Fogyizzunk együtt, biztassuk egymást, így sikerülni fog, én tudom.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

Gabi710517

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok
Ime néhány kipróbálnivaló:
Általános jó tanácsok

Igyunk reggel meleg vizet
A reggel, ébredés után közvetlenül elfogyasztott meleg víz (még jobb, ha néhány csepp friss citromlével) egyenesen a belekbe jut, és megtisztítja az előző napi nyálkától. Igyunk meg este is egy csésze meleg vizet.

Öblítés, nem elárasztás
Gyomrunknak szüksége van az öblögetésre, de arra semmiképp, hogy elárasszuk. Ha étkezések közbe iszunk, vízbe fojtjuk az emésztőenzimeket, így csak részleges emésztés mehet végbe. Ezért italainkat 30 perccel étkezés előtt vagy után igyuk.

Lassan rágjunk
Lassan rágjunk, amíg az étel folyékonnyá nem válik. Minden falatot élvezzünk ki alaposan. Rágás közben a nyál és az étel találkozásával kezdődik az emésztés. A jól megrágott étel aztán könnyen áthalad az emésztőrendszeren, így maximális lesz a tápanyagfelvétel.

Nyugodt lelkiállapotban együnk
Ha zaklatottak vagyunk, vagy épp az imént veszekedtünk, fizikailag képtelenek vagyunk a megfelelő emésztésre. Akkor együnk, ha már megnyugodtunk. Sokkal jobb lesz az emésztésünk.

Se túl hideget – se túl meleget
A szervezetünkbe kerülő étel és ital hőmérséklete hatással van lépünknek, szervezetünk energiaközpontjának és más szerveinknek is a hatékonyságára. A jéghideg italok legyengítik szerveinket. A tűzforró ételek sem jobbak, megégetik szájpadlásunkat, roncsolják a nyálkahártyát, tönkreteszik a gyomorfalat, legyengítik az ízlelőbimbókat. Legjobb a langyos vagy szobahőmérsékletű étel, ital és a víz.

Tálaljunk ízlésesen
Amikor megérezzük az étel illatát, megpillantjuk vagy csak rágondolunk, agyunk működésbe lép és üzenetet küld a nyálelválasztó mirigyeknek, hogy termeljenek emésztőenzimeket tartalmazó nyálat. Ez a magyarázata, hogy az ízlésesen elrendezett, ínycsiklandó ételek segítik az emésztést.

Hallgassunk szervezetünkre
Figyeljünk oda rá, hogy mit kívánunk. Ha valamit igazán megkívánunk, csak rajta! Előfordulhat, hogy szervezetünknek szüksége van valamilyen tápanyagra, ami megtalálható ebben a friss ételben.

Enzimek, enzimek, enzimek
A csíráztatott magvak, nyers zöldségek és gyümölcsök, olajos és egyéb magvak tele vannak élő enzimekkel, a tápanyag-felszívódás és a vibráló egészség kulcsfontosságú elemeivel.

Reggeli
Reggelire mindig valami egészséges és táplálót együnk. Gyomrunk energiaszintje ekkor a legmagasabb, emésztőnedveink pedig munkára készen állnak. Ha kihagyjuk a reggelit, fokozatosan legyengítjük a gyomrunkat és emésztőrendszerünket. Bármilyen keveset is, de együnk valami rendes ételt. A friss gyümölcsök, a zabpehely, a quinoa vagy kölsekása mind remek reggeli.
Este csak csipegessünk
A nap utolsó étkezését néhány órával lefekvés előttre tegyük. Ha túl későn eszünk, megterheljük, lefárasztjuk szervezetünket. Amikor teli gyomorral megyünk ágyba nem tudjuk hatékonyan megemészteni a késői ételt. Rosszat tesz emésztőszerveinknek, szivünknek, májunknak.

Keresztes virágú zöldségek előnyben
Együnk sok káposztáét, brokkolit, kelbimbót és karfiolt. Segítik a méregtelenítést, és energiával töltik fel vérünket.

Igyunk zöldséget
Hetente egyszer készítsünk magunknak zöldséglevet. A zöld ivólevek, melyek számos különböző zöldségféléből készülhetnek, fiatalítólag hatnak szervezetünkre. Sok bennük a klorofil (a növények éltető ereje), mely tisztítja a vért, vörösvértesteket hoz létre, méregteleníti szervezetünket és gyors energiaellátást biztosít. Szervezetünk ideális üzemanyaga a zöld ivólé. Magas víztartalma biztosítja a gyors felszívódását, s az egész zöldség benne van. A zöldség leve tehát az összes egészséges alkotórészt tartalmazza, ráadásul rendkívül könnyen emészthető formában.

Ételkombinációk
Gyümölcs+hús/hal= gáz
Gyümölcs magában = nincs gáz
Más szóval, olyan ételeket együnk együtt, melyek nem kelnek versenyre.

Vesemasszázs
Az általános életerő szempontjából a legfontosabb szerv a vese. Minden nap végén lepjük meg magunkat egy kis vesemasszázzsal. Mielőtt lefekszünk, keressük meg a vesénket; kezünket tegyük a hátunkra közvetlenül a derék alatt, de a far fölött. Képzeljük el, hogy meleg, fehér fény indul el a testünkből a kezünk felé. A kezünk lassan felmelegszik, ahogy ezt a meleget és fényt átsugározza a vesék felé. Masszírozzuk meg a vese tájékát.

Mozgás
Bármilyen mértékletes és rendszeres mozgás beindítja a nyirokáramlást, kitakarítja a mérgeket, lendületet ad a vérnek és új életet lehel szervezetünkbe.

Nedves ledörzsölés
Fürdés/zuhanyozás előtt, fogjunk egy mosdókesztyűt, áztassuk forró vízbe, és dörzsöljük át a testünket. A lábunknál kezdjük és haladjunk felfelé a törzsön, a karokon, mindig a szív irányába. Ezzel felfrissíthetjük a vérkeringést és az energiaköröket, javítjuk az emésztést.

Bőrradírozás
Hetente egyszer dörzsöljük végig a bőrünket száraz kefével, hogy beindítsuk a nyirokáramlást.

Feküdjünk le korán
Minél hamarabb fekszünk le, annál jobban fogjuk érezni magunkat. A máj és az epehólyag általában éjjel 11 és hajnali 2 óra között méregtelenít. Ha este 11 előtt nem fekszünk le, megzavarjuk a természetes tisztító folyamatot, s ezért nehézkessé válunk.


Puszta létezés
Minden reggel szánjunk öt percet „tiszta létezés”-re. Álljunk meg, elmélkedjünk, mielőtt elkezdjük a napot. Ne gondolkozzunk, ne csináljunk semmit, csak legyünk. Tehetjük csukott vagy nyitott szemmel, nem számít. Szánjunk néhány értékes percet magunkra. Ezek a drága percek egyensúlyban tartják biokémiai folyamatainkat a nap hátralévő részében

Legfontosabb energiaélelmiszerek

A maximális energiaszintet úgy lehet elérni, hogy étrendünkbe bizonyos ételeket felveszünk, különösen azokat, amelyek fokozzák az anyagcserét, és biztosítják az állandó energiaszintet. Az energiatermeléshez leginkább szükséges tápanyag a B-vitamin komplex, vagis a B-vitaminok teljes csoportja. Gyakori, hogy a mellékvese elégtelen működésének hátterében a B-vitaminok hiánya áll, s ez az állapot az energiaszint hirtelen zuhanását eredményezi. További anyagcserét serkentő tápanyagok: C-vitamin, magnézium, cink, vas Q10 koenzim és a köbfű nevű gyógynövény.


Csírák-mindenfajta csíra

Mindenfajta csíra ( a hüvelyesek vagy a gabonafélék csíráztatott magvai) magas energiatartalmú, életteli tápanyag, mely segít tökéletesíteni, revitalizálni, erősíteni és regenerálni szervezetünket. A csírák nagy koncentrátumban tartalmaznak antioxidánsokat, valamint az összes nyomelemet, fehérjét,enzimeket és rostokat. Amikor a magvak kicsíráznak, tápértékük robbanásszerűen megnövekedik.


Magvak

Az elfogyasztott magvakból lassan bomlik le a cukor, ezáltal folyamatos energia-utánpótlást biztosítanak, így elmarad a hirtelen fellendülő, majd lezuhanó vércukorszint okozta kellemetlenség. Emellett gazdagok különböző B-vitaminookban, melyre a lépnak szervezetünk akkumulátorának van szüksége. B-vitaminok nélkül bizony rendkívül nehezen indulnak napjaink.


Zab

A zab nemcsak energiát biztosító tápanyagokban bővelkedik, de segít egyensúlyban tartani a vér glükóz szintjét is, s ez fontos a koncentrációkészség és éberség fenntartásához. Fogyasszunk el reggelente egy tál zabkását, hogy egész délelőtt folyamatosan kitartson az energiánk.


Petrezselyemzöld

A petrezselyem a tápanyagok tárháza. Nagy mennyiségben tartalmaz B12-vitamint, a citrusféléknél nagyobb a C-vitamin tartalma, és szinte minden más tápanyag megtalálható benne.


Algák

A tengeri zöldségek vagy algák az emészthető ásványi anyagok leggazdagabb forrásai, s magas az energiafokozó B- és C-vitamin tartalmuk.


Zöldségek

Az olyan zöld színű,friss (lehetőleg nyers) zöldségekben, mint a brokkoli, a spárga, a spenót, megtalálható a Komplex B-vitaminok egész sora, emellett energiát biztosító magnéziumot, és vasat is tartalmaznak. A brokkoli kitűnő Q10-koenzim forrás e létfontosságú tápanyag a sejtszintű energiatermelés szempontjából elengedhetetlen.


Őszibarack

Az őszibarack víztartalma magas, hashajtó hatással rendelkezik. Kiválóan alkalmas a véráram lúgosítására, segít a belek rendbehozatalában, és vérképző hatású. Az őszibarack az egyik legkitűnőbb energiagyümölcs, mert a szervezet nagyon könnyen feldolgozza, így azonnal hat.
Remekül eltávolítja szervezetünkből a mérgeket, ezért kitűnő étel fogyni vágyóknak.


Lenolaj

A lenolajban nagy mennyiségben található az Omega-3, és Omega-6 létfontosságú zsírsav, méghozzá remek egyensúlyban. A létfontosságú zsírsavaknak az energiatermelésben és az oxigénszállításban van szerepük.


Napraforgómag

A napraforgómagnak magas a magnézium-, vas-, réz-, komplex B-vitamin, létfontosságú zsírsav- és cinktartalma, emellett kiváló fehérjeforrás.


Szőlő

A szőlő gyógyhatását leginkább magnéziumtartalmának szokták tulajdonítani. A magnézium az energia glükózzá alakítási folyamatának első stádiumában játszik szerepet.


Jam és sütőtök

A jamgyökér tele van energiában gazdag ásványokkal és C-vitaminnal. Emellett méregteleníti és egyensúlyba hozza a hormon- valamint a vércukorszintet, biztosítva a folyamatos energiaellátást. A sütőtök jótékony hatással van az energiakörökre, különösen az emésztést erősíti.


Búzafű

A búzafű tápanyagban gazdag. Ránézésre hasonlít a fűhöz, ám egyike a legszélesebb skálájú ásványi anyagokat, vitaminokat és nyomelemeket tartalmazó ételeknek. Tápanyagtartalma 25-szöröse a legválogatottabb zöldségeknek.

Ételkombinációk

Helyes ételkombinációval:
Szervezetünk hatékonyabban képes elégetni a zsírokat.
Biztosítjuk a tápanyagok, enzimek és fehérjék maximális felszívódását.
Megakadályozzuk a böfögést, puffadást, a szeleket és az emésztési rendellenességeket.
Sikeresen leküzdhető, illetve megakadályozható a túlsúlyhoz kapcsolódó problémák
Összessége.


Helytelen ételkombinációval
Lehetetlenné válik a tökéletes emésztés
Felborul az emésztőenzimek egyensúlya Akadályozottá válik a tápanyagfelvétel.
Betegségeket kockáztatunk: puffadást, gyomorégést, gyomorrontást, felszívódási
Zavarokat, szorulást, görcsöket, bélirritációs tüneteket, szélgörcsöket, vagy ennél is
súlyosabb megbetegedéseket.

Az a gond, hogy egyes ételeket gyorsabban meg lehet emészteni, mint másokat, egyiknek erre
Másiknak arra az emésztőenzimre van szüksége, megint másoknak eltérő feltételekre van szüksége a gyomorban, hogy megfelelően fel tudjanak szívódni. A fehérjék emésztéséhez savas emésztőnedvekre van szükség, míg a szénhidrátokhoz lúgos hatásúakra.


Fogyás

Az ételek helyes kombinálása kiváló súlykezelési módszer. Lényege, hogyha egy ételt önmagában, vagy több, megfelelő módon összepárosított ételt egyszerre fogyasztunk,, maximalizáljuk emésztőrendszerünk teljesítményét és az étel lebontási hatékonyságát. Így szervezetünkben nem ragadnak meg emésztetlen ételek, melyek azután toxinná, cellulittá és zsírlabdácskává alakulnak. A helyes ételkombináció fogyasztását követően a zsírok tökéletesen elégnek.


