevőkétől hosszabb és hegyesebb, mivel gyümölcsökön és bogyókon él.
A rovarevők csőre vékony, hegyes, mellyel könnyen elcsípik és a kéreg alól kisedik a rovarokat.
A kizárólag gyümölcsevők terjedelmes nagy csőrrel rendelkeznek.
A halevők csőre éles és hegyes, kiváló fogóeszköz a tulajdonosa számára.
A hűsevő madarak éles, horgas, kampóban végződő csőrrel vagdalják, tépik a táplálékot.
A papagájok esőre igen erős, a legkeményebb magvakat és terméseket is feltörik.
A kakaduk előszeretettel rágják szét a ponthegesztett volier rácsokat és szabadulnak ki a helyükről. Ezután nem mindig sikerül újra befogni őket.
A csőr formája

helenapinty.JPG
szenegali.JPG


husevo.JPG
poszatak.JPG

csor1.jpg

csor2.jpg
A madarak ivarszervei

A legszaporább, legtermékenyebb fajok, például a hullámos papagájok gyakorlatilag egész évben képesek a szaporodásra. Más madarak, így a kanárifélék az év egy meg- határozott szakaszában: tavasszal és nyár elején párosodnak, tojnak és költenek. Minderre csakis akkor kerül sor, ha a madarak megfelelő egészségi állapotban és testi kondícióban vannak, és jól érzik magukat lakóhelyükön. Célravezető tehát, ha még a tél előtt költöztetjük össze a tenyészteni kívánt párokat, hogy a következő év tavaszára már megszokják új helyüket, és szaporulatban is reménykedhessünk. Ha tavasszal helyezzük a párt új környezetbe, föltehetőleg csalódást fognak okozni, még akkor is, ha előzőleg már sikeresen párosodtak.
A frissen importált vagy befogott madaraknak még több időre van szükségük ahhoz, hogy megnyugodjanak, és valószínűleg csak akkor számíthatunk szaporulatra, ha új helyükön túlesnek az első vedlési időszakon. A párzásra való hajlandóság jelei félreismerhetetlenek: a hím fokozott figyelmességgel veszi körül a tojót, és sokkal többet énekel, ami a kanárik esetében kedves és szívderítő, a papagájok rekedtes kiáltozása azonban már kevesebb örömöt okoz.
Sok madárbarát és -tenyésztő egy-egy meghatározott fajra vagy csoportra "szakosodik"; ha komoly tenyésztési céljaink vannak, a kiszemelt fajból nekünk is legalább két párt kell beszereznünk. Ekkor, ha mindketten eredményesen szaporodnak, a következő nemzedékben már két, egymással rokonságban nem levő fészekaljunk lesz, melyeket szabadon, tenyésztési céljainktól függő szempontok szerint párosíthatunk. A nemzedékváltás ideje madárfajonként változik; a kis testű lágyevők egyévesen, a papagájok négy-öt éves korukban válnak ivaréretté.
A hím madár ivarszervei - a tojó ivarszerveitől eltérően - szimmetrikusak: a testüregben két működő here helyezkedik el. A hím ivarsejtek az ondóvezetéken keresztüljutnak a kloákanyílásba. Párosodáskor innen egyenesen a tojó kloákájába kerülnek, s a petevezetéken felfelé vándorolva érik el a megtermékenyítendő petesejtet. Egyetlen párosodás is elegendő egy egész fészekaljra való tojás megtermékenyítéséhez, mert a petevezetékben a hím ivarsejtek sokáig életben maradnak. A petesejt akkor termékenyül meg, amikor a petefészekből kiszabadul - ez fajtól függően egy-vagy kétnaponként következik be.
himivar.JPG
A tojó ivarszervei: A petefészekből kiszabaduló pete hosszú fejlődésen megy keresztül, míg a tojás végül a fészekbe pottyan, de néha megesik, hogy nem a petevezetékbe, hanem a testüregbe kerül, ahol beágyazódva hashártyagyulladást okozhat.

