papagájokról

maam

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia nesszi4
Milyen fajta papagájod van?
Nekünk már 21 éves a papagájunk, kinai rózsásbegyű sándor papagáj.
Remélem tudok válaszolni a kérdéseidre!
Üdv
maam
 

nesszi01

Állandó Tag
Állandó Tag
szia maam nimfapapagájt vettünk tavaszi kelés a kislányomnak vettük 2.szülinapjára különösebb kérdésem nincs csak tapasztalatokat várok hogy okoz e betegséget a kicsinek?stb...ha tudsz írj róla köszi
 

maam

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia nesszi!

Nem okoz betegséget! :)
Olyan lesz majd, mint egy családtag. Nagyon kedves állat. Szeret játszani, szereti, ha beszélnek hozzá.
Mint ahogy már írtam, nekük már több mint két évtizede van meg a papagájunk, de tényleg olyan, mint egy családtag. Ő már egy kicsit öreges, már megkívánja, hogy este 7 körül betakarjuk, mert már nem bírja az éjszakázást. Azelőtt ő is sokáig fenn volt velünk, de már kiköveteli magának, hogy takarjuk be, mert ő aludni akar.
Mindig határozottan kell vele bánni és akkor nem ijed meg ő sem. Ha érzi, hogy valaki fél tőle, akkor ő még jobban megrémül.
Nem tudom mit szoktatok adni neki enni, de a szotyolán kívül, nagyon szereti a gyümölcsöket, almát, szőlőt, epret, paradicsomot, banánt, répát (ezek a kedvencei), szereti még a ropit is (persze csak módjával, mert az nagyon sós. Szeret fürödni, főleg, ha nyáron nagyon meleg van, szereti, ha lespriccelik. Olyankor kitárja a szárnyait és billeg jobbra-balra, hogy mindenhol érje a viz. Nagyon kedves. Beszél is. Sokszor, ha jön hozzánk idegen és meghallja, hirtelen azt hiszi, hogy van még ott valaki, mert olyan tisztán beszél.
Hát nem is tudom mit írjak még róla. Ha kérdésed van nagyon szívesen válaszolok.
Üdv
maam
 

nesszi01

Állandó Tag
Állandó Tag
még csak hétfő óta van meg salátát kapott azt megette beszélni még sajna nem beszél de szeretnénk megtanítani mi nem takarjuk be éjszakára mert nagyon csendes jó papagáj de reggel 7 körül már elég élénk.én jelenleg csak akkor félek tőle ha ki lesz engedve.még nem merjük kiegedni mert megkell szoknia az újhelyet.köszönöm hogy cseverészel velem róla mert itt mindenkinek kutyája meg macskája van.
 

Danton55

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem is már két nimfám volt :) Az első nagyon kedves volt, és mindenkit imádott. Ami jó tipp, hogyha majd kiengeditek: találjatok neki valami állványt, lámpát, polcot, ahova beszoktatjátok, hogyha odaszáll, akkor békén van hagyva. Ha megtanulja, hogy az egy biztonságos pont neki, akkor sokkal szelídebb lesz, mert tudja, hogy van hova "bújnia" :) Mi egy olvasólámpát használtunk, mert az elég alacsonyan volt, hogy közöttünk legyen, de ugyanakkor elég távol is, ha úgy kívánja. Ha bármilyen más kérdésed, akkor szívesen segítek :)
 

Danton55

Állandó Tag
Állandó Tag
Mi általában 1 hetet vártunk, aztán megláttuk. Addigra általában megnyugszanak annyira, hogy kiengedhessük őket. Rendszerint kiengedtük őket, aztán ha megtalálta a "helyét", akkor ott nyugton hagytuk legalább 1 óráig, hogy nézelődhessen. Ha annyira unatkozik, akkor úgyis elszáll :)

Tipp: vigyázzatok az ablakokkal ajtókkal, célszerű a függönyre akasztani valami rikító színű szalagot, vagy egyebet, nehogy nekirepüljenek.
 

babucs

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Nagyon jókat irtok a papagájokról. Nekem is van egy, és minden igaz, amit itt olvastam róla. Én is vártam vele 2 hetet, miután megkaptam, és csak azután engedtem ki. megmutattam neki az ablakokat, nehogy nekiröpüljön.
Az enyémmel egy gond van, hogy nem szobatiszta.
Hogyan tudnám leszoktatni az ide-oda pöttyentésekről? lenne ötletetek?
 

angyalkám

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekm is volt 14 évig / a fiamé volt, de én gondoztam/ egy hullámos papagájom. aranyos volt, nem volt vele különösebb baj, evett ivott és szemetelt. Végül elpusztult. Sajnáltuk szegényt.
 

nesszi01

Állandó Tag
Állandó Tag
ettöl tartok én is mert gyakorlatilag a kicsivel fog felnőni mert a kicsi 2 éves biztos megsiratja majd de az még nagyon messze van mert idén kelt ki.és a nimfapapagáj elég hosszú élettartamú.
 