Működése

1.csoport:A fehérjék emésztéséhez savas gyomornedvek termelődnek. Lassan bomlanak le. (
Sajt, tojás, diófélék, hal, vad/nyúlhús, egyéb húsok,tej,szárnyasok,kagylók,rákok, szója, tofu, és más szójatermékek, joghurt)
2.csoport: Szénhidrátok – ide tartozik minden gabonaféle és a belőlük készült ételek valamint a keményítőtartalmú zöldségek, melyek emésztésére lúgos gyomornedvek termelődnek, és gyorsan bomlanak le. A fehérjéktől eltérő enzimekre van szükségük.
(gabonafélék, tészta, rizs, rozs, kukorica, köles, gabonafélékből készült termékek, keksz, kenyér, sütemény, sós rágcsálnivaló, méz, juharszirup, burgonya, tejes kukorica, cukor és édességek)
Ha az első és második csoportba tartozókat együtt fogyasztjuk, ellentétes hatású enzimek és emésztőnedvek egymással lépnek kölcsönhatásba, és semlegesítik egymást. Ezért az ételt nem sikerül rendesen megemészteni, és csak pang a belekben, gázokat, puffadást, gyomorégést, gyomor fájdalmakat, felszívódási és emésztési zavarokat okozva.
3.csoport: Saláták, keményítőt nem tartalmazó zöldségek, gyökérzöldségek, magvak, gyógynövények, fűszerek, különböző magvakból készült olajak. Ezek akár az első, akár a második csoporttal emészthetők.
(saláták és friss gyógynövények, magvak, vaj, tejszín, kenhető zsírfélék, olívaolaj, gyógy-és fűszernövények, fűszerek)
4 csoport: Gyümölcsök. Ezek teljesen külön csoportot alkotnak, és a legkönnyebben emészthetők. A gyümölcsök lebontásához egészen másfajta enzimekre van szükség, mint a fenti csoportok bármelyikéhez.
(minden gyümölcs)

Megoldás

Egyazon étkezésnél ne fogyasszunk együtt az első (fehérjék) és második (szénhidrátok) csoportba tartozó ételeket.
A harmadik csoportba (zöldségek) tartozó ételeket fogyaszthatjuk az első és a második csoportba tartozókkal együtt.
A negyedik csoportba tartozókat (gyümölcsök) mindig külön kell fogyasztani, legalább fél óra különbséggel a többi csoporthoz képest. A legjobb éhgyomorra enni gyümölcsöt, leginkább reggel, amikor még semmilyen másfajta étel nincs a gyomrunkban. Ha étkezés után eszünk gyümölcsöt, akkor nem tud továbbjutni, beragad más, lassabban lebomló ételek mögé, s erjedni kezd a belekben. Amikor gyümölcsöt fogyasztunk más ételcsoportba tartozó élelmiszerekkel együtt, puffadásra, szélgörcsökre, emésztési zavarokra számíthatunk. Soha ne keverjük a dinnyét más gyümölcsökkel, mert mindegyiknél gyorsabban emészthető. Együk tehát önmagában!
Szénhidrát fogyasztása után legalább két órát várjunk, mielőtt fehérjét fogyasztanánk. Fehérjefogyasztást követően legalább három órát várjunk, mielőtt szénhidrátot ennénk. A fehérjének négy órára van szüksége, hogy elérjen a belekbe, a szénhidrátoknak két óra hosszat tart az út a szájtól a belekig.


Helytelen ételtársítás

Gabonafélék tejtermékkel vagy hússal
Gyümölcs zöldségekkel
Gyümölcs húsokkal
Gyümölcs gabonafélékkel vagy tejtermékekkel


Helyes ételtársítás

Gyümölcs önmagában
Gabonafélék zöldségekkel
Tésztafélék zöldségekkel
Babfélék zöldségekkel
Hal vagy hús zöldségekkel
Hüvelyesek/babfélék gabonafélékkel

Egészséges ételek

Élő vagy nyers ételek
Az élő ételek azok a nyers ételek, melyeket nem főztünk meg, nem forraltunk fel, nem pároltunk és nem sütöttünk meg, és nem fagyasztottunk le. Felhasználásukkor eredeti állapotukban vannak, és tartalmazzák a bennük rejlő enzimeket. Az élelmiszerekben található enzimek adják a tápanyag energiáját, és segítik az emésztést is. A nyers gyümölcsök és zöldségek, a csíráztatott gabonafélék és egyéb magvak mind tartalmaznak ételenzimeket.
Ezekből bőségesen kell fogyasztanunk, hogy táplálják, energiával lássák el, és kiegyensúlyozzák szervezetünk anyagcseréjét.

Egészséges szénhidrátok
Ezek azok a szénhidrátok, melyekhez nem adtak finomított cukrot. Ilyenek például a gyümölcsök, a korpás lisztből készült kenyerek, a gabonafélék, a rizs és zöldségfélék. Az egészséges szénhidrátok (azaz az összetett szénhidrátok) olyan természetes állapotban előforduló cukrokat tartalmaznak, melyeket a szervezetünk könnyen feldolgoz, méghozzá olyan, lassú anyagcsere-folyamatban, mely nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott agyműködés, jó kedélyállapot és optimális energiafelhasználás eléréséhez. Nem hiányoznak belőlük tápanyagaik.

Bioélelmiszerek

Azokat az élelmiszereket nevezzük így, melyek nem tartalmaznak vegyi anyagokat. A bionövényeket olyan talajon termesztették, amelybe nem került műtrágya és rovarirtó szer.

Egészséges fehérjék

A növényi fehérjéket könnyen le tudja bontani szervezetünk. A quinoa jó példa a könnyen emészthető növényi fehérjékre. Gabonához hasonlít, és nagyon finom kása készíthető belőle.
A csíráztatott magvak sokkal hatékonyabb, olcsóbb fehérjeforrások, mint a hús. A hüvelyes növények és gabonafélék együtt fogyasztva szintén könnyen emészthető, teljes értékű fehérjét biztosítanak, javítva szervezetünk anyagcseréjét.

Egészséges zsírok

Ezek az olajban gazdag növények ( csonthéjasok, olajos magvak, avokádó) olyan egészséges zsírokat tartalmaznak, melyek nélkülözhetetlenek a súly, illetve a koleszterinszint csökkentéséhez, az immunrendszer erősítéséhez, valamint az ivarszervek, a bőr, a haj, és a csontszövetek táplálásához;szervezetünk olajozott és hatékony működéséhez. Ezek a zsírok egészségesek és feltétlenül szükségesek. Segítségükkel történik a zsírok emésztése. Olyannyira fontosak, hogy létfontosságú zsírsavaknak nevezik őket. Mi magunk nem vagyunk képesek a létfontosságú zsírsavak előállítására, ezért kell az elfogyasztott élelmiszerekkel bejuttatni szervezetünkbe. A lenmag, a napraforgómag, a tökmag, a tengeri növények, a halak és az avokádó remek példái ezeknek a létfontosságú, karcsúsító zsírokat tartalmazó élelmiszereknek.

Fehérjeforrások

Bár a fehérje elengedhetetlen jó közérzetünkhöz és egészségünkhöz, túl sok mégsem tesz jót, mert szervezetünk nem képes elraktározni azt a fehérjemennyiséget, melyet nem tud azonnal felhasználni. Májunk a felesleges fehérjét glükózzá és toxinná alakítja át, ez viszont fokozza a betegségre és hízásra való hajlamot. A hús, a hal, a szárnyasok, a tojás és a tej mind-mind bővelkednek fehérjében, mégsem a legjobb fehérjeforrások, mert megterhelik a májat. A bennük található nagy mennyiségű zsír megemésztése, valamint az állattenyésztésben használt antibiotikumok és egyéb kémiai anyagok nagy terhelést rónak szervezetünkre. Szervezetünknek kemény munkát kell végeznie, hogy meg tudja emészteni az állati fehérjéket. Sokkal helyesebb, ha változatos forrásokból vesszük fel a fehérjéket, és kevésbé ismert fehérjeforrásokat, például a gabonákat is bevonjuk étrendünkbe. Sokféle mag kiváló fehérjeforrás, különösen a quinoa, mely a húsokénál sokkal könnyebben emészthető fehérjét tartalmaz; de ilyen a hajdina, a köles, a disznóparéj, a hüvelyesek, a csonthéjasok és a magvak, a zöld leveles zöldségfélék és a csíráztatott magvak. Remek forrás mindenféle szójatermék, például a tofut és a szóját. Húsokból válasszuk a pulykát és a csirkét. A tejtermék kiválasztásánál a kevésbé zsíros változatot fogyasszuk.


Hal

Válasszunk zsírmentes, fehér húsú halat, például pontyot, tőkehalat, foltos tőkehalat, pisztrángot és esetenként bio- vagy tengeri lazacot. Az olajos hal bővelkedik létfontosságú zsírsavakban, és nagyon jó hatással van a súlyproblémával küzdők hormon- és vércukorszint szabályozására.


Csonthéjasok és olajos magvak

Étrendünkön szerepeljenek rendszeresen csonthéjasok és olajos magvak. Ezekben magas a létfontosságú zsírsav- és hasznos zsírtartalom. Amikor ilyen hasznos zsírokat eszünk, nem hízunk – sőt, segítik szervezetünket megszabadítani a felesleges súlytól. A csonthéjasok és olajos magvak bőséges tárházát képezik más tápanyagoknak, például az aminosavak teljes skáláját tartalmazzák. Ezekre a teljes értékű, emészthető fehérjék képzéséhez van szükség. Megtaláljuk bennük az A-, B-,C- és E-vitaminokat, továbbá a kalciumot, cinket, vasat, szelént és mangánt. Különösen jótékony hatású a napraforgómag,, a lenmag, a lucernamag, a tökmag, a szezámmag, a mandula, a dió, a gesztenye, a kesudió, a pekándió és a paradió. A csonthéjasok és az olajos magvak olyannyira tápanyag dúsak, hogy nem szükséges belőlük sokat fogyasztani- egy –két teáskanálnyi naponta vagy másnaponta bőségesen elegendő. Használjuk főzéskor, díszítő köretként vagy ínyencfalatok ízesítőjeként, szórjuk reggeli gabonapelyhünkre, de ideális nassolnivalónak is. Vízbe lehet őket áztatni, ettől kellemes lesz az állaguk, és könnyen emészthetővé válnak. Desszertek, pudingok tetejére habkönnyű ízesítő lehet, ha néhány órára vízbe áztatott kesudiót robotgépbe tesszük és habbá verjük.

Jótékony bab


A bab a hüvelyes növények közé tartozik. Tulajdonképpen az egyes növénycsoportok hüvelyében növekvő magokat nevezzük babnak. A legtöbb babban teljes értékű fehérjéket találunk, miközben zsírtartalmuk elenyészően kicsi. A bab kiváló fogyókúrás étel. Mindemellett csökkenti a koleszterinszintet, megelőzi a szívbetegségeket, és megtisztítja a szervezetet a nem kívánt mérgektől. Végül hasznos összetett szénhidrátok remek forrása. Az
ember biokémiai és fiziológiai folyamatai számára elengedhetetlenek a babban, a gabonafélékben és zöldségekben található szénhidrátok. Szükségünk van rájuk egészségünk megőrzéséhez, ahhoz, hogy erősek legyünk, sőt fajunk fennmaradásához is elengedhetetlenek. Ha nem fogyasztunk elég szénhidrátot, közérzetünk megromlik.


Aduki: A fogyókúrás bab

Az adukibab kiváló tápanyagforrás, magas tápanyagtartalommal rendelkezik, de kalóriaszintje alacsony. Japánban az adukibab gyógyító erejéről ismert, a vese és a hólyag fertőzéseinek kezelésére használják. Kivételesen magas rost-, komplex B-vitamin- és ásványi anyag- tartalmával ( vas, magnézium, és cink) természetes vizelethajtóként működik, mely megszabadítja a szervezetet a felesleges folyadéktól. Emellett eltávolítja a felesleges nyálkamennyiséget, megszünteti a székrekedést, elégeti a zsírokat és helyrebillenti az anyagcserét, ezzel segít leadnia felesleges kilókat. Ez a babfajta remek étel a fogyni vágyók számára.


Mungóbab: A tisztító bab


A mungóbab is remek tápanyagforrás. Hatásos vérnyomás csökkentésére, gyomor- és bélfekély kezelésére, és vizelési problémák megszüntetésére. Nagy mennyiségű oxigént visz be, ezzel tisztítja a vért. Csodálatosan tisztítja a májat. Felhasználható tisztítókúrák során.


Lóbab, szója, és lencse: a húspotló babok


A lóbabnak, a szójának és a lencsének igen magas a fehérjetartalma. Ha összehasonlítjuk a vörös húsokkal, azonos mennyiségben sokkal hatékonyabb teljes értékű fehérjeforrások – zsírtartalom nélkül. A lencse emellett jótékony hatást fejt ki a vesére, a mellékvesére, míg a lóbab gazdag aminosavakban, B-vitaminokban kalciumban és vasban. A szójabab magas teljes teljes értékű fehérjetartalmának köszönhetően széles körben elterjedt húspótló. Emellett számos rákellenes összetevőt tartalmaz, például fitoösztrogént, és mind a férfi, mind a női hormonkra kiegyensúlyozó hatással van. Testünk minden egyes sejtjének szüksége van fehérjére, az izmoktól a csontokon keresztül a hajig, a körömig, elengedhetetlen a sejtek növekedéséhez és regenerálódásához. A fehérjék emellett segítik az emésztőenzimek termelését, olyan antitesteket hoznak létr, amelyek legyőzik a fertőzéseket, és hormonokat állítanak elő, melyek lehetővé teszik szervezetünk hatékony működését
 

kata909

Állandó Tag
Állandó Tag
A kezdés

Sziasztok!

Én most határoztam el, hogy megszabadulok 15kg hájtól.
Már annyira nehezen mozgok, hogy levegőt is alig kapok a kerti munka közben. ELÉG VOLT!
Fogalmam sincs hogy fogom kibirni, de muszáj.
Közben elkezdem visszaolvasni a fórum hozzászólásokat, hátha merítek néhány jó és betartható ötletet.
 

sydneygirl

Állandó Tag
Állandó Tag
Örülök, hogy összehoztad a 20 hozzászólást, de ez a topik nem erről szól. És a hangsúly az értelmesen lenne. Vannak erre más topikok. Ahogy nézem, nem csak te használod erre a topikot, de a többiek legalább beérték egy szinte értelmetlen hozzászólással.