tojoivar.JPG

A madarak nemének orvosi módszerekkel való megállapításakor a műszer mindig baloldalról, az utolsó borda mögött hatol be a testüregbe. A művelethez a bőrön hegyes eszközzel parányi szúrást ejtenek, s ha altatógázt használnak, a madár néhány perc múlva újra az ülőrúdon tollászkodhat, mintha mi sem történt volna.
A hím madaraknak két heréjük van, melyek a vesék közelében helyezkednek el, a tojóknak pedig két petefészkük, ezek közül azonban csak az egyik, a bal oldali működik. A peték a petefészekhez csatlakozó petevezetéken keresztüljutnak az ivarjáratba, majd onnan a kloákába, ahová az emésztőcsatorna és a húgyvezeték is torkollik. Innen a tojást erőteljes izom-összehúzódások segítik a szabadba.
A fejlődő tojás

A petesejt fejlődése számos szakaszra oszlik. A megtermékenyülés közvetlenül a petefészekből való kijutása után, a petevezeték legfelső részén, a tölcsér tájékán következik be. A tojásfehérje (albumin) rétege a járat következő szakaszán alakul ki, az izmos, bőrszerű szűkület előtt.
A folyamatleghosszabb szakasza a méhben zajlik: itt válik ki a madár véréből a kalcium, s jön létre belőle a tojás kemény, meszes héja. A héj színe és mintázata fajonként változó. Az üregben költő madarak, például a papagájok tojásai fehérek, míg a nyílt helyen fészkelő fajokéit pöttyök, foltok tarkázzák.
A rajzon a tojás belső felépítése látható. A héj kalciumtartalma részben beépül az embrió testébe, a sárgája pedig energiát szolgáltat a növekedéshez, s végül a héj feltöréséhez is.
tojas.JPG
A tojáson lévő mintákat a tojáshéjba beépülő elhalt vérsejtek alkotják, és értelmük az álcázás, hisz, e nélkül minden ragadozó könnyen észrevehetné a vakítóan fehér tojásokat. A méhben töltőt alig egy nap után - általában a kora reggeli órákban - a tojás a napvilágra jut. Az egy fészekaljban található tojások száma és a költések gyakorisága a fajra jellemző vonás.
A tojás felépítése alapján látható, hogy egy nagy, .sok szikanyagot tartalmazó petesejt, melyet a madaraknál kívülről meszes tojáshéj véd A tojásban a pete tulajdonképpen a tojás sárgája, melyen a csíra helyezkedik el. A sárgája és a csira szikhártyával vara körülvéve. Ez a felépítés egyetlen sejt jellegével és értékével bír.
Tápértéke nagy és vitaminokban (A - D - E - K - BI - B z ) gazdag.
tojasreszei.JPG
Felépítése : 1, meszes hej, 2. csírakorong, 3. fehérszik, 4. belső héjhártya, 5. légkamra, 6. külső fehérjetelep, 7, belső fehérjetelep, 8. szikhártya, 9. chorion, l0. kalaza, 11. sárgaszik.
tojashel.JPG
Dr. Hubert Schwabl, a New York-i Rockefeller Egyetem biológusa nemrég meg/zökkentő felfedezést tett. A vad-kanári tojó minden fiókát egyfajta " hormondoppinggal " indít útjára. Az első tojásban még kevés van belőle, a legtöbb az utolsóban található. Így az összes fióka nagyjából azonos esélyekkel indul.
Az említett doppingszer tulajdonképpen hímivari hormon a tesztoszteron, de ez nem befolyásolja az ivart, erről a kromoszómák gondoskodnak. A hormon a test gyorsabb fejlődését segíti és ellenálló képessé teszi a fiókát. Az agy fejlődését is előmozdítja, így a fióka gyorsabban megtanulja, hogy amikor eleséget kér, a fejét minél magasabbra kell emelnie. Így kiegyenlítődik a lemaradás, illetve a legutolsó tojásból kel ki a legerősebb fióka. A kiegyenlítést még azzal is elősegíti, hogy csak akkor kezdenek folyamatosan kotlani amikor az utolsó tojást is lerakták. A háziasított kanáriknál más a helyzet.

