Ha emlékszel ezekre, akkor már "öreg" vagy...

aniko45

Állandó Tag
Állandó Tag
Gratulálok Pezsike!
A mai diákok nem törekednek "brigádelsők "lenni,(igaz brigádok sincsennek!)Ami iskolánk almát szedni járt Dánszentmiklósra,elég jól lehetett keresni,de nem is ez volt a lényeg!Amugy a pénznek csak egy részét adták ki nagyobb része bentmaradt iskolai célokra.Sok év távlatából is szép emlékek jönnek elő ezekről a napokról!Sajnos megismételhetetlenek!
 

szomory

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen, voltak ap ás anya sorok. Az anya sorok címerét kellett kihúzni, hogy az apa sorok porozzanak.
Egyébként nagyon kemény meló volt.
Reggel már 6-7 felé kivittek minket a földekre, és egész nap néhány pihenővel nyomtuk. Volt vagy 30-32 fok, és csak huzigáltuk a címereket. Ha esős idő volt, stétvágták a kezünket a kukoricalevelek. A békákra, sáskákraés egyéb undormányokra ki se térek.
Ja és egy pajtában aludtunk. A földszinten volt az "étkezde", Az első emeleten a lányok aludtak, 50-60 fő tábori ágyakon. A másodikon a fiúk.

Fürdőszoba nem volt. A kertben volt valami zuhanyféle, de melegvízre nem emlékszem.


...egy ilyen, címerezőtáborról szól Gazdag Gyula filmje, a Sípoló macskakő. 1971 környékén adták a mozik...legalább 20x láttam.
 

J.N.L.

Új tag
Tény, hogy a tanárokat jobban tiszteltük - DE!
Azt hiszem a nevelésünkben is benne volt az ezirányú "kiképzés" :)

***
... egy megszakadt szerelem ... - írja FagyiKoma.

Én egy egész rakat ilyen megszakadt szerelemre emlékszem a lánykoromból. :D:D
Azt hittük, hogy na, ezzel itt a vég. Aztán fittyfenét! Ma már örülök, hogy mind megszakadt, mert akkor nem találtam volna meg ezt a jó embört, akivel több, mint 30 éve élek együtt. :D

***

Na, még egy nagyon fontos kérdés: gyerekek! mi az a kukorica címerezés? :shock:

Sziasztok!!!
Ha már a szerelemnél tartunk!!!
Én úgy látom,hogy :Nem az az igazi,akivel le tudnánk élni az életünket,hanem az....aki nélkül nem!!!

ui. 32éve "nászutazunk"
 

Santane

Állandó Tag
Állandó Tag
A címerezésről néhány szóban. A vetõmagnak való kukoricát két (több) fajta keresztezésével szaporítják. Az egyszerűség kedvéért a porzósat apának, míg amit címerezünk, és ami a termést hozza, anyának nevezzük. Címerezés során a kukorica növény /anya/ porzóját távolítjuk el. Így biztosított, hogy nem önmagát porozza be az anyanövény, hanem keresztezõdika a két fajta. (sokan nem tudják, de a kukorica egylaki növény!!!)

http://bakucz.uw.hu/cimerezes.htm

Köszönöm szépen! Már ezt is tudom akkor. :)
Nem hiába, én bp-i gyerek vagyok, nem tudtam mi az. :D
 

creativehun

Állandó Tag
Állandó Tag
Huu a cimberezés meg az építőtábori /Mátéháza/ sárgabarack szedés.Jesszusom egy egész életre megutáltam a sárgabarackot de azért elviselném ha újra úgy és ott lehetnék :)
 

szomory

Állandó Tag
Állandó Tag
Pajtások, töredelmesen bevallom:nem voltam címerezőtáborban.:(
Ezzel szemben, voltam úgy táborban a Balatonnál, hogy kiegészítendő a pénzkeretet, elmentünk gyomlálni egy szőlőbe. Ez pontosan Balaton- őszödön volt, ahol ugye....
Szemesen (is) nyaraltunk rendszeresen, és mivel kevés pénzt adtak a táborozásra, vagy mert nevelni akartak bennünket, többször átmentünk Őszödre szőlőt gyomlálni.
Gondolhatjátok, mi ment ott...hogy mást ne mondjak, a kihúzott gazzal megdobáltuk a másik sorokban tüsténkedő leánypajtásainkat :)
 

Santane

Állandó Tag
Állandó Tag
Szóval én se címereztem - mint észrevettétek, azt se tudtam mi az. Viszont építőtáborban azért én is jártam, csak éppen mi szőlő hajtásokat dugdostunk két drót közé.
Nem tudom mi a "hivatalos" elnevezése ennek.
Szóval én napi 8 órában dugni jártam a szőlősbe!
Ezt se hiszem, hogy sokat mondhatják el magukról a pajtások! ;) :D:D
 

Gabetto

Állandó Tag
Állandó Tag
A címerezést sikeresen megúsztam, viszont nyolcadikban voltunk erdőt telepíteni. Természetesen mindezt a "lenini önkéntesség elve" alapján és totál ingyen végeztük. Hajnalban indultunk. Zárt, barna, ablak nélküli UAZ-ban zötykölődtünk végig az erdőben, többünk már "zöldült" mire odaértünk a lecsupaszított hegyoldalhoz. Ezután párokba állítottak bennünket nénikkel-bácsikkal és késő délutánig dugdostuk a kb. 40 centis szálacskákat a meredek oldalakon araszolva. Először még nagy volt a csönd, nem mertünk "rosszalkodni" a felnőttek miatt. Aztán a nem éppen gátlásos és szófukar öreglányok tettek róla, hogy feloldódjunk. :) :) :)
Oltári jót szórakoztunk, máig emlékezetes élmény. Azóta sem kirándultam arra. Kíváncsi vagyok vajon azóta mekkorára nőhettek azok a fák? (1984)
 
Oldal tetejére