Hahahaha :) epp ezt akartam irni de leirtad amit gondolok :D

Egyebkent a vera vega konyhaja oldalad nagyon szuper!!! Holnap meg is fogom csinalni a malnatortat a parom szulinapjara, kivancsi leszek ra :)

Nekem is van egy-ket tuti egeszseges receptem amit megosztanek veletek. Nagyon meno nalunk a sos palacsintatorta. Mindent ugy kell csinalni ahogy a rendes palacsintat csak feher liszt helyett hajdinalisztet hasznalok. Nem tudom azt lehet-e otthon kapni, igy tonkolyliszt is OK. Kb 8-10 palacsinta eleg, es tolteleknek barmit tehettek amit szerettek. Nalunk a spenotos-ricottas megy nagyon. Regen lazacosat is csinaltam, de miota vegetarianus vagyok (tejtermeket eszem, tehentej kivetelevel, es tojast is), mar nem. En hagymat, fokhagymat megpiritok pici olivaolajon es osszekeverem a parolt spenottal (ki kell nyomkodni) es ricottaval, friss bazsalikomlevellel, fuszerekkel. En kizarolag termeszetes fuszert hasznalok, semmi Vegeta ami tele van MSG-vel (E621 izfokozo, rakkelto). Tetejere szoktam reszelt parmezant tenni es akkor meg jol is nez ki :) De ti veganok, hasznalhattok barmi mas zoldseget, finom meg a mediterran grillezett cukkini, padlizsan, kaiforniai paprika is lecsokremmel (!!!!) A lecsot nem kell nagyon levesesre fozni hanem kisse surubbra, turmix es lehet kenni :) Piritosra is imadom :) Ami a fantaziatokba belefer :D

En is csinaltam egyszer a 90 naposat, es 5 nap utan szornyen ereztem magam. Nem voltam ehes egyszer sem, de az energiam lement a nullara. Azota utananeztem, es nagyon karos valoban a szervezetre. A gyors fogyas annak koszonheto hogy sok vizet lead az ember, de megterheli a majat es a veset, meg a keringesi rendszert. Tulajdonkeppen leegyszerusitve 3 nap szenhidratot eszik az ember, egy nap feherjet. Es sajna sok embernek a feherje allati feherjet jelent, hust, tejtermeket, tojast...sokan egy nap alatt megesznek annyi allati feherjet es telitett zirsavat amit egy het alatt lenne szabad....nem csoda h a szervezet sokkot kap.

Az indok hogy az etelkombinalas miert jo, alt az hogy konnyebb megemeszteni igy az eteleket. Sajnos ez nincs tudomanyos kutatasokkal alatamasztva, nem voltak nagy populaciok vizsgalva (mivel en is az akademiaban dolgozom, szamomra fontos hogy tudomanyos eredmenyeket talaljka valamirol, es errol szinte semmi nincs, csak propagandaszoveg az iroktol akik ellensegeseen tamadnak minden mas dietat-es ez mindig figyelmezteto jel!)

Akinek pl alma-alakja van, vagyis a hasara hizik eloszor, annak kifejezetten karos ez a dieta. Mind pl nekem :) Ez a dieta oriasi vercukor-ingadozast okoz plane szenhidrat-napon. Amikor feherjet is eszunk az etelhez, az segit az inzulinkontrollban, mert lelassitja a vercukor verbe jutasat. Pl feherkenyer fogyasztas megdobja a vercukrot, ami utan hirtelen esik es az ember megint ehes. ez nagyo karos es hizashoz vezet. A magas-feherje bevitel azon a napon pedig megintcsak veszeleyes, mert amikor a szervezettol megvonjuk a szenhidratot az mashol keres energiaforrast, megpeidg legtobbszor az izmokbol. Igy amikro valaki gyorsan lefogy igy, az nem zsirt veszi hanem vizet es izmot!!! ami pedig nagyon fontos a gyors anyagcserehez.JA es felgyulik a nitrogen a szervezetben ami nagyon karos.

Amugy a Norbi sem szimpi, mert barmit ehetsz, pl McDonaldsot reggelire, szoval nekem semmi etrend nem tetszik ami szeritn rendben az egeszsegtelen, mereganyagokkal teli magas zsir-es cukortartalmu dolgok zabalasa. Nem mondom hogy soha ne egyen valaki egy csokit vagy fagyit, de hogy mindennap nyugodtan egyel ilyeneket csak del elott, az attol meg ugyanugy karos es a koleszterin meg ugyanugy hozza fog tapadni a verfalakhoz :) szoval lehet h hatasos, de hogy nem egeszseges az tuti.

Szerintem sokan annyira ketsegbe vannak esve, hogy lefogyjanak hogy barmi divat-marhasagot megcsinalnak. Amit a Betti is irt, az agyban kell eldonteni hogy valaki egeszseges akar lenni, nem vekony. Mert akinek az egeszseg a celja, nem a fogyas, az elobb-utobb amugy is automatikusan le fog fogyni :D
 

t.bernadette

Állandó Tag
Állandó Tag
Hú, ez a spenótos balhé tetszik :). Anno csináltam t. ő. pizzát, és azon volt paradicsom karika, spenót, cukkini, meg mozzarella.
Na, azért Norbi aput meg kell védjem:). Ő is azt mondja, egyél egészséges dolgokat, és ne tedd, amiket mi is elmondtunk már, de ha már mindenáron szemetet akarsz enni, tedd inkább délelőtt :). És amennyire én emlékszem, úgy szól az intelem, hogy ha fogyni akarsz, akkor a 3-ast teljesen hagyd el, és ha gyorsan akarsz, akkor a kettest is ésszel. Nekem a sok édesítő nem tetszik benne. Arról teljesen leálltam. Szivem szerint nyírfacukrot használnék, ha nem lenne igen igen drága. Nálunk a méz a favorit. Múltkor hallottam, hogy egy magyar család nem eszik meg egy év alatt egy kg mézet. Nálunk vagy 20 kg elfogy :). Belőlem él a mézes néni a piacon :). Szerencsére senki sem allergiás rá.

A tetkontrollról én is olvastam, hogy tudományosan sosem támasztották alá egyik tézist sem. És amiket valaki bemásolt hozzászólásgyűjtésként, erősen testkontrollos, vagy az Malgorzatás könyvből van. Azt viszont el kell ismernem, hogy eredményesek. És kicsivel ésszerűbb is, mint a 90 napos. Bár számomra kivitelezhetetlen.
Vegyük egy átlagos napomat.
Reggeli, tejeskávé. Már itt a bukta. Ha szeretnék napi 4-5 étkezést, márpedig erre szükségem van a bazi lassú anyagcserém miatt, már nem tudom tartani az előírt várakozási időket. És akkor a sportot még bele se tettem. Ha reggel, éhgyomorra csinálnám, ettől az adagtól (Shaun T Insanity-imádom ezt a buggyant "fekát", azuram közölte is, hogy ez a "torna" nem fehér embernek való:)) holtan esnék össze. De evés után is várni kell, és ha 3 dl kávé lötyög a hasamban minden ugráskor, na az se valami felemelő:).
Úgyhogy marad az ésszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás.

És most megtámogatom a dolgot egy kis homeopátiával is, és azt kell mondjam, határozottan működik. Ha valakit érdekel, részletezem, vagy bemásolom a cikket, ami alapján kiokoskodtam, ha szabad.
 

nao3

Állandó Tag
Állandó Tag
teljesen igazad van...nagyon nehéz....mert tényleg két félét kell főzzek :)

nálam inkább a torna elkezdése a nehéz.olyan lusta vagyok sokszor...

és a gyengém a csokoládé...bármilyen formában....sajnos

naponta ötször eszek, és hasonloan, mint egy cukorbeteg kb 1200 kcal

több tejterméket rakok az étkezésbe....ettől nem vagyok annyira éhes, meg a tojás is használ......persze ha birja valaki a sok fehérjét....meg szereti
 

sydneygirl

Állandó Tag
Állandó Tag
Valaki irta egyebkent, hogy ha a parunk nem hajlando valtoztatni akkor nem lehet fogyni. Hat mar elnezest, de ilyet csak az mond akinek ez egy egyszeru kifogas arra hogy NE KELLJEN valtoztatni.

Megis ki foz? Ki teszi a kajat az asztalra? Te vagy a parod? A te kezedben van az ero? Mellesleg nem igaz az sem, hogy tovabb tart ketfelet fozni mint egyet. En rendszeresen nem ketfele hanem SOKfele dolgot teszek az asztalra is, az ebedesdobozba is. De mondjuk ha ugy csinalnek mint anyukam, hogy oriasi konder kajakat csinalok akkor nem is lenne idom :) Annyit kell fozni ami elfogy, es akkor nem 3 napig ugyanazt enni ami amugyis tok egeszsegtelen.

Nalunk egy atlag etkezes igy nez ki: valami szenhidrat (rizs, teszta - tonkoly, kamut nem buza; rozskenyer vagy kovaszolt rozs), feherje (paromnak hus/hal most mar egyre ritkabban, lencse, bab, tojas, stb) NYERS zoldseg (salata) es parolt zoldseg (ez neha kulon van, koretnek pl edesburgonya-sutotok pure a krumplipure helyett, isteni! Vagy a fott zoldseg lehet a tesztaszoszban, vega curryben, azsiai stir-fryban. Rengeteg modon el lehet ezeket kesziteni es egeszsegesen. JA es nem ulok am itthon es lobalom a labam, nagyon kemeny stresszes munkam van, sportolok mellette heto 4-5 alkalommal. Szervezni kell, es megtervezni a menut, igy vasarolni. Nem toltok egy oranal tobbet naponta a konyhaban (nekem ez mindjuk kikapcsolodas nem munka) es hetvegen tudok elore fozni olyasmit amit el lehet tenni egyszemelyes adagokban a heti ebedekhez, fagyasztoba vagy hutobe.

A parom 4 eve egy nagy huszabalo volt. Ma panaszkodik ha nincs zoldsegfele az ebedesdobozban. En soha nem eszem hust, de ha neki "veletlenul" tobbet csinalok mitn altalaban akkor szol hogy nem muszaj am ennyi hust adnom neki. Multkor ugy alakult hogy ebedre is husos dolgot vitt es vacsorara is keszitettem valai hust es szolt is h na ez mar tulzas :D Ja es az adagok:a hust ugy szoktam elpakolni hogy kis adadokban, daraltat 150 g egy fonek, a steak-et egyesevel.

Valoban a nonek kell eldonteni, hogy milyen haztartast akar vezetni. Szoktam olyan jatszani (mivel nem szeretk nagyon vasarolni) azzal szorakoztatom magam hogy belenezek masok bevasarlokosaraba es megallapitom vajon otthon mivel van tele a kamra. Es latom ki az egeszseges ki az egeszsegtelen :D nagyon szorakoztato, es emelett mikor ezt csinaltam az elejen a sajat kosaramat is kemleltem hogy most van-e benne olyasmi aminek nem kene ottlenni.

A masik az otthoni kamra: en kimeletlenul kitakaritottam belole minden vacak haszontalan etelt. Feherliszt es fehercukor 3 eve nincs a kamramban. Mindent meg lehet fozni egeszsegesen is. Nezzetek meg Betti beirasait.

SZOVAL ELEG A KIFOGASOKBOL, KEZDJETEK TENNI VALAMIT AZ EGESZSEGETEK ERDEKEBEN. A PAROD UGY AKAR ENNI, NEKED NEM KOTELEZO!!!
 

t.bernadette

Állandó Tag
Állandó Tag
A pasik. NA igen, nem könnyű, de nem lehetetlen. Az én uram, nagyon terhelt családi háttérrel rendelkezik kaja szempontjából. Após éhen akart halni, ha nem volt egy fél disznó a hűtőben :). És ettek rántott húst rántott hússal. A nászútra kölcsönkértünk tőlük anno egy bőröndöt, és csak cipőket voltam haklandó beletenni. Azuram nem értette miért. Majd pár ezer km-rel odébb bement a gardróbba. "Esküdj, rántott hús szag van:)". Na, ez az ember most tönkölytésztát eszik. Persze husikának lenni kell, de már nem pattog a sült krumliért. Sőt inkább salátát kér. Nem vagyok biztos benne, hogy meggyőzősédből :). De az ok mindegy is.

Én decemberben bejelentettem, hogy jan.1-től fogyózom. Akkor ő is. Elkezdtem mozogni. Na ez nem váltott ki heves reakciót. De eltelt másfél hónap, majd megkérdezte nincs-e valami pasis anyag, amire ő is mozoghat. Há' hogyne létezne? (Addigra össze volt készítve edzéstervvel együtt :). De meg kellett várni, hogy kérje, különben "haggyá' má engem ilyen hülyeségekkel" lett volna. Nem mondom, hogy nagyon összemelegedtek Tony Hortonnal, de csinálja :). Pedig a jelszava: NO SPORT:)

A bevásárlókocsis jó játék:). Én is szoktam. És komolyan jó érzés ránézni a sajátomra is, amikor egészséges alapanyagok vannak benne.

Igaz, a fiam ma az anyáknapi ünnepélyen nagy plénum előtt kijelentette, "Az én anyukám nagyon aranyos, kedves, okos, és szép, és szeretném ha sokkal több sütit sütne, mert nagyon szeretek enni, és mindig segít nekem mindenféle dolgokban " :). Hm. Legfeljebb azt hiszik, HP, nem tud főzni. :). Kétségtelen, hogy sokkal kevesebbszer sütök, mert még mindig nem erősségünk a mérték, és egészséges ételekből is össze lehet enni napi 2millió kalóriát :). De azért hétvégén biztosan van valami édesség, ha más nem, fagyi. Sőt tegnap is tortát sütöttem az apukámnak. Igaz, a srácok meg sem kóstolták, de a mami almás rácsosából azért belaktak. És az utolsó morzsáig elfogyot a tortám is :).

AZért nálam még előfordul ez az, fehér liszt, cukor, de ezek még a karácsonyi készletek, és időnként hozzányúlok. Kidobni nem akarom. Ha másképp nem, hát felesben elhasználom t. ő-vel.
 

sydneygirl

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Na csinaltam "egeszseges" tortat, de nem a Betti javasolta oldalrol vegulis. Talaltam egy receptet amirol video is volt csokis-dios torta. Tonkolylisztbol kellett csinalni juharsziruppal, szoval se feherliszt se cukor. Mindent ugy csinaltam ahogy a recept irta, es bar gyanus volt h nem volt a tesztahoz zsiradek, vaj v valami, hat gondoltam csak ugy kell...Uristen, katasztrofa volt mikor kisult, embert lehetett volna vele olni olyan kemeny volt. Hu de merges voltam, mert draga volt am a hozzavalokat hozza beszerezni, tobb mint 20 dollar landolt a kukaban. Szerencsere a krem hozza nagyon finom (mascarpones tejszines malnakrem) es azt megmentettem.