kanaritojas.JPG


Így kerül a hormon a tojásba​
A petefészekben az érő petesejtet sűrű hajszálérhálózat borítja (részletrajz) és a tesztoszteron ebben a korai fejlődési stádiumban jut a leendő tojásba.
 

afca

Kitiltott (BANned)
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=10 width=520 align=center border=0 name="kozepso"><TBODY><TR><TD><CENTER>[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Nappapagáj
(Aratinga solstitialis)
[/FONT] </CENTER></TD></TR><TR><TD>[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]
nappap1.jpg
Leírás
: hossza 30 cm, alapszíne sárga, amely homlokán, fejének elülső felületén, hasa és háta alsó részén, farcsíkján változó mértékben narancsszín-árnyalatú lehet. A köpenye zöld, a szárnya 15,5 cm hosszú, kis-, és középső szárnyfedői sárgák, zölddel keverten, karfedői zöldek, a kézfedők külső zászlói kékek, az evezők zöldek, kék csúcsi résszel, az alsó szárnyfedők sárgák, zölddel keverten, az evezők alsó felülete olajszürke. Az alsó farkfedők sárgászöldek, a farka 13,5 cm hosszú, felső felülete zöld, kék csúcsi résszel, az alsó olajszürke. Az írisze sötétbarna, szemgyűrűje fehér, 2,3 cm hosszú csőre, és a lába szürke.

A tojó színei halványabbak, farktollai valamivel rövidebbek lehetnek.

nappap2.jpg
A fiatalok feje tetején zöld nyomok vannak, torkuk zöldes, hátuk felső része, kis- és középső szárnyfedőik és alsó farkfedőik zöld színűek, halványabb vagy sárgás áttűnéssel, íriszük sötétebb, a csőrük halványabb. Kb. 15 hónapos korukban színesednek ki.

Élőhelye: Guyana, Francia Guayana, Suriname, Északkelet-Brazíliának az Amazonastól északra eső része, Délkelet-Venezuelában egy keskeny sáv. Alfaja nincs.

Életmódja: nyílt erdőkben, pálmaligetekben, szavannákon többnyire kisebb csapatokban fordul elő. Röpte gyors és iránytartó, tápláléka: magvak, gyümölcsök, bogyók, stb. Költési időszaka februárra esik, ekkor a párok különválnak a csapattól. Leggyakrabban a Mauritius flexuosa (pálmafaj) üregében fészkel. A fészekalja 3-4 tojás, ezek méretei: 29,5x23,5 mm, kotlási idő 23-24 nap, a kirepülési idő 7-8 hét, a tojó egyedül ül a tojásokon, a hím a fiókagondozásban részt vesz.

nappap3.jpg
Tartása: egyike a legszebb papagájoknak, gyorsan megszelídül - a rikoltozása így igazán "megbocsátható", sőt néhány szó erejéig beszéd-utánzás is várható tőle. Tágas volierban tanácsos elhelyezni, fagymentes helyiségben, védőházikóval átteleltethető.

Tenyésztése: könnyen költésre bírható, első ízben Korville járt sikerrel, 1883-ban. Jó kondíció esetén évi 3 költésre is számíthatunk, de kettőnél többet ne engedélyezzünk. A párokat eredményes kotlás után ne cserélgessük, mert zavaró lehet részükre. Ajánlott odú: 45x25x25 cm fadoboz, röpnyílás: 7 cm.