Szamovár

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia, Nesszi, nekünk "csak" törpepapagájunk van (azért csak, mert kisebb és nem beszél), de nagyon szeretjük. Igazi családtag. Annak ellenére, hogy nem beszél, nagyon jól megértjük egymást, mert megtanított bennünket papagájul : ). Igényli a törődést, foglalkozást, nagyon kommunikatív! Rajtunk kívül a rigókkal is "beszélget", és mint egy kiskutya, jelzi, ha hazaérkezik a gazda - a második emeleten lakunk, de ha a férjem belép a kapun, ő csicsereg. A papagájtartást egyébként én is könyvből tanultam, mert ez az első madarunk. Ha érdekel, szívesen előkotrom a könyvek címét!
 

nesszi01

Állandó Tag
Állandó Tag
szia Szamovár nagyon szépen köszönöm de úgy gondolom sokat megtudok az emberektől mert nagyon segítőkész itt mindenki.és a neten is találtam hozzá már egy két dolgot.mi egyébként cserefes papagájt akartunk mert a kicsinek tetszik.
 

nesszi01

Állandó Tag
Állandó Tag
ma kiengedtük a papagájt felült a kalitka tetejére és elvolt magába.de ha repül a kicsi fél tőle és nekiáll sírni
 

Danton55

Állandó Tag
Állandó Tag
Mindkettő :)
De a lányod is majd megszokja, amint rájön, hogy nem bánt. Hozzánk is bármikor jöttek vendégek, mindig megijedtek, ha repült a jószág, mivel jóval "nagyobbnak" látszott, mint amekkora. Aztán néztek, hogy én meg milyen lazán tűröm, hogy a fejemre szálljon.

A nimfák átlagéletkora 15 év, de ha jól tartod őket, akkor a 20-at is könnyen megérhetik (barátnőmnek egyik megélte) :)

A szobatisztaság: tv-ben láttam egyszer, hogy Amerikában árulnak "papagájpelenkát" (lényeg: egy ruhadarabb úgy felkötve a hasára a szárnyainál, hogy nem zavarja a madarat a természetes mozgásban/repülésben, de felfogja az "ajándékokat"). Nem tudom, hogy Magyarországon van-e ilyen, én még nem láttam. Igazán nem lehet őket megtanítani, hogy hova pottyantsanak. A mi trükkünk, hogy szemfülesek voltunk, és ha nekikészült, akkor gyorsan alátettünk egy papírt, vagy őt tettük a rúdjára (az alatt is mindig volt papír).

A többiektől kérdem: milyen a beszélő papagáj? Nekünk eddig 1 volt, ami talán megtanult volna, de ő sajnos elszökött egyszer a nyitott erkélyajtón :'(

Könyv: mi otthonra egyszer megvettük a Föld papagájai című könyvet, abban benne volt, amit mi szerettünk volna, a többi csak úgy ösztönszerűen ment :) Eddig bejött :) Nimfához eddig nem igazán láttam könyvet, vagy hullámos papagájhoz szoktak kiadni ilyen művet, vagy összefoglalóan madarakhoz.

Közbe mutatok néhány képet, neten találtam. Ők egy kínai tenyésztő állatai (mivel nem tudok kínait olvasni, az oldal tartalmából sajnos nem sokat fogtam fel, de valami blogszerű volt). Amelyiken a szürke és a fehér együtt van, az egy pár, azt hiszem őket használja tenyésztésre, mivel a többi állatról csak pár fotó van, míg erről a kettőről végig vannak újak. De ezeken a képeken annyira látszik, hogy mennyire is kommunikatívak a madarak.

Tipp: a cirógatást némelyik madár szereti/nem szereti, de sok idő kell, mire ennyire megbíznak bennünk. Viszont ha egyszer megengedi, hogy ennyire közel nyúlj a nyakához, akkor tényleg a családhoz számítja magát.

Ha valami csemegét szeretnél adni, akkor a két ujjad között "morzsolgasd" úgy, hogy a papagáj lássa. Ha magától odanyúl, akkor ki fogja gyengéden húzni magának, nem szoktak csípni :) Emlékszem Alférd a 2. napon már a "tenyerünkből" evett, pedig még ki se mertük engedni :DDD
 

babucs

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Szia Danton!

Hát, akkor jól sejtettem, hogy a szobatisztasággal gondjaink lesznek. Igazság szerint én is mindent papirozok, csak én azt szerettem volna, ha potyogtatni a kalitkájába jár, nem pedig össze-vissza a lakásba.
A mi madarunk beszél. Ez azért nem mindig olyan aranyos dolog, mint ahogy az ember azt képzeli. Velünk is megtörtént már, hogy vendégeink voltak, akik első izben jártak nálunk. Az étkezőben ültünk, ahonnan a madár nem látható, viszont jól hallható. Élénk eszmecserét folytattunk, mikor egyszer csak a párom hangján, tisztán, világosan érthetően megszólalt: "Menj a p...-ba, jóóó????.....Azt hiszem nem igazán sikerült kimagyaráznunk magunkat, mert ezt követően a tepsiszökevény egy kukkot nem volt hajlandó mondani. Még azt sem nézték ki belőle, hogy fütyülni tud, nemhogy beszélni.
 

Danton55

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia babucs!

Lehet, hogy be lehet idomítani, ilyen ügyes még nem voltam :) de szegénynek azért elég nagy munka lenne a lakás túlsó feléből záros határidőn belül a ketrechez érni. Inkább minden szobában ki kéne alakítani neki egy helyet, azt lehet, hogy megtanulja (persze csak azokban a szobákban, ahová beengeditek).

Igen, el tudom képzelni, hogy kínos egy ilyen beszólás... Alfréd nem tudott beszélni, de hangja az volt. Főleg ha rákezdte pánikhangon... (minden létezőnek felelt: galamb, fütty, duda, gyereksírásra extra érzékeny volt) Ilyenkor jövök rá, hogy azért mennyire hiányzik...

Neked mennyi ideje van meg a papagájotok?
 
Oldal tetejére