Ha van valami jo recept aminek a tesztaja finom is es puha is, meg egeszseges is, akkor megirhatnatok ;) Betti, a te tortad miyen lett?
 

Gabi710517

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Beneveztem egy két hónapos programba, amit az egyik helyi klub szervez.
már az első lépésnél ledermedtem, mivel a táplálkozással kapcsolatban tök mást mondtak, mint, például s súlykontroll. Eddig próbáltam a súlykontroll és dr GillainMKckaith féle táplálkozási elveket követni, és most nem tudom mi szerint egyek tovább. szerintem továbbra is a megszokott módon fogok táplálkozni. Naplót kell vezetni, hogy hogyan táplálkozunk, nem tudom majd mit szólnak hozzá, ha meglátják, hogy nem követem a tanácsaikat.
 

tné

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Újra itt vagyok és elolvastam amit írtatok.Minden elismerésem azoknak akik képesek voltak megreformálni az étkezésüket.De én aki imádja a magyar konyha ételeit az erről nehezen vagy egyáltalán nem mond le.Azért írok hogy aki szintén így van mint én az is le tud fogyni ha akar .A családnak én azokat az ételeket főzöm amit szeretünk abból eszek én is csak kerülöm a krumpli,tészta,rizs,kenyeres dolgokat.Így ma mérlegre álláskor 2,5kg-mal kevesebbet mutatott ,úgy hogy napi 5ször ettem.Tehát aki akar az le tud fogyni és nekem az a véleményem akkor válts életmódot ha be is tartod a diéta után is mert ha nem akkor újra vissza jönnek a kilók.Tehát én azért a Norbi diétát tartom jónak.

Judit
 

Gabi710517

Állandó Tag
Állandó Tag
A torna...
először nehezen megy, aztán hiányzik. Én is nehezen idndulok neki, főleg a futásnak. Keresem a kifogásokat, de aztán csak elindulok, és utána szuper minden. Sokszor csak azt hajt, hogy utána milyen jól fogom érezni magam.
Mindenkinek kitartást!

Sziasztok!
Íme egy pár recept:

Csirkecsoda (2 személyre)
2 csirke vagy pulykamell
1 maroknyi bazsalikomlevél
8 db koktélparadicsom
Miso- vagy erőleves (1/2 csésze)
1 marék mungóbabcsíra vagy friss fűszernövények
2 marék zöld salátalevél
1 marék spenót
Béleljük ki alufóliával a tepsit, helyezzük rá a csirkemellet. Tépkedjük apróra a bazsalikomlevelet, szeleteljük fel a paradicsomot, és fedjük be vele a húst. Egy kanálnyi erőlevesport vagy misot keverjünk össze fél csésze forró vízzel, és ezzel a húslevessel locsoljuk meg a csirkét. Hajtogassuk össze az alufólia végét úgy, hogy zárt csomagot kapjunksüssük 20 percig 200 fokon. Nyers, vagy enyhén párolt spenótlevelekre fektetve tároljuk, friss fűszernövényekből, mungóbabcsírából és salátalevelekből készített salátával.


Quinoakása
2 csésze víz
1 csésze quinoa
Csipet erőlevespor
Forraljuk fel a vizet, majd öntsük bele a quinoát. Ízesítsük egy csipet erőlevesporral. Forraljuk fel újra, aztán lassú tűzön főzzük kb. 7 percig. Kapcsoljuk le és hagyjuk állni 15 percig.


Édesburgonyás pásztorcsemege
2 tk. Szűz olivaolaj
1 gerezd tisztított tört fokhagyma
1 fej hámozott karikára szelt hagyma
2 megmosott, feldarabolt zellerszár
1 babérlevél
1 pézsmatök8apróra vágva)
450 ml zöldségleves
420g vörös vesebabkonzerv leöblítve, lecsepegtetve
2 db megmosott ,kimagozott és felszeletelt paprika
4 db félbevágott paradicsom
2 közepes méretű cukkini
1 finomra vágott brokkolifej
3 szál karikára vágott közepes méretű répa
2 ek. Finomra aprított petrezselyem
1 tk nyílgyökér
4 db édesburgonya, 15 perc alatt puhára párolva, összetörve
Nyeles, mély serpenyőben melegítsünk egy kis vizet olíva olajjal. Adjuk hozzá a fokhagymát, a hagymát, a zellert és a babérlevelet, majd pároljuk gyenge lángon kb. 3 percig.Adjuk hozzá a tököt és kevergetve 3 percig főzzük. Öntsük bele a zöldséglevest, majd közepesnél magasabb lángon forraljuk fel 10 percig hagyjuk kis lángon főni. Időnként kevergessük meg. Adjuk hozzá a vesebabot, a parikát, a paradicsomot, a cukkinit, a brokkolit és a répát, majd gyenge lángon főzzük újra öt percig, amíg a tök el nem kezd puhulni. Keverjük bele a petrezselymet, majd adjunk hozzá kevés nyílgyökeret, hogy besűrítse. Kanalazzuk át a zöldségragut tepsibe. Keverjük össze a tört édesburgonyát némi főzőlével, egy csipetnyi tamariszósszal, majd öntsük az egészet a zöldségek tetejére, süssük 15 percig 200 fokon.


Sült adukibabragu
1 csésze adukibab (főzés előtt áztassuk be 2 órára)
1 zöldségleveskocka
1 ek. Misokrém
2 szál sárgarépa
1 kis összedarabolt sütőtök
1 fej felszeletelt hagyma
1 marék turbolya
1 marék csíráztatott mag
1 fej cikória
Cikórialevelenként 1-1 retek
Az adukibabhoz adjunk három csésze vizet. Dobjuk bele a zöldségleveskockát, forraljuk fel, majd gyenge lángon hagyjuk főni 30 percig. Kb. 15 perc elteltével adjuk a babhoz a tököt, majd újabb negyed óra után tegyük hozzá a hagymát és a répát, tálalás előtt szórjuk meg turbolyával és cikóriával, csíráztatott magvakkal és retekkel.


Kölespüré
1 csésze köles
1 kis fej vékonyan felszeletelt karfiol
2 ½ csésze víz
Csipet tengeri só
¼ csésze friss apróra vágott petrezselyem
Mossuk meg a kölest és csepegtessük le alaposan. Adjunk egy csipet sót a vízhez, és forraljuk fel. Szeleteljük vékonyra a karfiolt és a kölessel együtt szórjuk a vízbe. Forraljuk fel, aztán főzzük kis lángon 20 percig. Húzzuk félre a tűzről, és krumplinyomóval törjük össze alaposan. Közvetlenül tálalás előtt szórjuk bele a petrezselymet.


Hagymaszósz
2 nagy fej vékonyra szeletelt hagyma
1 tk. Olívaolaj
2 csésze ásványvíz
2 tk. Búzamentes tamariszósz
Keményítő 1tk.nyílgyökér
Hámozzuk meg és szeleteljük fel a hagymát.
Serpenyőben egy kevés vízzel melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a hagymát. Alacsony lángon pároljuk 15 percig. Engedjük fel ásványvízzel. Keverjük símára a tamarit és a nyílgyökeret némi hideg vízzel. Kevergetve öntsük a hagymához, majd közepes lángon, folyamatosan keverve forraljuk fel. Turmixoljuk sima szósszá. Misolevest is használhatunk öntetnek. Adjunk egyszerűen forró vizet a porhoz, ezt használjuk öntetnek a kölespüréhez.


Sült mungóbabragu
1 csésze mungóbab
1 zöldségleveskocka
2 szál répa
1 fej hagyma
1 marék turbolya
1 édeskömény
2 csésze kelkáposzta 2-3 percig párolva
¼ tk. őrölt kurkuma
¼ tk. őrölt koriander
¼ tk. őrölt kömény
1 csipet tengeri só
Egy csésze mungóbabhoz adjunk három csésze vizet. Dobjuk mellé a zöldségleveskockát, forraljuk fel, majd kis lángon főzzük fél órát. Adjuk hozzá a kurkumát, a koriandert és a köményt, majd főzzük tovább. Újabb fél óra elteltével tegyük bele a hagymát és a répát. Díszítsük bőségesen turbolyával és édesköménnyel, kelkáposztán és csíráztatott magvakon tálaljuk. Igen finom lóherecsírával.


Babsaláta
1 doboz babkonzerv
1 megmosott feldarabolt zellerszár
3 apró, finomra vágott savanyú uborka
1 felszeletelt piros paprika
1 felszeletelt sárga színű paprika
savanyú káposzta és salátalevelek
kevés napraforgómag
ecetes salátaöntet
Keverjük össze a hozzávalókat. Kitűnő salátát kapunk.


Ínyenc barna rizs
1 csésze barna rizs
1 zöldségleveskocka
2 szál répa
1 fej hagyma
½ csésze friss borsó
Öntsük a barna rizst két csésze forrásban lévő vízbe. Dobjuk mellé a leveskockát, majd kis lángon főzzük 20 percig, amíg a rizs megpuhul, és majdnem az össze víz elfő. Kapcsoljuk le a lángot és hagyjuk állni 10 percen keresztül. Tálalás előtt szórjuk bele a borsót.


Sütőtök-édesburgonya leves
6-8 csésze víz
1 zöldségleves kocka
3 csésze kockára vágott pézsmatök
1 édeskömény
1 csésze kockára vágott édesburgonya
6-8 fej felszeletelt hagyma
1-1 marék tárkony és petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
tökmag és szezámmag a díszítéshez
Forraljuk fel a vizet a leveskockával. Szórjuk bele a nem túl erősen zubogó vízbe a tököt, az édesköményt, az édesburgonyát, a répát és a hagymát és főzzük 5-8 percig, amíg megpuhul, de nem esik szét. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a tárkonyt, a petrezselymet és a fokhagymát. Turmixoljuk össze. A felhasznált víz mennyiségével szabályozhatjuk a leves sűrűségét. Apróra vágott retekkel, illetve tökmaggal és szezámmaggal tálaljuk.


Zöldséges sushitekercs
2 csésze puha összetört avokadó vagy avokadokrém
nyers norilapok
hosszú vékonyra vágott uborka
1 csésze reszelt káposzta
1 csésze reszelt répa
1 csésze lucerna-, napraforgómag- vagy lóherecsíra vagy ezek keveréke
1 fej apró kockára vágott vágott hagyma
Friss kapor a szóráshoz
2 csésze főtt barna rizs
Kenjük a fényes felével lefelé fordított norilapokra az avokadópürét.
Az egyik végén hagyjuk 2 cm csíikot fedetlenül, itt fogjuk lezárni a tekercset. Rakjunk az alábbiakból egy-egy csíkot keresztbe: rizs, uborka, répa, csíra, káposzta, kapor. Tekerjük fel jó szorosan a norit. Keménynek és egyenletesnek kell lenni a tekercsnek.


Avokadókrém
2 nagyon puha avokadó
2 szál finomra vágott zöldhagyma
¼ tk. őrölt koriander
¼ tk. tengeri alga ízesítő
½ tk. olívaolaj
3-4 ek. szénsavmentes ásványvíz
Öntsünk vizet a turmixgép aljába. Tegyük bele az avokádót, a zöldhagymát, a koriandert, az ízesítőt és az olívaolajat, turmixoljuk simára és krémesre.


Kiadós lencseragu
1 csésze lencse, 20 percig áztatva, lecsepegtetve
2 babérlevél
2 fej hagyma
4 szál répa
2 csésze kockára vágott sütőtök
1 édesburgonya
1 zellerszár
1 zöldségleveskocka
1 marék vízitorma
1 tk. tamariszósz
Tegyük lábasba a lencsét, a hagymát és a babérlevelet, öntsünk rá vizet, adjunk hozzá leveskockát, forraljuk fel, Kis lángon főzzük 30-35 percig. Félidőben tegyünk bele a tököt és az édesburgonyát, majd újabb 10 perc elteltével a répát és a zellert. A vége felé dobjuk bele a vízitormát és a tamariszószt. Másnap készíthetünk a maradékból levest, kevés és több, ízlésünk szerint való friss fűszernövény és leves hozzáadásával. Turmixoljuk simára.
Nyers életerő-saláta
bőséges adag borsmustárlevél
1 szál hámozott felszeletelt jégcsapretek
8 koktélparadicsom
1 szál feldarabolt zeller
1 felszeletelt cukkini
6 apró félbevágott retek
2 ek. nyers napraforgó-, szezám-, vagy tökmag
1 marék mungóbab csíra
2 szál reszelt répa
1 marék kapor
kevés citromlé
Keverjük össze a hozzávalókat, remek energiabomba-salátát kapunk. Szezám-miso öntettel tálaljuk.


Pácolt sült lazac
2 szelet lazac
2 gerezd tisztított fokhagyma
1 ek. reszelt gyömbér
1 citrom leve
1 nagy marék spenót
2 szál póréhagyma
1 csésze friss koriander
Vágjuk a póréhagymát kb. 12 darabra. Pároljuk, vagy főzzük kb. 5 percen keresztül, hogy kissé megpuhuljon. Mossuk és szárítsuk meg a lazacot. Egy lapos tűzálló tálat rakjunk ki nyers spenóttal. Szórjuk meg egyenletesen póréhagymával, majd fektessük rá a lazacot. Keverjük össze az olívaolajat a fokhagymával és a reszelt gyömbérrel, majd kenjük meg vele a lazacot. Az olajos keverék egy részét tegyük félre. Facsarjunk friss citromlevet a lazacra és
A spenótlevelekre. Toljuk be 25 percre 200 fokos sütőbe. Tízpercenként kenjük meg a lazacot az olajos keverékkel. Tálaláskor díszítsük korianderlevelekkel és facsarjunk még rá kevés citromlevet.


Tabouleh
2/3 csésze főtt quinoa
½ csésze apróra vágott menta
1 ½ csésze friss apróra vágott petrezselyem
1 nagy kockára vágott paradicsom
1 közepes méretű meghámozott kockára vágott uborka
2/3 csésze apróra vágott hagyma
1 ek. olívaolaj
1 egész friss citrom leve
Csipet tengeri só
Keverjük össze a hozzávalókat egy nagy tálba. Fedjük le, és hűtsük be 20 percre. Salátalevélen, citromkarikával tálaljuk.