Dr. Romhányi Attila
(Budapest)
[/FONT]
</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

mukav

Állandó Tag
Állandó Tag
sziasztok!

meddig él egy hullámospapagáj? tapasztalatokra lenne szükségem ilyen téren.

köszönöm
 

romesz

Állandó Tag
Állandó Tag
sziasztok!

meddig él egy hullámospapagáj? tapasztalatokra lenne szükségem ilyen téren.

köszönöm
kb 10-12 evig el, ha idealis korulmenyek kozt el. De vigyazni kell, mert vannak etelek pl avokado, amik halalosak a madarakra es pl a ha teflon edenyben fozol, vigyazni kell nehogy tulforrosodjon az edeny, mert akkor a teflon mergezo gazokkat bocsajt ki. A gyertya egetes sem a legjobb otlet ha madarad van.
 

vica0430

Kitiltott (BANned)
TipeTupa nem kellett megválni csak úgy tünt a dolog hálisten nem jött ki allergia a gyerekeken csak tüneteik voltak!Tehát örömmel jelentem mindkettő megvan!De gondjaink vannak a leányzóval nagyon nagyon hangos és egész nap be nem áll a szája már vettem nekik játékot de a leánypapit nem érdekli a fiúval semmi gond nincs csak hogy a leány enni sem engedi 2 edény van bennt mostmár és felváltva rohangálnak az az érzésem hogy ők nem lettek sajna egy pár és külön kell választanom őket!
 

TipeTupa

Állandó Tag
Állandó Tag
Nagyon örülök a hirnek!!!
Úgy látszik, többnyire a nőkkel van a baj... :mrgreen: Nálunk az új csaj nagyon aranyos napközben, etetik és babirkálják egymást, de este lefekvéskor néha, amikor rájön, mindig ugyanaz a hinta, létra vagy akármi kell, de UGYANAZ, mint amin Zazu ül és szeretne aludni. Hiába van minimum 2 mindenből.

Nesszi az jó, ha két etető van. Előbb-utóbb csak megunja az ide-oda szaladgálást és az egyiknél megállapodik. Tegyél akár 3-at. Nálam különféle etetők vannak és más-más magokat teszek bele, hogy ez is legyen játékszerű és változatos. Olyan belülre akasztósok vannak és nem az, amikor van egy nyilás és be kell dugni a fejet. (szerintem a madárnak kényelmetlen lehet.) Az egyik egy váluféle, ahova imádnak beállni és lökdösik benne a magokat, egy másik egy önetető, de azt is belül kell tenni és magának az üres héjat ki tudja belőle hajitani. (Ilyet nem nagyon lehet kapni nálunk, erre Hollandiában találtam rá - ha gondolod lefényképezem és felteszem, nagyon szeretik.) Igaz, hogy nagyobb szemetet csinál, de igy nem kell a kajára gondom legyen, hogy kifogynak. Abban mindig van valamennyi és ha kezd fogyni, már jeleznek is. Néha az az érzésem, hogy ilyen Pavlov kutyásdit játszunk, még nem döntöttem, hogy ki kit szoktat, de már értjük egymást a jelzésekből... :p

Visszatérve, ha nem verekednek és elég nagy a kalit, szerintem nem kell különválasztani őket.
Végül is elég unalmas lehet napokon, hónapokon, éveken át ugyanamellet a pár mellett élni... Nincs sok szocializálódási lehetőség, legfennebb a kinti verebek.:-D

Ja, és egy landig platform nevezetű játékot keresek. Valami angliai termék, kiváncsi lennék, hogy Magyarországon árulnak-e ilyesmit?
http://www.petspantry.tv/acatalog/bugie-toys.html
 

vizike

Állandó Tag
Állandó Tag
Most megnyugodtam. Olvasva az irigy papagájcsajszikat. Azt hittem, hogy csak nálunk van ilyen. Mindig ugyanaz az etető kell neki. Képes elkergetni a társát (amit mi erőltettünk rá és mi emberek az ő "társának" nevezzük.)
 
Oldal tetejére