Zöldséges babburger
2 csésze főtt bab (fekete, aduki, tarka, vagy vesebabot, csicseriborsót használjunk)
1 csésze párolt sütőtök
1 szál répa
½ fej finomra vágott hagyma
1 kicsi mogyoróhagyma
½ csésze misplé vagy zöldségleves
1 ek. friss vagy őrölt fűszer (koriander, zsálya, petrezselyem,kakukkfű, babér, bazsalikom, gyömbér, édeskömény,kömény, menta vagy fokhagyma)
½ csésze főtt barna rizs
napraforgónap ízlés szerint
Törjük össze a babot. Keverjük bele a többi hozzávalót, és formázzunk pogácsákat. Süssük barnára 200 fokon. Avokadókrémmel tálaljuk.


Szezámmagos misoöntet
1/3 csésze szezám- vagy olívaolaj
¾ csésze víz
3 ek. almaecet
3 ek. jhalványsárga miso
1 gerezd fokhagyma összetörve
½ tk.bazsalikom
½ tk. oregáno
Keverjük össze a hozzávalókat és turmixoljuk simára.









Ártalmas ételek

Ártalmas szénhidrátok

Az egyszerűszénhidrátok cukros, finomított szénhidrátok, melyek nem tesznek jót szervezetünknek. Ide tartozik a csokoládé, a süteményfélék, a kekszek, a cukorkák és minden , ami finomított cukorral, liszttel vagy hántolt fehér rizzsel készült. A finomítási eljárás során ásványi anyag- és vitamintartalmuk jelentős részét eltávolítják, így ezek az ételek tiszta cukorként viselkednek, amikor bekerülnek a szervezetünkbe. Egyenesen a véráramba igyekeznek, ahol megbolygatják a vércukorszintet, majd cukoréhséget okoznak. Ha túl sokat fogyasztunk belőlük, előbb-utóbb elkerülhetetlenek lesznek hangulatváltozásaink. Nyomottak, dühösek, idegesek leszünk. A felesleges ártalmas szénhidrátokat szervezetünk zsír formájában raktározza el. Hosszú távon, több év alatt az ártalmas szénhidrátok fogyasztása cukorbetegséghez vezethet.


Hagyományos termesztésű növények

A hagyományos termesztés során a növényeket, zöldségeket és gyümölcsöket vegyszerekkel permetezik, műtrágyával és gyomirtóval kezelik. E vegyszerek maradványai bekerülnek szervezetünkbe, ha nem bioélelmiszert fogyasztunk. Kárt okoznak sejtjeinkben és szerveinkben, tönkreteszik emésztőrendszerünket. A káros anyagok méreggé válnak vérünkben. Szennyezik, mérgezik szervezetünket.


Ártalmas fehérjék

Attól függően, hogy milyen erős az emésztőrendszerünk, egyes fehérjék esetleg kifejezetten rosszat tehetnek nekünk. A magas fehérjetartalmú, zsíros vörös húsok bevitelével megmérgezhetjük a szervezetet, mivel savasítjuk a vért, csökkentjük a kalciumszintet, túlterheljük a vesét, a májat, pangásra késztetjük emésztőrendszerünket, és elpusztítjuk a hasznos baktériumokat. Előidézhetünk vesekőképződést, májfunkció-leállást, vastagbél- és gyomorbántalmakat, székrekedést, izületi gyulladást, csontritkulást, és szívbetegséget. Sok ember számára még a tehéntej megemésztése is nehézséget jelent. Allergiás tüneteket válthat ki, többek között arcüreggyulladást, asztmát, fülfájást, vértolulást, orrfolyást, bőrkiütést, ekcémát, fáradságot, letargiát, vagy ingerlékenységet. A teljes tehéntejben túl sok a telített zsír, kevés a vitamin, ásványi anyag tartalma pedig nincs arányban az ember biokémiájával; ezért a benne található tápanyagok jelentős részét szervezetünk nem képes felvenni. Ráadásul a teheneket rendszerint rengeteg injekcióval, hormonkészítménnyel kezelik, rovarirtó szerek hatásának vannak kitéve, ezek maradványai idővel bekerülnek a tejbe. Ha ragaszkodunk a tehéntej fogyasztásához, először feltétlenül forraljuk fel, így könnyebben emészthető. .Kipróbálhatjuk helyette a kecske- vagy birkatejet, kisebb molekuláikat könnyebben bontja szervezetünk. Emellett számos, könnyen emészthető, alternatív tej kapható: rizstej, szójatej, és más magvakból készült tejek.


Finomított élelmiszerek

Napjainkban rengeteg finomított élelmiszer szerepel étrendünkön. A finomítási eljárás során kivonják az alapanyagokból eredeti, természetes tápanyagtartalmukat és rostjaikat. A fogyasztó végül sokkal koncentráltabb, természetellenesen édes változatát kapja az eredeti élelmiszernek. A péksütemények, a csokoládé, a gyors- és készételek klasszikus esetei az adalék anyagokkal és tartósítószerekkel telezsúfolt élelmiszereknek, melyek az eljárást követően tovább eltarthatók és értékesíthetők. Valójában az antiétel elnevezés illene rájuk, mivel kockára teszik szervezetünk egészségét. Testünk szükségleteitől és működésétől a lehető legtávolabb áll a tápértéküktől megfosztott, ipari álételek feldolgozása.


Ártalmas zsírok

A telített , állati eredetű zsírok nehezek, szervezetünkbe jutva meszesedést okoznak; elmerevítik az artériák falát, ez szívrohamot vagy szélhűdést válthat ki. A vörös- és sertéshúsok, a tejtermékek, a vaj és a sajt jó példái a telített zsírokat tartalmazó ételeknek. Szervezetünk nem képes megbirkózni ezekkel a zsírokkal. Az ártalmas zsírokban bővelkedő étrend megnöveli a vérnyomást és magas koleszterinszintet válthat ki, felboríthatja a vércukorszintet, pangásra késztetheti a májat; ez depressziót és súlygyarapodást okozhat. Szervezetünk nem képes hatékonyan feldolgozni az ártalmas zsírokat, így jó részük mérgező csomókká áll össze és elraktározódik, tovább hizlalva bennünket. Hidrogénezett zsírok, növényi olajok megszilárdulása során alakulnak ki. A főző- és étkezési margarinok hidrogénezett zsírok, ezért a bennük sült burgonya, csokoládé, az édességek, a fagylalt, a sütemények, péksütemények mind tartalmaznak hidrogénezett zsírokat. A hidrogénezett zsírok még ennél is ártalmasabb transzzsírsavakká válnak, melyekről kimutatták, hogy cukor- és szívbetegséget, valamint rákot okoznak. A transzzsírsavak súlygyarapodáshoz is vezetnek, mert megzavarják az anyagcsere-működést és a létfontosságú zsírsavak lebontását. Fokozzák az ártalmas, s csökkentik a szervezet hasznos koleszterinjét.


Feldolgozott élelmiszerek.

A feldolgozás során megváltoznak maguk az élelmiszerek és a bennük található tápanyagok arányai is. Az előre csomagolt és lefóliázott élelmiszerek, a pillanatok alatt elkészíthető, mikrohullámú sütőbe tehető gyors- és zacskós készítmények jó része számos finomítási eljáráson esik keresztül, mielőtt a boltok polcaira kerül.. Ezeknek az ételeknek egyáltalán nincs, vagy nagyon alacsony a tápértéke. Az élelmiszeriparban több mint 300 engedélyezett adalékot használnak az alapanyagok feldolgozásakor. A kémiai anyagok, adalékok, színezékek, édesítők, mesterséges ízesítők, festékanyagok, nitrátok, nitritek és tartósítószerek, melyek megakadályozzák az étel romlását; a savak, az érést serkentő, fehérítő és állagjavító emulgálószerek mind bekerülnek szervezetünkbe, amikor feldolgozott élelmiszereket fogyasztunk. A feldolgozás egyes formái allergiás reakciókat válthatnak ki az arra érzékeny embereknél, míg a kémiai anyagok túlterhelik a májat. A feldolgozott ételek gyerekeknél hiperaktivitást, illetve tanulási nehézséget okozhatnak.

Veszélyes ételek


Kávé

A kávé koffeint tartalmaz- egy , a teában és a kólában is jelen levő, élénkítő hatású szert. Ha túl sok kávét iszunk, felmegy a vérnyomásunk, ettől izgatottak, nyugtalanok leszünk. Az egészben a vicc, hogy bár stimuláló hatású, de mivel túlterheli a mellékvesét, így kifáraszt bennünket.. ráadásul minden kávé- még a koffeinmentes is- fokozhatja a bőr öregedését. Emellett akár ötven százalékkal csökkentheti a vas- és cinkfelszívódást, ami immunrendszerünket veszélyeztetheti.


Zsíros ételek

Túlzott mennyiségű zsíros étel fogyasztása elzárhatja az artériákat, lecsökkentheti a kalciumszintet, veszélyezteti a szív és más létfontosságú szervek működését. Ha túl sok zsíros ételt fogyasztunk, kövérek leszünk. Emellett magas vérnyomást, ételallergiát, szívbetegséget, cukorbajt, emésztési rendellenességet, máj- és veseproblémát, csontritkulást, izületi gyulladást, vastagbél-, mell- és méhrákot okozhat.


Édes ételek

A túlzásba vitt édes étel, finomított fehér cukor, szőlőcukor, kukoricaszirup, mesterséges édesítő és csokoládé fogyasztása komoly vérnyomás-ingadozást, hangulatváltozásokat, a fertőzéssel szembeni csökkent ellenállást és hiperaktivitást okozhat; emellett gátolja a lép, a máj, a vakbél és belek működését. Használjunk felváltva természetes édesítőket: mézet, melaszt, tiszta gyümölcsöket, gyümölcsleveket, ám ezeket is csak módjával.


Tejtermékek

A tehéntej bővelkedik zsírban és a kazein nevű fehérjében, ami az emberi szervezet számára nehezen emészthető. Ezért válthat ki a tehéntej allergiás reakciót, például asztmát, fülfájást, orrfolyást, hurutot, bőrkiütést, letargiát és ingerlékenységet. Emellett egyes emberek szervezetéből hiányzik a laktáz nevű enzim, ami a tejben található laktóz lebontásáért felelős. A laktózérzékenység puffadás, szélképződés, szélszorulás, hasmenés vagy szorulás formájában jelentkezhet. Próbáljuk a tehéntejet a könnyebben emészthető kecsketejjel vagy szójából, rizsből, olajos magvakból, háromféle magból, esetleg zabból készülttejjel helyettesíteni. Ha nem fogyasztunk tejterméket, kalciumszükségletünket kalciumban gazdag élelmiszerekkel elégíthetjük ki. Ilyen a tofu, a hüvelyesek, a diófélék, a magvak és a zöld leveles zöldségek, pl a disznóparéj.


Alkohol

Az alkohol óriási nyomást gyakorol az emésztőrendszerre és a májra. A máj az alkoholt acetaldehiddé alakítja; ez a mérgező anyag, mely rokonságban áll a bőr cserzéséhez és a balzsamozáshoz használatos formaldehiddel. A túl sok alkohol elhízást okozhat, annak minden velejárójával: vércukor-ingadozással, fáradsággal, a szervek renyhe működésével, valamint a sejtszövetek degenerációjával.

Az egészséges bőr tíz alapszabálya

  • Igyunk bőséges mennyiségben tiszta, szűrt vizet- legalább napi 6-8 pohárral, bár forró napokon, illetve, amikor többet mozgunk, többre is szükségünk van. Elegendő mennyiségű víz nélkül bőrünk dehidratálódik, a vese és a vastagbél pedig nem képes a méreganyagok megfelelő kiválasztására.
  • Együnk minél több rostos ételt. Ezzel karban tartjuk a bélcsatornát és fokozzuk a salakanyagok kiválasztását szervezetünkből. A bőrproblémákkal küzdők egy része melléktünetként székrekedésben szenved, mert nem táplálkoznak megfelelően rostos ételekkel.
  • Ügyeljünk rá, hogy étrendünk elegendő antioxidánst tartalmazzon. A friss zöldségek és gyümölcsök a legkiválóbb természetes növényi antioxidáns források.
  • Figyeljünk az ételcsoportok helyes kombinálására. A fehérjék és szénhidrátok más-más időpontban való fogyasztásával megakadályozhatjuk a szükségtelen erjedést a vastagbélben, és fokozhatjuk a vér tápanyagfelvételét.
  • Míg a káros zsírok rombolják egészségünket, a létfontosságú zsírsavak nélkülözhetetlenek a bőr egészségéhez. Ezekre a teljes kiőrlésű gabonákból, magvakból, diófélékből, szójababból, sötétzöld leveles zöldségekből, hidegen sajtolt olajokból (különösen len-, tökmag-, napraforgó-, szezámmag- és pórsáfrányolajból), valamint olajos halakból, például szardíniából, makrélából és tengeri lazacból tehetünk szert.
  • Ébredés után kezdjük a napot egy kora reggeli mini tisztitással, azaz igyunk egy pohár meleg vizet. Ezt egy csésze csalántea vagy egy bögre forró víz kövesse frissen facsart citromlével.
  • Kerüljük a túlzott koffein-, illetve alkoholfogyasztást – mindkettő dehidratálja szervezetünket.
  • Fogyasszunk kevesebb asztali sót. A felesleges nátrium bőrpuffadáshoz, duzzanathoz vezet. Próbáljuk ki a zellermagot, a tengeri zöldségeket, sómentes szója szószt avagy bármely természetes sómentes helyettesítőt. Ha lehet kerüljük a túlzottan fűszeres ételeket.
  • Fogyasszunk kevesebbet azokból az ételekből, melyek tömítenek: a legrosszabbak a vörös húsok, a tejtermékek, a finomított, illetve a zsírban/olajban sült élelmiszerek, valamint a hidrogénezett olajok és zsírok.
  • Naponta háromszor kenjük be mézzel arcunkat (vagy bőrünk bármely más részét). Hagyjuk rajta kb. fél óra hosszat, majd öblítsük le meleg vízzel (legjobb a fürdőkádban vagy a zuhany alatt). Ezzel az egyszerű fogással csodálatos eredményt érhetünk el. Puhává, finommá, fiatalossá és ápolttá varázsolhatjuk bőrünket.
Az egészséges haj

Mivel a haj jórészt a keratin nevű fehérjéből épül fel, fontos, hogy biztosítsuk szervezetünk megfelelő fehérjeszintjét. Ezt bab, magvak, gabonafélék, tofu, csírák és hal fogyasztásával érhetjük el. A haj karbantartásához ásványi anyagokra van is szükség van. A növények világában a tengeri zöldségek a leggazdagabb ásványianyag-források, például a nori, ahijki, az arame és a wakame kalciumban gazdag, a dulse pedig vasban gazdag. Adagoljuk kisebb mennyiségben levesekhez, salátákhoz és ragukhoz heti három-négy alkalommal. A hajat alkotó rostok egyik építőanyaga a szilícium-dioxid megtalálható az olyan közönséges zöldségekben, mint a hagyma, a fokhagyma, a zöld színű, leveles zöldségek, a répa, az uborka, a csemegepaprika és a legtöbb csíráztatott mag.
Végül a haj növekedésének gyorsasága a vesétől függ. Ha a vesénk erős, a hajunk is az lesz. Az egészséges vese sűrű, gyorsan növekedő hajat eredményez. Ezért tehát ápoljuk vesénket megfelelő mennyiségű víz fogyasztásával, só és káros ételek kerülésével, valamint olyan ételek fogyasztásával, melyek erősítik a vesefunkciót.


Az egészséges köröm

Az egészséges köröm erős, rugalmas, rózsaszínű és foltmentes. Bármilyen változás mutatkozik a köröm felszínén, annak jele, hogy megbomlott az egyensúly. A tápanyaghiány leggyakoribb jelei a körmön: vékony és töredezett, hasadozott, kemény/és vastag, málladozó, lassan növekedő, nagyon halvány vagy áttetsző, fehér foltos, függőlegesen barázdált, vízszintesen barázdált, körömszálkás, gombás.
A körmök állapotát igen sok körülmény befolyásolj, ám az első helyen az étrend áll. A köröm elsősorban a keratin nevű fehérjéből és különböző ásványi anyagokból, többek között kalciumból, kénből, káliumból, szelénből és más nyomelemekből épül fel. Az erős , egészséges körmökhöz tehát e kulcsfontosságú ásványi anyagok megfelelő mennyiségű bevitelére van szükség. A helyes körömápolás alapja, hogy elegendő fehérje szerepeljen étrendünkön. Erre jó a spirulina és a kékeszöld tengeri mikroalga. A tengeri növények fehérjéinek emészthetősége 85 százalék, szemben a húsokból hasznosítható 20 százalékkal. Emellett ásványi anyagokat, béta-karotint és létfontosságú zsírsavakat is tartalmaznak. Egészítsük ki az étrendünket méhpempővel, ami bővelkedik B-vitaminban és létfontosságú zsírsavakban. Cinket is szedhetünk (napi15-30 mg), különösen ha fehér foltok vagy pettyek vannak a körmünkön. Nagyon fontos a kalcium felszívódását segítő szilícium-dioxid bevitele. A zsurló jelentős mennyiségben tartalmaz szilícium-dioxidot és kalciumot. Naponta háromszor készíthetünk belőle teát. Jót tesz a komplex B-vitamin (napi 50 mg), a borágófűolaj és a nagy barnamoszat.
Szoros összefüggés van körmünk egészsége és májunk működése között. Ha májunk egészséges, körmünk is erős. Segíthetünk a májnak zsírszegény étrendre való átállással, az alkohol kerülésével és olyan friss gyümölcslevek fogyasztásával, melyek tisztítják a májat. Ezek közé tartozik az aloe vera, a cékla, az uborka, a répa és az alma leve.


Fogak és fogíny

A hormonháztartás felborulása, az ásványi anyagok hiánya és a nem kielégítő foghigiénia fogínyünket vérzésre hajlamossá teszi. A fogainkat is érheti megterhelés, különösen ásványianyag-hiány következtében. A fogainkat is érheti megterhelés, különösen ásványi anyag –hiány következtében. Ha gond van fogunkkal vagy ínyünkkel, kezdjük el minél hamarabb erősíteni a megfelelő ételekkel és készítményekkel. A fognak hasonló tápanyagokra van szükségük, mint csontjainknak. Kalciumra szert tehetünk szezámmagból,quinoából, sötétzöld zöldségekből, tengeri algákból, aszalt fügéből és szójaételekből. Bár a tej és a tejtermékek jelentős mennyiségű kalciumot tartalmaznak, az emberi szervezet nem tudja megfelelően feldolgozni, ezért legjobb növényi forrásokkal helyettesíteni. A legtöbb zöldségfélében és teljes kiőrlésű gabonafélékben megtalálható a fog számára fontos magnézium, szilícium-dioxid és a többi, alapvető ásványi anyag.
Gyógynövények: zsurló (napi 2 kapszula), zabszalma (napi 2 kapszula).
Gyógyteák: nadálytő, teafa, mirha, édesgyökér, zsálya. Egyik nap az egyik fajtából igyunk meg két-három csészével, másnap pedig valamelyik másikból.


Tanácsok fogyni vágyóknak

Együnk korán. A késő esti étkezés egyenes út a hízáshoz, mert alvás közben szervezetünk több ételt raktároz el.
Ügyeljünk az ételkombinációkra.
Kerüljük a finomított és feldolgozott ételeket.
Igyunk meg naponta legalább nyolc pohár vizet. A víz természetes étvágycsökkentő. A csalántea nagyszerű fogyókúrás tea, mert serkenti az anyagcserét, és vízhajtó hatása van.
Kerüljük a margarint, a teljes tejet, a sajtokat és a tehéntejtermékeket. Fogyasszunk inkább gabonatejet.
Kerüljük a cukrot- lassítja az anyagcserét
Jó zsírokat fogyasszunk, a károsakat mellőzzük. Egészséges zsírokat tartalmaz az avokadó, a tökmag, a napraforgómag, a hal, a csonthéjasok és a zöldségek. Ezekben sok az anyagcserét élénkítő hasznos zsír, ami segíti a tartós fogyást. Egészségtelen zsírok a vörös húsokban és a vajban is előforduló telített zsírok. Ezeket nagyon nehéz megemészteni, elzárják az artériákat, betegségeket és súlyproblémákat okoznak.
Ne hagyjunk ki étkezést, és mindig reggelizzünk. Gyomrunk és lépünk kora reggel a legerősebb. Ráadásul előttünk az egész nap, hogy elégessük az ételt. Ha élénkíteni akarjuk az anyagcserénket, ebben az időben kell enni. Ha nem tesszük, jelzés indul az agyba. Az agy úgy értelmezi, hogy kevés az étel. Stersszhormonok szabadulnak fel a szervezetben, ennek következtében az izomszövetek összehúzódnak, hogy kevesebb élelemre legyen szükség. Minél később eszünk, annál több inzulin szabadul fel, hogy zsírt termeljen, mert kevés az étel.
Tartsunk tisztító napot. A mérgező anyagokat a zsírszövetek elraktározzák. Ha túl sok toxin halmozódik fel szervezetünkben, előfordulhat, hogy megnő a zsír aránya az izomhoz képest. Ezért segíthet a fogyásban, ha megtisztítjuk szervezetünket a mérgező és vegyi anyagoktól.
Ne kezdjünk fogyókúrába. A fogyókúra lelassítja szervezetünk anyagcsereenzimjeinek működését. Zsírsejtjeink felpuffadnak, toxikussá válnak és elraktározódnak a szövetekben. Csökken izomtónusunk, nyomottá válik hangulatunk. Kezdjük el helyette a Bőségdiétát. Együnk többet, mint eddig, de fogyasszunk egészséges ételeket.
Mozogjunk! Égessük el a zsírokat! A mozgás fokozza az anyagcsere ütemét, így gyorsabban elhasználjuk a kalóriákat. Eleinte elég, ha csak sétálni kezdünk- remek módszer, ha meg akarunk szabadulni a zsírtól.
Indítsuk be az anyagcserét. Reggel első dolgunk legyen, hogy iszunk egy csésze meleg vizet, amelybe citromot facsarunk.
Ne fogyasszunk alkoholt! Legyengíti a májat, a zsír feldolgozásáért felelős szervet. A sör és a bor ráadásul tele van cukorral, mi több, az alkohol fokozza az étvágyat.
Szedjünk táplálék kiegészítő készítményeket. Minden túlsúlyos ember hiányt szenved a legfontosabb tápanyagokban. Vannak emellett más, olyan hasznos tápanyagok, melyek egyéb hasznos tulajdonságaik mellett segítik a zsírégetést, és fokozzák az anyagcserét

Fogyást akadályozó tényezők

Salakanyagokkal teli vastagbél, bélproblémák
Helytelen étrend.
Túlzott ételfogyasztás
Az inzulinegyensúly felborulása.
Enzimhiány
Mozgáshiány
Nem megfelelő emésztés
Az ásványi anyagok és vitaminok egyensúlyának felborulása
Paraziták vagy férgek okozta farkasétvágy
A mellékvese elégtelen működése
Helytelen étkezési szokások
Nem kielégítő anyagcsere
Renyhe májfunkció
Pajzsmirigyproblémák
Vízvisszatartás
Gyenge veseműködés
Élesztőtúltengés


A súlyt a testtömeg mutató BMI alapján értékeljük. A BMI-t úgy kaphatjuk meg, hogy kilóink számát elosztjuk méterben meghatározott magasságunk négyzetével.
Pl: 70 kg: 1.72= 70 kg : 2.9584 = 23.66
18.5 alatt - alultáplált,
18.5-24,9 – normális
25-29.9 – túlsúlyos
30 fölött – kórosan elhízott.


A cukoréhség magyarázata

Akkor kívánjuk a cukrot, ha a vércukorszintünk egyensúlya állandóan felborul; ha tápanyaghiányban vagy élesztőtúltengésben szenvedünk; ha túl sok finomított szénhidrátot és gyorsételt fogyasztunk. A cukor utáni sóvárgás a vércukorszint süllyedés jele is lehet, ami állandó cukoréhséggel jár. Ennek következményeként a magasba szökő, majd lezuhanó, vagyis az állandó vércukorszint ingadozás áldozatai leszünk. Ezért van az, hogy egyetlen szelet csoki elfogyasztása elegendő ahhoz, hogy még többet kívánjunk. A cukor szintnövelő lökést ad, de sohasem késik túl sokáig a visszaesés. A leghatásosabban úgy szabadulhatunk meg ettől a problémától, ha teljesen szakítunk a cukorral; egy hónapig nem eszünk semmilyen cukros ételt, vagy édességet. A köbfű nevű gyógynövény természetes energia utánpótlást biztosít. Élő, tápanyagban gazdag szuperételekkel segíthetjük szervezetünket a vércukorszint helyreállításában. Kiválóan megfelel a célnak, a spirulina. Szükségünk van még folyékony ásványi anyag készítményre, mely tartalmaz krómot, mangánt és magnéziumot. E három ásványi anyag bármelyikének hiánya cukoréhséget eredményez, mert nélkülük felborul a vércukorszint egyensúlya. ( A króm több mint 80 %-a elpusztul az élelmiszerek feldolgozása során.) Egyes ételek segítik a vércukorszint szabályozását, és enyhítik a cukor utáni sóvárgást. Jól beválnak a hántolatlan magvak és friss zöldségek. A jamgyökér, az édesburgonya és a sütőtök pótlékot jelenthetnek az édesszájúak számára, ám nem emelik annyira a vércukorszintet, mint a cukros ételek és az édességek.
Állandó evés

Az állandó evést kiválthatják a belekben található paraziták vagy férgek., de oka lehet valamely szerv működésének leállása, vagy egy mirigy egyensúlyának hiánya is. Ha túl sok húst eszünk, begyulladhat a gyomorfal, ami a gyomorhőmérséklet melegedésével jár. Ez a meleg érzet további evésre sarkall.


Étel utáni sóvárgás

A cukros, szénhidrátban gazdag ételek és édességek növelik szervezetünkben az ún. boldogsághormonok szintjét. A magas cukortartalmú ételekkel az a baj, hogy a cukor túl gyorsan bekerülve a véráramba, és inzulin- illetve szerotoninlökést ad neki. Ha túl hirtelen emelkedik a cukorszint, az inzulin nagyon gyorsan le is bontja, ami mind a cukor, mind az endorfinok szintjének hirtelen eséséhez vezet. Így még rosszabbul érezzük magunkat, mint előtte, és hangulatunk helyreállítása érdekében esetleg további cukros ételekhez nyúlunk, ami az étel utáni sóvárgás, hízás, fáradság és hangulatváltozások nehezen megszakítható, ördögi körét állítja fel.


Az inzulinegyensúly felborulása

Étkezést követően, az emésztés során az ételből lebontott glükóz felszívódik a belekbe és bekerül a vérbe. A szervezet felvesz annyit, amennyire szüksége van, majd inzulint termel, hogy visszasüllyessze a vércukorszintet a normálisra, a felesleges glükózt a glukogén nevű, májban raktározott vegyületté alakítva át. Egészséges étrend mellett ez a folyamat tökéletesen működik, ám a finomított szénhidrátok túlzott mértékű fogyasztása, különösen a cukros ételeké, felborítja az egyensúlyt, és összezavarodik a rendszer. Szervezetünknek egyre több inzulint kell termelnie, hogy lebontsa a cukrot. Végül aztán inzulinrezisztensekké válunk,és ahelyett, hogy a felesleges glükóz glükogénné alakulna, zsír lesz belőle. Így kerülünk be az ördögi körbe, melyben minél kevésbé van egyensúlyban vércukorszintünk, annál inkább kívánjuk az édességeket és a finomított szénhidrátokat. A túlsúly hátterében gyakran áll az inzulinhormon egyensúlyának felborulása. A túl magas cukorbevitel glukozintolarenciát alakíthat ki szervezetünkben. Ha valaki túlsúlyos, kevésbé hatékonyan bontja le a cukrot.
Házi glükóz-tolerancia vizsgálat:
Koncentrációs zavarok
Túlzott koffein-, csokoládé- vagy cigarettafogyasztás
Túlzott izzadás
Túlzott szomjúság
Rendkívül nehéz felkelés
Fáradság, nagyon erős álmosságérzet
Ingerlékenység, ha nem ehetünk gyakran
Napi nyolc óránál több alvásszükséglet.


Hogyan szakíthatja meg a helyes étkezés az ördögi kört?

A kiegyensúlyozott, tápanyagban gazdag étrenddel megszakíthatjuk az étel utáni sóvárgás, cukorfelvétel, súlygyarapodás ördögi körét. A helyes étkezéssel nem csupán tápláljuk testünket, de egyensúlyban tartjuk vércukorszintünket is, így nem esik le annyira, hogy ránk törjön a cukorbevitel iránti késztetés. Kevésbé valószínű, de előfordulhat az energiaszint zuhanása is, s ez tovább csökkenti a felesleges, illetve szervezetünk számára nem megfelelő ételek utáni sóvárgást.


A krónikus fogyókúra

A megrögzött diétázás vagy jojó-fogyókúrázás hosszú távon nem segít. Lehet, hogy ideiglenesen leadunk pár kilót, de gyakorlatilag lehetetlen fenntartani a súlycsökkenést. Ennek oka, hogy a termogenezis, vagyis az étel lebontásának és felhasználásának üteme lelassul, gyakorlatilag lehetetlenné téve a fogyást, illetve annak fenntartását.
Tanácsok fogyókúrázóknak
Fogyasszunk tápanyagban gazdag, egészséges, és kiegyensúlyozott étrendet.
Együnk minél többet az egészséges ételek listájáról
Együnk gyakran kevesebbet, hogy vércukorszintünket egyensúlyban tartsuk, csökkentsük az étel iránti sóvárgást.
Olyan ételeket fogyasszunk, melyek stabilizálják vércukorszintünket, azaz bármit a Bőséglistáról, Hagyjuk el az olyan ételeket, melyek hirtelen megemelik a vér cukorszinjét, különösen az édességeket és finomított ételeket.
Mozogjunk többet. A mozgás hosszú távon elengedhetetlen eszköze súlyunk kézben
tartásának, és az egészséges boldog élet alappillére.
Csökkentsük só fogyasztásunkat és igyunk sok vizet.
Legyen a reggeli és az ebéd főétkezésünk, hiszen sokkal valószínűbb, hogy a nap
folyamán többet mozgunk, és elégetjük a kalóriát.
A fahéj, a gyömbér, a Cayenne, a kardamon és a ginszeng élénkíti az étel lebontásának
ütemét és segítik a fogyást.
Ügyeljünk rá, hogy eleget és jól aludjunk. A kevés alvás fokozza az egészségtelen
étkezésre és súlygyarapodásra való hajlamot.

Motiváció:
Gondoljuk végig miért akarunk fogyni, és hogy ezzel milyen jót teszünk
egészségünknek és közérzetünknek.
Még ma kezdjünk el leírni mindent, amit megeszünk és iszunk, Ha pontosan tisztában
vagyunk étkezési szokásainkkal, és azzal, hogy mi okozhatja az étel utáni sóvárgást,
könnyebb megbirkózni vele.
Hagyjunk időt az étkezésekre. Alaposan rágjuk meg az ételt. Két falat között tegyük le
a kést és a villát, és élvezzük az étel ízét. Időbe teli, mire a gyomor eljuttatja üzenetét az agyba, hogy megtelt.
Írjuk le a fogyással és egészséges táplálkozással kapcsolatos céljainkat. Céljaink leírása kitartóbbá tesz.
Tudatosítsuk magunkban, hogy nem fogyókúrázunk. Mától kezdve, egyszerűen csak egészségesen étkezünk, hogy rátaláljunk új, izgalmas önmagunkra.

Tápanyaghiány

A tápanyaghiány, különösen a magnézium-, a kalcium-, és a káliumhiány súlygyarapodást eredményezhet.
A magnéziumhiány cukor utáni sóvárgást válthat ki.
A kalciumhiány leállítja az anyagcserében részt vevő enzimeket. A húsokat kedvelők számára a kalcium még fontosabb, mert a fehérjében gazdag étrend kalciumhiányt okozhat.
Túlsúlyos embereknél gyakori a káliumhiány, mert túl sok kávét isznak, rengeteg cukrot, alkoholt fogyasztanak, hashajtókat és vizelethajtókat szednek. A kálium segíti a szívet és szabályozza a víz egyensúlyát szervezetünkben. Alacsony káliumszint mellett szervezetünk elraktározza a helytelen étrendből és gyógyszerek maradványaiból származó felesleges savakat. Normális káliumszint mellett szervezetünk jóval hatékonyabban száll szembe a nem kívánt savakkal. A túl sok sav akadályozza az anyagcserét és szervezetünk étellebontó képességét .A káliumszint csökkenésével rendszerint együtt jár a nátriumszint emelkedése. Az alacsony kálium- és magas nátriumszintű túlsúlyos személyek rendszerint túl sok sót fogyasztanak. Minél több sót használunk az asztalnál, s minél több rejtett sót fogyasztunk a félkész ételekkel, annál több káliumra van szükségünk.

Hogyan vásároljunk

Az egészség záloga a tápanyagokban gazdag, adalékanyagokban és tartósítószerekben szegény étrend. Bevásárláskor válasszuk a legegészségesebb, legjobb állapotban lévő zöldségeket és gyümölcsöket.
Babkonzerv
Állati zsíradék és só nélkül készült babot válasszunk.
Kerüljük a cukorral, sóval, illetve tartósítószerekkel készült, valamint a fagyasztott babot.
Miért?
A bab kiváló tápanyagforrás, csökkenti a koleszterinszintet. A konzerválás, illetve a sóval, zsírral való elkészítés azonban megfoszthatja tápanyagértékétől. A konzervbabban rendszerint sok a toxikus tartósítószer és adalékanyag. A telített zsírokkal és sóval készült bab eredeti koleszterincsökkentő hatásától eltérően növelheti a szívrendellenességek, a folyadék visszatartás és a magas vérnyomás kockázatát.
Üdítő italok
Gyógyteákat, friss (lehetőleg bio) zöldségeket és gyümölcsöket, illetve ezekből készült üdítőket, ásványvizet és desztillált vizet vásároljunk.
Kerüljük az alkoholt, a kávét, a kakaót, a pasztőrözött és édesített ivóleveket és gyümölcsleveket, valamint a szénsavas italokat és teákat.
Miért?
Testünk kétharmada víz, és mivel a víz minden testfunkcióhoz elengedhetetlen, nagyon fontos, hogy folyadékbevitelünk elégséges legyen. A tiszta víz oltja legjobban a szomjat és hidratálja legtökéletesebben testünket, ám arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a gyümölcsök és a zöldségek kilencven százaléka víz. Az alkohol és a koffeines italok csökkentik szervezetünkben az alapvető tápanyagok szintjét, ezért jobb ezeket kerülni.
Tejtermékek
Zsírszegény túrót, édesítés nélkül készült joghurtot, kecsketejet és sajtot, fölözött tejet, írót, rizstejet, illetve szójaterméket vásároljunk.
Kerüljük a lágy pasztőrözött és a mesterséges színezéket tartalmazó sajtokat és fagylaltot.
Miért?
Bár a tejtermékek kiváló fehérjeforrások, a lágy sajtokban, a fagylaltokban és a mesterségesen színezett sajtokban rengeteg a telített zsír, a színezék és a tartósítószer. Sokkal jobban járunk az alacsony zsírtartalmú, adalékmentes változattal.
Tojás
Ha lehet, ne nagyüzemi, hanem biotojást vásároljunk. Ajánlatos megfőzni vagy buggyantott tojásnak elkészíteni.
Kerüljük a zsírban sült vagy savanyított tojást.
Miért?
A savanyított és a zsírban sült tojás bővelkedik a koleszterinszintet fokozó telített zsírokban. A biotojásokban nincsen olyan toxikus hormonok és antibiotikumok, mint a nagyüzemi tojásokban.
Hal
Bármilyen fehér húsú, édesvízi halat, lazacot, főtt vagy zsír nélkül sült halat, tonhalat választhatunk.
Kerüljük a zsírban sült halakat, mindenféle kagylót és rákot, a sózott halakat, szardellát, heringet, illetve sózott olajos halkonzerveket.
Miért?
Az édesvízi és olajos halak bővelkednek az Omega- 3 néven ismert hasznos zsírban. Ez igen fontos a koleszterinszint csökkentéséhez, valamint a jó közérzet és egészség biztosításához. Emellett kevés bennük a só, a telített zsír és a tápanyagszintet csökkentő adalékanyag.
Gyümölcs
Egészen friss, fagyasztott, párolt vagy szárított gyümölcsöket, édesítőszer és kén nélkül eltett, házi befőtteket választunk; ha lehetséges biotermékeket.
Kerüljük az édesítőszerekkel készült dobozos, üvegezett befőtteket és a fagyasztott gyümölcsöket.
Miért?
A gyümölcsöknek magas a létfontosságú rost-, vitamin-, ásványi anyag- és antioxidáns-tartalma. Legjobb, ha frissen fogyasztjuk, mert a feldolgozással, illetőleg a gyümölcslevek készítése során a tápanyagok és a rostok mennyisége csökken, cukor-és adalék anyagtartalmuk pedig növekszik.
Gabonafélék
Teljes kiőrlésű gabonaféléket és ezekből készült termékeket vásároljunk, gabonapelyhet, kenyeret, péksüteményt, teljes kiőrlésű ropikat, rozspelyhet, hajdinát, kölest, barnarizst,vagy vadrizst.
Kerüljük a fehér lisztből készült termékeket, a fehér rizst és a fehér lisztből készült tésztaféléket.
Miért?
A gabonafélék remek energiaforrások, bővelkednek olyan energiát adó tápanyagokban, melyek táplálják sejtjeinket. A teljes kiőrlésű gabonában nincs olyan adalékanyag és tartósítószer, mint a fehérben. Hosszan tartó energiaszintet biztosít ellentétben azzal a fel-le ingázó energiaszinttel, amit a fehér lisztek fogyasztása vált ki. A fehérre finomított gabonáktól eltérően a teljes kiőrlésűek bővelkednek az egészséges emésztéshez elengedhetetlen rostokban.
Diófélék
Teljesen friss, nyers csonthéjasokat vegyünk.
Kerüljük a sózott és pirított készítményeket.
Miért?
A diófélék remek fehérjeforrások, ám nincs szükségünk a sózott, pirított fajtákkal járó extra zsírra, sóra és tartósítószerekre.
Húsok
Bőr nélküli pulykát, bárányt, csirkét vegyünk.
Kerüljük a marhahúst, mindenféle disznóhúst, virslit, konzervhúsokat; a sózott, vagdalt marhahúst, libát, kacsát, a sertésoldalast, a készen kapható sült szaftokat és belsőségeket.
Miért?
A vörös húsokban sok a telített zsír. A nagyüzemi gazdaságokból származó húsok gyakran olyan hormonokat és antibiotikumokat tartalmaznak, melyek felborítják saját hormonháztartásunkat, immun- és emésztőrendszerünket. Arról se feledkezzünk meg, hogy sok a feldolgozott élelmiszer előcsomagolva, fogyasztásra készen kapható, csak meg kell őket melegíteni. Ezeket műanyag és alumíniumcsomagolásban tartják, ami további, fogyasztásra nem alkalmas vegyi adalékanyagokat jelent az ételben, különösen a melegítést követően.
Olajok
Teljesen hidegen sajtolt olajat válasszunk: kukorica-, pórésáfrány-, szezám-, olíva-, len-, szója-, napraforgó-, és repceolajat? Ezekből az olajokból készült margarinokat és tojás nélküli majonézt.
Kerüljük a telített zsírokat, a hidrogénezett margarint, finomított és szilárdított olajokat.
Miért?
A telített zsírok olyan anyagokat tartalmaznak, melyek elősegítik a véralvadást és a gyulladásra való hajlamot, valamint növelik a koleszterinszintet. A feldolgozott olajokban sok az egészségkárosító adalékanyag. A hidegen sajtolt olajokban nincsenek ilyen anyagok, illetve ennyi adalék, ráadásul bővelkednek a nagyon egészséges, létfontosságú zsírsavakban.
Fűszerek
Fokhagymát, hagymát,cayenne borsot, levendulát, fűszernövényeket, szárított zöldségeket, almaecetet, tamarindust, misót, tengeri moszatokat és dulse algát vásároljunk.
Kerüljük a fehér és a fekete borsot, a sót, a csípős piros paprikát, mindenféle ecetet, kivéve a tiszta, természetes almaecetet vagy rizsecetet.
Miért?
A só visszatartja a vizet, és magas vérnyomást okoz. Só helyett használjunk tartósítószer- és adalékmentes fűszereket, például fokhagymát, amiről úgy tartják, hogy csökkenti a koleszterinszintet, és tengeri moszatokat, melyek rendkívül gazdagok ásványi anyagokban és nagyon egészségesek.
Levesek
Legjobb a só és zsír nélkül készült friss ház bab-, lencse-, borsó-, árpa-, barna rizs- és hagymaleves.
Kerüljük a sóval, tartósítószerrel, monosodium-glutamáttal, zsírral és tejszínnel készült leveseket.
Miért?
A konzervlevesekben gyakran sok a toxikus adalékanyag és tartósítószer, melyek gátolják a koleszterinszint-csökkentő, létfontosságú zsírsavak felszívódását. Van néhány olyan dobozos leves, mely nem tartalmaz hozzáadott anyagokat és sót.
Csírák és magok
Választhatunk bármilyen csírát, búzafüvet, vagy bármilyen nyers magvat.
Kerüljünk minden olajban vagy sóban eltett magvat.
Miért?
A csírák és a magvak a tápanyagok valóságos tárházai. E tápértékek jelentős része elpusztul, ha olajban megsütik, vagy sót, illetve más adalékanyagot adunk hozzá
Édességek
Használjunk kénezetlen árpamalátát vagy rizsszirupot, nyers mézet, tiszta juharszirupot vagy fekete melaszt.
Kerüljük a fehér, a barna, és a nyers nádcukrot, kukoricaszirupot, csokoládét, kandiscukrot, mindenféle gyümölcscukrot (a juharszirup kivételével), minden cukorpótlót, a cukros lekvárokat és zseléket.
Miért?
A cukroknak és a cukros édességeknek nincs tápértékük, viszont bővelkednek kalóriában, adalék- és színező anyagokban, valamint tartósítószerekben.
Zöldségek
Friss, nyers, illetve fagyasztott zöldségeket vásároljunk.
Kerüljük a sóval, illetve adalékanyaggal konzervált és fagyasztott zöldségeket.
Miért?
A zöldségeinkhez adott túlzott mennyiségű só megemelheti a vérnyomást. A konzervált és fagyasztott zöldségekhez adott adalékanyagok semlegesíthetik a fitokemikáliák néven ismert, nélkülözhetetlen tápanyagokat. Ezek rendkívül fontosak a szív, a bőr és a haj számára, valamint szellemi és reproduktív egészségünk megőrzéséhez. A nyers, friss zöldségek nem tartalmazna adalékanyagokat és tartósítószereket, ezért gazdagabbak a hasznos fitokemikáliákban.

Új vagyok még, nem tudtam mi a szokás. De legközelebb úgy csinálom, ahogy írtad sydneygirl. A forrás egyébként dr Gillian Mcheith: Az vagy, amit megeszel c. könyv. Ez a bibliám.
 

t.bernadette

Állandó Tag
Állandó Tag
Azért szerintem ezek néha elég vad dolgokat írnak. Mindig találnak valamit, amit ki lehet kiáltani első számú közellenségnek. Pl. a só és a cukor minden formáját stb. Pedig azért ennyire nem egyszerű a képlet. Nekem azért az egészséges étkezések mellett fontos, hogy ne menjek el egyik szélsőség irányába se. Az étkezés egyfajta szertartás, bizonyos mértékben örömforrás. Semmiképpen nem szeretném ledegradálni olyan szintre, hogy egészségesnek kikiáltott ámde ehetetlen és ízetlen ételeket egyek, csak azért, hogy ne haljak éhen. Azt se gondolom, hogy a fagyasztott ételek annyira rosszak lennének. Tudom, tudom az enzimek stb. De ilyen alapon találták ki ugye a nyers étkezést, amitől megint csak falnak rohannék. A Testkontrollt például sosem támasztották alá tudományos bizonyítékokkal. És tudom, hogy szokás kérdése. De nem szeretnék olyan kompromisszumokat kötni, amiben saját magamat becsapva próbálom magam rábeszélni, hogy milyen marha finom az, amiről igenis azt gondolom, hogy ehetetlen. És persze tudom, hogy hozzászoktunk a túlízesítéshez, de azért vannak átmenetek a tök ízetlen és a túlízesített műanyag kaja között. Egy ilyen kísérletem volt. Napraforgó magból "tejföl" készítése. Na, akkor adtam fel az ilyen helyettesítéseket. Ehetetlen volt. Jobban jártam volna, ha csak simán elnassolgatom a napraforgómagot. Így egy komplett vacsorát tettem ehetetlenné. A helyettesítés nálam azt jelenti, megközelítőleg olyan, mint az eredeti.
Ezért nem próbálok meg pizzát imitálni magokból készült nyers alappal. A pizza, az pizza. Lehet valamelyest egészségesebbé tenni. Sőt, a hamburgert is. De csak egy bizonyos mértékig. Életem legjobb hamburgerét csináltam darált pulykacombból, színtiszta húsból, friss zöldségekkel, t. ő. házi kenyérre pakolva.
Ezért ha vega ételre vágyom, vega ételt készítek, de nem töltött káposztát vegásítva. Hanem töltött káposztát, jó kis tartósítós savanyúkáposztából, sovány hússal, sovány tejföllel, tiszta fűszerekkel. Nyilván nem raklapszám tömöm magamba a tartósítót. Ma már minden rákkeltő, ezt okoz, azt okoz. Kicsit a média túlspilázza ezeket a dolgokat, különben mi a szarral riogatnák az embereket. És ha nincs rémhír, ki nézné őket? Ennyi erővel a cseresznye is rosszat tesz. Ha megeszem belőle 10 kilót egyszerre, borzalmasan fáj tőle a hasam. De nem gondolom, hogy ha időnként betolok egy csokit, azzal halálos bűnt követnék el :). Vagy ha nem só nélkül főzöm a levest, és nem dicsőítek a fejemen az orgazmus legtisztább jeleivel egy ízetlen löttyöt, mert nics benne só, és akkor márpedig az finom. Ezt még a legkisebb királskisasszony is tudja :)
 

sydneygirl

Állandó Tag
Állandó Tag
Azt se gondolom, hogy a fagyasztott ételek annyira rosszak lennének.

Nem rosszabb mint a vizben fozott brokkoli :D Igy legalabb tobb tapanyag megmarad benne. :) Es meg mindig jobb fagyasztott zoldseget hasznalni mitn semmilyet :)

A Testkontrollt például sosem támasztották alá tudományos bizonyítékokkal.

Igaz, es hasonlit a 90 naposra, arrol meg mar irtam litaniat :) Ja es a nyers kaja, fujj, :) nalunk most jon a tel es nem esik jol a salata. Nem veletlen hogy bizonyos eteleket nagyanyaink is inkabb telen vagy nyaron ettek. Anyukam se csinalt telen gyumolcslevest de nyaron se babgulyast :)

És persze tudom, hogy hoA pizza, az pizza. Lehet valamelyest egészségesebbé tenni.

HU a pizza a gyengem. Kepzeld talaltunk egy szuper pizza helyet ahol teljes orlesu lisztbol van a teszta es finom puha. A sima tonkoly (nem teljes o) pedig szinte teljesen olyan izu szerintem mint a sima liszt. :)


Hanem töltött káposztát, jó kis tartósítós savanyúkáposztából, sovány hússal, sovány tejföllel, tiszta fűszerekkel.)

Anyukam mondta hogy valaki csinalt toltott kaposztat gombaval a hus helyett. Hm. Oszinte legyek: kivancsi lennek ra :)

Egyebkent csak annyi akartam irni hogy vigyazni kell a marketingre hajto anyagokkal megha egeszeget kiabalnak is. En egeszseges etkezem, de a parom szulinapi tortajabol ettem vasarnap. Ha 80%ban jol eszunk akkor belefer a csoki meg a fagyi is szerintem. Na meg heti 4-5 sportnap utan....nem hiszem h fogok tole hizni :D. Szerintem sokszor az a baj hogy ha valaki "bunozik" akkor ott feladja. Buntudat meg minden, es akkor azt hiszik minden veszve. Pedig csak egyszeruen vissza kene allni arra amit csinalunk es akkor belefer alkalmankent a jobban hizlalo kaja. Mellesleg szeritnem nagyanyam feherlisztes-cukros turosbelese amit otthon csinal ezerszer jobb nekunk mint a tartositokkal dusitott tofubol gyartott egeszsegesnek kikialtott"vegaburger" meg "vegavirsli". Egyszer vettem fuj de rossz volt :D Mindent csak esszel!!
 

kisim

Kitiltott (BANned)
hali!
sajnos én is szülés alatt meghíztam 27 kg.Ez a 2.terhességem volt és 11 év különbséggel,már én sem vagyok 20-on éves.Az első 3 hónapban sikerült leadnom a szoptatásnak köszönhetően 17 kg,de sajnos 10 kg megmaradt,amit nagyon nehezen tudok leadni.Bizony próbálok egészségesen táplálkozni és sokat sportolni,bár erre kevés időm van.Terhességem előtt fogytam le 62 kg-ra 80-ról nagy erőfeszítések árán 2 év alatt,most megint majdnem kezdhetem előről.Nem tudom menni fog-e,az biztos nagy akaraterő kell hozzá!!!!Este 6 után már én se eszem és tornázom itthon amikor időm engedi,a legkedveltebb tornáim közé tartozik a Norbi dvd,mert elég hatásos és evel fogytam le az előtt is.Ja,a kenyeret szinte teljesen kiiktattam,gyümölcsöt,zöldségeket sokat eszem és tejtermékeket mértékkel,mert állítólag az is káros ha sokat fogyasztunk belőle...ezt olvastam...De persze mindez relatív,mert nem tudsz minden nap megfelelni ezeknek az elvárásoknak,néha becsúszik egy kis édesség...csak tudni kell tartani mértéket.Úgyhogy kíváncsi vagyok mennyi időmbe kerül újra a régi formámat hozni.... :p
 

t.bernadette

Állandó Tag
Állandó Tag
Sydney: már megint csak egyet tudok érteni veled :). Anno próbáltam töltöttkáposztát virsliből. Nem mondom, hogy rossz volt, de értelmes sem volt sok. Nem hiszem, hogy soványabb, mint egy darált pulykacomb, szín húsból. És ebben ugye még a fél ABC sincs benne :). Szerintem a gombának is elég sajátos íze lehet. Bár egy próbát megér, ha az ember nem pontosan azt az ízt várja, hanem mondjuk elkönyveli, hogy ez egy gombás káposzta :).
Itthon a Don Popó (fiam így hívja) is készít már t. ő. tésztát, meg light mozzarellát tesz rá, de még nem próbáltam. Mostanában sütögettem inkább itthon a pizzát. Mi is nagyon szeretjük. Meg az összes olasz kaját :).
Igen, még a fehér tönkölyliszt is sokkal jobb, mint a sima búza. Tápanyagban, fehérjében még így is gazdag.

Régebben én is mindig ott szúrtam el, hogy egy bűnözéssel feladtam az egészet. De most nem tévesztem szem elől a célt. Még ha néha girbe-gurba is az út :).

Kisim: Eddig jó vagy :). EZért a szénhidrátot ne nyírd ki teljesen. Én pl. reggel nem működöm anélkül :). Ez lehet akár 1 kanál zabpehely is a joghurtomba, de szénhidrát. És mozgás mozgás mozgás. Szinte mindegy is mi, ez habitus kérdése. De én is Norbi és Réka fun voltam. Most is kedvelem őket, még ha hülyeségeket beszélnek is torna közben :). Brühü, én sosem fogytam a szoptatástól. Mázlisták :).
 

tné

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Lám én is erre akartam rávilágítani hogy jó hogy egészségesen étkezzünk de ne azon az áron hogy egyszer csak azt vesszük észre csak azért eszünk csak mert muszáj és nem azért mert az finom és jó is.

Judit
 

kata909

Állandó Tag
Állandó Tag
Rossz tapasztalataid miatt nem ajánlod a 90 naposat?

Állítólag ha édességet kívánsz, valójában "C" vitamin hiányod van.

Ezt még soha nem hallottam.

Legolcsóbb sport a futás:)

Mi van akkor ha valaki nem tud futni? és persze ugrálós sportot sem tud csinálni? ( lábsérülés)

Kerüld az édesítőszereket. Ezektől csak még éhesebb leszel.

akkor mit használjak helyette?

A diétás üdítők hízlalnak a legjobban:)

Ezt kifejtenéd bővebben is?

Mindent egyél , de csak módjával:)

Ha valaki 1000kcal-át ehet meg naponta, akkor abba hogy fér bele minden?
 

t.bernadette

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen, nekem rossz tapasztalataim voltak a 90 napossal. Túl szélsőséges, nem tanít meg végleg egészségesen enni, ergo visszahízod. És a legtöbbek tapasztalata, hogy másodszor már nem úgy működik. Biztos létezik ember, aki maradéktalanul be tudta tartai 90 napig, én még nem találkoztam vele.
A kaják erőltetettek. Az egész napos gyümölcsevés után úgy fáj a gyomrom, hogy meggebedek. Elég komoly hiányállapotokhoz vezet. Olyan szinten érezhető a megvonás, hogy már élből taszítja minden porcikámat, és rohadtul sajnálom magam miatta, ergo hamar feladom.

AJánlom Leslie Sanson gyalogolj a nappaliban óráit. Nem fut, nem ugrál. De a hazaiak között is van futás és ugrálás nélküli anyag. Bicikli, ellipszis tréner. Mindkettőt bírja a 2 szétment térdem.

Mézet, vagy nyírfacukrot, vagy semmit.

Ha valaki 1000kcal-át ehet meg naponta, akkor abba hogy fér bele minden?

Nem annyit ehet. Az túl kevés. Minimum 1200 1500 kcal kell enni naponta, abba már elég sok minden belefér.
 

kata909

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem annyit ehet. Az túl kevés. Minimum 1200 1500 kcal kell enni naponta, abba már elég sok minden belefér.

Nos én kipróbáltam az 1200-1500-at, és három hónap alatt híztam 2,5kg-ot. A szép még az volt benne, hogy tényleg betartottam a dietetikus által létrehozott étrendet. Ezután vittük le 1000-re.
Így sem könnyű a fogyást előidézni.

bernadette!
Nekem egy ismerősöm ajánlotta ezt a diétát, és mivel túl sokat nem tudok róla, főleg az utána levő dolgokról, ezért kérdeztem.

Gyalogolni épp eleget csinálom, egész nap. Van szobabiciklim, van elpszis trénerem, van fekpadom, és még ezeken kívül más is, de ha mindet össze veszem, sem tudok annyit tornázni rajtuk, hogy az elég legyen. Max 2-5percet bírok teljesíteni, és akkorra a pulzusom az egekben van, és nem kapok levegőt.

A mézet nem igazán lehet főtt ételekhez használni, a nyírfacukorról még nem tudok semmit, nem is láttam még.
 

kisim

Kitiltott (BANned)
bernadette:ha nem velem történik meg én se hittem volna,hogy a szoptatástól fogyni lehet,de így van.azt olvastam az interneten,hogy a tej zsírmennyiségét a testben felhalmozódott felesleges zsírból veszi el,persze ha te ezt nem spékeled meg plusz zsír bevitelével :p köszi a tanácsot és a választ,igyekeszem tartani a formám,bár negyon nehéz és minden nap úgy érzem,hogy nagyon dagi vagyok.na aztán ettől bepöccenek és "rágyúrokvaze".most is a norbit vágomés meg kell mondjam eléggé izomlázam van tőle.szóval hajrá és reszkessetek "úszógumik"! :ugras:
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére